Γάτα και Μουσική

Με αφορμή δύο βιδεο που βρήκα στο διαδίκτυο με μια γάτα να παίζει πιάνο με συνοδό ένα χιουμανιστικό κιθαρίστα (όταν λεμε να παίζει πιάνο, εννοούμε να παίζει ΚΑΝΟΝΙΚΑ πιάνο) άρχισα να ψάχνω ποια ειναι η σχέση της γάτας με τη μουσική! Ε λοιπόν βρήκα πολλά και θαυμαστά! Γιατί όσο και αν δεν το πιστεύετε η γάτα τα πάει μιαααα χαρά με τη μουσική. Οκ οκ, όχι με όλες τις μουσικές αλλά υπάρχουν πολλές που λειτουργούν ευεργετικά γι’ αυτήν! 

Άλλωστε και εγώ με τον Πατέρα τουλάχιστον κάθε Κυριακή, αράζουμε, ακούμε youtube με ειδικές μουσικές για γάτες και γουστάρουμε! Ξέρετε μουσικές με γουργουρητά και άλλα τέτοια! Και του αρέσει και του πατέρα! Αμ πως! Διαβάστε τη συνέχεια, έχει πολύ ενδιαφέροντα πράματα:

Πρώτα από όλα λοιπον δείτε αυτό το υπέροχο βίδεο και θαυμάστε την ικανότητα αυτού του φανταστικού τζιντζερόγατου  να συγχρονίζεται με τον χιούμαν (τον οποίον παρατηρεί πολύ προσεκτικά) και να παίζει πολύ αρμονικές μελωδίες:

 

Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η επίδραση της μουσικής στον άνθρωπο. Άραγε είναι κοινό το αποτέλεσμα που προκαλεί στη γάτα το άκουσμα μουσικής με αυτό που προλεί στον άνθρωπο; 

Ε λοιπόν, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να έχει τεράσια επιρροή στη γατούλα σας αρκεί να είναι η σωστή μουσική. Αλλά ποια είναι ακριβώς η κατάλληλη μουσική για γάτες και γιατί την απολαμβάνουν;

Πρώτα από όλα όμως μάθετε τα πάντα για την ακοή της γάτας, την πιο θαυμαστή αίσθηση του αγαπημένου μας αιλουροειδούς, μετά την όσφρηση, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματα και μπορεί να να χρησιμοποιηθεί από τους κτηνιάτρους για να χαλαρώσουν μια γάτα και να κάνουν την επίσκεψή της λιγότερη αγχωτική. Σχεδόν κάθε γάτα, ακόμη και η πιο αγριεμένη κεραμιδόγατα, όταν ακούει τέτοιες, κατάλληλες μουσικές ηρεμεί.  Επίσης η μουσική μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις και άγχη της γάτας ακόμη και αν δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η πηγή του στρες. Την επομενη φορά που θα κάνετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, με τη γάτα σας δοκιμάστε μια μουσική κατάλληλη για γάτες και δείτε αν θα την χαλαρώσει!

Τι μουσικές αρέσουν στις γάτες;

Οι επιστήμονες έχουν κάνει σχετικές έρευνες μελετώντας την επίδραση διάφορων μουσικών στις γάτες και βρήκαν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ειδος μουσικής που είναι ευχάριστο για τα αυτιά της γάτας. Αυτή η μουσική είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα ευαίσθητα αυτιά της γάτας. 

Τέτοιες μουσικές επιστρατεύουν:

1. Ήχους που συνδέονται με θετικές εμπειρίες των πρώτων εβδομαδων ζωής της γάτας

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι ήχοι που έγιναν αντιληπτοί ως ευχάριστοι τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση της γάτας είναι αυτοί που η γάτα απολαμβάνει περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Οι πρώτοι ήχοι που αντιλαμβάνονται τα νεογέννητα είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς τους, το γουργούρισμα και οι ήχοι που βγάζουν καθώς πίνουν το γάλα από τις θηλές της μαμάς. Αυτοί οι ήχοι που συνδέονται με θετικές εμπειρίες καταχωρούνται ως ήχοι που δηλώνουν ασφάλεια και άνεση. Αυτοί οι ήχοι είναι στην κορυφή των γατο-charts!

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η γάτα σε όλη της τη ζωή επιδιώκει να αναπαράγει εμπειρίες εκείνης της πρώιμης ηλικίας και πολλοί θεωρούν ότι η εξήγηση του ασύστολου γουργουρητού ή του ζυμώματος έχει να κάνει με την αναπαράσταση αυτής της πρώιμης, ευχάριστης εμπειρίας της γάτας.

2. Ήχους σε υψηλές συχνότητες

Επίσης οι γατούλες αγαπούν τους ήχους υψηλής συχνότητας , περίπου μια οκτάβα πιο ψηλά από τους ήχους της ανθρώπινης φωνής. Αν κάποιος λοιπόν αποφασίσει να δημιουργήσει μουσική για γάτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όργανα με υψηλές συχνότητες. Το βιολί, το τσέλο και διάφορα ηλεκτρονικά όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες μουσικές και είναι πιθανό να κερδίσουν την προτίμηση της γατούλας!

3. Ήχους με τη σωστή ταχύτητα

Δεν είναι μόνο οι συχνότητες που παίζουν ρόλο, παίζει ρόλο και ο ρυθμός. Το γουργούρισμα, για να καταλάβετε, δημιουργεί 1000 χτυπήματα το λεπτό (Διάολε, δεν έχω ακούσει τραγούδι με περισσότερα από 200 χτυπήματα το λεπτό). 

Μάλιστα  οι ήχοι με την ταχύτητα του γουργουρητού  συγχρονίζονται με το χτύπημα της καρδιάς της γάτας και και την βοηθούν να ηρεμήσει τελείως.

4. Ήχους χαμηλής έντασης

Οι γάτες δεν αγαπάνε τις υψηλές ηχητικές εντάσεις,  ΔΕΝ αγαπούν τους δυνατούς θορύβους (προσέξτε σε αυτό το σημείο, μην μπερδεύετε τη συχνότητα του ήχου, τον ρυθμό του ήχου και την ένταση του ήχου, πρόκειται για τρία διαφορετικά πράγματα)

Έτσι οι μουσικές για γάτες δεν πρέπει να ναι θορυβώδεις. Οι επιθετικοί ήχοι και τα επαναλαμβανόμενα στακάτο δεν ακούγονται όμορφα στα αυτιά της γάτας σας. Εν ολίγοις οι γάτες δεν τα πάνε καλά με τη μέταλ, την τρανς και την τέκνο. Αν θέλετε με το ζόρι να τις ακούτε, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ!

Επίσης η πολυπλοκότητα οργάνων και το μπέρδεμα διάφορων τονικοτήτων δεν είναι κατάλληλοι συνδυασμοί για γατομουσικές. Έτσι βγάλτε από τη συλλογή γατομουσικής σας ΚΑΙ τα περίπλοκα τζαζ!

Θα μας πεις ποιες μουσικές είναι κατάλληλες για τη γάτα μου, ή θα τα σπάσω όλα;
Τάσος Κ.
γατοπατέρας

Μουσικές κατάλληλες για γάτες

1. Συνθέσεις Κλασσικής Μουσικής

ΜΗ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ ΒΡΕ ΤΑΣΟΥΛΗ ΜΟΥ!!!

Έπειτα από όλα τα παραπάνω έφτασε η ώρα να σας αποκαλύψω ότι οι συνθέσεις κλασσικής μουσικής είναι συνήθως ιδιαίτερα ευχάριστες όσο και χαλαρωτικές για τις γάτες σας. Οι συνθέτες της μπαροκ, όπω ο Μπαχ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στα γατοαυτιά. Έτσι απαλές, κλασσικές μουσικές, χαμηλοί αρμονικοί ήχοι έχουν χαλαρωτική επίδραση στις γάτες, στο νευροφυτικό σύστημά τους που ελέγχει την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αναπνοή βελτιώνοντάς τες.

Βέβαια δεν αρέσουν ολες οι κλασσικές μουσικές σε όλες τις γάτες, γιατί κάθε μια είναι ξεχωριστή Οπότε πρέπει να πειραματιστείτε και να δείτε την αντίδραση της γατούλας σας. Για παράδειγμα δοκιμάστε τα παρακάτω:

  • Johann Sebastian Bach
    Goldberg-Variations (BWV 988)
  • Ludwig van Beethoven
    Moonlight Sonata (op. 27, Nr. 2)
    Piano concert No. 4 G-major (op. 58)
  • Frédéric Chopin
    Fantaisie-Impromptu (op. 66)
  • Claude Debussy
    La Mer
  • Wolfgang Amadeus Mozart
    Symphony No. 40 G-minor, 2nd movement
    (KV 550)
  • Maurice Ravel
    Piano trio in A-minor
  • Camille Saint-Saëns
    Symphonie Nr. 3 c-minor (op. 78)
 

…. και ανακαλύψτε τι ταιριάζει περισσότερο στη γατούλα σας!

2. Φυσικοί ήχοι και συχνότητες που λειτουργούν θεραπευτικά

Εκτός από μουσικές μπορείτε να δοκιμάσετε και διάφορους φυσικούς ήχους που και αυτοί έχουν χαλαρωτική επίδραση σε γάτες και ανθρώπους. 

Τα κύματα της θάλασσας είναι ένα κλασσικό παράδειγμα. Η συχνότητά τους (12 δονήσεις ανά λεπτό) κάνει τον ήχο να ομοιάζει με την αναπνοή κατά τον ύπνο και προκαλεί ηρεμία τόσο σε γάτες όσο και σε ανθρώπους. Επίσης οι ήχοι που χρησιμοποιούνται σε κάποιες πρακτικές διαλογισμού έχουν παρόμοια επίδραση (τόσο στη γάτα όσο και στον άνθρωπο). 

3. Μουσικές φτιαγμένες ειδικά για γάτες

Διάφοροι συνθέτες φτιάχνουν μουσικές ειδικά για γάτες χρησιμοποιώντας συχνότητες που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία μεταξύ των ζώων και ήχους που ομοιάζουν με τους ήχους θετικών εμπειριών όπως το γουργουρητό, προσθέτοντας όμως και διάφορα συμβατικά μουσικά στοιχεία για να κανουν αυτες τις μουσικές πιο φιλικές προς τους ανθρώπους. Η επίδραση στις γάτες είναι συχνά θεαματική. Και πολλές από αυτές τις συνθέσεις ακούγονται πολύ ευχάριστα και από τους ανθρώπους. Για του λόγου το αληθές παρακολουθήστε τα δύο παρακάτω βίντεο:

Πλέον γνωρίζετε τι μουσικές να ακούσετε μαζί με τη γατούλα σας, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα χαδάκια σας με τον αγαπημένο σας γούνινο φίλο!! Σε αυτό το σημείο και λίγο πριν κλείσω τούτο το άρθρο θα ήθελα να σας παραπέμψω και στο πολύ χρήσιμο άρθρο της μεγαλης γατοακτιβίστριας Μαρίας Σάββα για να βρείτε και άλλους τρόπους διαχείρισης του στρες της γάτας σας:

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα και στρες

Για το τέλος σας αφήνω το πιο απίστευτο.. την ιστορία μιας γάτας, βαριάς άρρωστης, που γύρισε σπίτι της για να μην πεθάνει μόνη μέσα στο κτηνιατρείο και με τη βοήθεια της μουσικής κατάφερε να θεραπευτεί! Διαβάστε την απίθανη ιστορία ΕΔΩ.

2 Απαντήσεις

  1. Κατατρυφερεύτηκα. Απο ένστικτο και μόνο κάνω ακριβώς αυτά που αναφέρετε και βέβαια έχω ακόυσει διάφορα. Και μήχειρότερα..Μόλις διαπίστωσα ότι δέν είμαι και τόσο παρανοική. Σας ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *