Ακοή – Η πιο θαυμαστή αίσθηση της γάτας

Αναζητώντας στοιχεία για τη σχέση της γάτας με την μουσική έπεσα σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για την ακοή της γάτας. Αν και η όσφρηση είναι το πιο δυνατό της σημείο, η ακοή της είναι επίσης εξαιρετικά οξεία ξεπερνώντας κατά πολύ την όρασή της. Η γάτα επίσης μπορεί να ακούσει σε πολύ μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων από ότι οι άνθρωποι. 

Μάλιστα  η ακόη της γάτας είναι και γενικότερα από τις καλύτερες στο ζωικό βασίλειο ίσως επειδή οι γάτες είναι σπουδαίοι θηρευτές. Έτσι μπορούν να αντιληφθούν την παραμικρότερη δόνηση, τον πιο απειροελάχιστο ήχο ενός ποντικού για παράδειγμα. Ας δούμε όμως περισσότερα γι αυτή την θαυμαστή ιδιότητα των μικρών μας αιλουροειδών:

Το σύστημα ακοής της γάτας

Η ακοή της γάτας είναι εξαιρετικη. Σε αυτό βοηθάνε και τα σούπερ τέλεια αυτιά τους (μοιάζουν με πραγματικά ραντάρ) που αποτελούνται από 32 μύες και μπορούν να κατευθύνουν αυτούς τους απίστευτους αισθητήρες ήχων άμεσα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 

Το σύστημα ακοής των γατιών μοιάζει σαν να έχει εγκατεστημένο έναν ενισχυτή σε καθε αυτί βοηθώντας τις γάτες να ακούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ένταση. 

Συχνότητες που ακούν οι γάτες

Οι γάτες ακούν πολύ περισσότερα από όσα αντιλαμβανόμαστε εμείς, όπως ήχους χαμηλής έντασης ή ήχους σε υψηλές συχνότητες που δεν τις ακούει το ανθρώπινο αυτί. Οι άνθρωποι ακούν ήχους μεταξύ 16 Hz και 20 kHz ενώ οι γάτες μπορούν να ακούσουν και ήχους με συχνότητες πάνω από 20kHz, μέχρι και 1.6 GHz!

Η Ικανότητα της γάτας να εντοπίζει την πηγή του ήχου

Επίσης η γάτα έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται από που πηγάζει ο ήχος διότι όπως είπαμε τα αυτιά της έχουν την ικανότητα για άπειρες κινήσεις λόγω των 32 μυών που τα υποστηρίζουν και μπορούν να στρίψουν ως 180 μοίρες. 

Ο ήχος χτυπάει στο τύμπανο του αυτιού αφού πρώτα έχει μεταδοθεί απο λεπτά τριχίδια, μεμβράνες και μικρά κόκκαλα στο κανάλι του αυτιού και από κει το σημα μεταφέρεται στον εγκέφαλο της γάτας δίνοντας πληροφορία για το που βρίσκεται η πηγή του ήχου. 

Ακοή της γάτας και γήρανση

Οι γάτες γερνώντας (συνήθως όταν ξεπερνούν τα 10 χρόνια) ακούν όλο και λιγότερο (όπως και οι άνθρωποι) και αυτό οφείλεται κατά βάση στην κακή κυκλοφορία του αίματος που δεν προσφέρει την κατάλληλη αιμάτωση στα αυτιά. Μπορείτε να καταλάβετε τη φθορά στην ακοή της γάτας σας από τα ξαφνικά πηδήγματα έκπληξης όταν τις πλησιάζετε (γιατί δεν σας άκουσαν έγκαιρα) καθώς και από το ότι η ένταση των νιαουρισμάτων εντείνεται διότι οι γάτες δεν ακούν τόσο καλά τη φωνή τους. 

Παρόλα αυτά οι γάτες βρίσκουν ένα τρόπο να προσαρμοστούν στην φθορά της ακοής. Ο Σκλαβής είναι ένα τέτοιο παράδειγμα γάτας που δεν τα  καταφέρνει διόλου καλά με την ακοή αλλά έχει βρει άλλους τρόπους για να επιβιώνει (όπως πχ η αυξημένη εμπειρία του).

BONUS FACTS

  1. Η ακοή της γάτας είναι πιο οξεία από του σκύλου μια και ακούν εξίσου τους χαμηλότονους ήχους αλλά η γάτα μπορεί και αντιλαμβάνεται πιο υψηλές συχνότητες από τον σκύλο
  2. Ένα σύστημα ημικυκλικών καναλιών γεμάτων με υγρό βοηθάει τη γάτα να αντιλαμβάνεται προς τα που κινείται, ενώ ένα άλλο όργανο, ο προθάλαμος  δίνει πληροφορίες για το αν είναι ξαπλωμένη στο πλάι, ανάποδα κλπ. Τα κανάλια μαζί με τον προθάλαμο βοηθούν την γάτα να προσγειώνεται στα πόδια της όταν πέφτει από ψηλά.
  3. Τα αυτιά είναι ένα ‘βαρόμετρο διαθέσεων’ για τη γάτα, γιατί ανάλογα με τη θέση τους μπορούν να δηλώνουν από απόλυτη χαλάρωση και ικανοποίηση μέχρι θυμό ή ανησυχία.
  4. Γενετικές μεταλλάξεις προκαλούν την ιδιομορφία των διπλωμένων αυτιών στις περίφημες γάτες Σκότις Φολντ και των αυτιών λυγίζουν προς τα πίσω στις αμερικάνικες κερλ. Στην πρώτη περίπτωση η μετάλλαξη εκτός της ιδιομορφίας των αυτιών προκαλεί και άλλα θέματα όπως αρθρίτιδες
  5. 40% των γατών με ένα μπλε μάτι είναι κουφά, ενώ 65 ως 85% των λευκών γατιών με μπλε μάτια είναι κουφά. Η μετάλλαξη που είναι υπέυθυνη για τα μπλε μάτια και την λευκή γούνα είναι επίσης υπεύθυνη για προβλήματα στη εσωτερική δομή των αυτιών. Αυτές οι γάτες έχουν συνήθως πρόβλημα στον κοχλία, το μέρος του αυτιού που είναι υπεύθυνο για να στέλνει ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε για τη σχέση της γάτας με τη μουσική και να δείτε μια γάτα να παίζει (ΟΝΤΩΣ) πιάνο, παρέα με ένα χιούμαν κάντε κλικ στην εικόνα παρακάτω:

4 Απαντήσεις

  1. τελευταία με ανησυχεί η αγορά μου ενός υγραντήρα χώρου που λειτουργεί με υπερήχους. δεν δείχνει να ενοχλείται αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι ίσως ακούει.. 🙁 ωραίο άρθρο, ευχαριστούμε! 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *