UPDATED: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μάτια της γάτας

Λένε πως στα μάτια της γάτας βλέπεις τη χρυσή άμμο της Σαχάρας και σαν λευκή ομίχλη την κοσμική απεραντοσύνη!

Χτες, στην τελευταία μου δημοσίευση στα social γεύτηκα την έλξη που ασκουν στους ανθρώπους τα μάτια της γάτας. Δημοσίευσα  την φωτογραφία που βλέπετε πάνω από ετούτο το άρθρο και η ανταπόκρισή σας ήταν πιο έντονη από κάθε άλλη φορά. Είχα την χαρά να λάβω μερικές υπέροχες φώτος που εστίαζαν στα μάτια της αγαπημένης σας γάτας, που τις απόλαυσα και εγώ αλλά όπως φαίνεται και οι υπόλοιποι φίλοι, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του!

Τι μας ελκύει στα μάτια της γάτας; Μην είναι τα υπέροχα χρώματά τους;  Η αινιγματική τους έκφραση; Μην είναι το συχνά τεράστιο μέγεθός τους; (για παράδειγμα εγώ, έχω πραγματικά πολύυυυ μεγάλα μάτια ρε παιδιά, τι κακό ειν’ αυτό)..

.. μα τελικά τι στο καλό συμβαίνει με τα μάτια της γάτας;!

Πριν όμως κάνετε οτιδήποτε παρατηρήστε προσεκτικά αυτό το βίντεο, με τον Τσίτσο για να οπτικοποιήσετε όσα θα διαβάσετε παρακάτω:

15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μάτια της γάτας

1. Τα μάτια βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του προσώπου

Σίγουρα όλοι έχετε παρατηρησει την τοποθέτηση των ματιών της γάτας μπροστά στο πρόσωπό τους. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι πολλά αρπακτικά (κουκουβάγιες, γάτες και άλλα αιλουροειδή) έχουν τα μάτια μπροστά για να εκτιμούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση από το υποψήφιο θύμα (αντίθετα πολλά φυτοφάγα κοιτούν στο πλάι εξασφαλίζοντας μεγάλο οπτικό πεδίο για να αντιληφθούν γρήγορα επικίνδυνους εχθρούς που τα βλέπουν σαν μεζεδάκι).

2. Που εξυπηρετεί η κόρη σε σχήμα σχισμής

Αλλά γιατί τα μάτια της γάτας έχουν κόρη σε σχήμα σχισμής; Σύμφωνα με επικρατούσες θεωρίες οι κόρες με σχήμα σχισμής μπορούν να διαστέλλονται και να συστέλλονται περισσότερο από την κυκλική κόρη (η ανθρώπινη κόρη μπορεί να μεταβάλει το μέγεθός της 15 φορές ενώ της γάτας 135 φορές). Τέτοιες κόρες είναι κατάλληλες για ζώα όπως η γάτα, που δραστηριοποιούνται και τη μέρα (οπότε και συστέλλονται για να μην τυφλώνονται από τον ήλιο) και την νύχτα (οπότε και διαστέλλονται για να βλέπουν ικανοποιητικά καλά – βλέπε και τις παρακάτω φώτος). Γι’ αυτό οι γάτες χρειάζονται μόνο το 1/6 της έντασης του φωτός που χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι για να δουν ικανοποιητικά!

Μάτια της Γάτας

3. Γιατί η κόρη είναι κατακόρυφη και όχι οριζόντια ή διαγώνια;

Και γιατί περικαλώ η σχισμή στη γάτα είναι κατακόρυφη και όχι οριζόντια ή διαγώνια; Έρευνες που έγιναν σε 214 χερσαία είδη ζώων έδειξαν ότι κατακόρυφη σχισμή έχουν μερικά αρπακτικά χαμηλού αναστήματος (όπως οι γάτες) που μπορούν με τις κατακόρυφες κόρες και επεξεργαζόμενα τα οπτικά δεδομένα από τα δύο μάτια να εκτιμήσουν πολύ καλύτερα τις αποστάσεις απο τη λεία τους.

4. Τα μικρά σε ηλικία γατάκια υποφέρουν από μολύνσεις που βάζουν σε κίνδυνο τα μάτια τους

Πρόκειται για μια μεγάλη μάστιγα, βακτηριακής αιτιολογίας, την περίφημη Χλαμυδίωση, που αρχικά χτυπάει στα μάτια και αν προχωρήσει περισσότερο, στο αναπνευστικό της γάτας, είναι επικίνδυνο ακόμη και για τη ζωή της! Συνήθως προσβάλει ανήλικα γατάκια!

Μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να αποφύγει τη Χλαμύδια:

 • κάνοντας το τετραπλό εμβόλιο όταν είναι μικρή (προσφέρει ανοσία και στη χλαμύδια)  – μάθετε τα πάντα για τα εμβόλια εδώ
 • περιορίζοντάς την εντός σπιτιού
 • ενισχύοντάς το ανοσοποιητικό της με συμπληρώματα όπως αυτό!
 • προσφέροντάς της μπόλικη ζέστη – τα αυτοθερμαινόμενα μαξιλαράκια σαν αυτό είναι μια λύση ενώ τα ηλεκτρικα επιθεματα/κουβερτες/θερμοφορες σε ένα ασφαλές από την υγρασία περιβάλλον κάνουν θαύματα
 • προσφέροντάς της πολύ ποιοτική τροφή, με σειρά ποιότητας και ακρίβειας:
  • ποιοτική υγρή τροφή σαν τα φιλετάκια kitten της ελληνικής Egeo ή τα εξαιρετικά πατέ  Lucky Lou Kitten που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ – ή αν πρόκειται για ενήλικη τις εξαιρετικές Lucky Lou Supermono
  • BARF (ωμή κατεψυγμένη τροφή) – εμείς χρησιμοποιούμε την Barf της ελληνικής Voldog εδώ και δύο χρόνια για τις 18 γάτες της αυλής!
  • Grain free kitten ξηρά τροφή σαν αυτή ή αν προκειται για ενήλικη την αντίστοιχη Grain Free για ενήλικες

Μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την χλαμυδίωση στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς εδώ!

5. Ταχύτητα ανταπόκρισης στις αλλαγές έντασης του φωτός

Η κόρη των ματιών της γάτας ανταποκρίνεται αισθητά πιο γρήγορα από την ανθρώπινη κόρη στις αλλαγές της έντασης του φωτος κάτι που δίνει στη γάτα πλεονέκτημα όσον αφορά το κυνήγι της

6. Οι Κινέζοι υπολογίζουν την ώρα βλέποντας τα μάτια της γάτας

Φήμες θέλουν τους Κινέζους να υπολογίζουν την ώρα βλέποντας τα μάτι της γάτας. Δεν έχουμε πολλά στοιχεία επ’ αυτού (θα επανελθουμε δριμύτεροι) όμως φαίνεται ότι την υπολόγιζαν ανάλογα με το βαθμό συστολής/διαστολής της κόρης.

7. Η γλώσσα των ματιών της γάτας

Τα μάτιας της γάτας κρύβουν μέσα τους έναν ολόκληρο διακριτικό κώδικα επικοινωνίας μέσω του οποίου μπορούν να δείξουν την συναισθηματική τους κατάσταση. Η γλώσσα των ματιών της γάτας βασίζεται στο πόσο άνοιχτές ή κλειστές είναι οι κόρες και στο βαθμό συστολής/διαστολής της κόρης.

Στο βίντεο αμέσως παρακάτω βρείτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την “γλώσσα” των ματιών της γάτας:

8. Οι γάτες γεννιούνται με μπλε ματάκια

Όλες οι γάτες γεννιούνται με μπλε ματάκια αλλά στην ηλικία του ενός μηνός τα μάτια παίρνουν το οριστικό τους χρώμα που μπορεί να ναι πράσινο, μπλέ, θαλασσί, γκρι, κίτρινο και άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις!

Στο παρακάτω βίντεο δείτε εκτός των άλλων δείτε πως αλλάζει το χρώμα των ματιών της γάτας στις πρώτες εβδομάδες της ζωής της:

9. Η γάτα δεν μπορεί να δει κάτω από τη μύτη της

Εντωμεταξύ γνωρίζατε ότι όπως είναι η μορφολογία του προσώπου της γάτας της είναι αδύνατον να δει κάτω από τη μύτη της; Έτσι αν ρίξετε κάποιο φαγητό μπροστά της είναι πολύ πιθανό να αργήσει να το πάρει είδηση γιατι απλώς δεν το βλέπει!

10. Το τρίτο βλέφαρο

Οι γάτες έχουν ένα τρίτο βλέφαρο, μια νυκτική μεμβράνη στην εσωτερική γωνία του ματιου που παίζει ρόλο προστατευτικό. Για να μάθετε τα πάντα για το τριτο βλέφαρο διαβάστε το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΘΡΟ. Σε φυσιολογικές συνθήκες το τρίτο βλέφαρο δεν είναι ορατό. Όταν όμως είναι είτε σημαίνει ότι η γάτα είναι ιδιαίτερα χαρούμενη είτε ότι είναι κάπως άρρωστη, όπως όταν για παράδειγμα υποφέρει από χλαμυδίωση που αναφέραμε παραπάνω

11. H γάτα μπορεί να διακρίνει χρώματα

Αντιθέτως με τα κοινά θρυλλούμενα οι γάτες μπορούν να ξεχωρίσουν κάποια χρώματα. Περισσότερο διακρίνουν τις διαβαθμίσεις του μπλε. Δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά με τα κόκκινα.

12. Που οφείλεται η λάμψη των ματιών τους τη νύχτα

Προκειμένου να αξιοποιηθεί όλο το διαθέσιμο φως, το πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς της γάτας περιέχει ένα στρώμα κυττάρων που μοιάζουν με καθρέφτη που ονομάζεται ‘tapetum lucidum’, το οποίο συλλέγει και αντανακλά το φως και είναι υπεύθυνο για τη “λάμψη των ματιών”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μάτια των γατιών φαίνονται τρομακτικά και λαμπερά όταν βγάζουμε φωτογραφίες με φλας ή όταν τις βλέπουμε το βράδυ. Τα περισσότερα σαρκοφάγα που κυνηγούν τη νύχτα αλλα και πλάσματα των βαθιών υδάτων έχουν αυτό το στρώμα κυττάρων.

Μάθετε περισσοτερα για το tapetum lucidum στο αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

13. Σχέση χρώματος ματιών και κώφωσης

Ο συνδυασμός λευκής γούνας και γαλάζιων ματιών είναι ένας ισχυρός δείκτης ότι η γατούλα μπορεί να είναι κωφή. Αυτό οφείλεται σε γενετικό ελλάτωμα. Σε άλλες περιπτώσεις όπου η γατούλα παρουσιάζει λευκή γούνα και ετεροχρωμία στα μάτια (το ένα μάτι γαλανό και το άλλο κεχριμπαρένιο ή πράσινο) είναι πιθανό να παρουσιάζει κώφωση το αυτί όπου βρίσκεται από το πλευρά του γαλάζιου ματιού.

14. Οι γάτες δεν παρουσιάζουν το αντανακλαστικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους οι γάτες δεν κλείνουν τα μάτια τους ενστικτωδώς (αυτόματα, αντανακλαστικά, χωρίς να το σκεφτούν) για να τα υγράνουν. Αυτό το ρόλο επιτελεί το τρίτο βλέφαρο. 

15. Μερικές γάτες είναι.. αλλήθωρες

Το φαινόμενο της αλληθωρίας (στραβισμός) εμφανίζεται στις γάτες και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτό. Ο πιο βασικός λόγος είναι η γενετική προδιάθεση (πχ οι γάτες Περσίας, Ιμαλαϊων και  Σιάμ εμφανίζουν πολύ συχνά αλληθωρία – μάθετε περισσότερα για τις Γάτες Σιάμ ΕΔΩ -) ενώ άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τους τραυματισμούς στο μάτι και ασθένεια του αιθουσαίου συστήματος. 

Στο ερώτημα “έχουν πρόβλημα με την όρασή τους οι γάτες με στραβισμό;” η απάντηση είναι συνήθως “ΌΧΙ” μια και οι γάτες καταφέρνουν και προσαρμόζονται σε αυτή τη συνθήκη (της αλληθωρίας) και μπορούν να ζήσουν τελείως φυσιολογική ζωή! 

Στη φώτο βλέπουμε μια διάσημη γάτα με στραβισμό

Περισσότερα επιστημονικά facts για τα μάτια της γάτας μπορείτε να βρείτε εδώ

Ας αφήσουμε όμως τους βερμπαλισμούς και τις νοητικές εξηγήσεις για τα μάτια της γάτας. Ας αφεθούμε απλώς στην μαγεία τους! Και όταν μιλάμε για την μαγία των ματιών δεν μπορούμε παρά να μην εστιάσουμε για έστω λίγα λεπτά στα υπέροχα μάτια του Τσίτσου (δηλαδή εμένα)

Ta απόλυτα μάτια της γάτας

Οι Τσιτσοφίλοι αιχμαλωτίζουν τα μάτια της γάτας

Αλλά και εσείς δεν πήγατε πίσω. Μου στείλατε μερικές τέλειες φώτος. Για ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

9 Απαντήσεις

 1. Αχ βρε Τσιτσο μου…. Απόλαυσα ματαρες…. Στα νιάτα μου είχα ένα γάτο τον Κοτ…. Ήταν μια ολόκληρη 8στορια από μόνος του… Αλλη φορά θα σας πω την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του, που λέτε όταν είχα τους νταλκαδες μου και τις ντεπριμαδες μου, τον έπαιρνα αγκαλια και τον γύριζα στο φως… Τα μάτια του δυο χρυσοπρασινες λίμνες, η αίσθηση ότι βυθιζομουν στα μάτια του και ταξίδευα ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΉ, μαγικά, τρυφερά, πονηρά, λυτρωτική….. Πόσα χρόνια με γύρισες πίσω… Ευτυχώς έζησε 14 συγκλονιστικα χρόνια.

 2. Υπέροχο άρθρο!
  Ευχαριστώ, έχω 2 γατούλες και δεν ξέρω πολλά άλλα μαθαίνω άποψη εσάς!
  Να στε καλά!

 3. Προ 4 μηνών βρήκα ένα γατάκι θηλυκό που έκλαιγε απελπισμένα για δύο μέρες κάτω από ένα αυτοκίνητο. Το υιοθέτησα. Η κόρη των ματιών είναι ολοστρόγγυλη όπως των ανθρώπων, έχετε δει κι άλλες γάτες με τέτοια μάτια;

  1. οχι! δεν το εχω δει ποτε αυτο! Οταν διαστελεται η κορη ειναι αρκετα κοντινη σε στρογγυλη ωστοσο παλι ειναι ελλειψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *