Γιατί τα μάτια της γάτας λάμπουν στο σκοτάδι;

Μια από τις πιο γοητευτικές και ταυτόχρονα creepy εκδηλώσεις της γάτας είναι αυτή η καθηλωτική λάμψη των ματιών της μέσα στο σκοτάδι που της δίνει μια διάσταση απόκοσμη και μυστηριακή! Όμως το μυστήριο λύνεται αν πιστέψουμε τα επιστημονικά δεδομένα γύρω από αυτό! Και χάνουμε κάτι σε δέος αλλά κερδίζουμε σε διανοητική κατανόηση! Όποιος θέλει προχωράει παρά κάτω, όποιος θέλει μένει στο μυστήριο: 

Γιατί τα μάτια της γάτας λάμπουν στο σκοτάδι;

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην όραση των ανθρώπων και της γάτας. Οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια όμως οι γάτες βλέπουν καλύτερα το βράδυ, ενώ μπορούν να διακρίνουν πολύ πιο ανεπαίσθητες κινήσεις από τους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στην διαφορετική ποσότητα κωνίων και ραβδίων στα μάτια των ανθρώπων και της γάτας. Σε αυτό το σημείο θα σας παραπέμψω στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε ό,τι χρειάζεστε για τα μάτια της γάτας

Πως ομως δημιουργείται αυτή η λάμψη;  Όταν μια γάτα διευρύνει τις κόρες της για να προσαρμοστεί στον αμυδρό νυχτερινό φωτισμό (ή στον λιγοστό φωτισμό ενός σκοτεινού δωματίου, το λιγόστό αυτό φως εισέρχεται μέσα από τις κόρες στον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια χτυπάει σε ένα στρώμα κυττάρων πίσω από τον αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται tapetum lucidum. Ακολούθως το φως ανακλάται από αυτά τα κύτταρα (που σχηματίζουν έναν ιδιότυπο καθρέφτη) πίσω στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να δίνουν αυτή την εντύπωση της λάμψης. Το χρώμα αυτής της λάμψης ποικίλλει  και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως θα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω! 

Σε ετούτο το σημείο θα επιθυμούσα να κάνω μια παρένθεση και να σας προτείνω να διαβάσετε το ενδιαφέρον (θέλω να πιστεύω) άρθρο μου για το πως βλέπει η γάτα τον κόσμο (σε σύγκριση με τον άνθρωπο). Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να ανακαλύψετε:

Έχοντας πει τα παραπάνω ας επανέλθουμε στο θέμα μας: Η λάμψη των ματιών της γάτας στο σκοτάδι μοιάζει με την κόκκινη λάμψη στις φωτογραφίες από τα μάτια των ανθρώπων. Όταν τα μάτια εκτίθενται στο έντονο φως του φλας αντανακλούν το φως το οποίο παίρνει ένα κόκκινο χρώμα διότι αντανακλάται στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών. 

Κάπου εδώ πρέπει να εξηγήσουμε ότι το tapetum lucidum, έχει μεγάλη χρησιμότητα για τη γάτα διότι της δίνει μια “δεύτερη ευκαιρία” να δει στο σκοτάδι. Το λιγοστό φως που εισέρχεται στο σκοτάδι στον αμφιβληστροειδη δεν απορροφάται όλο από αυτόν και όσο διαφύγει απορροφάται (και μετά αντανακλάται από το tapetum lucidum βελτιώνοντας έτσι την βραδινή όραση των γατών κατά περίπου 44%. 

Εδώ να πούμε ότι καθώς οι γάτες έχουν την ικανότητα να κρατήσουν τελείως διάπλατα τα μάτια τους σε συνθήκες λιγοστού φωτός, καταφέρνουν και προσλαμβάνουν άφθονο φως – η ικανότητα μεγάλου ανοίγματος της κόρης της γάτας οφείλεται στην κατασκευή της. Και τελικά όσο πιο πολύ λάμπουν τα μάτια μιας γάτας, τόσο πιο δυνατή θα είναι η όρασή της σε συνθήκες ελάχιστου φωτός.

Έτσι αρκεί το φως του φεγγαριού ή μερικών στήλων φωτισμού για να πάρει η γάτα όσο φως χρειάζεται για να βλέπει το βράδυ και έτσι να μπορεί να κυνηγάει και τα θηράματά της.

Από τι εξαρτάται το χρώμα της λάμψης των ματιών;

Το χρώμα της λάμψης των ματιών στο σκοτάδι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η χρώση της ίριδας των ματιών παίζει σημαντικό ρόλο καθώς και η ηλικία. Καθώς η γάτα μεγαλώνει, η επίδραση του tapetum lucidum περιορίζεται. Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε το διαφωτιστικό μου άρθρο για το πως δημιουργούνται τα διάφορα χρώματα των ματιών της γάτας κάνοντα κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι τα μάτια της γάτας σας λάμπουν με διαφορετικό χρώμα από τη απόχρωση της ίριδας και αυτό είναι λογικό γιατί η λάμψη δεν εξαρτάται μόνο από την ίριδα αλλά και από τη σύνθεση των κυττάρων που βρίσκεται στο tapetum lucidum, η οποία επηρεάζεται τον χρωματισμό της λάμψης!

Τα πιο κοινά στοιχεία που βρίσκονται στο tapetum lucidum μιας γάτας είναι ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη. Το τελευταίο, ειδικότερα, είναι κοινό στο μάτι της γάτας. Μια περίσσεια ή ανεπάρκεια αυτών των συστατικών στα κύτταρα του tapetum lucidum θα επηρεάσει το χρώμα των ματιών τη νύχτα.

Έτσι όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να κάνουν τα μάτια της γάτας να λάμπουν με μπλε, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Είναι ακόμη πιθανό τα δύο μάτια να λάμπουν με διαφορετικό χρώμα γιατί το tapetum lucidum αντανακλά διαφορετικά χρώματα.

Γιατί τα μάτια της γάτας μου δεν λάμπουν το βράδυ;

Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μάτια των γατών δεν λάμπουν και αυτό είναι ένδειξη ότι η γάτα δεν βλέπει εκείνη τη στιγμή και ότι προσπαθεί να δει αλλά δεν μπορεί. Η έλλειψη λάμψης σημαίνει ότι δεν περνάει φως από το αμφιβληστροειδή (και άρα δεν φτάνει ούτε στο tapetum lucidum) και έτσι δεν υπάρχει ούτε λάμψη, ούτε η γάτα βλέπει. 

Αυτό μπορεί να οφείλεται συνήθως σε παθολογικές καταστάσεις όπως γλαύκωμα, επιπεφυκίτιδα, καταράκτης, έλλειψη ταυρίνης και έλλειψη βιταμίνης Α.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο τέλος και ετούτο του άρθρου και ξέρετε τι; Θα ήθελα να κλείσω με μια αναφορά στον κώδικα επικοινωνίας των ματιών της γάτας γιατί είναι πολύ πλούσιος και μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα τη γάτα μας! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *