Τα πάντα για τη γλώσσα των ματιών της γάτας

Καταλαβαίνετε ότι το ‘χω βάλει πείσμα να σας κάνω να μας καταλάβετε καλά. Μετά την αποκάλυψη των μυστικών της γλώσσας της ουράς έφτασε η ώρα να σας μιλήσω και για τη γλώσσα των ματιών. Οι γάτες μιλούν με τα μάτια τους

Η κατεύθυνση του βλέμματος της γάτας αποκαλύπτει το αντικείμενο της προσοχής της. Όμως βλέμμα από βλέμμα διαφέρει πολύ.  Το βλέμμα μπορεί να είναι έντονο και απόλυτα εστιασμένο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι απρόσεκτο ως νωχελικό. 

Άραγε όταν μια γάτα σε κοιτάζει έντονα χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια της είναι θυμωμένη ή θέλει να σου πει κάτι; Και τα δύο μπορεί να συμβούν. Επίσης ένα σταθερό βλέμμα και μια ακαμπτη στάση του σώματος μπορεί να σημαίνει είτε εχθρική διάθεση είτε ότι η γατούλα ζητάει χάδια.

Μπέερδεμα! Γι’ αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι σημαντικό να αποκρυπτογραφήσουμε τη γλώσσα των ματιών της γάτας.  Δυο σημεία μαρτυρούν τη γλώσσα των ματιών της γάτας. To πόσο ανοικτά ή κλειστά είναι και ο βαθμός συστολής/διαστολής της κόρης.  Συχνά μόνο με το βλέμμα της η γάτα σας λέει τα πάντα, ενώ αν συναξιολογηθούν η θέση της ουράς, των αυτιών και τα τερτιπια της γούνας της μπορείτε να καταλάβατε ακριβώς τι θέλει η γάτα σας χωρίς να κάνει ούτε ένα νιάου!

Η Γλώσσα των ματιών της Γάτας

Τα μάτια της γάτας μας αποκαλύπτουν τις προθέσεις/διαθέσεις της με θαυμαστό τρόπο. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ πάρτε μια γεύση από το σχετικό μου βίντεο:

Ωραία! Τώρα πάμε να δουμε και αναλαυτικά τους τρόπους με τους οποίους η γάτα επικοινωνεί την διάθεσή της με τα μάτια της:

1. Μάτια που μαρτυρούν συναισθηματική ένταση

Όταν η η γάτα νιώσει κάποια έντονη συναισθηματική ένταση, είτε θετική είτε αρνητική, συχνά συμβαίνει μια ξαφνική συστολή της κόρης των ματιών η οποία παίρνει το σχημα της λεπτής σχισμής. Το παραπάνω μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα τις στιγμές που βγάζετε στη γατούλα σας το λαχταριστό σνακ της (πχ, τυχαία το λέω, το μους συκωτάκι). Παρόμοια αλλαγή θα συμβεί στην κόρη του ματιού όταν πχ εμφανιστεί ξαφνικά μια νέα γάτα στο χώρο. 

Σε μια σύντομη παρένθεση μάθετε μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τα μάτια της γάτας κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα:

Κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε τα πάντα για τα μάτια της γάτας

2. Μάτια που μαρτυρούν εμπιστοσύνη

Όταν η γατούλα σας εκθέτει τα μάτια της, όταν τα ανοίγει διάπλατα δηλώνει απόλυτη εμπιστοσύνη. Όταν το κάνει αυτό φυσικά βάζει τον εαυτό της σε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, διότι τα μάτια είναι εκτεθειμένα σε επιθέσεις που μπορούν να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς. Αν λοιπόν η γάτα η γάτα σας αψηφάει όλους αυτούς τους κίνδυνους και έχει τα μάτια της έτσι διάπλατα ανοιχτά, όταν βρίσκεται μπροστά σας, σας δίνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι σας εμπιστεύεται τυφλά και ίσως αποτελεί και μια ένδειξη αγαπησιάρικης διάθεσης. 

Παρατηρήστε σε καβγάδες γατιών (όπου φυσικά η εμπιστοσύνη έχει πάει περίπατο) όπου το πρώτο πράγμα που κάνουν και οι δυο εμπλεκόμενοι είναι να μισοκλείσουν τα μάτια τους για να τα προφυλάξουν!

3. Μάτια που μαρτυρούν πρόθεση για έλεγχο και κυριαρχία

Αυτό είναι το αγαπημένο μου βλέμμα (το βλέπει ο πατέρας και ΝΑΑΑΑ τον πάει): 

Όταν τα μάτια της γάτας κοιτάζουν αδιάκοπα, σταθερά, από απόσταση μπορεί να είναι ένα σημάδι ελέγχου, κυριαρχίας ή ακόμη και επιθετικότητας. Οι ιδιοκτήτες συχνά δεν θα αναγνωρίσουν αυτήν τη λεπτεπίλεπτη, διακριτική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της πρόσβασης στο σημείο όπου υπάρχει η τροφή ή η τουαλέτα ή το νερό, ιδίως στην περίπτωση όπου σε ένα σπίτι υπάρχουν πολλές γάτες. Η γάτα χρησιμοποιώντας αυτό το κοφτερό, αστραφτερό, επιβλητικό, σταθερό βλεμα προειδοποιεί οποιαδήποτε άλλη που τολμάει να μπει εμπόδιο μεταξύ αυτής και των πολύτιμων ρισόρσιζ της!

Βέβαια αν ρωτάτε εμένα, μόοονη μου μένω στο σπίτι, αλλά και μόνο η παρουσία ενός αγνώστου  χιούμαν μπορεί να με προκαλέσει να κοιτάξω με αυτό τον τρόπο για να του δείξω ότι δεν πρέπει να μπαίνει μεταξύ εμένα και τη ιδιοκτησίας μου. Συνήθως δεν παίρνουν χαμπάρι..

Γλώσσα ματιών γάτας

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΓΑΤΑ;
Διαβάστε Αυτό

4. Μάτια που μαρτυρούν επιθετικότητα και φόβο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, όταν μια γάτα καβγαδίζει κρατάει τα μάτια της μισόκλειστα, αφήνοντας μόνο μια σχισμή ανοιχτή, ίσα ίσα για να βλέπει τον αντίπαλο. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσει πολλές μοιραίες νυχιές στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών. Φυσικά σε τέτοιες καταστάσεις η επιθετικότητα και η επιφυλακτικότητα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα.

Και εσείς, καημένοι χιούμανς, αν δείτε την γάτα να κάνει τα μάτια της έτσι αποφύγετε να την κοιτάξετε κατάματα γιατί μπορεί να προκαλέσετε την επίθεσή της και τότε δεν σας βλέπω ΚΑΘΟΛΟΥ καλά!

5. Μάτια που μαρτυρούν τρυφερότητα

Ένα χαλαρό γατάκι που σας εμπιστεύεται έχει τα βλέφαρά του πεσμένα και δίνει την εντύπωση ότι νυστάζει. Παιδιά είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλετε “ενα φιλάκι” στο γατάκι σας. Ανταποδώστε του το χαλαρό βλέμμα και αργά αργά ανοιγοκλείστε τα μάτια σας. Αν ανταποδώσει το άνοιγμα/κλείσιμο σας στέλνει και εκείνο το δικό του “γατοφιλί”.

6. Μάτια που μαρτυρούν ανυπομονησία

Δεν μπορεί, όλοι θα έχετε δει την έκφραση που παίρνουν τα μάτια της γάτας όταν εμφανίζεται μπροστά τους ένα υποτιθέμενο θήραμα. Τα μάτια γουρλώνουν, η κόρη διαστέλλεται, ακολουθεί ένα χαριτωμένο κούνημα του πωπού τους και λίγο μετά ορμούν στο υποτιθέμενο θήραμα (που μπορεί να είναι αληθινό, όπως μια μύγα ή ψεύτικο όπως ένα καλαμάκι). 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ
Πως να αντιμετωπίσετε τη χλαμυδίωση (μόλυνση στα μάτια της γάτας)

Άααντε και σιγά σιγά θα συμπληρωθεί το παζλ επικοινωνίας γατιών/ανθρώπων! Προς αυτή την κατεύνθση σας προτείνω να διαβάσετε και το άρθρο μου για την ‘γλώσσα’ του σώματος της γάτας ακριβώς ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *