Περσέας η πρώτη γάτα με τεχνητά άκρα

Περσέας: Η πρώτη γάτα με τεχνητά πόδια

Ένας υπέροχος γάτος, ο Περσέας γίνεται ο πιονέρος στην υπόθεση ‘τεχνητά μέλη’ στην Ελλάδα. Θα σας πω εν συντομία την ιστορία του: O Περσέας μας βρέθηκε στις 13 Μαϊου χτυπημένος με τα τρία από τα τέσσερα ποδαράκια του σακατεμένα.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας (αξίζουν θερμά συγχαρητήρια) περιμάζεψε τον Περσέα και αντί να τον παρατήσει, μια και ήταν σε άσχημη κατάσταση έστησε στο Facebook μια σελίδα με τίτλο “Γίνε τα πόδια του Περσέα” ζητώντας οικονομική στήριξη από τον κόσμο και οργάνωσε ένα σχέδιο σωτηρίας του Περσέα.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος συνεργάστηκε με την επιστημονική ομάδα bio3Dvet που σχεδίασαν τα τεχνητά εμφυτεύματα για τον Περσέα αλλά ανέλαβαν και τον σχεδιασμό και την κατασκευή των εξωπροσθετικών (πατουσάκια) με τεχνολογία 3D printing καθώς και τον σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου. Εντωμεταξύ ο Περσέας παρέμεινε στην κτηνιατρική κλινική Λάρισας όπου απολάμβανε αξιοζήλευτη φροντίδα όπως μπορείτε να δείτε στο βίδεο ακριβώς από κάτω:

Για να φτάσουμε στις 26 Οκτωβρίου οπότε και έγινε με επιτυχία η επέμβαση από την Κτηνίατρο Σοφία Ζώη και την ομάδα bio3Dvet και τοποθετήθηκαν μοσχεύματα στα πίσω πόδια του Περσέα. Στις 17 του Νοέμβρη αυτή η τυχερή/ατυχη ψυχούλα έκανε τα πρώτα του βήματα με τα τεχνητά του μέλη.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας κάνει έκκληση για παραπάνω υποστήριξη, γιατί ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι η γατούλα να περπατάει κανονικά και να μπορεί να φύγει από την κλινική που φιλοξενείται 6 μήνες τώρα. Επισυνάπτω το μήνυμά τους:

Παρακαλούμε συνεχίστε να καταθέτετε χρήματα στο λογαριασμό του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας , γιατί ακόμη έχουμε πολύ δρόμο και έξοδα μέχρι να μπορέσει να περπατήσει κανονικά και να φύγει από την κλινική όπου φιλοξενείται 6 μήνες τώρα! 0026-0740-18-0101830486 GR 8602607400000180101830486 Eurobank BIC ERBKGRAA Pay Pal: [email protected]

Η τεχνολογία τεχνητών μέσων έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Μεγάλη η χαρά που τώρα αυτά αρχίζουν να συμβαίνουν και στην Ελλάδα

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Πως να φροντίσω και να ανακουφίσω όσο το δυνατόν περισσότερο μια γάτα που ανακάμπτει από εγχείρηση

Υπάρχουν πράγματα να κάνουμε για να ανακουφίσουμε μια γάτα που ανακάμπτει απο χειρουργείο:

  • Ανάπαυση: Φροντίστε να τοποθετήσετε το γατάκι σε ένα ήσυχο και αναπαυτικό σημείο, φτιάξτε του και ένα μαλακό κρεβατάκι όπου θα μπορέσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του
  • Σίτιση: Η όρεξη της γάτας θα περιοριστεί πάρα πολύ εξαιτίας της ναυτίας από το χειρουργείο αλλά θα επιστρέψει περίπου 24 ώρες μετά την εγχείρηση – αν δεν έχει επιστρέψει ως 48 ώρες μετά επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο! Φροντίστε να την ταϊζετε αρχικά με εύπεπτη και ελαφριά τροφή, δίνοντας το 1/4 της ποσότητας που τρώει κανονικά. Προφανώς αποφύγετε τις ξηρές τροφές (που έχουν μπόλικο δύσπεπτο υδατάνθρακα και ελαχιστη υγρασία). Εξαιρετικες τροφες για την γάτα σε αυτή την περίσταση θα ηταν υγρές τροφές με μηδενικό υδατάνθρακα, μπόλικη θρεπτική ζωική πρωτεϊνη και ξεκαθαρη ετικέτα όπως οι εξαιρετικά θρεπτικές, ποιοτικές και οικονομικές GranataPet Delicatessen (βρείτε την εδώ) και Lucky Lou (βρείτε την εδώ) που είναι αυτή την περίοδο οι αγαπημένες του Τσιτσάρα!
  • Περιορισμός κινητικότητας: Τις πρώτες μέρες μετά την εγχείρηση περιοριστε την κινητικότητά του. Φροντίστε να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που δεν θα έχει πράγματα να ανέβει πάνω τους ώστε να αποφύγει τα άλματα. Αν πρόκειται για ορθοπεδικό χειρουργείο ίσως χρειαστεί να το περιορίσετε σε κάποιο αυτοσχέδιο παρκο ή crate – μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα τέτοιο χρησιμοποιώντας ένα κιτ όπως αυτό!
  • Φαρμακευτική αγωγή: Συχνά μετά το χειρουργείο η γάτα χρειάζεται αυστηρα ακολουθούμενη φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει χορήγηση παυσίπονων και αντιβιώσεων. Φροντίστε να παρέχετε με ακρίβεια τα φάρμακα στη γάτα σας
  • Ενίσχυση με συμπληρώματα: Η γάτα μετά από ένα χειρουργείο είναι πολύ ευάλλωτη και είναι καλο να την ενισχύσουμε όπως μπορούμε! Συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνες όπως το εξαιρετικό Anima Strath αλλά και ενισχυτά του ανοσοποιητικού όπως το φοβερό Vetomune είναι μερικές καλές προσθήκες στη φροντίδα της γατούλας (πάντα με την σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου σας! 
  • Επικοινωνία με τον κτηνίατρο: Εννοείται ότι αν παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ενώ μην αμελήσετε το ραντεβού μαζί του όπου θα επανεξεταστει η κατάσταση του ζωου, κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο

UPDATE 03.01

Τα νέα για τον Περσέα είναι πολύ ευχάριστα διότι η κτηνίατρος του Περσέα, Σοφία Ζωή δηλωσε ότι γίνονται μελέτες ώστε και το τέταρτο ποδαράκι του Περσέα να αποκατασταθεί και να ξαναγίνει μια εκ νέου τετράποδη γάτα.

Γι’ αυτό όποιος θέλει και μπορεί ας συνεισφέρει στην όμορφη αυτή προσπάθεια καταθέτοντας όποιο ποσό μπορεί στον λογαριασμό που αναγράφεται παραπάνω! 

UPDATE 12.03

Οι μέρες για την επέμβαση προσθήκης ενός ακόμη βιονικού ποδιού στον φοβερό Περσέας πλησιάζουν! Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ο Περσέας έχει προσαρμοστεί τέλεια στα δυο πίσω βιονικα ποδαράκια του και μπορεί και περπατάει σαν μια οποιαδήποτε τρίποδη γατούλα!

Όταν θα προσθέσει και το τρίτο πόδι, ποιος τον πιάνει!  Απολαύστε το βίντεό με τον πλήρως προσαρμοσμένο Περσέα!

UPDATE 09.07

Αυτό που τελικά έγινε ξεπέρασε κάθε φαντασία! Ο Περσέας πλέον περπατάει σε 4 πόδια (3 βιονικά και ένα “κανονικό”) και κινείται περιπου σε μια υγιέστατη κανονική γάτα, και ποιος ξέρει, ίσως σε λίγο καιρό να μπορεί να κάνει όλα αυτά τα απίστευτα που κάνει μια γάτα με 4 υγιή πόδια!

Χίλια συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Δείτε το εκπληκτικο βίντεο:

UPDATE 24.10

ΤΟ κεφάλαιο της περιπέτειας του Περσέα κλείνει με τον καλύτερο δυνατο τρόπο. Ο Περσέας .. υιοθετήθηκε, βρήκε το παντοτινό του σπίτι και ποιος καλύτερος να τον υιοθετήσει από την ίδια τη γιατρό του, την κυρία Σοφία Ζώη! Μετά από ένα χρόνο που η Σοφία φρόντιζε αυτό το τρελό αγόρι αυτή έμοιαζε ως η πιο ιδανική εξέλιξη!

Θέλω να δείτε και αυτό το απίθανο βιντεάκι που ακολουθεί που δείχνει πολύ ξεκάθαρα πως πλέον ο Περσέας είναι σαν ένας τελείως λειτουργικός τετράποδος γάτος και πόσο απολαμβάνει τη ζωή! Μοιάζει ίσως λίγο σουρεαλιστικό αλλά είναι μια υπέροχη εξέλιξη:

O Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας δημοσίευσε ένα τελευταίο ευχαριστήριο μήνυμα στο facebook του για να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν να συμβούν αυτά τα μικρά θαύματα: 

Ο Περσέας υιοθετήθηκε! Αγαπητοί φίλοι είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ο Περσέας είναι υγιής και ευτυχισμένος. Περπατάει ,τρέχει, χαίρεται τη ζωή με τα 4 ποδαράκια του, 3 τεχνητά και ένα φυσικό, χάρη σε σας που τον βοηθήσατε όταν σας χρειαζόταν. Χωρίς τη δική σας οικονομική βοήθεια δε θα μπορούσε σήμερα να είναι σ αυτή την ευχάριστη κατάσταση, αφού ήταν αδύνατο να αποκτήσει τα τεχνητά του μέλη με τα πενιχρά έσοδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας και μόνο.
Ο Περσέας πλέον απολαμβάνει τα χάδια και τα φιλιά της μαμάς του κ.Σοφίας Ζώη, της γιατρού του, η οποία τον υιοθέτησε.Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού επί ένα χρόνο και παραπάνω τον φρόντιζε, του πρόσφερε την καλύτερη ιατρική βοήθεια και στην πραγματικότητα του έσωσε όχι μόνο τη ζωή αλλά του προσφέρει την υψηλή ποιότητα ζωής που θα επιθυμούσαμε όλοι για όλα ανεξαιρέτως τα ζώα με ειδικές ανάγκες!
΄Ενα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στην εταιρία Bio3Divet που πρωτοπόρα στον τομέα της σχεδίασε και πραγματοποίησε ειδικά για τον Περσέα τα τεχνητά του μέλη, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην προσθετική ιατρική για ζώα στην Ελλάδα. ΄Ηταν όλοι τους υπέροχοι! Είστε όλοι σας υπέροχοι!

Μία Απάντηση

  1. Συγχαρητηρια στην κυρια για οτι εκανε και κανει για το ζωακι της.Τετοιοι ανθρωποι μας κανουν να ελπιζουμε για μια κοινωνια καλλιτερη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *