ΓΚΑΛΕΡΙΑ: Πως βλέπουν οι γάτες τον κόσμο σε σχέση με τους ανθρώπους

Πολύ συχνά ξεχνάμε ότι οι αισθήσεις της γάτας είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Η γάτα ακούει διαφορετικές συχνότητες, έχει διαφορετική οσφρητική ικανότητα και βλέπει διαφορετικά τον κόσμο! Η τελευταία ιδιαιτερότητα, η διαφορετική όραση της γάτας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα ειδικά για εσάς τους ανθρώπους που βασίζεστε πάρα πολύ στην όραση για την αντίληψη του κόσμου. Και επειδή ακριβώς δεν κατανοείτε το πως βλέπει η γάτα τον κόσμο 

Διαβάστε το άρθρο και ανακαλύψτε πως βλέπει η γάτα τον κόσμο, πως βλέπει στο σκοτάδι αντιπαραθέτοντας με τον άνθρωπο!

ΠΡΙΝ ΒΟΥΤΗΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ..
.. τα πάντα για την ακοή της γάτας

Πως βλέπει η γάτα τον κόσμο;

Αν έπρεπε να δώσουμε μια σύντομη απάντηση αυτή θα ήταν “τον βλέπει πολύ διαφορετικά από ό,τι οι άνθρωποι”. Αυτό μάλιστα ίσως εξηγεί πολλές συμπεριφορές που μοιάζουν κάπως αλλόκοτες στα μάτια των ανθρώπων, όπως η τρέλα που τους προκαλούν ένα λαμπερό αντικείμενο, ένας ανθρώπινος αστράγαλος, ή το λέιζερ. Ας δούμε λοιπόν μερικά χαρακτηριστικά σημεία της όρασης των γατιών:

1. Οπτικό πεδίο

Οι γάτες έχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο – περίπου 200 μοίρες, σε σύγκριση με το ανθρώπινο πεδίο των 180 μοιρών. Συνεπώς οι γάτες έχουν μεγαλύτερο εύρος περιφερειακής όρασης σε σχέση με τον άνθρωπο και μπορούν για παράδειγμα να διακρίνουν πιο εύκολα ένα θήραμα στην άκρη του οπτικου τους πεδίου!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ:
13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μάτια της γάτας

2. Νυκτερινή όραση

Επίσης οι γάτες είναι λυκόφωτα πλάσματα και έχουν την κορυφή της δραστηριότητάς τους το σούρουπο και την χαραυγή. Προφανώς λοιπόν χρειάζονται πολύ καλή νυκτερινή όραση κάτι που τους το παρέχει η αυξημένη ποσότητα ραβδίων (ειδικά κύτταρα) στα μάτια τους (6 ως 8 φορές περισσότερα ραβδία από τα μάτια του ανθρώπου). Τα ραβδία είναι ευαίσθητα στο χαμηλό φως και προσφέρουν στις γατες πολύ οξεία νυχτερινή όραση.

Άλλωστε το ελλειπτικό σχήμα των ματιών, οι τεράστιοι κερατοειδείς χιτώνες και ένα στρώμα κυττάρων που λειτουργεί σαν καθρέφτης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ανακλώντας το φως (σε αυτο οφείλεται το γυάλισμα των ματιών της γάτας το βράδυ) βοηθούν στη συγκέντρωση του φωτός ώστε η γάτα να βλεπει καλύτερα το βράδυ. Επίσης η αυξημένη ποσότητα ραβδίων επιτρέπουν στις γάτες να αισθάνονται καλύτερα την κίνηση στο σκοτάδι από ό,τι οι άνθρωποι!

Στο παρακάτω βίντεο δείτε τον Τσίτσο να σας παρουσιάζει περισσότερα στοιχειά για τη δομή των ματιών:

3. Χρώματα

Μπορεί οι γάτες να  βάζουν τα γυαλιά στους ανθρώπους στο θέμα “νυχτερινή όραση” όμως οι άνθρωποι παίρνουν την ρεβάνς τους στο θέμα των χρωμάτων. Ο ανθρώπινος αμφιβληστροειδής έχει 10 φορές περισσότερα κωνία (άλλα ειδικά κύτταρα του οφθαλμού) από τις γάτες. Τα κωνία είναι υποδοχείς που λειτουργούν καλύτερα στο έντονο φως! Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι μπορούν να αντιλαμβάνονται την κίνηση πολύ καλύτερα από τις γάτες ή τους σκύλους σε συνθήκες έντονου φωτός (πχ τη μέρα και μάλιστα σε μια ηλιόλουστη μέρα.

Οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν τρεις τύπους κωνιών όμως η κατανομή των τριών τύπων είναι διαφορετική και επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων με κορυφαια τα κόκκινα, πράσινα και μπλε. Οι γάτες από την άλλη βλέπουν ένα πολύ πιο περιορισμένο φάσμα χρωμάτων και δεν τα πάνε καθόλου καλά με τα κόκκινα ενώ τα καταφέρνουν αρκετά καλά με τα μπλε!

4. Κοντινή/μακρινή όραση

Η αυξημένη παρουσία κωνίων επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν σε υψηλή ανάλυση μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ 30 και 60 μέτρων. Για να δει εξίσου καθαρά μια γάτα πρέπει η απόσταση από το αντικείεμνο είναι περίπου 6 μέτρα. 

Αλλά και σε πολύ κοντινές αποστάσεις οι γάτες έχουν μειονέκτημα, διότι δεν έχουν τους απαραίτητους μύες για να αλλάξουν το σχήμα των φακών των ματιών τους! 

Τέλος παρόλο που οι γάτες είναι εκπληκτικές στο να αντιλαμβάνονται ταχύτατες κινήσεις δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα αργά κινούμενα αντικείμενα που τους φαίνονται στάσιμα. 

Γκαλερία

Έχοντας πει τα παραπάνω ας δουμε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες που δείχνουν πως βλέπει η γάτα τον κόσμο σε σχέση με τον άνθρωπο:

Σε ετουτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι διαφορετικότητα των αισθήσεων της γάτας από αυτές του ανθρώπου (δεν υφίσταται θέμα ανωτερότητας ή κατωτερότητας) εξηγεί και πολλές ιδιότητες της γάτας από αυτές που εσείς οι άνθρωποι βιάζεστε να τοποθετήσετε στη σφαίρα του μεταφυσικού…

.. κάπως έτσι κάποιοι από εσάς νομίζετε ότι οι γάτες βλέπουν.. φαντάσματα – διαβάστε το σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ, ενω αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να ανιχνεύουν .. αρρώστιες στον άνθρωπό τους ή ακόμη και να λειτουργούν θεραπευτικά. 

Θα κλείσω με το άρθρο μου όπου σας περιγράφω τις θαυματουργές θεραπευτικές ιδιαιτερότητες της γάτας! Βρείτε το στον σύνδεσμο που ακολουθεί και διαβάστε το, γιατί αξίζει τον κόπο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *