τι πρεπει να ξέρω πριν πάρω γάτα

Μπορούν οι γάτες να καταλάβουν πότε ένας άνθρωπος είναι άρρωστος;

Σήμερα θα ερευνήσουμε ένα κάπως μυστηριώδες θέμα και ίσως ελαφρώς στενάχωρο, αλλά τι να γίνει, αυτά έχει η ζωή. Κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για γάτες που ανιχνεύουν τις ασθένειες των ανθρώπων, ή ακόμη και για γάτες που καταλαβαίνουν πότε θα πεθάνει κάποιος. Άραγε είναι αλήθεια όλα ετούτα; Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές για να ανακαλύψετε!

Γνωρίζουν οι γάτες ότι είστε άρρωστοι (όταν είστε);

Ξέρετε η γάτα είναι αινιγματικό πλάσμα και είναι μερικές φορές πολύ δύσκολο να εντοπίσετε τι καταλαβαίνει μια γάτα. Ωστόσο έχουμε μερικά στοιχεία που μας βοηθούν να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα:

Παρά τα αδίκως και κοινώς θρυλούμενα οι γάτες σχηματίζουν έντονους δεσμούς με τους ανθρώπους τους (δεσμοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το δεσμό του σκύλου με τον άνθρωπο). Ναι, όντως, η εκδήλωση των συναισθημάτων τους είναι συχνά πιο διακριτική (εκτός αν πρόκειται για τον Σκλαβενίτη) ωστόσο και αυτές εκδηλώνουν έντονα συναισθήματα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι γάτες έχουν απίστευτες αισθήσεις. Η επιστήμη της εφαρμοσμένης συμπεριφορικής ζώων επιβεβαιώνει ότι η γάτα έχει μια απίστευτη μυρωδιά η οποία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πότε η γάτα νιώθει άνετα. Η γάτα αντλεί ηρεμία από οικείες μυρωδιές και σε γενικές γραμμές ταράζετε από άγνωστα αρώματα!

Η γάτα μου δεν θέλει αγκαλιά

Μην ξεχνάτε ακόμη ότι οι γάτες σας παρακολουθούν στενά – κάθε κίνηση, κάθε συνήθεια, κάθε συναίσθημα που αναδύεται. Και έτσι σας καταλαβαίνουν πολύ καλά. Είναι λοιπόν φυσικό ότι όταν αρρωστήσετε η συμπεριφορά σας μπορεί να αλλάξει και εκείνες αμέσως θα αντιληφθούν τηη διαφορά.

Εκτός αυτών η αρρώστια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην μυρωδια και οι γάτες είναι άσσοι στο να εντοπίζουν αυτές τις μεταβολές. 

Αντιλαμβάνεται η γάτα την υπέρταση;

H υπέρταση έχει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριφορικών και σωματικών, που οι γάτες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν. Η υπέρταση κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται κάπως περίεργα, σαν να είναι μπερδεμένοι. Τέτοιες αλλαγές στο μοτίβο συμπεριφοράς γίνονται αντιληπτές άμεσα από τη γάτα που τις παρατηρεί με ενδιαφέρον!

Ταυτόχρονα η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αυξημένο καρδιακό ρυθμό  και οι γάτες δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντοπίσουν αυτό τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Όταν μάλιστα τις αγκαλιάζετε και τους κάνετε χάδια νιώθουν πάρα πολύ έντονα τους χτύπους της καρδιάς. 

Άλλωστε οι γάτες δίνουν μεγάλη σημασία στον ρυθμό αναπνοής (είναι ενδεικτικό ότι από αυτούς τους ρυθμούς καταλαβαίνουν πότε ξυπνάτε, χωρίς να κάνετε εσείς καμία κίνηση). Αν τυχών η γάτα σας δίνει ιδιαίτερη σημασία στον ρυθμό της καρδιάς σας ελέγξτε αμέσως την πίεσή σας – είναι πιθανό να έχει ανιχνεύσει μια άνοδο στην πίεσή σας.

Πως αντιδρά η γάτα στην αυξημένη πίεση σας; Είτε προσπαθεί να σας ηρεμήσει, με τα χάδια της, είτε φεύγει μακριά γιατί διαισθάνεται το άγχος σας και τραβιέται μακριά!

Μπορεί η γάτα να εντοπίσει καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα;

υπάρχουν θρύλοι ότι η γάτα μυρίζει έντονα σημεία του σώματος στα οποία αργότερα μπορεί να εντοπισθεί ένας καρκίνος αλλά αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέσω έρευνας. Ωστόσο έχει επιστημονικά βρεθεί ότι ο καρκίνος όντως έχει μια μυρωδιά! Αυτό οφείλεται στο ότι ο καρκίνος αυξάνει τον αριθμών των πολυαμίνων (ενώσεις με πολλές αμινομάδες) στο σώμα και αυτές οι ενώσεις έχουν συγκεκριμένη, έντονη μυρωδιά που η γάτα αμέσως αντιλαμβάνεται!

Αν η γάτα σας μυρίζει επίμονα συγκεκριμένα μέρη του σώματός σας δώστε σημασία – αλλά φυσικά μην πανικοβάλλεστε – μπορεί η γάτα να αντιλαμβάνεται διάφορες μυρωδιές και όχι απαραίτητα έναν.. καρκίνο. Απλώς παρατηρήστε την συμπεριφορά της και αν εντοπίσετε επίμονο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, αν θέλετε μπορείτε να το διερευνήσετε παραπάνω.

Τέλος σημειώστε ότι μπορεί η γάτα να σας κοιτάζει με το στόμα ανοιχτό και τότε ειναι που επιστρατεύει το αντακλαστικό Φλεμεν (τη “δεύτερη μύτη” της) για να εντοπίσει και να αναγνωρίσει μυρωδιές – δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να κάνει την τυπική διαδικασία αναγνώρισης μυρωδιων με τη μύτη της!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το αντανακλαστικό Φλεμεν διαβάστε ΑΥΤΟ.

Μπορεί η γάτα να εντοπίσει επερχόμενα καρδιακά επεισόδια;

Μια καρδιακή προσβολή είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να βιώσει κάποιος. Εμφανίζονται ξαφνικά αλλά η γάτα σας μπορεί να σας προειδοποιήσει για μια επερχόμενη καρδιακή προσβολή, ανιχνεύοντας μερικά σημάδια. Χωρίς ιδιαίτερο επιστημονικό υπόβαθρο, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι η γάτα έχει σώσει ανθρώπους “προειδοποιώντας” τους.

Η γάτα φυσικά δεν θα καταλάβει το κόνσεπτ της καρδιακής προσβολής. Ωστόσο θα εντοπίσει αλλαγές στον άνθρωπό της όπως περιορισμός της αναπνοής (ένα από τα πράγματα που πάντα τραβούν την προσοχή της), και έντονη μεταβολή της θερμοκρασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η γάτα μπορεί να σκανάρει τις αλλαγές στις εκφράσεις του πρόσωπο. Έχει βρεθεί ότι μια γάτα είναι πολύ πιο πιθανό να πλησιάσει έναν άνθρωπο που χαμογελάει από εναν που συνοφρυώνεται. Εν ολίγοις η εκδήλωση στο πρόσωπο έκφρασης πόνου δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει απαρατήρητη από την γάτα σας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που η γάτα έχει εντοπίσει αυτά τα ανησυχητικά σημάδια το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να σας ειδοποιήσει και τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε άμεσα βοήθεια.

Ειρήσθω εν παρόδω, η συντροφιά μιας γάτας μπορεί να μειώσει δραματικά τα καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να μάθετε άλλα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της συντροφιάς μιας γάτας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Μπορεί η γάτα σας να εντοπίσει γρίπη ή κρυώματα;

H γρίπη και τα κρυώματα συχνά συνοδεύονται από το σύμπτωμα του πυρετού και η γάτα είναι ειδικός στον εντοπισμό αυξημένων θερμοκρασιών. Έτσι είναι πολύ πιθανό να εντοπισει τον πυρετό σας πολύ πριν να τον πάρετε είδηση εσείς. 

Μην παραξενευτείτε αν η γάτα σας επιδιώξει να κουρνιάσει πάνω σας, αν εσείς έχετε πυρετό. Αυτό μπορεί να εκληφθεί σαν μια κίνηση στοργής και αν και δεν αποκλείεται μπορεί να είναι απλώς ότι η γάτα σας θέλει να “κλέψει” λίγη από την έξτρα θερμότητά σας. 

Μην παρεξηγηθω: Οι γάτες δεν στερούνται συμπόνοιας και τρυφεράδας. Αν αντιληφθεί ότι είστε άρρωστος, ότι μια γριπούλα σας βασανίζει είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να περνάει πολύ ωρα κοντά σας και να μην ειναι τοσο απαιτητική όσον αφορά το φαγητό της!

Τέλος να πούμε ότι η γάτα δεν κινδυνεύει να κολλήσει την γρίπη ή το κρύωμά σας, ωστόσο ένας έντονος βήχας μπορεί να είναι ό,τι χειρότερο για την γάτα σας, οπότε ίσως είναι καλύτερο να μείνετε κάπως μακριά της όταν βασανίζεστε από έντονο βήχα.

Μπορεί η γάτα σας να εντοπίσει πιθανή κατάθλιψη;

Αν και οι γάτες θεωρούνται ότι δεν συντονίζονται με ανθρώπινα συναισθήματα όσο οι σκύλοι, έχει βρεθεί ότι αντιλαμβάνονται τα βασικά. Η γάτα σας, όπως προανέφερα, διακρίνει το χαμόγελο από το μούτρωμα. Επίσης εντοπίζει την χαμηλή διάθεση και ουσιαστικά καταλαβαίνει αν υποφέρετε από κατάθλιψη. 

Άλλωστε η συμπεριφορά σας αλλάζει, παύετε να είστε τόσο ενθουσιώδεις μαζί της και αυτό είναι κάτι ακόμη που δεν περνάει απαρατήρητο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι η γάτα σας επηρεάζεται και δεν είναι απίθανο να βρεθεί και η ίδια να .. υποφέρει από κατάθλιψη και αυτό μπορεί να γίνει αρκετά σοβαρό γιατί μια γάτα σε κατάθλιψη χάνει συχνά την όρεξη για φαγητό ενώ υποβαθμίζει και το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Θα μου πείτε: “Και τι να κάνω, πως να της κρύψω ότι η διάθεσή μου είναι πεσμένη”; Έχετε δίκιο, δεν έχω καμιά καλή ιδέα να σας προτείνω.. ίσως μόνο αν υποφέρετε βαριά και φαίνεται να επηρεάζετε έντονα και εκείνη να ζητήσετε από ένα καλό φίλο σας που την αγαπάει να την φροντίσει για κάποιο καιρό!

Γνωρίζει η γάτα ότι κάποιος πρόκειται να πεθάνει;

Κάπου εδώ φτάσαμε την έρευνά μας σε ακραίο επίπεδο. Όμως δεν είναι τελείως άτοπη μια τέτοια διερεύνηση ειδικά αν θυμηθούμε εκείνη την απιστευτη περίπτωση του Όσκαρ, του γάτου που ζούσε σε ένα νοσοκομείο στην Πολωνία και εντόπιζε.. τους μελλοθάνατους, καθόταν πάνω τους, για να τους συντροφέψει στη μετάβασή τους!

Τι έχει βρεθεί σε σχέση με αυτή την ικανότητα των γατών; Όταν η τελευταία ηκμάδα ζωής ετοιμάζεται να αποχωρήσει από ένα σώμα συμβαίνουν μια σειρά απο αλλαγές. Αυτές και πάλι δεν είναι δυνατόν να μην εντοπισθούν από την γάτα. Μια σειρά από αντικρουόμενες οσμές και ορμόνες θα γίνουν αντιληπτές και η γάτα σας θα ανταποκριθεί σε αυτές. 

Οι γάτες που ζουν σε σπίτια ηλικιωμένων, ή σε οίκους ευγηρίας θα είναι συνηθισμένες σε τέτοιες μυρωδιές και θα είναι εύκολο να τις εντοπίσουν. Δεν πρόκειται για μια μακάβρια συνήθεια των γατών, αλλά απλώς για την συμπόνοια που ξεδιπλώνεται και εκδηλώνεται ως στοργή προς τον αγαπημένο τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω με ενθουσιασμό να διαβάσετε την απίστευτη, συγκλονιστική ιστορία του Όσκαρ, του γάτου που προέβλεπε το θάνατο

Όσκαρ η γάτα που προβλέπει το θάνατο
Όσκαρ, ο γάτος που προέβλεπε το θάνατο

Τι άλλο μπορεί να εντοπίσει η γάτα με τις εκπλητικές της αισθήσεις;

Η λίστα των “προβλημάτων” που μπορεί να ανιχνεύσει μια γάτα δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η γάτα μπορεί να εντοπίσει πονοκεφάλους και ημικρανίες στους αγαπημένους τους, πιθανές εγκυμοσύνες, διαβήτη, ή κρίσεις επιληψίας αξιοποιώντας κάθε φορά διάφορες μεταβολές σε αρώματα, θερμοκρασίες, εκφράσεις του προσώπου ή και στη συμπεριφορά!

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι ακριβώς προϊόν επιστημονικής μελέτης, με συγκεκριμένους αριθμούς και δεδομένα. Επίσης μην φρικάρετε αν ξαφνικά η γάτα σας αρχίσει να σας μυρίζει επίμονα… το πιο πιθανό είναι ότι μυρίζετε πατέ κοτόπουλο & τάρανδο ή ότι μυρίζετε την αντιπαθητική μυρωδιά του .. Κινέζου.

Ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστο να πούμε ότι οι γάτες έχουν μια αντίληψη του κύκλου της ζωής – όχι σαφώς και διανοητικά ξεκαθαρισμένη) και ότι όντως οι αισθήσεις τους επιτρέπουν να αντιληφθούν όλες αυτές τις αλλαγές που σχετίζονται με αρρώστιες και επικείμενους θανάτους!

Για επίλογο θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία του Μπομπ και της Μουσου.. ο Μπομπ είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που υποφέρει από Αλζχάιμερ και το μόνο πράγμα σε αυτό τον κόσμο που τον ανακουφίζει είναι τα χάδια του γάτου του! Αν θέλετε να διαβάσετε την φοβερή ιστορία τους κάντε κλικ ΕΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *