Η δεύτερη μύτη της γάτας

Όσοι νομίζετε ότι η γάτα έχει μόνο μια μύτη πλανάστε πλάνην οικτρά! Η γάτα εκτός από την προφανή μύτη της κρύβει λίγο πιο πίσω και σε επαφή με την στοματική κοιλότητα, κοντά στους άνω κοπτηρες, μεταξύ της μύτης και του ουρανίσκου, ένα όργανο που λέγεται ‘Όργανο Jacobson” το οποίο συμπληρώνει ουσιαστικά την αίσθηση της όσφρησης της γάτας. Το όργανο Jacobson αποτελείτε από δύο σακους με τυφλά άκρα.

Γνωρίζουμε φυσική ότι η αίσθηση της όσφρησης είναι εξαιρετικά ισχυρή στις γάτες! Αλλά η μύτη της γάτας δεν μπορεί να ανιχνεύσει και να αξιολογήσει τις περίφημες φερομόνες, ορμόνες που παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία και την συμπεριφορά της γάτας.

O ρόλος του όργανου Jacobson

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το όργανο Jacobson. Το πολύ γνώριμο (αν είστε αρκετά παρατηρητικοί) αντανακλαστικό όπου η γάτα σουφρώνει το πάνω χείλος και ανοίγει ελαφρά το στόμα της (αντανακλαστικό Φλέμεν), σαν να.. “σνιφάρει”, εξυπηρετεί ακριβώς τη λειτουργία του οργάνου Jacobson!

Με αυτό τον τρόπο εισέρχεται στην περιοχή γύρω από το όργανο σάλιο που μεταφέρει τις περίφημες φερομόνες (που η μύτη της γάτας δεν τις αναγνωρίζει) και η επαφή τους με το όργανο Jacobson κάνει δυνατή την αναγνώρισή τους ενώ στη συνέχεια αποστέλεται το αντίστοιχο μήνυμα από την αποκωδικοποίηση των φερομόνων στον εγκέφαλο.

Ο ρόλος των φερομόνων στη γάτα

Οι φερομόνες είναι (φυσικές) χημικές ουσίες που παράγονται από τις γάτες και εκκρίνονται από τους αδένες γύρω από το πρόσωπο της γάτας. Αυτές στη συνέχεια ανιχνεύονται από τις άλλες γάτες μέσω του οργάνου Jacobson και επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους ενώ ταυτόχρονα δίνουν στοιχεία για τις διαθέσεις της γάτας που τις παρήγαγε, ενώ βοηθούν και στο να την ταυτοποιήσουν. 

Διαθέτουν τεράστια ποικιλία και είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως οσφρητική “γλώσσα”, κώδικα επικοινωνίας τον οποίο οι γάτες χρησιμοποιούν για να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες! Διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην σεξουαλική αλληλεπίδραση και αναπαραγωγή των γατών.

To όργανο Jacobson αναγνωρίζει τις φερομόνες (που δεν γίνονται αντιληπτές από τη μύτη)! Ωστόσο το όργανο Jacobson αναγνωρίζει και άλλες οσμές!

H δεύτερη μύτη της γάτας και το Feliway

Η ύπαρξη του αντανακλαστικού Flehmen έχει αξιοποιηθεί από τον άνθρωπο με την παρασκευή τεχνητών φερομονών που γίνονται αντιληπτά από το όργανο Jacobson. Αυτές οι φερομόνες περνάνε μηνύματα ασφάλειας και ευχαρίστησης και μπορούν να βοηθήσουν μια αγχωμένη γάτα. Η τεχνολογία αυτή έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Feliway. Μάθετε γι’ αυτήν στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ!

Το όργανο του Jacobson υπάρχει και σε άλλα ζώα όπως το φίδι, ο χοίρος αλλά και ο άνθρωπος στον οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς πως λειτουργεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *