…γράφει ο Θέμης, πατέρας της υπέροχης Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ), μιας εκλεκτής εκπροσώπου της φυλής Γάτα Σιάμ
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γάτες είναι ένα πραγματικά αριστούργημα της φύσης. Ένας από τους πιο εκκωφαντικούς το δίχως άλλο είναι οι υπέροχοι χρωματισμοί της γούνας της! Και υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί γενετικής φύσεως που προκαλούν τον εκάστοτε χρωματισμό!
Σήμερα θα δούμε τα γενετικά αίτια πίσω από τους χρωματισμούς και τα χρωματικά μοτίβα της εκάστοτε γάτας:
1. Συμπαγές χρώμα (solid colour)
Με τον όρο solid/συμπαγές χρώμα, εννοούμε τους χρωματισμούς εκείνους που δεν διαθέτουν ραβδώσεις, λευκά στίγματα, πάνω από ένα χρώμα, κλπ.
Υπάρχουν 9 χρωματισμοί που καθορίζονται από την ευμελανίνη (με βάση το μαύρο) και 3 που καθορίζονται από την φαιομελανίνη (με βάση το κόκκινο).
Α. Χρωματισμοί βασισμένοι στην ευμελανίνη
Από τους χρωματισμούς που βασίζονται στην ευμελανίνη (με βάση το μαύρο), οι πιο σημαντικοί είναι οι black, chocolate, cinnamon και οι “ξεβαμμένες” αντίστοιχες εκδοχές τους, blue, lilac/lavender και fawn/light lilac.
Αν ένα γατάκι είναι γενετικά μαύρο και κληρονομήσει και από τους δύο γονείς του το γονίδιο που προκαλεί dilution/”ξέβαμμα” του χρώματος, τότε η γούνα του θα είναι σταχτί/μπλε (blue) (να σημειωθεί πως τέτοιες μεταλλάξεις συμβαίνουν αρκετά συχνά και σε γατούλες που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή, και δεν πρέπει να βαφτίζονται Ρώσικες Μπλε, Σαρτρε, κλπ.)

ΑΣ ΕΝΤΡΥΦΗΣΟΥΜΕ: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μαύρη γάτα
Σημ. Τσίτσου: Πως προκύπτει το συμπαγές καφέ/σοκολατί χρώμα
Με συμπαγές χρώμα συναντάμε και γάτες με καφέ γούνα. Αυτές οι γάτες αποκτούν το καφέ χρώμα επειδή υπάρχει μια υπολειπόμενη παραλλαγή του γονιδίου που ειναι υπεύθυνο για το μαύρο χρώμα στη γούνα (δηλαδη είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ευμελανίνης)! Αν ενα γατάκι κληρονομήσει και από τους δυο γονείς αυτή την υπολειπόμενη παραλλαγή του γονιδίου, τότε θα παρουσιάσει μια γούνα με χρώμα.. σοκολατί! Υπάρχουν τώρα διαβαθμίσεις/αποχρώσεις αυτού του χρώματος, αλλά ας μείνουμε σε αυτό για να μην το κάνουμε πιο πολύπλοκο!
Β. Χρωματισμοί βασισμένοι στην φαιομελανίνη
Βασικοί χρωματισμοί που καθορίζονται από τη φαιομελανίνη είναι το κόκκινο (που αποτελεί εξαίρεση καθώς πάντα θα διαθέτει έστω αχνές ραβδώσεις) και η “ξεβαμμένη” κρεμ εκδοχή του.
Ολόλευκες γατούλες μπορεί γενετικά να είναι οποιουδήποτε χρώματος, καθώς το λευκό γονίδιο “καλύπτει” το πραγματικό χρώμα της γούνας.
Σε μερικές περιπτώσεις το κρυμμένο χρώμα μπορεί να εμφανιστεί ως κηλίδα ανάμεσα στα αυτιά του νεογέννητου γατιού, η οποία τείνει να εξαφανίζεται μετά τις πρώτες βδομάδες ζωής.

SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
2. Με ραβδώσεις (tabby)
Οι πολυαγαπημένες μικρές μας τίγρεις ονομάζονται tabby, αλλά γνωρίζατε πως υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σχέδια “τιγρέ” γούνας;
Ονομάζονται mackerel, classic/blotched, spotted και ticked tabby και μπορείτε να τα θαυμάσετε παρακάτω. Παρόλο που κάποια σχέδια συναντώνται συχνότερα σε γατούλες που ανήκουν σε συγκεκριμένη φυλή (πχ πολλές classic tabbies ανήκουν στις βρετανικές κοντότριχες, ή τις scottish fold), μπορούν να προκύψουν σε γατούλες ανεξαρτήτου φυλής.\
Όσον αφορά τους χρωματισμούς τους, καλύπτουν σχεδόν κάθε χρώμα γάτας, αν και πιο συχνά συναντάμε black (brown), blue, red και cream.

ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: Τα πάντα για τη γάτα tabby
3. Τσιντσιλά (chinchilla) και 'Καπνιστές' (smoke)
O χρωματισμός chinchilla είναι ίσως χαρακτηριστικός των γατών με την ίδια ονομασία, που στην ουσία πρόκειται για υποκατηγορία των περσικών γατών.
Πρόκειται για γάτες με ελάχιστη ποσότητα ραβδώσεων και πολύ αχνά σημάδια, λαμπερό υπόλευκο τρίχωμα με μαύρες λεπτομέρειες. Μπορεί να προκύψει ως χρωματισμός και σε άλλες φυλές γάτας, ή σπανιότερα σε γάτες οι οποίες δεν ανήκουν σε κάθε φυλή.
Ειδικά για τις περσικές chinchilla, τα μάτια πρέπει να έχουν έντονο τιρκουάζ ή πράσινο χρώμα, κάτι που σταθεροποιήθηκε μετά από χρόνια εκτροφής.
Smoke, ή “καπνιστές” γάτες, ανεξαρτήτου φυλής, ονομάζουμε εκείνες στις οποίες το κάτω μέρος της γούνας είναι ανοιχτόχρωμο και το υπόλοιπο μήκος της τρίχας σκούρο. Αντίθετα με τις γάτες chinchilla, οι καπνιστές γάτες δεν είναι γενετικά tabby αλλά solid, χωρίς ραβδώσεις δηλαδή, παρόλο που μπορούν να εμφανίσουν τα λεγόμενα ghost markings.

4. Taρταρούγες (tortoiselle) και τρίχρωμες (calico)
Στην πλειονότητα τους θηλυκές και σίγουρα μοναδικές αφού ποτέ δεν θα βρεις μια ταρταρούγα ή τρίχρωμη γατούλα να μοιάζει απόλυτα με μια άλλη. Περίπου μια στις 3000 τρίχρωμες ή ταρταρούγες γάτες θα είναι αρσενική, και κυρίως οφείλεται στο μωσαικισμό, ή πρόκειται για γατούλα χίμαιρα.
Μωσαικισμός είναι εκείνο το φαινόμενο όπου υπάρχουν κύτταρα τα οποία έχουν διαφορετική σύσταση από τα υπόλοιπα ενώ χίμαιρα είναι ένας οργανισμός ο οποίος αναπτύχθηκε μετά από σύμπτυξη δύο ξεχωριστών οργανισμών, πχ δύο γατάκια που “ενώθηκαν” στη μήτρα!
Μια αρσενική calico/tortie δεν είναι απαραίτητο πως θα είναι στείρα. Υπάρχουν πολλά διάσημα γόνιμα αρσενικά, ιδιαίτερα στη φυλή των Maine Coon, όπως ο Pretty Boy Floid.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Το φαινόμενο 'Αρσενική Κάλικο'
Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να γεννηθεί μια ταρταρούγα/calico πρέπει να προέρχεται είτε από ζευγάρωμα μαύρης (ή μπλε) και κόκκινης (ή κρεμ) γάτας, είτε ο ένας γονιός να είναι ταρταρούγα ή calico.
Aν και ο πιο γνωστός συνδυασμός είναι μαύρο/κόκκινο (με μεγάλη ποσότητα έως ελάχιστο ή καθόλου λευκό), υπάρχουν αρκετοί άλλοι, όπως οι μπλε κρεμ calico/ταρταρούγες, οι λεγόμενες “ξεβαμμένες”.
Επίσης μια τρίχρωμη ή ταρταρούγα (δίχρωμη) γατούλα μπορεί ταυτόχρονα να έχει και ραβδώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για calibie & torbie αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την γάτα Κάλικο
5. Colorpoints
Είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, κυρίως λόγω των διαπεραστικών μπλε ματιών τους και των σκουρόχρωμων άκρων τους.
Ο χρωματισμός colorpoint οφείλεται σε μια μορφή αλμπινισμού που επιτρέπει μόνο στα πιο κρύα σημεία του σώματος να πάρουν χρώμα -κυρίως τη μουσούδα, τα αυτιά, την ουρά και τα άκρα.
Τα γατάκια γεννιούνται ολόλευκα και αρχίζουν να αποκτούν χρώμα στα άκρα τους μέσα στις πρώτες βδομάδες της ζωής τους . Συνεχίσουν να σκουραίνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους (βλέπε φώτο) και η θερμοκρασία πάντα θα επηρεάζει το χρώμα τους. Γάτες colorpoint που ζουν σε ψυχρότερα κλίματα τείνουν να είναι πιο σκούρες.

Παρόλο που είναι σήμα κατατεθέν πολλών φυλών, όπως οι Σιαμ και οι γάτες Himalayan, colorpoint γάτες μπορούν να γεννηθούν ανεξαρτήτου φυλής, αρκεί να φέρουν και οι δύο γονείς το υπολοιπόμενο γονίδιο colorpoint.
Οι πιο γνωστοί χρωματισμοί είναι οι seal (black), chocolate, blue, red, cream, lilac, ενώ μπορεί να υπάρχουν ραβδώσεις (τότε μιλάμε για tabby/lynx point) ή όχι. Υπάρχουν επίσης ταρταρούγες colorpoint.
Σε ορισμένες φυλές, όπως η παραδοσιακή Σιαμ, η ύπαρξη λευκού θεωρείται ελάττωμα, ενώ σε φυλές όπως η Snowshoe, Ragdoll, Ιερή Γάτα Βιρμανίας η ύπαρξη λευκού στη μουσούδα ή τα “καλτσάκια” είναι αναγνωρισμένος χρωματισμός.
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΣΙΤΣΟΥ - Φροντίδα Γούνας
Ωραία, μια και είδαμε τους διάφορους χρωματισμούς της γούνας της γάτας ας δούμε και εν συντομία μερικά βασικά στοιχεία για την φροντίδα της!
- Προσφέρετε στη γάτα μπόλικη ποιοτική υγρή τροφή για την σωστή ενυδάτωσή της – όπως οι αγαπημένες του Τσίτσου, Lucky Lou Lifestage (βρείτε την σε οικονομική 800αρα συσκευασία εδώ) και GranataPet Delicatessen (βρείτε την σε επίσης οικονομική 800αρα συσκευασία εκεί) (βρείτε περισσότερες προτεινόμενες υγρές τροφές μου εδω)!
Επίσης να πω ότι οι 18 γάτες της αυλής τρέφονται τα τελευταία 2.5 χρόνια με την BARF της ελληνικής Voldog (τη “συνταγή του Τσίτσου”) και όλων η γούνα έχει γίνει λαμπερή και έχει φουντώσει! - Προσφέρετέ της συμπληρώματα πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα όπως ένα λάδι σολωμού – το προτεινόμενό μου είναι εδω
- Αν είναι παχύσαρκη, βοηθήστε την να αδυνατίσει με ένα υγιεινο και ανώδυνο τρόπο, ώστε να μπορεί άνετα να καθαρίζει και τα σημεία της γούνα της που είναι δυσπρόσιτα (και αν είναι παχύσαρκη θα της ειναι εξαιρετικα δύσκολο να τα φτάσει. Βρείτε έναν ανώδυνο τρόπο να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει τα περιττά κιλά της εδω
- Χτενίστε τη γούνα της γάτας σας, ακόμη και καθημερινά, ειδικά αν το απολαμβάνει με μια πολύ καλή χτένα όπως η φοβερή Furminator!
- Αν η γάτα σας κάνει κόμπους χρησιμοποιήστε αυτή τη μαγική κτένα!
- Περιποιηθείτε τη γούνα και το δέρμα της γάτας με τούτο το θαυματουργό εργαλείο που κάνει ήπιο μασάζ και χαρίζει στην τρίχα λάμψη!
- Αν η γάτα σας ΔΕΝ τρώει με τίποτα υγρή τροφή τουλάχιστον επιλέξτε μια grain free ξηρά τροφή, με ξεκάθαρη ετικέτα, εκλεκτά υλικά, μετρημένο υδατάνθρακα και φώσφορο όπως η ποιοτική ελληνική Ambrosia (περισσότερες προτεινόμενες grain free ξηρές τροφές εδώ)!
Ωωωωραία! Και τώρα που μάθαμε τα άπαντα για το χρώμα της γούνας της γάτας, για να δούμε πως προκύπτει το χρώμα των ματιών της γάτας! Κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας ζητήσω να μου πείτε για το χρώμα των δικών σας γατών! Περιμένω τα σχόλιά σας
19 Απαντήσεις
Χμμμμμμ….;;;;;
Ο Felix (μακρύτριχος) είναι μάλλον tabby Mackerel αλλά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης είνσι μαύρο. Οπότε….;;;;;;
H Nelly είναι μακρύτριχη κόκκινη με άσπρη κοιλίτσα. Όταν πήραν μικρή φαινόταν κάτι βουλίτσες… Τώρα, όχι. Έχει όμως το Μ στο μέτωπο. Οπότε…..;;;;;
Π Billy είναι Mackerel και Spotty κσι άσπρη Κοιλιάρας και άσπρα δυόμιση ποδαράκια κλπ κλπ. Οπότε…..;;;;;
Tabby Mackerel είναι ο πιο συνηθισμένος tabby χρωματισμός σε γατούλες που δεν ανήκουν σε κάποια φυλή. Στα μακρύτριχα είναι πιθανό να είναι η ράχη πιο σκούρα καθώς είναι πιο μακριά η τρίχα και δεν φαίνεται απόλυτα το σχέδιο της γούνας.
To σημάδι που μοιάζει με Μ στο μέτωπο είναι κοινό λίγο πολύ σε όλες τις γάτες tabby, σε κάποιες φαίνεται περισσότερο και σε κάποιες λιγότερο.
Πολλά γατάκια, ακόμα και solid χρωματισμών, έχουν τα λεγόμενα ghost markings, βούλες και ρίγες δηλαδή που γίνονται πιο αχνά ή εξαφανίζονται τελείως με την ηλικία.
Δεν γίνεται μια γάτα να έχει δύο σχέδια tabby ταυτόχρονα, εκτός αν είναι χίμαιρα.
Πιθανότατα είναι mackerel καθώς είναι πολύ πιο κοινός χρωματισμός από την spotted, και επίσης μπορεί να υπάρχουν κηλίδες ειδικά στην κοιλιά.
Εφόσον υπάρχει και λευκό, σίγουρα μιλάμε για tabby με λευκό. 🙂
Τα χρώματα του ένος από τις δύο γάτες μου ειναι λευκό στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ έχει καφέ πίσω από τα αυτιά του και γκρίζομαυρες τιγρε βούλες στο σώμα του. Είναι αρσενικός
Ακούγεται σαν τιγράκι (tabby) με λευκό και είναι χρωματισμός που προκύπτει σε αρσενικά και θηλυκά γατιά.
Τα δικά μου γατάκια έχουν σχεδόν όλα διαφορετικά χαρακτηριστικά η μικρή μας είναι τιγρε με γκρι μαύρο οι δύο κύριοι είναι γραφιτης με άσπρο οχοντρουλης είναι λευκός με μαύρα μπαλώματα στο κεφάλι και την ράχη ο κοκκινουλης που έχει ραβδώσεις εντονου κόκκινου και απαλό κόκκινο και τέλος η κυρία ταρταρουγκα η χαιδεμενη μου .Όλα τους είναι μία τρέλα
Καλημέρα ο γατουλης μου είναι μαύρος με λευκό παπιγιον και κοντοτριχος από τι ράτσα είναι?
Μαύρο με λευκό μπορει να προκύψει και σε γατούλες που δεν ανήκουν απαραίτητα σε κάποια φυλή.
Εφόσον είναι κοντότριχος και δεν ανήκει σε κάποια φυλή, μπαίνει στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Κοντότριχη (Domestic Shorthair).
Αυτά που είναι μισά τιγρέ (στη ράχη, πόδια, μισό στο κεφάλι) και μισά λευκά τι είναι;
Tabby με λευκό 🙂
Fitsy, μαυρόασπρη, μακρύτριχη καλλονή 12 ετών (πρώην έκθετο μωρό)
Εχουμε και λεμε .(κατα σειρα ηλικιας) Γατοαποικια 1
Φριτσουλα Μαυρογκρι ραβδωσεις επανω και λευκη κατω στα ποδαρακια και τη μουσουδιτσα
Τακος. Ολολευκος
Καλουλα. Καλικο (καλ(ικ)ουλα
Ζουζουντου. Κοκκινομαυρη ταμπι
Ατουτου. Μαυρογκρι ραβδωσεις επανω και λευκος κατω και στα ποδαρακια και τη μουσουδιτσα
Παρεισακτος. Κατι σαν τον Κινεζο ενα πραμα με πιο ανοιχτα ματακια
Γατοαποικια 2
Χοντρουλα. Ταρταρουγα
Σεβαχ. Λευκος με γκριζοκοκκινο μπαλωμα στην πλατουλα και στο κεφαλι και ραβδωτη ουρα
Κουτσαβακης. Μαυρογκρι ραυδωσεις επανω και λευκος επανω και στα ποδαρακια και τη μουσουδιτσα(τριποδος)
Ψαρουλης. Μικρο ολολευκο γατιδιο
* Υπαρχουν και τα ανωνυμα. Το ασπροΜαυρο αδερφακι του Ψαρουλι+ενα αλλο ασπρο με τον ψαρουλι που εχασανε απο φολα την μητερα τους και τα προστατευανε η Χοντρουλα ταρταρουγα και ο Κουτσαβακης μαζι με αλλη μια λευκη γατουλα που ειχε και αυτη γατακια.
από όλα τα καλάαα θεόφιλε μου!
Mackerel Tabbie είναι η δικιά μου 😉
κριμα που δεν μπορειτε να ποσταρετε φωτος εδωωω
Η δικιά μου είναι λευκιστική!
Ο λευκισμός είναι μια μορφή έλλειψης μελανίνης και χαρακτηριστικό του είναι το λευκό χρώμα (της γούνας, του φτερώματος ή των φολύδων – γιατί συμβαίνει και σε άλλα ζώα εκτός από θηλαστικά) και τα μπλε μάτια. Η κύρια διαφορά των αλμπίνο από τα λευκιστικά ζώα – ή ανθρώπους – είναι τα μάτια, που είναι κόκκινα ή “ροζωπά” στα αλμπίνο ζώα και γαλάζια στα λευκιστικά. Οι γάτες που είναι λευκές αλλά δεν έχουν γαλάζια μάτια είναι λευκές αλλά όχι λευκιστικές! Αυτές που έχουν κάπου κάποια μαύρη βούλα δεν είναι ούτε καν εντελώς λευκές. Οι λευκιστικές γάτες είναι πάντα κουφές!
Τέλος πάντων, για περισσότερα ψάξε: λευκισμός (leucism)!
Επίσης ξέρω και και μια γάτα colour-point με άσπρο! Δεν ήξερα ότι γίνεται αυτό! Το έμαθα όταν έμαθα την ράτσα Snowshoe!
Έχω εναν πορτοκαλί γάτο.Είναι δέκα ετών,στειρωμένος και ιδιαίτερα ευφυής.
Με ακολουθεί παντού. Είναι αφοσιωμένος,μάλλον παράξενο για γάτα πιστεύω
Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες γι αυτό το χρώμα πχ χαρακτήρας, καταγωγή κλπ
Ευχαριστώ!
καλως την! διαβασε το σχετικο αρθρο https://www.tsitsosthecat.gr/portokali-gata/
Χχμμ, ο δικός μου είναι μαύρος, αλλά έχει μια μεγάλη άσπρη βούλα στο στέρνο και μία άσπρη βούλα στην κοιλιά… Δεν τον λέω tuxedo, μάλλον στο μαύρο θα τον κατέτασα;;;
εγω ταξιντο θα την ελεγα