Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Μαύρη Γάτα

Μαύρη γάτα. Είναι υπέροχο πλάσμα, γοητευτικό, μυστηριώδες, πανέμορφο. Πολλά έχουν γραφτεί για τη μαύρη γάτα κατά το πέρασμα των αιώνων, αλλά τι από αυτά έχει κάποια βάση;

Η μαύρη γάτα στον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζεται συχνά και αδίκως ως σημάδι κακής τύχης. Αντίθετα στην Άπω Ανατολή η Μαύρη Γάτα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ω του θαύματος αντιμετωπίζεται ως σημάδι καλής τύχης.

Αν ρωτάτε εμένα, η Μαύρη Γάτα δεν είναι ούτε σημάδι καλής τύχης, ούτε σημάδι κακής τύχης. Η Μαύρη γάτα είναι απλώς η Μαύρη Γάτα. Απλώς απολαύστε μια Μαύρη Γάτα, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα για καλοτυχίες και κακοτυχίες και θα δείτε τι θα συμβεί.. είναι πιθανό μια αίσθηση άφατης ομορφιάς να σας κατακλύσει στη θέα αυτού του υπέροχου πλάσματος. 

Πως εξηγείται το μαύρο χρώμα της γάτας

Ρώτησα τον χιουμανιστικό πατέρα μου που είναι βιολόγος πως εξηγείται το μαύρο χρώμα της μαύρης γάτας, αλλά ο ασχετούλης δεν γνώριζε και είπε ότι θα κάτσει να το ψάξει για να μου εξηγήσει..

.. ε και όντως το έψαξε (ο γλυκούλης) και μου έδωσε να καταλάβω και θα σας τα πω και εσάς κάπως χονδροειδώς, γιατί δεν είμαστε και βιολόγοι επιστήμονες όλοι μας. 

Για να ειναι μια γάτα ολοκληρωτικά μαύρη χρειάζεται συγκεκριμένος συνδυασμός δύο διαφορετικών γονιδίων (δύο προϋποθέσεις). Το ένα από αυτά τα γονίδια καθορίζει αν η γάτα θα έχει μαύρο χρώμα και το άλλο αν η γάτα θα είναι ραβδωτή ή όχι. 

Κάθε γονίδιο στη γάτα (και στον ανθρωπο και στους περισσότερους οργανισμούς)  αποτελείται από δύο αλληλόμορφα (2 “κομματάκια” DNA). Στο κάθε αλληλόμορφο μπορούμε να συναντήσουμε διαφορετικές “παραλλαγές” του γονιδιού.

1η Προϋπόθεση

Το γονίδιο που σχετίζεται με το μαύρο χρώμα της γούνας μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές όμως αν τουλάχιστον στο ένα αλληλόμορφο (κομματάκι) υπάρχει η παραλλαγή Β τότε η γάτα πληρεί μια πρώτη προϋπόθεση για να είναι ολομαυρη. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, η b και η b’ που προκαλούν κανελί και σοκολατί χρώμα που δεν είναι τόσο ισχυρές όσο η παραλλαγή B. Οπότε οι γάτες που πληρούν την πρώτη προϋποθεση για να είναι ολόμαυρες έχουν τους εξής συνδυασμούς: ΒΒ , Βb και Bb’

2η Προϋπόθεση

Τo συνηθισμένο χρωματικό πάτερν στη γάτα ειναι το ραβδωτό (tabby cat). Αυτό καθορίζεται από μια παραλλαγή ενός γονιδιου που λέγεται agouti και ειναι ισχυρότερη από την παραλλαγή non-agouti. Μια γάτα δεν θα είναι ραβδωτή μόνο αν υπάρχει ο συνδυασμός: non agouti – non agouti. 

Πότε μια γάτα είναι ολόμαυρη;

Τώρα για να είναι μια γάτα ολόμαυρή χρειάζεται στο πρώτο γονίδιο (για το μαύρο χρώμα) ο συνδυασμός BB ή Bb ή Bb’ και στο δεύτερο (για το ριγωτό pattern) ο συνδυασμός non agouti – non agouti. Σε κάθε άλλη περίπτωση η γάτα δεν θα είναι ολόμαυρη. 

Ουφ ελπίζω να καταλάβατε, αν όμως έχετε απορίες εγώ είμαι εδώ. 

H μαύρη γάτα ως σημάδι καλοτυχίας

Θα ξεκινήσω κόντρα στην καθεστηκυία τάξη του δυτικού κόσμου περιγράφοντας το πως σε κάποιες περιπτώσεις η μαύρη γάτα θεωρείται σημάδι καλής τύχης.

1. Η Μαύρη Γάτα ευλογεί το γάμο.

Στην Αγγλία θεωρείται ότι αν δώσεις στη νύφη μια μαύρη γάτα την ημέρα του γάμου της αυτό θα είναι ευλογία για το γάμο. Μάλιστα οι νιόπαντροι θα έχουν μακρά και ευτυχισμένη ζωή γιατί η γάτα θα διώξει τα κακά πνεύματα. 

Σε αντίστοιχο κλίμα στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι μια Μαύρη γάτα θα φέρει στην μελλοντική νύφη πολλούς καλούς μνηστήρες

2. Η Μαύρη Γάτα φέρνει πλούτο

Ίσως έχετε υπόψιν τις “Fortune Cats”  ή τις Maneki Neko της ιαπωνικής κουλτούρας. Αυτά τα μικρά είδωλα γάτας με τα υψωμένα πόδια εξασφαλίζουν καλή τύχη, πλούτο και ευημερία στους ιδιοκτήτες τους. Αν και συνήθως είναι λευκά δεν είναι λίγες οι φορές που είναι μαύρα. 

3. Η Μαύρη Γάτα φέρνει ασφάλεια στο σπίτι

Αν θέλετε να ξέρετε οι μαύρες γάτες έχουν φοβερά ισχυρές “καλές” δυνάμεις. Αν έχετε μια μαύρη γάτα και δεν την έχετε τίποτα του πεταματού, την φροντίζετε και την περιποιείστε εκείνη με τη σειρά της θα φροντίσει να σας κρατήσεις ασφαλείς από το κακό. Αν τώρα δεν σας βρίσκεται πρόχειρη μια μαύρη γάτα ε πάρτε ένα είδωλο μαύρης γάτας, βάλτε το να κοιτάζει στο Βορρά και είναι περίπου το ίδιο. Το είδωλο θα φροντίσει να κρατήσει μακριά την κακή ενέργεια και τα μαλίσιους πνεύματα.

4. Οι Μαύρες Γάτες φέρνουν καλή συγκομιδή

Πάμε λίγο πιο βόρεια, στην Σκανδιναβία και την μυθολογία των Νορβηγών. Ακούστε τώρα.. Η θεά της αγάπης, της γονιμότητας και της ομορφιάς, η Freya, οδηγεί σε ένα άρμα που τραβιέται από δύο μαύρες γάτες. Έτσι οι αγρότες για να κερδίσουν την εύνοια της Freya άφηναν μπολ γεμάτα γάλα για τις γάτες της Θεάς στα χωράφια τους. Στη συνέχεια, η Freya θα τους ευλογούσε με μια καλή συγκομιδή. Δούναι και λαβείν ένα πράμα

ΣΕ ΕΤΟΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ
... ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

5. Η Μαύρη Γάτα φέρνει τύχη σε θεατρικές παραστάσεις

Ω ναι, μιλάμε η μαύρη γάτα είναι πολυεργαλείο. Μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία ενός θεατρικού έργου. Σε πολλούς πολιτισμούς, αν υπάρχει μια Μαύρη γάτα στο κοινό, στην πρεμιέρα ενός θεατρικού, εξασφαλίζει στο έργο μακρά και επιτυχημένη πορεία! 

6. Η Μαύρη Γάτα μπορεί να σας οδηγήσει σε θησαυρό (!)

Η Μαύρη Γάτα δεν φέρνει απλώς τύχη και ασφάλεια, είναι ικανή να φέρει και θησαυρό μπροστά στα πόδια σας! Μάααλιστα θησαυρό. Οι Γάλλοι αγρότες πιστεύουν  από πολύ παλιά ότι αν μια μαύρη γάτα ελευθερωθεί σε ένα σταυροδρόμι όπου τέμνονται πέντε δρόμοι, αν την ακολουθήσουν, αυτή η μαύρη γάτα θα τους οδηγήσει σε κάποιο θησαυρό!

Ποικίλλα ερωτήματα φυσικά εγείρονται από αυτή την τολμήρή δήλωση αλλά θα τα προσπεράσουμε με μπρίο.

7. Οι Μαύρες Γάτες εξασφαλίζουν στους ναυτικούς ασφαλή ταξίδια

Στην Αγγλία, ‘τα παλιά τα χρόνια’, οι μαύρες γάτες θεωρούνταν τόσο τυχερές και τέτοια απόλυτη διαβεβαίωση ότι οι ναυτικοί θα επέστρεφαν με ασφάλεια από τα ταξίδια τους στη θάλασσα που πολλές μαύρες γάτες κοστίζουν μια περιουσία με αποτέλεσμα οι ναυτικοί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μία. 

Μετά από τόσα καλά λόγια για τη Μαύρη Γάτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν ότι από το 2013 στην Ιαπωνία  έχει ανοίξει ένα φοβερό καφέ με θαμώνες 10 μαύρες γάτες. Για να μάθετε περισσότερα για αυτό κάντε κλικ στην εικόνα αμέσως παρακάτω: 

Το άρθρο αυτό δεν ολοκληρώνεται εδώ και θα ακολουθήσει και έρευνα για τις δεισιδαιμονίες που θέλουν την γάτα να είναι σημάδι κακής τύχης. Επίσης θα δημοσιεύσουμε χορταστική γκαλερία με απίθανες μαύρες γάτες οπότε μείνετε συντονισμένοι! Μέχρι τότε δείτε πόση χαρά φέρνει σε ένα σπίτι ένα υπέροχο πλάσμα όπως η υπέροχη Μαύρη Γάτα Σαμπρίνα! 

Γκαλερία - Μαύρη Γάτα

Μου στείλατε 100άδες φώτος με μαύρες γάτες και κράτησα μόλις.. 50 αν και όλες ήταν υπέροχες, με βασικό κριτήριο αν οι φώτοζ ήταν καθαρές και αν η γάτα φαινόταν ολόκληρη! Απολαύστε:

Κλείνοντας, αν δεν σας έφτασαν όσα διαβάσατε για τις μαύρες γάτες ως εδώ έχω να σας αποκαλύψω 7 ακόμη σπαρταριστά φακτς για την  μαύρη γάτα σε αυτό το άρθρο.

ΥΓ: Εσείς είχατε ποτέ μια μαύρη γάτα; Μιλήστε μου γι’ αυτή σε σχόλιο!

9 Απαντήσεις

 1. Να σου πω την αλήθεια δε ξέρω τι από τα παραπάνω μας έχει φέρει η δική μας μαύρη γάτα…το σίγουρο είναι ότι μας έχει προσφέρει πολύ αγάπη και χαρά
  Είναι ένας αξιολατρευτος χοντρούλης χνουδοτουλης…σαν αρκούδα….
  Απλά τον αγαπώ

  1. Ο Πι ,ο δικός μας μαύρος γάτος εκτός του υπέροχου απαράμιλλα τρυφερού χαρακτήρα του,δεν μαδαει!! Ούτε μια τρίχα! Συμβαίνει γενικά; Η είναι άλλο ένα χάρισμα του εξαιρετως χαρισματικού δικού μας μαύρου γάτου;;

 2. Γεια σου tsitso βρηκα ενα αδεσποτουλη μαυρο γατο 2 μηνων σε αθλια κατασταση και αφου το περιεθαλψα με αντιβιωσεις κολυρια κλπ σωθηκε το ενα ματακι του και το αλλο ειναι λιγο θολο.ειναι πολυ γλυκος τρυφερος και δε μαδαει καθολου.Ειναι ο lucky και τον αγαπω πολυ.

 3. Αγαπημένε μου Τσίτσο. Βρήκα 4 γατάκια ένα βράδυ του Απριλίου του 2022.Ήταν με τον ομφάλιο λώρο. 3 μαύρα κ ένα ασπρόμαυρο. Το ένα το μαύρο ήταν ήδη πεθαμένο. Πήρα τα άλλα 3 κ έτρεχα βραδιάτικα (λίγο μετά τις 10) στον κτηνίατρο για να μου δώσει τα απαραίτητα (γάλα σε σκόνη κ μπιμπερό) για να τα σώσουμε. Τελικά μετά από 4 ημέρες έφυγε κ το ασπρόμαυρο λόγω κ της δικής μου απειρίας αλλά κ της έλλειψης ηλεκτρ. θερμοφόρας που δεν ήξερα ότι έπρεπε να έ
  χουν.. Μου μείναν τα 2 μαύρα τελικά που δεν τα ήθελα και πολύ λόγω χρώματος. Έλεγα να τα δώσω αλλά τελικά όχι μόνο με κέρδισαν αλλά τ’αγαπάμε τρελά και εγώ κι ο άνδρας μου! Έδωσαν άλλο νόημα στην ζωή μας κ διαφορετική ατμόσφαιρα στο σπιτικό μας. Και τώρα πια, μου φαίνονται κ πανέμορφα!!

 4. Μαύρος γατουλης ο Φέλιξ!!! Τον πηρα τριων μηνων απο τη μαμα του και έγινε αυτοκόλλητος. Απο τη στιγμή που εμπαινα στο σπίτι οπου εγω και αυτός. Μολις ξάπλωνα για υπνο, έπρεπε να βαλει το κεφαλι του στο μαξιλαρι, και τη μουσούδα του στα μουτρα μου, να νιώθει την ανάσα μου. Δεν υπήρχε φορα που ανοιγα τα μάτια μου και δεν ηταν ξύπνιος να με κοιταει. Στο μπανιο μαζι, στο φαγητο μαζι, τα παντα μαζι. Τοσο πιστος γατος δε νομιζω να υπαρχει . Οταν εβγαινα κλααααμα!!! Ολη η γειτονια τον ακουγε. Δυστυχως παραμονη Χριστουγεννων εφυγε. Ηπατικη εγκεφαλοπαθεια χωρίς καμμια ενδειξη προηγουμένως. Ετσι ξαφνικα…. Και τωρα νιωθω οτι μου λειπει η ουρα μου, το αλλο μου μισο!!!?

 5. Λατρεύουμε αυτό το μαύρο ατίθασο, κοινωνικό, απαιτητικό, ανεξάρτητο, βελούδινο γατόνι που δεν μαδάει και δεν νιαουρίζει. Βγάζει μικρές φωνούλες όταν θέλει κάτι να μας πει. Πεινάω, διψάω, θέλω να βγω στο μπαλκόνι, παίξε μαζί μου,…μου έλειψες.

 6. Γεια σας .έχουμε ένα μαύρο αρσενικό από μηνών αδέσποτο στην αυλή μας 7χρονια τον αγαπάμε και τον τον προσέχουμε είναι πανέμορφος σαν πάνθηρας.Περισυ σωσαμε έναν άλλο αρσενικό ασπρόμαυρο καθώς και δύο αλλά.Ο μαύρος εδώ και δύο μήνες έφυγε δεν έρχεται και δείχνει δύο φορές που ήρθε να μην θέλει να τον ακουμπήσουμε λες και είμαστε ξένοι.Τι συμβαίνει είναι η περίοδος λόγο ζευγαρωματος..θα ξανάρθει?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *