Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη Μαύρη Γάτα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μαύρη γάτα. Είναι υπέροχο πλάσμα, γοητευτικό, μυστηριώδες, πανέμορφο. Πολλά έχουν γραφτεί για τη μαύρη γάτα κατά το πέρασμα των αιώνων, αλλά τι από αυτά έχει κάποια βάση;

Η μαύρη γάτα στον δυτικό κόσμο αντιμετωπίζεται συχνά και αδίκως ως σημάδι κακής τύχης. Αντίθετα στην Άπω Ανατολή η Μαύρη Γάτα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ω του θαύματος αντιμετωπίζεται ως σημάδι καλής τύχης.

Αν ρωτάτε εμένα, η Μαύρη Γάτα δεν είναι ούτε σημάδι καλής τύχης, ούτε σημάδι κακής τύχης. Η Μαύρη γάτα είναι απλώς η Μαύρη Γάτα. Απλώς απολαύστε μια Μαύρη Γάτα, χωρίς να σκέφτεστε τίποτα για καλοτυχίες και κακοτυχίες και θα δείτε τι θα συμβεί.. είναι πιθανό μια αίσθηση άφατης ομορφιάς να σας κατακλύσει στη θέα αυτού του υπέροχου πλάσματος. 

Πως εξηγείται το μαύρο χρώμα της γάτας

Ρώτησα τον χιουμανιστικό πατέρα μου που είναι βιολόγος πως εξηγείται το μαύρο χρώμα της μαύρης γάτας, αλλά ο ασχετούλης δεν γνώριζε και είπε ότι θα κάτσει να το ψάξει για να μου εξηγήσει..

.. ε και όντως το έψαξε (ο γλυκούλης) και μου έδωσε να καταλάβω και θα σας τα πω και εσάς κάπως χονδροειδώς, γιατί δεν είμαστε και βιολόγοι επιστήμονες όλοι μας. 

Για να ειναι μια γάτα ολοκληρωτικά μαύρη χρειάζεται συγκεκριμένος συνδυασμός δύο διαφορετικών γονιδίων (δύο προϋποθέσεις). Το ένα από αυτά τα γονίδια καθορίζει αν η γάτα θα έχει μαύρο χρώμα και το άλλο αν η γάτα θα είναι ραβδωτή ή όχι. 

Κάθε γονίδιο στη γάτα (και στον ανθρωπο και στους περισσότερους οργανισμούς)  αποτελείται από δύο αλληλόμορφα (2 “κομματάκια” DNA). Στο κάθε αλληλόμορφο μπορούμε να συναντήσουμε διαφορετικές “παραλλαγές” του γονιδιού.

1η Προϋπόθεση

Το γονίδιο που σχετίζεται με το μαύρο χρώμα της γούνας μπορεί να έχει διάφορες παραλλαγές όμως αν τουλάχιστον στο ένα αλληλόμορφο (κομματάκι) υπάρχει η παραλλαγή Β τότε η γάτα πληρεί μια πρώτη προϋπόθεση για να είναι ολομαυρη. Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, η b και η b’ που προκαλούν κανελί και σοκολατί χρώμα που δεν είναι τόσο ισχυρές όσο η παραλλαγή B. Οπότε οι γάτες που πληρούν την πρώτη προϋποθεση για να είναι ολόμαυρες έχουν τους εξής συνδυασμούς: ΒΒ , Βb και Bb’

2η Προϋπόθεση

Τo συνηθισμένο χρωματικό πάτερν στη γάτα ειναι το ραβδωτό (tabby cat). Αυτό καθορίζεται από μια παραλλαγή ενός γονιδιου που λέγεται agouti και ειναι ισχυρότερη από την παραλλαγή non-agouti. Μια γάτα δεν θα είναι ραβδωτή μόνο αν υπάρχει ο συνδυασμός: non agouti – non agouti. 

Πότε μια γάτα είναι ολόμαυρη;

Τώρα για να είναι μια γάτα ολόμαυρή χρειάζεται στο πρώτο γονίδιο (για το μαύρο χρώμα) ο συνδυασμός BB ή Bb ή Bb’ και στο δεύτερο (για το ριγωτό pattern) ο συνδυασμός non agouti – non agouti. Σε κάθε άλλη περίπτωση η γάτα δεν θα είναι ολόμαυρη. 

Ουφ ελπίζω να καταλάβατε, αν όμως έχετε απορίες εγώ είμαι εδώ. 

H μαύρη γάτα ως σημάδι καλοτυχίας

Θα ξεκινήσω κόντρα στην καθεστηκυία τάξη του δυτικού κόσμου περιγράφοντας το πως σε κάποιες περιπτώσεις η μαύρη γάτα θεωρείται σημάδι καλής τύχης.

1. Η Μαύρη Γάτα ευλογεί το γάμο.

Στην Αγγλία θεωρείται ότι αν δώσεις στη νύφη μια μαύρη γάτα την ημέρα του γάμου της αυτό θα είναι ευλογία για το γάμο. Μάλιστα οι νιόπαντροι θα έχουν μακρά και ευτυχισμένη ζωή γιατί η γάτα θα διώξει τα κακά πνεύματα. 

Σε αντίστοιχο κλίμα στην Ιαπωνία πιστεύεται ότι μια Μαύρη γάτα θα φέρει στην μελλοντική νύφη πολλούς καλούς μνηστήρες

2. Η Μαύρη Γάτα φέρνει πλούτο

Ίσως έχετε υπόψιν τις “Fortune Cats”  ή τις Maneki Neko της ιαπωνικής κουλτούρας. Αυτά τα μικρά είδωλα γάτας με τα υψωμένα πόδια εξασφαλίζουν καλή τύχη, πλούτο και ευημερία στους ιδιοκτήτες τους. Αν και συνήθως είναι λευκά δεν είναι λίγες οι φορές που είναι μαύρα. 

3. Η Μαύρη Γάτα φέρνει ασφάλεια στο σπίτι

Αν θέλετε να ξέρετε οι μαύρες γάτες έχουν φοβερά ισχυρές “καλές” δυνάμεις. Αν έχετε μια μαύρη γάτα και δεν την έχετε τίποτα του πεταματού, την φροντίζετε και την περιποιείστε εκείνη με τη σειρά της θα φροντίσει να σας κρατήσεις ασφαλείς από το κακό. Αν τώρα δεν σας βρίσκεται πρόχειρη μια μαύρη γάτα ε πάρτε ένα είδωλο μαύρης γάτας, βάλτε το να κοιτάζει στο Βορρά και είναι περίπου το ίδιο. Το είδωλο θα φροντίσει να κρατήσει μακριά την κακή ενέργεια και τα μαλίσιους πνεύματα.

4. Οι Μαύρες Γάτες φέρνουν καλή συγκομιδή

Πάμε λίγο πιο βόρεια, στην Σκανδιναβία και την μυθολογία των Νορβηγών. Ακούστε τώρα.. Η θεά της αγάπης, της γονιμότητας και της ομορφιάς, η Freya, οδηγεί σε ένα άρμα που τραβιέται από δύο μαύρες γάτες. Έτσι οι αγρότες για να κερδίσουν την εύνοια της Freya άφηναν μπολ γεμάτα γάλα για τις γάτες της Θεάς στα χωράφια τους. Στη συνέχεια, η Freya θα τους ευλογούσε με μια καλή συγκομιδή. Δούναι και λαβείν ένα πράμα

5. Η Μαύρη Γάτα φέρνει τύχη σε θεατρικές παραστάσεις

Ω ναι, μιλάμε η μαύρη γάτα είναι πολυεργαλείο. Μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία ενός θεατρικού έργου. Σε πολλούς πολιτισμούς, αν υπάρχει μια Μαύρη γάτα στο κοινό, στην πρεμιέρα ενός θεατρικού, εξασφαλίζει στο έργο μακρά και επιτυχημένη πορεία! 

6. Η Μαύρη Γάτα μπορεί να σας οδηγήσει σε θησαυρό (!)

Η Μαύρη Γάτα δεν φέρνει απλώς τύχη και ασφάλεια, είναι ικανή να φέρει και θησαυρό μπροστά στα πόδια σας! Μάααλιστα θησαυρό. Οι Γάλλοι αγρότες πιστεύουν  από πολύ παλιά ότι αν μια μαύρη γάτα ελευθερωθεί σε ένα σταυροδρόμι όπου τέμνονται πέντε δρόμοι, αν την ακολουθήσουν, αυτή η μαύρη γάτα θα τους οδηγήσει σε κάποιο θησαυρό!

Ποικίλλα ερωτήματα φυσικά εγείρονται από αυτή την τολμήρή δήλωση αλλά θα τα προσπεράσουμε με μπρίο.

7. Οι Μαύρες Γάτες εξασφαλίζουν στους ναυτικούς ασφαλή ταξίδια

Στην Αγγλία, ‘τα παλιά τα χρόνια’, οι μαύρες γάτες θεωρούνταν τόσο τυχερές και τέτοια απόλυτη διαβεβαίωση ότι οι ναυτικοί θα επέστρεφαν με ασφάλεια από τα ταξίδια τους στη θάλασσα που πολλές μαύρες γάτες κοστίζουν μια περιουσία με αποτέλεσμα οι ναυτικοί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μία. 

Μετά από τόσα καλά λόγια για τη Μαύρη Γάτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει λοιπόν ότι από το 2013 στην Ιαπωνία  έχει ανοίξει ένα φοβερό καφέ με θαμώνες 10 μαύρες γάτες. Για να μάθετε περισσότερα για αυτό κάντε κλικ στην εικόνα: 

Το άρθρο αυτό δεν ολοκληρώνεται εδώ και θα ακολουθήσει και έρευνα για τις δεισιδαιμονίες που θέλουν την γάτα να είναι σημάδι κακής τύχης. Επίσης θα δημοσιεύσουμε χορταστική γκαλερία με απίθανες μαύρες γάτες οπότε μείνετε συντονισμένοι! Μέχρι τότε δείτε πόση χαρά φέρνει σε ένα σπίτι ένα υπέροχο πλάσμα όπως η υπέροχη Μαύρη Γάτα Σαμπρίνα! 

Γκαλερία - Μαύρη Γάτα

Μου στείλατε 100άδες φώτος με μαύρες γάτες και κράτησα μόλις.. 50 αν και όλες ήταν υπέροχες, με βασικό κριτήριο αν οι φώτοζ ήταν καθαρές και αν η γάτα φαινόταν ολόκληρη! Απολαύστε:

3 Απαντήσεις

  1. Να σου πω την αλήθεια δε ξέρω τι από τα παραπάνω μας έχει φέρει η δική μας μαύρη γάτα…το σίγουρο είναι ότι μας έχει προσφέρει πολύ αγάπη και χαρά
    Είναι ένας αξιολατρευτος χοντρούλης χνουδοτουλης…σαν αρκούδα….
    Απλά τον αγαπώ

    1. Ο Πι ,ο δικός μας μαύρος γάτος εκτός του υπέροχου απαράμιλλα τρυφερού χαρακτήρα του,δεν μαδαει!! Ούτε μια τρίχα! Συμβαίνει γενικά; Η είναι άλλο ένα χάρισμα του εξαιρετως χαρισματικού δικού μας μαύρου γάτου;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *