7 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις μαύρες γάτες

Είτε είστε o χιουμανιστικός γονέας μιας μαύρης γάτας είτε όχι, νομίζω όλοι θα συμφωνήσετε ότι το μυστήριο που αποπνέει η μαύρη γάτα δεν συναντάται σε καμια άλλη γάτα!

Οι Μαύρες γάτες συνήθως και κατάφορα αδίκως συνδέονται με το Χάλογουιν, την μαγεία και την κακοτυχία. Γιατί οι Μαύρες γάτες στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά σημάδια κακού είναι. Παρακάτω θα σας περιγράψω 7 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε γι’ αυτές!

Αλλά πριν το κάνω θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι ετούτο εδώ το ποστ θέλει να διαλύσει όλη την παραφιλολογία που υπάρχει για την μαύρη γάτα και όχι να την συντηρήσει:

1. Ακόμη και σήμερα συντηρείται η δεισιδαιμονία για τις μαύρες γάτες

Σήμερα, εν έτει 2020, όσο και αν σας φαίνεται απίθανο, εξακολουθούν να επιζούν δεισιδαιμονίες για τις μαύρες γάτες, δεισιδαιμονίες που ξεπήδησα πολύ παλιά από την εποχή του Μεσαίωνα. Τότε οι μαύρες γάτες συσχετίστηκαν με τον Σατανά και τη μαγεία. Δεν είναι υπερβολή ότι μερικοί άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να πιστέψουν ότι οι μαύρες γάτες ήταν εργαλεία στα χέρια των μαγισσών ενώ κάποιοι πίστευαν ότι οι μάγισσες είχαν μεταμορφωθεί σε μαύρες γάτες, παραφιλολογία πολύ επικίνδυνη τότε γιατί οδηγούσε μαζικές θανατώσεις μαύρων γάτων αλλά και των ιδιοκτητών τους.

Κατάλοιπα αυτής της παράνοιας συντηρείται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα κάποια καταφύγια γάτας να διστάζουν να φιλοξενήσουν μαύρες γάτες τον Οκτώβριο (τον μήνα του Χάλογουιν) φοβούμενα θυσίες των κατά τα άλλα υπέροχων αυτών πλασμάτων. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η Μαύρη γάτα φέρνει.. τύχη!! Μάθετε περισσότερα στον σύνδεσμο που ακολουθει:

2. Οι μαύρες γάτες βελτιώνουν την ερωτική ζωή των χιούμαν

Αυτή η στερεοτυπική αντίληψη ότι οι ελεύθερες γυναίκες που φροντίζουν γάτες δεν θα μπορέσουν να παντρευτούν σιγα σιγά ξεχνιέται. Άλλωστε σε διάφορα μέρη του κόσμου θεωρείται ότι οι μαύρες γάτες μπορούν να βελτιώσουν την ερωτική ζωή των χιούμανς. 

Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία οι μαύρες γάτες πιστεύεται ότι ελκύουν επίδοξους εραστές για την ελεύθερη (single) χιουμανιστική μητέρα τους! Επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στα Μιντλαντς η μαύρη γάτα θεωρείται το απόλυτο δώρο γάμου, μια και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη και ευτυχία στη νύφη.

Ειρήσθω εν παρόδω, στην Ιαπωνία υπάρχει ένα υπέροχο καφέ που φιλοξενεί μαύρες γάτες. Κάντε κλικ στην εικόνα για να μάθετε τα πάντα γι’ αυτό: 

3. Οι μαύρες γάτες ίσως βοηθήσουν στην καταπολέμηση του HIV

Διάφοροι ερευνητές έχουν ανακαλυψει ότι το γονίδιο που προκαλεί το μαύρο χρώμα στη γούνα της μαύρης γάτας ανήκει στην ίδια οικογένεια γονιδίων με αυτά που μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στους ανθρώπους για τον ιό του HIV.  

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι χαρτογραφώντας το γένωμα της γάτας θα μπορέσουν να βρουν καλύτερες απαντήσεις για την θεραπεία του HIV!

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ: Πως εξηγείται γονιδιακά το χρώμα στις μαύρες γάτες

4. Οι μαύρες γάτες μπορεί να αλλάξουν χρώμα

Αν η μαύρη γάτα σας έχει το γονίδιο που προκαλεί το μοτίβο των ραβδώσεων (tabby) στις γάτες και αν αυτή η γάτα λατρεύει να περνάει την ώρα  της στον ήλιο είναι πολύ πιθανό η γούνα της να αρχίσει να αποκτά το χρώμα της καφέ σκουριάς. Ο λόγος; Το φως του ήλιο διαλύει την μελανίνη στη γούνα αποκαλύπτοντας τις υποκείμενες ραβδώσεις.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Τα πάντα για την γάτα tabby

5. Οι μαύρες γάτες είναι οι καλύτερες φίλες των ναυτικών

Γενικώς οι γάτες ήταν αγαπημένες των ναυτικών γιατί μπορούσαν να καταπολεμήσουν τις στρατιές ποντικιών που πασαγύριζαν στα αμπάρια των πλοίων προκαλώντας τεράστια προβλήματα. 

Οι ναυτικοί όμως (σε αντίθεση με την έντονη προκατάληψη εναντίον της μαύρης γάτας στο παρελθόν) πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες συνδύαζαν την ικανότητα να εξολοθρεύουν τα ποντίκια με την ικανότητα να φέρνουν καλή τύχη στα ταξίδια, οπότε έγιναν γρήγορα η αγαπημένη τους παρέα! 

Και αξάφνου οι γάτες γίνανε περιζήτητες, τόσο που το κόστος για να αποκτήσει κανείς μια τέτοια συχνά ήταν απλησίαστο!

6. Η μαύρη γάτα δεν είναι μια φυλή γάτας - είναι μόνο ένα μοτίβο χρωματισμού

Όπως και οι αποδέλοιποι χρωματισμοί (τάμπι, κάλικο, ταρταρούγα, λευκές) το μαύρο χρώμα της γούνας δεν δηλώνει μια φυλή αλλά είναι απλώς ένας χρωματισμός που μπορεί να συναντηθεί σε πολλές διαφορετικές φυλές και στις προσμίξεις τους. 

7. H μαύρη γάτα μπορεί να ελκύει τόσο καλή όσο και κακή τύχη

Επανερχόμαστε στο θέμα της κακοτυχίας/καλοτυχίας που φέρνει η Μαύρη Γάτα με περισσότερα στοιχεία. Τα πράγματα δεν ειναι διόλου απλά:

  • Αν είστε Γερμανοί και η μαύρη γάτα διασταυρωθεί με εσάς ερχόμενη από δεξια προς αριστερά είναι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ. Αν διασταυρωθεί με εσάς ερχόμενη από αριστερά προς τα δεξιά τότε είναι πάααρα μα πάρα πολύ καλό.
  • Αν είστε πειρατής (δεν είστε; μα γιατί;) το πράγμα είναι πιο μπερδεμένο. Αν η μαύρη γάτα έρχεται προς εσάς τότε τα πργματα δεν είναι καθόλου καλά. Αν απομακρύνεται από εσάς τότε όλα τέλεια.
  • Αν μια γάτα μπει σε ένα πλοίο και βγει αμέσως τότε το πλοίο αυτό θα βυθιστεί, λυπάμαι πολύ.

Παιδιάαα, έχω να σας πω ένα σοβαρό μυστικό: Η Μαύρη γάτα δεν είναι ούτε σημάδι καλοτυχίας ούτε κακοτυχίας. Η Μαύρη Γάτα, είναι απλώς η .. Μαύρη Γάτα.

Όσο για μένα, οι μαύρες γάτες της ζωής μου ήταν όλες υπέροχες, όπως ακριβώς και κάθε άλλη γάτα που έχω συναναναστραφεί μηδενούς εξαιρουμένης! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα χάδια της υπέροχης Σαμπρίνας, μιας μαυρούλας που φροντίσαμε για 1 μήνα πριν βρει το τέλειο παντοτινό της σπίτι. Απολαύστε την στο βίδεο:

Εσείς είχατε ποτέ μια μαύρη γάτα; Πείτε μου την ιστορία της σε σχόλιο!

2 Απαντήσεις

  1. Όταν βγαίνω στο μπαλκόνι και φωνάζω ΨΨΨΤΤΤΤΤ στις γατούλες του ακάλυπτου, οι υπόλοιπες αφού κοιτάξουν ολόγυρα σηκώνουν το κεφάλι πάνω και με βλέπουν, ενώ οι μαυρούλες με κοιτάζουν αμέσως. Τυχαίο?? Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πιο…έξυπνες αλλά και πιο ανθεκτικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *