Κάθε φορά που οι γονείς κάνουν διάφορες αγορές εγώ έχω χαρές μεγάλες. Γιατί; Γιατί συχνά αυτά που αγοράζουν είναι συσκευασμένα μέσα σε χαρτόκουτες. Τελευταίο από αυτά ήταν ένα τηλέφωνο, σε μια μικροσκοπική χαρτόκουτα! Ε λοιπόν το πόσες ώρες πέρασα στριμωγμένος εκεί μέσα δεν περιγράφεται!
Γιατί όμως αγαπάμε τόσο πολύ τις χαρτόκουτες; Υπάρχουν εξηγήσεις, κυρίες και κύριοι και θα σας τις αποκαλύψω εγώ ευθύς αμέσως!
1. Οι γάτες αγαπάνε τις χαρτόκουτες γιατί τις βλέπουν σαν καταφύγιο
Ανόητοι χιούμανς, σκέφτεστε τη γάτα σας σαν μια γουνόμπαλα που αρκείται στο να κάθεται στην αγκαλιά σας; Πλανάστε πλάνην οικτρά! Οι γάτες έχουν διαφορετική άποψη. Αισθάνονται σαν να είναι μεγάλα αιλουροειδή που κυκλοφορούν στην σαβάννα και κινδυνεύουν από επιτήδιους θηρευτές, οπότε και πρέπει να βρουν ένα αξιόπιστο καταφύγιο. Μάλιστα όσο πιο μικρό είναι, όσο συμπιέζεται το κορμί τους μέσα του, τόοοσο το καλύτερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι γάτες τρελαίνονται για τις πλαστικές σακούλες
Ε λοιπόν αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που λατρεύουν τόσο τις χαρτόκουτες. Άσε που συχνά η χαρτόκουτα δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς που θυμίζει στις γάτες την ζεστασιά που τους προσέφερε η μητέρα τους και αυτό κάνει ετούτο το καταφύγιο ιδανικό!
Αν έχετε νεογέννητα γατάκια να φροντίσετε, δεν υπάρχει καλύτερο από μια μικρή χαρτόκουτα με προσαρμοσμένο μέσα ένα κουβερτάκι ή ένα ρουχαλάκι σας (να παίρνει και τη μυρωδια σας).
2. Οι γάτες λατρεύουν τις χαρτόκουτες εξαιτίας του ενστίκτου του θηρευτή
Πρέπει για άλλη μια φορά να σας θυμίσω ότι εμείς βλέπουμε τα πράγματα τελείως διαφορετικά από εσάς. Εσείς νομίζετε ότι είμαστε άκακα πλασματάκια ενώ εμείς ΞΕΡΟΥΜΕ ότι είμαστε μεγάλοι και επικίνδυνοι θηρευτές. Και ως θηρευτές που σέβονται τον εαυτό τους πρέπει να βρούμε κρυψώνες από όπου να κυνηγήσουμε το θήραμά μας.
Γι’ αυτό πολλές φορές όταν η γάτα σας ταμπουρωθεί σε ένα χαρτόκουτο δοκιμάστε να περάσετε επιδεικτικά απέξω κάτι που να θυμίζει λεία και είναι πολύ πιθανό να του ορμήξουν!
3. Οι γάτες αγαπάνε τις χαρτόκουτες γιατί είναι ιδανικές για ανακούφιση τους στρες
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ψυχολογία της γάτας το στρες. Ειδικά όταν μια γάτα βρίσκεται σε ένα καινούριο περιβάλλον, βιώνει έντονο στρες. Ε λοιπόν μια έρευνα έδειξε ότι για μια γάτα που πρώτη φορά εισέρχεται σε ένα περιβάλλον η ύπαρξη ένος χαρτόκουτου μέσα στο οποίο η γάτα μπορεί να κρυφτεί, να βρει καταφύγιο, αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για να ανακουφιστεί το στρες της και να μπορέσει πιο εύκολα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Γάτα & Στρες
4. Οι γάτες αγαπάνε τις χαρτόκουτες για τη διασκέδαση και τα παιχνίδια που τους προσφέρουν
Πέρα από περίπλοκους ψυχολογικές και γενετικές αιτίες οι γάτες αγαπάνε τις χαρτόκουτες για την διασκέδαση που τους προσφέρουν. Οι γάτες μπορουν να χωθούν εκεί μέσα και να αρχίσουν τρελά παιχνίδια γρατζουνώντας τις ιδανικές για γρατζούνισμα επιφάνειες του χαρτόκουτου, χωρίς μάλιστα να έχουν την γκρίνια του χιούμαν “ωωωω θα μου καταστρέψεις την πολύθρόνα” κλπ!
Ένα έξτρα τιπ: Κάντε τριπες στα τοιχώματα του χαρτόκουτου και αρχίστε να εισβάλλεται μέσω των διάφορων οπών με ένα καλαμάκι. Είναι πολύ πιθανό να γίνει μεγάαααλη μάχη!
Στο βίδεο δείτε πόσο μεγάλη μάχη έδωσα εγώ ο Τσίτσος με το καλαμάκι και φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη θα ήταν αυτή αν υπήρχε και μια χαρτόκουτα στο παιχνιδι:
Γιατί οι γάτες δεν δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον για το μποξ μεταφοράς τους;
Κάποιος θα αναρωτιόταν γιατί οι γάτες δεν δείχνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον στα κουτιά μεταφορά τους που πληρούν πολλές από τις προϋποθέσεις που κάνουν τις χαρτόκουτες τόοοοσο λαχταριστές. Η απάντηση κρύβεται στο ότι οι γάτες είναι έξυπνα πλάσματα με καλή μνήμη που έχει συνδέσει το κουτί μεταφοράς με δυσάρεστες εμπειρίες όπως την επίσκεψη στο τελείως ξένο περιβάλλον ενός κτηνιατρείου.
Ε δεν είμαστε και χαζές!
Έχοντας πει τα παραπάνω θα ήθελα να σας προτρέψω στα πλαίσια του πολύ σημαντικού environmental enrichment (εμπλουτισμός του περιβάλλοντος της γάτας με καινούρια ερεθίσματα) να φροντίζετε να υπάρχει στο περιβάλλον της γάτας μια χαρτόκουτα η οποία να αλλάζει κατά καιρούς γιατί έχει πολλά να προσφέρει στην ψυχολογία και τη διάθεσή της.