Τα πάντα για τη Γάτα Τάμπι (τιγρέ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

 

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από τις γάτες tabby (ραβδωτές) που συνήθως εσείς οι χιούμαν κάνοντας μια κάπως άστοχη γενίκευση (όπως θα δείτε στη συνέχεια) τις λέτε γάτες ‘τιγρέ’. Δεν πρόκειται για μια φυλή γάτας αλλά για ένα χρωματικό πάτερν της γούνας που συναντιέται σχεδόν σε όλες τις γάτες ακόμη και αν σε καποιες κάπως καμουφλάρεται εξαιτίας κάποιου γονιδίου που επιβάλλει ένα διαφορετικό χρωματισμό. Πάντως το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεϊνη που προκαλεί το ραβδωτό μοτίβο υπάρχει σε όλες τις γάτες. 

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των tabby είναι το περίφημο ‘Μ’ στο μέτωπό τους!

To χρωματικό πάτερν της γάτας tabby

Το ‘Μ‘ και τις λεπτές ρίγες στο πρόσωπο, καθώς και τις κηλίδες/λωρίδες στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος προκύπτουν από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που θα το ονομάσουμε ‘γονίδιο tabby’

Επειδή ακριβώς όμως το γονίδιο αυτό υπάρχει σε όλες τις γάτες μπορεί αν παρατηρήσετε προσεκτικά να διαπιστώσετε ακόμη και μια γάτα που μοιάζει να είναι πχ ολόλευκη, στον ήλιο να ξεχωρίζουν αχνά κάποιες ραβδώσεις (που προκαλούνται από το γονίδιο tabby).

Αν και το βασικό χρωματικό πάτερν της tabby είναι ένα, παρατηρούνται 5 διαφοροποιήσεις του:

1. Κλασσική γάτα tabby

Παρουσιάζει μοτίβα στροβιλιζόμενων σχημάτων που θυμίζουν κάπως την εμφάνιση του marble cake (κέηκ που οι χρωματισμοί του θυμίζουν τα ‘νερά’ του μάρμαρου), στα πλαϊνά μέρη της γάτας ενώ μεγάλο μέρος του σώματος του καλύπτεται απο σκουρόχρωμους κυκλικούς σχηματισμούς που ομοιάζουν με το μάτι του ταύρου.

2. 'Τιγρέ' Γάτα τάμπι (mackerel)

Αν και όλες οι tabby σε μια χονδροκομμένη γενίκευση λέγονται ‘τιγρέ’ μόνο ένα από τα 5 μοτίβα tabby θυμίζει υπερβολικά το γνώριμο ‘τιγρέ’ μοτίβο. Σε αυτό οι λωρίδες είναι λεπτές,  έχουν κάθετο προσανατολισμό, ίσα κενά μεταξύ τους και εμφανίζονται στις πλευρές σε όλο το μήκος του σώματος της γάτας, ενώ προκύπτουν από τη διακλάδωση μιας κεντρικής λωρίδας που διατρέχει την σπονδυλική στήλη φτάνοντας ως την ουρά. Θυμίζει λίγο και ψαροκόκκαλο γι΄αυτό λέγονται και mackerel (σκουμπρί). 

Μπίλη η κλασσική tabby τίγρης

3. Στικτή γάτα τάμπι

Μια στικτή tabby έχει στίγματα/σημάδια παντού στις πλευρές της. Τα σημάδια είναι είτε μεγαλύτερα είτε μικρότερα  και μπορεί να είναι κυκλικά, οβάλ ή ροζέττες.

Τα σημάδια σε αρκετές περιπτώσεις ομοιάζουν με σπασμένες λωρίδες και έτσι πολύ συχνά μια στικτή tabby θυμίζει έντονα μια ‘τιγρέ’ (mackerel) tabby . Δεν γνωρίζουμε αν τα σημάδια της στικτής προέκυψαν από το γονίδιο που δίνει το προηγούμενο μοτίβο (mackerel) ή από κάποιο άλλο γονίδιο!

Εγώ, ο Τσίτσος, είμαι μια κλασσική περίπτωση στικτής γάτα tabby

4. Ticked tabby

Αυτές οι tabby δεν έχουν τις κλασσικές λωρίδες στο σώμα και σε πρώτη φάση δεν θυμίζουν τάμπι. Όμως όπως και οι υπόλοιπες tabby παρουσιάζουν τα γνώριμα σημάδια στο πρόσωπο (το “Μ” και τις λεπτές ραβδώσεις) αλλά και την διαβάθμιση σκούρων και ανοιχτών γραμμών/λωρίδων γούνας στο σώμα (το λεγόμενο agouti hair). Συναντάται πολύ χαρακτηριστικά στη φυλή Αβησσυνίας αλλά και σε μίξεις φυλών.
Γάτα Αβησσυνίας
Γάτα Αβησσυνίας

5. Γάτα tabby με μπαλώματα (patches)

Αυτό το μοτίβο περιγράφει τις γάτες που συνδυάζουν το μοτίβο της ταρταρούγας ή της κάλικο και της τabby (torby & caliby αντίστοιχα). Στην τυπική του μορφή μια γάτα τάμπι με μπαλώματα έχει ξεχωριστά μπαλώματα μαυροκαφέ και πορτοκαλοκόκκινου και μέσα σε αυτά τα μπαλώματα μπορείς να βρεις ραβδώσεις (agouti hair) ενώ παράλληλα στο πρόσωπο μπορείς να διακρίνεις μια υποψία του περίφημου ‘M’.

Εξέχουσες περιπτώσεις του συνδυασμού caliby είναι το δίχως άλλο η Μικρή Μανίτσα, η Μεγάλη Μανίτσα και η Τριποδέ.

5 ενδιαφέροντα facts για τις γάτες tabby

1. Οι γάτες tabby κυνηγήθηκαν θεωρούμενες .. συνεργάτες των μαγισσών

Στη μεσαιωνική Αγγλία (περίπου γύρω στο 900 μΧ, πίστευαν ότι οι μάγισσες είχαν τάμπι γάτες που μεταμορφωνόταν σε μαύρα  άλογα τα οποία οι μάγισσες καβαλούσαν. Εξαιτίας αυτής της θεότρελης πεποιθησης όποιες γυναίκες δεν δεχόταν την ευρεώς αποδεχτή θρησκεία καταδιώκονταν μαζί με τις γάτες τους. Αυτό οδήγησε σε μια μείωση του πληθυσμού των tabby αλλά και των μαύρων γατών (που επίσης θεωρούνταν συνεργοί των μαγισσών). 

Ευτυχώς σήμερα αυτές οι λαϊκές δοξασίες δεν χαίρουν μεγάλης αποδοχής και τέτοιες προκαταλήψεις συναντιούνται σπάνια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάντα για τη μαύρη γάτα

2. Θρύλοι για το 'Μ' στο πρόσωπο

Το περίφημο ‘Μ’ στο μέτωπό τους που κατά τους Αιγύπτιους προκύπτει από το Mau (που στα αιγυπτιακά σημαίνει ‘γάτα’) και κατά τους μουσουλμάνους προκύπτει από το όνομα του Μωάμεθ, του προφήτη του Αλλάχ (που αγαπούσε πολύ τις γάτες). Τέλος κάποιοι καθολικοί πιστεύουν ότι αυτό το ‘Μ’ προέκυψε από την ευλογία της παρθένου ‘Μ’αρίας.  Ο καθένας με τη διαμόρφωσή του.

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι θρύλοι και ας μην τους μπερδεύουμε με επιστημονικά δεδομένα.

3. Το εξελικτικό πλεονέκτημα του μοτίβου tabby

Το συγκεκριμένο χρωματικό μοτίβο προέκυψε και εξαπλώθηκε διότι έδινε πλεονέκτημα επιβίωσης στο αιλουροειδές που το παρουσίαζε. Το μοτίβο με τις λωρίδες κάνει τα μεγαλύτερα αιλουροειδή αλλα και τους απογόνους τους που το κληρονόμησαν (τις οικιακές γάτες) να κρύβονται καλύτερα στα δάση δημιουργώντας ένα εφέ παραλλαγής, κρύβοντας τα όρια του σώματος, ένα εφέ που ξεγελάει τόσο τους θηρευτές τους όσο και τα θύματά τους.

4. Το μοτίβο tabby είναι ίσως το παλαιότερο μοτίβο γούνας της γάτας που υπάρχει

Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι αυτό το μοτίβο είναι το αρχαιότερο μοτίβο γούνας που συναντιέται στις γάτες κάτι που εξηγείται αν αναλογιστούμε το εξελικτικό πλεονέκτημα που αναφέραμε αμέσως παραπανω!

10 Τέλεια ονόματα για tabby/τιγρέ γάτες

Ας αναφέρουμε εδώ 10 ενδιαφέροντα ονόματα για γάτες tabby και ελπίζω να μου στείλετε και εσείς τα αγαπημένα σας σε σχόλιο:

 • Ταμπίθα
 • Κάλικάντζαρ
 • Σίμπα
 • Σμόκι
 • Γκόλντι
 • Τσίτα
 • Σίντερ
 • Νατμεγκ (μοσχοκάρυδο)
 • Μαρμπλ
 • Φωτιά
 • Σαμπρίνα

Για να βρείτε και άλλες τέλειες ιδέες για να δώσετε το α-πο-λυ-το όνομα στη γάτα σας κάντε κλικ στην εικόνα:

Γκαλερία με γάτες tabby

Πάρα πολλοί από εσάς μου στείλατε φωτογραφίες με τις υπέροχες tabby γάτες σας και εγώ τις συγκέντρωσα εδώ (οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι πνευματική μου ιδιοκτησία):

4 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *