Τα πάντα για τη Γάτα Τάμπι (τιγρέ)

 

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από τις γάτες tabby (ραβδωτές) που συνήθως εσείς οι χιούμαν κάνοντας μια κάπως άστοχη γενίκευση (όπως θα δείτε στη συνέχεια) τις λέτε γάτες ‘τιγρέ’. Δεν πρόκειται για μια φυλή γάτας αλλά για ένα χρωματικό πάτερν της γούνας που συναντιέται σχεδόν σε όλες τις γάτες ακόμη και αν σε καποιες κάπως καμουφλάρεται εξαιτίας κάποιου γονιδίου που επιβάλλει ένα διαφορετικό χρωματισμό. Πάντως το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεϊνη που προκαλεί το ραβδωτό μοτίβο υπάρχει σε όλες τις γάτες. 

Βασικό χαρακτηριστικό όλων των tabby είναι το περίφημο ‘Μ’ στο μέτωπό τους!

To χρωματικό πάτερν της γάτας tabby

Το ‘Μ‘ και τις λεπτές ρίγες στο πρόσωπο, καθώς και τις κηλίδες/λωρίδες στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος προκύπτουν από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που θα το ονομάσουμε ‘γονίδιο tabby’

Επειδή ακριβώς όμως το γονίδιο αυτό υπάρχει σε όλες τις γάτες μπορεί αν παρατηρήσετε προσεκτικά να διαπιστώσετε ακόμη και μια γάτα που μοιάζει να είναι πχ ολόλευκη, στον ήλιο να ξεχωρίζουν αχνά κάποιες ραβδώσεις (που προκαλούνται από το γονίδιο tabby).

Αν και το βασικό χρωματικό πάτερν της tabby είναι ένα, παρατηρούνται 5 διαφοροποιήσεις του:

1. Κλασσική γάτα tabby

Παρουσιάζει μοτίβα στροβιλιζόμενων σχημάτων που θυμίζουν κάπως την εμφάνιση του marble cake (κέηκ που οι χρωματισμοί του θυμίζουν τα ‘νερά’ του μάρμαρου), στα πλαϊνά μέρη της γάτας ενώ μεγάλο μέρος του σώματος του καλύπτεται απο σκουρόχρωμους κυκλικούς σχηματισμούς που ομοιάζουν με το μάτι του ταύρου.

2. 'Τιγρέ' Γάτα τάμπι (mackerel)

Αν και όλες οι tabby σε μια χονδροκομμένη γενίκευση λέγονται ‘τιγρέ’ μόνο ένα από τα 5 μοτίβα tabby θυμίζει υπερβολικά το γνώριμο ‘τιγρέ’ μοτίβο. Σε αυτό οι λωρίδες είναι λεπτές,  έχουν κάθετο προσανατολισμό, ίσα κενά μεταξύ τους και εμφανίζονται στις πλευρές σε όλο το μήκος του σώματος της γάτας, ενώ προκύπτουν από τη διακλάδωση μιας κεντρικής λωρίδας που διατρέχει την σπονδυλική στήλη φτάνοντας ως την ουρά. Θυμίζει λίγο και ψαροκόκκαλο γι΄αυτό λέγονται και mackerel (σκουμπρί). 

Μπίλη η κλασσική tabby τίγρης

3. Στικτή γάτα τάμπι

Μια στικτή tabby έχει στίγματα/σημάδια παντού στις πλευρές της. Τα σημάδια είναι είτε μεγαλύτερα είτε μικρότερα  και μπορεί να είναι κυκλικά, οβάλ ή ροζέττες.

Τα σημάδια σε αρκετές περιπτώσεις ομοιάζουν με σπασμένες λωρίδες και έτσι πολύ συχνά μια στικτή tabby θυμίζει έντονα μια ‘τιγρέ’ (mackerel) tabby . Δεν γνωρίζουμε αν τα σημάδια της στικτής προέκυψαν από το γονίδιο που δίνει το προηγούμενο μοτίβο (mackerel) ή από κάποιο άλλο γονίδιο!

Εγώ, ο Τσίτσος, είμαι μια κλασσική περίπτωση στικτής γάτα tabby

4. Ticked tabby

Αυτές οι tabby δεν έχουν τις κλασσικές λωρίδες στο σώμα και σε πρώτη φάση δεν θυμίζουν τάμπι. Όμως όπως και οι υπόλοιπες tabby παρουσιάζουν τα γνώριμα σημάδια στο πρόσωπο (το “Μ” και τις λεπτές ραβδώσεις) αλλά και την διαβάθμιση σκούρων και ανοιχτών γραμμών/λωρίδων γούνας στο σώμα (το λεγόμενο agouti hair). Συναντάται πολύ χαρακτηριστικά στη φυλή Αβησσυνίας αλλά και σε μίξεις φυλών.
Γάτα Αβησσυνίας
Γάτα Αβησσυνίας

5. Γάτα tabby με μπαλώματα (patches)

Αυτό το μοτίβο περιγράφει τις γάτες που συνδυάζουν το μοτίβο της ταρταρούγας ή της κάλικο και της τabby (torby & caliby αντίστοιχα). Στην τυπική του μορφή μια γάτα τάμπι με μπαλώματα έχει ξεχωριστά μπαλώματα μαυροκαφέ και πορτοκαλοκόκκινου και μέσα σε αυτά τα μπαλώματα μπορείς να βρεις ραβδώσεις (agouti hair) ενώ παράλληλα στο πρόσωπο μπορείς να διακρίνεις μια υποψία του περίφημου ‘M’.

Εξέχουσες περιπτώσεις του συνδυασμού caliby είναι το δίχως άλλο η Μικρή Μανίτσα, η Μεγάλη Μανίτσα και η Τριποδέ!

5 ενδιαφέροντα facts για τις γάτες tabby

1. Οι γάτες tabby κυνηγήθηκαν θεωρούμενες .. συνεργάτες των μαγισσών

Στη μεσαιωνική Αγγλία (περίπου γύρω στο 900 μΧ, πίστευαν ότι οι μάγισσες είχαν τάμπι γάτες που μεταμορφωνόταν σε μαύρα  άλογα τα οποία οι μάγισσες καβαλούσαν. Εξαιτίας αυτής της θεότρελης πεποιθησης όποιες γυναίκες δεν δεχόταν την ευρεώς αποδεχτή θρησκεία καταδιώκονταν μαζί με τις γάτες τους. Αυτό οδήγησε σε μια μείωση του πληθυσμού των tabby αλλά και των μαύρων γατών (που επίσης θεωρούνταν συνεργοί των μαγισσών). 

Ευτυχώς σήμερα αυτές οι λαϊκές δοξασίες δεν χαίρουν μεγάλης αποδοχής και τέτοιες προκαταλήψεις συναντιούνται σπάνια!

Σε ετούτο το σημειό διαβάστε.. τα πάντα για τη μαύρη γάτα

2. Θρύλοι για το 'Μ' στο πρόσωπο

Το περίφημο ‘Μ’ στο μέτωπό τους που κατά τους Αιγύπτιους προκύπτει από το Mau (που στα αιγυπτιακά σημαίνει ‘γάτα’) και κατά τους μουσουλμάνους προκύπτει από το όνομα του Μωάμεθ, του προφήτη του Αλλάχ (που αγαπούσε πολύ τις γάτες). Τέλος κάποιοι καθολικοί πιστεύουν ότι αυτό το ‘Μ’ προέκυψε από την ευλογία της παρθένου ‘Μ’αρίας.  Ο καθένας με τη διαμόρφωσή του.

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι θρύλοι και ας μην τους μπερδεύουμε με επιστημονικά δεδομένα.

3. Το εξελικτικό πλεονέκτημα του μοτίβου tabby

Το συγκεκριμένο χρωματικό μοτίβο προέκυψε και εξαπλώθηκε διότι έδινε πλεονέκτημα επιβίωσης στο αιλουροειδές που το παρουσίαζε. Το μοτίβο με τις λωρίδες κάνει τα μεγαλύτερα αιλουροειδή αλλα και τους απογόνους τους που το κληρονόμησαν (τις οικιακές γάτες) να κρύβονται καλύτερα στα δάση δημιουργώντας ένα εφέ παραλλαγής, κρύβοντας τα όρια του σώματος, ένα εφέ που ξεγελάει τόσο τους θηρευτές τους όσο και τα θύματά τους.

4. Το μοτίβο tabby είναι ίσως το παλαιότερο μοτίβο γούνας της γάτας που υπάρχει

Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι αυτό το μοτίβο είναι το αρχαιότερο μοτίβο γούνας που συναντιέται στις γάτες κάτι που εξηγείται αν αναλογιστούμε το εξελικτικό πλεονέκτημα που αναφέραμε αμέσως παραπανω!

5. Σωστή διατροφή για tabby γάτες

΄Όπως γνωρίζουμε οι tabby γάτες είναι obligate carnivores (ελληνιστί υποχρεωτικά σαρκοφάγα) και πρέπει να τρέφονται με γνώμονα αυτό το πολύ βασικό χαρακτηριστικό τους. Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε υγρασία – όπως είναι όλες οι ξηρές τροφές –  είναι τελείως ακατάλληλες για μια tabby γάτα που σέβεται τον εαυτό της. 

Γι’ αυτό τον λόγο προτιμήστε να προσφέρετε στην αγαπημένη σας τιγρόγατα είτε ποιοτικές υγρές τροφές σαν την φριχτα οικονομικη και σουπερ ποιοτικη Animonda – βρείτε την εδώ -, είτε μια ποιοτική barf τροφή – ωμη κατεψυγμένη πλήρης τροφή όπως η εξαιρετική Voldog με την οποία ταϊζουμε όλες τις tabby των γατοανακτόρων εδώ και 10 μήνες- είτε ωμό κρέας/ψάρι που περνάτε πρώτα από κατάψυξη (για να σκοτωθούν επιβλαβή μικρόβια) και φροντίζετε να τηρείτε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Επίσης οι υπόλοιπες προτεινόμενες υγρές τροφές μου βρίσκονται εδώ!

10 Τέλεια ονόματα για tabby/τιγρέ γάτες

Ας αναφέρουμε εδώ 10 ενδιαφέροντα Ονόματα για γάτες tabby και ελπίζω να μου στείλετε και εσείς τα αγαπημένα σας σε σχόλιο:

 • Ταμπίθα
 • Κάλικάντζαρ
 • Σίμπα
 • Σμόκι
 • Γκόλντι
 • Τσίτα
 • Σίντερ
 • Νατμεγκ (μοσχοκάρυδο)
 • Μαρμπλ
 • Φωτιά
 • Σαμπρίνα

Για να βρείτε και άλλες τέλειες ιδέες για να δώσετε το α-πο-λυ-το όνομα στη γάτα σας κάντε κλικ στην εικόνα:

Γκαλερία με γάτες tabby

Πάρα πολλοί από εσάς μου στείλατε φωτογραφίες με τις υπέροχες tabby γάτες σας και εγώ τις συγκέντρωσα εδώ (οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι πνευματική μου ιδιοκτησία):

Κλείνοντας τούτο το αφιέρωμα στην τάμπι γάτα θα ήθελα να μου στείλετε τις δικές σας ιδέες για τέλεια ονόματα για τάμπι γάτες σε σχόλιο! Ευχαριστώωω!

20 Απαντήσεις

 1. Εγώ τον έχω βγάλει Tabby πάντως! Είναι ginger tabby! Τον έσωσα απ´το δρόμο που τον βρήκα μικρούλη και έκλαιγε! Στην αρχή νόμιζα πως είναι κορίτσι. Και του έμεινε! Το αστείο είναι ότι μου ήρθε στο μυαλό έτσι χωρίς να το σκεφτώ και χωρίς να ξέρω τι σημαίνει το tabby. Μέχρι την άλλη μέρα που διάβασα σε ένα άρθρο σας πως ξεχωρίζουμε τα αρσενικά απο τα θηλυκά γατάκια και κάπου γράφατε το tabby! Και έμεινα😂

 2. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια γκρι tabby και μια χακί tabby.
  Χακί είναι αυτό το χρώμα που οι περισσότεροι λένε “γκρι τιγρέ”, άλλοι – πιο σπάνια – πράσινο και για άλλους παραμένει απροσδιόριστο κι έτσι το λένε απλά τιγρέ. Σοβαρά, ακόμη και πολλοί κτηνίατροι δε γνωρίζουν τη σωστή ονομασία του χρωματισμού (άλλοι το γράφουν στο βιβλιάριο γκρι, άλλοι – πιο σπάνια – πράσινο, άλλοι απλά τιγρέ…)!
  Το χακί (όχι το γκρι) είναι το χρώμα που έχουν πολλές αγριόγατες και λειτουργεί όπως ακριβώς το στρατιωτικό χακί (καμουφλάζ) ώστε να καμουφλάρονται στη φύση.
  Οι χακί τιγρέ (tabby) γάτες είναι κάπως έτσι:
  https://images.app.goo.gl/QCb9JmJJp9xAkozA8

  https://images.app.goo.gl/97xm54URS5cu6HUa6

  Οι πραγματικές γκρι τιγρέ (tabby) γάτες είναι κάπως έτσι:
  https://images.app.goo.gl/3Msc4wirAdxXcJWJ7

  https://images.app.goo.gl/agYiniebXvK8ebsE8

  https://images.app.goo.gl/sV2QQ8vorHLF37x56

  Το (πραγματικό) γκρι τιγρέ είναι η tabby εκδοχή του γκρι-μπλε (σταχτί), ενώ το χακί τιγρέ είναι ένας από τους πρώτους χρωματισμούς και συνδέει την οικόσιτη γάτα με τους άγριους συγγενείς της.
  Το γκρι δεν προσφέρει το καμουφλάζ που προσφέρει το χακί και οι χακί γάτες έχουν… κάπως πιο άγρια φυσιογνωμία από τις γκρι (παρ’ όλα αυτά για πολλούς είναι εύκολο να τις μπερδέψουν, αφού πολλές χακί γάτες έχουν πιο γκριζωπές αποχρώσεις). Η βασική διαφορά, βέβαια, βρίσκεται στα χρωμοσώματα! Διαφορετικό χρωμόσωμα κάνει το γκρι τιγρέ και διαφορετικό το χακί τιγρέ!
  Αυτό, όμως, που με ώθησε να προσπαθήσω να κάνω γνωστή σε όλους την (περιέργως από πολλούς άγνωστη) ονομασία αυτού του χρωματισμού (του χακί tabby) και τη διαφορά μεταξύ χακί και γκρι γατών, είναι ότι ο ίδιος ο Τσίτσος είναι χακί (και όχι γκρι) και μπορεί να μην το ήξερε καν!

  1. Δεν ξέρω αν το ήξερες, αλλά και ο Τσίτσος είναι χακί (και όχι γκρι)!

 3. Όλες οι γάτες που είχαμε ποτέ (όχι και παρά πολλές), εκτός της Χιονένιας, βέβαια (να ‘ναι καλά το κορίτσι), ήταν tabby. Τα ονόματά τους:
  Μίου (άσπρη με tabby “μπαλώματα”)
  Γέφυρος (επίσης άσπρος με “μπαλώματα”)
  Γάτιστος – το όνομα μπορεί να γίνει και Γάτιστη – (πορτοκαλί tabby)
  Αυτά είναι ονόματα που δεν έχουν να κάνουν με τον χρωματισμό και τα μοτίβα του τριχώματος, αλλά ήταν ονόματα tabby γατών.
  Άλλα ονόματα για tabby γάτες:
  Τζίντζερ (για πορτοκαλί tabby)
  Φάιερ (για πορτοκαλί tabby)
  Στράιψ
  Μάου (Μάου – δηλαδή γάτα – ήταν επίσης το όνομα της ενσάρκωσης του θεού Ρα ως πορτοκαλί γάτος)
  Σοκολάτα ή Τσόκολετ (για καφέ tabby)
  Moss (για χακί tabby)
  Ash (για γκρι tabby)
  Κρέμα ή Κρεμ (για κρεμ tabby)
  Λούνα (για τσιντσιλά γάτες, αυτές τις γάτες που είναι άσπρες και έχουν αχνές ασημένιες ρίγες)
  Κανέλα ή Σίναμον (για πορτοκαλί tabby)
  Τσεσάιρ (ο χαμογελαστός γάτος από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ο οποίος είχε ρίγες)
  Τσίτσος (θα μπορούσα να το ξεχάσω; )

 4. Καλό όνομα για πορτοκάλι tabby (εκτός από το Φωτιά και το Φάιερ) είναι και το Φουέγκο (Fuego)!

 5. Ειναι πανεξυπνες.
  Μια της γειτονιας που ερχεται 3-4 φορες τη μερα κ την ταιζω εβλεπε πως ανοιγαμε την πορτα οταν ζητουσε να φυγει, της εδειξα κι εγω 3-4 φορες πως να πιανει το πομολο κι εδω και 2 χρονια οποτε θελει μπαινει οποτε θελει βγαινει μονη της.

 6. Εγώ τη φωνάζω Κρουέλα (νομίζω πως είναι η τέλεια περιγραφή της), ίσως μπασταρδεμένη γάτα Αιγαίου.

 7. Ο υπέροχος tabby γάτος μου, ονομάζεται Moby (απο τον Moby Dick γιατί τον βρήκαμε μέσα στη θάλασσα τον κακομοίρη + tabby μαζί)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *