Αποπαρασίτωση γάτας

Αποπαρασίτωση Γάτας – Όσα θέλατε να ξέρετε αλλά διστάζατε να ρωτήσετε

Γεια σας! Θα ήθελα την προσοχή σας εδώ, διότι το θέμα “αποπαρασίτωση γάτας” είναι πολύ σοβαρό! Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε ο νους ο υγιής φωλιάζει μέσα σε ένα υγιές σώμα και ένα υγιές σώμα δεν μπορεί να παιδεύεται από διάφορα απρόσκλητα μυστήρια πλάσματα όπως ψύλλους, τσιμπούρια, τοξοπλάσματα, σκουληκάκια και άλλα παρόμοια!

Και μη βλέπετε που εγώ είμαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπω σε κανέναν εξωτερικό εισβολέα να φωλιάσει πάνω μου (για τους εσωτερικούς φροντίζω να αποπαρασιτώνομαι ενδελεχώς)! Υπάρχουν και γάτες που δεν ζουν μόνο μέσα σε σπίτια, αλλά σουλατσάρουν και σε αυλές και χωράφια, ενώ άλλες ζουν μια ζωή έξω. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εγώ δεν ακολουθώ τις οδηγίες του κτηνίατρού μου σε σχέση με την αποπαρασίτωσή μου! Αντιθέτως τηρώ σχολαστικά όλα τα πρωτόκολα κάτι που μου χαρίζει λαμπερή εμφάνιση, ζωντάνια και ευεξία!

Ο Τσίτσος, με λαμπερή γούνα και καθαρά αυτιά

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Πριν συνεχίσουμε θα ήθελα να επισημάνω ετούτο όσον αφορα αυτό το θέμα, της αποπαρασίτωσης, την πιο ουσιαστική καθοδήγηση μπορεί να σας τη δώσει ο κτηνίατρός σας. Και οι απαντήσεις που δίνονται παρακάτω, στο χώρο των σχολίων είναι μόνο ενδεικτικές για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση. Τις απαντήσεις σε ερωτήματα για τη συχνότητα των αποπαρασιτώσεων, για το ποια σκευάσματα να χρησιμοποιήσετε κλπ, θα σας τη δώσει ο κτηνίατρός σας τον οποίον εμπιστεύεστε και γνωρίζει ακριβώς τα δεδομένα της γάτας σας. 

Εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας

Η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας είναι πολύ σημαντική υπόθεση τόσο για την γάτα όσο και για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της διότι διαφυλλάτει την υγεία και των δύο. Με την εσωτερική αποπαρασίτωση ξεφορτωνόμαστε τα ενδοπαράσιτα της γάτας και πιο συγκεκριμένα του πεπτικού συστήματος, όπως τα σκουλήκια του εντέρου αλλά και τον επικίνδυνο (για τον ανθρωπο) εχινόκοκκο – βρες πως κολλάς εχινόκκοκο από γάτα στο αναλυτικό μου άρθρο

Αν τα σκουλήκια δεν απομακρυνθούν αποτελεσματικά μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, εμετούς και απώλεια βάρους στη γατούλα μας!

Σημείωση: Ένα άλλο σοβαρό παρασιτο του εντέρου ειναι το γνωστό σε όλους τοξοπλασμα που μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων της γάτας στον άνθρωπο, προκαλώντας κάποια σοβαρά προβλήματα σε πιθανή εγκυμοσύνη – . Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο της κτηνιάτρου Ισμήνης Δρακούλη για το τοξοπλασμα ακριβώς ΕΔΩΝα σημειωθεί ότι το τοξόπλασμα δεν απομακρύνεται με το χάπι και την αμπούλα εσωτερικής αποπαρασίτωσης.

Περισσότερα για την αποπαρασίτωση από τα ενδοπαράσιτα της γάτας βρείτε εδώ

1. Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει ενδοπαράσιτα (σκουλήκια γάτας);

Τα σκουλήκια φαίνονται συχνά αρκετά εύκολα  είτε στα κόπρανα είτε στα οπίσθιά της γατούλας (κάτι μικρά, λευκά σκουληκάκια ξεπροβάλλουν από τον πωπό) αλλά ακόμη και αν δεν τα δούμε εκεί, μπορούμε να υποψιαστούμε οτι υπάρχουν σκουληκάκια αν δούμε πολύ φουσκωμένη την κοιλίτσα της ή αν η γατούλα μας είναι πολύ αδύνατη, ακόμη και αν τρώει φυσιολογικά. 

2. Πως γίνεται η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας από σκουλήκια γάτας

Η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας γίνεται με τους τρεις παρακάτω τρόπους:

  1. Με πάστα για σκουλήκια γατας
  2. Με χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από ενδοπαράσιτα
  3. Με αμπούλα για ενδοπαράσιτα γάτας
Α. Πάστα για σκουλήκια γάτας

Η πάστα για σκουλήκια γάτας χρησιμοποιείται σε μικρά γατάκια, μικρότερα του ενός κιλού καθώς είναι πιο “ελαφριά” από το χάπι και έχει λιγότερες πιθανότητες να πειράξει το γατάκι. Η ποσότητα για την πάστα αποπαρασίτωσης για γατάκια που θα δωθεί καθορίζεται από το ακριβές βάρος της γατούλας. Πάνω στο σωληνάκι μέσα στο οποίο περιέχεται η πάστα αποπαρασίτωσης για γατάκια υπάρχει ένδειξη που δείχνει την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει το γατάκι ανάλογα με το βάρος του. Αφού δωθεί για πρώτη φορά χρειάζεται αν γίνει επανάληψη μετά από μια εβδομάδα ως δέκα μέρες!

Ενδεικτικά να αναφέρω εδώ το Banminth για γάτες, μια πάστα που αντιμετωπίζει τα νηματώδη σκουλήκια!

Σε ετούτο το σημείο να κάνουμε μια παρενθεσούλα και να δούμε μερικά τιπς για την φροντίδα εγκαταλελειμμένων νεογέννητων! Κάντε κλικ στην εικόνα:

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε tips για τη φροντίδα νεογέννητων γατιών

Β. Χάπι για σκουλήκια γάτας

Το χάπι για ενδοπαράσιτα γάτας δίνεται σε γάτες με βάρος μεγαλύτερο του ενός κιλού. Η δράση του διαρκεί 3 με 4 μήνες. Διάφορες εταιρείες φτιάχνουν διάφορα χάπια για εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας οπότε για να δώσετε στη γάτα σας τη σωστή ποσότητα χαπιού πρέπει να τη ζυγίσετε και στη συνέχεια ανάλογα με τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας στο χαπάκι να δώσετε της δώσετε την αντίστοιχη ποσότητα. Για παράδειγμα αν το χάπι που έχετε καλύπτει μια γάτα 4 κιλών και εσείς έχετε μια γάτα 3 κιλών το κόβετε κατάλληλα και της δίνετε τα 3/4. Αν η γάτα σας είναι 5 κιλά δίνετε ένα ολόκληρο χάπι και άλλο 1/4. 

Κάθε πότε να δίνετε το χάπι για σκουλήκια γάτας; Ακόμη και αν η γάτα σας δεν έχει σκουλήκια και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας δίνετε προληπτικά το χάπι για σκουλήκια γάτας στην ποσότητα που αντιστοιχεί στο βάρος της, ανά 3 με 4 μήνες. 

Ενδεικτικά να αναφέρω το Milbermax γάτας, χάπι που εξολοθρεύει τα ενήλικα νηματωδη και κεστώδη! 

Χάπι για σκουλήκια γάτας – Τιμή

Η τιμή για το χάπι για σκουλήκια γάτας κινείται μεταξύ 2 και 3 ευρώ!

Γ. Αμπούλα γάτας για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα

Δεν υπάρχουν αμπούλες γάτες μόνο για ενδοπαράσιτα αλλά υπάρχουν αμπούλες γάτας για ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα με την υποσημείωση ότι κάποιες από αυτές δεν εξολοθρεύουν όλα τα ενδοπαράσιτα και έτσι δεν συνείστανται για πλήρη εσωτερική αποπαρασίτωση εκτός αν ο κτηνίατρός σας σας βεβαιώσει ότι η εκάστοτε αμπούλα είναι κατάλληλη και για πλήρη εσωτερική αποπαρασίτωση.

Ενδεικτικά εδώ να αναφέρω το NexGard Combo για γάτες με τιμή περίπου 5 ευρώ ανά αμπούλα και το οποίο αντιμετωπίζει τόσο τα εξωπαράσιτα όσο και την ταινία και τις ασκαρίδες (ενδοπαράσιτα) αλλά και το Bravecto Plus, αμπούλα για γάτες που αντιμετωπίζει εξωπαράσιτα και νηματώδη (ενδοπαράσιτα) αλλά και το Bravecto Spot on Cat, αμπούλα που αντιμετωπίζει εξωπαράσιτα, το σκουλήκι της καρδιάς και γαστρεντερικά σκουλήκια! Τέλος υπάρχει και το Stronghold Plus, αμπούλα για γάτες που αντιμετωπίζει τα εξωπαράσιτα και τα νηματώδη.

Εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας

Ας παμε και στα πιο εξώφθαλμα, τα εξωπαράσιτα γάτας που φαίνονται με γυμνό μάτι, όπως τσιμπούρα, ψύλλοι και φθείρες (λαϊκιστί ψείρες) αλλά και εξωπαράσιτα των αυτιών (αναφέρεται και ως ψώρα των αυτιών). 

1. Πως γίνεται η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας;

Η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας γίνεται με ένα από τους παρακάτω τρόπους που θα αναπτύξουμε εκτενώς στη συνέχεια:

  1. Σπρέι αποπαρασίτωσης από εξωπαράσιτα γάτας
  2. Αμπούλα γάτας
  3. Χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από εξωπαράσιτα
  4. Λουράκι
Α. Σπρέι αποπαρασίτωσης από εξωπαράσιτα γάτας - σπρέι για ψύλλους σε γάτες

Η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας με σπρέι έχει το πλεονέκτημα ότι σκοτώνει άμεσα τους ψύλλους και τα τσιμπούρια αλλά διαρκεί μόνο μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες. Οπότε αν ένα γατάκι έχει πάρα πολλά τσιμπούρια και ψύλλους η καλύτερη λύση είναι να το ψεκάσουμε με το σπρέι ώστε να ξεφορτωθούμε τα εξωπαράσιτα αμέσως. Είναι ο μοναδικός τρόπος που ενδείκνυται σε γατάκια μικρότερα του ενός κιλού. Άλλωστε οι μεγάλες γάτες δεν δέχονται εύκολα το σπρέι γιατί συχνά φοβούνται τον ήχο (το ‘φσστ’ )  και αντιδρούν. 

Για να εφαρμόσουμε το σπρέι για ψύλλους ψεκάζουμε 2 με 3 φορές σε κάθε πλευρά του γατιού. Αποφεύγουμε την περιοχή των ματιών και του στόματος (γιατί είναι ευαίσθητα στο σπρέι). Μετά την εφαρμογή δεν κάνουμε μπάνιο τη γατούλα (για να μην απομακρυνθεί η ουσία με την οποία ψεκάσαμε τη γάτα και να μπορέσει να δράσει).

Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και ένα φυτικο σπρέι αποπαρασίτωσης όπως αυτό ΕΔΩ!

Β. Αμπούλα γάτας

Η εξωτερική αποπαρασίτωση με αμπούλες για γάτες προστατεύει απο εξωπαράσιτα για ένα μήνα, όμως υπάρχει και η αμπούλα μιας συγκεκριμένης εταιρείας που διαρκεί για 3 μήνες. Ενδείκνυται για γάτες μεγαλύτερες του ενός κιλού  και κάθε ηλικίας. Η δραστική ουσία της κάθε αμπούλας μπορεί να επιδρά μόνο σε ένα από τα εξωπαράσιτα ή και σε όλα μαζί, οπότε φροντίστε να διαλέξετε την αμπούλα που σας χρειάζεται. 

Εφαρμόζουμε τοποθετώντας όλη την ποσότητα της αμπούλας στην περιοχή του σβέρκου διότι είναι το μοναδικό σημείο όπου η γατούλα δεν μπορεί να γλυφτεί. 

Στο ερώτημα “κάθε πότε βάζω αμπούλα στη γάτα” την πιο ασφαλή απάντηση θα σας τη δώσει ο κτηνίατρός σας.

Εδώ να πω ότι αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτικές αμπούλες αποπαρασίτωσης ιδίως αν οι γάτες σας δεν έχουν πολύ έντονη επαφή με παράσιτα, δηλαδή δεν κυλιούνται όλη μέρα στα χωράφια! Ο Τσίτσος χρησιμοποιεί μια τέτοια φυτική αμπούλα ! Βρείτε την ΕΔΩ!

Στο βίδεο που ακολουθεί βλέπουμε πως εφαρμόζουμε την αμπούλα στην Ταζ:

Γ. Χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από εξωπαράσιτα

Το χάπι αποπαρασίτωσης γάτας χρησιμοποιείται σε γάτες μεγαλύτερες του ενός κιλού και των τεσσάρων μηνών. Είναι ιδανικό για καταπολέμηση της ψώρας (των αυτιών) και της αλλεργικής δερματίτιδας που προκαλείται από ψύλλους και ψείρες.

Πως θα δώσετε το χαπάκι στη γάτα σας; Υπάρχουν χίλιοι και ένας τρόποι γι’ αυτό. Επι τροχάδην θα αναφέρω τη δυνατότητα να την βάλετε μέσα σε μια μικρή κουταλιά μους, ή και να την δώσετε απευθείας στο στόμα της γάτας, αφού πρώτα την πιάσετε από το σβέρκο (σε γάτες που δεν είναι πολύ άγριες). Δειτε τα παρακάτω βίντεο με πρωταγωνιστή τον Κινέζο και θα καταλάβετε! Η δράση του διαρκεί ένα μήνα.

Στο ερώτημα χάπι ή αμπούλα για τα τσιμπούρια, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει την πιο ασφαλή απάντηση!!

Ενδεικτικά κάποια χάπια για εξωπαράσιτα είναι το Bravecto χάπι για γάτες,

Επειδή η διαδικασία του να δώσετε στη γάτα το χάπι της μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη, έγραψα ένα άρθρο στο οποίο συγκέντρωσα 15+1 τρόπους για να δώσετε το χάπι στη γάτα σας! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω για να το διαβάσετε προσεκτικά:

Δ. Περιλαίμιο

Η αποπαρασίτωση γάτας με περιλαίμιο διαρκεί 3 με 4 μήνες και δίνεται σε γάτες μεγαλύτερες των τριών μηνών. Σε γάτες που ζουν έξω και κάνουν μεγάλες βόλτες συχνά σε δύσβατα μέρη δεν συνείσταται διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτεί το περιλαίμιο και να προκαλέσει σοβαρά ως μοιραία ατυχήματα στη γατούλα μας και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου. Το περιλαίμιο είναι ανθεκτικό στο νερό που δεν επηρεάζει τη δράση του. Στην φώτο στο πάνω μέρος του άρθρου βλέπουμε την Πίτση με το περιλαίμιό της, που την κρατάει ασφαλής από τα κάθε λογής εξωπαράσιτα

Και στην περίπτωση των περιλαίμιων υπάρχουν οι φυτικές εναλλακτικές ιδίως αν μιλάμε για γάτες που είναι κατά βάση οικόσιτες και έχουν μικρή αλληλεπίδραση με παράσιτα! Βρείτε ένα αξιόπιστο περιλαίμιο για γάτες κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

2. Ποια λύση εξωτερικής αποπαρασίτωσης να διαλέξω;

Επειδή κάθε γάτα έχει την προσωπικότητά της δεν δέχεται όλους τους τρόπους αποπαρασίτωσης και πρέπει να επιλέξουμε τον σωστό κάθε φορά. Παρακάτω ενδεικτικά προτείνω:

  1. Για άγρια γάτα, που δεν πιάνεται με τίποτα η καλύτερη λύση ίσως είναι το χάπι μέσα σε μια μπουκιά λαχταριστής κονσερβούλας
  2. Για ήμερη γάτα που ζει έξω οι επιλογές είναι περισσότερες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμπούλα ή χάπι (πιο εύκολα σε κονσέρβα ή και απευθείας τοποθέτησή στο στόμα της γάτας, εφόσον είσαστε εξοικειωμένοι). Η λύση του σπρέι δεν ενδείκνυται γιατί όπως είπαμε αυτο το “φσσσουττ” συχνά αγχώνει τις γατούλες μας και το βάζουν στα πόδια ενώ η λύση του περιλαίμιου έχει τους κινδύνους που προαναφέραμε.
  3. Για τη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι θεωρητικά μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν όμως στην πράξη ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε. Αν όμως όπως είπαμε παραπάνω δυσκολεύεστε με το χαπάκι τότε επιλέξτε την αμπούλα και μην ξεχνάτε ότι για τις επόμενες 4 με 5 ημέρες η γατούλα σας δεν πρέπει να κάνει μπάνιο.
 
Για την περίπτωση της αμπούλας/σπρέι ή περιλαίμιου υπάρχουν και πιο οικολογικές επιλογές με φυτικά συστατικά που δεν είναι όμως τόσο ισχυρά όσο τα χημικά αντίστοιχά τους (βλέπε παρακάτω). Αν όμως η γάτα σας δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, θα μπορούσατε να τα δοκιμάζατε, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου! 

Συχνές ερωτήσεις

Αφού είδαμε τις δυνατότητες για την εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση της γάτας ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικά συχνά σας σχετικά ερωτήματα:​

1. Χρήση αποπαρασιτικών σκύλων σε γάτες

Για όλους εσάς, αγαπημένοι, που φροντίζετε πολλές γάτες νιώθουμε μια κάποια συμπόνοια και μια και τα κόστη για αποπαρασίτωση πολλών γατιών μπορεί να ξεφύγουν, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα αποπαρασιτικά σκύλων που αναλογικά είναι πολύ πιο οικονομικά, πάντα με τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας γιατί δεν είναι όλα τα αποπαρασιτικά σκύλων κατάλληλα για γάτες! Όμως υπάρχουν μερικές αμπούλες και χάπια για εξωτερική αποπαρασίτωση σκύλου που λειτουργούν πολύ καλά, απλώς πρέπει να προσέξετε τι ποσότητα θα δώσετε στην κάθε γατούλα. Ξαναλέω, πρώτα από όλα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα κατάλληλα σκευάσματα και τις ακριβείς δόσεις!

Μερικές εμπειρικές προτάσεις: Συνήθως χωρίζουμε (κόβουμε) το χάπι σε κομματάκια/δόσεις που να αντιστοιχούν σε γάτες 4 με 5 κιλών (το μέσο βάρος μιας ενήλικης γάτας) και αντίστοιχα μια αμπούλα με χρήση σύριγγας χωρίζεται σε δόσεις που αντιστοιχούν για γάτες 4 με 5 κιλών. Αν πχ μια αμπούλα είναι αρκετή για ένα σκύλο 20 κιλών την χωρίζουμε με σύριγγες σε 4 με 5 δόσεις που κάθε μια θα δωθεί σε μια γατούλα. Αν τώρα έχουμε πιο μικρότερα γατιά φροντίζουμε οι δόσεις να είναι μικρότερες. 

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τα σκευάσματα εσωτερικής αποπαρασίτωσης!

2. Εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας με φυσικό τρόπο

Όπως προανέφερα κάποιοι από εσάς θέλετε να αποφύγετε τα χημικά και τα φάρμακα. Αυτό είναι ως ένα βαθμό απόλυτα θεμιτό. Ρωτάτε λοιπόν συχνά “Υπάρχουν επιλογές για αποπαρασίτωση γάτας με φυσικό τρόπο;” Βεβαίως και υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθείτε τα τσιμπούρια και άλλα εξωπαράσιτα, ίσως όχι τόσο αποτελεσματικοί, όμως σίγουρα πιο αγνοί:

  • Oι ψύλλοι απεχθάνονται τα εσπρεριδοειδή. Τρίψτε το τρίχωμα του γατιού σας με φλούδα πορτοκαλιού και έχετε δημιουργήσει μια γραμμή άμυνας απέναντί τους. 
  • Βάλτε λίγη μαγιά μπύρας στην τροφή τους και κάντε τους ψύλλους να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν άρον άρον
  • Κρατήστε το σπίτι καθαρό χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα ιδίως στα σημεία όπου συνήθως αράζουν οι γατούλες σας και πλένετε συχνά σεντόνια, κουβέρτες κλπ
 
Να σημειωθεί εδώ ότι η κατανάλωση σε μη τοξικά φυτά για γάτες (κυρίως τα φύλλα τους) μπορεί να βοηθήσει και στην εσωτερική αποπαρασίτωση της γάτας με φυσικό τρόπο. Και σε αυτή την περίπτωση μην παραβλέψετε να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνίατρού σας. 

3. Πως μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα με τη σωστή αποπαρασίτωση της γάτας σας

Το κόστος της αποπαρασίτωσης μοιάζει σημαντικό ειδικά αν έχετε αρκετές γάτες. Όμως στην ουσία αυτή σας γλιτώνει χρήματα που θα χρειαζόταν για νοσηλείες και επισκέψεις στους κτηνίατρους καθώς και για φαρμακευτικές αγωγές, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα παράσιτα πολύ συχνά είναι φορείς ασθενειών που μπορούν να κολλήσουν τη γάτα σας!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας προτείνω να διαβάσετε και το αναλυτικό άρθρο μου με  12 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε οικονομία στο κόστος ζωής της γάτας χωρίς να μειώσετε καθόλου την ποιότητα ζωής της! Βρείτε το ΕΔΩ.

Συνεχής επαφή με τον κτηνίατρο για πιθανά απρόοπτα

Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή! Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι δεν είμαστε κτηνίατροι και αν τυχών μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου αποπαρασίτωσης η γατούλα μας παρουσιάσει κάποια συμπτώματα, ύποπτα, επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρό μας για να μας καθοδηγήσει!

Σημείωση αντί επιλόγου

Κάνω έρευνα για τις πιθανές .. παρενέργειες των σκευασμάτων αποπαρασίτωσης όμως αυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί! Μόλις την ολοκληρώσω θα σας την επικοινωνήσω!

Επίσης ο Τσίτσος δεν φέρει ευθύνη για την αποτελεσματικότητα των δοκιμασμένων προϊόντων που προτάθηκαν παραπάνω στις δικές σας γάτες!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

58 Απαντήσεις

  1. Πολύ ωραίο το άρθρο αυτό. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να τους δώσεις χάπι και να τους βάλεις αμπούλα (ξεερεις εσύ Τσιτσο μου). Όταν δεν υπάρχουν “μπερντέ” τους βάζω και εγώ αμπούλα για σκύλο και μου φτιάχνει ο κτηνίατρος τις δόσεις. Είναι και πολλά βλέπεις!

    1. ουυυ ειναι παααρα πολλα αντα μου. ειδες τα βιδεα με τον κινεζο και την ταζ? αλλα μαλλον και συ θα χεις βρει τους τροπους σου!

  2. Αγαπημένε Τσίτσο! Βόηθα με! Το χάπι για σκουλήκια γάτας κάθε πότε το δίνω; Έδωσα πριν 3 μήνες και τώρα μου φαινεται σαν η κοιλιά του να ναι πάλι φουσκωμένη!

    1. Καλησπέρα Τσιτσο!!! Χρειάζομαι λίγο τα φώτα σου..φιλοξενισα για λίγες μέρες ένα γατάκι 2 περιπου μηνων, στο σπίτι το οποίο την τελευταία μέρα πριν το δώσω είδα ότι έχει ψύλλους(πολλούς)!!! Ήταν αδεσποτάκι το οποίο αφού πήραμε από τον δρόμο το πήγαμε σε κτηνίατρο όπου και έγινε η αποπαρασιτωση του με σπρέι.
      Ανησύχησα πολύ γιατί έχω και δική μου γάτα,στην οποία έπρεπε να έχει μπει αμπούλα 3-4 μέρες πριν το περιστατικό. Ψέκασα αμέσως το μικρό με σπρέι (μούσκεμα το έκανα) το περιόρισα σε καλαθακι και έβαλα αμπούλα στην δικιά μου.
      Μετά το ψεκασμό του μικρού άρχισαν να πέφτουν ψύλλοι στο πάτωμα!
      Τώρα εμένα με τρώει…
      Αφού έβαλα αμπούλα στην δικιά μου, έβαλα και πολύ καλά ηλεκτρική σκούπα, θα ψεκασω και τα έπιπλα με σκεύασμα ειδικό για ψύλλους,
      Να είμαι ήσυχη? Ανησυχώ,μήπως δεν εφάρμοσα καλά την αμπουλα και έχουμε τρεχάματα?
      Θα ήθελα τη γνώμη σου
      Ευχαριστώ

    1. Αγαπημένη, δεν διάβασες προσεκτικά το αρθράκι, θα σε μαλώωωσω <3.. για μικρής ηλικίας γατάκια χρησιμοποίησε πάστα, για πιο μεγάλα ανά 3, 4 μηνες χάπι!!

  3. Καλημέρα τσιτσο μου όμορφε σε παρακολουθώ και σε θαυμαζω στο face θελω να ρωτησω η γατουλα μου είναι 1.5 χρονών και 6.3 κιλα κάθε ποτε δινω χαπι για τον αχινόκοκκο

  4. Για το διαβολάκι μου που κάνει τον κακό χαμό όταν προσπαθώ να της δώσω το χάπι της και δεν καταφέρνω τίποτα τι κάνω. Ζήλεψα την γατούλα στο βίντεο… Τεσπα ψάχνοντας βρήκα μια αμπούλα για ενδώ εξώ λέω..ωραία σώθηκα, αλλά διαβάζοντας το άρθρο σας προβληματίζομαι (κοινώς αποφύγετέ την αμπούλα γάτας για ενδοπαράσιτα). Θα το πάρω πάντως γιατί δεν βλεπω άλλη λύση, αλήθεια δεν κάνει δουλειά;

    1. Σοφία αν στην αμπουλα γραφει ξεκαθαρα ότι ειναι και για ενδο και για εξωπαράσιτα νομιζω οτι κατά πάσα πιθανότητα μπορείς να το εμπιστευτεις. Απλως υπαρχουν αμπουλες για εξωπαρασιτα που πιανουν και καποια αλλα όχι όλα τα ενδοπαράσιτα. Μια ερώτηση στον κτηνίατρό σου θα σου εδινε τις πιο σωστες απαντησεις

  5. Είναι πιο βολικά για την γάτα να της τριβουμε το χαπάκι και να το δυαλύουμε σε ένα νόστιμο πατέ?
    Αν είναι και νηστικιά πιστεύω ότι θα το φάει.
    Αμπούλες πόσιμες για εσωτερικά παράσιτα υπάρχουν?

    1. δοκιμασε διαφορα μπιλ, ναι ενας τροπος ειναι να τριψουμε το χαπακι σε πατέ! Για πόσιμες αμπουλες δεν έχω ακουσει !!!

  6. Τσιτσο γεια σου. Ο σισε μου είναι 6 μηνών κάθε πότε του δίνω χάπι για αχινικοκο. Μέχρι τώρα έχει κάνει 2εμβολια κ χάπια ντρονταλ.

    1. έφη μου συγνώμη, δεν γνωρίζω για τον εχινόκοκο, ρώτησε παρακαλώ τον κτηνίατρό σου και γενικά έχε μια καλή εικόνα σε σχέση με τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις της γάτας σου συν μια ετήσια προληπτικη αιματολογικη εξέταση

  7. Αχ τσιτσο μου βοήθεια!!! Ο μορτακος μου ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι!! Χάπι για ενδοπαρασιτα πήρε. Τον έχει πιάσει όμως τρελή φαγούρα με αποτέλεσμα να ματώνει στο λαιμό του και σε κάποια σημεία στις αρθρώσεις να του έχει φύγει η τρίχα. Τον είχα κάνει και καλλιέργεια δεν έδειξε τίποτα. Τι μπορώ να κάνω ή τι μπορεί να είναι; Αυτό τον μήνα η αλήθεια είναι δεν κάναμε εξωτερική αποπαρασιτωσης. Τα φώτα σου πλιζζζ είμαι να πεθάνω από τη στεναχώρια μου!!

  8. ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ: Πριν διαβάσετε τα σχόλια θα ήθελα να επισημάνω ετούτο όσον αφορα αυτό το θέμα, της αποπαρασίτωσης: την πιο ουσιαστική καθοδήγηση μπορεί να σας τη δώσει ο κτηνίατρός σας. Και οι απαντήσεις που δίνονται εδώ είναι μόνο ενδεικτικές για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση.

    Τις απαντήσεις σε ερωτήματα για τη συχνότητα των αποπαρασιτώσεων, για το ποια σκευάσματα να χρησιμοποιήσετε κλπ, θα σας τη δώσει ο κτηνίατρός σας τον οποίον εμπιστεύεστε και γνωρίζει ακριβώς τα δεδομένα της γάτας σας.

  9. Τσίτσο πες μου σε παρακαλώ, ποια αντιπαρασιτικά χάπια για γάτες προτείνεις εσύ;

    και περίπου για χάπι για σκουλήκια γάτας η τιμή που κυμαίνεται;

    1. Μίνα μου υπάρχουν πάρα πολλά, bravecto, credelio (για εξωπαράσιτα) και καζιτέλ (για ενδοπαράσιτα) και πολλά άλλα, όμως πρέπει να συζητησεις με τον κτηνίατρό σου για να σου συστήσει αυτό που θεωρεί εκείνος καλύτερο για τις ανάγκες της δικής σου γάτας.

      Η τιμή για το χάπι για σκουλήκια είναι κοντά στα 2 ευρώ

  10. Πολύ ωραίο άρθρο τσιτσο μου! Το διάβασα ολοοοοο! 😂 Μπράβο σου! Εύγε!

  11. ΥΠΕΡπλήρες άρθρο!! χρόνια ασχολούμαι κι όμως σ΄αυτό το blog μαθαίνω τόσα!! ευχαριστούμε 😉 <3

  12. καλησπέρα σας
    Ψάχνω απελπισμένα μια λύση.
    Διαμένω σε χωριό και η οικία μου διαθέτει κήπους.
    Η Γειτόνισσα μου μια γιαγιούλα έχει μαζέψει στο σπίτι της και γύρω από αυτό καμιά εικοσαριά γάτες που πηγαίνουν παντού , φυσικά και στον κήπο μου στις αυλές μου και τα κάνουν κάθε ημέρα.
    Δεν καταλαβαίνει φυσικά η γιαγιά τίποτε από αυτά και σε αρχίζει και από πάνω . Κάποιοι δικοί της που έρχονται καθημερινά και τη φροντίζουν ακόμη χειρότερα.
    Το χειρότερο είναι ότι οι γάτες είναι όλες άρρωστες. Τους δίνουν μόνο λίγη ξηρή τροφή.
    Έχουν όλες ενδοπαράσιτα είναι καχεκτικές και αρκετές (τα γατάκια συνήθως )πεθαίνουν.
    Βλέπω τα σκουλήκια στα κόπρανα τους, καθώς και αίμα .

    Δεν ξέρω τι να κάνω , ούτε επιθυμώ να καταγγείλω και να έχω αντιπαράθεση με τη γιαγιούλα και τους δικούς της.

    Υπάρχει κάποια τροφή π.χ που να περιέχει φάρμακο για αντιπαρασιτική δράση να τους δώσω έστω εγώ ;
    (Σημ. : οι περισσότερες γάτες δεν πιάνονται για να λάβουν θεραπεία από το στόμα έστω από εμένα , αν και οικονομικά τα χάπια είναι πολύ ακριβά και χρειάζονται συνέχεια επαναληπτικές δόσεις, μια και υπάρχουν και άλλες πολλές γάτες σε κοντινή απόσταση που έρχονται σε επαφή ).
    Τι να κάνω ;

    1. καλως τον (ας μιλαμε στον ενικο). δεν υπαρχουν αντιπαρασιτικες τροφες οσο γνωριζω, αλλα μπορείς να δώσεις χάπι για ενδοπαράσιτα με κάποιο έξυπνο τρόπο ακόμη και σε γάτες που δεν πιάνονται. Διάβασε και αυτό
      https://www.tsitsosthecat.gr/xapi/

  13. Χάπι σε άγρια γάτα μην επιχειρήσετε. Αν το βάλεις μέσα στην μπουκίτσα το πιθανότερο είναι να το μυρίσει και να πάει για πέταμα κ το χάπι κ το φαγητό. Ενας φιλότιμος κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει για να μην παιδεύεις το ζώο ούτε το κορμί σου !

  14. Γεια σου Τσιτσοπαρεα…θα σας πω τη δική μου λύση για τα γατουνια που εχω στην αυλή κ είναι 4….(ο μεσα γατουλης παίρνει χάπι κ για εσω κ εξω παράσιτα) ….επειδή λοιπόν είναι μεγάλο το κόστος να παίρνω για τς εξωπαρασιτα 8 ευρώ χαπακι x4 βρήκα μια λύση με το σπρέι ΑΛΛΑ δεν ψεκάζω, βαζω σε σύριγγα κ μερα αφαιρώ την βελόνα κ τους βαζω σε 3 σημεία στο σώμα οπως θα έκανα με αμπούλα μίλησα με τον γιατρό για ποσα ml στο καθε ενα κ απλα ψεκαζω μόνο το κρεβατακι τους…φυσικά κάθε 10 με 12 μερες αυτο…κ έτσι με το μικρό μπουναλακι 10 ευρώ μου κρατάει για τα 4 γατουνια κ το κρεβατάκι τους σχεδον 2 μηνες …. καλη συνέχεια σε όλους

      1. Καλησπέρα πολύτιμες Τσιτσο μας. Ο ένας μου γατούλης ο μπέμπης έχει μηκυτες ο άλλος δεν φαίνεται να έχει ακόμα είναι πολύ μσκρυτριχος. Ο γιατρός μου είπε να ξεκινήσω αγωγή με ιτροζαλ. Μπορώ να δώσω και στον αδερφό του ταυτόχρονα? Επησις έχω και άλλα 2 παιδιά ανθρωπάκια ένα 3 χρόνων και ένα 5 μηνών πως μπορώ να αποφύγω να κολλήσουμε μύκητες? Προς το παρόν έχω βγάλει εκτός υπνοδωματίου τα γατουλια και είμαι να πεθάνω έχω στεναχωρεί πολύ 😭😭😭😭

  15. Αγαπητέ Τσίτσο, από όσους ανθρώπους γνωρίζω, ΕΣΥ παίρνεις ΕΠΑΞΙΑ το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ. Μαζί με σένα βεβαίως και όλοι όσοι ασχολείστε χρόνια με το Έθνος της Γάτας. Πιο δύστροπο, πιο δύσκολο, πιο άτιμο, πιο αρνητικό στη συνεργασία Έθνος από αυτό της Γάτας αποκλείεται να υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ζήτω το Έθνος των Σκύλων. Τους βάζεις κάτω, τους κάνεις κι ένα “τστ κάτω βρε, μη” και παίρνουν χάπια, σιρόπια, υπόθετα, ψεκασμούς, πάστες, ενέσιμα, σταγόνες, ό,τι τέλος πάντων ενδείκνυται για την αποθεραπεία και την υγεία τους. Τις λατρεμένες Γάτες; Χτικιάζω να τις συμμορφώσω. Γλιστράνε κιόλας, δαγκώνουν, γρατζουνάνε, δραπετεύουν, το σκάνε, περνάω πολύ ωραία με τη νέα μου “ενασχόληση”. Ας όψονται οι Δήμοι που δεν καταδέχονται να ασχοληθούν μαζί τους και το άθλημα πέφτει όλο στους ώμους μας. Ήρωας, ήρωας. Ήρωες, ήρωες!

  16. Το τοξοπλάσμα είναι πρακτικά αδύνατο να το κολλήσεις από τη γάτα. Και δυστυχώς αυτή η λανθασμένη άποψη εξακολουθεί να διαδίδεται κι από γυναικολογους. Οι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες πηγές τοξοπλασματος είναι τα ατελώς πλυμένα λαχανικά και τα ατελώς ψημένα κρέατα!
    Η γάτα το τοξοπλάσμα το αποβάλλει στα κόπρανα της για περίπου 24 ημέρες μόνο από την πρώτη της έκθεση σε αυτό. Ακόμα και σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να γίνει μολυσματικό πρέπει να μεινει 24 ώρες στο εξωτερικό περιβάλλον. Και για το κολλήσετε θα πρέπει να “τα φάτε”. Γι αυτό η μόλυνση από τοξοπλάσμα απευθείας από τη γάτα παραμένει σε ποσοστό κάτω από 1% (ίσως και κάτω από 0,1%, μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή).

    Επίσης το τοξοπλάσμα για μια έγκυο είναι επικίνδυνο για το έμβρυο εφόσον η έγκυος εκτεθεί για ΠΡΩΤΗ φορά σε αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν λοιπόν εκτεθεί για πρώτη φορά εκτός της εγκυμοσύνης και επανεκτεθεί στην εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος καθώς η έγκυος θα έχει αντισώματα. Επίσης το τοξοπλάσμα στο έμβρυο έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
    Και κάτι τελευταίο, επειδή πολλοί πάνε τις γάτες τους για ορολογικες εξετάσεις (γίνεται με αιμοληψία) για το τοξοπλάσμα, το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι η γάτα έχει εκτεθεί κάποια στιγμή στη ζωή της στο τοξοπλάσμα κι ΌΧΙ ότι το αποβάλλει με τα κόπρανα της.

    Τέλος αν εξακολουθείτε να φοβάστε παρόλο που διαβάσατε αυτή την απάντηση κ είστε έγκυος ή ανοσοκατασταλμενος/η, ενδεικτικά σας γράφω τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
    1ον Καθημερινή απομάκρυνση των κοπράνων, μπορείτε να φοράτε και γαντια
    2ον Πλύσιμο των χεριών μετα το καθάρισμα της αμμοδοχου
    3ον Να προσεχετε μη γλυψει ο σκύλος κοπρανα γάτας, ειδικά στη βόλτα, αν και αυτό είναι πρακτικά αδύνατο γτ η γάτες σκάβουν και τα καλύπτουν. Μπορούν να γίνουν μηχανικοί φορείς με το στόμα τους, αλλά όπως προείπα κι αυτό είναι λίγο δύσκολο να συμβεί.

    Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να απομακρύνετε τα ζώα σας επειδή μείνατε έγκυες και παρακαλώ να ενημερώνεστε ΟΡΘΑ. Στην εγκυμοσύνη μου ήρθα σε επαφή με πάνω από 25-30 γάτες (αδέσποτες στην πλειοψηφία) και άλλους τόσους αδεσποτους σκύλους και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Επίσης πολλές γυναίκες κτηνιατροι εξακολουθούν να εργάζονται ως και το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

    Και κάποιες σημειωσεις
    Α) Ιδανικά η πρώτη αποπαρασιτωση πρέπει
    να γίνεται 3 συνεχόμενες μέρες. Μετά επανάληψη κάθε 3-4 μήνες όπως ενδείκνυται.

    Β) Επειδή το είδα σε ένα σχόλιο, ο εχινοκοκκος της γάτας δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα. Για τους σκύλους, δεν αρκει να δώσετε σιμπαρικα ή κάποιο αντίστοιχο χάπι για εξωαποπαρασιτωση, δεν πιάνει τα κεστωδη και συνεπώς τον εχινοκοκκο. Θα πρέπει να δίνετε και χάπι για ενδοπαράσιτα.

  17. Καλησπέρα,η γάτα μου(4 μηνών) έχει ψώρα στα αυτιά.Εδω και ένα μήνα περίπου της βάζω αμπούλα και ο κτηνίατρος λέει ότι θα συνεχισουμε έτσι όσο το ελέγχουμε.Υπαρχει τρόπος να θεραπευτεί οριστικά γιατί 32 ευρώ τον μήνα μόνο για αμπούλα είναι πολλά

  18. Καλησπέρα, έχω ένα αδεσποτακι 3 περίπου μηνών. Βρέθηκε με πολλούς μύκητες και σκουληκακια. Επειδή επαιρνε itrazol για τους μύκητες ακόμα δεν έχει κάνει εμβολιο για να μην της πέσει βαρύ και έχουμε δώσει 3 φορές πάστα για σκουληκια. Ακόμα βγάζει ωστόσο και μέχρι τον Φλεβάρη που θα πάρει το χάπι της θέλω να ρωτήσω αν μπορώ να της ξαναδώσω παστα;

    1. Μαριλου το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να ρωτησεις τον κτηνιατρο σου. Θεωρητικα η δραση της παστας κραταει 10 μερες. Μηπως πρεπει πια να παρει χάπι (υποθετω ειναι πανω απο 1 κιλο)

  19. Καλησπέρα, μένω σε νησί σε μονοκατοικία και έχω δύο γάτες, έναν εννιάχρονο αρσενικό και την εξάχρονη κόρη του (μάλλον με τις γάτες ποτέ δεν ξέρεις). Και τα δύο γατιά μου έχουν μάθει την ημέρα να είναι έξω, αλλά το βράδυ γυρνάνε πάντα σπίτι και κοιμουνται στα κρεβάτια μας και στις αγκαλιές μας. Το θέμα είναι πως έχουμε πρόβλημα με ψύλλους ακόμα και τον χειμώνα. Κολάρο δεν θέλω να τους βάλω γιατί δεν ξέρω που μπορεί να μπερδευτούν καθώς εξερευνούν, αμπούλα τους μυρίζει τόσο πολύ που φτανουν στο σημείο να τρίβονται στο σασί του αυτοκινητου της γειτόνισσας και το αποτέλεσμα είναι να γίνονται χάλια και να τους πλένω, δώρον άδωρο. Οπότε το μόνο που μου απομένει είναι το χάπι για εξωτερικά παράσιτα που δυστυχώς δεν έχει κανένας κτηνίατρος στο νησί. Θα ήθελα εάν γνωρίζεις από που θα μπορουσα να προμηθευτώ μέσο αποστολής χάπια αποπαρασίτωσης για γάτες

  20. Τσίτσο βοήθειαα
    Ναι,έχουμε ψυλλους.Πολλούς ψυλλους.Στην αρχή έβαλα μια αμπουλα. ..φτηνουτσικη. Τζιφος! Τώρα πήραμε μια άλλη που κάνει κ για κάποια ενδοπαράσιτα (όχι πως γλιτώνω το χαπακι)..
    ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙ ΚΆΝΩ?
    Εκτός από την ηλεκτρική σκούπα και το συχνό πλύσιμο των ρούχων του σπιτιού κ τα δικά μας τι άλλο μπορώ να κανω;
    Ποιο σκεύασμα δεν είναι τοξικό για τη γατα;
    Διαβάζω πως ένα μικρό ποσοστό ψυλλών είναι επάνω στο ζώο και τα αυγά, οι προνυμφες κτλ είναι στο χώρο!!!!

  21. Γεια σας κι ευχαριστώ για αυτό το πολύ βοηθητικό άρθρο! Μπορώ να κάνω μια ερώτηση: πιστεύετε ή γνωρίζετε εάν υπάρχει πρόβλημα να βάλω αποπαρασιτική αμπούλα σε γατούλα η οποία θηλάζει;

    1. διαβαζα γι αυτο σημερα! Λενε οτι ειναι ασφαλες πολλοι απο το χωρο της υγειας των κατοικιδιων. μια ερωτηση στον κτηνιατρο σου ομως νομιζω οτι επιβαλλεται

  22. Μια ερώτηση; Όταν βάλουμε αμπούλα στη γάτα ποσό καιρό η πόση ωρα προσέχουμε να μην τη χαϊδεύουμε η να την ακουμπάμε στο σημείο με τα χέρια μας; Είναι επικίνδυνα τα αντιπαρασιτικά για τον άνθρωπο;

  23. Έχουμε μια μικρή γατούλα που ήρθε στον κήπο μας εδώ κ μερικές μέρες κ θέλω αφού την πάμε κτηνίατρο για αποπαρασίτωση κλπ να την βάλουμε μέσα. Της έχω βάλει άμμο έξω από την πόρτα! Αυτή μετά την αποπαρασίτωση θα πρέπει να πεταχτεί ή τα σκουλήκια είναι πεθαμένα στα κακά της; Επίσης, θεωρείτε πως πρέπει να την κάνω μπάνιο για να μπει μέσα δεδομένου πως έχω ένα μωρό 9μηνών κ ένα παιδάκι 5χρονών;

    1. Οχι δε χρειαζεται να πεταχτει απο οσο γνωριζω (πιο ασφαλη καθοδηγηση φυσικα θα χεις απο τον κτηνιατρο σου) .. οσο για την επαφη με μωρα, οι ευεργετικες επιδρασεις ειναι παρα πολλες – διαβασε αυτο https://www.tsitsosthecat.gr/gata-mwro-benefits/

      αλλα και παλι οι ειδικοι της υγειας θα πρεπει να σε καθοδηγησουν

  24. Το χαπάκι κομμένο στα 4 ή στα 2 ή ολόκληρο, μέσα σε τροφή μους, ”λεπτόκοκκη” για να κολλάει καλά γύρο από το χαπάκι, σε μικρές μπουκίτσες για να μήν χρειαστεί η γάτα να το αναλύσει – διαμελίσει. Ίσως χρειαστεί τάισμα με το κουτάλι, έτσι την κατευθύνεται εσείς. ….- η Τζούλυ μας,, σχεδόν μόνο με αυτόν τον τρόπο τρώει …και …να την παρακαλάμε… χαχαχα… . η μέθοδος φαίνεται δύσκολη αλλά δεν είναι και εχει … καλά αποτελέσματα.

  25. Καλησπέρα Τσίτσο,
    Διάβαζα τα άρθρα σου πολύ πριν καταλήξω με γάτα και να μαι τώρα με ένα γατάκι περίπου 2 μηνών που έσωσα από το δρόμο.
    Η κτηνίατρος μας έδωσε σπρέι για τους ψύλλους, πέφτανε τα πτώματα κάτω χαιρόμουν εγώ. μετά από 3 μέρες τον κάναμε μπάνιο (γιατί πραγματικά έζεχνε και ήταν μέσα στη βρώμα) και περάσαμε με μια χτένα για ψύλλους, τίποτα δεν βρήκαμε. την ίδια μέρα έπλυνα στους 60 την κουβέρτα και το κρεβατάκι του και έκανα σκούπα και καθαριότητα όλο το δωμάτιο. Και του ξανά βάλαμε σπρέι. Τώρα 2 μέρες μετά ακόμα βλέπω ψύλλους (μην φανταστείς, έναν χθες και έναν σήμερα αλλά ακόμα υπάρχουν). τον έχω περάσει πάλι δις με τη χτένα και δεν βγαίνει κάτι. Είναι φυσιολογικό; είμαι ένα βήμα πριν την απελπισία. Θα πάμε σε λιγότερο από εβδομάδα στην κτηνίατρο πάλι αλλά πριν υστεριάσω στη γιατρό είπα να γράψω τον πόνο μου εδώ!

  26. Καλησπερα σας! Ήθελα να ρωτήσω αν όταν βάζεις την αμπούλα άμα δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τις γατες

  27. Έχω μια μικρή Γάτα που την βρήκα ένα μηνον τώρα είναι τρία όμως ποτέ δεν πίνει νερό τού δίνω φαΐ υγρό τι να κάνω να πίνει νερό καμία φορά τού δίνω με σύριγγα όμως δεν θέλει τι να κάνω πάρακαλω είμαι απελπισμένη 🙏🙏🙏🙏

    1. αν τρεφεται σχεδον αποκλειστικα με υγρη τροφη ειναι λογικο να μην πινει σχεδον καθολο νερο. Ο τσιτσος που τρεφεται με υγρη δεν πινει σχεδον καθολου! Η υγρη τροφη εχει 80% υγρασια! Εχω γραψει και αρθρο για το ποσο νερο χρειαζεται καθε γατα αναλογα με το βαρος της. Αν κανεις τον κοπο μπορεις να χεις πληρη εικονα το γατουλι πινει οσο νερο χρειαζεται

  28. Καλησπέρα σας,
    Πήρα μια γάτα αδέσποτη από μια εθελόντρια που την φιλοξενούσε,μου είπε ότι την είχε ψεκάσει για ψύλλους, την ψεκασα και εγώ με το που την έφερα στο σπίτι και έβγαλε κάτι κάτι μαύρα μακροστενα ζωύφια. Έχετε ιδέα τι μπορεί να είναι; Πρέπει να κάνω κάποια απολύμανση στο σπίτι; Έχετε να μου προτείνετε κάτι;
    Σας ευχαριστώ πολύ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *