Αποπαρασίτωση γάτας

Αποπαρασίτωση Γάτας – Όσα θέλατε να ξέρετε αλλά διστάζατε να ρωτήσετε

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Παιδιά μου, θα ήθελα την προσοχή σας διότι το θέμα “αποπαρασίτωση γάτας” είναι πολύ σοβαρό! Άλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε ο νους ο υγιής φωλιάζει μέσα σε ένα υγιές σώμα και ένα υγιές σώμα δεν μπορεί να παιδεύεται από διάφορα απρόσκλητα μυστήρια πλάσματα όπως ψύλλους, τσιμπούρια, τοξοπλάσματα σκουληκάκια και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. 

Και μη βλέπετε που εγώ είμαι όλη μέρα μέσα στα ανάκτορα και δεν επιτρέπω σε κανέναν εξωτερικό ή εσωτερικό εισβολέα να φωλιάσει πάνω μου ή μέσα μου… υπάρχουν και γάτες που δεν ζουν μόνο μέσα σε σπίτια, αλλά σουλατσάρουν σε αυλές και χωράφια, ενώ άλλες ζουν μια ζωή έξω. Αυτό δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί και να νομίσετε έστω και για μια στιγμή ότι εγώ δεν αποπαρασιτώνομαι εξωτερικά και εσωτερικά. Αντιθέτως τηρώ σχολαστικά όλα τα πρωτόκολα κάτι που μου χαρίζει λαμπερή εμφάνιση, ζωντάνια και ευεξία. Και μπριο! Α και τσαχπινία! Και γοητεία όμως! 

 ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΣΙΤΣΟ!

Θαυμάστε το γυαλιστερό μου τρίχωμα και τα ολοκάθαρα αυτιά μου

Εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας

Η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας είναι πολύ σημαντική υπόθεση τόσο για την γάτα όσο και για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της διότι διαφυλλάτει την υγεία και των δύο. Με την εσωτερική αποπαρασίτωση ξεφορτωνόμαστε τα ενδοπαράσιτα της γάτας και πιο συγκεκριμένα του πεπτικού συστήματος, όπως τα σκουλήκια του εντέρου ή το τοξόπλασμα. 

Αν τα σκουλήκια δεν απομακρυνθούν  αποτελεσματικά μπορούν να προκαλέσουν διάρροιες, εμετούς και απώλεια βάρους στη γατούλα μας ενώ από την άλλη το τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων της γάτας στον άνθρωπο, προκαλώντας κάποια σοβαρά προβλήματα σε πιθανή εγκυμοσύνη. Θα ακολουθήσει εκτενές άρθρο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά λίγο υπομονή παιδιά, γιατί έχει πέσει πολύ δουλειά!

Περισσότερα για την αποπαρασίτωση από τα ενδοπαράσιτα της γάτας εδώ

Πως θα καταλάβω ότι η γάτα μου έχει ενδοπαράσιτα;

Τα σκουλήκια φαίνονται αρκετά εύκολα – βέβαια αυτά τώρα δεν είναι πρέπουσες κουβέντες για να τις πει μια πριγκίπισσα του βεληνεκούς μου, αλλά ας είναι – είτε στα κόπρανα είτε στα οπίσθιά της γατούλας (κάτι μικρά, λευκά σκουληκάκια ξεπροβάλλουν από τον πωπό, λιαααξ) αλλά ακόμη και αν δεν τα δούμε εκεί, μπορούμε να υποψιαστούμε οτι υπάρχουν σκουληκάκια αν δούμε πολύ φουσκωμένη την κοιλίτσα της ή αν η γατούλα μας είναι πολύ αδύνατη, ακόμη και αν τρώει φυσιολογικά. 

Πως γίνεται η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας

Η εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας γίνεται με τους τρεις παρακάτω τρόπους:

 1. Με πάστα για σκουλήκια γατας
 2. Με χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από ενδοπαράσιτα
 3. Με αμπούλα γάτας

1. Πάστα για σκουλήκια γάτας

Η πάστα για σκουλήκια γάτας χρησιμοποιείται σε μικρά γατάκια μικρότερα του ενός κιλού καθώς είναι πιο “ελαφριά” από το χάπι και έχει λιγότερες πιθανότητες να πειράξει το γατάκι. Η ποσότητα που θα δωθεί καθορίζεται από το ακριβές βάρος της γατούλας. Πάνω στο σωληνάκι μέσα στο οποίο περιέχεται η πάστα αποπαρασίτωσης για γατάκια υπάρχει ένδειξη που δείχνει την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει το γατάκι ανάλογα με το βάρος του. Αφού δωθεί για πρώτη φορά χρειάζεται αν γίνει επανάληψη μετά από μια εβδομάδα ως δέκα μέρες.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να ανακαλύψετε tips για τη φροντίδα νεογέννητων γατιών


Η πάστα για σκουλήκια γάτας χρησιμοποιείται σε μικρά γατάκια μικρότερα του ενός κιλού καθώς είναι πιο “ελαφριά” από το χάπι και έχει λιγότερες πιθανότητες να πειράξει το γατάκι. Η ποσότητα που θα δωθεί καθορίζεται από το ακριβές βάρος της γατούλας. Πάνω στο σωληνάκι μέσα στο οποίο περιέχεται η πάστα αποπαρασίτωσης για γατάκια υπάρχει ένδειξη που δείχνει την ποσότητα που πρέπει να καταναλώσει το γατάκι ανάλογα με το βάρος του. Αφού δωθεί για πρώτη φορά χρειάζεται αν γίνει επανάληψη μετά από μια εβδομάδα ως δέκα μέρες.

2. Χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από ενδοπαράσιτα

Το χάπι αποπαρασίτωσης από ενδοπαράσιτα γάτας δίνεται σε γάτες με βάρος μεγαλύτερο του ενός κιλού. Η δράση του διαρκεί 3 με 4 μήνες. Διάφορες εταιρείες φτιάχνουν διάφορα χάπια για εσωτερική αποπαρασίτωση γάτας οπότε για να δώσετε στη γάτα σας τη σωστή ποσότητα χαπιού πρέπει να τη ζυγίσετε και στη συνέχεια ανάλογα με τη συγκέντρωση της δραστικής ουσίας στο χαπάκι να δώσετε στη γάτα την αντίστοιχη ποσότητα. Για παράδειγμα αν το χάπι που έχετε καλύπτει μια γάτα 4 κιλών και εσείς έχετε μια γάτα 3 κιλών το κόβετε κατάλληλα και της δίνετε τα 3/4. Αν η γάτα σας είναι 5 κιλά δίνετε ένα ολόκληρο χάπι και άλλο 1/4. 

Ακόμη και αν η γάτα σας δεν έχει σκουλήκια, δίνετε προοληπτικά την ποσότητα που αντιστοιχεί στο βάρος της ανά 3 με 4 μήνες.

3. Αμπούλα γάτας

Κάποιες από τις αμπούλες για γάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από εξωπαράσιτα και για την καταπολέμηση ενδοπαρασίτων όμως όχι όλων, οπότε η αμπούλα γάτας δεν συνείσταται για πλήρη εσωτερική αποπαρασίτωση (κοινώς αποφύγετέ την, η λύση για μεγάλες γάτες βρίσκεται στο χάπι).

Εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας

Ας παμε και στα πιο εξώφθαλμα, τα εξωπαράσιτα γάτας που φαίνονται με γυμνό μάτι, όπως τσιμπούρια, ψύλλοι και φθείρες (λαϊκιστί ψείρες) αλλά και εξωπαράσιτα των αυτιών (αναφέρεται και ως ψώρα των αυτιών). Εγώ βέβαια όλα αυτά τα ξέρω σαν μια μακρινή, σχεδόν ξεχασμένη ανάμνηση από τις πρώτες μέρες της ζωής μου, όπου οι γονεις με βρήκαν να φωνάζω σαν την τρελή μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών και έσπευσαν προς βοήθεια (για να διαβάσετε την ιστορία μου κάντε κλικ εδώ). 

Πως γίνεται η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας;

Η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας γίνεται με ένα από τους παρακάτω τρόπους που θα αναπτύξουμε εκτενώς στη συνέχεια:

 1. Σπρέι αποπαρασίτωσης από εξωπαράσιτα γάτας
 2. Αμπούλα γάτας
 3. Χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από εξωπαράσιτα
 4. Λουράκι

1. Σπρέι αποπαρασίτωσης από εξωπαράσιτα γάτας

Η εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας με σπρέι έχει το πλεονέκτημα ότι σκοτώνει άμεσα τους ψύλλους και τα τσιμπούρια αλλά διαρκεί μόνο μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες. Οπότε αν ένα γατάκι έχει πάρα πολλά τσιμπούρια και ψύλλους η καλύτερη λύση είναι να το ψεκάσουμε με το σπρέι ώστε να ξεφορτωθούμε τα εξωπαράσιτα αμέσως. Είναι ο μοναδικός τρόπος που ενδείκνυται σε γατάκια μικρότερα του ενός κιλού. Άλλωστε οι μεγάλες γάτες δεν δέχονται εύκολα το σπρέι γιατί φοβούνται τον ήχο (το φσστ βρε παιδί μου)  και αντιδρούν. 

Για να εφαρμόσουμε το σπρέι ψεκάζουμε 2 με 3 φορές σε κάθε πλευρά του γατιού. Αποφεύγουμε την περιοχή των ματιών και του στόματος (γιατί είναι ευαίσθητα στο σπρέι βρε κουτά). Μετά την εφαρμογή δεν κάνουμε μπάνιο τη γατούλα (γιατί κάνοντας την μπάνιο θα φύγει το σπρέι βρε χαζούληδες).

2. Αμπούλα γάτας

Η εξωτερική αποπαρασίτωση με αμπούλες για γάτες προστατεύει απο εξωπαράσιτα για ένα μήνα, όμως υπάρχει και η αμπούλα μιας συγκεκριμένης εταιρείας που διαρκεί για 3 μήνες. Ενδείκνυται για γάτες μεγαλύτερες του ενός κιλού και κάθε ηλικίας. Η δραστική ουσία της κάθε αμπούλας μπορεί να επιδρά μόνο σε ένα από τα εξωπαράσιτα (που ποια είπαμε ότι είναι; Ναι, ναι, ψύλλοι, τσιμπούρια και εξωπαράσιτα αυτιού) ή και σε όλα μαζί, οπότε φροντίστε να διαλέξετε την αμπούλα που σας χρειάζεται. 

Εφαρμόζουμε τοποθετώντας όλη την ποσότητα της αμπούλας στην περιοχή του σβέρκου διότι είναι το μοναδικό σημείο όπου η γατούλα δεν μπορεί να γλυφτεί (εκτός ξέρω γω αν υπάρχουν και γάτες τιραμόλες). 

Στο βίδεο που ακολουθεί το μονδελάκι μας Ταζ κάνει ένα ντεμονστρασιόν της εφαρμογής αμπούλας:

3. Χάπι αποπαρασίτωσης γάτας από εξωπαράσιτα

Το χάπι αποπαρασίτωσης γάτας, κυρίες, κύριοι και αγαπητά παιδιά χρησιμοποιείται σε γάτες μεγαλύτερες του ενός κιλού και των τεσσάρων μηνών. Είναι ιδανικό για καταπολέμηση της ψώρας (των αυτιών) και της αλλεργικής δερματίτιδας που προκαλείτε από ψύλλους και ψείρες.

Δίνεται στη ψιψίνα μας χωμένο μέσα σε λίγο φαγητό (πχ μια γενναία μπουκιά μους συκώτι – γιαμ) αφού αυτή πρώτα έχει φάει (βλέπε το πρώτο από τα δύο παρακάτω βίδεο). Αν όμως έχουμε ατυχήματα (πχ ο παμπόνηρος μεσιέ μεσιέ Κινέζος φτύνει το χαπάκι και τρώει τη μους), εφαρμόζουμε πιο ζόρικα μέσα (βλέπε βίδεο νο 2). Η δράση του διαρκεί ένα μήνα.

Στο ερώτημα χάπι ή αμπούλα για τα τσιμπούρια, η απάντηση είναι αμπούλα!

4. Περιλαίμιο

Η αποπαρασίτωση γάτας με περιλαίμιο διαρκεί 3 με 4 μήνες και δίνεται σε γάτες μεγαλύτερες των τριών μηνών. Σε γάτες που ζουν έξω και κάνουν μεγάλες βόλτες συχνά σε δύσβατα μέρη δεν συνείσταται διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μπλεχτεί το περιλαίμιο και να προκαλέσει προβλήματα στη γατούλα μας και αυτό δεν το θέλουμε καθόλου (εκτός αν πρόκειται πχ για την Ταζ, οπότε μωρέ το θέεεελουμε). Το περιλαίμιο είναι ανθεκτικό στο νερό που δεν επηρεάζει τη δράση του. Στην φώτο στο πάνω μέρος του άρθρου βλέπουμε το μονδέλο μας, τη θρυλική Πίτση (ή Υστέρω) με το περιλαίμιό της, που την κρατάει ασφαλής από τα κάθε λογής εξωπαράσιτα

Ποια λύση εξωτερικής αποπαρασίτωσης να διαλέξω;

Επειδή κάθε γάτα έχει την προσωπικότητά της δεν δέχεται όλους τους τρόπους και πρέπει να επιλέξουμε τον σωστό κάθε φορά. 

 1. Για άγρια γάτα, που δεν πιάνεται με τίποτα η καλύτερη λύση είναι το χάπι μέσα σε μια μπουκιά λαχταριστής κονσερβούλας
 2. Για ήμερη γάτα που ζει έξω οι επιλογές είναι περισσότερες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμπούλα ή χάπι (πιο εύκολα σε κονσέρβα ή και απευθείας τοποθέτησή στο στόμα της γάτας, εφόσον είσαστε εξοικειωμένοι). Η λύση του σπρέι δεν ενδείκνυται γιατί όπως είπαμε αυτο το “φσσσουττ” συχνά αγχώνει τις γατούλες μας και το βάζουν στα πόδια ενώ η λύση του περιλαίμιου έχει τους κινδύνους που προαναφέραμε.
 3. Για τη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι (λόγου χάρη για εμένανε) θεωρητικά μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν όμως στην πράξη ίσως χρειαστεί να αυτοσχεδιάσετε. Αν όμως όπως είπαμε παραπάνω δυσκολεύεστε με το χαπάκι τότε επιλέξτε την αμπούλα και μην ξεχνάτε ότι για τις επόμενες 4 με 5 ημέρες η γατούλα σας δεν πρέπει να κάνει μπάνιο.
 
Για την περίπτωση της αμπούλας/σπρέι ή περιλαίμιου υπάρχουν και πιο οικολογικές επιλογές με φυτικά συστατικά που δεν είναι όμως τόσο ισχυρά όσο τα χημικά αντίστοιχά τους, όμως αν δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα η γάτα σας, θα μπορούσατε να τα δοκιμάζατε. 

Χρήση αντιπαρασιτικών σκύλων σε γάτες

Για όλους εσάς, αγαπημένοι, που φροντίζετε πολλές γάτες νιώθουμε μια κάποια συμπόνοια και μια και τα κόστη για αποπαρασίτωση πολλών γατιών μπορεί να ξεφύγουν, μάλλον ενδείκνυται η χρήση αποπαρασιτικών σκύλων που αναλογικά είναι πολύ πιο οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα η αμπούλα ή το χάπι εξωτερικής αποπαρασίτωσης σκύλου λειτουργεί τέλεια σε γάτες όμως πρέπει να προσέξετε τι ποσότητα θα δώσετε στην κάθε γατούλα. 

Συνήθως χωρίζουμε (κόβουμε) το χάπι σε κομματάκια/δόσεις που να αντιστοιχούν σε γάτες 4 με 5 κιλών (το μέσο βάρος μιας ενήλικης γάτας) και αντίστοιχα μια αμπούλα με χρήση σύριγγας χωρίζεται σε δόσεις που αντιστοιχούν για γάτες 4 με 5 κιλών. Αν πχ μια αμπούλα είναι αρκετή για ένα σκύλο 20 κιλών την χωρίζουμε με σύριγγες σε 4 με 5 δόσεις που κάθε μια θα δωθεί σε μια γατούλα. Αν τώρα έχουμε πιο μικρότερα γατιά φροντίζουμε οι δόσεις να είναι μικρότερες. 

Σε αυτό το σημείο να  αναφερθώ και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, της Μεγάλης Μανίτσας η οποία υπέφερε από δερματικά λόγω παρασίτων και η λύση του BRAVECTO, ενός μασώμενου χαπιού για σκύλους που όμως χρησιμοποιείται και για γάτες (φυσικά στη σωστή δόση) την έκανε να γιάνει. 

Τέλος τα περισσότερα σκευάσματα για την εσωτερική αποπαρασίτωση σκύλου ενδείκνυνται για τη γάτα μας, αλλά και πάλι η ποσότητα καθορίζεται με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγούμενως

Εξωτερική αποπαρασίτωση γάτας με φυσικό τρόπο

Κάποιοι από εσάς θέλετε να αποφύγετε τα χημικά και τα φάρμακα. Αυτό είναι θεμιτό. Ρωτάτε λοιπόν συχνά “Υπάρχουν επιλογές για αποπαρασίτωση γάτας με φυσικό τρόπο; Φυσικά και υπάρχουν φυσικοί τρόποι να ξεφορτωθείτε τα τσιμπούρια και άλλα εξωπαράσιτα, ίσως όχι τόσο αποτελεσματικοί, όμως σίγουρα πιο αγνοί:

 • Oι ψύλλοι απεχθάνονται τα εσπεριδοειδή. Τρίψτε το τρίχωμα του γατιού σας με φλούδα πορτοκαλιού και έχετε δημιουργήσει μια γραμμή άμυνας απέναντί τους. 
 • Βάλτε λίγη μαγιά μπύρας στην τροφή τους και κάντε τους ψύλλους να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν άρον άρον
 • Κρατήστε το σπίτι καθαρό χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα ιδίως στα σημεία όπου συνήθως αράζουν οι γατούλες σας και πλένετε συχνά σεντόνια, κουβέρτες κλπ

Συνεχής επαφή με τον κτηνίατρο για πιθανά απρόοπτα

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή! Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι δεν είμαστε κτηνίατροι και αν τυχών μετά την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου αποπαρασίτωσης η γατούλα μας παρουσιάσει κάποια συμπτώματα, ύποπτα, επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρό μας για να μας καθοδηγήσει!

2 Απαντήσεις

 1. Πολύ ωραίο το άρθρο αυτό. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να τους δώσεις χάπι και να τους βάλεις αμπούλα (ξεερεις εσύ Τσιτσο μου). Όταν δεν υπάρχουν “μπερντέ” τους βάζω και εγώ αμπούλα για σκύλο και μου φτιάχνει ο κτηνίατρος τις δόσεις. Είναι και πολλά βλέπεις!

  1. ουυυ ειναι παααρα πολλα αντα μου. ειδες τα βιδεα με τον κινεζο και την ταζ? αλλα μαλλον και συ θα χεις βρει τους τροπους σου!

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *