εχινόκοκκος

Τα πάντα για τον εχινόκοκκο της γάτας – Πως κολλάς εχινόκοκκο από γάτα

Ο εχινόκοκκος είναι ένα παράσιτο που προκαλεί εχινοκοκκίαση. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σκουλήκι – ταινία, του γένους Echinococcus, που παρασιτεί στο έντερο των σαρκοφάγων ζώων, και τα αυγά τους μεταδίδονται στα μηρυκαστικά, στα άλογα, στα γουρούνια, τα κουνέλια, τα πτηνά και τα τρωκτικά, καθώς και στον άνθρωπο. Σε ετούτο το ποστ θα δούμε τα συμπτώματα του εχινόκοκκου, πως κολλάει η γάτα εχινόκοκκο και πως εσύ (ο χούμαν) κολλάς εχινόκοκκο από γάτα!

Πως όμως η γάτα μπορεί να κολλήσει εχινόκοκκο;

Η γάτα μπορεί να κολλήσει εχινόκοκκο εάν καταναλώσει κάποιο μολυσμένο ζώο, όπως κάποιο ποντικάκι. Από την στιγμή που θα μολυνθεί η γάτα, πιθανότατα δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα, και γενικά το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κάποια επίπτωση στην υγεία της, μιας και για να προκαλέσει προβλήματα πρέπει να φύγει από το πεπτικό σύστημα και να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, πράγμα που στη γάτα, αλλά και τον σκύλο, δε συμβαίνει. 

Εχινόκοκκος στη γάτα - συμπτώματα

Άντε και κόλλησε η γάτα μας εχινόκοκκο! Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσει;; Ε λοιπόν στις περισσότερες περιπτώσεις όπως συντομα αναφέραμε παραπάνω η γάτα μας μάλλον δεν θα παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα! Σε κάποιες περιπτώσεις μόνο μπορεί να εμφανιστούν άσπρα σκουληκάκια να ξεπροβάλλουν από τον πισινό της γατούλας. Ο κίνδυνος λοιπόν, δεν αφορά τόσο στη γάτα, η οποία είπαμε πως θα είναι σε γενικές γραμμές καλά, αλλά στον άνθρωπο.

Πως κολλάς εχινόκοκκο από γάτα

Πολύ συχνά με ρωτάτε “πως κολλάς εχινόκοκκο από γάτα“! Εάν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας, και δεν προσέξει την υγιεινή του, είναι εύκολο να καταπιεί αυγά εχινόκοκκου. Οι τρόποι για να έρθει σε επαφή με αυτά, είναι αφενός η διαδικασία καθαρισμού της τουαλέτας της γάτας, αλλά ακόμα και το χάιδεμα βρόμικων αδέσποτων ζώων, και όταν υπάρχει επαφή με αντικείμενα που αγγίζουν κόπρανα, όπως παραδείγματος χάρην το φτυράκι της άμμου. 

Πως κολλάς εχινόκοκκο από γάτα

Το χάιδεμα της γάτας, αυτό καθ’ αυτό, είναι πιο δύσκολο να αποβεί επικίνδυνο, μιας και οι γάτες καθαρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους.Τα αυγά αυτά μεταφέρονται στα πνευμόνια και το συκώτι όπου δημιουργούν κύστες που μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στην λειτουργία των οργάνων. Ο τρόπος ώστε να αποφύγετε την μόλυνση, είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά που καθαρίζετε την τουαλέτα της γάτας, και φυσικά να διασφαλίσετε την τακτική αποπαρασίτωσή της. Η διατήρηση της καλής υγιεινής των χεριών είναι λίγο πιο δύσκολη στα μικρά παιδιά, γι αυτό και οι παρασιτώσεις είναι συχνότερες σε μικρότερη ηλικία.

Στο παραπάνω θα βοηθούσε και μια .. αυτοκαθαριζόμενη τουαλέτα γάτας! Βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ!

Αντιμετώπιση του εχινόκοκκου στις γάτες

Με τα κόπρανά τους, οι γάτες θα αποβάλλουν τα αυγά του σκουληκιού, και έτσι θα καταλάβει ο κτηνίατρος εάν το ζώο έχει όντως προσβληθεί. Γίνεται μια ειδική εξέταση, προκειμένου ο κτηνίατρος να διαπιστώσει για ποιο ταινιοσκουλήκι πρόκειται, και έτσι αν η γατούλα έχει προσβληθεί όντως από εχινόκοκκο. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται το εξειδικευμένο τεστ, καθώς η αντιμετώπιση είναι κοινή για όλα τα σκουλήκια ταινίες, έτσι και στον εχινόκοκκο. Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί είτε από το στόμα, είτε σε ενέσιμη μορφή.

Πώς μπορώ να προστατέψω τη γάτα μου από τον εχινόκοκκο;

Η πιο ασφαλής προσέγγιση, είναι η τακτική αποπαρασίτωση της γάτας ίσως και σε μηνιαία βάση, κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνίατρο, κάτι που θα την εξασφαλίσει απέναντι και σε άλλες σκουληκοταινίες. Επιπλέον, θα ήταν καλό να αποφύγετε όσο γίνεται την επαφή με τρωκτικά, ζωντανά ή νεκρά, και τα περιττώματα από αγελάδες, πρόβατα και γουρούνια, καθώς μεταφέρουν τον ιό στα κόπρανά τους. Μάθετε τα πάντα για την αποπαρασίτωση της γάτας εδω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *