Παγκόσμια ανησυχία για την γρίπη των πτηνών που σκότωσε 70 γάτες – Τι πρέπει να προσέξουμε

DISCLAIMER

Πριν διαβάσετε ετούτο το άρθρο πρέπει να πω ότι χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι και να μην πανικοβαλλόμαστε γιατί δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δικαιολογούν με σαφήνεια, ξεκάθαρα κάποια ανησυχία. Απλώς θεώρησα σωστό να σας μιλήσω για αυτο το θέμα μια και επίσημοι φορείς δείχνουν να το παρακολουθούν πολύ προσεκτικά! Σε κάθε περίπτωση ο πανικός, ακόμη και η ανησυχία δεν έχει θέση για την ώρα!  Έχοντας πει ολα τούτα ας δούμε πως έχει περίπου η κατάσταση για την ώρα!

Παιδιά, δεν μας φτάνανε οι λοιμώδεις περιτονίτιδες, δεν μας φτάνανε οι ρινοτραχείιτιδες, οι λευχαιμίες και το aids της γάτας, χρειαζόμασταν και κάτι ακόμη παραπάνω έτσι για το σασπενς του πράγματος! Πρώτα έλαβα ανησυχητικα μηνύματα από μερικούς Τσιτσόφιλους που ζουν στην Πολώνια γιατί εκεί εμφανίστηκε μια επιδημία σε γάτες που μολύνθηκαν από την γρίπη των πτηνών. Η οποία δεν έμεινε μόνο στη γάτα αλλά μόλυνε και σκύλους! Και όπως καταλαβαίνετε προκαλεί κάποια ανησυχία στους ειδικούς το γεγονός της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών και στα κατοικίδια!

Ο αριθμός των κρουσμάτων (πολλά θανατηφόρα – περίπου 70 γατούλες πέθαναν γμτι από τις 23 Ιούνη)  θεωρήθηκε στην Πολωνία θεωρήθηκε τόσο ανησυχητικό που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου νοσημάτων  θεώρησε χρήσιμο να εκδώσει ειδικές συστάσεις και συμβουλές για να παρεμποδίσει την εξάπλωση του μεταλλαγμένου ιού των πτηνών που πλέον μολύνει και γάτες και άλλα θηλαστικά, σε άλλες γατούλες.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές που προέρχονται από την Πολωνία έχουν επικρατήσει δύο διαφορετικές μεταλλάξεις που μολύνουν τα θηλαστικά  – και έτσι όπως καταλαβαίνετε έχει ανοίξει μια τεράστια.. κάνουλα, για να κάνει εισβολή ο ιός σε μια τεράστια ομάδα ζώων (τα θηλαστικα)!  Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Πολωνίας δήλωσε ότι ελέγχθηκαν γάτες από επτά διαφορετικές πόλεις και 16 από αυτέςβρέθηκαν θετικές στην γρίπη Α (H5N1)!

Η παγκόσμια ανησυχία

Το γεγονός δεν άφησε ασυγκίνητο τον Παγκόσμιο Οργανισμός  Υγείας των Ζώων (WOAH) ο οποίος έκανε νέα ανακοίνωση λέγοντας ότι κρούσματα της γρίπης Α (Η5Ν1) έχουν αναφερθεί όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης αλλά και στη Βόρεια Αμερική. 

Η ανησυχία είναι υπαρκτή και το ειδικό προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού επισημάνει ότι είναι φλέγον να εξετασθεί ενδελεχώς το θέμα! Και σίγουρα δεν διευκολύνει το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί πως μολύνθηκαν οι γάτες μια και η μόλυνση από πτηνά, ή από άλλες γάτες θεωρείται απίθανη!

Ταυτόχρονα η ανησυχία και οι δηλώσεις των  ειδικών καταγράφηκαν στην εβδομαδιαία έκθεση για τα μεταδοτικά νοσήματα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Μόνο στη Βαρσοβία ο διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας δήλωσε πως εξετάστηκαν 11 δείγματα, από τα οποία τα 9 ήταν θετικά στην γρίπη Α (Η5Ν1). Αυτό είναι κάπως ενδεικτικό της εξάπλωσης της μόλυνσης

Οι οδηγίες του ευρωπαϊκού κέντρου ελέγχου νοσημάτων

Οι εδικοι του Κέντρου προτείνουν την απομόνωση των ζώων που εμφανίζουν συμπτώματα γιατί δεν είναι δύσκολο να κολλήσουν και άλλα ζώα μια και ο ιος μπορεί να αποβληθεί από το πεπτικό τους. Όσοι έρχονται σε επαφή με αυτές τις γάτες καλό είναι να φορούν κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας.

Οι γάτες που μολύνονται καλό έιναι να κλείνονται στο σπίτι και η επαφή μαζί τους να περιορίζεται στα άκρως απαραίτητα, ενώ δεν πρέπει να παραμελείται η υγιεινή των χεριών!

Την ίδια ωρα ζητήθηκε από τις Πολωνικές αρχές να γίνει περεταίρω έλεγχος για να βρεθούν περισσότερα στοιχεία μια και υπάρχει ασάφεια για την πηγή της.. επιδημίας και για το αν ειναι εφικτη η μετάδοση από γάτα σε άνθρωπο και από γάτα σε γάτα! Άλλωστε είναι ακόμη πολύ νωρίς και δεν έχει αξιολογηθεί η επικινδυνότητα της μόλυνσης!

Παράλληλα να σας μεταφέρω και τις δηλώσεις του Καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ κύριου Τσακρή: «Τα τελευταία χρόνια ο H5N1 έχει μολύνει περίπου τριάντα είδη θηλαστικών: από φώκιες, θαλάσσιους ελέφαντες, αρκούδες, αλεπούδες, τίγρεις και λεοπαρδάλεις, μέχρι οικόσιτα ζώα. Οι πρόσφατοι θάνατοι δεκάδων γατών στην Πολωνία, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποδίδονται σε γρίπη των πτηνών, και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από γάτα σε γάτα, έχουν προκαλέσει συναγερμό. Αν ο ιός μεταδίδεται σε ζώα που ζουν δίπλα στον άνθρωπο, πόσο απέχουμε από το να δούμε τη μετάδοσή του από θηλαστικό σε θηλαστικό και από άνθρωπο σε άνθρωπο;».

Πως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό της γάτας μας

Όπως και για κάθε ιό, η γάτα μας έχει τρόπους να αντισταθεί, το γνωστό σε όλους μας ανοσοποιητικό της σύστημα! Γι’ αυτό, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε μια περίπτωση όπως αυτή είναι πολύ χρήσιμο να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό άμεσα και έμμεσα με διάφορους τρόπους:

  • Κάνουμε στη γάτα τα εμβόλιά της (ώστε τουλάχιστον να είναι ισχυρή απέναντι σε εχθρούς για τους οποίους υπάρχουν εμβόλια) – βρείτε τα πάντα για τα εμβόλια εδώ
  • Ταϊζουμε τη γάτα με τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – κυρίως ζωική πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας -. Ιδανικές επιλογές οι ποιοτικές υγρές τροφές – η αγαπημένη οικονομική υγρή τροφή του Τσίτσου εδώ – και η ωμή κατεψυγμένη τροφή, όπως αυτή της Voldog που χρησιμοποιούμε εδώ και 12 μήνες για τις 18 γάτες της αυλής και μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τι θα πει κτηνίατρος!
  • Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό με συμπληρώματα όπως το περίφημο Vetomune ή συμπληρώματα πλούσια σε Ω λιπαρά οξέα όπως αυτό!
  • Κάνουμε κανονικά τις αποπαρασιτώσεις των γατών μας – βρείτε τα πάντα για την αποπαρασίτωση εδώ

Κλείνοντας να επαναλάβω αυτό που ανέφερα και στην αρχή! Παιδιά, βλέποντας και από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία! Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε οτιδήποτε και μια γενικότερη ανησυχία δεν έχει τίποτα να προσφέρει.. κάθε άλλο. Όπως καταλαβαίνω από όσα διάβασα  δεν υπάρχει για την ώρα λόγος πανικού! Κάποιοι φοβούνται για τα καναρίνια τους και μην κολλήσουν τις γάτες τους, άλλοι λένε να κλειδαμπαρώσουν τις γάτες τους! Είμαστε πολύ πολύ πριν από το να χρειάζεται να  έχουμε τέτοιες αγωνίες και μπορεί να μην χρειαστεί να έχουμε τέτοιες αγωνίες!

4 Απαντήσεις

  1. Τσιτσάρα καλησπέρα, ελπίζω να διαλευκανθεί η κατάσταση και να μάθουμε γρήγορα τα πού και πώς, προς το παρών συμφωνώ στο όχι άγχος γιατί δε μπορούμε να κάνουμε κάτι αυτή τη στιγμή -νομίζω δεν υπάρχει καν εμβόλιο για αυτό, ακομα-. Διάβασα για το vetomune που γράφεις και ήθελα να σε ρωτήσω, θα βοηθούσε σε γάτα με aids ως μόνιμο συμπλήρωμα?

  2. ε γράψτο ρε συ πρώτο πρώτο το να μην ανησυχείτε ακόμη, μην το αφήνεις για το τέλος

    1. ναι ναι θα το βαλω πανω πανω.. αν και τωρα καποιος ειπε οτι λεει στους Δελφους εχασαν τη ζωη τους 70 γατες απο αδιευκρινιστη αιτια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *