.. γράφει η Ισμήνη Δρακούλη (κτηνίατρος στον Αίλουρο)
Η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του τοξοπλάσματος καθιστά άδικα τη γάτα το εξιλαστήριο θύμα. Ας δούμε λοιπόν τους πραγματικούς κινδύνους μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά και τους τρόπους πρόληψης για γάτα και άνθρωπο.
Τι είναι η τοξοπλάσμωση και πως μεταδίδεται;
Η τοξοπλάσμωση είναι ένα νόσημα που αφορά όλα τα θηλαστικά, πτηνά, λαγόμορφα, τρωκτικά, αλλά και τον άνθρωπο, που προκύπτει από την προσβολή τους από το παράσιτο Toxoplasma gondii.
Η γάτα είναι εκείνη, η οποία διασπείρει το παράσιτο στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο μία φορά για 2-20 ημέρες και δεν θα το αποβάλει ΠΟΤΕ ξανά στη ζωή της. Η διασπορά γίνεται με τα κόπρανα της, τα οποία περιέχουν μόνο άωρες ωοκύστεις του παρασίτου (που δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο) και πρέπει να παραμείνουν στο περιβάλλον για 2-4 ημέρες, έτσι ώστε να ωριμάσουν και να είναι ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο ή τα ζώα στην περίπτωση που τις καταναλώσουν.
Η γάτα είναι ο τελικός ξενιστής του παρασίτου. Αυτό σημαίνει πως φιλοξενεί την ώριμη μορφή του παρασίτου. Αντίθετα, ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παρασίτου, δηλαδή φιλοξενούν τις άωρες μορφές του παρασίτου.
Πως γίνεται η μόλυνση από το τοξόπλασμα
Η μόλυνση της γάτας, των άλλων ζώων, αλλά και του ανθρώπου γίνεται με τους εξής τρόπους:
- Από την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, το οποίο είναι μολυσμένο με κύστεις τοξοπλάσματος.
- Από την κατανάλωση άπλυτων, ωμών φρούτων και λαχανικών ή μολυσμένου νερού με ώριμες ωοκύστεις τοξοπλάσματος.
- Από την κατανάλωση απαστερίωτων γαλακτοκομικών μολυσμένων με ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου.
- Από μολυσμένο χώμα με ώριμες ωοκύστεις.
- Ενδομητρικά.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ:
Ό,τι πρεπει να γνωρίζετε για την Λοιμώδη Περιτονίτιδα της γάτας
Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το τοξόπλασμα
Για να προστατευσει κάποιος τον εαυτό του και τη γάτα του πρέπει:
- Να καταναλώνει μόνο καλά ψημένο κρέας και παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
- Να κάνει πολύ σχολαστικό πλύσιμο, με σαπούνι ,στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει.
- Να τηρεί πολύ καλά τους κανόνες υγιεινής
- Να χρησιμοποιεί γάντια, όταν κάνει εργασίες σε χώμα.
- Στην περίπτωση, που η γάτα του σπιτιού έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να γίνεται καθημερινός καθαρισμός της αμμοδόχου της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ωοκύστεις δεν θα προλάβουν να μολύνουν τα κόπρανα, καθώς χρειάζονται 2 – 4 ημέρες για να ωριμάσουν.
- Για να εκμηδενίσουμε, λοιπόν, τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας μας, δεν θα πρέπει να την ταΐζουμε με ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας, αλλά και με απαστερίωτα γαλακτοκομικά. Επίσης, την κρατάμε, αποκλειστικά, μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον ή καταναλώσει μολυσμένα θηράματα.
Τα παραπάνω μέτρα προστασίας είναι αρκετά απλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ώστε να προστατέψουν εμάς, αλλά και τη γάτα μας.
Μπορεί ο άνθρωπος να μολυνθεί από τη γάτα του;

Τι ισχύει με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη;
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το το AIDS της γάτας
Συμπερασματικά, η σωστή γνώση και ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του παρασίτου, που έχει μελετηθεί επαρκώς, μας παρέχει την απαιτούμενη προστασία στο ενδεχόμενο μόλυνσης. Η αποφυγή επαφής ή συμβίωσης με γάτες, δε μειώνει καθόλου τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς η γάτα δε μολύνει άμεσα τον άνθρωπο.
Σημείωση Τσίτσου: Πως να προστατεύσουμε μια γάτα από το τοξόπλασμα
Για να κρατήσετε μια γάτα ασφαλή από το τοξόπλασμα κάντε τα παρακάτω:
- Σίτιση με σούπερ ποιοτική, θρεπτική και εύπεπτη υγρή τροφή όπως η Ε ΞΑΙ ΡΕ ΤΙ ΚΗ GranataPet – τσιμπήστε την εδώ – ή η πολύ οικονομικότερη αλλά αρκούντως ποιότική Nuevo – βρείτε την εδώ -!
- Αποφυγή σίτισης με ωμή τροφή όπου δεν έχουν τηρηθεί ευλαβικά πρωτόκολλα υγιεινής – η βαθιά κατάψυξη απενεργοποιεί το παράσιτο, οπότε η λύση της BARF σε βαθιά ψύξη είναι ασφαλής.
- Συχνό καθάρισμα της τουαλέτας – αν αυτή η διαδικασία σε ζορίζει ψάξε την πιθανότητα της αυτοκαθαριζόμενης τουαλέτας – βρες την αγαπημένη μου εδώ και αν δεν σου κάνει τσέκαρε άλλες δυο προτεινόμενές μου εδώ.
- Κρατήστε τη γάτα σου εντός του σπιτιού ώστε να μην φάει θηράματα όπως ποντικάκια από τα οποία μπορεί να μολυνθεί.
Σημείωση Τσίτσου 2: Πως θεραπεύεται μια γάτα με τοξόπλασμα
Αν η γάτα σας έχει νοσήσει συνήθως η θεραπεία από το τοξόπλασμα γίνεται με μια πληρη σειρά χορήγησης αντιβίωσης (κλινταμυκίνη) που κρατάει από 2 ως 4 εβδομάδες. Αυτή συνήθως αρκεί για να ανακάμψει η ψιψί.
Ωστόσο μπορείτε να την υποστηρίξετε με μια έξτρα φροντίδα σε σχέση με τα συνηθισμένα. Η σίτιση με σούπερ ποιοτική τροφή (βρείτε τις προτεινόμενές μου εδώ), η χορήγηση συμπληρωμάτών, όπως συμπληρώματα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα σαν αυτό καθώς και ανοσοενισχυτικών όπως το περίφημο vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ θα βοηθήσουν προς την γρήγορη και ολοκληρωτική ανάρρωση.
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται: