η γάτα μου φέρνει ποντίκια

Μύθοι και αλήθεια για το τοξόπλασμα στη γάτα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

.. γράφει η Ισμήνη Δρακούλη (κτηνίατρος στον Αίλουρο)

Η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του τοξοπλάσματος καθιστά άδικα τη γάτα το εξιλαστήριο θύμα. Ας δούμε λοιπόν τους πραγματικούς κινδύνους μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά και τους τρόπους πρόληψης για γάτα και άνθρωπο.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση και πως μεταδίδεται;

Η τοξοπλάσμωση είναι ένα νόσημα που αφορά όλα τα θηλαστικά, πτηνά, λαγόμορφα, τρωκτικά, αλλά και τον άνθρωπο, που προκύπτει από την προσβολή τους από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Η γάτα είναι εκείνη, η οποία διασπείρει το παράσιτο στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο μία φορά για 2-20 ημέρες και δεν θα το αποβάλει ΠΟΤΕ ξανά στη ζωή της. Η διασπορά γίνεται με τα κόπρανα της, τα οποία περιέχουν μόνο άωρες ωοκύστεις του παρασίτου (που δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο) και πρέπει να παραμείνουν στο περιβάλλον για 2-4 ημέρες, έτσι ώστε να ωριμάσουν και να είναι ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο ή τα ζώα στην περίπτωση που τις καταναλώσουν.

Η γάτα είναι ο τελικός ξενιστής του παρασίτου. Αυτό σημαίνει πως φιλοξενεί την ώριμη μορφή του παρασίτου. Αντίθετα, ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παρασίτου, δηλαδή φιλοξενούν τις άωρες μορφές του παρασίτου.

Πως γίνεται η μόλυνση από το τοξόπλασμα

Η μόλυνση της γάτας, των άλλων ζώων, αλλά και του ανθρώπου γίνεται με τους εξής τρόπους:

 • Από την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, το οποίο είναι μολυσμένο με κύστεις τοξοπλάσματος.
 • Από την κατανάλωση άπλυτων, ωμών φρούτων και λαχανικών ή μολυσμένου νερού με ώριμες ωοκύστεις τοξοπλάσματος.
 • Από την κατανάλωση απαστερίωτων γαλακτοκομικών μολυσμένων με ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου.
 • Από μολυσμένο χώμα με ώριμες ωοκύστεις.
 • Ενδομητρικά.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το τοξόπλασμα

Για να προστατευσει κάποιος τον εαυτό του και τη γάτα του πρέπει:

 • Να καταναλώνει μόνο καλά ψημένο κρέας και παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
 • Να κάνει πολύ σχολαστικό πλύσιμο, με σαπούνι ,στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει.
 • Να τηρεί πολύ καλά τους κανόνες υγιεινής
 • Να χρησιμοποιεί γάντια, όταν κάνει εργασίες σε χώμα.
 • Στην περίπτωση, που η γάτα του σπιτιού έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να γίνεται καθημερινός καθαρισμός της αμμοδόχου της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ωοκύστεις δεν θα προλάβουν να μολύνουν τα κόπρανα, καθώς χρειάζονται 2 – 4 ημέρες για να ωριμάσουν.
 • Για να εκμηδενίσουμε, λοιπόν, τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας μας, δεν θα πρέπει να την ταΐζουμε με ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας, αλλά και με απαστερίωτα γαλακτοκομικά. Επίσης, την κρατάμε, αποκλειστικά, μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον ή καταναλώσει μολυσμένα θηράματα.

Τα παραπάνω μέτρα προστασίας είναι αρκετά απλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ώστε να προστατέψουν εμάς, αλλά και τη γάτα μας.

Μπορεί ο άνθρωπος να μολυνθεί από τη γάτα του;

Ο άνθρωπος δε μολύνεται άμεσα από την επαφή του με τη γάτα, καθώς, η γάτα, δεν έχει τη μολύνουσα μορφή του τοξοπλάσματος στο τρίχωμα, στο σώμα ή στο σάλιο της. Η προστασία του δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή επαφής του με γάτες ή την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον του. Η πραγματική προστασία του ανθρώπου γίνεται με την λήψη των μέτρων που αναφέρθηκαν και τη σωστή ενημέρωση. Αρκεί να σκεφτούμε πως, ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το Toxopasma gondii χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με γάτες, ποτέ στη ζωή του, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που συμβιώνουν καθημερινά με γάτες και δεν έχουν μολυνθεί ποτέ.

Τι ισχύει με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη;

Μια γυναίκα που εγκυμονεί έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να μολυνθεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κατά κανόνα, όποιος άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με το παράσιτο, αναπτύσσει ισχυρή ανοσία και δεν μπορεί να μολυνθεί ξανά. Όμως η δραματικότερη επίπτωση του νοσήματος γίνεται, όταν μια γυναίκα μολύνεται με Toxoplasma gondii για πρώτη φορά στη ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο αποβολής ή μόλυνσης του εμβρύου. Συνεπώς, μια γυναίκα που κυοφορεί και δεν έχει ανοσία, θα πρέπει να φροντίζει να τηρεί τα μέτρα προστασίας που προαναφέρθηκαν, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης της για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, η σωστή γνώση και ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του παρασίτου, που έχει μελετηθεί επαρκώς, μας παρέχει την απαιτούμενη προστασία στο ενδεχόμενο μόλυνσης. Η αποφυγή επαφής ή συμβίωσης με γάτες, δε μειώνει καθόλου τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς η γάτα δε μολύνει άμεσα τον άνθρωπο.

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!