η γάτα μου φέρνει ποντίκια

Μύθοι και αλήθεια για το τοξόπλασμα στη γάτα

.. γράφει η Ισμήνη Δρακούλη (κτηνίατρος στον Αίλουρο)

Η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του τοξοπλάσματος καθιστά άδικα τη γάτα το εξιλαστήριο θύμα. Ας δούμε λοιπόν τους πραγματικούς κινδύνους μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά και τους τρόπους πρόληψης για γάτα και άνθρωπο.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση και πως μεταδίδεται;

Η τοξοπλάσμωση είναι ένα νόσημα που αφορά όλα τα θηλαστικά, πτηνά, λαγόμορφα, τρωκτικά, αλλά και τον άνθρωπο, που προκύπτει από την προσβολή τους από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Η γάτα είναι εκείνη, η οποία διασπείρει το παράσιτο στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο μία φορά για 2-20 ημέρες και δεν θα το αποβάλει ΠΟΤΕ ξανά στη ζωή της. Η διασπορά γίνεται με τα κόπρανα της, τα οποία περιέχουν μόνο άωρες ωοκύστεις του παρασίτου (που δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο) και πρέπει να παραμείνουν στο περιβάλλον για 2-4 ημέρες, έτσι ώστε να ωριμάσουν και να είναι ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο ή τα ζώα στην περίπτωση που τις καταναλώσουν.

Η γάτα είναι ο τελικός ξενιστής του παρασίτου. Αυτό σημαίνει πως φιλοξενεί την ώριμη μορφή του παρασίτου. Αντίθετα, ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές του παρασίτου, δηλαδή φιλοξενούν τις άωρες μορφές του παρασίτου.

Πως γίνεται η μόλυνση από το τοξόπλασμα

Η μόλυνση της γάτας, των άλλων ζώων, αλλά και του ανθρώπου γίνεται με τους εξής τρόπους:

 • Από την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, το οποίο είναι μολυσμένο με κύστεις τοξοπλάσματος.
 • Από την κατανάλωση άπλυτων, ωμών φρούτων και λαχανικών ή μολυσμένου νερού με ώριμες ωοκύστεις τοξοπλάσματος.
 • Από την κατανάλωση απαστερίωτων γαλακτοκομικών μολυσμένων με ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου.
 • Από μολυσμένο χώμα με ώριμες ωοκύστεις.
 • Ενδομητρικά.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το τοξόπλασμα

Για να προστατευσει κάποιος τον εαυτό του και τη γάτα του πρέπει:

 • Να καταναλώνει μόνο καλά ψημένο κρέας και παστεριωμένα γαλακτοκομικά.
 • Να κάνει πολύ σχολαστικό πλύσιμο, με σαπούνι ,στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει.
 • Να τηρεί πολύ καλά τους κανόνες υγιεινής
 • Να χρησιμοποιεί γάντια, όταν κάνει εργασίες σε χώμα.
 • Στην περίπτωση, που η γάτα του σπιτιού έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να γίνεται καθημερινός καθαρισμός της αμμοδόχου της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ωοκύστεις δεν θα προλάβουν να μολύνουν τα κόπρανα, καθώς χρειάζονται 2 – 4 ημέρες για να ωριμάσουν.
 • Για να εκμηδενίσουμε, λοιπόν, τον κίνδυνο μόλυνσης της γάτας μας, δεν θα πρέπει να την ταΐζουμε με ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας, αλλά και με απαστερίωτα γαλακτοκομικά. Επίσης, την κρατάμε, αποκλειστικά, μέσα στο σπίτι, έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με μολυσμένο περιβάλλον ή καταναλώσει μολυσμένα θηράματα.

Τα παραπάνω μέτρα προστασίας είναι αρκετά απλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά, ώστε να προστατέψουν εμάς, αλλά και τη γάτα μας.

Μπορεί ο άνθρωπος να μολυνθεί από τη γάτα του;

Ο άνθρωπος δε μολύνεται άμεσα από την επαφή του με τη γάτα, καθώς, η γάτα, δεν έχει τη μολύνουσα μορφή του τοξοπλάσματος στο τρίχωμα, στο σώμα ή στο σάλιο της. Η προστασία του δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή επαφής του με γάτες ή την απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον του. Η πραγματική προστασία του ανθρώπου γίνεται με την λήψη των μέτρων που αναφέρθηκαν και τη σωστή ενημέρωση. Αρκεί να σκεφτούμε πως, ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από το Toxopasma gondii χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με γάτες, ποτέ στη ζωή του, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που συμβιώνουν καθημερινά με γάτες και δεν έχουν μολυνθεί ποτέ.

Τι ισχύει με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη;

Μια γυναίκα που εγκυμονεί έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να μολυνθεί με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κατά κανόνα, όποιος άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με το παράσιτο, αναπτύσσει ισχυρή ανοσία και δεν μπορεί να μολυνθεί ξανά. Όμως η δραματικότερη επίπτωση του νοσήματος γίνεται, όταν μια γυναίκα μολύνεται με Toxoplasma gondii για πρώτη φορά στη ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο αποβολής ή μόλυνσης του εμβρύου.

Συνεπώς, μια γυναίκα που κυοφορεί (μάθε και για την εγκυμοσύνη της γάτας) και δεν έχει ανοσία, θα πρέπει να φροντίζει να τηρεί τα μέτρα προστασίας που προαναφέρθηκαν, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης της για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά, η σωστή γνώση και ενημέρωση σχετικά με τον βιολογικό κύκλο του παρασίτου, που έχει μελετηθεί επαρκώς, μας παρέχει την απαιτούμενη προστασία στο ενδεχόμενο μόλυνσης. Η αποφυγή επαφής ή συμβίωσης με γάτες, δε μειώνει καθόλου τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς η γάτα δε μολύνει άμεσα τον άνθρωπο.

Σημείωση Τσίτσου: Πως να προστατεύσουμε μια γάτα από το τοξόπλασμα

Για να κρατήσετε μια γάτα ασφαλή από το τοξόπλασμα κάντε τα παρακάτω:

 • Σίτιση με σούπερ ποιοτική, θρεπτική και εύπεπτη υγρή τροφή που θα αναβαθμίσει την υγεία της γάτας και το ανοσοποιητικό της – που είναι ασπίδα εναντίον εισβολέων όπως το τοξόπλασμα. Μια εξαιρετική τέτοια είναι η GranataPet – τσιμπήστε την εδώ – ή η πολύ οικονομικότερη αλλά αρκούντως ποιότική Nuevo – βρείτε την εδώ -!
 • Αποφυγή σίτισης με ωμή τροφή όπου δεν έχουν τηρηθεί ευλαβικά πρωτόκολλα υγιεινής – η βαθιά κατάψυξη απενεργοποιεί το παράσιτο, οπότε η λύση της BARF σε βαθιά ψύξη είναι ασφαλής. Βρείτε εδώ μια δημοσιευμένη έρευνα στην οποία συγκεντρώνονται ευρήματα από την επίδραση της ψύξης σε διάφορες θερμοκρασίες για διάφορα χρονικά διαστήματα στην αδρανοποίηση και το θάνατο του παράσιτου! Ειρήσθω εν παρόδω οι 20 γάτες της αυλής εδώ και 2 χρόνια τρέφονται με BARF της ελληνικής Voldog και ποτέ δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα του τοξοπλάσματος!
 • Συχνό καθάρισμα της τουαλέτας – αν αυτή η διαδικασία σε ζορίζει ψάξε την πιθανότητα της αυτοκαθαριζόμενης τουαλέτας – βρες την αγαπημένη μου εδώ και αν δεν σου κάνει τσέκαρε άλλες δυο προτεινόμενές μου εδώ.
 • Κρατήστε τη γάτα σου εντός του σπιτιού ώστε να μην φάει θηράματα όπως ποντικάκια από τα οποία μπορεί να μολυνθεί. 

Σημείωση Τσίτσου 2: Πως θεραπεύεται μια γάτα με τοξόπλασμα

Αν η γάτα σας έχει νοσήσει συνήθως η θεραπεία από το τοξόπλασμα γίνεται με μια πληρη σειρά χορήγησης αντιβίωσης (κλινταμυκίνη) που κρατάει από 2 ως 4 εβδομάδες. Αυτή συνήθως αρκεί για να ανακάμψει η ψιψί.

Ωστόσο μπορείτε να την υποστηρίξετε με μια έξτρα φροντίδα σε σχέση με τα συνηθισμένα. Η σωστή διατροφή είναι κομβικής σημασίας για την υγεία μιας γάτας, αλλά και για την υποστήριξη μιας άρρωστης γάτας γι’ αυτο φροντίστε να επιλέξετε γι’ αυτην εξαιρετικές υγρές τροφές, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν (άλλες προτεινόμενές μου υγρές τροφές εδώ), ενώ αν η γάτα σας είναι φανατικά υπέρ της ξηράς τροφής διαλέξτε μια grain free τροφή, με ξεκάθαρη ετικέτα, ποιοτικά συστατικά, μετρημένο φώσφορο/μαγνήσιο/ασβέστιο, μετρημένο υδατάνθρακα και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν την εξαιρετική ελληνική Ambrosia (περισσότερες προτεινόμενες μου ξηρές τροφές εδώ). 
Συνάμα  η χορήγηση συμπληρωμάτών, όπως συμπληρώματα πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα σαν αυτό ή πολυβιταμινούχα συμπληρώματα σαν ετούτο καθώς και ανοσοενισχυτικών όπως το περίφημο vetomune που μπορείτε να βρείτε εδώ θα βοηθήσουν προς την γρήγορη και ολοκληρωτική ανάρρωση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: 

Δεν χρειάζεται να πω για μια ακόμη φορά ότι όσα αναφέρονται γενικότερα σε αυτή την ιστοσελίδα και δεν είναι γραμμένα από κτηνιάτρους (έχουν γράψει αρκετοί κτηνίατροι στον Τσίτσο) είναι πληροφορίες που δίνονται για να πάρουν οι επισκέπτες μια πρώτη ιδέα, να κατατοπιστούν σε ένα βασικό επίπεδο ώστε στη συνέχεια να κάνουν μια γόνιμη συζήτηση με τον κτηνίατρό τους και να βρουν τις καλύτερες λύσεις για τη γάτα τους

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *