Ποια ειναι η καλύτερη υγρή τροφή για γάτες (2023)

UPDATED 28.08.2023

Ο ερχομός μιας ακόμης συσκευασίας 800 γραμμαρίων, μιας εξαιρετικής υγρής τροφής στην ελληνική αγορά με ανάγκασε να ανανεώσω τη λίστα μου με τις προτεινόμενες/αγαπημένες υγρές μου τροφές! 

DISCLAIMER:
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι για θέματα διατροφής της γάτας όπως και για όλα τα ιατρικά θέματα που καταπιανόμαστε δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουμε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου! Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά, για να πάρετε μια πρώτη ιδέα για το θέμα και να μπορέσετε στη συνέχεια να κάνετε μια αληθινά ωφέλιμη συζήτηση με τον κτηνίατρό σας γύρω από το θέμα του άρθρου, να κάνετε ό,τι απορίες έχετε και να μπορέσετε να έχετε ξεκάθαρη άποψη γύρω από το θέμα!

Σε προηγούμενα άρθρα επιμείναμε για τη σημασία της υγρής τροφής (σε σχέση με την ξηρά) για τη γάτα μας! Συνοψίζοντας εδώ θα πούμε ότι η υγρή τροφή για γάτες έχει πολύ σημαντικά αλυσιδωτά οφέλη για τη γάτα, γιατί από τη μια ενυδατώνει τη γάτα βοηθώντας στην σωστή αποτοξίνωσή του κάτι που ευνοεί το μεταβολισμό της και προστατεύοντας το ουροποιητικό της σύστημα από ασθένειες των νεφρών και ουρολιθιάσεις, ενώ από την άλλη περικόπτει τις πόσοτητες τις ξηράς τροφής που περιέχει συνήθως πολλούς υδατάνθρακες, ακατάλληλους για τη διατροφή της γάτας και υπεύθυνους για δυσπεψίες και συνακόλουθη παχυσαρκία και διαβήτη! Ενδεικτικά να πούμε ότι η θερμιδική αξία μιας υγρής τροφής είναι κατά προσέγγιση 4 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη μιας ξηράς τροφής (κάτι αναμενόμενο γιατί η υγρή τροφή έχει πολύ περισσότερο νερό ενώ η ξηρά μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα)

Πως όμως να διαλέξουμε μια κατάλληλη υγρή τροφή για τη γάτα μας; Ανακαλύψτε παρακάτω τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε υγρή τροφή για γάτες:

Κριτήρια για την καλύτερη υγρη τροφή για γάτες

 • Να έχει ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες προερχόμενους από τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (φρούτα και λαχανικά) που δεν ευνοούν τον διαβήτη και τις δυσπεψίες
 • Να έχει υψηλή πρωτεϊνη: Το πρώτο συστατικό να είναι η ζωϊκή πρωτεϊνη και να μην αναφέρεται ως “υποπροϊον” ή “γεύμα κρέατος” ή “κρεατάλευρο” ή “οστεάλευρο”
 • Να αναφέρονται όλα τα συστατικά και τα ποσοστά τους
 • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τουλάχιστον 70% ή και παραπάνω
 • Να είναι σε τιμή που να αντιστοιχεί στην διατροφική της αξία

Ο Τσίτσος προτείνει:

Αφού αναφερθήκαμε στα στοιχεία της υγρής τροφής που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν να πούμε ότι δεν υπάρχει η απόλυτα καλή υγρή τροφή γάτας, διότι σε άλλα σημεία μπορεί να υπερτερεί κάποια και σε άλλα κάποια άλλη. 

Άλλωστε οι ανάγκες κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές συνεπώς μια υγρή τροφή για γα΄τες μπορεί να ενδείκνυται για μια γάτα ενώ να αντενδείκνυται για κάποια άλλη! Συνεπώς ο όρος “οι καλύτερες υγρές τροφές” είναι όπως καταλαβαίνετε καταχρηστικός.

Γνωρίζοντας όμως τα παραπάνω και μια και μου το έχετε ζητήσει τόσες φορές θα σας προτείνω εδώ τέσσερις εν γένει εξαιρετικές υγρές τροφές ξεκινώντας από την (κατά τη γνώμη μου) λιγότερο  καλή – να σημειωθεί εδώ ότι και οι 4 παρακάτω τροφές είναι πλήρεις, δηλαδή προσφέρουν στη γάτα ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη και την καλή υγεία της. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί διότι υπάρχει μια φήμη που λέει ότι οι υγρές τροφές δεν είναι πλήρεις, σε αντίθεση με τις ξηρές. Αυτό είναι λάθος, υπάρχουν και πλήρεις υγρές τροφές: 

5. Wellfed Sterilized Turkey & Duck

wellfed υγρη τροφη για γατεςΜια εξαιρετική υγρή τροφή με 100% φρέσκο κρέας μοσχαρίού και σολωμό μαγειρεμένο στον ατμό, χωρίς καθόλου σιτηρά. Η εκδοχή με τη γαλοπουλα και παπια περιέχει 70% κρέας, καρδιές και συκωτάκια από γαλόπουλα (50%) και πάπια (20%) και 28.9% ζωμού!  

Περιέχει 10.6% πρωτεϊνη, 79% υγρασία και 6.8% λίπος. Έίναι μια πλήρης τροφή που περιέχει ταυρίνη και μεθειονίνη που οξινίζει το pH των ούρων αποτελώντας μια έξτρα ασπίδα για προβλήματα ουρολιθιάσεων (στρουβιτη) που είναι συχνα σε στειρωμένες γάτες που ζουν στο σπίτι! Σε αυτό το σημείο να πω ότι ούτως οι άλλως οι καλές υγρές τροφές αποτελούν ούτως ή άλλως ασπίδα του ουροποιητικού γιατί επιφέρουν πολύ καλύτερη ενυδάτωση και εμποδίζουν το σχηματισμών ουρόλιθων!  Το φώσφορο της (το φώσφορο ενοχοποιείται για προβλήματα στα νεφρά και το ουροποιητικό) είναι στα 1.15% επί ξηρής μάζας, που είναι η δεύτερη καλύτερη τιμή σε αυτή την λίστα! Πρόκειται για μια πλήρη τροφή!

H τιμή της κινείται στα ~9e/κιλό (μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις)!  Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις υπόλοιπες γεύσεις Wellfed Sterilized μια και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτήν εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να σημειωθεί ότι έχω βρει μέσα σε κονσέρβες Wellfed καποιες δομές που μοιάζουν με δέρμα και οι οποιες είναι βρωσιμες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν! Σε επικοινωνία με την εταιρεία μου είπαν ότι πρόκειται για ένα ειδικό  τμήμα του πεπτικού των πουλερικών, μια μεμβράνη που συνθλίβει τις τροφές πριν αυτές πέσουν στο στομάχι – με την θερμική επεξεργασία αυτή παίρνει την μορφή που μπορείτε να την συναντήσετε μέσα στην τροφή. Δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο συστατικό!

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Wellfed Sterilized Turkey & Duck

4. Nuevo Adult - New Entry

καλύτερη υγρή τροφή γάταςΤελευταία, αλλά όχι χειρότερη, στη λίστα μου προστέθηκε η πολύ πολύ οικονομική Nuevo Adult, η πιο οικονομική υγρή τροφή για γάτες αυτής της λίστας – κατι που ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που την πρόσθεσα – διότι πάρα πολλοί από εσάς διαμαρτύρεστε για το κόστος των υγρών τροφών. Όμως δεν είναι απλώς μια οικονομική τροφή. Εχει και άλλα πλεονεκτήματα! 

Εχει 71% φρέσκο κρέας που είναι απαραίτητο γιατι οι ζωικές πρωτείνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας για τη γάτα μια και περιέχουν αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει η γάτα και δεν βρίσκονται στις φυτικές πρωτεϊνες. Η συγκεκριμένη τροφή εχει και μπόλικη ταυρίνη (1500 mg/kg) Εξαιρετική και η συγκέντρωση ασβεστίου και  φωσφόρου που καθιστά την τροφή αυτή εξαιρετικά ασφαλή για τη λειτουργία του ουροποιητικού! Με μόλις 0.20% φώσφορο  (και αν το δουμε σε τιμή επι ξηρής μαζας είναι στα 1%) και αναλογια ασβεστίου/φωσφόρου μεγαλύτερο του 1.2 πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή.

Στα μειόν το ότι περιέχει κρέας και οχι διευκρινισμένα υποπροϊόντα αλλά τουλάχιστον ξεκαθαρίζεται ότι τουλαχιστον κατά 30% ειναι κοτόπουλο.. συγκρίνοντας αυτή με πολλές πάρα πολύ δημοφιλείς και πανάκριβες υγρές τροφές (που έχουν μόλις 4% γνωστής προέλευσης συστατικά) καταλαβαίνετε ότι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. 

Ε και για το τέλος σας κράτησα την τιμή της, μόλις στα 5.35 ευρώ/κιλο – όντας η πιο οικονομική τροφή τούτης της λίστας! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Nuevo Adult

3. Bozita Chunks in Jelly

bozita υγρη τροφη γαταςΜια πραγματικά εξαιρετική πλήρης υγρή τροφή χωρίς δημητριακά που περιέχει 97% πραγματικό κρέας από ελεγμένα σφαγεία σε ζωμό – χωρίς ύποπτα κρεαταλευρα, χωρίς τεχνητά συντηρητικά ή αυξητικες ορμόνες, χωρίς ενισχυτικά γεύσης και χωρίς αντιβιώτικα! 

Η ποσότητα ζωικής πρωτεϊνης σε αυτή την εξαιρετική τροφή είναι ισορροπημένη,  στο 7.5%  ενώ η πλήρης αυτή τροφή έχει 83% υγρασία και 5% λίπος. Έχει ταυρίνη, βιταμίνες και όποια θρεπτικά στοιχειά χρειάζεται μια γάτα. Η ετικέτα της είναι τελείως σαφής και ξεκάθαρη!

Πρόκειται για εύπεπτη τροφή (κάτι αναμενόμενο μια και δεν περιέχει υδατάνθρακες) που δεν προκαλεί διάρροιες (ωστόσο την μετάβαση από μια άλλη τροφή σε αυτήν να είστε προσεκτικοί).

Το σημαντικό αρνητικό της σημείο  είναι ο τσιμπημένος φώσφορός της, στα 1.75% επι ξηρής μάζας και η χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη (7.5%), – όταν ο φώσφορος ενοχοποιείται για προβλήματα στο ουροποιητικό και όταν οι γηραίες γάτες χρειάζονται μπόλικη πρωτεϊνη για να μην παρουσιάσουν φαινόμενα σαρκοπενίας -. Εγώ  θα πρότεινα να δίνεται στις γάτες μαζί με άλλες ποιοτικές υγρές τροφές (όπως αυτες που αναφέρονται εδώ) με χαμηλότερη ποσότητα φωσφόρου και με περισσότερη ζωική πρωτεϊνη ώστε να ισορροπήσουν στη συνολική δίαιτα της γάτας και αυτοί οι δύο παράγοντες!

Το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 7.2e/κιλό (μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις). 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Bozita Chicken Chunks in Jelly

2. Animonda Carny Βοδινό, Γαλοπούλα και Κουνέλι

Animonda υγρη τροφη για γατεςΕδώ έχουμε μια εξαρετική τροφή σε συσκευασία τέτοια που ρίχνει το κόστος της δραματικά (800 γρ.). Η Animonda Carny αποτελείται από κρέας βοδινού (34% που απαρτίζεται από μύες, καρδιές, πνεύμονες, νεφρά και μαστό) γαλοπούλα (συκώτι και καρδιές) και μύες κουνελιού. Οπότε η σύνθεσή της είναι τελείως ξεκάθαρη και σαφής. 

Έχει 11.5% πρωτεϊνη (υψηλή περιεκτικότητα σε εύπεπτη πρωτεϊνη), 6.5% λίπος, μηδενικό (δυσπεπτο για τη γάτα) υδατάνθρακα και 79% υγρασία ενώ έχει 0.95% φώσφορο (επί ξηρής μάζας) που είναι η καλύτερη από τις τέσσερις τροφές της λίστας.  Τα χαρακτηριστικά της την κάνουν εξαιρετική περίπτωση και για ηλικιωμένες γάτες μια και έχει μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας (που μπορεί να αντιμετωπίσει το κίνδυνο της σαρκοπενίας που ελλοχεύει στα ηλικιωμένα ζώα), αποτελείται από σούπερ εύπεπτα υλικά και πολύ μετρημένο φώσφορο (για την υγεια του ευαίσθητου ουροποιητικού των ηλικιωμένων γατών)! Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι υστερεί κάπως σε ταυρίνη μια και έχει 800 mg/kg (υπάρχουν ανταγωνιστές σε αυτη τη λιστα με διπλάσια ποσότητα)

Δεν έχει σόγια, ενισχυτικά γεύσης, ζάχαρή, συντηρητικά και περιέχει την απαραίτητη ταυρίνη! Είναι πλήρης τροφή!

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη πιο οικονομική τροφή της λίστας με 6.8e/κιλό στην συσκευασία των 800 γραμμαρίων -. Και οι υπόλοιπες γεύσεις της Animonda Carny, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές, με την ίδια άνεση!

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Animonda Carny Βοδινό, Γαλοπούλα & Κουνέλι

1. GranataPet Delicatessen Pate Veal Pur

Και ξαφνικά εν μέσω μιας νυκτής, γνώρισα (εγώ ο Τσίτσος) την GranataPet και την ερωτεύτηκα και από τότε τρώω κατα βάση αυτή (φυσικά την εναλλάσσω με άλλες τροφές της λίστας. 

Ε όταν κατέφθασαν και οι ανταγωνιστικές 800αρες συσκευασίες, αυτό ήταν! Πλέον δικαίως η GranataPet παίρνει την πρώτη θέση στη λίστα! Εδώ θα σας περιγράψω την εξαιρετική εκδοχή της GranataPet Deliccatessen Pate Veal Pur, μια εξαιρετρική μονοπρωτεϊνικη υγρή τροφή βασισμένη στο μοσχάρι και κυρίως στους μύες μοσχαριού (ό,τι πιο εύπεπτο είναι το κρέας των μυών!

Περιέχει 72% κρέας μοσχαριού (μύες – το πιο εύπεπτο μέρος του ζώου-, καρδιές, συκώτι, στομάχι), είναι grain free (μηδενικά σιτηρά) ενώ ευπρόσδεκτα είναι το πρασινόχειλο μύδι (με ευεργετική δράση στους χόνδρους), τα λιπαρά οξέα (με ευεργετική επίδραση στο δέρμα και το τρίχωμα) και οι σπόροι ροδιού, πλούσιοι σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά! 

Με 10.2% υψηλής βιολογικής αξίας ζωική πρωτεϊνη (πρόκειται για μονοπρωτεϊνικη τροφή), 80% υγρασία και 5.6% λιπαρά είναι μια σουπερ ισορροπημένη τροφή με σωστή αναλογία ασβεστίου φωσφόρου για την προστασία των νεφρών! Να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι τροφές GranataPet ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ μαγιά για την οποία έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Ο φώσφορός της επί ξηρής μάζας είναι στα 1% – ελαφρώς τσιμπημένος –  και αυτό θα μπορούσε να μας απασχολεί για τα ηλικιωμένα γατούνια. Τέλος ευπρόσδεκτη ειναι η πλούσια περιεκτικότητα σε ταυρίνη (1500 mg/kg)

Επίσης δεν έχει ζάχαρη, γλουτένη, βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικα, γενετικα τροποποιημενα συστατικά και για την παρασκευή της δεν έγιναν πειράματα σε ζώα! Είναι πλήρης τροφή και η τιμή της είναι στα 7.3e/κιλό ! Να σημειωθεί οτι  μπορείτε να επιλέξετε και τις υπόλοιπες γεύσεις τόσο της σειρας GranataPet Delicatessen όσο και της σειράς GranataPet Symphonie (ακόμη καλύτερες, με ακόμη λιγοτερο φώσφορο, αλλά πιο ακριβές) γιατί έχουν παρόμοια συστατικά με την συγκεκριμένη τροφή που αναλύσαμε εδώ. 

Τέλος να πω από προσωπική εμπειρία ότι η συγκεκριμένη τροφή είναι η πιο γευστική και με την πιο τέλεια υφή που έχουν δοκιμάσει ο Τσίτσος και οι γάτες της αυλής! Καμία δεν έχει μπορέσει να της αντισταθεί. Και οι υπόλοιπες γεύσεις GranataPet Delicatessen έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την μοσχαρίσια εκδοχή της. Βρείτε τις στο παρακάτω λινκ! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την GranataPet Delicatessen Pate

Και αφού ολοκληρώσαμε την παρουσίαση των καλύτερων υγρών τροφών θα ήθελα να σημειώσω δύο πράγματα:

 • Δοκιμάστε και άλλες γεύσεις, ειναι ωραίο να δίνετε διαφορετικές γεύσεις στη γάτα σας – ο Τσιτσάκος τρώει σχεδόν όλες τις γεύσεις και χαίρεται με τις συνεχείς αλλαγές. Αυτο ισχύει και για τις άλλες προτάσεις της λίστας μου! Το πιο σημαντικό όμως, πέρα  από το θέμα της αντιμετωπίσης της βαρεμάρας, ο συνδυασμός αρκετών brands, προσφέρει σε μια γάτα τα δυνατά σημεία όλων των brands και ως ένα σημείο ακυρώνει τα αρνητικά τους.
 • Μια υγρή τροφή για γάτες σε γενικές γραμμες λειτουργεί ευεργετικά για τυχών προβλήματα του ουροποιητικού (μια και εξασφαλιζει ικανοποιητικη ενυδατωση της γάτας) αλλά και για την παχυσαρκία. Οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε και εκδοχές που δεν έχουν την ετικέτα “Sterilized” αν τα επίπεδα φωσφόρου είναι περιορισμένα και η αναλογία ασβεστίου φωσφόρου είναι σωστη (1.2 και πανω) – μια τέτοια περιπτώση είναι ας πούμε η Animonda Carny!
  Ωστόσο σε κάποιες περιπτωσεις η ετικέτα ‘sterilized’ έχει νόημα. Πχ στην Wellfed οι sterilized ετικέτες έχουν μεθειονίνη που οξινιζει τα ούρα (και εμποδίζει το ενδεχόμενο ουρολιθων) και καρνιτίνη που διευκολύνει το μεταβολισμό ενώ αναφέρεται το φώσφορο που έχουν (και ο οποιος είναι περιορισμένος)! Από την άλλη οι μη – sterilized Wellfed δεν έχουν μεθειονίνη και καρνιτίνη και δεν αναγράφουν το ποσοστό φωσφόρου! 

Επίσης αν θέλετε δείτε τις ενδεικτικές προτάσεις του Τσίτσου για grain free ξηρές τροφές για στειρωμένες ή για τις πιο οικονομικές αλλά αξιόλογες ξηρές τροφές με σιτηρά, για στειρωμένες γάτες κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους: 

ΥΓ: Για μερικά απλά τιπς για τον περιορισμό των εξόδων για τη σίτιση της γάτας σας κάντε κλικ εδώ

ΥΓ2: Aν αγοράσετε κάποια από τα προτεινόμενα προϊόντα από τους παραπάνω συνδέσμους να γνωρίζετε ότι ετσι βοηθάτε και τις 120 τσιτσόγατες και τους 9 Τσιτσόσκυλούς και όποια γάτα ή σκύλο βρίσκουμε στο δρόμο μας και έχει άναγκη, γιατί παίρνω το δωράκι μου χωρίς φυσικά αυτό να επιβαρύνει καθόλου εσάς!

ΥΓ3: Κλείνοντας να τονίσω για άλλη μια φορά ετούτο: Kαι γι’ αυτό όπως και για κάθε θέμα που αφορά στην υγεία της γάτα σας είναι απαραίτητο να κινηθειτε πάντα με την καθοδήγηση του κτηνίατρού σας

154 Απαντήσεις

   1. Αγαπητέ Τσιτσογατε οΤουφας μου 3,5 ετών πάσχει από αυτό;νοση στοματίτιδα και έτσι εκτός από κορτιζόνη (που δίνουμε αναγκαστικά) ….τρώει μονο τροφή σε κονσέρβα (cattovit sensitivity) και ελάχιστη ξηρά τροφή ίδιας ετικέτας .
    Ποια θα ήταν η κατάλληλη αντίστοιχη υγρή τροφή που θα μπορούσα να δοκιμάσω για την περίπτωση του .(ώστε να κάνω συγκεκριμένη ερώτηση στον κτηνίατρο)
    Ευχαριστώ πολύ ❤️

 1. Καλημέρα σας, έχω 2 γάτες ο μεν αρσενικός είναι 11 ετών και εκτός από την ξηρά τροφή τρώει και ωμά ψάρια προτιμάει τον γαύρο, φυσικά του δίνω ανά 3 μήνες τα ειδικά αντιπαρασιτικά χάπια, επίσης έχω και ένα μωρό 2,5 μηνών που δεν τρώει τίποτα άλλο παρά σαρδέλλες ωμές, έχω δοκιμάσει βραστές, και πατέ και δεν τα τρώει, και αυτή παίρνει αντιπαρασιτικό σε μορφή κρέμας 1ml ανά 20 μέρες. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να διακόψω αυτή την διατροφή τους, ευχαριστώ.

  1. Νικο, πολλα μπορεις να κανεις, οπως να δοκιμασεις διαφορες τροφες μεχρι καποια να τους κανει κλικ, να ανακατεψεις ελαχιστη ποσοτητα ενος πατε με το φαγητο που του δινεις και αν το φαει να αυξησεις την ποσοτητα σιγα σιγα.. να δοκιμασεις να τον αφησεις με την επιλογη που θες εσυ για μια μερα, μηπως πεινασει και δεησει να φαει.. δεν ξερω.. πειραματισου, γινε δημιουργικος

   1. Καλημέρα Τσιτσο μου! Βρέθηκα με γατάκι μωρό στα χέρια, υπολογίζω 1ος μήνα… πήγε τουαλέτα, οκ, έμαθε… αλλά τα κόπρανα είναι υδαρη εδώ και 4 μέρες που το έχω… τρώει ειδικές τροφές για μωρά γατιά, από το pet shop, αν έχεις να προτείνεις κάποιες ειδικά για μωρά, ξηρή η υγρή, θα ήμουν ευγνώμων! Ο Σασα, ο μεγάλος υπέροχος γάτος μου πλέει σε πελάγη ζήλιας, κακιάς και αναξιοπρέπειας! Υπάρχει κάποια λύση;
    Ευχαριστω
    Μαρια!

    1. Για τον Σασα διαβασε αυτοο https://www.tsitsosthecat.gr/kainouria-gata-sto-spiti/

     Για το γατακι τωρα μπορει να ναι χιλια δυο, πχ σκουληκακια.. ισως να δοκιμαζες και ποιοτικες κιτεν υγρες που ειναι πιο φυσικες και πλουσιες σε ευπεπτη ζωικη πρωτεϊνη.. αλλα μαλλον καλυτερα οταν στρωσουν πρωτα τα κακακια του.. ολα αυτα παντα σε συνεννοηση με τον κτηνιατρο σου

 2. Στην διάθεση σας σε πριβε Συνομιλία να σας πω, πως φτιάχνονται οι κονσέρβες. Κάποτε δούλευα σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

  1. Αλέξη, υπαρχουν διαφορες συσκευασιες, φακελακια, μεταλλικα, τετρα ρικαρτ! δεν ξερω αν η μεθοδο που ακολουθουνταν στο σουπερμαρκετ ειναι η ιδια. οχι? ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον

  2. Θα ήθελα να ξέρω πως φτιάχνονται οι κονσέρβες, παρακαλώ πείτε μου . Οι γάτες μου τρώνε μόνο κονσέρβα γι αυτό με ενδιαφέρει πολύ αυτό που θα μου πείτε . Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντηση σας ! Με εκτίμηση, Έλενα Περγαντή !

 3. Καλησπέρα σας,
  Έχετε υπόψιν σας τις τροφές wild freedom (π.χ. misty mountains ή golden valley)? Τι γνώμη έχετε?
  Επίσης οι στοχευμενες τροφές για πχ hairball, oral, skin&hair κλπ είναι αποτελεσματικες? Πρέπει να τις έχουν στη διατροφή τους? Αυτό βέβαια θα σήμαινε λιγότερη grain free τροφή….
  Ευχαριστώ!!!

 4. Διαφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο. Το να ταϊζεις το γατί 70% υγρασία και 30% ποιότητα φαγητού δηλαδή μηδαμινή ποσότητα τροφής δεν είναι καθόλου καλό. Εκτός αυτού το τρίχωμα της γάτα λαδώνει υπερβολικά. Με ξηρά τροφή whiskas σώθηκα και έχουν κι ένα τέλειο τρίχωμα. Αυτές τις γνώσεις τις έχω μέσω των κτινιάτρων (διοτι εχω μετακομίσει σε διαφορες πολεις) και φυσικα απο μονη μου το εχω παρατηρησει. Οποτε το συγκεκριμενο αρθρο δεν στεκει.

  1. Εγω παλι διαφωνω με τη διαφωνια σου αυγη μου. Δεν στεκει αυτο που λες: Οταν δωσεις υγρη τροφη στη γατα σου δεν θα δωσεις ιδια ποσοτητα με την ξηρα. Θα δωσεις ποσοτητα επι 4 και ετσι η γατα θα παρει ολες τις θερμιδες που χρειαζεται.

   Η γουισκας ειναι μια παρα πολυ κακη τροφη και αν καποιος κτηνιατρος σου συστησε χουισκας θελω να τον ρωτησεις γιατι σου την συστησε. Το τριχωμα δεν λαδωνει με μια καλη υγρη τροφη, αντιθετως λαμπει.. και παυει η ληθαργικοτητα, και η γατα ξεφουσκωνει και τα κακακια της γινονται πολυ τελεια

   1. συμφωνώ για τη συγκεκριμένη μάρκα.Κακη κι ευτυχώς οι 3 δεν την πλησιάζουν καθόλου.Μια φορά την αγόρασα.Το ίδιο και με την proplan δεν την έφαγε κανενα.Δοκιμασα και hills για τη διαβητική γατούλα,ούτε αυτή την πλησίασε.Κατεληξα ότι όσο πιο πολύ διαφημίζεται κάποια,τόσο χειρότερη είναι.Και το ότι βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ πάλι κάτι λέει

   2. Γειά σας.Το γατακι μου είναι κοντά δύο μηνών πάρα 8 μέρες.της δίνω τροφη υγρη από σούπερ μαρκετ.τρωει μια κονσέρβα το 24 ωρο των 100 γρ.ειναι ιδανικό για την ηλικία της?

    1. το θεμα ειναι να τρωει πολυ υγρη και οσο το δυνατον λιγοτερη ξηρα.. και να μην ειναι του σουπερ μαρκετ αν του σουπερμαρκετ ειναι κακης ποιοτητας

   3. Κοίταξε Tsitsos, και 4 φορές πιο μεγάλη να είναι η ποσότητα της υγρής τροφής σε σχέση με την ξηρή που δίνεις, πάλι, δεν την υποκαθιστά γιατί η ξηρή τροφή (η καλή εννοείται) έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία θρεπτικών συστατικών και πρωτεΐνης, η ξηρή πχ θα χει 200mg σιδήρου /kg,η υγρή 0,2mg/kg. Η, πχ η ξηρή ψευδάργυρο 150mg/kg η υγρή 13mg/kg. Καταλαβαίνεις δηλαδή; και 4 φορές πιο πολύ υγρή να είναι πάλι δεν είναι τόσο θρεπτική. Και χώρια που έχει πολύ λιγότερο κρέας. Συμφωνώ ότι πρέπει να τρων και υγρή, αλλά για λόγους ενυδάτωσης και προστασίας από ουρολιθιασεις πιο πολύ , αν και υπάρχουν και ξηρές που προστατεύουν και από αυτό το τελευταίο. Τώρα το καλοκαίρι σίγουρα ταιριάζουν και οι υγρές, όμως μην λες όσο το δυνατόν λιγότερη ξηρά, δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση!Ισορροπία θα λεγα και λίγο, πιο πολύ ξηρά τροφή.

    1. πολυ ενδιαφεροντα αυτα που λες.. η αναλογια πρωτεϊνης ομως ειναι εκει: στο 4πλασιο η ξηρα τροφη (οποτε με τετραπλασια ποσοτητα υγρης παίρνεις ιδια ποσοτητα πρωτεϊνης!..

     .. επισης τσεκαροντας τιμες στην καρνιλοβ ξηρα, ο σιδηρος δεν ειναι στα 200mg αλλα μόλις στα 48 – οποτε μην εχεις στο νου σου οτι απαραιτητα μια γατα χρειαζεται 200 mg/kg τροφης!

     Τελος δεν ξερω αν συγκρινουμε σωστα, πχ σε αλλες ετικετες αναγραφεται Ψευδάργυρος, σε άλλες θειικός ψευδάργυρος μονοενυδρος ενω σε αλλες Ψευδαργυρος Ε6, οποτε τιθεται και αυτο το θεμα. Αν πχ μια τροφη εχει 150 mg/kgr θειικού ψευδαργυρου, η ακριβης ποσοτητα ψευδαργυρου ειναι προφανως λιγοτερη (γιατι εχει βαρος και η θειικη ριζα – οχι???)

     Σε καθε περιπτωση με εβαλες στο τριπακι να τσεκαρω και αυτες τις τιμες πιο συχνα – ομως δεν ειναι καθολου βεβαιο οτι ειναι τα πραματα οπως τα λες.

  2. Λυπάμαι που σας καθοδήγησαν στην συγκεκριμένη τροφή, είναι απο τις χειρότερες! Και αυτό διότι έχει μόλις 4% κρέας, διαβάστε από πίσω την συσκευασία την σύσταση.
   Το άρθρο δεν αναφέρεται στην άποψη του τσιτσου και του κάθε τσιτσου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κριτήρια για τροφές species appropriate (κατάλληλες για το είδος γατες).
   Αντιγράφουμε αυτό που θα έτρωγε στην φύση όσο μπορούμε.
   Κάντε μια έρευνα αν θέλετε..εκανα και εγώ το λάθος τα πρώτα χρόνια, να του δίνω ότι βρίσκω στα σούπερ μάρκετ..Σταματηστε όσο είναι νωρίς!
   Άρθρα υπάρχουν σε πολλά σάιτ,στο YouTube από κτηνιάτρους και σε ομάδες γατοφιλων με γνώσεις. Συμφωνούν όλοι..

   1. 4% κρεας, φουλ στα συντηρητικα, ζαχαρη κλπ κλπ! Ενω υπαρχουν σουπερ τροφες συγκριτικα με αυτες, σε ανταγωνιστικες τιμες.. μου κανουν εντυπωση επισης καποιες τροφες πολυ δημοφιλεις και πανακριβες και στην ετικετα το λενε ξεκαθαρα… 4% πεστροφα και τα υπολοιπα.. αγνωστα! Παρολα αυτά ο κόσμος της αγοράζει σε τιμή πιο ακριβή από αυτές που εχω ας πουμε εδώ πέρα

  3. Διαφωνω μαζί σας!! Whiskas η friskies είναι ότι χειρότερο υπάρχει σε τροφή!!

  4. Τροφές όπως Whiskas, Friskies και άλλες της ίδιας κατηγορίας που μπορεί να τις βρίσκουμε και σε σούπερ μάρκετ έχουν πολλά ενισχυτικά γεύσης γι’αυτό και τις τρώνε και οι πιο παράξενες γάτες, αλλά και πιο πολλά συντηρητικά, ετσι αλλάζουν το ph της γάτας κάτι που είναι πολύ σοβαρό έως και θανατηφόρο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μας το είπαν στην κλινική στον Πειραιά απέναντι από την Ευαγγελίστρια συγκεκριμένα. Η απόφαση φυσικά δική σας.

 5. Καλησπεριζουμε τον διάσημο Τσιτσο!! Ήθελα να ρωτήσουμε με την ευκαιρία καθότι αιώνια ερωτευμένοι με το συγκεκριμένο είδος ..είχαμε δύο γατιά (αδελφάκια) ο αρσενικός μας έφυγε από καρδιά στα 6 του (πράγμα σπάνιο) και το κοριτσάκι μας τον Απρίλιο 18 ετών. Επειδή λοιπόν δεν εντεχουμε άλλο χωρίς γατιά είπαμε σιγά σιγά να υιοθετήσουμε κάποια αδέσποτα μωράκια. Εσείς τι προτείνετε για τροφή γατιών γύρω στα 2.5 μηνων είτε ξηρά είτε υγρή. Το κόστος δεν μας ενδιαφέρει. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  1. Καλως τον ! δεν εχω κανει επισταμενη ερευνα αλλα η μποζιτα κιτεν (υγρη) και η καρνιλοβ κιτεν (ξηρα) ειναι εξαρειτικες

    1. Έχω μια ενήλικη γατούλα, στειρωμένη. Αν ανά κάποιες μέρες της δίνω και από τις 3 αυτές τροφές, της κανω κακό; ευχαριστώ εκ των προτέρων!

     1. καλως την.. γιατι θες να δινεις απο 3 διαφορετικες τροφες? για ποικιλια ? αν τις δεχτει καλα το στομαχακι της, τοτε μια χαρα

 6. Καλησπέρα σας !

  Εγώ υιοθέτησα δύο μωρά γατάκια πρόσφατα και τώρα μεγαλώσαμε και τρώμε μόνα μας. Ψάχνω την καλύτερη δυνατή τροφή που μπορώ να τους προσφέρω και κατέληξα σε αυτή που θα σε οδηγήσει το link. Καθώς είναι πολύ ακριβή και έχουμε πολύ μέλλον και πολλά έξοδα μπροστά μας θα ήθελα την γνώμη σου…. Σε κάποιους μήνες θα προχωρήσουμε και σε στείρωση , οπότε αν η συγκεκριμένη δεν κάνει να μην την ξεκινήσω διότι καμία σειρά της εταιρείας αυτής δεν αναγράφει πάνω ότι είναι για στειρωμένες γάτες. Θα ήθελα να συνηθίσουν σε μια εταιρεία και απλά να αλλάζω κατηγορία ανάλογα με τις ανάγκες τους καθώς μεγαλώνουν. Σου αφήνω το link και σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  https://www.quiko.gr/orijen-catandkitten-2270g.el.aspx

  1. εξαιρετικη ξηρα αλλα δεν μπορεις να γλιτωσεις απο τα προβληματα της ξηρας τροφης! προτεινω ανεπιφυλακτα και μπολικη υγρη!

   Επισης τσεκαρε και την ακανα απο ξηρα, πιο οικονομικη νομιζω βγαινει

   1. Καλημέρα! Του δίνω συνδυασμό ακανα σε κροκέτες κ υγρή Λεονάρντο .είναι οκ αυτό;Φυσικά προτιμάει την υγρή αλλά όταν πεινάσει τρώει κ τις κροκετες

 7. Καλησπέρα έχω τρεις στειρωμένες γατούλες και σκεφτομουν να ξεκινήσω την μικτή διατροφή. Η bozita που προτείνεις φαίνεται και οικονομική και ελεγα να την δοκιμάσω. Θεωρείς πως ειναι καλές και οι άλλες γεύσεις; Γιατί μάλλον το κοτόπουλο έχει έλλειψη. Και θα μπορούσες να δώσεις κάποιες οδηγίες για την μικτή διατροφή; Ευχαριστώ πολυ

  1. ναι ναι μπορεις να δοκιμασεις και τις αλλες γευσεις, ουτως ή άλλως όλες βασίζονται στο κοτοπουλο και εχουν τυπου 5% από το αλλο κρεας (πχ ταρανδο κλπ)

   Καλυτερα μην ανακατευεις την ξηρα με την υγρη και θα σου ελεγα τουλαχιστον να μοιρασεις τις θερμιδες.. αν πχ ταιζες 80γρ ξηρα τη γατα σου να δινεις τωρα 40 γρ ξηρα και 160 γρ υγρη (η ξηρα εχει 4πλασιες θερμιδες απο την υγρη)

 8. Γειά σας ! Μπορείτε σας παρακαλώ να μου προτείνετε μία καλή ξηρή τροφή αλλά και υγρή grain free για γατάκι περίπου 5 μηνών ; Σας ευχαριστώ πολύ !!

  1. Αναστασια μου δεν εχω κανει ερευνα για kitten.. σιγουρα η carnilove kitten (σε ξηρα) ειναι σουπερ καθως και η bozita kitten (σε υγρη)

 9. Υγρή τροφή δίνω στην γάτα μου μια φορά την ημέρα είναι καλά η θέλει περισσότερο

  1. Θοδωρη εξαρταται και απο το βαλάντιό σου και από το τι θες εσυ. Εμεις φτασαμε να τρώμε μονο υγρη τροφη (αλλα ποιοτικη υγρή)

   1. Καλημέρα, όταν λέμε καλή ποιοτική υγρή τροφή εννοούμε τις τροφές που αναφέρονται στο άρθρο;
    Ενδιαφέρομαι για αποκλειστική σίτιση υπερήλικης γάτας με αυτοάνοση ουλοστοματίτιδα.
    Ευχαριστώ.

    1. Σταυρουλα μου δισταζω να προτεινω πραγματα για οχι υγιεις γατες.

     Οι τροφες που προτεινω ειναι ενδεικτικες.. δλδ αν βρεις αλλες με παρομοια χαρακτηριστικα, νομιζω θα ειναι και αυτες ο,τι πρεπει.. δλδ τροφές αποτελουμενες σχεδον αποκλειστικα απο πραγματικο κρεας ατμισμενο και υγρασία (συν τα απαραιτητα όπως ταυρινη κλπ).

     1. Εγώ πηγαίνω στη Βαρβάκειο και αγοράζω μοσχαρίσια καρδιά και εντόσθια κοτόπουλου. Την καθαρίζω από τα σκληρά και την βράζω
      με καρότα και αρακά. Ψιλοκοβω ένα μέρος και και περνώ στο μουλτι τα υπόλοιπα. Έτσι κάνω και πατε. Μετά τα βάζω σε μπολ /μερίδες (λίγο κομματάκια και λίγο πατε). Στο μουλτι βάζω και ελαιόλαδο. Βγάζω 25 περίπου μερίδες. Στην καταψυξη. Κάθε πρωί βγάζω μια κι ως το βράδυ έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου.

     2. Πολυ καλο Μαρω, μονη μ ενσταση οτι το βρασιμο στερει βασικα συστατικα και πρεπει να μπαινουν και συμπληρωματα για να ναι πληρεις οι τροφες που φτιαχνεις

 10. Όταν λέμε ποιοτική υγρή τροφή,τα προϊόντα σούπερ μάρκετ Φρισκις Γουισκας,και λοιπά είναι Ακατάλληλα ??Δυσκολη απάντηση ,αλλά η τσέπη …. γαβγίζει!!!! Μια απάντηση θα βοηθούσε.εχω τρία γατιά στο σπίτι μέσα…..!

  1. Λυπάμαι που σας καθοδήγησαν στην συγκεκριμένη τροφή, είναι απο τις χειρότερες! Και αυτό διότι έχει μόλις 4% κρέας, διαβάστε από πίσω την συσκευασία την σύσταση.
   Το άρθρο δεν αναφέρεται στην άποψη του τσιτσου και του κάθε τσιτσου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κριτήρια για τροφές species appropriate (κατάλληλες για το είδος γατες).
   Αντιγράφουμε αυτό που θα έτρωγε στην φύση όσο μπορούμε.
   Κάντε μια έρευνα αν θέλετε..εκανα και εγώ το λάθος τα πρώτα χρόνια, να του δίνω ότι βρίσκω στα σούπερ μάρκετ..Σταματηστε όσο είναι νωρίς!
   Άρθρα υπάρχουν σε πολλά σάιτ,στο YouTube από κτηνιάτρους και σε ομάδες γατοφιλων με γνώσεις. Συμφωνούν όλοι..
   Τροφές υγρας οικονομικές με καλή σύσταση,
   Nuevo 1,65€ τα 400γρ
   Leonardo 2,00€ τα 400γρ
   Animonda 1,75€ τα 400γρ
   Animonda vom Feinstein 0,80€ τα 100γρ.

   1. Με την ανιμοντα ταϊζω τις 15 γατες της αυλης.. βάλιου φορ μάνι (και ξεκαθαρη ετικετα) – σουπερ τροφή! Η Νουέβο μπολικο κρεας και ζωμος (όπως πρεπει να ναι μια σωστη κονσερβα) αλλα προτιμω τη Γουελφεντ που σου λεει ακριβως τι κρεας δινεις στη γάτα (ενω η νουεβο ειναι μεν 70% κρεας & παραπροϊόντα – και η ανιμονδα εχει παραπροϊόντα αλλα διευκρινιζει ξεκαθαρα τι ειν αυτα – εκ των οποιων 30% κοτοπουλο και το υπολοιπο δεν διευκρινιζεται).. βεβαια ειναι πιο φτηνη απο γουελφεντ!

    Για παρομοιους λογους προσπερνω και την Λεοναρντο!

 11. Καλησπέρα, για την Bonita βλέπω ότι περιέχει αρκετό χαλκό, τον οποίο λένε να αποφεύγεται για γάτες με ηπατικά προβλήματα. Το θέμα είναι πως αναγράφει πενταιδρικος χαλκός, είναι διαφορετικό αυτό? Αν υπάρχει ειδικός να μου πει θα ήμουν ευγνώμων γιατί το συναντώ συχνά σε τροφές και δεν ξέρω αν του την πάρω μην κάνω κακό. Όσο για το να ρωτήσω κτηνίατρο όσοι έχω μιλήσει ούτε αυτά που ξέρουμε τα βασικά περί διατροφής δεν ξέρουν, μόνο Purina και royal canin και hills ξερουν να προτεινουν !!

   1. Ο πενταεδρικος χαλκός είναι μια ένωση του χαλκού. Εάν συγκρίνετε ποσοτικά ένα ποσοστό χαλκού , με ένα άλλο ποσοστό πενταεδρικου θειικού χαλκού, είναι λάθος. Για παράδειγμα, μια κονσέρβα που περιέχει 25mg Χαλκού έχει την ίδια ποσότητα σε χαλκό, με μια κονσέρβα που περιέχει 100mg Πενταεδρικου θειικού Χαλκού.

 12. Ευχαριστούμε για τα πολύ χρήσιμα tips. Τι γνώμη έχετε για την φρέσκια/ μαγειρευτή τροφή Noma?
  Θεωρείται καλή ως «υγρή»;

  Συστατικά
  Κοτόπουλο Ελληνικό 90%, Συκώτι Κοτόπουλου, Καρότο, Σπανάκι, Σπόροι Κάνναβης, Βιολογικό Λινέλαιο, ταυρίνη, χολίνη
  Διατροφική ανάλυση
  Θερμίδες (Kcal/100g) 176, Πρωτεΐνη 19,2% min, Λιπαρά 8,8% min, Εδώδιμες Ίνες 0,5% max, Υδατάνθρακες 3,2%, Υγρασία 67%, Αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου 1,2:1

   1. Το παρασκευαστήριό τους είναι δίπλα στο σπίτι μου. Μπήκα να αγοράσω για τις γάτες μου κ έπαθα πλάκα με τις εγκαταστάσεις, την καθαριότητα κλπ. Το φαγητό μοιάζει με ανθρώπινο. Οι γάτες μου ΞΕ ΤΡΕ ΛΑ ΘΗ ΚΑΝ!

 13. Έχοντας κάνει αρκετή έρευνα για τη σωστή διατροφή της γάτας, καθώς ο ένας γάτος μου είχε θέματα με το στομάχι του, έχω καταλήξει σε έναν συνδυασμό ξηράς και υγρής τροφής ο οποίος έχει φανεί ευεργετικός. Από ξηρή τροφή χρησιμοποιώ την ACANA η οποία είναι ξεκάθαρη στα συστατικά που χρησιμοποιεί, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (την οποία περιγράφει ακριβώς στην ετικέτα -πχ. δεν γράφει “παράγωγα κρέατος”) και χωρίς πρόσθετα και συντηριτικά.
  Για την υγρή επιλέγω super premium τροφές, επίσης με πολύ ξεκάθαρα συστατικά στην ετικέτα (πχ. γαλοπούλα και όχι “πουλερικά”). Wellfed, Almo Nature και Applaws είναι αυτές που έχω προτιμήσει. Την Bozita και Brit δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι ανοιχτή.

  Πάντως, από τότε που ταΐζω με αυτόν τον τρόπο έχω δει μεγάλη διαφορά στη διάθεση των γατιών μου (έχω 2, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, 3-4 χρονών, στειρωμένα) και δεν έχουν πάρει καθόλου περιττό βάρος.

 14. Καλημέρα σου έχω στείλει στο messenger μήνυμα.
  Η γάτα μου τρώει υγρή τροφή bozita 3 φορές την ημέρα από το μικρό πιατακι το μισό.
  Έβαζα κ την ownat classic,την οποία την έχει σταματήσει.
  Πηγαίνοντας στο κατάστημα που παίρνω τροφές μου έδωσε δείγμα μια τροφή (την οποία στην έχω στείλει φωτογραφία στο messenger).
  Την οποία την εξαφάνισε.
  Επειδή θα πάω σήμερα να πάρω κ ξηρά τροφή εάν μπορείς ενημέρωσε με εάν αξίζει να την αλλάξω(optima)
  Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου

 15. Καλησπέρα σας! Ευχαριστούμε τόσο πολύ για όλη τη δουλειά που κάνετε!! Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποια υγρή τροφή κοντινή σε θρεπτική αξία με τις παραπάνω, αλλά πιο οικονομική, ή αν όποιες πιο οικονομικές από αυτές έχετε βρει, δε θα τις συστηνατε με τίποτα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

 16. Καλησπέρα!!!
  Ο γατούλης μας είναι τώρα 3.
  Πριν 1,5 χρόνο έπαθε ουρολοίμωξη, δυσκολευόταν να πάει τουαλέτα και ο κτηνίατρος μας είπε πως έχει εξαιρετικά μικρή ουρήθρα.
  Είχε κάνει κατακράτηση ούρων, τα οποία