ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 2024: Ποια ειναι η καλύτερη υγρή τροφή για γάτες

UPDATED 02.02.2024

Σάλος προκλήθη από τον εντοπισμό μιας υγρής τροφής η οποία φροντίζει να είναι κυριολεκτικά τόσο απλή όπως αρμόζει στην τροφή ενός αποκλειστικα σαρκοφάγου πλάσματος όπως η γάτα, με 5 μόλις συστατικα, 96% κρέας από μια πηγή, κάτι που κάνει αυτές τις τροφές εξαιρετικα φιλικές για ευαίσθητα πεπτικά συστήματα (αλλα και για όλες τις γάτες γενικότερα). Κάπως έτσι βγήκε από την αγαπημένη μου πεντάδα η κάποτε πρώτη μου επιλογή, η Bozita, καθαρά και μόνο λόγω του τσιμπημένου φωσφόρου που έχει (ο φώσφορος ενοχοποιείται για προβλήματα στα νεφρά)!

DISCLAIMER:
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι για θέματα διατροφής της γάτας όπως και για όλα τα ιατρικά θέματα που καταπιανόμαστε δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουμε την καθοδήγηση του κτηνιάτρου! Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά, για να πάρετε μια πρώτη ιδέα για το θέμα και να μπορέσετε στη συνέχεια να κάνετε μια αληθινά ωφέλιμη συζήτηση με τον κτηνίατρό σας γύρω από το θέμα του άρθρου, να κάνετε ό,τι απορίες έχετε και να μπορέσετε να έχετε ξεκάθαρη άποψη γύρω από το θέμα!

Σε προηγούμενα άρθρα επιμείναμε για τη σημασία της υγρής τροφής (σε σχέση με την ξηρά) για τη γάτα μας! Συνοψίζοντας εδώ θα πούμε ότι η υγρή τροφή για γάτες έχει πολύ σημαντικά αλυσιδωτά οφέλη για τη γάτα, γιατί από τη μια ενυδατώνει τη γάτα βοηθώντας στην σωστή αποτοξίνωσή του κάτι που ευνοεί το μεταβολισμό της και προστατεύοντας το ουροποιητικό της σύστημα από ασθένειες των νεφρών και ουρολιθιάσεις, ενώ από την άλλη περικόπτει τις πόσοτητες τις ξηράς τροφής που περιέχει συνήθως πολλούς υδατάνθρακες, ακατάλληλους για τη διατροφή της γάτας και υπεύθυνους για δυσπεψίες και συνακόλουθη παχυσαρκία και διαβήτη! Ενδεικτικά να πούμε ότι η θερμιδική αξία μιας υγρής τροφής είναι κατά προσέγγιση 4 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη μιας ξηράς τροφής (κάτι αναμενόμενο γιατί η υγρή τροφή έχει πολύ περισσότερο νερό ενώ η ξηρά μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα)

Πως όμως να διαλέξουμε μια κατάλληλη υγρή τροφή για τη γάτα μας; Ανακαλύψτε παρακάτω τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε υγρή τροφή για γάτες:

Κριτήρια για την καλύτερη υγρη τροφή για γάτες

 • Να έχει ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες προερχόμενους από τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (φρούτα και λαχανικά) που δεν ευνοούν τον διαβήτη και τις δυσπεψίες
 • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεϊνη: Το πρώτο συστατικό να είναι η ζωϊκή πρωτεϊνη και να μην αναφέρεται ως “υποπροϊον” ή “γεύμα κρέατος” ή “κρεατάλευρο” ή “οστεάλευρο”
 • Να έχει μετρημένο φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο και η αναλογία ασβεστίου φωσφόρου να είναι 1.2 προς 1 ή μεγαλύτερη!
 • Να αναφέρονται όλα τα συστατικά και τα ποσοστά τους
 • Να είναι σε τιμή που να αντιστοιχεί στην διατροφική της αξία

Ο Τσίτσος προτείνει:

Αφού αναφερθήκαμε στα στοιχεία της υγρής τροφής που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν να πούμε ότι δεν υπάρχει η απόλυτα καλή υγρή τροφή γάτας, διότι σε άλλα σημεία μπορεί να υπερτερεί κάποια και σε άλλα κάποια άλλη. 

Άλλωστε οι ανάγκες κάθε οργανισμού είναι διαφορετικές συνεπώς μια υγρή τροφή για γα΄τες μπορεί να ενδείκνυται για μια γάτα ενώ να αντενδείκνυται για κάποια άλλη! Συνεπώς ο όρος “οι καλύτερες υγρές τροφές” είναι όπως καταλαβαίνετε καταχρηστικός.

Γνωρίζοντας όμως τα παραπάνω και μια και μου το έχετε ζητήσει τόσες φορές θα σας προτείνω εδώ τέσσερις εν γένει εξαιρετικές υγρές τροφές ξεκινώντας από την (κατά τη γνώμη μου) λιγότερο  καλή – να σημειωθεί εδώ ότι και οι 4 παρακάτω τροφές είναι πλήρεις, δηλαδή προσφέρουν στη γάτα ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη και την καλή υγεία της. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό να τονιστεί διότι υπάρχει μια φήμη που λέει ότι οι υγρές τροφές δεν είναι πλήρεις, σε αντίθεση με τις ξηρές. Αυτό είναι λάθος, υπάρχουν και πλήρεις υγρές τροφές: 

5. Wellfed Sterilized Turkey & Duck

wellfed υγρη τροφη για γατεςΜια εξαιρετική υγρή τροφή με 100% φρέσκο κρέας μοσχαρίού και σολωμό μαγειρεμένο στον ατμό, χωρίς καθόλου σιτηρά. Η εκδοχή με τη γαλοπουλα και παπια περιέχει 70% κρέας, καρδιές και συκωτάκια από γαλόπουλα (50%) και πάπια (20%) και 28.9% ζωμού!  

Περιέχει 10.6% πρωτεϊνη, 79% υγρασία και 6.8% λίπος. Έίναι μια πλήρης τροφή που περιέχει ταυρίνη και μεθειονίνη που οξινίζει το pH των ούρων αποτελώντας μια έξτρα ασπίδα για προβλήματα ουρολιθιάσεων (στρουβιτη) που είναι συχνα σε στειρωμένες γάτες που ζουν στο σπίτι! Σε αυτό το σημείο να πω ότι ούτως οι άλλως οι καλές υγρές τροφές αποτελούν ούτως ή άλλως ασπίδα του ουροποιητικού γιατί επιφέρουν πολύ καλύτερη ενυδάτωση και εμποδίζουν το σχηματισμών ουρόλιθων!  Το φώσφορο της (το φώσφορο ενοχοποιείται για προβλήματα στα νεφρά και το ουροποιητικό) είναι στα 1.15% επί ξηρής μάζας, που είναι η δεύτερη καλύτερη τιμή σε αυτή την λίστα! Πρόκειται για μια πλήρη τροφή!

H τιμή της κινείται στα ~9e/κιλό (μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις)!  Μπορείτε να δοκιμάσετε και τις υπόλοιπες γεύσεις Wellfed Sterilized μια και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτήν εδώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να σημειωθεί ότι έχω βρει μέσα σε κονσέρβες Wellfed καποιες δομές που μοιάζουν με δέρμα και οι οποιες είναι βρωσιμες και δεν πρέπει να μας ανησυχούν! Σε επικοινωνία με την εταιρεία μου είπαν ότι πρόκειται για ένα ειδικό  τμήμα του πεπτικού των πουλερικών, μια μεμβράνη που συνθλίβει τις τροφές πριν αυτές πέσουν στο στομάχι – με την θερμική επεξεργασία αυτή παίρνει την μορφή που μπορείτε να την συναντήσετε μέσα στην τροφή. Δεν πρόκειται για κάποιο επικίνδυνο συστατικό!

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Wellfed Sterilized Turkey & Duck

4. Nuevo Adult - New Entry

καλύτερη υγρή τροφή γάταςΤελευταία, αλλά όχι χειρότερη, στη λίστα μου προστέθηκε η πολύ πολύ οικονομική Nuevo Adult, η πιο οικονομική υγρή τροφή για γάτες αυτής της λίστας – κατι που ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που την πρόσθεσα – διότι πάρα πολλοί από εσάς διαμαρτύρεστε για το κόστος των υγρών τροφών. Όμως δεν είναι απλώς μια οικονομική τροφή. Εχει και άλλα πλεονεκτήματα! 

Εχει 71% φρέσκο κρέας που είναι απαραίτητο γιατι οι ζωικές πρωτείνες είναι υψηλής βιολογικής αξίας για τη γάτα μια και περιέχουν αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει η γάτα και δεν βρίσκονται στις φυτικές πρωτεϊνες. Η συγκεκριμένη τροφή εχει και μπόλικη ταυρίνη (1500 mg/kg) Εξαιρετική και η συγκέντρωση ασβεστίου και  φωσφόρου που καθιστά την τροφή αυτή εξαιρετικά ασφαλή για τη λειτουργία του ουροποιητικού! Με μόλις 0.20% φώσφορο  (και αν το δουμε σε τιμή επι ξηρής μαζας είναι στα 1%) και αναλογια ασβεστίου/φωσφόρου μεγαλύτερο του 1.2 πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή.

Στα μειόν το ότι περιέχει κρέας και οχι διευκρινισμένα υποπροϊόντα αλλά τουλάχιστον ξεκαθαρίζεται ότι τουλαχιστον κατά 30% ειναι κοτόπουλο.. συγκρίνοντας αυτή με πολλές πάρα πολύ δημοφιλείς και πανάκριβες υγρές τροφές (που έχουν μόλις 4% γνωστής προέλευσης συστατικά) καταλαβαίνετε ότι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. 

Ε και για το τέλος σας κράτησα την τιμή της, μόλις στα 5.35 ευρώ/κιλο – όντας η πιο οικονομική τροφή τούτης της λίστας! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Nuevo Adult

3. GranataPet Delicatessen

 

Μια ακόμη εξαιρετική περίπτωση υγρής τροφής την οποία εγώ ο Τσίτσοςαλλά και οι γάτες της αυλής έχουμε τιμήσει πάρα πολύ ειναι η GranataPet Deliccatessen, μια εξαιρετική υγρή τροφή βασισμένη σε κρέας μυών και οργανάκια (να πούμε εδώ οτι το κρέας των μυών είναι ό,τι πιο εύπεπτο)!

Περιέχει 72% κρέας  (μύες – το πιο εύπεπτο μέρος του ζώου-, καρδιές, συκώτι, στομάχι), είναι grain free (μηδενικά σιτηρά) ενώ ευπρόσδεκτα είναι το πρασινόχειλο μύδι (με ευεργετική δράση στους χόνδρους), τα λιπαρά οξέα (με ευεργετική επίδραση στο δέρμα και το τρίχωμα) και οι σπόροι ροδιού, πλούσιοι σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά! 

Με 10.2% ως 10.8% υψηλής βιολογικής αξίας ζωική πρωτεϊνη, 80% υγρασία και 5.6% λιπαρά είναι μια σουπερ ισορροπημένη τροφή με σωστή αναλογία ασβεστίου φωσφόρου για την προστασία των νεφρών! Να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι τροφές GranataPet ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ μαγιά για την οποία έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Ο φώσφορός επί ξηρής μάζας ποικίλει με την GranataPet Delicatessen Veal να βρίσκεται στο 0.87% – που είναι εξαιρετικά ασφαλές!!! Ενα ακόμη δυνατό σημείο της GranataPet ειναι η απουσία κόλλας (κάποιες κόλλες έχει βρεθεί ότι είναι καρκινογόνες). Τέλος ευπρόσδεκτη ειναι η πλούσια περιεκτικότητα σε ταυρίνη (1500 mg/kg)

Επίσης δεν έχει ζάχαρη, γλουτένη, βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικα, γενετικα τροποποιημενα συστατικά και για την παρασκευή της δεν έγιναν πειράματα σε ζώα! Είναι πλήρης τροφή και η τιμή της είναι στα 7.3e/κιλό  Βρείτε τις στο παρακάτω λινκ! 

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την GranataPet Delicatessen Pate

2. Lucky Lou SuperMono (επι της παρούσης σε προσφορά 5+1)

Μια πραγματικά εξαιρετική πλήρης μονοπρωτεϊνικη υγρή τροφή χωρίς δημητριακά που περιέχει 96.6% πραγματικό κρέας από μόνο μια πηγή κρέατος (είτε γαλοπουλα, είτε κοτόπουλο, είτε πρόβατο, είτε αγριογούρουνο, είτε πάπια, είτε βοδινό! 

Το δυνατό της σημείο είναι ότι έχει μια τελείως ξεκάθαρη ετικέτα με μόλις 5 συστατικά (κάτι πολύ σπάνιο για ζωοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο) και ειναι η καλύτερη μου πρόταση για γάτες με ευαίσθητο γαστρεντερικό (σε poll που εκανα βρήκα οτι το 30% των γατών αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα) καθότι μια τροφή με τόσα λίγα συστατικά και μόνο μια πηγή πρωτείνης, είναι  πολύ απιθανο να προκαλέσει δυσανεξίες και τροφικές αλλεργίες στη γάτα!

Η ετικέτα της ειναι απόλυτα ξεκάθαρη, και περιέχει περιπου 10% εύπεπτης ζωικής πρωτεϊνης από μύες και οργανάκια (τουτέστιν ό,τι πιο εύπεπτο και υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα για τη γάτα) ενώ είναι θρεπτική, κάτι που το χρειάζονται ειδικά γάτες με ευαισθησία στο γαστρεντερικό. 

Μια και δεν αναφερεται το ποσό φωσφόρου και ασβεστίου στην ετικέτα, εκανα ερώτηση στην εταιρεία και μου είπαν ότι η συγκεκριμένη σειρά τροφών έχει φώσφορο που κινείται από 0.2 ως 0.23% (τουτεστιν 0.9% ως  1.05%)  και το ασβέστιο κινείται από 0.2 ως 0.3%, όντας πολύ ειλικρινείς και εξηγώντας ότι επειδή πρόκειται για φυσικές τροφές χωρίς τεχνητούς ρυθμιστές, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις στις ποσότητες – ωστόσο με διαβεβαίωσαν ότι ακολουθουν τις προδιαγραφες της FEDIAF (The voice of the European pet food industry)! Στα συν και το υψηλό ποσοστό ταυρίνης (1500mg/kg). 

Το κόστος της ειναι το πιο υψηλό σε αυτή τη λίστα, στα 13e/κιλό (μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις) όμως είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας συν ότι περιμένουμε και μεγαλύτερες συσκευασίες (και δραματικά πιο οικονομικές)! Μπαίνει τόσο ψηλά στη λίστα, γιατί το θέμα του ευαίσθητου γαστρεντερικού είναι πραγματική μάστιγα, όπως ανέφερα παραπάνω, ενώ τα ποσοστά φωσφόρου είναι πολύ χαμηλά και ως γνωστόν πλέον ο φώσφορος ειναι εκείνος ο παράγοντας που ενοχοποιείται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για προβλήματα στα νεφρά.

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε τη Lucky Lou SuperMono (σε προσφορα 5+1)

1. Animonda Carny Βοδινό, Γαλοπούλα και Κουνέλι

Animonda υγρη τροφη για γατεςΕδώ έχουμε μια εξαρετική τροφή σε συσκευασία τέτοια που ρίχνει το κόστος της δραματικά (800 γρ.). Η Animonda Carny αποτελείται από κρέας βοδινού (34% που απαρτίζεται από μύες, καρδιές, πνεύμονες, νεφρά και μαστό) γαλοπούλα (συκώτι και καρδιές) και μύες κουνελιού. Οπότε η σύνθεσή της είναι τελείως ξεκάθαρη και σαφής. 

Έχει 11.5% πρωτεϊνη (υψηλή περιεκτικότητα σε εύπεπτη πρωτεϊνη), 6.5% λίπος, μηδενικό (δυσπεπτο για τη γάτα) υδατάνθρακα και 79% υγρασία ενώ έχει 0.95% φώσφορο (επί ξηρής μάζας) που είναι η καλύτερη από τις τέσσερις τροφές της λίστας.  Τα χαρακτηριστικά της την κάνουν εξαιρετική περίπτωση και για ηλικιωμένες γάτες μια και έχει μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας (που μπορεί να αντιμετωπίσει το κίνδυνο της σαρκοπενίας που ελλοχεύει στα ηλικιωμένα ζώα), αποτελείται από σούπερ εύπεπτα υλικά και πολύ μετρημένο φώσφορο (για την υγεια του ευαίσθητου ουροποιητικού των ηλικιωμένων γατών)! Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι υστερεί κάπως σε ταυρίνη μια και έχει 800 mg/kg (υπάρχουν ανταγωνιστές σε αυτη τη λιστα με διπλάσια ποσότητα)

Δεν έχει σόγια, ενισχυτικά γεύσης, ζάχαρή, συντηρητικά και περιέχει την απαραίτητη ταυρίνη! Είναι πλήρης τροφή!

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη πιο οικονομική τροφή της λίστας με 6.8e/κιλό στην συσκευασία των 800 γραμμαρίων -. Και οι υπόλοιπες γεύσεις της Animonda Carny, έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και μπορείτε να δοκιμάσετε και αυτές, με την ίδια άνεση και σιγουρια!

Καντε Κλικ ΕΔΩ για να αγοράσετε την Animonda Carny Βοδινό, Γαλοπούλα & Κουνέλι

Και αφού ολοκληρώσαμε την παρουσίαση των καλύτερων υγρών τροφών θα ήθελα να σημειώσω δύο πράγματα:

 • Δοκιμάστε και άλλες γεύσεις, ειναι ωραίο να δίνετε διαφορετικές γεύσεις στη γάτα σας – ο Τσιτσάκος τρώει σχεδόν όλες τις γεύσεις και χαίρεται με τις συνεχείς αλλαγές. Αυτο ισχύει και για τις άλλες προτάσεις της λίστας μου! Το πιο σημαντικό όμως, πέρα  από το θέμα της αντιμετωπίσης της βαρεμάρας, ο συνδυασμός αρκετών brands, προσφέρει σε μια γάτα τα δυνατά σημεία όλων των brands και ως ένα σημείο ακυρώνει τα αρνητικά τους.
 • Μια υγρή τροφή για γάτες σε γενικές γραμμες λειτουργεί ευεργετικά για τυχών προβλήματα του ουροποιητικού (μια και εξασφαλιζει ικανοποιητικη ενυδατωση της γάτας) αλλά και για την παχυσαρκία. Οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε και εκδοχές που δεν έχουν την ετικέτα “Sterilized” αν τα επίπεδα φωσφόρου είναι περιορισμένα και η αναλογία ασβεστίου φωσφόρου είναι σωστη (1.2 και πανω) – μια τέτοια περιπτώση είναι ας πούμε η Animonda Carny!
  Ωστόσο σε κάποιες περιπτωσεις η ετικέτα ‘sterilized’ έχει νόημα. Πχ στην Wellfed οι sterilized ετικέτες έχουν μεθειονίνη που οξινιζει τα ούρα (και εμποδίζει το ενδεχόμενο ουρολιθων) και καρνιτίνη που διευκολύνει το μεταβολισμό ενώ αναφέρεται το φώσφορο που έχουν (και ο οποιος είναι περιορισμένος)! Από την άλλη οι μη – sterilized Wellfed δεν έχουν μεθειονίνη και καρνιτίνη και δεν αναγράφουν το ποσοστό φωσφόρου! 

Επίσης αν θέλετε δείτε τις ενδεικτικές προτάσεις του Τσίτσου για grain free ξηρές τροφές για στειρωμένες ή για τις πιο οικονομικές αλλά αξιόλογες ξηρές τροφές με σιτηρά, για στειρωμένες γάτες κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους: 

ΥΓ: Για μερικά απλά τιπς για τον περιορισμό των εξόδων για τη σίτιση της γάτας σας κάντε κλικ εδώ

ΥΓ2: Aν αγοράσετε κάποια από τα προτεινόμενα προϊόντα από τους παραπάνω συνδέσμους να γνωρίζετε ότι ετσι βοηθάτε και τις 130 τσιτσόγατες και τους 9 Τσιτσόσκυλούς και όποια γάτα ή σκύλο βρίσκουμε στο δρόμο μας και έχει άναγκη, γιατί παίρνω το δωράκι μου χωρίς φυσικά αυτό να επιβαρύνει καθόλου εσάς!

ΥΓ3: Κλείνοντας να τονίσω για άλλη μια φορά ετούτο: Kαι γι’ αυτό όπως και για κάθε θέμα που αφορά στην υγεία της γάτα σας είναι απαραίτητο να κινηθειτε πάντα με την καθοδήγηση του κτηνίατρού σας

236 Απαντήσεις

   1. Αγαπητέ Τσιτσογατε οΤουφας μου 3,5 ετών πάσχει από αυτό;νοση στοματίτιδα και έτσι εκτός από κορτιζόνη (που δίνουμε αναγκαστικά) ….τρώει μονο τροφή σε κονσέρβα (cattovit sensitivity) και ελάχιστη ξηρά τροφή ίδιας ετικέτας .
    Ποια θα ήταν η κατάλληλη αντίστοιχη υγρή τροφή που θα μπορούσα να δοκιμάσω για την περίπτωση του .(ώστε να κάνω συγκεκριμένη ερώτηση στον κτηνίατρο)
    Ευχαριστώ πολύ ❤️

     1. καλησπέρα. έχω κι εγώ την ίδια απορία που δεν ξέρω αν απαντήθηκε, γατιά αδέσποτος, αστειρωτες αρσενικός, που δε μπορώ ακόμα να πιάσω, με προχωρημένη στοματιτιδα, σάλια κλπ, που ταιζω καθημερινά κ παίρνει , τόσο όσο κορτιζόνη κ stomorgyl, ποια από τις παραπάνω τροφές ενδείκνυται για αυτόν; του δίνω ψαράκι κ κοτοπουλακι βραστό οπότε μπορώ, αλλά θα ήθελα κ τη δική σας άποψη…

     2. εχω δει διαφορες αντιδρασεις γατων με στοματιτιδα σε συγκεκριμενης υφης τροφες.. δεν βγαζω ακρη..

   2. Είναι σωστό να δίνουμε κρύα απευθείας από το ψυγείο την υγρή τροφή στην γάτα μας; μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου η κονσέρβα σου ανοιχτεί και για πόσες ώρες;

    1. Νομιζω οτι τους αρεσει η ζεστη τροφη, αλλα γω πολυ συχνα δινω κρυα απο το ψυγειο. Οταν ομως το παιζει δυσκολος τη ζεσταινω με λιιιιγο νερακι

    2. το καλοκαίρι το βγάζεις λίγο να μην είναι παγωμένο αλλά απλά δροσερό. το χειμώνα ρίχνεις λίγο ζεστό νερό γιατί κρυώνουν

  1. Γειά,εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω δίνω πχ 40 γραμμάρια ξηράς τροφής, μια καλή πχ harper &bone ,εάν θέλω να προσθέσω και μια.κονσεβα πόσα να δίνω συνολικά συνδυασμό

   1. ααχ φανταζομαι και η δικη σου γατα θα ψωμολυσσαει οπως ο τσιτσακος που τον ειχα με 33 γρ καθημερινα και ηταν και παχυσαρκος (τωρα τρωει 250 υγρη και ειναι φιτ)!

    καθε γρ. ξηρας τροφης εχει 4πλασιες θερμιδες απο ενα γρ. υγρη! Οποτε αν θες να βαλεις μια κονσερβα 80 γρ. πρεπει να μειωσεις την ξηρα κατα 20 για να παιρνει τις ιδιες θερμιδες

 1. Καλημέρα σας, έχω 2 γάτες ο μεν αρσενικός είναι 11 ετών και εκτός από την ξηρά τροφή τρώει και ωμά ψάρια προτιμάει τον γαύρο, φυσικά του δίνω ανά 3 μήνες τα ειδικά αντιπαρασιτικά χάπια, επίσης έχω και ένα μωρό 2,5 μηνών που δεν τρώει τίποτα άλλο παρά σαρδέλλες ωμές, έχω δοκιμάσει βραστές, και πατέ και δεν τα τρώει, και αυτή παίρνει αντιπαρασιτικό σε μορφή κρέμας 1ml ανά 20 μέρες. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να διακόψω αυτή την διατροφή τους, ευχαριστώ.

  1. Νικο, πολλα μπορεις να κανεις, οπως να δοκιμασεις διαφορες τροφες μεχρι καποια να τους κανει κλικ, να ανακατεψεις ελαχιστη ποσοτητα ενος πατε με το φαγητο που του δινεις και αν το φαει να αυξησεις την ποσοτητα σιγα σιγα.. να δοκιμασεις να τον αφησεις με την επιλογη που θες εσυ για μια μερα, μηπως πεινασει και δεησει να φαει.. δεν ξερω.. πειραματισου, γινε δημιουργικος

   1. Καλημέρα Τσιτσο μου! Βρέθηκα με γατάκι μωρό στα χέρια, υπολογίζω 1ος μήνα… πήγε τουαλέτα, οκ, έμαθε… αλλά τα κόπρανα είναι υδαρη εδώ και 4 μέρες που το έχω… τρώει ειδικές τροφές για μωρά γατιά, από το pet shop, αν έχεις να προτείνεις κάποιες ειδικά για μωρά, ξηρή η υγρή, θα ήμουν ευγνώμων! Ο Σασα, ο μεγάλος υπέροχος γάτος μου πλέει σε πελάγη ζήλιας, κακιάς και αναξιοπρέπειας! Υπάρχει κάποια λύση;
    Ευχαριστω
    Μαρια!

    1. Για τον Σασα διαβασε αυτοο https://www.tsitsosthecat.gr/kainouria-gata-sto-spiti/

     Για το γατακι τωρα μπορει να ναι χιλια δυο, πχ σκουληκακια.. ισως να δοκιμαζες και ποιοτικες κιτεν υγρες που ειναι πιο φυσικες και πλουσιες σε ευπεπτη ζωικη πρωτεϊνη.. αλλα μαλλον καλυτερα οταν στρωσουν πρωτα τα κακακια του.. ολα αυτα παντα σε συνεννοηση με τον κτηνιατρο σου

     1. Νομίζω πρώτα και πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο,χρειάζεται αποπαρασιτωση.Αποκτησαμε κι εμείς νέο μέλος ,αν και τους άλλους από μωρά τους έχω μεγαλώσει και πάντα τρωγαμε το σκ…ο με το κουτάλι ,μέχρι να ισορροπήσουν.Η τελευταία μας λοιπόν εκτός της αποπαρασιτωσης που κάναμε ,ετρωγε τροφή ξηρά και υγρη gastro.και προβιωτικα .Έτσι ήρθε σε ισορροπία .Τώρα αισίως έφτασε τους 7 μηνες

 2. Στην διάθεση σας σε πριβε Συνομιλία να σας πω, πως φτιάχνονται οι κονσέρβες. Κάποτε δούλευα σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

  1. Αλέξη, υπαρχουν διαφορες συσκευασιες, φακελακια, μεταλλικα, τετρα ρικαρτ! δεν ξερω αν η μεθοδο που ακολουθουνταν στο σουπερμαρκετ ειναι η ιδια. οχι? ευχαριστω παρα πολυ για το ενδιαφερον

  2. Θα ήθελα να ξέρω πως φτιάχνονται οι κονσέρβες, παρακαλώ πείτε μου . Οι γάτες μου τρώνε μόνο κονσέρβα γι αυτό με ενδιαφέρει πολύ αυτό που θα μου πείτε . Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντηση σας ! Με εκτίμηση, Έλενα Περγαντή !

 3. Καλησπέρα σας,
  Έχετε υπόψιν σας τις τροφές wild freedom (π.χ. misty mountains ή golden valley)? Τι γνώμη έχετε?
  Επίσης οι στοχευμενες τροφές για πχ hairball, oral, skin&hair κλπ είναι αποτελεσματικες? Πρέπει να τις έχουν στη διατροφή τους? Αυτό βέβαια θα σήμαινε λιγότερη grain free τροφή….
  Ευχαριστώ!!!

 4. Διαφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο. Το να ταϊζεις το γατί 70% υγρασία και 30% ποιότητα φαγητού δηλαδή μηδαμινή ποσότητα τροφής δεν είναι καθόλου καλό. Εκτός αυτού το τρίχωμα της γάτα λαδώνει υπερβολικά. Με ξηρά τροφή whiskas σώθηκα και έχουν κι ένα τέλειο τρίχωμα. Αυτές τις γνώσεις τις έχω μέσω των κτινιάτρων (διοτι εχω μετακομίσει σε διαφορες πολεις) και φυσικα απο μονη μου το εχω παρατηρησει. Οποτε το συγκεκριμενο αρθρο δεν στεκει.

  1. Εγω παλι διαφωνω με τη διαφωνια σου αυγη μου. Δεν στεκει αυτο που λες: Οταν δωσεις υγρη τροφη στη γατα σου δεν θα δωσεις ιδια ποσοτητα με την ξηρα. Θα δωσεις ποσοτητα επι 4 και ετσι η γατα θα παρει ολες τις θερμιδες που χρειαζεται.

   Η γουισκας ειναι μια παρα πολυ κακη τροφη και αν καποιος κτηνιατρος σου συστησε χουισκας θελω να τον ρωτησεις γιατι σου την συστησε. Το τριχωμα δεν λαδωνει με μια καλη υγρη τροφη, αντιθετως λαμπει.. και παυει η ληθαργικοτητα, και η γατα ξεφουσκωνει και τα κακακια της γινονται πολυ τελεια

   1. συμφωνώ για τη συγκεκριμένη μάρκα.Κακη κι ευτυχώς οι 3 δεν την πλησιάζουν καθόλου.Μια φορά την αγόρασα.Το ίδιο και με την proplan δεν την έφαγε κανενα.Δοκιμασα και hills για τη διαβητική γατούλα,ούτε αυτή την πλησίασε.Κατεληξα ότι όσο πιο πολύ διαφημίζεται κάποια,τόσο χειρότερη είναι.Και το ότι βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ πάλι κάτι λέει

    1. Γιατί η whiskas είναι τόσο κακή τροφή όπως λέτε; αντίθετα εγώ ξέρω ότι οι γατούλες ξετρελαίνονται και είναι ευτυχισμένες όταν τρώνε αυτή τη μάρκα άσε που έχω διαβάσει τα καλύτερα για την διατροφική τους αξία. Συγγνώμη αλλά πιστεύω πως τελικά όλα είναι θέμα ύψους ποσοστών που παίρνουν οι γιατροί και οι ειδικοί από τις εκάστοτε εταιρείες προκειμένου να προωθούν τα δικά τους προϊόντα. Φυσικά αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά είναι κάτι που κυκλοφορεί ευρέως στον κόσμο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις τροφές των κατοικίδιων αλλά και στα φάρμακα και βιταμίνες των διαφόρων εταιριών.

     1. Θα ηθελα να μου δειξεις που εχεις διαβασει αυτα τα καλυτερα, να τα διαβασω και εγω, μηπως αυτοι που τα γραφουν γνωριζουν κατι που αγνοω.

      Αντιγραφω μια ετικετα whiskas και θα ηθελα να μου πεις που βρισκεις που κρυβεται η διατροφικη της αξια:

      Δημητριακά, κρέας και υποπροϊόντα κρέατος (εκ του οποίου 4% κοτόπουλο σε ανοικτό καφέ κομματάκια), φυτικά υποπροϊόντα, έλαια και λίπη, εκχυλίσματα φυτικών πρωτεϊνών, μέταλλα, λαχανικά (4% καρότα σε πορτοκαλί κομματάκια, 4% μπιζέλια σε πράσινα κομματάκια).

      Αν θες να βασιζεσαι σε αποψεις και οχι σε απλα γεγονοτα, καθως και στο οτι οι γατες σου ξετρελαινονται και ειναι ευτυχισμενες, μπορεις να το κανεις.

      Την ιδια τρελα εχουν και οι χουμανς με τους σουβλακους, ξετρελαινονται και ειναι ευτυχισμενοι, αλλα δεν το λες και θρεπτικη/υγιεινη διατροφη.

   2. Γειά σας.Το γατακι μου είναι κοντά δύο μηνών πάρα 8 μέρες.της δίνω τροφη υγρη από σούπερ μαρκετ.τρωει μια κονσέρβα το 24 ωρο των 100 γρ.ειναι ιδανικό για την ηλικία της?

    1. το θεμα ειναι να τρωει πολυ υγρη και οσο το δυνατον λιγοτερη ξηρα.. και να μην ειναι του σουπερ μαρκετ αν του σουπερμαρκετ ειναι κακης ποιοτητας

   3. Κοίταξε Tsitsos, και 4 φορές πιο μεγάλη να είναι η ποσότητα της υγρής τροφής σε σχέση με την ξηρή που δίνεις, πάλι, δεν την υποκαθιστά γιατί η ξηρή τροφή (η καλή εννοείται) έχει πολύ μεγαλύτερη αναλογία θρεπτικών συστατικών και πρωτεΐνης, η ξηρή πχ θα χει 200mg σιδήρου /kg,η υγρή 0,2mg/kg. Η, πχ η ξηρή ψευδάργυρο 150mg/kg η υγρή 13mg/kg. Καταλαβαίνεις δηλαδή; και 4 φορές πιο πολύ υγρή να είναι πάλι δεν είναι τόσο θρεπτική. Και χώρια που έχει πολύ λιγότερο κρέας. Συμφωνώ ότι πρέπει να τρων και υγρή, αλλά για λόγους ενυδάτωσης και προστασίας από ουρολιθιασεις πιο πολύ , αν και υπάρχουν και ξηρές που προστατεύουν και από αυτό το τελευταίο. Τώρα το καλοκαίρι σίγουρα ταιριάζουν και οι υγρές, όμως μην λες όσο το δυνατόν λιγότερη ξηρά, δεν είναι το ίδιο σε καμία περίπτωση!Ισορροπία θα λεγα και λίγο, πιο πολύ ξηρά τροφή.

    1. πολυ ενδιαφεροντα αυτα που λες.. η αναλογια πρωτεϊνης ομως ειναι εκει: στο 4πλασιο η ξηρα τροφη (οποτε με τετραπλασια ποσοτητα υγρης παίρνεις ιδια ποσοτητα πρωτεϊνης!..

     .. επισης τσεκαροντας τιμες στην καρνιλοβ ξηρα, ο σιδηρος δεν ειναι στα 200mg αλλα μόλις στα 48 – οποτε μην εχεις στο νου σου οτι απαραιτητα μια γατα χρειαζεται 200 mg/kg τροφης!

     Τελος δεν ξερω αν συγκρινουμε σωστα, πχ σε αλλες ετικετες αναγραφεται Ψευδάργυρος, σε άλλες θειικός ψευδάργυρος μονοενυδρος ενω σε αλλες Ψευδαργυρος Ε6, οποτε τιθεται και αυτο το θεμα. Αν πχ μια τροφη εχει 150 mg/kgr θειικού ψευδαργυρου, η ακριβης ποσοτητα ψευδαργυρου ειναι προφανως λιγοτερη (γιατι εχει βαρος και η θειικη ριζα – οχι???)

     Σε καθε περιπτωση με εβαλες στο τριπακι να τσεκαρω και αυτες τις τιμες πιο συχνα – ομως δεν ειναι καθολου βεβαιο οτι ειναι τα πραματα οπως τα λες.

     1. Καλησπέρα,
      που μπορώ να φυλάξω την υπόλοιπη τροφή αν δεν καταναλωθεί όλη η συσκευασία των 400gr ή 800gr?
      Ευχαριστώ

   4. Γιατί η whiskas είναι τόσο κακή τροφή όπως λέτε; αντίθετα εγώ ξέρω ότι οι γατούλες ξετρελαίνονται και είναι ευτυχισμένες όταν τρώνε αυτή τη μάρκα άσε που έχω διαβάσει τα καλύτερα για την διατροφική τους αξία. Συγγνώμη αλλά πιστεύω πως τελικά όλα είναι θέμα ύψους ποσοστών που παίρνουν οι γιατροί και οι ειδικοί από τις εκάστοτε εταιρείες προκειμένου να προωθούν τα δικά τους προϊόντα. Φυσικά αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά είναι κάτι που κυκλοφορεί ευρέως στον κόσμο που δεν έχει να κάνει μόνο με τις τροφές των κατοικίδιων αλλά και στα φάρμακα και βιταμίνες των διαφόρων εταιριών.

  2. Λυπάμαι που σας καθοδήγησαν στην συγκεκριμένη τροφή, είναι απο τις χειρότερες! Και αυτό διότι έχει μόλις 4% κρέας, διαβάστε από πίσω την συσκευασία την σύσταση.
   Το άρθρο δεν αναφέρεται στην άποψη του τσιτσου και του κάθε τσιτσου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κριτήρια για τροφές species appropriate (κατάλληλες για το είδος γατες).
   Αντιγράφουμε αυτό που θα έτρωγε στην φύση όσο μπορούμε.
   Κάντε μια έρευνα αν θέλετε..εκανα και εγώ το λάθος τα πρώτα χρόνια, να του δίνω ότι βρίσκω στα σούπερ μάρκετ..Σταματηστε όσο είναι νωρίς!
   Άρθρα υπάρχουν σε πολλά σάιτ,στο YouTube από κτηνιάτρους και σε ομάδες γατοφιλων με γνώσεις. Συμφωνούν όλοι..

   1. 4% κρεας, φουλ στα συντηρητικα, ζαχαρη κλπ κλπ! Ενω υπαρχουν σουπερ τροφες συγκριτικα με αυτες, σε ανταγωνιστικες τιμες.. μου κανουν εντυπωση επισης καποιες τροφες πολυ δημοφιλεις και πανακριβες και στην ετικετα το λενε ξεκαθαρα… 4% πεστροφα και τα υπολοιπα.. αγνωστα! Παρολα αυτά ο κόσμος της αγοράζει σε τιμή πιο ακριβή από αυτές που εχω ας πουμε εδώ πέρα

  3. Διαφωνω μαζί σας!! Whiskas η friskies είναι ότι χειρότερο υπάρχει σε τροφή!!

  4. Τροφές όπως Whiskas, Friskies και άλλες της ίδιας κατηγορίας που μπορεί να τις βρίσκουμε και σε σούπερ μάρκετ έχουν πολλά ενισχυτικά γεύσης γι’αυτό και τις τρώνε και οι πιο παράξενες γάτες, αλλά και πιο πολλά συντηρητικά, ετσι αλλάζουν το ph της γάτας κάτι που είναι πολύ σοβαρό έως και θανατηφόρο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μας το είπαν στην κλινική στον Πειραιά απέναντι από την Ευαγγελίστρια συγκεκριμένα. Η απόφαση φυσικά δική σας.

 5. Καλησπεριζουμε τον διάσημο Τσιτσο!! Ήθελα να ρωτήσουμε με την ευκαιρία καθότι αιώνια ερωτευμένοι με το συγκεκριμένο είδος ..είχαμε δύο γατιά (αδελφάκια) ο αρσενικός μας έφυγε από καρδιά στα 6 του (πράγμα σπάνιο) και το κοριτσάκι μας τον Απρίλιο 18 ετών. Επειδή λοιπόν δεν εντεχουμε άλλο χωρίς γατιά είπαμε σιγά σιγά να υιοθετήσουμε κάποια αδέσποτα μωράκια. Εσείς τι προτείνετε για τροφή γατιών γύρω στα 2.5 μηνων είτε ξηρά είτε υγρή. Το κόστος δεν μας ενδιαφέρει. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  1. Καλως τον ! δεν εχω κανει επισταμενη ερευνα αλλα η μποζιτα κιτεν (υγρη) και η καρνιλοβ κιτεν (ξηρα) ειναι εξαρειτικες

    1. Έχω μια ενήλικη γατούλα, στειρωμένη. Αν ανά κάποιες μέρες της δίνω και από τις 3 αυτές τροφές, της κανω κακό; ευχαριστώ εκ των προτέρων!

     1. καλως την.. γιατι θες να δινεις απο 3 διαφορετικες τροφες? για ποικιλια ? αν τις δεχτει καλα το στομαχακι της, τοτε μια χαρα

 6. Καλησπέρα σας !

  Εγώ υιοθέτησα δύο μωρά γατάκια πρόσφατα και τώρα μεγαλώσαμε και τρώμε μόνα μας. Ψάχνω την καλύτερη δυνατή τροφή που μπορώ να τους προσφέρω και κατέληξα σε αυτή που θα σε οδηγήσει το link. Καθώς είναι πολύ ακριβή και έχουμε πολύ μέλλον και πολλά έξοδα μπροστά μας θα ήθελα την γνώμη σου…. Σε κάποιους μήνες θα προχωρήσουμε και σε στείρωση , οπότε αν η συγκεκριμένη δεν κάνει να μην την ξεκινήσω διότι καμία σειρά της εταιρείας αυτής δεν αναγράφει πάνω ότι είναι για στειρωμένες γάτες. Θα ήθελα να συνηθίσουν σε μια εταιρεία και απλά να αλλάζω κατηγορία ανάλογα με τις ανάγκες τους καθώς μεγαλώνουν. Σου αφήνω το link και σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  https://www.quiko.gr/orijen-catandkitten-2270g.el.aspx

  1. εξαιρετικη ξηρα αλλα δεν μπορεις να γλιτωσεις απο τα προβληματα της ξηρας τροφης! προτεινω ανεπιφυλακτα και μπολικη υγρη!

   Επισης τσεκαρε και την ακανα απο ξηρα, πιο οικονομικη νομιζω βγαινει

   1. Καλημέρα! Του δίνω συνδυασμό ακανα σε κροκέτες κ υγρή Λεονάρντο .είναι οκ αυτό;Φυσικά προτιμάει την υγρή αλλά όταν πεινάσει τρώει κ τις κροκετες

 7. Καλησπέρα έχω τρεις στειρωμένες γατούλες και σκεφτομουν να ξεκινήσω την μικτή διατροφή. Η bozita που προτείνεις φαίνεται και οικονομική και ελεγα να την δοκιμάσω. Θεωρείς πως ειναι καλές και οι άλλες γεύσεις; Γιατί μάλλον το κοτόπουλο έχει έλλειψη. Και θα μπορούσες να δώσεις κάποιες οδηγίες για την μικτή διατροφή; Ευχαριστώ πολυ

  1. ναι ναι μπορεις να δοκιμασεις και τις αλλες γευσεις, ουτως ή άλλως όλες βασίζονται στο κοτοπουλο και εχουν τυπου 5% από το αλλο κρεας (πχ ταρανδο κλπ)

   Καλυτερα μην ανακατευεις την ξηρα με την υγρη και θα σου ελεγα τουλαχιστον να μοιρασεις τις θερμιδες.. αν πχ ταιζες 80γρ ξηρα τη γατα σου να δινεις τωρα 40 γρ ξηρα και 160 γρ υγρη (η ξηρα εχει 4πλασιες θερμιδες απο την υγρη)

 8. Γειά σας ! Μπορείτε σας παρακαλώ να μου προτείνετε μία καλή ξηρή τροφή αλλά και υγρή grain free για γατάκι περίπου 5 μηνών ; Σας ευχαριστώ πολύ !!

  1. Αναστασια μου δεν εχω κανει ερευνα για kitten.. σιγουρα η carnilove kitten (σε ξηρα) ειναι σουπερ καθως και η bozita kitten (σε υγρη)

 9. Υγρή τροφή δίνω στην γάτα μου μια φορά την ημέρα είναι καλά η θέλει περισσότερο

  1. Θοδωρη εξαρταται και απο το βαλάντιό σου και από το τι θες εσυ. Εμεις φτασαμε να τρώμε μονο υγρη τροφη (αλλα ποιοτικη υγρή)

   1. Καλημέρα, όταν λέμε καλή ποιοτική υγρή τροφή εννοούμε τις τροφές που αναφέρονται στο άρθρο;
    Ενδιαφέρομαι για αποκλειστική σίτιση υπερήλικης γάτας με αυτοάνοση ουλοστοματίτιδα.
    Ευχαριστώ.

    1. Σταυρουλα μου δισταζω να προτεινω πραγματα για οχι υγιεις γατες.

     Οι τροφες που προτεινω ειναι ενδεικτικες.. δλδ αν βρεις αλλες με παρομοια χαρακτηριστικα, νομιζω θα ειναι και αυτες ο,τι πρεπει.. δλδ τροφές αποτελουμενες σχεδον αποκλειστικα απο πραγματικο κρεας ατμισμενο και υγρασία (συν τα απαραιτητα όπως ταυρινη κλπ).

     1. Εγώ πηγαίνω στη Βαρβάκειο και αγοράζω μοσχαρίσια καρδιά και εντόσθια κοτόπουλου. Την καθαρίζω από τα σκληρά και την βράζω
      με καρότα και αρακά. Ψιλοκοβω ένα μέρος και και περνώ στο μουλτι τα υπόλοιπα. Έτσι κάνω και πατε. Μετά τα βάζω σε μπολ /μερίδες (λίγο κομματάκια και λίγο πατε). Στο μουλτι βάζω και ελαιόλαδο. Βγάζω 25 περίπου μερίδες. Στην καταψυξη. Κάθε πρωί βγάζω μια κι ως το βράδυ έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου.

     2. Πολυ καλο Μαρω, μονη μ ενσταση οτι το βρασιμο στερει βασικα συστατικα και πρεπει να μπαινουν και συμπληρωματα για να ναι πληρεις οι τροφες που φτιαχνεις

 10. Όταν λέμε ποιοτική υγρή τροφή,τα προϊόντα σούπερ μάρκετ Φρισκις Γουισκας,και λοιπά είναι Ακατάλληλα ??Δυσκολη απάντηση ,αλλά η τσέπη …. γαβγίζει!!!! Μια απάντηση θα βοηθούσε.εχω τρία γατιά στο σπίτι μέσα…..!

  1. Λυπάμαι που σας καθοδήγησαν στην συγκεκριμένη τροφή, είναι απο τις χειρότερες! Και αυτό διότι έχει μόλις 4% κρέας, διαβάστε από πίσω την συσκευασία την σύσταση.
   Το άρθρο δεν αναφέρεται στην άποψη του τσιτσου και του κάθε τσιτσου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κριτήρια για τροφές species appropriate (κατάλληλες για το είδος γατες).
   Αντιγράφουμε αυτό που θα έτρωγε στην φύση όσο μπορούμε.
   Κάντε μια έρευνα αν θέλετε..εκανα και εγώ το λάθος τα πρώτα χρόνια, να του δίνω ότι βρίσκω στα σούπερ μάρκετ..Σταματηστε όσο είναι νωρίς!
   Άρθρα υπάρχουν σε πολλά σάιτ,στο YouTube από κτηνιάτρους και σε ομάδες γατοφιλων με γνώσεις. Συμφωνούν όλοι..
   Τροφές υγρας οικονομικές με καλή σύσταση,
   Nuevo 1,65€ τα 400γρ
   Leonardo 2,00€ τα 400γρ
   Animonda 1,75€ τα 400γρ
   Animonda vom Feinstein 0,80€ τα 100γρ.

   1. Με την ανιμοντα ταϊζω τις 15 γατες της αυλης.. βάλιου φορ μάνι (και ξεκαθαρη ετικετα) – σουπερ τροφή! Η Νουέβο μπολικο κρεας και ζωμος (όπως πρεπει να ναι μια σωστη κονσερβα) αλλα προτιμω τη Γουελφεντ που σου λεει ακριβως τι κρεας δινεις στη γάτα (ενω η νουεβο ειναι μεν 70% κρεας & παραπροϊόντα – και η ανιμονδα εχει παραπροϊόντα αλλα διευκρινιζει ξεκαθαρα τι ειν αυτα – εκ των οποιων 30% κοτοπουλο και το υπολοιπο δεν διευκρινιζεται).. βεβαια ειναι πιο φτηνη απο γουελφεντ!

    Για παρομοιους λογους προσπερνω και την Λεοναρντο!

 11. Καλησπέρα, για την Bonita βλέπω ότι περιέχει αρκετό χαλκό, τον οποίο λένε να αποφεύγεται για γάτες με ηπατικά προβλήματα. Το θέμα είναι πως αναγράφει πενταιδρικος χαλκός, είναι διαφορετικό αυτό? Αν υπάρχει ειδικός να μου πει θα ήμουν ευγνώμων γιατί το συναντώ συχνά σε τροφές και δεν ξέρω αν του την πάρω μην κάνω κακό. Όσο για το να ρωτήσω κτηνίατρο όσοι έχω μιλήσει ούτε αυτά που ξέρουμε τα βασικά περί διατροφής δεν ξέρουν, μόνο Purina και royal canin και hills ξερουν να προτεινουν !!

   1. Ο πενταεδρικος χαλκός είναι μια ένωση του χαλκού. Εάν συγκρίνετε ποσοτικά ένα ποσοστό χαλκού , με ένα άλλο ποσοστό πενταεδρικου θειικού χαλκού, είναι λάθος. Για παράδειγμα, μια κονσέρβα που περιέχει 25mg Χαλκού έχει την ίδια ποσότητα σε χαλκό, με μια κονσέρβα που περιέχει 100mg Πενταεδρικου θειικού Χαλκού.

 12. Ευχαριστούμε για τα πολύ χρήσιμα tips. Τι γνώμη έχετε για την φρέσκια/ μαγειρευτή τροφή Noma?
  Θεωρείται καλή ως «υγρή»;

  Συστατικά
  Κοτόπουλο Ελληνικό 90%, Συκώτι Κοτόπουλου, Καρότο, Σπανάκι, Σπόροι Κάνναβης, Βιολογικό Λινέλαιο, ταυρίνη, χολίνη
  Διατροφική ανάλυση
  Θερμίδες (Kcal/100g) 176, Πρωτεΐνη 19,2% min, Λιπαρά 8,8% min, Εδώδιμες Ίνες 0,5% max, Υδατάνθρακες 3,2%, Υγρασία 67%, Αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου 1,2:1

   1. Το παρασκευαστήριό τους είναι δίπλα στο σπίτι μου. Μπήκα να αγοράσω για τις γάτες μου κ έπαθα πλάκα με τις εγκαταστάσεις, την καθαριότητα κλπ. Το φαγητό μοιάζει με ανθρώπινο. Οι γάτες μου ΞΕ ΤΡΕ ΛΑ ΘΗ ΚΑΝ!

 13. Έχοντας κάνει αρκετή έρευνα για τη σωστή διατροφή της γάτας, καθώς ο ένας γάτος μου είχε θέματα με το στομάχι του, έχω καταλήξει σε έναν συνδυασμό ξηράς και υγρής τροφής ο οποίος έχει φανεί ευεργετικός. Από ξηρή τροφή χρησιμοποιώ την ACANA η οποία είναι ξεκάθαρη στα συστατικά που χρησιμοποιεί, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (την οποία περιγράφει ακριβώς στην ετικέτα -πχ. δεν γράφει “παράγωγα κρέατος”) και χωρίς πρόσθετα και συντηριτικά.
  Για την υγρή επιλέγω super premium τροφές, επίσης με πολύ ξεκάθαρα συστατικά στην ετικέτα (πχ. γαλοπούλα και όχι “πουλερικά”). Wellfed, Almo Nature και Applaws είναι αυτές που έχω προτιμήσει. Την Bozita και Brit δεν έχω δοκιμάσει, αλλά είμαι ανοιχτή.

  Πάντως, από τότε που ταΐζω με αυτόν τον τρόπο έχω δει μεγάλη διαφορά στη διάθεση των γατιών μου (έχω 2, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, 3-4 χρονών, στειρωμένα) και δεν έχουν πάρει καθόλου περιττό βάρος.

  1. Ποιες είναι οι ημερήσιες αναλογίες υγρής και ξηράς τροφής που δίνετε στην κάθε μία;

   1. Οι γατες εξω τρωνε τις μισες μερες BARF (περιπου 120 γρ) και τις αλλες μισες Ποιοτικη υγρη με λιγη ξηρα!

    Ο τσιτσος τρωει περιπου 200 γρ υγρη τροφη την ημερα και 10 γρ περιπου ξηρα! Αλλα καθε γατα μοναδικη, πρεπει να βρεις εσυ ποσο πρεπει να τρωει η γατουλα σ

 14. Καλημέρα σου έχω στείλει στο messenger μήνυμα.
  Η γάτα μου τρώει υγρή τροφή bozita 3 φορές την ημέρα από το μικρό πιατακι το μισό.
  Έβαζα κ την ownat classic,την οποία την έχει σταματήσει.
  Πηγαίνοντας στο κατάστημα που παίρνω τροφές μου έδωσε δείγμα μια τροφή (την οποία στην έχω στείλει φωτογραφία στο messenger).
  Την οποία την εξαφάνισε.
  Επειδή θα πάω σήμερα να πάρω κ ξηρά τροφή εάν μπορείς ενημέρωσε με εάν αξίζει να την αλλάξω(optima)
  Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου

 15. Καλησπέρα σας! Ευχαριστούμε τόσο πολύ για όλη τη δουλειά που κάνετε!! Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποια υγρή τροφή κοντινή σε θρεπτική αξία με τις παραπάνω, αλλά πιο οικονομική, ή αν όποιες πιο οικονομικές από αυτές έχετε βρει, δε θα τις συστηνατε με τίποτα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

 16. Καλησπέρα!!!
  Ο γατούλης μας είναι τώρα 3.
  Πριν 1,5 χρόνο έπαθε ουρολοίμωξη, δυσκολευόταν να πάει τουαλέτα και ο κτηνίατρος μας είπε πως έχει εξαιρετικά μικρή ουρήθρα.
  Είχε κάνει κατακράτηση ούρων, τα οποία έβγαλε με σύριγγα και στη συνέχεια του έκανε επέμβαση για να ανοίξει την ουρήθρα…τα έξοδα ουκ ολίγα…
  Τον είχαμε με ορό και ενέσιμη αντιβίωση…
  6 μήνες μετά έπαθε και πάλι το ίδιο.
  2η επέμβαση, ο γάτος δεν έχει πλέον γεννητικά όργανα…
  Του δίνουμε μόνο ξηρά τροφή hills urinary care, urinary stress και σπανίως υγρή της ίδιας εταιρείας.
  Ένα μήνα πριν άρχισε να πονάει και πάλι και δεν μπορούσε να ουρήσει.
  Το ξεπέρασε γρήγορα με αντιβίωση.
  Δεν είμαι πολύ σίγουρη για το πόσο σωστά έχουν γίνει τα πράγματα…

  1. Συγνωμη αλλα θα το πω.. δεν νομιζω οτι θα μπορουσε να χει παει χειροτερα! Διαβασε αυτο παρακαλω => https://www.tsitsosthecat.gr/poso-nero-prepei-na-pinei-i-gata/

   και το παρακατω κειμενο

   🆘 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ! 🆘
   Η φιλη Χριστιανα εδω περα λεει οτι μετα τη στροφη σε μποζιτα το ψιψι της σταματησε να πινει νερο, ομως ουρει φουλ!
   Γιατι? Γιατι η γάτα παρολο που δεν πινει νερο απο το μπολ, μεσω της τροφης προσλαμβανει συνολικα περισσοτερο νερο απο πριν! Και ετσι φυσικα και μοιραια το ριχνει στο κατουρημα
   Αντιθετα γατες που βασιζονται στην ξηρα τροφη δεν προσλαμβανουν οσο νερο χρειαζεται παρολο που πινουν μπολικο νερο απο το μπολ! Γιατι;;;
   Γιατι η γατα σαν ειδος εξελιχθηκε σε μερη ερημικα με ξηρασια. Και σαν ειδος η γατα εμαθε να προσλαμβανει το νερο που χρειαζεται απο τα θηραματα της ( που εχουν 70% υγρασια)!
   Ετσι ακομη και αν εχεις ααααφθονο φρεσκο νερο στη γατα σου στο μπολ της, ειναι πολυ πιθανο να πιει λιγοοοτερο απο οσο χρειαζεται και να αφυδατωνεται..
   .. αυτο ερχεται και κουμπωνει με την αδυναμια της ξηρας τροφης να ενυδατωσει (μιας και εχει μολις 7-10% υγρασια)
   Και ετσι αυτο που συμβαινει ειναι οτι οι γατες που βασιζονται στην ξηρα τροφη βιώνουν μια ηπια αφυδάτωση για χρονια – αν αυτη δεν τους στοιχισει στα μικρατα τους μια ωραιοτατη ουρολιθιαση (σε συνδυασμο με το οτι η ξηρα τροφη αλλαζει το pH στα ουρα και ευνοει την δημιουργια ουρολιθων) ειναι πολυ πιθανο στα γεραματα τους να προκαλει προβληματα στα νεφρα που τα παιζουν απο τα χρονια αφυδατωσης..
   .. εξαιτιας αυτης της ηπιας αφυδατωσης τα νεφρα λειτουργουν με τετοιο τροπο ωστε να συγκρατουν νερο και να διατηρουν το επιπεδο ενυδατωσης σε αποδεκτα πλαισια.. ομως κουραζονταιιι.. και καποια στιγμη τα παιζουν.. και πλεον δεν μπορουν πια να συγκρατησουν καθολου την υγρασια
   .. και μια ωραια πρωια μπορει να δειτε τη γατα σας να αρχιζει να πινει σαν τρελη νερο … ειναι ενα πολυ χαρακτηριστικο σημαδι νεφρικης ανεπαρκειας – που μπορει να εμφανιστει οταν πια το προβλημα ειναι ΠΟΛΥ προχωρημενο

   1. ΣΥΝΘΕΣΗ
    88% κρέας και ζωικά παράγωγα σε φιλέτα (11,6% γαλοπούλα), μέταλλα, παράγωγα φυτικής προέλευσης (0,4% ινουλίνη), φρούτα (0,1% αποξηραμένα κράνμπερι). Αναλογία σάλτσα/φιλέτο 50/50.
    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
    Ακατέργαστη πρωτεΐνη 10%, ακατέργαστο λίπος 3,5%, ακατέργαστη τέφρα 2,5%, υγρασία 81%, ακατέργαστες ίνες 0,7%, ασβέστιο 0,3%, φώσφορος 0,25%, νάτριο 0,2%. Μεταβολιζόμενη ενέργεια: 79 kcal/100 g.
    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΝΑ 1 ΚΙΛΟ
    Βιταμίνη D3 (3a671) 160 IU, βιταμίνη Ε (3a700) 100 mg, ταυρίνη (3a370) 520 mg, βιοτίνη (3a880) 0,1 mg, ψευδάργυρος (3b605) 10 mg, μαγγάνιο (3b502) 2 mg2 mg, ιώδιο (302 mg. , χαλκός (3b405) 1,2 mg.

 17. Γειά σας,
  έχω ένα γατάκι 2 μηνών. Ήτανε αδέσποτο, το πήρα σε γιατρό και έχει κάνει τα σχετικά για την ηλικία του εμβόλια κλπ. Μου σύστησε να αφήσω την υγρή τροφή και να δώσω ξηρή. Δυστυχώς ξεκίνησα με ουισκας νόμιζα ότι είναι από τις καλές. Είμαι από Κύπρο και δεν ξέρω πού μπορώ να βρω τις τροφές που αναφέρετε πιο πάνω. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να με βοηθήσετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

 18. Καλησπέρα σας, έχω μία γατούλα από τον Μάιο είναι περίπου 7-8 ετών ήταν αδέσποτη και ήταν δαγκωμένη από άλλο ζώο. (δεν έχει δόντια μόνο τους δύο κυνόδοντες πάνω) Γιάτρεψα την πληγή της όμως κάνοντας εξετάσεις και εμβολιασμούς βρέθηκε ηπατική ανεπάρκεια, είπαμε μήπως οφείλεται στις αντιβιωσεις!!! Ακολούθησα τις οδηγίες του κτηνιάτρου αλλά είχα πολλά θέματα με την διατροφή της στην αρχή της έδινα κονσέρβα υγρή του εμπορίου, μετά βραστό κοτόπουλο άπαχο(δεν πήγαινε τουαλέτα 5 μέρες!!!!) , jojefa με ηπατικα χάπια, κλινική δίαιτα της hills (που δεν την έτρωγε) royal (ο κάθε γιατρός την εταιρία του!!!!) έτρωγε ξηρά κλινική τροφή τελικά της royal κάνοντας εξετάσεις σε δύο μήνες (ξανακαναμε και έδειξε ηπατική ανεπάρκεια απλά επιβαρυνθηκε με την αντιβίωση) η ηπατική ανεπάρκεια χάθηκε ΑΛΛΑ είχε πέσει ο αιματοκριτης του και βρήκε λέει μόρφωμα κατά την ψηλάφιση. Άλλαξα διατροφή αυτήν την bozita πήρα στην αρχή έκανε σαν τρελή (έπαιρνε κορτιζόνη για στοματιτιδα!!!!) σταδιακά αύξησα την δόση. Όμως ξαφνικά δεν την θέλει!!! Τρώει το ζουμακι την γλύφει και το πετάω αυτή μένει με ελάχιστη τροφή? Τι να κάνω, έχω πληρώσει πολλά χρήματα στους κτηνιατρους και δεν έχουν και μηχανήματα και τρέχω σε διάφορους!!! Πείτε μου τι να κάνω με το φαγητό της!!!

 19. Καλησπέρα, έχω δύο γατιά αρσενικά ενός και δύο ετών, δοκίμασαν bozita και Wellfed και δεν τους άρεσε καθόλου αναγκαστικά και τις έδωσα σε αδέσποτα που έχουμε στην γειτονιά, την Felix την τσακίζουν, μπορείς να μου προτείνεις κάποια άλλη υγρή τροφή

 20. Καλησπέρα Τσίτσο
  Έχω έναν taxido 7 χρονών με πρόβλημα στουρβίτη. Του έχω κάνει τρεις φορές απόφραξη με καθετηριασμό. Η τροφή που του δίνω από τότε που έπαθε το πρόβλημα είναι η ξηρή ROYAL CANIN URINARY και καμιά φορά ROYAL CANIN URINARY υγρή σε φακελάκι και δεν έχει πρόβλημα. Όμως τελευταία παρουσιάζει αίμα και βλέννα στα κόπρανα. Ο γιατρός είπε πως πρόκειται για αλλεργία, (εγώ δεν το πολυπιστεύω) Του έκανα μια δίαιτα με βραστό κοτόπουλο και μοσχάρι και τα κόπρανα επανήλθαν στο φυσιολογικό. Πολύ φοβάμαι όμως ότι τώρα που ξανάρχισε τη ROYAL CANIN θα του ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα (στα κόπρανα). Τι μου προτείνεις για τροφή; (ξηρή και υγρή); Πρέπει να είναι απαραίτητα URINARY ή όχι;

  1. ειναι αφυσικες οι ξηρες τροφες και λογικο ειναι καποια στιγμη να χτυπησουν καπου.. προφανως στροφη σε ποιοτικες υγρες σαν αυτες που προτεινω – παντα ομως σε συνεννοηση με τον κτηνιατρο σου – ή αν δεν σε καλυπτει αυτος με καποιον αλλον που να τον καταλαβαινεις και να σε καλύπτει

   1. Δεν υπάρχει κτηνίατρος που να προτείνει υγρή τροφή. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κανέναν. Όλοι προτείνουν αυστηρά ξηρά τροφή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια εμμονή με τους ξηρές τροφές.

 21. Λέω να το γυρίσω κι εγώ σε υγρή τροφή στο γατο μου.. πόσο πρέπει να τρώει ημερησίως ένας γάτος, σχεδόν 10 ετών, στειρωμένος; Σημειωτέον, είναι 8,6 κιλά κ τώρα του δίνω Leonardo ξηρά τροφή για στειρωμένα..

  1. δεν ειναι στανταρ δημητρα.. μονο κανε τη μεταβαση οπωσδηοπτε πολυ σταδιακα γιατι θα σου κανει διαρροιες – επισης αν εδινες πχ 50 γρ ξηρα τωρα θα χρειαστει κατα προσεγγιση 200 γρ υγρη για να καλυψει τις θερμιδικες του αναγκες

 22. Γεια και ευχαριστουμε για την ενημερωση!
  Η δικη μου ερωτηση ειναι η εξης: εχει σημασια αν την σωστη ημερισια ποσοτητα τροφης της γατας τη δινουμε σε 4 ή σε 2 (μεγαλυτερα) γευματα;
  Και μεις bozita δινουμε γιατι η γατα ειναι σουηδεζα και απ’οτι θυμαμαι και η bozita το ιδιο (τη βρισκεις ευκολα εδω)

 23. Τσιτσο μου εμένα ο γατουλης μου 4χρονων σχεδόν δεν μου τρώει τίποτα από όσα προτείνεις σε υγρή τροφή… πλούσιο έκανα το γατοσκυλο αλλά χαλάλι γιατί τρώνε οι φίλοι σου και τα αδέσποτα που ταιζω..την μόνη υγρή που τρώει με όρεξη (το ζουμί μόνο) είναι η rokus … οικονομική αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή..την ειχα βρει σε ένα πετ της γειτονιάς όταν ήταν ακόμη μηνών και δεν έτρωγε καθόλου ξηρά τροφή..τι να κάνω να του δίνω ή καλύτερα να μην τρώει καθόλου υγρή;;;η μαμά του τρώει τα πάντα σε υγρή μορφή αρκεί να μην είναι πατέ.. περιμένω την γνώμη σου

 24. Καλησπέρα, εγώ του δίνω brit ξηρά και bozita σε υγρή, συνήθως 1 γεύμα ξηρά και 2 υγρή για να μην μένει που καιρό η κονσέρβα ανοιχτή. Όλα καλά τρίχωμα και τέτοια , αλλά τα κακά του είναι αρκετά μαλακά, όχι διάρροια, αλλά αρκετά μαλακά και το βασικό, κλάνει, κλάνει τόσο πολύ που νομίζω πως πήρα Ασβο και όχι γατο, όπως επίσης και ότι μυρίζει πολύ το στόμα του και το σάλιο του. Προχτές που τον πήγα κτηνίατρο ( η οποία πουλάει brit, τυχαίο αυτό) , μου είπε να του κόψω την υγρή τελείως γιατί το γατί δεν θα πρέπει να κλάνει και να δούμε για 2 εβδομάδες πως θα είναι τα κακά του και οι πόρδες του και ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε και την brit. Το βασικό επιχείρημα για την υγρή είναι πως βοηθάει να μαζεύει πέτρα στα δόντια και αυτό είναι καλό διότι δημιουργεί προβλήτα. Γιατί την νεφρική ανεπάρκεια δεν μου είπε τίποτα. 3 μέρες που ειναι μόνο με ξηρά, συνεχίζει να κλάνει και προβληματίζομαι…

 25. Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες τις μάρκες υγρής τροφής που αναφέρεις και δυστυχώς δεν τρώει καμμία άλλη εκτός από gourmmet μπορεί να της δημιουργήσει πρόβλημα αυτό; Από ξηρή τροφή τρώει acana!

  1. ειναι καπως κριμα γιατι ρε γμτι η γκουρμε γραφει αυτο το ενοχλητικο 4% κοτοπουλο (πχ) και για το υπολοιπο δεν σου δινει κανενα στοιχειο.. παντως ειναι σημαντικο να τρωει μπολικη υγρη για ενυδατωση καλο κορεσμο πεινας καλη λειτουργια ουροποιητικου, αποφυγη δυσπεψιων, ληθαργικοτητας παχυσαρκιας

   Αα την περιπτωση της μπαρφ την εχεις εξετασει?

 26. Εγώ από όλες αυτές τις τροφές προτιμώ μετά από πολύ μελέτη την Welfed και την Granata Pet… Στην Αnimonda περιέχεται κραμβέλαιο που για τον άνθρωπο είναι εντελώς ανθυγιεινό οπότε δεν το θέλω ούτε για την γάτα μου. Στην Βοzita ενώ φαίνεται πιο οικονομική οι δόσεις ταισματος είναι σχεδόν διπλάσιες οπότε η τιμή είναι περίπου ίδια με τις πιο ακριβές…

  1. εγω δεν δινω διπλασια δοση μποζιτα για να χορτασει.. Για το κραμβελαιο αν θες ψαξε το μηπως προκαλει θεμα στη γατα. Φυσικα wellfed και ειδικα granata φοβερες επισης

 27. Καλησπέρα αγαπημένε Τσιτσόγατε!

  Έχω μια απορία για τον γατούλη μου Frodo, σχεδόν 10 μηνών.. του άλλαξα τροφή από Purina One Βοδινό στην Amanova Sterilised Cat Exquisite. Πιστεύεις είναι μια καλή αλλαγή; Επίσης σκέφτομαι να ξεκινήσουμε υγρή τροφή 1-2 φορές την εβδομάδα, την Animonda Carny. Έχω μπερδευτεί λίγο με τα γραμμάρια, πόσα γραμμάρια υγρής χρειάζεται την ημέρα; Τώρα του δίνω 62 γραμμάρια ξηράς κάθε ημέρα. Σ’ευχαριστώ!

  1. μαριεφη! Ναι καλυτερη η Αμανοβα! Εγω λεω να δινεις καααθε μερα Ανιμονδα να ενυδατωνεται καλυτερα. Επισης ξερε οτι 1 γρ ξηρα τροφης εχει περιπου 4πλασιες θερμιδες απο την υγρη.

   Αρα αν ας πουμε αφαιρεσεις 10 γρ ξηρα τη μερα μπορεις να δινεις 40 γρ υγρη την ημερα! Εγω στη θεση σου σε πρωτη φαση εφοσον εχουμε υγιη γατουλα θα πηγαινα ευκολα μισες θερμιδες υγρη μισες ξηρα.. και αν ολα καλα θα πηγαινα σε σχεδον αποκλειστικα υγρη.

   Αν το κανες ετσι θα πρεπε να δινες 31 γρ ξηρα και 124 γρ υγρη την ημερα. Και επειδη ειναι κατα προσεγγιση αυτα που σου λεω.. κανε ζυγισματα ανα 15 μερες να δεις οτι ολα καλα με το βαρος

   1. Καλησπέρα τσιτσο,
    Μπορείς να μου εξηγήσεις σε παρακαλώ πως υπολογίζω το ποσοστό φωσφόρου στα συστατικά;
    Σε ευχαριστώ!

 28. Καλησπερα.Απο οταν τον στειρωσαμε δεν τρωει με τιποτα υγρη τροφη.Παλια ετρωγε οτι του διναμε.Τωρα ουτε κοκο δεν τρωει.Αναγκαστικα του δινω μόνο ξηρή τροφη.Έτσι δεν μπορώ να του δώσω κ χάπι για παράσιτα.Παλιά του το έβαζα στην υγρη.Τωρα;

  1. Τωρα προβλημα. αν θες δοκιμασε την γκραναταπετ που ειναι πολυυυυυ γευστικη και καποιοι μου ειπαν οτι μονο αυτη τρωει..

  2. Έχω δύσκολο γατο δεινοπαθουσα να του δώσω χάπι για τα σκουλήκια και οι κονσέρβες δεν του αρέσουν γλύφει λίγο και τις αφήνει. Πλέον οταν θέλω να του δώσω χάπι το κάνω σκόνη όσο ποιο λεπτή τη ζυμώνω σε λίγο μοσχαρίσιο κιμά προσοχή θέλει λίγο για να βεβαιωθείτε ότι θα φάει όλο το χάπι και σερβίρω έχει εξαφανιστεί σε δευτερόλεπτα. Αφού δεν τρωει κονσέρβες δοκιμάστε να συμπληρώνετε με BARF Την διατροφή του ποιο οικονομική και πολύ καλύτερη από τις καλύτερες κονσέρβες και αρέσει σε όλες τις γάτες.Δοκιμαστε κ θα με θυμηθείτε 😉

 29. Αγαπητέ Τσιτσο,
  Καταρχάς να ευχαριστήσω για τα άρθρα , τις συμβουλές (με έχουν σώσει άπειρες φορές ) εξαιτίας των οποίων έχω σταματήσει να ζαλίζω(τόσο συχνά ) την αγαπημένη μας κτηνίατρο. Αρσενικό Scottish fold (στους τέσσερις μήνες) παρουσίασε πρώτη φορά ουρολοίμωξη … Έκτοτε ξεκινήσαμε την urinary της Royal Canin σε ξηρή , αλλά πλέον τρώει συνδυασμό υγρής και ξηρής urinary και έκτοτε δεν παρουσίασε πρόβλημα με την κύστη του (ούτε μετά τη στείρωση) και τρώει και τις λιχουδιές του (στις οποίες έχουμε εναλλαγές ) . Είναι μεν από τις αρκετά ακριβές τροφές αλλά έχουμε σωθεί . Επίσης , τρικ για να πίνει νερό , αφήνω διαφορα μπλοκάκια με νερό σε σημεία του σπιτιού , όποτε στη βαρεμάρα του εκεί που θα περάσει πίνει λίγο λίγο και έτσι τα καταφέραμε . Ελπίζω να συνεχίσει έτσι χωρίς πρόβλημα . Και μια παρατήρηση . Όταν έτρωγε μόνο ξηρή ή περισσότερη ξηρή τροφή φουσκώνει η κοιλιτσα του και δυσκολεύεται με την «τουαλέτα» του , όποτε θα συμφωνήσω με τα οφέλη της υγρής έναντι της ξηρης τροφής , άλλωστε όταν βγαίνει το κουταλάκι για να βάλουμε την υγρή χαίρεται και ο μικρος που έρχεται με τη χαρωπή ουρίτσα και παίρνει θέση πάνω από το πιατάκι του!

 30. Για να μην λεμε οτι θελουμε κ για να μην τρομαζουμε κοσμο που δεν γνωριζει για το κραμβέλαιο
  σας παραθετω εδω ενα link για να διαβασετε κ να καταλαβετε τι ειναι αυτο το ελαιο κ ποσο επικiνδυνο ειναι τελικα?

  https://www.enallaktiko.gr/blogs/blog/rapeseed-oil

  Σκεφτομαι κ εγω να δωσω αποκλειστικα κ μονο υγρη τροφη στην γατουλα μου.
  Εχει αλλεργια δλδ ξυνεται συνεχως με οτι ξηρα τροφη κ αν της εχω δωσει κ μαλιστα τελευταια που της αλλαξα απο Natural trainer (Σολομο για στειρωμενες γατες) σε Princess βλεπω να πεφτει η τριχα της κ να ξυνει ασχημα το προσωπο της!!!

  Φοβαμαι οτι αυτο οφειλεται στην ξηρα τροφη! Της δινω καλο λαδι το Grizzly κ παντα προσεχω τι της δινω απο λιχουδιες που δλδ τις εκοψα για να δω τι πραγματικα συμβαινει!

  Ειναι στειρωμενη κ ειναι γυρω στα 4 κιλα αφου καναμε διαιτα κ χασαμε κοντα τρια κιλα!!!
  Την υιοθετησα πριν 2 χρονια κ απο τοτε ειμαστε αχωριστες!

  Μπορεις καλε μου Τσιτσο να μου προτεινεις αναμεσα σε Granata pet κ Animonda ποιο να της δινω?
  Σε ευχαριστω πολυ για ολες τις πληροφοριες κ τον χρονο σου!!!!

  1. καλως την! και τις δυο – και αν βρεις και αλλες καλες που της αρεσουν να βαλεις και αλλες.. ετσι δεν θα βαριεται, θα αναιρουνται τα επιμερους μειον καθε τροφης και δεν θα εξαρτασαι απο ενα μπραντ

 31. 🙂 Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση Τσιτσο μου. Εχω ηδη παραγγείλει την Animonda!
  Κ θα κανω κ αυτο που λες κ θα προσθεσω κ την Granata Pet κ την Wellfed που ξερω οτι
  ειναι κ αυτη πολυ καλη γιατι της εδινα εκεινη που ειναι για τις τριχομπαλες κ οντως εκανε δουλεια!

 32. 🙂 Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση Τσιτσο μου. Εχω ηδη παραγγείλει την Animonda!
  Κ θα κανω κ αυτο που λες κ θα προσθεσω κ την Granata Pet κ την Wellfed που ξερω οτι
  ειναι κ αυτη πολυ καλη γιατι της εδινα εκεινη που ειναι για τις τριχομπαλες κ οντως εκανε δουλεια!

 33. Καλησπέρα , είμαι στην διαδικασία να υιοθετήσω ένα γατάκι 2,5 μηνών…η κοπέλα που το έχει μου είπε ότι της εδινε purina…πρόσφατα που πήγα σε ένα petshop να πάρω γνώμη για τις ξηρές τροφές μου πρότειναν την oasis και την amanova…γενικότερα ο άνθρωπος που με εξυπηρέτησε μου απέκλεισε στο 100% να αγοράσω τροφές από σούπερ μάρκετ και ειδικά από τις κλασικές επώνυμες που υπάρχουν στα ράφια.
  Μου πρότεινε επίσης μαζί με την ξηρά τροφή στην γατα μου να της δίνω και υγρή 2-3 φορές την εβδομάδα
  Γενικά πέρα από την επίσκεψη στο petshop αλλά και από γνωστούς μου που έχουν γάτες ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του…
  (Ο ένας αλλάζει την τροφή κάθε φορά και άλλη, ο άλλος δινει σταθερά μοοονο η μια ξηρά τροφή κλπ κλπ)
  Ένα support και από εδώ το θέλω

  1. Σκεψου οτι η γατα ειναι ενας ζωντανος οργανισμος που εχει εξελιχθει σε χιλιαδες χρονια να τρωει διαφορα θηραματα (μπολικη ζωικη πρωτεϊνη, ελαχιστος υδατανθρακας, μπολικη υγρασια).. και ξαφνικα του δινουμε ΜΙΑ ξηρα τροφη (ελαχιστη υγρασια, μπολικος δυσπεπτος υδατανθρακας και καμποση πρωτεϊνη – ολα φουλ επεξεργασσμενα) να τρωει συνεχεια..

   .. εχει καμια σχεση αυτο με τις αναγκες μιας γατας?!?!?!?!

 34. γεια σας,
  προσπαθω να φροντίζω ενα αδεσποτακι που κατα καιρους μένει στην αυλη της πολυκατοικίας μας. (κατα διαστηματα, ειδικα μέχρι κ πριν 2-3 μήνες, δεν ερχόταν για μερες )

  θα ηθελα τα φωτα σας σχετικα με την επιλογη καλης υγρης & ξηρας τροφής χωρις τσιμπημένο φώσφορο & ποιο συγκεκριμένα καποιες διευκρινίσεις για τον υπολογισμο του.

  π.χ.
  – εχουμε μια ξηρα που αναγραφει: phosphorus 1.0 %, magnesium 0.08 %
  – εχουμε μια υγρη τροφη που αναγραφει: Φώσφορος: 0.25% ή phosphorus 0.18% ή phosphorus ≥ 0,15 %
  ΕΡΩΤΗΣΗ: ειναι αυτη η αναφορα αρκετή κ το κριτηριο μας για την επιλογη μας ή χρειάζεται & καποιους αλλους υπολογισμούς?

  γιατι διαβασα εδω οτι αναφέρεστε επί ξηρής μάζας,

  https://www.tsitsosthecat.gr/3-kaliteres-igres/

  π.χ στο
  4. Wellfed Sterilized Turkey & Duck
  Το φώσφορο της (το φώσφορο ενοχοποιείται για προβλήματα στα νεφρά και το ουροποιητικό) είναι στα 1.15% επί ξηρής μάζας,

  αυτο πως το υπολογίζεται ?

  εδω το site της Wellfed γραφει: Φώσφορος: 0.25%
  https://www.petinterest.gr/el/content/sterilised-turkey-duck-12-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-7-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD

  σκελος 2ο:

  εχω διαβασει τα σχετικα άρθρα σας.

  στον “Κόντε Μπιτσάκι Μονάχους” * τις περισσότερες φορες έδινα κοτοπουλο & ψαρι που φτιαχνω εγω (βραστό ή ψητό με μοναδικη προσθηκη καμια φορα λιγο ελαιόλαδο. Εχω προσπαθησει να βαλω κ καρότο σε αρνακι αλλα δεν το εφαγε καθόλου. το εφαγαν τα αλλα της γειτονιάς) αυτο ομως δεν ειναι παντα εφικτο. Ετσι αρχισα να ψαχνω σε υγρη κ ξηρα τροφη κατι που να τρωει.

  *το αδεσποτακι αυτο δεν τρώει οτι να ναι. Πρεπει να πεινάει παρα πολυ για να φαει οτι τρώνε κ τα υπόλοιπα.

  απο τότε που διαβασα καποια άρθρα σας για τις τροφές κ πηρα κροκετες με ψηλό ποσοστο σε πρωτεΐνη αρχισε να τρώει.

  – για 1η δοκιμη κ οικονομικη πηρα την Happy Cat Minkas Urinary Care
  σε συνδυασμό με μια grain free ξηρα τροφη την sanabelle επισης οικονομικη για αυτο που δειχνει να ειναι (δεν ειχε απο τις προτεινόμενες στο αντίστοιχο αρθρο σας)

  σχετικα με την sanabelle σας στελνω το επίσημο site της εταιρίας

  https://www.bosch-tiernahrung.de/bosch_de_en/sanabelle-no-grain.html

  οπου θα βρειτε τα συστατικα
  Poultry meat (fresh, 25 %), poultry protein (dried), potatoes (dried), potato starch,…..

  Moisture 10.0 %, protein 31.0 %, fat content 16.0 %, crude fibre 2.5 %, crude ash 6.9 %, phosphorus 1.0 %, calcium 1.15 %, sodium 0.45 %, potassium 0.7 %, magnesium 0.08 %.

  επίσης να αναφερω οτι για υγρη τροφη δεν βρηκα καποια απο αυτες που προτείνατε κ επελεξα την παρακάτω:
  https://www.nuevo-petfood.com/product/salmon/

  συμφωνα με τα κριτήρια που διαβασα στα αρθρα σας δείχνουν να ειναι αρκετα καλές. εσεις τι λέτε?

  βέβαια κ εγω ειμαι της φιλοσοφίας για ποικιλία αλλά προσπαθώ να καταληξω σε 3-4 εταιρίες οπου θα ξερω οτι πληρουν τα βασικα κριτήρια για ασφαλής & καλή τροφη.

  με αυτο το σκεπτικο λοιπον επελεξα να σας γραψω για να παρω κ την δικη σας γνωμη αλλά το σημαντικοτερο να καταλαβω πως υπολογιζω το φώσφορό επί ξηρής μάζας ?

  Ευχομαι να εχω εδω καποιο feedback σας μιας κ σταθηκα ατυχη στο messenger
  ευχαριστω

  1. Θα σου απαντησω για το θεμα της τιμης επι ξηρας μαζας

   Αν μια τροφη ξηρα εχει πχ 1% φωσφορο και 10% υγρασία, τοτε για να βρεις την τιμη επι ξηρας μαζας θα κανεις αυτο:

   1γρ φωσφορο συνανταται σε 90 γρ ξηρα μαζα (100-10% υγρασια)
   Χγρ φωσφορο σε 100 γρ ξηρά μαζα;

   H τιμή επι ξηρας μαζας στην περιπτωση μας ειναι (κανοντας απλη μεθοδο των τριων) 1,11%

   Ομοιως σε υγρη τροφη που εχει 0.20% φωσφορο και 80% υγρασια
   0.20 γρ. φωσφορο σε 20 γρ. ξηρας μαζας (100-80% υγρασία)
   Χγρ φωσφορο σε 100 γρ. ξηράς μάζας

   Η τιμή επί ξηρας μαζας σε αυτή την περιπτωση είναι 1%

   Με αυτο τον τροπο αναγεις ξηρες και υγρες τροφες σε ενα κοινο συστημα αναφορας (τιμη επι ξηρας μαζας) και μπορεις να συγκρινειιις!

   Και παλι, ακομη μια ξηρα και μια υγρη τροφη να εχουν ιδια ποσοτητα φωσφορου επι ξηρης μαζας, η υγρη μου φαινεται πολυ πιο ασφαλης, γιατι ενυδατωνει πολυ καλυτερα το ζωο , κατι που ειναι ασπιδα για το ουροποιητικο του

 35. Καλησπέρα!!!η Ψιψη μου τρώει μόνο υγρή τροφή σε μορφή μους δυστυχώς και της παίρνω διαφορετικές γεύσεις κάθε φορά!! υπάρχει κάποια που προτείνεται σε μους?? ευχαριστώ πολύ!!!

 36. Εχω ενα στειρωμενο υπερβαρο γατο 9 κιλά, ηλικια 7 + . Εχει πρόβλημα με ουρολιθίαση. Μέχρι τώρα του εδινα ξηρή τροφη της hill c/d.

  Τωρα ο κτηνίατρος μου είπε μαγειρευτό ή υγρή γκουρμέ. Μαγειρευτό δεν θέλει με τίποτε. Επειδη έχω διαβάσει όσα γραφετε κ Συγχαρητήρια μπορείτε να με συμβουλεύσετε για μια οικονομικη κ καλή τροφή; Ευχαριστώ.

 37. Καλημέρα Τσίτσο!!!
  Έχω μία γάτα ενός χρόνου η οποία γενικά τρώει τα πάντα!!! Της έδινα τα gourmet gold , αλλά μετά από το άρθρο σου της πήρα την Nuevo (σολωμό και κοτόπουλο με γαρίδες) . Την πρώτη μέρα την έφαγε κι έδειχνε ότι της αρέσει…. Το ίδιο βράδυ όμως έκανε εμετό όλη την ποσότητα που είχε φάει…. Από τότε της βάζω μια σολωμό μια κοτόπουλο…. αλλά δεν τα τρώει…. Μόνο όταν δεν έχει φάει όλη μέρα… τρώει ελάχιστα…. Τί συμβαίνει???? Γενικά είναι καλοφαγη γατούλα!!!

  1. Φυσικα τζουλια μου δεν μπορω να ξερω τι συμβαινει. Ισως να πρεπει να δοκιμασεις και αλλες και να κανεις ενα πολυ συχνο rotation με αρκετες τροφες??

 38. Ευχαριστώ Τσίτσο!!! Τελικά ανακατεύω την καινούργια τροφή με λίγη παλιά για να συνηθίσει τη γεύση….. Μάλλον αυτό ήταν το πρόβλημα…

  1. ααχ αυτα τα χω πει καιρο τωρα- τελεια που βρηκες το προβλημα.. και παλι σου προτεινω να κανεις εναλλααγες συχνες γιατι θα βαριεται

 39. Kαλησπέρα Τσίτσο!! Σε τι κατάταξη είναι η Shesir που δίνω στο Μιστάκι μου ? Θεωρειται καλή? μέτρια? κακή ?

 40. Καλησπερα Τσιτσο,
  Ποια ειναι η γνωμη σου για την Wellfed Filleto. Ταιζω τι γατινι τη μια μερα 2 κονσερβες Wellfed Fillleto, και την επομενη μία Wellfed Fillleto και ξηρα τροφη N&D Pumpkin feline NEUTERED – Ορτύκι, κολοκύθα και ρόδι.
  Ποια ειναι η γνωμη σου για το σχημα που ακολουθω καθως και για την Wellfed Fillleto

  Ευχαριστω
  Φραγκισκος

  1. Πολυ καλες και πανακριβες – το καλο ειναι επισης οτι ειναι πληρεις (καποιες αλλες τροφες με φιλετο ΔΕΝ ειναι). Οσο πιο λιγο ξηρα τοσο το καλυτερο

 41. Τσιτσο καλησπέρα,
  Εχω 2 γατες 2 χρόνων και το πρόβλημα μου είναι ότι δε τρώνε πατέ. Έχω δοκιμάσει πολλά πατέ, αλλά τους αρέσουν μόνο οι τροφές με ζουμί ή σάλτσα. Τον τελευταίο καιρό τους δίνω την bozita με το ζουμί, αλλά και σε αυτή μου κανουν νούμερα σε κάποιες γεύσεις.
  Γνωρίζεις κάποια άλλη τροφή με ζουμί ή σάλτσα που να είναι και κάπως οικονομική αλλά και αξιόλογη? Διότι οι περισσότερες τροφές είναι απίστευτα ακριβές.

  1. Επισης οι μποζιτα ειναι τελειες αλλα με τσιμπημενο φωσφορο (ενοχοποιειται για θεματα στο ουροποιητικο) οποτε εγω τις δινω εναλλαξ με αλλες. Σε ποιοτικη chunks in jelly ή sauce νομιζω ειναι και μερικες αξιολογοτατες της wellness core αλλα ειναι ακριβες (γιατι ειναι μικρες συσκευασιες)! Επισης αξιολογοτατα ειναι τα φιλετα (schesir wellfed wellness core). Αξιζει να δοκιμασεις και τη GranataPet Symphonie που ειναι πεντανοστιμη και δεν ειναι το τυπικο πατε (ουτε αυτη ειναι φτηνη γμτι)

 42. Υπάρχουν wellfed για στειρωμένα άνω των 7 ετών γατάκια? Γιατί στις κονσέρβες για στειρωμένα αναγράφεται έως 7 ετών και στις adult δεν αναγράφει για στειρωμένα. Σας ευχαριστώ

  1. Αννα μου, γενικα το κονσεπτ της υγρης τροφης διαχειριζεται πολυ καλα ολα τα προβληματα της στειρωμενης γάτας, οποτε η ετικετα sterilised ειναι κατα πολυ για λογους μαρκετιν στην υγρη τροφη.. βεβαια στην περιπτωση της γουελφεντ, οντως εχει καποιες διαφορες, ευπροσδεκτες, αλλα σε γενικες γραμμες, μπορεις να χεις το κεφαλι σου ησυχο απλως δινοντας υγρες τροφες γουελφεντ σε οποιαδηποτε γατα σου! Τωρα μετα τα 12 13, το να εντοπισεις καποιες με λιγοοοτερο φωσφορο θα ηταν ευπροσδεκτο μαλλον

 43. Τι γνώμη έχετε για υγρή τροφή για γάτες Applaws και Planet pet society αυτές δίνω στο κορίτσι μου?

 44. Καλημέρα Τσίτσο. Πρώτα από όλα να σε ευχαριστήσω για όλη την αγάπη που βάζεις σε αυτό που κάνεις και τις πληροφορίες που μας δίνεις. Διάβασα στην περιγραφή της κονσέρβας Well fed (το γράφει σε όλες) στο gatoskilo ότι είναι για γάτες από 12 μηνών έως 7 ετών. Γιατί;; Ο πιο ηλικιωμένος γάτος μου είναι 10 ετών.

  1. Υπαρχουν και οι Wellfed Mature, που εχουν λιιιιγο λιγοτερο φωσφορο και πρωτεϊνη από καποιες adult (0.22 αντι 0.23 ή 0.24 φωσφορο, και 10.3 αντι 10.7 πρωτεϊνη).. αλλα νομιζω δεν ειναι φοβερα ουσιωδιες αυτες οι δαιφορες

 45. Γεια χαρα Κύριε Τσιτσο. Εχω ενα στειρωμένο γατουλη ειναι τωρα 6 χρόνων, ξύνεται στο σβέρκο και στο λαιμό χωρις λογο, ειναι ανήσυχο γατι και η ουρα του συνεχεια ειναι σε κινηση, για κτηνίατρο πολυ δυσκολα γτ δεν μ αφηνει ουτε νύχια να του κόψω , χρειαζεται υπνωτικό χαπι. Θελω να ρωτησω η φαγούρα διαβασα μπορει να ειναι απο αλλεργία τροφής , ξηρή τροφη του δινω ματιζζ μ σολομό για στειρωμένες γατες και υγρή της που εινα γκολντ απο σουπερ μάρκετ τις οποίες εχει εθισμό , δοκιμασα γκρειν φρι ξηρή καρνιλοβ , δεν τρωει, δοκιμάσα υγρή με πολυ κρεας δεν τρωει, εχεις να προτείνεις κατι; Σε συνδυασμό τροφών ; Η ματιζζ ειναι οκ; Και απο υγρή ;

  1. Αν προκειται για τροφικη αλλεργια οι ξηρες τροφες δεν μου φαίνεται ότι καλυτερο.. υπαρχουν υποαλλεργικες ξηρες αλλα μοιαζει τοσο αφυσικη τροφη σε σχεση με την φυσικη διατροφη της γατας. Μια απο τις γατουλες της αυλης ειχε αλλεργια εποχιακη και με το που στραφηκαμε στην BARF την ξεπερασε!

 46. Καλημέρα! Έχω μια απορία – πρόβλημα… Έχω έναν γατούλη στειρωμένο περίπου 1.5 χρόνου κ μια γατούλα 4 μηνών. Προσπαθώ να δώσω στη μικρή τροφή kitten κ στον μεγάλο για στειρωμένα αλλά τελικά τρώνε το ένα από το μπολ του άλλου! Ο κτηνίατρος μου είπε να δίνω μόνο για στειρωμένα κ στα δύο. Μια δεύτερη γνώμη; Ευχαριστώ!!

  1. Καλημέρα Ελενη!

   Μιλαμε για υγρες τροφες? Αρχικά μπορεις να τους ταϊζεις σε διαφορετικα δωματια για να λυθεί το πρόβλημα. Ο μεγάλος είναι χονδρουλης?

   1. Για ξηρή τροφή. Τις υγρές δεν τις θέλει ο μεγάλος… Θέλει μόνο τις kitten! Όταν ήταν μικρούλης τρελαινοταν για υγρή. Μετά τη στείρωση δεν θέλει. Για λίγο έτρωγε την Pro plan αλλά τώρα ούτε κ αυτή…

    Αν τα χωρίσω ο μεγάλος κάθεται πίσω από την πόρτα κ γκρινιάζει!

    Δεν τον λες χονδρό…. Ούτε κ αδύνατο βέβαια..! Είναι περίπου 5 κιλά αλλά είναι μεγαλόσωμος.

    1. εμ καλα λεει ο κτηνιατρος γιατι με τις ξηρες τροφες δεν ειναι να παιζεις, ειναι πολυ επικινδυνες για το ουροποιητικο, οποτε αν ειναι να τρωνε και οι δυο μια τοτε καλυτερα να ναι για στειρωμενα, για ενα καποιο επιπεδο ασφαλειας του ουροποιητικου

 47. Καλησπέρα! Μια ερώτηση επειδή δείνω στον μπάτμαν κατά βάση wellfed, που και που και granata. Γιατί θεωρείς οτι η wellfed είναι η κατώτερη της λίστας;

  1. Ειναι εξαιρετικη και αυτη, ομως ειναι πιο ακριβη της λιστας (πλεον η γκρανατα με τις 800αρες βγαινει πιο φτηνα) – γενικως και οι 5 τροφες της λιστας ειναι φοβερες – εβαλα πιο πανω απο την wellfed την nuevo και την bozita γιατι παρα πολλοι παραπονιουνται οτι θελουν πιο οικονομικες τροφες – η wellfed ποιοτικα ειναι ανωτερη απο την νουεβο και απο την μποζιτα – ούτως ή άλλως υπαρχει ενας βαθμος αυθαιρεσίας στις συγκρισεις.

 48. Καλησπέρα,
  Έχω ένα στειρωμενο γατάκι με υπερτροφικη μυοκαρδιοπαθεια. Τι τροφή θα μου πρότεινες σε υγρή και ξηρα τροφή?
  Γενικά δυσκολεύομαι να του βρω τροφή που να του αρέσει πολύ. Τώρα του δίνω της royal canine την sensitive control γιατι μου κανει και διαρροιες.
  Σε ευχαριστώ πολύ

  1. Καλως την! Δυστυχως δεν εχω γνωση για την υπερτροφικη μυοκαρδιοπαθεια. Η τροφη που δινεις για τις διαρροιες ειναι ξηρα τροφη, κατι που σαν κονσεπτ ειναι γενικως ακαταλληλο για τη γατα. Οσον αφορα το γαστρεντερικο της γάτας εν γενει μια ποιοτικη υγρη τροφη ειναι πολυυυυυ πιο φιλικη γιατι δεν εχει δυσπεπτο υδατανθρακα και βασιζεται σε υλικα με υψηλη πεπτικότητα όπως μυικες ινες κρεατος (σουπερ ευπεπτες) και οργανακια. Αν ομως η γατα σου εχει μαθει σε αυτη την ξηρα και πας ξαφνικα να βαλεις μια υγρη τροφη, επειδη το πεπτικο της εχει προσαρμοστει στην ξηρα τροφη ειναι πολυ πιθανο να στρεσαριστει και να χεις διαρροιες και εμετους. Αν θες λοιπον συζητησε με τον κτηνιατρο σου μηπως να γυρισετε σε μια πιο φυσικη και φιλικη προς το πεπτικο της γατας ποιοτικη υγρη τροφη, φροντιζοντας να κανετε τη μεταβαση απελπιστικα αργα για να μην οδηγηθει σε διαρροιες!

   1. Γεια σου τσιτσο και σε ευχαριστω θερμα για την απαντηση! σε υγρη μορφη τη δινω, σε φακελακια.
    σκεφτομουν μηπωσ δοκιμαζα καποια απο αυτεσ που προτεινεις. σημερα εχω συναντηση με την κτηνιατρο επομενωσ θα την ρωτησω. σε ευχαριστω και παλι 🙂

    1. ααα την υγρη μορφη δινεις, οκ. Δεν ειναι ιδιαιτερα καλη και ειναι και ακριβη:

     Κρέατα και υποπροϊόντα ζώων (κοτόπουλο 34%), σιτηρά (ρύζι 6%), έλαια και λίπη, ανόργανα συστατικά, υποπροϊόντα φυτικής προελεύσεως, σάκχαρα.

     Παρολο που ειναι υγρη εχει μπολικο υδατανθρακα και αρα ειναι παλι δυσπεπτη!!! Και η ετικετα ασαφης. Και το κοστος πολυ υψηλο!!

     1. Σε ευχαριστώ! Μήπως γνωρίζεις αν αυτές οι τροφές που προτείνεις στο συγκεκριμένο άρθρο είναι πλούσιες σε ταυρινη?

 49. βλεπω οτι εχουν ταυρινη αλλα η nuevo ειναι αυτη με την περισσοτερη ταυριν απο αυτες?

   1. Σε ευχαριστω παλι θερμα. Μια τελευταια ερωτηση γιατι σε ζαλισα – off the record.. σε σκυλο ή γατα που εχει περασει ουρολιθιαση και παίρνει c/d της hils επειτα απο συσταση της κτηνιατρου θεωρεις οτι χρειαζεται να συνεχισει με αυτη εφορου ζωησ ή υπαρχουν κι αλλες τροφες που βοηθανε εξισου.. ουσιαστικα μου δημιουργηθηκε η απορια αυτη λογω του αρθρου σου που λες σε καποια σημεια οτι βοηθαει και σε τετοιου ειδουσ προβληματα.

  1. Καλησπέρα, οι πιο πολλές από τις παραπάνω είναι σε μορφή patè. Η γάτα μου (Doughnut 15 χρονών) βλέπει patè και τρέχει να κρυφτεί. Τις τελευταίες μέρες έχει πέσει λίγο ψυχολογικά και σταμάτησε να τρώει την ξηρή τροφή της – έως και σταμάτησε να τρώει τελείως. Η κτηνίατρός της είπε να δοκιμάσω υγρές τροφές. Ποιές υγρές τροφές θα πρότεινες εναλλακτικα; Αν έχεις να προτείνεις κάποια τροφή κατάλληλη και για υπερθυροϊδισμό, ακόμα καλύτερα! Thank you!

   1. Καλησπερα! Δεν το χω ψαξει για το θεμα του υπερθυρεοειδισμου! Κοιτα, η σειρα symphonie της GranataPet εχει αρκετες εκδοχες που δεν ειναι πατε πατε (με την εννοια οτι εχει ξεκαθαρες μυικες ινες, δεν ειναι λιωμενο πραμα). Μετα ειναι τα φιλετα.. γουελφεντ, wellness core, schesir (αλλα αυτη δεν ειναι πληρης)

 50. Γεια σου Τσιτσο!
  Είμαι ο Timmy, γατουλης ενός έτους. Θα μπορούσα να τρώω συνδυαστικά και υγρή και ξηρα τροφή. Για παράδειγμα την μια για breakfast και την άλλη για , dinner;

 51. Διαβάζω συχνά τις πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το site και πραγματικά βρίσκω απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις γατούλες μου. Δυστυχώς, τώρα γράφω για να αναφέρω κάποιο πρόβλημα που είχα με έναν από τους προτεινόμενους συνδέσμους προς αγορά προϊόντων και συγκεκριμένα το Gatoskylo.gr ως προς την εξυπηρέτηση μετά την πώληση αλλοιωμένων προϊόντων. Δεν ήταν ούτε μήνας που είχα παραγγείλει κάποιες υγρές τροφές με ημερομηνία λήξης το 2025 και όταν πήγα να ανοίξω κάποιες συσκευασίες, αυτές είχαν φουσκώσει και ανοίγοντάς τες ανέδιδαν την οσμή σάπιου κρέατος. Με δεδομένο ότι η συσκευασία ήταν σφραγισμένη (δεν είχε τρυπηθεί πουθενά) απευθύνθηκα στην εταιρία στέλνοντας και σχετική φωτογραφία. Αφού ανταλλάξαμε αρκετά email όπου έδειχναν ότι ενδιαφέρονται και μου ζητούσαν να τους στείλω τα προϊόντα να τα δουν, αφού προσφέρθηκα να πάω εγώ η ίδια να τους τα δείξω, αφού αυτό κράτησε κάποιες μέρες όπου μου έλεγαν ότι διαβίβασαν το αίτημα στο Χ και στο Ψ τμήμα, σταμάτησαν εντελώς την επικοινωνία. Δεν το συνέχισα, όμως θεώρησα ότι πρέπει να δημοσιοποιήσω το θέμα ώστε να γνωρίζουν όσοι προμηθεύονται από εκεί τι θα συμβεί αν κάτι πάει στραβά. Γιατί δεν είναι τα λίγα ευρώ που χάθηκαν αλλά η γενικότερη πολιτική της επιχείρησης και ειδικά όταν έχει να κάνει με τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αν καταναλωθούν.

  1. Καλησπερα Βιβή! Μιλησα απευθειας με το gatoskilo και ψαχνουν να βρουν για ποια περιπτωση προκειται αλλα δεν εχουν καμια παραγγελια στο μέιλ αυτο που εχεις ποσταρει εδω. Θες να επικοινωνησεις αμεσα μαζι τους εδώ -> [email protected] και να τους ζητησεις να λυσουν το προβλημα;;

   Να πω οτι ειναι φυσιολογικο οταν ανοιγεις μια κονσερβα να γινεται ενας ήχος σαν φσσττττ και ισως να βγαινουν λιγα ζουμακια απο το ανοιγμα, ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ να μυριζει σαπιο κρεας

 52. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν ήταν κάποιος ήχος, ήταν χάρτινες συσκευασίες και φουσκωμένες σαν μπαλόνι (έστειλα φωτό). Δεν έχουν αυτό το email γιατί είχα κάνει τη παραγγελία από άλλο. Μόλις τώρα έλαβα mail ότι θα επιστραφούν 7,55 € που αντιστοιχούν στις συσκευασίες για τις οποίες αναφέρθηκε το πρόβλημα. Όπως είπα, δεν ήταν το θέμα μερικά ευρώ, αλλά κυρίως ότι έχει να κάνει με τροφή και η πολιτική τους σε αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτη και να μη χρειαστεί διαμεσολάβηση για την ανταπόκρισή τους. Ευχαριστώ πολύ!

  1. Όπως μου ειπαν: “Η περίπτωση αυτή αφορά καθαρά μια δική μας επικοινωνιακή αστοχία, καθώς δρομολογήθηκε επιστροφή χρημάτων για τα τεμάχια στα οποία υπήρξε πρόβλημα, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε με επικοινωνία στο τελευταίο mail μας.”

   Πιστεύω ότι τέλος καλό, όλα καλά!!

 53. Σε ευχαριστώ για τα πολύτιμα άρθρα σου και τα πράγματα που μαθαίνουμε από αυτά, γι αυτό και θεωρώ πολύ δίκαιο τα affiliate links. Μάζεψα 3 γατιά από το δρόμο το καλοκαίρι, 2 μωρά και ένα τεράστριο 3χρονο, με διαφορετικές ανάγκες. Δεν είμαι οικονομικά άνετη αλλά και τα 3 ήταν περιπτώσεις που δεν μπορείς να προσπεράσεις και να φύγεις. Μπήκα λοιπόν στα link να αγοράσω τις τροφές που αναφέρεις, να τις δοκιμάσουν. Μου κάνει έκπληξη το ότι πρέπει να αγοράσω τουλάχιστον 3 ή και 6 συσκευασίες το λιγότερο… Οι τιμές είναι καλές αλλά γιατί τόση ποσότητα??? κι αν δεν αρέσει κάποια τροφή, τι θα την κάνω???
  Επίσης, το link για την 4. Nuevo Adult – New Entry, οδηγεί σε σελίδα PAGE NOT FOUND, μόνο πατώντας στην φωτό του προϊόντος πας στην αντίστοιχη σελίδα.

  1. Μαρινα τη νουεβο τη διορθωση, οσο για την ποσοτητα, ειναι πολιτικη του petshop – πιθανως να τις βρεις αλλου μεμονωμενα, οποτε αν θελησεις δοκιμασε σε αλλο petshop

 54. Τσιτσακο γλυκιέ την βοήθεια σου. Ο γατούλες μου 6 χρονών έκανε εμετουλη και από τότε δεν πλησιάζει εύκολα καμία τροφουλα ούτε κονσέρβα hilla για το γαστρεντερικό ούτε την purina για το ουροποιητικό που του παίρνω. Πήγαμε γιατρό μας είπα αντιβίωση για 3 μέρες και τρώει τώρα 3-4 σπιτάκια. Έχω ανησυχήσει και ξέρω σίγουρα ότι φταίει η τροφή γτ του έδωσα και μια λιχουδια και την έφαγε κατευθείαν. Τι να του πάρω να αρχίσει να τρώει να δυναμώσει;

  1. αργησα να απαντησω! θα ελεγα οτι θα μπορουσες να δοκιμασες απλες ποιοτικες υγρες τροφες που βασιζονται σε ατμισμενο κρεατακι κλπ οπως αυτες που προτεινω

 55. Καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σου για τις τροφές (ξηρές και υγρές) της BRIT. Κυρίως για την Super Premium σειρά. Τις δίνω σε τρία γατιά και είμαι ευχαριστημένη, είναι αντίστοιχης ποιότητας με όσες προτείνεις; Από υγρή δίνω και της CARNILOVE. Ευχαριστώ

 56. Καλησπέρα, ενδείκνυται και για διαβητική γάτα; Φαινεται πως εχει πολυ χαμηλο ποσοστο υδατάνθρακα!

  1. Δεν εχω κανει ιδιαιτερη ερευνα στο θεμα του διαβητη – ειναι γεγονος οτι αυτες που προτεινω εχουν πρακτικα μηδεν υδατανθρακα

 57. Καλημέρα.θα ήθελα την βοήθεια σας έχω μία γατούλα Περσίας ηλικιωμένη η οποία διαγνώσθηκε με νεφρική ανεπάρκεια παρακολουθείτε από κτηνίατρο.Το πρόβλημα είναι ότι δεν τρώει οι renal τροφές που πρότεινε ο γιατρός δεν τις τρώει ούτε με σύριγγα τροφής στο τέλος θα την χάσω από υποσιτισμό.Ειδα το άρθρο σας για την υγρή τροφή και μου είπε να της δώσω.Ποια θα μου προτείνατε για την περίπτωση της και πόσα ml αρκούν την ημέρα για σωστή σίτιση την ταιζω με σύριγγα.Συγνωμη για το μακροσκελες . Ευχαριστώ πολύ αν μου απαντήσετε.

   1. Ευχαριστώ πολύ tsitso για το ενδιαφέρον σου μια τελευταία ερώτηση γιατί έχω “μπλοκάρει” από την στενοχωρια μου.Υγρη τροφή ή κονσέρβες καλής ποιότητας ή και τα δύο με δεσμευτη φωσφόρου; Σ’ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά κι εσύ και οι γατούλες σου.

    1. οταν λεω υγρη τροφη και κονσερβες εννοω το ίδιο πράμα! Αλλα να χει μετρημενο φωσφορο και συνδυασε το με δεσμευτη φωσφορουυυυ

 58. Καλησπέρα! Οι Nuevo chicken και chicken + shrimp έχουν κάνει, όντως, “θραύση” στις 4 από τις 6 γατούλες μου. Οι άλλες 2, ωστόσο, έχουν φάει τρελό “κόλλημα” με τη Leonardo duck και δεν καταδέχονται καμία άλλη… Ποια είναι η γνώμη σου για την τελευταία;
  (σημειωτέον ότι οι 5 από τις 6 απορρίπτουν πλήρως και οποιαδήποτε κονσέρβα περιέχει βοδινό ή/και ψάρι ή/και κουνέλι ή/και αρνί. Και έχω δοκιμάσει ουκ ολίγες, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών τόσο της animonda carny και της Granatapet όσο και της Leonardo. Πουλερικά (γενικά), πάπια, γαρίδα και “ξερό ψωμί”, τα πουλάκια μου!

   1. Λοιπόν… Άργησα να απαντήσω, γιατί (μάταια) προσπαθούσα να βγάλω μια φωτογραφία της προκοπής της ετικέτας της κονσέρβας. Κι αφού δεν τα κατάφερα, παραθέτω εδώ πιστή αντιγραφή της ετικέτας της Leonardo Duck:

    Σύνθεση:
    Κρέας και υποπροϊόντα ζώων (65% εκ των οποίων 25% πάπια).
    Ζωμός κρέατος (34%).
    Μεταλλικές ουσίες (0.5%).
    Αποξηραμένα κελύφη αβγών (0.5%).

    Αναλυτικά συστατικά:
    Πρωτεΐνη 10.0%
    Ολικές λιπαρές ουσίες 5.0%
    Ολική τέφρα 2.0%.
    Ολικές ινώδεις ουσίες 0.3%
    Υγρασία 80%

    Πρόσθετες ύλες ανά κιλό:
    Διατροφικές πρόσθετες ύλες:
    Βιταμίνη D3 200 I.U.,
    Βιταμίνη Ε 50 mg,
    Ταυρίνη 1,000 mg,
    Μαγγάνιο (όπως θειικό (ΙΙ) μαγγάνιο 2 mg,
    Ψευδάργυρος 20 mg,
    Ιώδιο (όπως ιωδικό ασβέστιο, άνυδρο) 0.2 mg.

   2. Άργησα να απαντήσω αλλά προσπαθούσα μάταια εν τέλει) να τραβήξω μια αξιοπρεπή φωτογραφία της ετικέτας της κονσέρβας. Κι αφού δεν τα κατάφερα, σου στέλνω πίστη αντιγραφή της ετικέτας της Leonardo Duck

    Σύνθεση: κρέας και υποπροϊόντα ζώων (65% εκ των οποίων 25% πάπια).
    Ζωμός κρέατος (34%).
    Μεταλλικές ουσίες (0.5%).
    Αποξηραμένα κελύφη αβγών (0.5%).

    Αναλυτικά συστατικά:
    Πρωτεΐνη 10.0%
    Ολικές λιπαρές ουσίες 5.0%
    Ολική τέφρα 2.0%.
    Ολικές ινώδεις ουσίες 0.3%
    Υγρασία 80%

    Πρόσθετες ύλες ανά κιλό:
    Διατροφικές πρόσθετες ύλες:
    Βιταμίνη D3 200 I.U.,
    Βιταμίνη Ε 50 mg,
    Ταυρίνη 1,000 mg,
    Μαγγάνιο (όπως θειικό (ΙΙ) μαγγάνιο 2 mg,
    Ψευδάργυρος 20 mg,
    Ιώδιο (όπως ιωδικό ασβέστιο, άνυδρο) 0.2 mg.

    1. δεν μας κανει πολυ το πρωτο συστατικο γιατι ειναι ασαφες και μπορει να περιεχει οτιδήποτε! Ταυρινη εχει αρκετη! Φωσφορο δεν αναφερει! Νομιζω πιο καλη περιπτωση ας πουμε η νουεβο!

     1. Έγινε! Σε ευχαριστώ πολύ!

 59. Kαλησπέρα Τσίτσο! Για τις υγρές της Calibra τι άποψη έχεις; Τις τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση η γατούλα μου και τις θεωρώ αρκετά αξιόλογες. Παραθέτω τα συστατικά μιας από αυτές:

  ΣΥΝΘΕΣΗ: κοτόπουλο (56 %), καρδιές κοτόπουλου (14 %), αλεύρι μπιζελιού, έλαιο σολομού (1 %), λιγνοκυτταρίνη, ανθρακικό ασβέστιο

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
  υγρασία 78 %, ακατέργαστη πρωτεΐνη 10 %, ακατέργαστο λίπος 6 %, ακατέργαστη τέφρα 1,5 %, ακατέργαστες ίνες 0,5 %, ασβέστιο 0,3 %, φώσφορος 0,25 %, νάτριο 0,25 %, ωμέγα 3-λιπαρά οξέα 0,11 %, ωμέγα 6-λιπαρά οξέα 1,1%.

  Μεταβολιζόμενη ενέργεια: 1075 kcal/kg.

  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΝΑ 1 ΚΙΛΟ
  βιταμίνη A (3a672a) 800 IU, βιταμίνη D3 (3a671) 200 IU, βιταμίνη E (3a700) 120 mg, βιταμίνη B1 (3a821) 1 mg, ταυρίνη (3a370) 800 mg, βιοτίνη (3a880) 0,4 mg, ψευδάργυρος (3b606) 10 mg, μαγγάνιο (3b504) 2,4 mg, ιώδιο (3b201) 0,6 mg, χαλκός (3b406) 3,2 mg, σίδηρο (3b106) 8 mg.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  1. Η ρεναλ της καλιμπρα και νομιζω η χεπατικ ειναι πολυ καλες. Τουτη εδω καλη ειναι, αλλα το 0.25% φωσφορο θα το απεφευγα. Επισης ξερω αλλες υγρες με 2πλασια ταυρινη! Επισης τι κοστος ειναι? το κιλο βγαινει κοντα στα 15 ευρω? Οταν αυτες που προτεινω ειναι οι περισσοτερες γυρω στα 5-7?

   1. Το κόστος της είναι 12,5 ευρώ / κιλό. Θα δοκιμάσω σίγουρα και αυτές που προτείνεις! Όσον αφορά τον φωσφόρο, από την έρευνα που έχω κάνει, πολύ λίγες υγρές και ξηρές τροφές έχουν < 1% επί ξηράς μάζας (με εξαίρεση τις κλινικές) και ταυτόχρονα έχουν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μιας ποιοτικής τροφής.

    1. ναι ακριβουλα!

     Η νουεβο ας πουμε ειναι στο 1%, και ειναι κοντα στα 5/κιλο !

     η ανιμονδα επισης, καποιες γκραναταπετ ντελικατεσεν ειναι κατω απο ενα και μερικες γκραναπετ συμφονι και μερικες Lucky Lou ειναι στο.. 0.7% βεβαια αυτες βγαινουν πιο ψηλα το κοστος!

 60. Έχω διαβάσει τόσα πολλά κ έχω μπερδευτεί. Έχω ένα γατούλη 3 ετών με παραπάνω κιλά. λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχω τη δυνατότητα να του δίνω πολύ ακριβές τροφές. ειχα δει που έγραφες για τη happy cat κ τώρα τρώει happy cat sensitive light από ξηρή. στο κατάστημα με είπανε πως είναι πιο premium από την απλή happy cat κ ψάχνω μια καλή οικονομική υγρή. τη nuevo δοκίμασα δεν την τρώει. δε του αρέσουν τα πάτε βασικά. Τι γνώμη έχεις για την ξηρή ? κ τι μου προτεινης για οικονομική υγρή?

  1. Κατερινα! Αν θες δοκιμασε και καμια υγρη σαν τη Smilla! Ειναι ακομη πιο φτηνες, βεβαια η ποιοτητα σαφως χειροτερη!

   Για την happy cat θελω να μου επισυναψεις την ετικετα της, γιατι δεν την θυμαμαι απεξω

   1. Πουλερικά Πρωτεΐνη (24%), γεύμα σολομού (5%), κυτταρίνη , λίπος πουλερικών, μελάσα ζαχαρότευτλων (η ζάχαρη έχει αφαιρεθεί), αλεύρι καλαμποκιού, αλεύρι ρυζιού, χλωριούχο νάτριο, μαγιά , μήλα (0,4%), χλωριούχο κάλιο , φύκια (0,2%), λιναρόσπορο (0,2%), γιούκα schidigera (0,04%), ρίζα κιχωρίου (0,04%), μαγιά (εξάγεται), γαϊδουράγκαθο, αγκινάρα, πικραλίδα, τζίντζερ, φύλλα σημύδας, τσουκνίδα, χαμομήλι, κόλιανδρο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ρίζα γλυκόριζα, θυμάρι

    Αναλυτικά Συστατικά

    Ακατέργαστη Πρωτεϊνη 35%
    Λίπος 8.5%
    Ακατέργαστη Τέφρα 6.5%
    Ακατέργαστες Φυτικές Ίνες 4%
    Ασβέστιο 1.25%
    Φώσφορος 0.8%
    Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα 0.2%
    Ωμέγα-6 Λιπαρά Οξέα 1.8%
    Πρόσθετα

    Βιταμίνη Α 18.000 IU βιταμίνης D3 1800 IU βιταμίνης Ε 100 mg Βιταμίνη Β1 5 mg βιταμίνη Β2 6 mg, Βιταμίνη Β6 4 mg, D (+) βιοτίνη 700 mg, ϋ-παντοθενικό ασβέστιο 12 mg, νιασίνη 45 mg βιταμίνης Β12 75 ug, χλωριούχος χολίνη 75 mg, αντιοξειδωτικά, Τοκοφερόλη αποσπάσματα από φυτικά έλαια.Ιχνοστοιχεία / kg:120 mg σίδηρο, χαλκό 12 mg, 150 mg ψευδαργύρου, μαγγάνιο 30 mg, ιώδιο 2,5 mg, σελήνιο 0,2 mg, αμινοξέα / kg: DL-μεθειονίνη 4800 mg, 1000 mg Ταυρίνη
    Ευχαριστώ για την απάντηση Αυτά είναι της happy cat sensitive light

 61. Αγαπητέ Τσίτσο, θα ήθελα τη γνώμη σου και μια χάρη. Θέλω τη γνώμη σου για την υγρή τροφή Ambrosia, το βλέπω ότι έχει χαμηλή ταυρίνη και είναι στα μείον ότι δεν αναφέρει τιμές για ασβέστιο και φώσφορο. Και εδώ έρχεται η χάρη, εάν θεωρείς ότι έχει ενδιαφέρον ως τροφή μπορείς να τους ρωτήσεις για το ασβέστιο και στο φώσφορο; Για να είμαι ειλικρινής, έχω στείλει email αλλά δεν μου απάντησαν….
  Σε ευχαριστώ πολύ και σου παραθέτω τη σύστασή της.

  Ambrosia Turkey & White Fish
  – Σύνθεση
  Γαλοπούλα (φιλέτο) 50%, λευκά ψάρια (μπακαλιάρος, τσιπούρα, λαβράκι), αρακάς, κολοκύθα, βατόμουρα, σμέουρα, λάδι σολομού, μεταλλικά στοιχεία, δενδρολίβανο, ξυλόζη
  – Αναλυτικά συστατικά
  Ακατέργαστη πρωτεΐνη 7,1 %
  Ακατέργαστο λίπος 4,9 %
  Ακατέργαστες ίνες 0,3 %
  Υγρασία 81,6 %
  Mg (μαγνήσιο) 0,1 %
  – Πρόσθετα ανα Kg
  Βιταμίνη A 4.000 IU
  Βιταμίνη D3 170 IU
  Βιταμίνη E 41 mg
  Ταυρίνη 1.000 mg
  – Ιχνοστοιχεία
  Χαλκός (θειικός χαλκός ΙΙ (πενταένυδρος) 1 mg
  Ιώδιο (ιωδικό ασβέστιο) 0,09 mg

  1. Δεν με ξετρελαινει αυτη Γιαννα μου, λιγοστη πρωτεϊνη! Και θα θελα να γνωριζω το φωσφορο.. τους εχω κανει και εγω ερωτημα και μου εχουν πει περιμενουν απαντηση απο την εταιρεια που το παρασκευαζει

 62. Καλησπέρα αγόρασα( χωρίς να δώσω προσοχή δυστυχώς) τις κονσέρβες της Carny αφού διάβασα τις κριτικές σου .
  Έχω πάρει εκείνες με την ταμπέλα adult αλλά δεν είναι για στειρωμένα και αρκεκτές των 200γρ για γατάκια !!! Ο Μάρκος είναι 5 1/2 χρονών και στειρωμένος .Μπορώ να του τις δώσω ;
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για όλα όσα κάνεις !

  1. Καλημερα, απαντησα αλλα δεν πατησα ποτέ το έντερ. Δεν ξερω ποσα κονσερβακια για Kitten πηρες – αυτα συνηθως εχουν παραπανω θερμιδες/πρωτείνη/λιπαρα και ανεβασμενα φωσφοροα μαγνησια ασβεστια αλλα αμα φαει 5 6 κονσερβες δε φανταζομαι οτι θα του δημιουργησει κανενα προβλημα (εν γενει οι καρνι ειναι πολυ καλες τροφες σε πολυ καλη τιμη)

 63. Τσίτσο καλημέρα!
  Η brit care fillets in jelly και brit care fillets in gravy είναι καλές;
  Έχω γατάκι εννέα μηνών. Του έδινα την brit care kitten salmon και τώρα που στειρώθηκε πήρα την carnilove sterilized carp and trout, για τα κιλά του λέει 50- 60 gr την ημέρα , οπότε σκέπτομαι να δίνω 30γρ ξηρά και 80γρ υγρή και επειδή έχω συνεργασία με την εταιρεία που τις προμηθεύει είπα να πάρω από τη σειρά brit care.
  Eνδεικτικά σου επισυνάπτω:
  https://www.skroutz.gr/s/49176103/Brit-Care-Ygri-Trofi-gia-Gata-se-Fakelaki-me-Galopoula-85gr-327326.html

    1. ειναι καλη αλλα υποθετω πανακριβη και οχι τοσο θρεπτικη οσο οι περισσοτερες υγρες τροφες (κινουνται στις 900 θερμιδες/κιλο ενω αυτη στις 770)

 64. Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σου! Για στειρωμένα αδεσποτούλια ψάχνω μια πιο οικονομική ξηρά τροφή γιατί είναι αρκετά! Σου παραθέτω μερικές να μου πεις τη γνώμη σου,που έχω πρόσβαση να τις πάρω. https://www.laky.com.gr/prolife-cat-special-care/ Συστατικά συσκευασίας : αφυδατωμένο κρέας κοτόπουλου,ρύζι,καλαμπόκι,λίπος κοτόπουλου,πολτός τευτλου αφυδατωμένος χαρούπι,DHA Η επόμενη είναι η εξής Nutrican, σειρά της Brit πιο φθηνή https://maxpetshop.gr/product/nutrican-sterilised-10kg και πιο τσιμπημένη σε τιμή η τελευταία https://www.brit-petfood.gr/product/25019/brit-premium-nature-sterilized-salmon.html

  1. για την πρωτη δεν εχει ολοκληρη την ετικετα, η δευτερη καλη για τα λεφτα της, η τριτη ακομη καλυτερη αλλα δε γνωριζω ποσο κοστιζει

 65. Αγαπητέ Τσίτσο,
  Έχω νέο μέλος στην οικογένεια, το πρώτο μου γατάκι 9 εβδομάδων. Το έχω στο σπίτι μια εβδομάδα όμως το κακόμοιρο από τη δεύτερη μέρα εμφάνισε έντονη δυσκοιλιότητα η οποία σε πρώτη φάση αντιμετωπίστηκε με κλύσματα και υγρή τροφή (Hills για γατάκια), όμως επανήλθε μετά από δύο μέρες όπου χρειάστηκε διανυκτέρευση σε κλινική με ορό και χειρουργικό κλύσμα, καθώς ο ποπός του είχε γίνει σαν σαμπρέλα από το πρήξιμο και το ζόρι, και το σφίξιμο στην τουαλέτα του συνοδευόταν με εμετό. Οι οδηγίες είναι συνέχιση με την ίδια υγρή τροφή και Nujol, ωστόσο έχω αμφιβολίες για την τροφή, καθώς δεν το βοήθησε μετά την πρώτη δυσκοιλιότητα. Έχεις να προτείνεις κάποια τροφή για τη μικρή μου;

  1. Σπουνι, δυο κοπελες αντιμετωπισαν μεγαλο προβλημα με δυσκοιλιοτητα στις γατες τους και οι δυο κινδυνεψαν να πεθανουν. Η μια το αντιμετωπισε με λιγο ντουφαλακ στην αρχη και μετα νουγιολ ψιλλιο και μαγειρευτο φαγητο που περιελαμβανε κολοκυθα.

   Το ντουφαλακ ειναι επικινδυνο για τη γατα, αλλα καποιες φορες απαραιτητο (δεν ξερω καν αν το δινουν ποτε σε μικρο γατακι). Προσεξτε μην μεινει η γατα για μερες χωρις να ενεργηθει, περα απο οτι θα υποφερει θα μπει σε κινδυνο. Υπαρχουν και τροφες υγρες με κολοκυθα να βαλετε στο προγραμμα αλλα και το ψυλλιο οπωσδηποτε. Ολα αυτα ΠΑΝΤΑ με τη συμφωνη γνωμη του κτηνιατρου σας

 66. Καλησπέρα και πάλι, μήπως πρόλαβες να κοιτάξεις την αμβροσία, να μου πεις τη γνώμη σου;

 67. καλησπερα!εχω μια γατουλα στειρωμενη.της δινω της royal canin το kitten για στειρωμενα κ τωρα θα γινει 1 ετους κ πηρα το επομενο ηλιακα της royal για στειρωμενα κ δε το τρωει κ μου συστησαν απο το petshop την Crockex Naturals Neutered κ της αρεσε.αλλα σε πολλα petshop δεν υπαρχει καθολου κ ειναι κ οικονομικη κ θα ηθελα τη γνωμη σου.ευχαριστω.σου στελνω την αναλυση.Η Crockex Naturals Neutered Chicken & Rice, έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι στειρωμένες γάτες.

  Μόνο με υψηλής ποιότητας φυσικά συστατικά
  Πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες, ίσες περίπου με το 75% των συνολικών πρωτεϊνών
  Φρέσκο κρέας
  Ρύζι ως κύρια πηγή υδατανθράκων, καθιστά την τροφή εξαιρετικά εύπεπτη
  Φρούτα και βότανα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και δραστικά συστατικά
  Πρεβιοτικά για την υποστήριξη της εντερικής χλωρίδας
  Ισορροπημένη παροχή μετάλλων και ιχνοστοιχείων

  Σύνθεση: αφυδατωμένες πρωτεΐνες κοτόπουλου (23%), ρύζι (18%), φρέσκο συκώτι (15%), καλαμπόκι, χοιρινό, λίπος κοτόπουλου, γλυκοπατάτες, άλευρο ψαριού (5%), υδρολυμένες πρωτεΐνες συκωτιού, λιναρόσποροι (2,5%), αποξηραμένος πολτός τεύτλων (2,5%), πρωτεΐνες καλαμποκιού, μάγια, αποξηραμένος πολτός κιχωρίου (0,35%), άλευρα φυκιών (0,24%), φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS 0,2%), προϊόντα μαγιάς (MOS 0,16%), εκχύλισμα yucca schidigera (0,0265% ), συμπύκνωμα κράνμπερι (0,004%).

  Διατροφικά πρόσθετα ανά κιλό: 3a672a Βιταμίνη Α 18500 IU, 3a671 Βιταμίνη D3 1250 IU, 3a700 Βιταμίνη Ε 160 mg, 3b405 χαλκός 16 mg, 3b101 σίδηρος 32 mg, 3b502 μαγγάνιο 64 mg, 3b605 ψευδάργυρος 74 mg, 3b201 ιώδιο 3.28 mg, 3b801 σελήνιο 0,17 mg, 3a370 Ταυρίνη 1000 mg.

  Αναλυτικά συστατικά: υγρασία 8%, ακατέργαστη πρωτεΐνη 34%, ακατέργαστη ίνα 3,0%, ακατέργαστο λίπος 12,5%, ακατέργαστη τέφρα 7,7%, ασβέστιο 1,2%, φώσφορος 1,0%, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα 0,5%, Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα 2,1%

  1. καλημερα! αρκετος υδατανθρακας, πρωτο συστατικο πρωτείνη κοτοπουλου και οχι ας πουμε φρεσκο κρεας, φωσφορο 1% (οριακα)! δεν με τρελανε, ποσο κοστιζει?

 68. Γεια σας,ήθελα να ρωτήσω όλες οι τροφές τις animoda carny είναι αξιόλογες? σε όλες τις γεύσεις η μόνο η συγκεκριμένη που προτείνεις ?
  Από λιχουδιές τι έχεις να προτείνεις? Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων

 69. Καλησπέρα! Έχουμε δοκιμασει ολες της υγρές τροφες που έχεις προτείνει χωρίς καμια επιτυχία. Ετρωγε μονο φακελακια φιλετο purina. Τπτ αλλο. Μεχρι που εχθες παρήγγειλα μια γερμανική υγρή, κ προς έκπληξη μου την εφαγε. Βασικά εχω παθει λίγο σοκ. Λέγεται mjamjam πηρα κοτόπουλο 6×200γρ στα 11,5 ευρω κ σου στέλνω τα συστατικα μα μ πεις άποψη σε παρακαλώ. Σ ευχαριστώ πολύ!
  PURE succulent chicken. Composition: chicken meat, -heart, -liver, -gizzard 71%, broth 28%, mineral nutrients 0,5%, eggshells 0,5%. Analytical constituents: 11% Crude protein, 6,0 % Fat content, 2,2% Crude ash, 0,4% Crude fibre, 79% Moisture, 0,25% Calcium, 0,2% Phosphorus, 0.15% Potassium, 0,12% Sodium. Minerals per kg: 200 IE Vitamin D3, 50,0 mg Vitamin E,1500 mg Taurine, 0,2 mg lodine (as Calcium lodate Anhydrous), 2,0 mg Manganese (as manganese-(II)-sulphate), 20,0 mg Zinc (as zinc sulphate, monohydrate). Complete petfood for (adult) cats. Best before date and batch code: see stamp on the bottom. Feeding recommendation: 200-400 g daily for a fully-grown cat weighing approx. 3-5 kg. Fresh drinking water should always be available. After opening, store in the fridge for max, 24 hours. Please serve at room temperature.
  Υγ με τις ξηρές δεν εχουμε προβλημα τις τρώμε όλες. Προς το παρων εχουμε μια απ τις προτεινομενες σου!

 70. Αγαπητέ Τσιτσο, το πιτσινι μου έχει εκτός των άλλων θεματακι με τα νεφρα. Έχω δοκιμάσει Οοοοοολες τις Renal/Kidney κτηνιατρικες τροφές και μόνο σε κάποιες πίνει το ζουμακι τους και αυτό όχι σε όλες. Μέχρι και εισαγωγή από Εξωτερικό έχω κάνει σε μάρκες μη εισαγόμενες στην Ελλάδα και εκεί πάλι Τζιφός. Αντίθετα, μόλις ανοίξω ενα gourmet χορεύει το Ζάρι της Μαρίνας Σαττι και τρώει και την συσκευασία μαζί. Επειδή δεν θέλω να την ταλαιπωρία τελευταία πειραματίζομαι με τροφές μη κτηνιατρικες αλλά εν χαμηλά ποσοστά φωσφόρου, νατρίου και όχι πολύ πρωτεϊνών για παράδειγμα της Royal Canin 7+ και 12+ που είναι για μεγαλύτερες γατούλες. και εκεί δεν υπάρχει ενθουσιασμός οπότε αγόρασα την Wellfed Filleto Chicken και την Wellfed Mature +7 Pate poultry in Broth. Στα αναλυτικά συστατικά δεν γράφει περιεκτικότητα σε dry matter basis και μπερδεύονται καθώς οι συστάσεις τους μου φαίνονται εξαιρετικές ωσάν να ήταν Renal τροφές. Μπορείς να μου δώσεις τα φώτα σου σε παρακαλώ αν γνωρίζεις αν είναι ασφαλης η σίτιση σε γατούλα με θέμα στα νεφρά με αυτές τις τροφές?

 71. Καλημέρα!!Αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με βοηθάς πάντα να έχω έναν μπούσουλα με τις τροφές των γατιώνε!Και με άλλα θέματα φυσικά, αλλά ειδικά για το θέμα της τροφής ειναι σωτήρια τα άρθρα σου! Έπειτα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη μου για μια υγρή τροφή που είχα βρει και μου είχαν φανεί συμπαθητικά τα συστατικά της (περιέργως στην αντίστοιχη ξηρή δεν τα βρήκα τόσο καλά). Πρόκειται για την perfect fit. Τσεκ εδώ https://www.gatoskilo.gr/ygri-trofi-gatas/24719-perfect-fit-sterilised-sensitive-mix-4x85gr.html .

  Μερσί μποκού προκαταβολικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *