Η Γάτα μου δεν τρώει υγρή τροφή! Τι να κάνω; (7 tips)

Τα τελευταία 4 χρόνια θα έχω γράψει πάνω από 50 ποστ και αρθρα για τη σημασία της υγρής τροφής για την σίτιση της γάτας και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και σούπερ σημαντικοί – τους βασικότερους μπορείτε να τους βρείτε εδώ! Έχω κάνει αναφορές σε άρθρα για διάφορους τρόπους να “ψήσουμε” τη γάτα μας να στραφεί στην υγρή τροφή αλλά σκέφτηκα ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξω ένα άρθρο που να αναφέρεται αμιγώς σε αυτό και να περιλαμβάνει όλους τους τρόπους που έχω δει να λειτουργουν κατά καιρούς! 

Είσαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε; Σας προειδοποιώ, θα γίνουμε πονηροί, αδίστακτοι, άτεγκτοι, αμίληκτοι φτάνει να πετυχουμε το σκοπό μας, να πείσουμε τη γάτα μας να λατρέψει την υγρή τροφή. Και επειδή τούτο το θέμα έχει και διάφορες ενδιάμεσες κατηγορίες, όπως γάτες που τρώνε μόνο μια ή ελάχιστες τζανκ υγρές τροφές, ή γάτες που τρώνε μόνο μικρες συσκευασιες, αλλά αν μια κονσέρβα μείνει μια ώρα στο ψυγείο ξινίζουν εντελώς θα δούμε όλες αυτές τις υποπεριπτώσεις και θα πούμε διάφορες ιδέες και γι’ αυτές. 

Ωραία, αφού θεσαμε ξεκαθαρα το θέμα μας, φύυυυγαμε! 

7 τρόποι για να κάνετε τη γάτα σας να τρώει υγρή τροφή

1. Σταδιακή μετάβαση - ο δύσκολος αγώνας

Εχετε μπόλικη υπομονή! Ο τρόπος αυτός είναι για εσάς. Η γάτα σας τρώει μόνο ξηρά τροφή – ειρησθω εν παρόδω, οι προτεινόμενές μου ξηρές τροφές εδώ – και θέλετε να την βάλετε στο τριπ της υγρής. Παίρνετε μια νοστιμη σαλτσάτη υγρή τροφή όπως τα ελληνικά φιλετάκια egeo σε σάλτσα και ρίχνετε μια (1) σταγόνα από τη σάλτσα στην ξηρά τροφή και ανακατεύεται σαν να μην υπαρχει αύριο! Την έφαγε; Δεν σας κοιταξε με ύφος “ΤΙ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΕΡΒΙΡΕΣ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΜΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΘΕΣ;” Ε τότε ΝΙΚΗΣΑΤΕ! 

Στο επόμενο γεύμα βάλτε δυο σταγόνες! Μετά και μια ίνα από το κρέας!! Αυτή η κατάσταση θα πάει όοοοσο σταδιακά χρειάζεται ώστε σιγά σιγά να αυξάνεται η ποσότητα της υγρής τροφής εις βάρος της ξηράς! Ε λοιπόν, χωρίς να το καταλάβετε, μάλλον τα έχετε καταφέρει!

2. Λερώστε το ποδαράκι της

Αν είστε αποφασισμένος να τα παίξετε όλα για όλα κάντε το εξής! Αλείψτε μια μικρή μπουκια από την κονσέρβα σας στο μπροστινό πόδι, κοντά στο πατουσάκι της γάτας σας. Εκείνη ως φρικ καθαριότητας θα φροντίσει να το καθαρίσει σχολαστικά με τη γλωσσίτσα της. Και θα έρθει σε επαφή με γεύσεις και μυρωδιές που ερεθίζουν τον ουρανίσκο και θα καταλάβει ότι αυτό που φοβόταν ότι είναι ένα πιθανό δηλητήριο για να την βγάλει από τη μέση τελικά είναι κάτι νόστιμο και.. για δες, την χορταίνει κιόλας! Τι καλύτερο!

Το λέω αυτό γιατί πολλές γάτες όντως, έχοντας συνηθίσει στην ξηρά τροφή, θεωρούν οτιδήποτε άλλο είτε ως μη-τροφή, είτε ως κάτι το δυνητικά επικίνδυνο (attitude που έχει βοηθήσει φυσικά πολλές γάτες να μακροημερεύσουν στην ζωή του δρόμου)! 

3. Δοκιμάστε διάφορες γεύσεις, υφές

Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Μπορεί απλώς να μην έχετε πετυχει την κατάλληλη, την εκλεκτή, εκείνη που θα φανεί τόσοο δελεαστική και νόστιμη και θα κάμψει τις αμφιβολίες της! Συχνά τα φιλέτα – δοκιμάστε οπωσδήποτε το μεταξύ-φιλετου-και-πατε GranataPet Symphonie (βρείτε την εδώ) και οι τροφές με σάλτσα είναι πιο δελεαστικές! Όμως μια γάτα μπορεί να είναι του μους, μια άλλη του ζελε, και των μπουκιών – περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! 

Οσον αφορά τις γεύσεις, τι να πω, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε και πιο εξωτικές γεύσεις, όπως αγριογούρουνα, πάπιες! Γι’ αυτή την περίπτωση, για την δοκιμή γεύσεων, σας έχω την περιπτωση των εξαιρετικών Lucky Lou SuperMono σε προσφορά 5+1 (βρείτε την εδώ) με 6 διαφορετικές γεύσεις, για να δείτε ποιες από αυτές αρέσουν στην δική σας γάτας!

4. Τροποποιήστε την υφή

Μμμ, ένα οργανάκι μπορεί να ταράξει τη γάτα σας και να πάει και πάλι ο νους της στο δηλητήριο. Όμως τα καλά πατέ έχουν και τέτοια, οποτε θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε πέρα από διάφορες υφές να αλλάξετε την υφή της εκάστοτε κονσέρβας, πατικώνοντας την με πηρουνάκι και μετατρέποντάς την στην πιο ευκολα βρώσιμη μορφή του κιμά (έτσι θα γλιτώσετε και από την πιθανότητα κανενός λάθους με κοκκαλάκι μέσα στην τροφή), ή να την αραιώσετε και να τη φέρετε σε μορφή σούπας,  ή να την κάνετε ακόμη και μους, περνώντας την από ένα μούλτι! 

Παιδιά, είμαστε απελπισμένοι! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΟΥΛΑ!

5. Η γάτα μου τρώει μόνο τζανκ υγρές - ε ανακατέψτε την υγιεινή κονσέρβα με την τζανκ

Θα γινω εντελως αδιστακτος γιατι και τουτη η περιπτωση ειναι πολύ συνηθισμενη! Έχετε μια κονσέρβα που η γάτα σας την λατρεύει! Και ω του θαύματος αυτή είναι σκέτη καταστροφή, με ετικέτα τελείως ασαφή. Αλλά η γάτα σας την λατρεύει ΞΑΝΑΛΕΩ! Και ανακαλύπτετε ότι και πάαααρα πολλές άλλες γάτες την λατρεύουν. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ! Μα τι έχει πια, μέλι; 

Λοιπόν αυτή η τροφή ενώ μοιάζει να είναι η καταστροφή σας μπορεί να γίνει το μεγάλο σας διαπραγματευτικό χαρτί. Το έπαιξα και στις φάσεις που ο τσιτσαρας βαριέται κάποιες τροφές, το δηλώνω ανερυθρίαστα! 

Βάζετε  7 γρ. μετρημένα από αυτή την τροφή και 35 από την σουπερ πρίμιουμ ποιοτική υγρή τροφή με σκέτο φιλετακι και οργανάκια και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη και αναμειγνύετε σαν να μην υπάρχει αύριο! Το θαύμα μπορεί να γίνει! Δημοσίευσα το συγκεκριμένο τιπ στα σόσιαλ τις προάλλες και πολλοί το δοκίμασαν εκείνη τη στιγμή και λειτούργησε τέλεια! 

Ποια είναι η αμαρτωλή τροφή; Μα αυτή εδώ! ΕΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ!

6. Η γάτα δεν τρώει τροφή που έχει μπει στο ψυγείο

Αλλο ένα δημοφιλές θέμα που εσχάτως διαπίστωσα ότι απασχολούσε και τον Τσιτσάρα. Άντε και παίρνεις  τις μεγάλες συσκευασίες που σου εγγυούνται οικονομία της τάξεως του 50 60%! Ωραίο αυτό, δεν λέω, αλλά έλα που πολλές γάτες όταν ανοίξει η κονσέρβα και μπει στο ψυγείο χάνει κάμποση νοστιμιά! 

Τι κάνουμε εκεί; Την ενισχύουμε ανόοοοητε! Πως; Βάζοντας την με ΛΙΓΟ νεράκι σε ένα μπρίκι να ζεσταθεί, ανακατεύοντάς την, ώστε και να ζεσταθεί και να βγάλει στη φόρα τα αρώματά της που μπορεί να δελεάσουν το δυσκολο ψιψι σας!

Το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς και έχει λειτουργήσει και αυτό!  ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ, ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ!

7. Αναμίξτε την υγρή με την ξηρά τροφή

Μερικές γάτες είναι βολικές και ενώ δεν τρώνε την υγρή τροφή, αν την αναμίξουμε με την ξηρά της, κάμπτονται οι αντιστάσεις της. Αυτό μπορεί να λειτουργεί επίσης και για γάτες που τρώνε την υγρή τροφή αλλά κάποια στιγμή τις πιάνει βαρεμάρα και θέλουν μια νέα υφή να προσφέρει νέες συγκινήσεις στο γεύμα τους. 

Ε, σε αυτή την περίπτωση η ανάμιξη με την ξηρά είναι ένας τρόπος που ίσως μπορεί να λειτουργήσει καλά! Δοκιμάστε το! 

Η περίπτωση του Τσίτσου

Ουφ τα είπα όλα και ησύχασα! Ας δούμε τώρα την περίπτωση του Τσίτσου! Ο Τσιτσάρας έτρωγε ξηρά τροφή και ελάααχιστη από αυτη την αμαρτωλή υγρή τροφή όταν ήταν μικρός! Τότε δεν ήξερα τίποτα για τη σωστή διατροφή της γάτας.

Όταν ανακάλυψα τη σημασία της καλής υγρής τροφής, η μετάβαση ήταν εύκολη διότι ο Τσίτσος ήξερε και το κόνσεπτ της υγρής τροφής (λόγω της αμαρτωλής υγρής τροφής που έτρωγε στα νιάτα του). Η διατροφή του στράφηκε στην υγρή τροφή σε επίπεδο 100% όμως στη συνεχεια, για την καλύτερη υγεία των δοντιών του – μια και εντωμεταξύ χρειάστηκε να κάνουμε τον πρώτο του καθαρισμό δοντιών – πειραματιστήκαμε με συνδυασμό τύπου 160 γρ υγρή τροφή και 5-10 γρ ξηρά πανάκριβη dental (μια όπως αυτή) και τους τελευταίους 4 μήνες 160 γρ. υγρή και 5-10 γρ. ξηρά όχι-dental. 14 μήνες μετά τον καθαρισμό δοντιών οι κτηνίατροι βρήκαν τα δόντια του τέλεια. Κάτι που με πάει στο ότι ίσως αυτός ο συνδυασμός να είναι σωτήριος – θα σας ποστάρω πιο αναλυτικά πράγματα γι’ αυτό λίαν συντόμως. 

ΌΜΩΣ, επειδή τα πράματα ήταν πολύ όμορφα και εύκολα για να είναι αληθινά ο Τσιτσάρας έπαψε να είναι τόσο εύκολος με τις υγρές τροφές, αλλά ευτυχώς από τότε που γύρισα στην υγρή τροφή δοκιμάζαμε μια ποικιλία τροφών και έτσι πάντα καταφέρνουμε και τραβάμε την προσοχή του – υποψιν ειναι λιτοδίαιτος και μόλις 3.300 γραμμάρια. 

Εσχάτως χρησιμοποιήσαμε, προκειμένου να αυξήσουμε την τροφή που τρώει, και λίγα γραμμάρια από την τζανκ τροφή που μας επιτρέπει να ξεπερνάμε την πρόσληψη των 200 γρ. υγρής τροφής τη μέρα (μαζί με 10 γρ. ξηρά) ελπίζοντας ότι έτσι θα πάρει λίγο έξτρα βάρος, που θα του πηγαίνει! 

Τι τρώμε αυτό τον καιρό; Υγρές τροφές GranataPet  σε οικονομικές συσκευασίες (τσεκάρετέ τις εδώ), Lucky Lou Lifestage σε οικονομικές συσκευασίες (τσεκάρετέ τις εκεί), Wellfed (βρείτε τις εδώ), Animonda και τα φοβερά φιλετάκια Egeo, λίγα γραμμάρια από την αμαρτωλή τροφή που λέγαμε και από ξηρά τροφή 5-10 γραμμάρια από την εξαιρετική Carnilove!

Κλείνοντας διαβάστε το άρθρο μου και με άλλα τιπς για τη σωστή, πρακτική χρήση της υγρής τροφής, στον παρακάτω σύνδεσμο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *