τσίμπημα γάτας

ΟΔΗΓΟΣ: Τσίμπημα Μέλισσας σε γάτα

Βλέποντας σήμερα το πρωί τη Νιάρα να πηδολογάει προσπαθώντας να πιάσει μια μέλισσα και ενώ έτρεχα να την αποσπάσω από το θεάρεστό της έργο σκεφτόμουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην έχω γράψει άρθρο γι’ αυτό το θέματάκι! Και στο καπάκι, μπαίνοντας στο ινσταγκραμ βλέπω μήνυμα “ΤΣΙΤΣΟΣ ΣΟΣ – Τσίμπημα μέλισσας σε γάτα! Τι κάνουμε; Έχει πρηστεί το ψυχούλι μου”! Και λέω “να το, τα άστρα εμίλησαν, τώρα ξέρω ποιο πρέπει να είναι το επόμενο άρθρο μου”! Ένα άρθρο με οδηγίες για το τι να κάνω αν τσιμπήσει τη γάτα μου μέλισσα ή ΄σφίγγα!!

Είναι πιθανό να τσιμπήσει τη γάτα μου μέλισσα;

Εμ αγαπημένοι τσιτσόφιλοι, έχουμε μπλέξει και αυτό είναι ξεκάθαρο. Βλέπετε οι γάτες από τη μια είναι πλάσματα περίεργα, ειδικότερα οι νεαρότερες (όπως η Νιάρα) και από την άλλη έχουν έντονο το κυνηγητικό ένστικτό και βλέποντας ζωύφια να κινούνται και να πετάνε προκλητικά μπροστά τους δεν μπορούν παρά να γουρλώσουν ματάρες, να κουνήσουν πωπό (περισσότερα γι’ αυτή τη συμπεριφορά εδώ) και να ορμήηηηηξουν!

Τσίμπημα Μέλισσας σε γάτα - Είναι επικίνδυνο;

Έτσι δεν είναι διόοολου απίθανο μια μέλισσα κάποια στιγμή να τσιμπήσει μια γάτα! Τώρα είν’ αυτό επικίνδυνο; Εξαρτάται θα πω.. η αλήθεια είναι ότι έχω δει σφίγγα να τσιμπάει γάτα και αυτή να τινάζεται λες και την χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις το τσιμπήμα της μέλισσας απλώς θα προκαλέσει πρήξιμο στην περιοχή που τσίμπησε, που σιγά σιγά θα περάσει! 

Αν όμως τώρα η γάτα σας παρουσιάζει κάποιου είδους αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας ή της σφίγγας, ααα τότε τα πράματα αλλάζουν, γιατι μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή αντίδραση στο τσίμπημα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο! Επίσης αν η γάτα τσιμπηθεί περισσότερες από μια φορά ή τα τσιμπήματα λάβουν χώρα στο λαιμό ή στο στόμα ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος είναι πιθανό να σας ζητήσει να την πάτε αμέσως εκεί και στη συνέχεια θα σας καθοδηγήσει για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος!

ΤΙ; Η ΓΑΤΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ;
Ε τότε διαβάστε αυτό!

Πως θα καταλάβετε ότι η γάτα σας έχει τσιμπηθεί από μέλισσα

 • Αρχίζει να φωνάζει ή να μυξοκλαίει
 • Υπάρχει ερυθρότητα ή πρήξιμο σε σημείο του δέρματος (δύσκολο να εντοπιστεί σε μακρύτριχες γάτες)
 • Η γάτα επιμένει να γλείφει και να δαγκώνει ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος

Να πω εδώ ότι τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα σημάδι τσιμπήματος από μέλισσα, γιατί μπορεί να συμβαινουν και με αρκετές άλλες αιτιολογίες!

Τα πράματα γίνονται πιο περίπλοκα αν αναλογιστούμε τι κρυψίνους είναι αυτή η γάτα και πόσο καλά ξέρει να κρύβει τον πόνο της και την ενόχλησή της, σε σημείο που μπορεί να μην σας δίνει σημάδια εμφανή για το τσίμπημα! Εκεί πρέπει να εντοπίσετε σημάδια που υποδηλώνουν πιθανή αλλεργία όπως:

 • Εμετός – άλλοι λόγοι που η γάτα κάνει εμετό εδώ
 • Ταχύπνοια ή δύσπνοια
 • Διάρροια
 • Υποθερμία
 • Ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία
 • Σιελόρροια 
 • Πόνος
Σε ετούτο το σημείο να πούμε ότι η αλλεργία μπορεί να εκδηλώθεί μέσα σε μια ώρα από το τσίμπημα αλλά μπορεί και αργότερα, οπότε το πράμα γίνεται ακόμηη πιο περίπλοκο γκαντ ντάμιτ! Ακόμη βρείτε και μερικά άλλα σημάδια ότι η γάτα πονάει εδώ

Πρώτες βοήθειες για τσίμπημα μέλισσας σε γάτα

Αν έχετε αντιληφθεί ότι τη γάτα σας την τσίμπησε μέλισσα υπάρχουν πράματα που μπορείτε να κάνετε εσείς με την μορφή πρώτων βοηθειών. Θα σας πω μερικά πράματα που έχω διαβάσει σχετικά χωρίς όμως να τα εχω εφαρμόσει εγώ στην πράξη γιατί ΔΕΝ μου ‘χει λάχει ακόμη αυτό το περιστατικό – και σας τα μεταφέρω με πάαασα επιφύλαξη

 • Αφαιρέστε το κεντρί χρησιμοποιώντας μια .. πιστωτική κάρτα (πιο παλιά θα σας έλεγα και μια τηλεκάρτα, αλλά δεν υπάρχουν πια)! Πως; Ξύνοντας, λέει, με την κάρτα κάτω από το σάκο του δηλητηρίου! Μην τραβήξετε το κεντρί γιατί μπορεί να προκαλέσετε ακόμη μεγαλύτερο ερεθισμό
 • Αφού βγάλετε το κεντρί πιέστε το σημείο με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη με κρύο νερό! Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε και πάγο, αλλά ίσως η γάτα σας ταραχτεί από το έντονο ψύχος του πάγου. Με αυτά τα μέτρα θα περιοριστεί η φλεγμονή!
 • Μην αφήσετε τη γάτα σας να ξύσει την πληγή για να αποφύγετε πιθανή μόλυνση! 
 • Μην σπαταλήσετε χρόνο και πηγαίνετέ την στον κτηνίατρο ώστε να εξεταστεί, να της χορηγηθεί πιθανή αγωγή (όπως καταλληλα αντισταμινικά) κλπ κλπ!
τσίμπημα μέλισσας σε γάτα

Πως να παρηγορήσω τη γάτα μου, μετά από το σοκ του τσιμπήματος

Έλα ρε παιδιά, κοτζάμ γολγοθά πέρασε η καημένη η ψιψί, δεν αξίζει μια παρηγοριά, μια καλομεταχείριση, λίγοοο χάδι, όταν με το καλό συνέλθει; Ααα, σε αυτά είμαι πρώτος.. οι ιδέες πολλές:

 • Προσφέρετέ της ένα γεύμα από την πιο αγαπημένη της τροφή – για τον Τσίτσο στην παρούσα φάση οι εξαιρετικές GranataPet Delicatessen (στις οικονομικές 800άρες συσκευασίες – βρείτε τις εδώ) και οι λαχταρίστες (επίσης πλέον οικονομικές, μια και βγήκαν και σε 400αρες συσκευασίες) Lucky Lou LifeStage (τσεκάρετέ τις εδώ)
 • Κάντε της τα αγαπημένα της χάδια – και αν της αρέσει το χτένισμα (του Τσίτση του αρέσει πολύ) χαρίστε της ένα απολαυστικό βαθύυυ χτένισμα με μια βουρτσα σαν αυτή (που δεν προκαλει ερεθισμούς)
 • Προκαλέστε την να ξεχαστεί με το αγαπημένη της παιχνίδι που ξυπνάει τα θηρευτικά ένστικτά όπως το φοβερο΄μπαλάκι που κινείται μόνο του
 • Βοηθήστε την να αποβάλλει το στρες βάζοντας Feliway στην πριζα (δεν γνωρίζετε τι ειν’ το Feliway; διαβάστε το άρθρο μου), δίνοντας της CBD Oil (όπως αυτό της Naturecan που χρησιμοποιούμε εμείς – βρείτε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%), ή βάζοντας στην πρίζα ένα diffuser βαλεριάνας σαν αυτό!
Σημείωση: E παιδιαααα! Αμα η γάτα σας είναι από εκείνες που δεν θέλουν ούτε να βλέπουν την υγρή τροφή, μην τις αφήσετε παραπονεμένες, δώστε τους ένα έξτρα γεύμα από την αγαπημένη τους ξηρά – ειρησθω εν παρόδω, ο Τσιτσάρας δοκίμασε τελευταία την γαλλική Equilibrio (που και προβιοτικά έχει για την καλή υγεία του εντέρου και μετρημένο φώσφορο και ειδικό μιγμα ινών για αποφυγή τριχόμπαλων και ξεκάθαρη ετικέτα) και παιδιά τώρα δεν θέλει τις παραδοσιακές του αγάπες στην ξηρά τροφή, οπότε τα 10 γρ. που τρώει κάθε μέρα από ξηρά τροφή είναι equilibrio!

Ουφ, τα είπα ούλα και ησύχασα! Σας έχει λάχει ποτέ να τσιμπήσει σφίγγα ή μέλισσα τη γάτα σας; Πως πήγε αυτό; Πως αντιδράσατε; Πείτε μου σε σχόλιο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *