5 λόγοι γιατί η γάτα λικνίζει τα οπίσθιά της πριν πραγματοποιήσει επίθεση;

Eντάξει, εντάξει, είναι αλήθεια ότι σχεδόν κάθε συμπεριφορά της γάτας είναι χαριτωμένη και απολαυστική! Αλλά αν διαλέγαμε ένα.. Τοπ 3 από αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή η υπέροχη συνήθεια της γάτας πριν εξαπολύσει την επίθεσή της να λικνίζει τον κώλ.. εχμ τα οπίσθιά της!

Και εκτός από χαριτωμένη ετούτη η κίνηση προκαλεί και ερωτηματικά είναι η αλήθεια! Να πούμε εδώ ότι αυτή είναι μια συμπεριφορά που συναντιέται και στην φύση στα λιοντάρια στις τίγρεις, τις λεοπαρδάλεις και τους ιαγουάρους.. όπως καταλαβαίνετε η γάτα σας δίνει το προνόμιο να δείτε μερικές συμπεριφορές όπως θα εκδηλωνόταν στην φύση! Ας μελετήσουμε το μυστήριο του λικνίσματος του πωπού πριν την επίθεση! 

Γιατί λοιπόν η γάτα κουνάει τα οπίσθιά της πριν πραγματοποιήσει επίθεση; Οι Θεωρίες

Όπως και σε κάθε άλλη φαινομενικά αλλόκοτη συμπεριφορά της γάτας οι χούμανς μπορούν να διατυπώσουν μόνο θεωρίες για να εξηγήσουν τέτοιες συμπεριφορές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμία θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί καμία γάτα ως τώρα (εκτός από μένα) δεν μίλησε για να εξηγήσει τι κάνει και γιατί το κάνει! 

1. Πρόκειται για μια προετοιμασία που αυξάνει τις πιθανότητες για μια αποτελεσματική επίθεση

Αρκετοί κτηνίατροι πιστεύουν ότι το λίκνισμα του πωπού είναι μια φυσική, ενστικτώδη προετοιμασία που αυξάνει τις πιθανότητες για μια αποτελεσματική επίθεση και τελικά για ένα νόστιμο γεύμα.  Η ντόκτορ Κέιτ Γκρζιμπ λέει “Κατά βάση όταν η γάτα χυμάει χρειάζεται να προωθήσει και τα δύο πίσω άκρα! όταν οι γάτες περπατούν εναλάσσουν τα πίσω πόδια αλλά όταν πηδούν ή όταν ορμού χρησιμοποιούν και τα δύο πίσω πόδια ταυτόχρονα”.

2. Τεστάρουν την σταθερότητα του εδάφους, πριν ξεκινήσουν την επίθεση

Οι γάτες επίσης θα μπορούσαν να λικνίσουν τα οπίσθιά τους για να τεστάρουν την σταθερότητα του εδάφους πριν το άλμα τους, ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να πατήσουν δυνατά πάνω του χωρίς αυτό να υποχωρήσει. Αν το έδαφος δεν είναι .. στιβαρό μπορεί η επίθεσή τους να είναι από κωμική, ως και επικίνδυνη για την υγεία τους. 

3. Ελέγχουν την ισορροπία τους και εκτιμούν αν μπορούν να κάνουν ένα ασφαλές άλμα

Η Γκρζιμπ επίσης προσθέτει ότι όταν οι γάτες θέλουν να ορμήξουν λικνίζουν το πίσω μέρος τους για να ελέγξουν την ισορροπία τους! Εκτός από τον έλεγχο της σταθερότητας του εδάφους μπορούν να εκτιμήσουν και αν μπορούν να κάνουν ένα άλμα σε μεγάλη απόσταση με ασφάλεια. ! Η Γκρζιμπ επιβεβαιώνει και αυτό που είπαμε προηγουμένως λέγοντας ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια έμφυτη συμπεριφορά που συναντιέται και σε άγριες και μεγάλες “γάτες”.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΠΙΣΘΙΑ

Γιατί η γάτα δείχνει τα οπίσθιά της στον χούμαν της;

4. Πρόκειται για ενα στρατηγικό σχεδιασμό της επίθεσης

Μια άλλη θεωρία λέει ότι το λίκνισμα είναι μια προσπάθεια.. σχεδιασμού. Ένας άλλος ειδικός ο ντόκτορ Μέγκαν Χέρον λέει ότι μοιάζει σαν να προετοιμάζουν τους μύες τους για μια μεγάλη κίνηση – κάνοντας διορθωτικές μικρές κινήσεις με τα πόδια του – όπως ο παίκτης του γκόλφ προετοιμάζει το χτύπημά του με το μπαστούνι του (μη ζητάτε πολλά, οι γνώσεις μου στο γκολφ είναι.. ανύπαρκτες)!

5. Η συγκεκριμένη κίνηση (το λίκνισμα) πυροδοτεί την έκκριση ντοπαμίνης που είναι χρήσιμη στην μετέπειτα επίθεση

Η περίφημη.. cat coach Μάριλιν Κρίγκερ, μια συμπεριφορίστρια γατών διατυπώνει μια ακόμη πιθανή εξήγηση: “Όταν οι γάτες κυνηγούν ή παίζουν εκκρίνουν ντοπαμίνη στο σύστημά τους”. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται από νευρώνες του εγκεφάλου και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση που συσχετίζει ένα ζώο με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Όσον αφορά το λίκνισμα του πωπού η Μαριλίνα μας ισχυρίζεται ότι ίσως πυροδοτεί την έκκριση ντοπαμίνης! Όταν το θήραμα πιαστεί η ντοπαμίνη παύει να εκκρίνεται.

Σε αυτό το σημείο ας δούμε και το λίκνισμα των οπισθίων στην πράξη:

Είναι το λίκνισμα τελικα ενστικτώδες, ή επίκτητο;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αλλά φαίνεται ότι ίσως είναι λίγο και από τα δύο. Έτσι όταν τα μικρά γατάκια παίζουν ταυτόχρονα μαθαίνουν και τεχνικές για το κυνήγι και στην διάρκεια αυτού του παιχνιδιού φαίνεται να μαθαίνουν αυτό το λίκνισμα. Από την άλλη ως ένα σημείο φαίνεται να υπάρχει και μια αυθόρμητη φυσική τάση που να οδηγεί μια γάτα στην εκδήλωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς!

Το θηρευτικό ένστικτο και η σημασία του παιχνιδιού

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι  γάτα είναι κραταιός θηρευτής – και τούτη η ιεροτελεστία του λικνίσματος είναι μέρος της θηρευτικής της δράσης. Είναι πολύ σημαντικό για μια γάτα να εκδηλώνει τα θηρευτικά της ένστικτα και αν είστε αναγκασμένοι να την έχετε μόνο μέσα στο σπίτι οι δυνατότητες γι’ αυτό είναι λιγοστές. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει εσείς να κάνετε τη βρώμικη δουλειά, προκαλώντας τη γάτα σας με παιχνίδια που ενεργοποιούν το θηρευτικό τους ένστικτο. Το γνώριμο λέιζερ (τσιμπήστε το εδώ) ή ένα teaser (βρείτε ένα τέτοιο εδώ) μπορούν παίξουν πολύυυ καλά το ρόλο του θηράματος, όμως επειδή το λέιζερ ειναι.. άπιαστο μην αμελήσετε στο τέλος του παιχνιδιού να δώσετε στη γάτα σας μια λιχουδιά, για να νιώσει ότι έπιασε το θήραμά της.

Τέλος να πω ότι προς μεγάλη μας έκπληξη ο Τσίτσος εξιταρίστηκε από ένα διαδραστικό παιχνίδι με.. ΦΤΕΡΟ που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος της μελέτης ενός ακόμη μυστηρίου! Εσείς έχετε παρατηρήσει την γάτα σας να πραγματοποιεί αυτά τα τόσο χαριτωμένα λικνίσματα; Περιμένω τα σχόλιά σας!

Κλείνοντας, μια και μελετάμε ακαταμάχητες γατοσυμπεριφορές μάθετε και γιατί οι γάτες τρέχουν σαν τρελές αφού βγουν από την τουαλέτα τους, στο αναλυτικό μου άρθρο!!

Μία Απάντηση

  1. Προχθές η γάτα μου παρακολουθούσε ένα περιστέρι στο μπαλκόνι. Έκανε ακριβώς αυτό το λίκνισμα, συν την ουρά της πέρα δώθε. Σημείωσε ότι οι μπαλκονόπορτες ήταν κλειστές, ήταν αυτή μέσα, πάνω στο τραπέζι και το είχε καρφώσει, και το άτιμο το περιστέρι την έπαιζε στα νύχια του. Πήγαινε κουνιστό πέρα δώθε, την παρακολουθούσε, και εκείνη αφήνιαζε. Πέταξε μετά και φυσικά η μικρή έμεινε … να χαζεύει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *