Πως κοιτώντας τα οπίσθια μιας γάτας μπορούμε να αντιληφθούμε 4+1 πράγματα για την υγειά της

Τι αιματολογικές εξετάσεις και υπέρηχοι και ακτινογραφίες! Απλά κοιτάζοντας τον.. πωπό μιας γάτας μπορείτε να αντιληφθείτε μερικά χρήσιμα πράγματα για την υγεία της! Προφανώς μην πάρετε τοις μετρητοίς τα λόγια μου, η σημασία των εκάστοτε εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την υγεία μιας γάτας. Ωστόσο όντως ένα γρήγορο και παρατηρητικό κοίταγμα στα οπίσθια μιας γάτας μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για 4 πράγματα που έχουν να κάνουν με την υγεία της!

Συχνά αυτό το στοιχείο που αξιολογείται είναι τα υπολείμματα περιττωμάτων στον πωπό της γάτας αλλά και η παρουσία μικροσκοπικών λευκών σκουληκιών καθώς και κάποια άλλα στοιχεία που θα περιγράψουμε παρακάτω! 

Για να δούμε λοιπόν, τι μπορούμε να εκμαιεύσουμε κοιτάζοντας προσεκτικά τον.. πωπό μιας γάτας:

1. Υπάρχουν υπολείμματα περιττωμάτων στον πωπό

Ειδικά στην περίπτωση που έχετε μια γάτα μακρύτριχη είναι πιθανό να ανακαλύψετε αυτό το θείο εύρημα μικροσκοπικών σκατουλακιών μπλεγμένων στις τρίχες γύρω από τον πωπό. Το πιο τέλειο είναι όταν αυτή η ανακάλυψη γίνεται όταν σε μια κίνηση αβροφροσύνης η γάτα σας επιδεικνύει τα οπίσθιά της από απελπιστικά κοντινή απόσταση. 

Αν και μπορεί να είναι τελείως φυσική η παρουσία αυτών, ειδικά όταν πρόκειται για μακρύτριχες γάτες, αυτό το εύρημα μπορεί να δίνει ενδείξεις για την υγεία της γάτας διότι τα περιττώματα στον πωπό είναι πολύ συνήθη όταν τα κακά της γάτας είναι μαλακά και ειδικά στην περίπτωση της διάρροιας. Αν λοιπόν εντοπίσετε ένα βρωμισμένο πωπό είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα (ιδίως αν αυτό είναι κάτι που παρατηρείται πιο συχνά). 

Επίσης για λόγους υγιεινής το τριμάρισμα της εν λόγω περιοχής ειναι μια πολύ καλή επιλογή – ειδικά όταν έχετε μια γάτα μακρύτριχη! Εγώ ο Τσίτσος την είχα πατήσει μια φορά όταν ένα υπολογίσιμου μεγέθους σκατουλάκι είχε μπλεχτεί σε κάτι τρίχες και το έκανα βόλτες σε όλο το σπίτι, καθούμενος σε διάφορα σημεία! 

Πρέπει να καθαρίσετε τον πωπό της γάτας; Εξαρτάται! Υπό φυσικές συνθήκες η γάτα θα μπορούσε να καθαρίζεται μόνη της, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό είναι δύσκολο:

  • Μαλακά Κακά: Αν τα κακά της γάτας δεν είναι τόσο στιβαρά είναι πολύ πιθανό να βρωμίσουν την περιοχή και είναι επίσης πιθανό ότι όσο και να προσπαθεί μάλλον δεν θα καταφέρει να τα καθαρίσει
  • Υπέρβαρες γάτες: Οι παχύσαρκες γάτες χάνουν την ευλυγισία τους και δεν είναι καθόλου εύκολο να καθαρίσουν το κορμί τους τέλεια, ειδικά να φτάσουν τα επίμαχα σημεία των οποισθίων! Αν μια υπέρβαρη γάτα δεν μπορεί να καθαριστεί σωστά πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνει δίαιτα! Πως; Βρείτε στο αναλυτικό μου άρθρο
  • Αρθριτικές γάτες: Επίσης μια αρθριτική γάτα θα βρει ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσει να λυγίσει το κορμί της και να φτάσει τα οπίσθιά της για να τα καθαρίσει.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μάλλον έχει νόημα να βοηθήσετε την γάτα σας να καθαριστεί! Πως; Με ζεστό (όχι καυτό) νερό σε πανάκια, ή με μωρομάντηλα! Ωστόσο αν μια γάτα μπορεί να φτάσει τον πωπό της αλλά απλώς τεμπελιάζει, αποφύγετε τα μωρομάντηλα γιατί δεν θέλετε αργότερα η γάτα να γλείφει διάφορα χημικά που υπάρχουν στα μωρομάνδηλα.

2. Η γάτα τρίβει τον πωπό της στο έδαφος

Πολλές φορές έχουμε δει μια γάτα μόλις βγαίνει από την τουαλέτα να τρίβει τον πωπό της στο πλακάκι (ή ακόμη και στο.. χαλί) και υποθέτουμε ότι προσπαθεί να τον καθαρίσει. Αυτό μάλιστα μπορεί να γίνει και ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη στην τουαλέτα. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι μια εξέλιξη δυσάρεστη για εσάς που ταυτόχρονα δίνει ενδείξεις για την γάτα σας. Όταν το κάνει αυτό είναι πιθανό να υποφέρει απο διάρροιες, αλλεργίες ή σκουλήκια (που διέσχισαν τον εντερικό σωλήνα και βγαίνουν από τον πρωκτό. Οπότε αν παρατηρήσετε αυτή την συμπεριφορά επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 τιπς για την γάτα σας

3. Ξεπροβάλλουν σκουληκάκια

Η περίπτωση που αναφέρθηκε παραπάνω, με τα σκουλήκια-παράσιτα, μπορεί να γίνει αντιληπτή όχι μόνο όταν η γάτα αρχίζει να τρίβεται στο πάτωμα αλλά και αν, όταν παρατηρήσουμε τον πωπό της δούμε να ξεπροβάλλουν μερικά εξαιρετικά.. αισθησιακά λευκά.. σκουληκάκια. Αν τα εντοπίσετε αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με αυτά τα παράσιτα έχει προχωρήσει πάρα πολύ και είναι καλό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως!

Είναι πολύ πιθανό αυτή η εξαπλωμένη παρουσία σκουληκιών να οφείλεται σε πλημμελή εσωτερική αποπαρασίτωση της γάτας σας! Και μιας και φτάσαμε σε ετούτο, εντρυφήστε στο θέμα “Αποπαρασίτωση” κάνοντας κλικ στο αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ.

4. Ξεπροβάλλουν σπάγγοι, σχοινάκια, κλωστές

Αν δείτε στον πωπό της γάτας σας να ξεπροβάλλουν διάφορα αντικείμενα όπως σπάγγοι, σχοινάκια ή κλωστές και πάλι πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Ακόμη και αν φαίνεται ολόκληρο το σχοινί να έχει σχεδόν βγει από τον πωπό υπάρχει πιθανότητα να βρίσκεται ένα άλλο κομμάτι μέσα στο πεπτικό του ζώου. Τέτοια αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά συμπεριλαμβανομένης νέκρωσης ενός τμήματος του εντέρου.

Το θέμα της κατάποσης διαφόρων κλωστών κλπ είναι ένα από τα πολύ σημαντικά και συχνά ατυχήματα που μπορούν να συμβούν σε μια γάτα μέσα στο σπίτι! Για να βρείτε άλλα δέκα τέτοια κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο για το τι πρέπει να κάνετε αν η γάτα σας φάει μια .. κλωστη, ακριβώς ΕΔΩ!

5. Πρησμένοι πρωκτικοί αδένες

Παρατηρώντας τον πωπό της γάτας σας μπορεί να διακρίνεται διογκωμένους πρωκτικούς αδένες. Αυτοί εντοπίζονται στις δύο πλευρές του ανοίγματος του πρωκτού  και εκκρίνουν ένα σημαντικό άρωμα που καλύπτει το .. άρωμα των περιττωμάτων και χρησιμοποιείται για μαρκάρισμα (είπαμε, η γάτα είναι χωροκτητικό πλάσμα)! Υπο φυσιολογικές συνθήκες καθώς περνάνε τα κακά από το σημείο των αδένων τους πιέζουν και αυτοί εκκρίνουν τα αρώματά τους. 

Όμως αν είναι πολύ μαλακά ή πολύ σκληρά η διαδικασία δεν γίνεται σωστά και συν τω χρόνω οι αδένες αυτοί πρήζονται και προκαλούν ενόχληση. Αν οι αδένες πρηστούν προς τα μέσα δεν θα μπορείτε να τους παρατηρήσετε αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό η γάτα να αρχίζει να τρίβεται στο πάτωμα (οπότε επιστρέφουμε στο νο2) ή γλείφεται για ώρες στον πωπο εκτελώντας ταυτόχρονα μερικές απαιτητικές ασκήσεις γιόγκα. 

Και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος είναι πιθανό να προκαλέσει ο ίδιος το άδειασμα των αδένων!

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και αυτού του θέματος! Παρακαλώ πείτε μου σε σχόλιο αν ποτέ η γάτα σας παρουσίασε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *