ΟΔΗΓΟΣ: Πως να κάνω δίαιτα σε γάτα

Γεια σας αγαπημένοι χιουμανίσκοι μου! Σήμερα πάλι αρκετοί με ερωτήσατε για το πως να καταφέρετε να ρίξετε την μπάκα της ψιψίνας σας! Οι περισσότεροι μάλιστα έχετε αυτό το πρόβλημα αφού επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για την στείρωση της γατούλας σας.

Πέρα από συμβουλές ιατρών και τις οδηγίες που υπάρχουν στις εκάστοτε τροφές εγώ θα σας μιλήσω για ένα εμπειρικό τρόπο για να χάσει η γατούλα σας βάρος. 

Πως να κάνω δίαιτα στη γάτα μου

A. Μειώστε τις θερμίδες

Ανεξάρτητα με τι λέει πάνω στις οδηγίες της τροφή σας, εφόσον η γάτα σας έχει πέρα από κάθε αμφιβολία βαρύνει (για να το εξακριβώσετε κάντε κλικ ΕΔΩ) σημαίνει ότι η ποσότητα τροφής που της δίνετε είναι μεγαλύτερη από τις ενεργειακές της ανάγκες και γι αυτό αρχίζει να συσσωρεύει βάρος. Ο συμβατικός τρόπος (αλλά όχι ο καλύτερος) για να κάνετε την γάτα σας να χάσει κιλά και ο οποίος βασίζεται απλώς στον περιορισμό των θερμίδων που προσλαμβάνει η γάτα μειώνοντας τα γραμμάρια που καταναλώνει αυτή ημερησίως είναι απελπιστικά χονδροκομμένος ωστόσο θα σας τον περιγράψω ευθύς αμέσως:

1. Υπολογισμός βάρους γάτας

Πρώτα από όλα μετράτε το βάρος της. Πως; Ένας απλός τρόπος είναι να βάλετε τη γάτα σε μια ζυγαριά για μικρά βάρη και να την ζυγίσετε, αν όμως είναι ατίθαση και δεν κάθεται την παίρνετε στην αγκαλιά σας και ανεβαίνετε εσείς σε μια ζυγαριά για ανθρώπους, μετράτε το βάρος και στη συνέχεια την αφήνετε και ξαναμετράτε το βάρος. Η διαφορά των δύο μετρήσεων θα σας δώσει το δικό της βάρος.

Σε κάθε περίπτωση κρατάτε την τιμή του βάρους της.

2. Ελάττωση μερίδων

Επειδή είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε πριν μπείτε στο τρυπάκι αυτο πόσο ακριβώς φαγητό δίνετε στη γάτα σας θα κάνετε το εξής: Ας υποθέσουμε ότι η γάτα σας τρέφεται με ξηρά τροφή (αν και θα ήταν πολύ προτιμότερο να ταϊζόταν με συνδυασμό υγρής και ξηράς). Ταϊζετε τη γάτα σας δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με διαφορά δώδεκα ωρών μεταξύ τους (ή 3 με διαφορά 8 ωρών μεταξύ τους) και της δίνετε σε πρώτη φάση την ποσότητα που αναγράφεται στην τροφή της ότι πρέπει να τρώει. Αν για παράδειγμα λεει ότι η γάτα σας πρέπει να τρώει 90 γραμμάρια, της δίνετε 45 & 45 ή 30 & 30 & 30 γραμμάρια.  Κάθε φορά ζυγίζετε την ποσότητα που της δίνετε!

Ακολουθείτε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να παρεκλίνετε για 15 μέρες. ΠΡΟΣΕΞΤΕ, όλα τα κλαμματάκια και τα ναζάκια και οι τσαχπινίες της γατούλας σας να μην σας κάμψουν (βλέπε και το παρακάτω λινκ). Εντάξει αν πχ θέλετε μια φορα στις 2 3 ημέρες 2 γραμμάρια μου συκωτάκί ή μισό κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι δεν πειράζει.

Αφού περάσουν οι 15 μέρες ξαναζυγίζετε την γατούλα σας. 

 • Αν το βάρος έχει παραμείνει σταθερό, πρέπει να του αφαιρέσετε μια ποσότητα, ας πούμε 10% και πλέον θα του δίνετε (στην περίπτωση των 90 γραμμαριών) 81 γραμμάρια  (παλι διαιρεμένα στα γεύματα που θα του κάνετε, δύο ή τρία). 
 • Αν το βάρος αυξήθηκε τότε πρέπει να κάνετε μια πιο γενναία μείωση δηλαδή το μειώνετε 20% και θα του δίνετε 72 γραμμαρια.
 • Αν το βάρος μειώθηκε αλλα θεωρείτε ότι ακόμη είναι βαρύς (σε 15 μέρες είναι δύσκολο να χάσει παρα πολύ βάρος και ούτε κανει καλό να χάσει πολύ βάρος) τότε συνεχίζετε να του δίνετε την ίδια ποσότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

Αφού περάσουν άλλες 15 μέρες ξαναζυγίζετε και ακολουθείτε τις ίδιες διαδικασίες που περιγράφηκαν παραπάνω. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας που μπορεί να πάρει 2 με 3 μήνες (ανάλογα με το πόσο παραπανίσιο βάρος είχε πάρει η γάτα σας) θα χρειαστεί να αυξήσετε λίγο την τροφή που της δίνετε (περίπου 5%) ώστε να μείνει πάνω κάτω σταθερή σε αυτό το βάρος. Από κει και πέρα θα κινείστε με μπούσουλα αυτή την ποσότητα. 

Με αυτό τον τρόπο η γάτα όντως μπορεί να χάσει κάποια γραμμάρια, αλλά στο τέλος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποφέρει από συνεχή πείνα, ενώ είναι πιθανό να μην έχει και την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσει να κινείται, να παίζει και να γυμνάζεται παραπάνω!  Κάτι που μας φέρνει στο αμέσως παρακάτω:

Η σημασία του παράγοντα παιχνιδι/κίνηση

Άφησα επίτηδες έξω (για χάρην απλότητας) από την παραπάνω περιγραφή έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: τον παράγοντα της κινητικότητας της γάτας, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός γιατί πολλές γάτες, ιδίως αυτές που ζουν μέσα στο σπιτι συχνά γίνονται πολύ νωθρές με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουν τόση ενέργεια και ενώ δεν αυξάνεται η ποσότητα του φαγητού που τρώνε μπορεί να πάρουν κιλά.

Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα οδηγήσει μια γάτα στην παχυσαρκία. Το θέμα είναι ότι μια γάτα που βασίζεται στην ξηρά τροφή είναι πολύ πιθανό να υποφέρει από αιώνια ληθαργικότητα και να μην έχει καμία όρεξη για παιχνίδι όπως θα σας εξηγήσω αμέσως παρακάτω!

Όλα όσα αναφέραμε ως τώρα μας φέρνουν στον δεύτερο και πολύ πιο ισορροπημένο τρόπο να χάσει μια γάτα το περιττό βάρος της:

Β. Κάντε στροφή στην υγρή τροφή

Το να προσπαθήσετε να κάνετε δίαιτα σε μια γάτα που πεινάει συνέχεια περικόπτοντας την ποσότητα των μερίδων μπορεί να φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα ωστόσο είναι μια αρκετά βασανιστική διαδικασία για τη γάτα σας. Ένας πολύ πιο ολιστικός τρόπος για να χάσει η γάτα τα περιττά κιλά της είναι να στραφείτε στην υγρή τροφή! Γιατί; Θα σας πω αμέσως:

Γιατί η υγρη τροφή βοηθάει τη γάτα να χάσει κιλά;

1. Βοηθάει στον καλύτερο κορεσμό της πείνας σε αντίθεση με την ξηρά τροφή

Μελετώντας προσεκτικά τη διατροφή της γάτας μαζί με την αγαπημενη μου διατροφολόγο Mr Grey Panther διαπίστωσα ότι η τυπική ξηρά τροφή που ταϊζουν οι περισσότεροι από εσάς τις γάτες σας εκτός όλων των υπολοίπων προβλημάτων που προκαλεί (κυρίως στο ουροποιητικό) κρατούν την γάτα μονίμως πεινασμένη γιατί οι ελάχιστες ποσότητες που καταναλώνουν δεν αρκούν για να κορέσουν την πείνα της. Και αυτό γιατί η ξηρά τροφή δεν έχει πολλά στοιχεία που προκαλούν κορεσμό με βασικότερο το νερό. 

Σε αυτό το σημείο να πω ότι η ξηρά τροφή έχει τετραπλάσιες θερμίδες από την υγρή (απόλυτα λογικό μια και η υγρή τροφή έχει 70-85% υγρασία ενώ η ξηρή μόλις 8 με 10%). Ετσί αντί να δίνετε πχ 80 γραμμάρια ξηράς τροφής στη γάτα σας ημερησίως και να την κρατάτε σταθερά πεινασμένη και παχύσαρκη μπορείτε να τις δίνετε τις ίδιες θερμίδες προσφέροντάς της 40 γραμμάρια ξηρά και 160 γραμμάρια υγρή τροφή. 

Μαντέψτε σε ποια περίπτωση η γάτα θα χορταίνει καλύτερα; Προφανώς στη δεύτερη (δοκιμάστε το για να το επιβεβαιώσετε). Έτσι σε πρώτη φάση μπορείτε να βάλετε τέλος στην ατέρμονη πείνα της γάτα σας και στο επόμενο βήμα να περιορίσετε λίγο τις θερμίδες (στην ίδια λογική που περιγράφηκε παραπάνω) για να αρχίσει να χάνει σταδιακά βάρος. 

Εδώ να πω ότι και γενικότερα είτε οποιαδήποτε τροφή και αν επιλέξετε, η παρουσία παραγόντων κορεσμού (όπως οι φυτικές ίνες και το νερό που αναφέραμε) θα βοηθήσει την γάτα να μην πεινάει, κάτι απαραίτητο για να ξεκινήσει η διαδικασία του χάσιμου βάρους

2. Είναι αισθητά πιο εύπεπτη από την ξηρά τροφή

Σε ετούτο το σημείο να πω ότι πέρα από τον καλύτερο κορεσμό, η υγρή τροφή, συνήθως με ελάχιστους υδατάνθρακες, πέπτεται απειρως καλύτερα από την ξηρά που είναι συνήθως γεμάτη υδατάνθρακα (απο 15 ως 50%)! Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο μεταβολισμό της γάτας (το σάλιο της ΔΕΝ έχει αμυλάση και η πέψη του υδατάνθρακα ξεκινάει στο μικρού μήκους έντερό της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χωνευτεί σωστά)! 

Τελικά μια γάτα που τρώει κατά βάση ξηρά τροφή υποφέρει από καθημερινές δυσπεψίες που την καθηλώνουν, την κάνουν ληθαργική και την εμποδίζουν να είναι κινητική, να παίζει και να γυμνάζεται. Αυτός ο παράγοντας σε συνδυασμό με τον προηγούμενο κάνουν την ξηρά τροφή ακατάλληλη αν θέλετε η γάτα σας να μην γίνει παχύσαρκη.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορείτε να καταλάβετε ότι η στροφή σε μια πλήρη, ποιοτική υγρή τροφή θα βοηθήσει τη γάτα ποικιλοτρόπως.. θα την κάνει πιο κινητική, όχι ληθαργική, θα σταματήσει το αίσθημα της πείνας και τελικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα την βοηθήσει να χάσει τα περιττά κιλά της! 

Στον παρακάτω σύνδεσμο σας προτείνω 4 εξαιρετικές τέτοιες υγρές τροφές:

Η εμπειρία του Τσίτσου

Εγώ, ο Τσίτσος πήρα πολύ βάρος μετά τη στείρωση! Πριν από αυτή ζύγιζα 2.7 κιλά και έφτασα μέχρι τα 4.2 κιλά! Κατά καιρούς προσπάθησα να χάσω βάρος με τον πρώτο τρόπο (ακόμη δεν είχα ανακαλύψει τον δεύτερο)! Έφτασα στο σημείο να τρώω 36 γρ. ξηρά τροφή την ημέρα! Κατά διαστήματα έχανα λίγο βάρος, όμως συνέχεια υπέφερα από πείνα ενώ ταυτόχρονα ήμουν τόσο ληθαργικός που δεν είχα καμία διάθεση για παιχνίδια, γυμναστική κλπ!

Έτσι με το που έτρωγα λίγο παραπάνω, ή όταν καθηλωνόμουν ακόμη περισσότερο σε περιόδους που φιλοξενούσαμε στο δωμάτιο περίθαλψης γάτες με προβλήματα υγείας και εγώ ταραζόμουν αμέσως ξαναέπαιρνα βάρος.

Ωσπου δοκίμασα να την στροφή σε μια ποιοτική υγρή τροφή – βρείτε την ΕΔΩ. Τον πρώτο καιρό επιχείρησα να μοιράσω τις θερμίδες μεταξύ ξηράς και υγρής τροφής και αυτό που συνέβη είναι ότι περιορίστηκε η ληθαργικότητά μου ενώ άρχισα να ξεφουσκώνω.. μετά από 4 μήνες επιχείρησα κάτι πιο ριζοσπαστικό.. στράφηκα αποκλειστικά στην υγρή τροφή και μέσα σε δύο μήνες κατάφερα να χάσω περίπου ένα κιλό σωματικού βάρους… αυτή την στιγμή τρώω 180 γρ. υγρής τροφής καθημερίνα (αντί .. 36 γρ. ξηράς), είμαι αδύνατος, κεφάτος, κινητικός και χαρούμενος. Για να διαβάσετε πιο αναλυτικά το διατροφικό μου πείραμα κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Στην πορεία του πειραματισμού δοκίμασα πολλές ποιοτικές υγρές τροφές πλούσιες σε ζωικά συστατικά εγνωσμένης προέλευσης που πεπτονται εύκολα και είναι πολύ θρεπτικα, με μπόλικη πρωτεϊνη  υψηλής βιολογικής αξίας (η ζωική πρωτεϊνη περιέχει αμινοξέα απαραίτητα μια και η γάτα δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνη της – αυτά τα αμινοξέα απουσιάζουν από τις φυτικές πρωτεϊνες)  και με μηδενικό υδατάνθρακα όπως η εξαιρετική ολοκαίνουρια   Wellness Core 98 (με 98%  κατ’ ελάχιστον ζωικα συστατικά, μια ή δύο πηγές πρωτεϊνης, πλήρη και ισορροπημένη)!

Δοκιμάστε αυτό τον σαφώς πιο ισορροπημένο τρόπο – ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας –  και πείτε μου τα αποτελέσματα σε σχόλιο!

ΣΟΥΠΕΡ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Επειδή πολλοί από εσάς δισταζετε να αφαιρέσετε την ξηρά από την διατροφή της γάτας σας και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό να πω ότι υπαρχει τεράστια διαβαθμιση ποιότητας στις ξηρές τροφές! Έτσι υπάρχουν ξηρές τροφές με πάρα πολύ δυσπεπτο υδατανθρακα και αμφίβολης ποιοτητας συστατικα και άλλες με πολύ λίγο υδατανθρακα (συνήθως grain free τροφές, χωρίς σιτήρα) από συστατικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη με πολύ ξεκάθαρη ετικέτα και σούπερ συστατικά.

Φυσικά είναι πολύ καλύτερο και για το θέμα του περιττού βάρους να διαλέξετε μια ποιοτική ξηρά grain free ξηρά τροφή, όπως η αγαπημένη του Τσίτσου Wellness Core Sterilized Chicken and Turkey!
Βρείτε και άλλες αγαπημένες μου grain free ξηρές τροφές στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

12 Απαντήσεις

 1. οπως παντα μας βοηθας τοσο πολυ με τις πληροφοριες σου,θα ηθελα να γνωριζω ομως εστω και στο περιπου,ποσα κιλα πρεπει να ζυγιζει μια γατα καλικο 2 ετων;;;;;

  1. Μαίρη μου πραγματικά εξαρταται και δεν εχει (αν δεν κανω κανενα σοβαρο λάθος) καμια σχεση με το ότι είναι κάλικο. Μια γάτα 2 χρονών, ώριμη πλέον και κανονικου βάρους θα μπορουσε να κυμαινεται από 3 ως 4, 4,5 κιλά!

 2. Ο γατος μου ειναι 10+ετων και ζυγιζει 11κιλα . Απο 70 γρμ που ετρωγε 2 φορες την ημερα τωρα τρωει 40 καθε φορα. μετα απο 15 μερες θα τον ζυγισω να δω αν εχασε

  1. Μάρωωω! Μην τον καταδικαζεις σε πεινα, διαβασε το αρθρακι ολοκληρο και βαλε μπολικη υγρη τροφη στη γατα σου, για να χασει κιλα χωρις να υποφερει

 3. Ο γάτος μου είναι 15 μηνών και είναι σχεδόν 7 κιλά(6.600 για την ακρίβεια) . Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά μακρύς, μεγαλόσωμος, και δεν φαίνεται ιδιαίτερα χοντρός. Λίγο μπαμπατσικος θα έλεγα. Να ξεκινήσω δίαιτα λέτε;;;

 4. Έχω μανούλα στειρωμένη με τα πέντε γατάκια της (οκτώ μηνών) μέσα σε διαμέρισμα.Ο γιατρός μου είπε πως είναι καλύτερα να παίρνω τροφές πολυβιταμινουχες για τα γατάκια και όχι για στειρωμένες.Ο λόγος.Τα γατάκια μόλις δουν οποιοδήποτε πιάτο πέφτουν με τα μούτρα.Πως θα καταφέρω ν’απομονωνω την μαμά;Ακόμη και να το καταφέρω πέφτει εκείνη στο φαγητό των μικρών!

 5. Έχω έναν γατούλη 20 μηνών, στειρωμένο που ζυγίζει 5.5 kg και θα ήθελα να τον αδυνατίσω λιγάκι. Είμαι φοιτήτρια χωρίς σταθερό πρόγραμμα μαθημάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερό ωράριο στο τάισμα (κατά βάση γινεται πρωί βράδυ), ενώ η τροφή που του παίρνω είναι χύμα ξηρά τροφή από pet shop. Σκέφτομαι να προσθέσω στη διατροφή του και υγρή τροφή, όμως προκύπτουν ορισμένα ζητήματα:
  1.Να δίνω και ξηρά και υγρή τροφή κάθε μέρα, ή να το χωρίσω πχ 4 ημέρας εβδομάδα υγρή και τις άλλες 3 ξηρά?
  2.Υπάρχει κάποια ιδανική αναλογία ξηράς-υγρής τροφής?
  3.Θα μου κοστίσει παραπάνω ο συνδυασμός υγρής-ξηράς τροφής και αν ναι, υπαρχει κάποιος τρόπος αυτό να αποφευχθεί?
  4. Θα βοηθήσει ο τρόπος αυτός στο αδυνάτισμα ή θα το κάνει πιο δύσκολο προκαλώντας συγχρόνως κι άλλα προβλήματα, πχ διάρροια?

 6. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι ξηρά τροφή θα δίνω στο γατάκι μου που θα στειρωθεί έξι μηνών. Θα συνεχίσει με kitten ή με τροφή για στειρωμένα? Οι περισσότερες τροφές για στειρωμένα είναι για ενήλικες γάτες και οι τροφές cat and kitten έχουν πολλές θερμίδες. Εννοείται πώς από μικρή της δίνω κυρίως υγρή τροφή. Επίσης λόγω της ράτσας της είναι επιρρεπής στην αύξηση βάρους. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  1. Εφη ευλογες οι ερωτησεις, ομως το κονσεπτ της υγρης τροφη κανει πολυ καλη διαχειριση τοσο το θεμα του βαρους οσο και της υγειας του ουροποιητικου! Αν δινεις μπολικη υγρη τροφη νομιζω οτι θα σαι μια χαρα, ειτε δινεις μια κιτεν είτε μια ανταλτ ξηρα!

   Επίσης για την υγεια του στοματος προτεινω συντομα να βαλεις στη ρουτινα της και 4 κροκετες ντενταλ (Pro den plaque off ή κατι αντιστοιχο) για τα δοντακια του.

   Σε υγρη νομιζω υπαρχουν και junior (μεταξυ κιτεν και ανταλτ) όπως της wellfed, αν θυμαμαι καλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *