ΟΔΗΓΟΣ: Πως να κάνω δίαιτα σε γάτα

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Γεια σας αγαπημένοι χιουμανίσκοι μου! Σήμερα πάλι αρκετοί με ερωτήσατε για το πως να καταφέρετε να ρίξετε την μπάκα της ψιψίνας σας! Οι περισσότεροι μάλιστα έχετε αυτό το πρόβλημα αφού επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για την στείρωση της γατούλας σας.

Πέρα από συμβουλές ιατρών και τις οδηγίες που υπάρχουν στις εκάστοτε τροφές εγώ θα σας μιλήσω για ένα εμπειρικό τρόπο για να χάσει η γατούλα σας βάρος. 

Πως να κάνω δίαιτα στη γάτα μου

Ανεξάρτητα με τι λέει πάνω στις οδηγίες της τροφή σας, εφόσον η γάτα σας έχει πέρα από κάθε αμφιβολία βαρύνει (για να το εξακριβώσετε κάντε κλικ εδώ) σημαίνει ότι η ποσότητα τροφής που της δίνετε είναι μεγαλύτερη από τις ενεργειακές της ανάγκες και γι αυτό αρχίζει να συσσωρεύει βάρος.

1. Υπολογισμός βάρους γάτας

Πρώτα από όλα μετράτε το βάρος της. Πως; Ένας απλός τρόπος είναι να βάλετε τη γάτα σε μια ζυγαριά για μικρά βάρη και να την ζυγίσετε, αν όμως είναι ατίθαση και δεν κάθεται την παίρνετε στην αγκαλιά σας και ανεβαίνετε εσείς σε μια ζυγαριά για ανθρώπους, μετράτε το βάρος και στη συνέχεια την αφήνετε και ξαναμετράτε το βάρος. Η διαφορά των δύο μετρήσεων θα σας δώσει το δικό της βάρος.

Σε κάθε περίπτωση κρατάτε την τιμή του βάρους της.

2. Ελάττωση μερίδων

Επειδή είναι πολύ πιθανό να μην ξέρετε πριν μπείτε στο τρυπάκι αυτο πόσο ακριβώς φαγητό δίνετε στη γάτα σας θα κάνετε το εξής: Ας υποθέσουμε ότι η γάτα σας τρέφεται με ξηρά τροφή (αν και θα ήταν πολύ προτιμότερο να ταϊζόταν με συνδυασμό υγρής και ξηράς). Ταϊζετε τη γάτα σας δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με διαφορά δώδεκα ωρών μεταξύ τους (ή 3 με διαφορά 8 ωρών μεταξύ τους) και της δίνετε σε πρώτη φάση την ποσότητα που αναγράφεται στην τροφή της ότι πρέπει να τρώει. Αν για παράδειγμα λεει ότι η γάτα σας πρέπει να τρώει 90 γραμμάρια, της δίνετε 45 & 45 ή 30 & 30 & 30 γραμμάρια.  Κάθε φορά ζυγίζετε την ποσότητα που της δίνετε!

Ακολουθείτε αυτό το πρόγραμμα χωρίς να παρεκλίνετε για 15 μέρες. ΠΡΟΣΕΞΤΕ, όλα τα κλαμματάκια και τα ναζάκια και οι τσαχπινίες της γατούλας σας να μην σας κάμψουν (βλέπε και το παρακάτω λινκ). Εντάξει αν πχ θέλετε μια φορα στις 2 3 ημέρες 2 γραμμάρια μου συκωτάκί ή μισό κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι δεν πειράζει.

Αφού περάσουν οι 15 μέρες ξαναζυγίζετε την γατούλα σας. 

  • Αν το βάρος έχει παραμείνει σταθερό, πρέπει να του αφαιρέσετε μια ποσότητα, ας πούμε 10% και πλέον θα του δίνετε (στην περίπτωση των 90 γραμμαριών) 81 γραμμάρια  (παλι διαιρεμένα στα γεύματα που θα του κάνετε, δύο ή τρία). 
  • Αν το βάρος αυξήθηκε τότε πρέπει να κάνετε μια πιο γενναία μείωση δηλαδή το μειώνετε 20% και θα του δίνετε 72 γραμμαρια.
  • Αν το βάρος μειώθηκε αλλα θεωρείτε ότι ακόμη είναι βαρύς (σε 15 μέρες είναι δύσκολο να χάσει παρα πολύ βάρος και ούτε κανει καλό να χάσει πολύ βάρος) τότε συνεχίζετε να του δίνετε την ίδια ποσότητα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

Αφού περάσουν άλλες 15 μέρες ξαναζυγίζετε και ακολουθείτε τις ίδιες διαδικασίες που περιγράφηκαν παραπάνω. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας που μπορεί να πάρει 2 με 3 μήνες (ανάλογα με το πόσο παραπανίσιο βάρος είχε πάρει η γάτα σας) θα χρειαστεί να αυξήσετε λίγο την τροφή που της δίνετε (περίπου 5%) ώστε να μείνει πάνω κάτω σταθερή σε αυτό το βάρος. Από κει και πέρα θα κινείστε με μπούσουλα αυτή την ποσότητα. 

Πλέον η γάτα σας είναι και πάλι ευκίνητη, ανάλαφρη, δεν κρέμονται κοιλίτσες και αυτή η αναλαφρότητα ανεβάζει και τη διάθεσή της, την επιθυμία για παιχνίδι κλπ κλπ.

Ο παράγοντας παιχνιδι/κίνηση

Άφησα επίτηδες έξω (για χάρην απλότητας) από την παραπάνω περιγραφή έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: τον παράγοντα της κινητικότητας της γάτας, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός γιατί πολλές γάτες, ιδίως αυτές που ζουν μέσα στο σπιτι συχνά γίνονται πολύ νωθρές με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουν τόση ενέργεια και ενώ δεν αυξάνεται η ποσότητα του φαγητού που τρώνε μπορεί να πάρουν κιλά.

 

Από την άλλη αν αυτό όντως συμβαίνει, στη διαδικασία της δίαιτας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι για να βοηθήσετε τη γατούλα σας να χάσει το περιττό βάρος. Παρακινείστε την να παίξει παιχνίδια, σκαρφιστείτε καινούρια (αλουμινόχαρτα, καπάκια, ρουχαλάκια δεμένα σε σχοινιά, χαρτονένιοι λαβύρινθοι με οπές και καλαμάκια) αλλά καντε την να κινηθεί. Η γατούλα μπορεί να φανεί απρόθυμη αρχικά αλλά αν επιμένετε είναι πολύ πιθανό να τραβήξετε την προσοχή της και να την βάλετε σε διάθεση για παιχνίδι. 

Η εμπειρία του Τσίτσου

Εγώ, ο Τσίτσος πήρα πολύ βάρος μετά τη στείρωση (1 κιλό, ενώ ζύγισα 2.7 κιλά) και ακολουθώντας την παραπάνω δίαιτα το έχασα σχεδόν όλο μέσα σε 3 μήνες (επέστρεψα στα 3 κιλά, όπου ήμουν κούυυκλος, γιατί πριν ήμανε λίγο αδυνατάκι). 

Όμως 2 χρόνια μετά, αρκούσε μια περίοδος καταθλιψάρας 20 ημερών (κατά την στείρωση της Ταζ που μου την κοτσάρανε μέσα στο σπίτι) όπου συνοδεύτηκε από σχεδόν απόλυτη ακινησία για να πάρω ξανά βάρος παρόλο που δεν έτρωγα παραπάνω (η τροφή μου ζυγίζεται). Τώρα οι γονείς δεν μείωσαν την τροφή αλλά με παρακινούν να τρέχω πέρα δώθε, να παίζουμε και θεωρούν ότι σιγά σιγά θα χαθεί το έξτρα βάρος μου!

Για μερικές ιδέες για τέλεια γατοπαιχνίδια κάντε κλικ στην εικόνα:

UPDATE: Ένας εναλλακτικός τρόπος να κάνετε δίαιτα στη γάτα σας: βάλτε την υγρή τροφή στην καθημερινή ρουτίνα της

Το να προσπαθήσετε να κάνετε δίαιτα σε μια γάτα που πεινάει συνέχεια περικόπτοντας την ποσότητα των μερίδων μπορεί να φέρει ένα κάποιο αποτέλεσμα ωστόσο είναι μια αρκετά βασανιστική διαδικασία για τη γάτα σας. 

Μελετώντας όμως προσεκτικά τη διατροφή της γάτας μαζί με την αγαπημενη μου διατροφολόγο Mr Grey Panther διαπίστωσα ότι η τυπική ξηρά τροφή που ταϊζουν οι περισσότεροι από εσάς τις γάτες σας εκτός όλων των υπολοίπων προβλημάτων που προκαλεί (κυρίως στο ουροποιητικό) κρατούν την γάτα μονίμως πεινασμένη γιατί οι ελάχιστες ποσότητες που καταναλώνουν δεν αρκούν για να κορέσουν την πείνα της. Και αυτό γιατί η ξηρά τροφή δεν έχει πολλά στοιχεία που προκαλούν κορεσμό με βασικότερο το νερό. 

Σε αυτό το σημείο να πω ότι η ξηρά τροφή έχει τετραπλάσιες θερμίδες από την υγρή (απόλυτα λογικό μια και η υγρή τροφή έχει 70-85% υγρασία ενώ η ξηρή μόλις 8 με 10%). Ετσί αντί να δίνετε πχ 80 γραμμάρια ξηράς τροφής στη γάτα σας ημερησίως και να την κρατάτε σταθερά πεινασμένη και παχύσαρκη μπορείτε να τις δίνετε τις ίδιες θερμίδες προσφέροντάς της 40 γραμμάρια ξηρά και 160 γραμμάρια υγρή τροφή. 

Μαντέψτε σε ποια περίπτωση η γάτα θα χορταίνει καλύτερα; Προφανώς στη δεύτερη (δοκιμάστε το για να το επιβεβαιώσετε). Έτσι σε πρώτη φάση μπορείτε να βάλετε τέλος στην ατέρμονη πείνα της γάτα σας και στο επόμενο βήμα να περιορίσετε λίγο τις θερμίδες (στην ίδια λογική που περιγράφηκε παραπάνω) για να αρχίσει να χάνει σταδιακά βάρος. 

Επίσης για τον καλύτερο κορεσμό της πείνας επιλέξετε τροφές (υγρές και ξηρές) με παράγοντες που προκαλούν κορεσμό όπως οι φυτικές ίνες!

Δοκιμάστε αυτό τον σαφώς πιο ισορροπημένο τρόπο και πείτε μου τα αποτελέσματα σε σχόλιο!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

4 Απαντήσεις

  1. οπως παντα μας βοηθας τοσο πολυ με τις πληροφοριες σου,θα ηθελα να γνωριζω ομως εστω και στο περιπου,ποσα κιλα πρεπει να ζυγιζει μια γατα καλικο 2 ετων;;;;;

    1. Μαίρη μου πραγματικά εξαρταται και δεν εχει (αν δεν κανω κανενα σοβαρο λάθος) καμια σχεση με το ότι είναι κάλικο. Μια γάτα 2 χρονών, ώριμη πλέον και κανονικου βάρους θα μπορουσε να κυμαινεται από 3 ως 4, 4,5 κιλά!

  2. Ο γατος μου ειναι 10+ετων και ζυγιζει 11κιλα . Απο 70 γρμ που ετρωγε 2 φορες την ημερα τωρα τρωει 40 καθε φορα. μετα απο 15 μερες θα τον ζυγισω να δω αν εχασε

    1. Μάρωωω! Μην τον καταδικαζεις σε πεινα, διαβασε το αρθρακι ολοκληρο και βαλε μπολικη υγρη τροφη στη γατα σου, για να χασει κιλα χωρις να υποφερει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!