Όταν η γάτα δεν τρώει

Τι κάνω όταν η γάτα μου δεν τρώει καθόλου – 7 απλά tips

Μια από τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ορκισμένοι γατολάτρεις είναι όταν η γάτα δεν τρώει! Το είχαν αντιμετωπίσει και οι γονείς μου για μια εφιαλτική εβδομάδα και δεν ήταν διόλου εύκολο. Τελικά μάλιστα δεν κατάλαβαν και τι ακριβώς συνέβησε, διότι ούτε η αρωγή κτηνιάτρων δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις. Απλώς μια ωραία μέρα ξαναάρχισα να τρώω! 

Τα ερωτήματα είναι λοιπόν απλά: Τι έχει η γάτα όταν δεν τρώει και Πως να κάνω τη γάτα να φάει (εκ νέου); Ποια βήματα να ακολουθήσω

Ας μοιραστώ εδώ τους καρπούς της έρευνάς μου και της εμπειρίας μου!

Η Γάτα μου δεν τρώει καθόλου. Τι να κάνω - Τα tips του Τσίτσου

 • Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, επισκεφτείτε ένα κτηνίατρο, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις (αίματος ή και ακτινογραφίες, υπερήχους), γιατί μπορεί να είναι πολλοί οι ιατρικοί λόγοι όταν η γάτα δεν τρώει (στοματίτιδες, πυρετός, βουλωμένη μύτη και απουσία όσφρησης ως πιο πολύπλοκα πράγματα όπως καρκίνοι και άλλες τέτοιες αηδίες). Συχνά γάτες που υποφέρουν από ρινοτραχειίτιδα (η πιο διαδεδομένη μορφή γρίπης γάτας) ή προχωρημένη χλαμυδίωση (μόλυνση των ματιών της γάτας που έχει περάσει στο αναπνευστικό) δυσκολεύονται πολύ να φάνε, είτε επειδή έχει εξαφανιστεί η μυρωδιά τους είτε επειδή βγάζουν έλκη (πληγές) στο στόμα. Αν τώρα όλα φαίνονται καλά στις εξετάσεις της γατούλας σας προχωρήστε στο επόμενο:
 • Αν έχετε και άλλη γάτα σπίτι σας, ο πιθανός ανταγωνισμός μεταξύ τους μπορεί πολύ εύκολα να απονθαρρύνει τη γάτα από το να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό το έχω δει να γίνεται κατά κόρον με τις γάτες της αυλής, κάποιες από τις οποίες μετά από ένα καβγά αρχίζουν να στρεσάρονται και να φοβούνται. Έτσι ενώ θέλουν να φάνε, απομακρύνονται, φοβούμενες μην υποστούν νέα οδυνηρή ήττα. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε πως να αντιμετωπίσετε το στρες στη γάτα, οποιαδήποτε και αν είναι η αίτια που το προκαλεί!
 • Μήπως έγινε πρόσφατη αλλαγή στην τροφή; Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που μπορεί να κάνει μια γάτα να μην τρώει. Αν αυτό είναι το πρόβλημα  η επαναφορά στην προηγούμενη τροφή είναι πολύ πιθανό να κάνει τη γάτα να ανακτήσει την όρεξή της!

 • Όταν μια γάτα δεν τρώει υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Μπορεί να  βαρέθηκε φριχτά την ξηρά τροφή – σκεφτείτε κάθε μέρα για χρόνια να τρώτε κοτόπουλο, δεν θα βαρεθείτε εσείς; Δοκιμάστε νέες τροφές, νέες γεύσεις, γυρίστε τη διατροφή της προς την υγρή τροφή (με πολύπλευρα οφέλη), κάντε τους πειραματισμούς σας για να την δελεάσετε. Βρείτε τις τρεις προτεινόμενές υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ.
 • Όταν η γάτα δεν τρώει μπορεί να οφείλεται σε αρκετά.. ασήμαντους (στα μάτια σας) λόγους όπως η μετακίνηση κάποιων επιπλων, ειδικά επίπλων που έχουν να κάνουν με το σημείο όπου υπήρχε η τροφή. Εμείς οι ψιψίνες δεν μπορούμε τις αλλαγές σε σημαντικά θέματα, όπως είναι το δίχως άλλο το θέμα του φαγητού.

 •  Η απουσία των ανθρωπογονέων για μέρες (πχ όταν πάνε διακοπές), ειδικά για μια γάτα που μένει μόνη μέσα στο σπίτι είναι κοσμογονική αλλαγή (ρωτήστε και μένανε) και μπορεί να την ταράξει πάρα πολύ και να της κόψει την όρεξη. Καλώς εχόντων των πραγματων η κατάσταση επανέρχεται στην πρότερη κανονικότητά της με την επιστροφή τους, αλλά ίσως το σοκ είναι μεγάλο και καθυστερήσει αυτή επιθυμητή επιστροφή στην κανονικότητα!
 • Η εισβολή άλλων ανθρώπων (φιλοξενούμενοι) μπορεί να κάνει τη γάτα να νιώθει άβολα στην παρουσία τους και αν η θέση τροφή της βρίσκεται κοντά τους, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να αποφύγει τις στενές επαφές μαζί τους να μείνει νηστική. Φροντίζετε πάντα να βάζετε την τροφή της σε μέρος εύκολα προσβάσιμο και ήσυχο.

Όταν η γάτα δεν τρώει - Η ιστορία της Βάνιας

Η φίλη Βάνια μοιράστηκε μαζί μας ένα ακόμη τιπ που δούλεψε στην περίπτωσή της και εμείς αφού επισημάνουμε ότι για κάθε ιατρικό θέμα είναι απαραίτητο να συμβουλευόμαστε πρώτα τον κτηνίατρό μας, σας το παραθέτουμε: 

"..εμένα μου συνέβη όταν ο Ρίκο ήταν 5 μηνών, τον είχα κάνει μπάνιο και παρόλο που τον στέγνωσα πολύ καλά και άναψα και τη θερμάστρα, κρύωσε και έχασε τελείως την όρεξη του. Μόνο με σύριγγα του έδινα λίγο ζωμό κοτόπουλου και αυτό με δυσκολία. Τότε η κτηνίατρος μου είπε ότι όταν τα γατιά σταματήσουν να τρώνε, γιατί με το κρύωμα χάνουν την όσφρησή τους, η μόνη λύση είναι να του δώσεις ένα μικρό κομματάκι αρντάν (αγχολυτικό φάρμακο είναι) και τότε πέφτουν με τα μούτρα στο φαί. Έτσι ακριβώς έγινε, ζαβλακωμένος έπεφτε μες στο μπολάκι του και έτρωγε. Και μετά αφού επανήλθε η όσφρηση, ξαναβρήκε την όρεξή του και δεν την ξανάχασε ποτέ το χρυσό μου (8 κιλάκια ο Ρίκο τώρα)"
Βάνια Κοντ.
Γατολάτρισσα

Γιατί δεν τρώει η γάτα μου - Η εμπειρία του Τσίτσου

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θα ήθελα να σας πω ότι και μένα μου συνέβησε για μια ολόκληρη εβδομάδα όπου κυριολεκτικά αρνιόμουν να φάω. Ούτε και εγώ ξέρω τι μου συνέβαινε. Ίσως έφταιγαν οι μυρωδιές από ένα νεογέννητο γατάκι που έφερναν οι γονείς μέσα στο σπίτι (το φρόντιζαν μέσα στην αποθήκη).

Ίσως έφταιγε μια στοματίτιδα που θαρρώ ότι με ταλαιπωρούσε, γιατί κιόλας δυσκολευόμουν να καθαριστώ και υπήρχαν πολλά σάλια γύρω γύρω από το στοματάκι μου. Είχα και κάτι δέκατα, αλλά δεν ξέρω αν αυτά ήταν το πρόβλημα, ή λόγω στρες από την υπόλοιπη κατάσταση εμφανίστηκαν τα δέκατα. Οι γονείς μου φοβήθηκαν μήπως η αιτία για την πιθανή στοματίτιδα ήταν η ρινοτραχειίτιδα από καλυκοϊό (που προκαλεί έλκη στο στόμα και στοματίτιδες). Σε ετούτο το σημείο ριξτε και μια ματιά στο αναλυτικό άρθρο μου για την ρινοτραχειίτιδα

Εντωμεταξύ, επειδή εγώ δεν έτρωγα καθόλου από μόνη μου, οι γονείς αναγκάστηκαν να αραιώνουν μους και να την περνάνε σε σύριγγα και να μου την ταϊζουν κάπως με το ζόρι. Αρχικά μισή σύριγγα, μετά μια, μετά παραπάνω.. με τον ίδιο τρόπο μου έδιναν νερό γιατί ούτε νερό έπινα. Φυσικά σταμάτησα να πολυχρησιμοποιώ και την τουαλέτα. Και ούτε λόγος να φάω τροφή από το πιατάκι μου. Από ένα σημείο και μετά, αφού σταθεροποιήθηκε η θρέψη μου με τη σύριγγα, άρχισαν να εμφανίζουν το πιατάκι με λαχταριστό πατέ για μισή ώρα στο γνώριμο σημείο όπου έτρωγα παλιά και μετά να το εξαφανίζουν. Και μετά από 3, 4 ώρες το εμφάνιζαν ξανά, για λίγο. 

Ε και μια ωραία πρωία έγινε το θαύμα. Οι γονείς με άκουσαν να πίνω νερό από το ποτηράκι μου. Έτρεξαν και είδαν με αγαλλίαση ότι είχα τσιμπήσει και κάποια ποσότητα πατέ. Η χαρά τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν λίγο πιο μετά με άκουσαν να σκάβω με πάθος στην τουαλέτα μου. Αυτό ήταν.. όπως ήρθε, εξαφανίστηκε. Από τότε και για 4 χρόνια δεν ξαναείχα ποτέ κανένα τέτοιο πρόβλημα!.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

Όταν η γάτα δεν τρωεί, λοιπόν, μην απογοητεύεστε, μην πανικοβάλλεστε, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και την εμπειρία μου και όλα θα πάνε καλά!

Αν τώρα αντιμετωπίζετε περιπου το αντίθετο πρόβλημα, αν η γάτα σας πεινάει συνέχεια και είναι τόσο λαίμαργη που θέλει να τρώει από το φαγητό σας και δεν σας αφήνει να φάτε, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω, επειδή πρόκειται για ένα πρόβλημα που πολλοί γατογονείς θα αντιμετωπίσουν στην πορεία της ζωής της γάτας τους να μοιραστείτε το παραπάνω άρθρο με τους φίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

ΥΓ: Ένα ενδιαφέρον σχετικο θέμα εδώ!

16 Απαντήσεις

 1. Τσίτσο, sos, η γάτα μου δεν τρώει καθόλου, τι να κάνω, έχω πανικοβληθεί

  1. Βρε Μάριε μου, ολόκληρο το άρθρο ειναι αφιερωμένο σε αυτό ακριβώς το θέμα. Μην πανικοβάλλεσαι και διάβασέ το προσεκτικά!! Περιμένω ενημέρωση

 2. Τσιιιτσο! Τι έχει η γάτα οταν δεν τρώει; Συμβαίνει στη Λούνα μου τακτικά1

  1. Δεν μπορώ να απαντήσω έτσι απλά Θανάση μου, πρέπει να μου πεις παραπάνω λεπτομέρειες, να μου περιγράψεις όλη την κατάσταση!

 3. Ο γατουλης μου δε τρώει καθόλου εδώ κ μέρες,αναζητάει τν τροφή όταν την παρουσιάζω αλλά όταν του το σερβίρω γλύφει μόνο το ζουμί της κονσέρβας ελάχιστο κ τπτ άλλο!τν πήγα στον γιατρό κάναμε εξετάσεις αίματος;η διάγνωση είναι πως έχει ένα θεματάκι με τα νευρα του ,ξεκινήσαμε να κάνουμε τν θεραπεία που μου πρότεινε ο γιατρός μέσα σ αυτή είναι η ειδική τροφή για τα νευρα αλλά ο γατουλης μου όπως σας είπα παραπάνω δε δέχεται με τπτ..ακόμα έχει σταματήσει να φροντίζει τη γούνα του κ οι επισκέψεις στην τουαλέτα όπως και η διάθεση μας είναι στα στα πατώματα..πραγματικά δε ξέρω τι να κάνω,δν αντέχω να τν βλέπω άλλο έτσι..σκέφτηκα κ τν παράγοντα στρες όλα αυτά συνέβησαν μέσα στη καραντίνα καθώς ο γατουλης μου το σπίτι του είναι στο μαγαζί το οποίο έχω κ είχε συνηθίσει μέσα στν κοσμο αγκαλιές κτλ..οφείλω να πω πως δν τν αφήνω μόνο του κλεισμένο αλλά είναι κ εγώ παρα πολλές ώρες μαζί του..σας παρακαλώ πολύ μια συμβουλή ανάλογα με τν εμπειρία σας..φοβάμαι μν πάθει το χειρότερο από ασιτία το γατουλι μου..καλες γιορτές να έχετε με υγεία!

  1. σπυρο, τα ιδια ειχαν συμβει και στον τσιτσο (διαθεση μηδεν – δεν περιποιουταν το τριχωμα του, σαλια στο στομα).

   Τσεκαρες για στοματιτιδα?
   Τσεκαρες για αλλαγες στο περιβαλλον?
   Μηπως εχεις επαφες με αλλα ζωακια?
   Ούτε πυρετους να υποθεσω εχει ε?

   Αν τιποτα παθολογικο δεν φαινεται να χει, πρεπει να βρει την αιτια του στρες γιατι στρες θα ειναι η αιτια του προβληματος.

   Εντωμεταξυ ομως.. δινε του νερο και μους αραιωμενη με συριγγα! Να μην αφυδατωθει και να μην σταματησει να λειτουργει το εντερο του.
   Επισης βαζε φαγητο στο μπολακι του για 10 λεπτα και μετα κρυβε το παλι.. και ξανα μετα απο 3 ωρες ας πουμε

 4. Τσίτσο γειά σου. Είμαι ο Κασπερ. Πριν τρεις μέρες μετακόμισα σε άλλο σπίτι με τη φίλη και συγκάτοικό μου Μπιάνκα και ξέρεις το λόγο;; Για τις τρέλες της μαμάς μας που ήθελε μεγαλύτερο σπίτι. Ακούς εκεί μεγαλύτερο σπίτι; Δεν της άρεσε της κοντέσσας της χιουμανίτας η φωλίτσα των 30τμ και ήθελε 80τμ για να μην τη βρίσκουμε και να παθαίνουμε σοκ. Λοιπόν άκου να δεις γιατί σου γράφω. Πέρα από το παράπονό μου, έχω και μια μεγάλη ανησυχία. Η Μπιάνκα έχει σταματήσει να τρώει και να πίνει νερό, η μαμά έχει καταφέρει με πατέ να την κάνει να φάει πολύ πολύ λίγο. Για τις κροκετούλες της ούτε λόγος(που είναι και απαραίτητες γιατί ακολουθεί κλινική διατροφή)! Εν τω μεταξύ, το νερό εδώ έχει διαφορετική γεύση..σοβαρά σου λέω! Τι να κάνω ρε Τσίτσο για να τη βοηθήσω; Κατά τα άλλα, σήμερα τρίτη μέρα έχει ξεθαρρέψει η τσουράπο και έχει μια χαρά διάθεση. Αλλά αρνείται τις βασικές της ανάγκες. Τέλος, έχει πάθει μανία με την ντουλάπα, πάει απ έξω κλαίει σαν τρελή, ξύνει με μανία για να μπει και μόλις μπει εξερευνά και αρχίζει πάλι το γοερό της κλάμα. ΜΑ τι γίνεται; Μπορείς να μου πεις; Έχω σκιαχτεί!!! Η μαμά πήρε την κτηνίατρο (γιατί έχει ήδη πρόβλημα η Μπιάνκα με το συκώτι!) και της είπε πως εάν δεν τρώει για συμπεριφορικούς λόγους και όχι παθολογικούς, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ!

 5. Τσίτσο βοήθεια, γιατί δεν τρώει η γάτα μου; Ξαφνικά σαν να μουλάρωσε και έχει σταματήσει! Βασικά εκτός ότι η γάτα μου δεν τρώει δεν πίνει ούτε νερό!

  1. Ξένο, συνήθως όταν σταματούν να τρώνε, σταματούν να πίνουν και νερό.. η λύση είναι πρώτα να τσεκάρεις τη γάτα για σωματικό πρόβλημα (πήγαινε στον κτηνίατρο) και αν ειναι καλά να δεις τι της προκαλεί στρες. Εντωμεταξύ ΠΡΕΠΕΙ να μην μείνει για μέρες χωρίς φαγητό (ειδικά αν είναι μικρό γατάκι) γιατί παίζει να πάθει υπογλυκαιμία και να αρχίσουν να καταρρέουν τα όργανά της, οπότε προσπάθησε εσύ να την ταϊζεις με σύριγγα και υγρή τροφή)

 6. Τσίτσο μου νομίζω ότι η γάτα μου δεν είναι καλά. Και είναι μικρό!

  Για να είμαι πιο ακριβής βασικά το γατάκι μου δεν τρώει ούτε πίνει νερό από προχτες! Πρέπει να ανησυχώ; Τι να κάνω

  1. Γεράσιμε, πρέπει πρώτα να καταλάβεις αν αυτό οφείλεται σε παθολογικό λόγο. Αυτό θα γίνει πηγαίνοντας την στον κτηνίατρο να την εξετάσει. Αν σωματικά είναι καλά, πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις τι άλλο έχει στρεσάρει τη γάτα σου.

   Αν θες διάβασε αυτό το αρθρο, είναι βοηθητικό πολύ: https://www.tsitsosthecat.gr/gata-kai-stress/

 7. Βρηκα δυο γατακια πρεπει βα εξναι 3 εβδομαδων ομως απο εχθες το απογευμα που τα βρηκα κοιμουνται συνεχεια δεν εχουν φαει καθολου και ειναι πολυ μικρουλια τι να κανω;;

 8. Καλημέρα. Κι εμένα η γάτα μου ξεκίνησε να μην τρώει ενώ παράλληλα έκανε γουλιτσες-εμετου.
  Και απομονωνοταν. Μόλις πέρασαν δύο μέρες με αυτή τη κατάσταση την πήγα στο κτηνίατρο. Κλινικά που την εξέτασε δεν βρήκε κάτι. Της πήρε αίμα κ περιμένω τις απαντήσεις. Παράλληλα της έκανε μια αντιβίωσης κ παυσίπονου. Σταμάτησε τους εμετούς κ την απομόνωση. Αλλά εξακολουθεί να μην τρώει, ούτε να πίνει νερό. 5η μέρα σήμερα.
  Το απογευμα θα την πάω για υπέρηχο. Φοβάμαι τα χειρότερα….

  1. Καλα κανατε και πηγατε στον κτηνιατρο! Δοκιμασατε να την μπουκωσετε??? με σηριγγα , οοοοσο το ανεχεται? ωστε να κινειται το εντερο, να λειτουργει κανονικα ο οργανισμος?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *