Όταν η γάτα δεν τρώει

Τι κάνουμε όταν η γάτα δεν τρώει – 7 απλά tips

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Μια από τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ορκισμένοι γατολάτρεις είναι όταν η γάτα δεν τρώει! Το είχαν αντιμετωπίσει και οι γονείς μου για μια εφιαλτική εβδομάδα και δεν ήταν διόλου εύκολο. Τελικά μάλιστα δεν κατάλαβαν και τι ακριβώς συνέβησε, διότι ούτε η αρωγή κτηνιάτρων δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις. Απλώς μια ωραία μέρα ξαναάρχισα να τρώω! 

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Πως να κάνω τη γάτα να φάει (εκ νέου); Ποια βήματα να ακολουθήσω

Ας μοιραστώ εδώ τους καρπούς της έρευνάς μου και της εμπειρίας μου!

Όταν η γάτα δεν τρώει - Τα tips του Τσίτσου

  1. Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, επισκεφτείτε ένα κτηνίατρο, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις (αίματος ή και ακτινογραφίες, υπερήχους), γιατί μπορεί να είναι πολλοί οι ιατρικοί λόγοι όταν η γάτα δεν τρώει (στοματίτιδες, πυρετός, βουλωμένη μύτη και απουσία όσφρησης ως πιο πολύπλοκα πράγματα όπως καρκίνοι και άλλες τέτοιες αηδίες). Αν τώρα όλα φαίνονται καλά στις εξετάσεις της γατούλας σας προχωρήστε στο 2.
  2. Μήπως έγινε πρόσφατη αλλαγή στην τροφή; Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που μπορεί να κάνει μια γάτα να μην τρώει. Αν αυτό είναι το πρόβλημα  η επαναφορά στην προηγούμενη τροφή είναι πολύ πιθανό να κάνει τη γάτα να ανακτήσει την όρεξή της
  3. Όταν μια γάτα δεν τρώει υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Μπορεί να βαρέθηκε φριχτά την ξηρά της τροφή – σκεφτείτε κάθε μέρα για χρόνια να τρώτε κοτόπουλο, δεν θα βαρεθείτε εσείς; Δοκιμάστε νέες τροφές, νέες γεύσεις, διανθίστε με μυρωδάτες μους και πατέ, κάντε τους πειραματισμούς σας για να την δελεάσετε. 
  4. Αν έχετε και άλλη γάτα σπίτι σας, ο πιθανός ανταγωνισμός μεταξύ τους μπορεί πολύ εύκολα να απονθαρρύνει τη γάτα από το να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί. Αυτό το έχω δει να γίνεται κατά κόρον με τις γάτες της αυλής, κάποιες από τις οποίες μετά από ένα καβγά αρχίζουν να φοβούνται και ενώ θέλουν να φάνε, απομακρύνονται, φοβούμενες μην υποστούν νέα οδυνηρή ήττα. Αυτή την περίοδο θαρρώ ότι η Μπάκιο βρίσκεται σε ένα τέτοιο τρυπάκι!
  5. Όταν η γάτα δεν τρώει μπορεί να οφείλεται σε αρκετά.. ασήμαντους (στα μάτια σας) λόγους όπως η μετακίνηση κάποιων επίπλων, ειδικά επίπλων που έχουν να κάνουν με το σημείο όπου υπήρχε η τροφή. Εμείς οι ψιψίνες δεν μπορούμε τις αλλαγές σε σημαντικά θέματα, όπως είναι το δίχως άλλο το θέμα του φαγητού. 
  6. Η απουσία των ανθρωπογονέων για μέρες (πχ όταν πάνε διακοπές), ειδικά για μια γάτα που μένει μόνη μέσα στο σπίτι είναι κοσμογονική αλλαγή (ρωτήστε και μένανε) και μπορεί να την ταράξει πάρα πολύ και να της κόψει την όρεξη. Καλώς εχόντων των πραγματων η κατάσταση επανέρχεται στην πρότερη κανονικότητά της με την επιστροφή τους, αλλά ίσως το σοκ είναι μεγάλο και καθυστερήσει αυτή επιθυμητή επιστροφή στην κανονικότητα!
  7. H εισβολή άλλων χιούμαν (φιλοξενούμενοι) μπορεί να κάνει τη γάτα να νιώθει άβολα στην παρουσία τους και αν η θέση τροφή της βρίσκεται κοντά τους, είναι πολύ πιθανό προκειμένου να αποφύγει τις στενές επαφές μαζί τους να μείνει νηστική. Φροντίζετε πάντα να βάζετε την τροφή της σε μέρος εύκολα προσβάσιμο και ήσυχο. 

Όταν η γάτα δεν τρώει - Η εμπειρία του Τσίτσου​

Έχοντας πει όλα τα παραπάνω θα ήθελα να σας πω ότι και μένα μου συνέβησε για μια ολόκληρη εβδομάδα όπου κυριολεκτικά αρνιόμουν να φάω. Ούτε και εγώ ξέρω τι μου συνέβαινε. Ίσως έφταιγαν οι μυρωδιές από ένα νεογέννητο γατάκι που έφερναν οι γονείς μέσα στο σπίτι (το φρόντιζαν μέσα στην αποθήκη). Ίσως έφταιγε μια στοματίτιδα που θαρρώ ότι με ταλαιπωρούσε, γιατί κιόλας δυσκολευόμουν να καθαριστώ και υπήρχαν πολλά σάλια γύρω γύρω από το στοματάκι μου. Είχα και κάτι δέκατα, αλλά δεν ξέρω αν αυτά ήταν το πρόβλημα, ή λόγω στρες από την υπόλοιπη κατάσταση εμφανίστηκαν τα δέκατα.

 Επειδή εγώ δεν έτρωγα καθόλου από μόνη μου, οι γονείς αναγκάστηκαν να αραιώνουν μους και να την περνάνε σε σύριγγα και να μου την ταϊζουν κάπως με το ζόρι. Αρχικά μισή σύριγγα, μετά μια, μετά παραπάνω.. με τον ίδιο τρόπο μου έδιναν νερό γιατί ούτε νερό έπινα. Φυσικά σταμάτησα να πολυχρησιμοποιώ και την τουαλέτα. Και ούτε λόγος να φάω τροφή από το πιατάκι μου. Από ένα σημείο και μετά, αφού σταθεροποιήθηκε η θρέψη μου με τη σύριγγα, άρχισαν να εμφανίζουν το πιατάκι με λαχταριστό πατέ για μισή ώρα στο γνώριμο σημείο όπου έτρωγα παλιά και μετά να το εξαφανίζουν. Και μετά από 3, 4 ώρες το εμφάνιζαν ξανά, για λίγο. 

Ε και μια ωραία πρωία έγινε το θαύμα. Οι γονείς με άκουσαν να πίνω νερό από το ποτηράκι μου. Έτρεξαν και είδαν με αγαλλίαση ότι είχα τσιμπήσει και κάποια ποσότητα πατέ. Η χαρά τους έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν λίγο πιο μετά με άκουσαν να σκάβω με πάθος στην τουαλέτα μου. Αυτό ήταν.. όπως ήρθε, εξαφανίστηκε. Από τότε και για 4 χρόνια δεν ξαναείχα ποτέ κανένα τέτοιο πρόβλημα!.

όταν η γάτα δεν τρώει

Όταν η γάτα δεν τρωεί, λοιπόν, μην απογοητεύεστε, μην πανικοβάλλεστε, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και την εμπειρία μου και όλα θα πάνε καλά!

ΥΓ: Ένα ενδιαφέρον σχετικο θέμα εδώ!

Άφησε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *