Το force feeding, δηλαδή το να ταϊσω με σήριγγα μια γάτα που αρνείται να φάει, μπορεί να σώσει πολλές γατίσιες ζωές και αξίζει να δώσουμε μερικά τιπς για το πως να γίνει σωστά! Σήμερα θα σας επικοινωνήσω δικές μου εμπειρίες και τιπς, για τα οποία έχω περισσότερη βεβαιότητα ότι λειτουργουν πολύ αποτελεσματικά γιατί τα χω δοκιμάσει αρκετές φορές από πρώτο χέρι!
Που χρησιμεύει το force feeding;
Που όμως βοηθάει το force feeding; Το force feeding έσωσε τον Κινέζο, όταν με αιματοκρίτη 11 από την αιμομπαρτονέλλα σφράγισε το στόμα του και κόντεψε να πεθάνει, το force feeding έδωσε στον Σκλαβή δύο μήνες όμορφης ζωής και σε εμάς μια ευκαιρία να επιχειρήσουμε να τον βοηθήσουμε να γίνει καλά από το μεγάλο πρόβλημα στα νεφρά του (τελικά δεν τα καταφέραμε – η περιπέτεια της υγεία του εδώ) όταν σταμάτησε να τρώει λόγω της ασθένειας του!
Το force feeding έσωσε δεκάδες άρρωστες γάτες (συνήθως με ρινοτραχειίτιδες και χλαμυδιώσεις – να θυμηθώ τον Ιρλανδό, να θυμηθώ τον Ιουδαίο και πόσους άλλους) που σταμάτησαν να τρώνε επειδή σταμάτησαν να.. μυρίζουν, αλλά και μπόλικα ορφανά νεογέννητα – αυτή η τελευταία περίπτωση δεν είναι ακριβώς force feeding γιατί τα περισσότερα ορφανά νεογέννητα θέλουν να φάνε, αλλά δεν τα καταφέρνουν από το μπιμπερό οπότε καταλήγουμε στη λύση της σήριγγας – μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Τσιτσάρας!
Eδώ να πω ότι και σε μια αλλη φάση, όταν ο Τσιτσος έγινε 10 μηνών, σταμάτησε να τρώει για μια εβδομάδα και το force feeding με σήριγγα, μας έσωσε τη ζωή! Δεν καταλάβαμε γιατί σταμάτησε να τρώει, ούτε και καταλάβαμε πως ξαναξεκίνησε.. αλλα εκείνη η βδομάδα δεν ξέρω πως θα κατέληγε αν ο Τσίτσος απείχε από το φαγητό – περισσότερα τιπς για το τι να κάνουμε όταν ξαφνικά η γάτα μας σταματήσει να τρώει θα βρείτε εδώ.
Όπως καταλαβαίνετε οι πιο αγαπημένες γάτες της ζωής μου έχουν γλιτώσει με το force feeding και θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να σωθούν γατάκια σε οριακή κατάσταση και έτσι νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια εκτενής αναφορά σε αυτό!
Διευκρίνηση για το forcefeeding
Αν με ρωτάτε, δεν βρίσκω ότι το forcefeeding είναι μια διαδικασία στην οποια δεν πρέπει να υποβάλουμε τη γάτα μας χωρίς να υπάρχει κάποιος απώτερος, ρεαλιστικός στόχος, όπως πχ να της κερδίσουμε χρόνο ώστε να δράσουν αντιβιώσεις και να περάσει η συμφόρηση στο ανώτερο αναπνευστικό, να μπορέσει να ξαναμυρίσει για να αρχίσει να τρώει μόνη της. Δηλαδή, όπως το βλέπω εγώ (και δεν σας λέω ότι οπωσδήποτε έχω δίκιο) το να υποβάλεις σε μια τέτοια διαδικασία τη γάτα σου πρέπει να έχει τον χαρακτήρα του προσωρινού.
Στον Κινέζο επίσης το forcefeeding του επέτρεψε να έχει το χρόνο ώστε να δράσει η αντιβίωση και να σκοτώσει την μπαρτονέλα. Η πιο αμφιλεγόμενη περίπτωση που χρησιμοποιήσαμε το forcefeeding ήταν στον Σκλαβή αλλά και εκεί ακόμη είχαμε ένα σχέδιο, για να ρίξουμε τους κακούς δείκτες (κρεατινίνη φώσφορο – δυστυχώς όχι και την ουρία) σε πιο χαμηλα επιπέδα, να αποτοξινωθεί το σώμα του και να ξανααρχίσει να τρώει! Η ειρωνία είναι ότι στην τελευταία εξέτασή του, την ημέρα που έφυγε, η κρεατινίνη και ο φώσφορος όντως έπεσαν (και σημαντικά) για πρώτη φορά.. όμως δεν συνέβη το ίδιο με την ουρία που εκτινάχθηκε και δηλητηρίασε τον εγκέφαλό του!
Έχοντας πει όλα ετούτα ας δούμε λοιπόν 12 τιπς για σωστό, πρακτικό και αποτελεσματικό force feeding
1. Η γάτα πρέπει να βρίσκεται σε θέση μπρούμητα
Το force feeding ειναι απαραίτητο να γίνεται με τη γάτα σε θέση μπρούμητα ώστε να μην είναι πιθανό να πνιγεί από την κίνηση της τροφής στο αναπνευστικό της σύστημα – ιδίως σε νεογέννητα γατάκια. Άλλωστε και τα νεογέννητα γατάκια θηλάζουν τη μαμά τους σε θέση μπρούμητα.

2. Πρέπει να μην βιαζόμαστε και να αφήνουμε τη γάτα να καταπιεί καλά
Δώστε χρόνο στη γάτα να καταπιεί την ποσότητα του φαγητού που πιέσατε με το έμβολο μέσα από τη σήριγγα γιατί αν βιαστείτε, θα την αγχώσετε και θα νιώσει αίσθημα πνιγμού. Η Β. την πάτησε έτσι με τον Σκλαβή, την πρώτη εβδομάδα, που τον είχε αναλάβει εκείνη εξ ολοκλήρου (εγώ έλειπα στη Βενετία) και ο Σκλαβής στο τέλος της εβδομάδας έφτασε να αρνείται και το force feeding. Όταν κάθισα και εγώ μαζί τους και παρατήρησα τι συμβαίνει κατάλαβα ότι υπήρχε αυτό το θέμα.. του βιαστικού ταϊσματος που δεν έδινε στον Σκλαβή την ευκαιρία να καταπιεί καλά πριν του δωθεί η επόμενη μπουκιά. Αποτέλεσμα, ο Σκλαβής αγχωνόταν, γινόταν νευρικός, κάτι που άγχωνε και τη Β. που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να τον κρατήσει σε σωστή θέση για να φάει και όλο αυτό δεν οδηγούσε πουθενά.
Όταν διορθώσαμε αυτό το λάθος, έπαψαν τα βίαια κρατήματα του Σκλαβή από τον αυχένα, ουσιαστικά απλά τον κρατούσαμε λίγο για να κατευθύνουμε τη σήριγγα στο στόμα του και να φάει. Αυτή η μικρή αλλαγή πραγματικά μας έσωσε

3. Χρησιμοποιήστε μικρού μεγέθους σήριγγα
Μια σήριγγα των 5 ή 10 ml χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη κίνηση του εμβόλου για να στείλει στο στόμα της γάτας την ίδια ποσότητα σε σχέση με την κίνηση που θα χρειαζόταν σε μια σήριγγα 20 ml. Έτσι και ειδικά σε μικρά γατάκια επιλέξτε τέτοιες, μικρές σήριγγες για να έχετε πολύ καλύτερο έλεγχο της ποσότητας που “μπουκώνετε” τη γάτα σας ώστε να είναι πολύ δύσκολο να στείλετε μεγαλύτερη ποσότητα και η γάτα να πνίγεται!
4. Χαϊδευετε, αγκαλιάζετε και χαϊδεύετε τη γάτα, μιλάτε της γλυκά κατά τη διάρκεια του force feeding
Πάλι με το Σκλαβή, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι του ήταν πιο εύκολο να μπει στην δυσάρεστη διαδικασία του φαγητού αν λάμβανε χάδια και στοργή. Από ένα σημείο και μετά για να τον ταϊσουμε εγώ κολλούσα το σώμα μου στο δικό του και του έκανα αγκαλιά και τον χάιδευα και του έλεγα καθησυχαστικά λογάκια στις ανάπαυλες μεταξύ των μπουκιών του. Και τον ένιωθα να κολλάει και αυτός πάνω μου – σαν να αναζητούσε μια παρηγοριά.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
5. Καθαρίζετε την γάτα κατά τη διάρκεια του force feeding
Η γάτα είναι ένα πολύ καθαρό πλάσμα! Αν το φαγητό πέφτει εκτός στόματος κατά το force feeding έχει νόημα κάθε λίγο και λιγάκι να την καθαρίζετε για να την βοηθάτε να νιώσει καλύτερα! Πάλι έχω εμπειρία από τον Σκλαβή, που λερωνόταν κατά την σίτιση καικάθε λίγο και λιγάκι τον καθάριζα με μαντηλάκι, για να μειώσω το στρες του!
6. Να είστε ήρεμος/η και υπομονετικός/η
Τα έχουμε πει και ξαναπεί ότι η γάτα αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των χούμανς, οπότε αν εσείς είστε νευρικός, βιαστικός και γενικότερα νιώθετε δυσάρεστα κατά τη διάρκεια του force feeding σίγουρα αυτό γίνεται αντιληπτό από εκείνη και την κάνει και εκείνη νευρική.
Έχω βιώσει βιαστικό force feeding και έχω βιώσει και αγαπησιάρικο force feeding.. το δεύτερο είναι η πιο όμορφη εμπειρία και μπορεί μια γάτα ακόμη και να την απολαύσει!
7. Κρατήστε τη γάτα σας ήρεμη
Μια ήρεμη γάτα μπορεί να συνεργαστεί πολύ καλύτερα στο force feeding γι’ αυτό και εσείς πρέπει να το επιδιώξετε αυτό! Πως; Βάλτε απαλές μουσικές στο χώρο, χρησιμοποιήστε απαλό φωτισμό, αποφύγετε τους έντονους θόρυβους και φωνές, βάλτε τις τεχνητές φερομόνες Feliway στην πρίζα (περισσότερα για το Feliway εδώ και οδηγίες σωστής χρήσης του εκεί), δώστε στη γάτα σας έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης (εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο της NatureCan που μπορείτε να βρείτε εδω΄- χρησιμοποιήστε και τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%) και δώστε στη γάτα πρόσβαση σε ψηλά σημεία όπως τα φοβερά κρεβατάκια παραθύρο (σαν ετούτο), όπου μπορούν να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους!

8. Πετύχετε τη σωστή σύσταση της τροφή μέσα στη σήριγγα
Φροντίστε η τροφή στη σήριγγα να μην είναι ούτε πολύ υδαρής ούτε πολύ σφιχτή, ώστε να περνάει εύκολα από τη σήριγγα αλλά να μην είναι σαν νεράκι που μπορεί από τη μια να λερώσει τη γάτα ενώ από την άλλη να την πνίξει. Για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποιες δοκιμές. Αν η τροφή σας είναι φιλέτα, τότε θα θέλει σίγουρα έντονο άλεσμα, αν είναι ένα πατέ, τότε λιγότερο άλεσμα, ενώ μια μους μπορεί καν να μην χρειαστεί άλεσμα. Στη συνέχεια μπορεί να προσθέσετε λίγο νερό για να πετύχετε τη σύσταση που χρειάζεστε. Στον Κινέζο θυμάμαι ότι πετύχαινα την επιθυμητή σύσταση χρησιμοποιώντας και κάποια ρευστά συμπληρώματα..
9. Βάλτε μέσα στην τροφή συμπληρώματα και ό,τι άλλο χρειάζεστε να δώσετε στη γάτα και αρνείται να το δεχτεί αλλιώς
.. κάτι που μας φέρνει στο ένατο τιπ. Στον Κινέζο φτιάχναμε ένα μίγμα από μια recovery υγρή τροφή με μπόλικη πρώτεϊνη και μπόλικες θερμίδες (βρείτε την εδώ – θεωρώ ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση έκανε πραγματικά θαύματα) μαζί με το πολυβιταμινούχο anima strath και το συμπλήρωμα που ανοίγει την όρεξη complivit.
Στον Σκλαβή που η κατάσταση ήταν πολύ πιο περίπλοκη, έβαζα μέσα στην τροφή το έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης, anima strath, αλλά και nujol, ένα έλαιο παραφινης που βοηθούσε στη δυσκοιλιότητα!
Εννοείται ότι δεν πρέπει επουδενι να το παρακάνουμε γιατί η τροφή μπορεί να αποκτήσει πολύ δυσάρεστη γεύση και να κάνει τη διαδικασία της σίτισης μαρτύριο, οποτε κρατηθείτε στα άκρως απαραίτητα!
10. Δώστε στη γάτα τροφές πλούσιες σε θερμίδες, με μπόλικη πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας
Καταλαβαίνετε ότι μια γάτα που τρέφεται με force feeding βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ενεργειακά και χρειάζεται τροφές υψηλής ποιότητας, με μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας για να “πιάσει τόπο” το force feeding. Εξαιρετικές τέτοιες επιλογές είναι τα φοβερά φιλέτα της ελληνικής Egeo (19.6% πρωτεϊνη ΟΥ Α ΟΥ) – που φυσικά θα πρέπει να αλεσθούν μια και δεν θα περνάνε από τη σήριγγα.
Επίσης καλό είναι να πρόκειται για τροφές τελείως εύπεπτες, για να μην σπαταλάει η γάτα πολύ ενέργεια στην πέψη της τροφής. Εξαιρετικές τέτοιες τροφές είναι οι premium τροφές Lucky Lou SuperMono (ό,τι πιο φιλικό για το πεπτικό, μια και είναι μονοπρωτεϊνικες – βρείτε τις σε προσφορά 5+1 εδώ) και οι πεντανόστιμες GranataPet (τσεκάρετε τις οικονομικές 800αρες συσκευασίες εδώ), ενώ για τα νεογέννητα και τα ανήλικα γατάκια που χρειάζονται force feeding εξαιρετική περίπτωση αποτελούν οι kitten υγρές τροφές όπως η Wellfed Kitten!
11. Δώστε την τροφή από το πλάι του στόματος
Επιχειρήστε να δώσετε την τροφή με τη σήριγγα στη γάτα σας από τα πλαϊνα του στόματός της και όχι από μπροστά, γιατί στα πλάγια η επιφάνεια που μπορεί να χωθεί η σήριγγα και να σταθεροποιηθεί είναι πολύ μεγαλύτερη απο ό,τι μπροστά. Βρίσκω χρήσιμο να εναλλάσσετε τις πλευρές – αν κρίνω από την εμπειρία απο τον Σκλαβή (η σίτιση διάρκεσε 48 μέρς) γιατί η Β. ηταν αριστερόχειρας και την βόλευε από τη μια πλεύρα και σε εκείνη την πλευρά παρατηρήσαμε ερεθισμούς στο στοματάκι του Σκλαβή.
Από την άλλη το να δώσετε στη γάτα σας το φαγητό με το “καλό” σας χέρι και με τον πιο βολικό τρόπο για εσάς, ώστε να είναι σταθερό και να μην παιδεύει και τη γάτα, ειναι επίσης ένα ζητούμενο, οποτε ζυγίσετε τα παραπάνω και κάντε τις επιλογές σας!
12. Ξεπλύνετε το στόμα με μια σήριγγα γεμάτη νεράκι μετα τη σίτιση
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό! Εγω δυστυχως το κατάλαβα πολύ καθυστερημένα στον Σκλαβή. Αν μέσα από τη σήριγγα δώσετε στη γάτα σας δυσάρεστης γεύσης προϊόντα (όπως ίσως καποια φάρμακα) το πιο λογικό που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσει ξέπλυμα με μια σήριγγα με νεράκι, όπως ακριβώς εσείς οι άσχετοι οι χούμανς θα κάνατε όταν παίρνατε ένα φάρμακο!
Κάποια φάρμακα ζόριζαν πάρα πολύ τον Σκλαβή και μόλις τις τελευταίες μέρες το δοκίμασα, να του δίνω αμέσως μετά νεράκι και το βάσανο ήταν πολύ πολύ μικρότερο!
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα τιπς που αυτή τη στιγμή θα μου διαφεύγουν, γι’ αυτό και αν έχετε και εσείς άλλα παρόμοια τιπς μη διστάσετε να τα μοιραστείτε μαζί μας σε σχόλιο! Αυτά για σήμερις, τέλος το μάθημα! Καλημέρα όοοολη μέρα!