Το ημερολόγιο του Σκλαβή ή η μάχη μας ενάντια στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γάτας (+ΒΙΔΕΟΣ)

Σε ετούτο εδώ το άρθρο θα σας περιγράφω την μάχη που δίνουμε με τη Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ) για τον Σκλαβή – η ιστορία του εδω – και μια και αυτή είναι μια από τις πιο μεγάλες μάστιγες της Γάτας, πιστεύω ότι αυτά που θα δοκιμάσουμε ίσως βοηθήσουν πολλούς! 

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι όλα γίνονται μιλώντας με αρκετούς κτηνιάτρους (για την ώρα 5 εκ των οποίων και κάποιοι που χωρίς καν να δεχτουν χρήματα μας παραθέτουν την επιστημονική τους θέση, όπως η πολυαγαπημένη Ισμήνη Δρακούλη από τον Αίλουρο) και με τη υποστήριξη ενός χούμαν (η αγαπημένη Μαρκέλλα που κατάφερε η γάτα της να ζήσει από τα 15 ως τα 21 της με ΧΝΑ και να ΜΗΝ πεθάνει από αυτό), βασισμένοι όσο το δυνατόν περισσότερο σε δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες! Αλλά θα σας πω και όποια τρικ χρησιμοποιήσαμε όταν αντιμετωπίσαμε διάφορα απρόοπτα προβλήματα που μπορεί και εσείς να αντιμετωπίσετε! 

Επίσης, καθώς διαβάζετε τούτο το άρθρο θα ήθελα να ξέρετε ότι ο Σκλαβής όλο αυτό το διάστημα έζησε πράγματα που λαχταρούσε όλη του τη ζωή. Να είναι μέσα στο σπίτι, να κοιμάται αγκαλιά μαζί μας, απολάμβανε παιχνίδια, απολάμβανε χάδια κλπ. Σε όλη αυτή την πορεία βασανίστηκε συνολικά 7, 8 ώρες! Το τελευταίο βράδυ πριν πεθάνει κοιμόταν ανάσκελα πάνω μου και γουργούριζε, ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα αυτής της περιπέτειας είχε όρεξη ακόμη και για παιχνίδι και για groomin’. Ναι, η διαδικασία της σίτισης δεν του άρεσε καθόλου – εκτος απο λίγες περιπτώσεις –  όμως την υπόλοιπη μέρα τα πράματα ήταν γεμάτα με ουδέτερες αλλά και όμορφες στιγμές, ενώ δεν έδειχνε καθολου σημάδια πόνου (περα από τις 7, 8 ωρες που βασανιστηκε)!

Ας ξεκινήσουμε τούτη τη μεγάλη περιπέτεια από την αρχή:

03.11.23 Και είμαστε επίσημα νεφροπαθείς!

Ο Σκλαβής εδώ και μια βδομάδα μας φωνάζει πιο δυνατά από το συνηθισμένο, οπότε σκέφτηκα ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να πάει στο κτηνιατρείο.  Έτσι και κάναμε! Σήμερα βγήκαν εξετάσεις του Σκλαβή και ο κτηνίατρος μας ενημέρωσε ότι έχει νεφρική ανεπάρκεια! Η κρεατινίνη είναι στο 9 και ο φώσφορος στο 11! Τα λευκα αιμοσφαίρια του ειναι ανεβασμένα αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Σκλαβής είναι φορέας του FIV. Ο Σκλαβής μπαίνει στο κτηνιατρειο για 5 μέρες ενδοφλέβιους ορούς! Ο κτηνίατρος λέει ότι η εικόνα του δε συμβαδίζει με τις εξετάσεις του και κανονικα θα πρεπε να ζήσει μερικες εβδομάδες ή ίσως μήνες.

08.11.23 Επιστροφή απο το κτηνιατρειο χωρίς θετικες εξελιξεις

Ο Σκλαβής επιστρέφει από το κτηνιατρείο, οι οροί έριξαν την κρεατινίνη μόνο μια μονάδα και ο Σκλαβής δεν τρώει και ειναι σαν να καταρρευσε!! Λες και κρατιόταν στο κτηνιατρείο και τώρα αφέθηκε! Οι κτηνίατροι επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για χρόνια νεφρικη ανεπάρκεια και η ζημια στα νεφρά έχει πια γίνει – και όπως γνωρίζουμε τα νεφρά δεν αναγεννιούνται! 

Αρχίζουμε σιτιση με ρεναλ υγρή τροφή και σήριγγα! Παίρνει και δεσμευτή φωσφόρου γιατί κύριο μέλημα ειναι να ρίξουμε το φώσφορο που συνδέεται με εμετούς και ανορεξία. Ο κτηνίατρος του έδινε το ProNefra αλλά τώρα του δίνουμε το Renal Vet (που δεν έχει μαγνήσιο – το οποίο επιβαρύνει νεφροπαθείς γάτες). Επίσης δίνουμε 300 ml υποδόριου ορού σε δύο δόσεις. Το δίνουμε χωρίς να το ζεστάνουμε! Ο Σκλαβής το δέχεται αρκετά καλά! Αντίθετα με την τροφή ενοχλείται και μετά για κάποια ώρα είναι κακόκεφος! Δίνουμε και ένα χάπι για την όρεξη (μιρταζιπίνη) με δυσκολια!

Εγω εντωμεταξύ βρίσκομαι εδώ και δύο μέρες  στη Βενετία για ταξίδι που είχα κανονίσει πολύ πριν ο Σκλαβής αντιμετωπίσει πρόβλημα! Διαβάζω όσο πιο πολλά μπορώ για το πρόβλημα του Σκλαβή και ξεκινάω επικοινωνία με διάφορους κτηνίατρους

11.11.23 Η αντιεμετικη

Συνεχίζω τις επικοινωνίες με πολλούς κτηνίατρους (από τη Βενετία που βρίσκομαι)! Ο Σκλαβής τρώει περίπου 70 80 γρ. renal την ημέρα, έχει πάει στα 4 κιλά βάρος (ήταν 4.5 προς 5), τα κέφια του ήταν πολύ πεσμένα αλλά μετα την πρώτη υποδόρια ένεση με αντιεμετική στο σπίτι του βλέμμα του έγινε πιο χαρούμενο και έγλειψε και λιγη τροφή μόνος του!

14.11.23 Πίσω στη Χίο, δίπλα στο Σκλαβή

Γύρισα Χίο και επιτέλους τον είδα, δεν μου φαίνεται κεφάτος και μου φαίνεται και αρκετά υποτονικός! Συνεχίζει να ενοχλείται με το τάισμα αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή και συνεχίζουμε με την ρέναλ υγρή τροφή! Διαλέξαμε μια renal υγρη τροφη πλούσια σε θερμίδες (1500/κιλό) με ξεκάθαρη ετικέτα και πολύ χαμηλό φώσφορο! Βρείτε την εδώ!

17.11.23 Η καθημερινότητα του Σκλαβή και η αντιβίωση

O Σκλαβής μένει την περισσότερη ώρα μέσα στο δωμάτιο θεραπείας – ευτυχώς ο Τσίτσος το έχει πάρει αρκετά καλά – και λόγω ορών κατουράει πάρα πολύ – και που και που κάνει και αρωματικά θκατουλάκια! Αρχικά του είχαμε μια ανοιχτή ρηχή τουαλέτα με αυτοσυγκολλούμενο πέλετ, αλλά όταν αποφασίσαμε να του βάλουμε την εξαιρετική EverClean – τσιμπήστε την εδώ – μαζί με μια πιο βαθιά τουαλέτα, διαπιστώσαμε ότι ούτε γινόταν τόση διασπορά άμμου, ούτε μύριζε το δωμάτιο (με ανοιχτή τουαλέτα, ξαναλέω), ούτε σπαταλούσαμε άμμο, διότι κάνει φοβερή συγκόλληση! Άυτό αμέσως βελτίωσε και διευκόλυνε την όλη φάση σε αισθητό βαθμό! 

Να πω εδώ ότι περίπου μέρα παρά μέρα ο Σκλαβής επιδιώκει να κάνει και τις βόλτες του έξω και να λιαστεί! Επίσης να πω ότι ο Σκλαβής δίσταζε να μπει σε κλειστή τουαλέτα! Αν θέλετε μια ανοιχτή τουαλέτα που εμποδίζει πολύ τη διασπορά άμμου (semi closed) μπορείτε να τσεκάρετε και ετούτη εδώ.

Επίσης ο Σκλαβής κάνει δεκαπενθήμερη αντιβίωση γιατι η καλλιεργεια ουρων έδειξε μικροβιο (E.coli) και έχει ανεβασμένα λευκά αιμοσφαίρια! Αυτή ειναι μια αποφαση με ρίσκο διότι είναι βαριά η αντιβίωση και θα επιβαρύνει ίσως πολύ τα νεφρά. Η αποφαση παρθηκε μετα από κανένα διήμερο αμφιταλαντεύσεων!

19.11.23 Δυσκολίες στο τάισμα

Βρήκαμε έναν καινούριο δεσμευτή φωσφόρου, υδροξείδιο του Αργιλίου (το όνομα του φαρμάκου ειναι Alucap) που είναι σε σκόνη και ο οποίος κάνει παπάδες – λέει η γκουρού φίλη αλλά και ο ένας κτηνίατρος με τον οποίον είμαστε σε επικοινωνία -, το βάζουμε μέσα στο μίγμα του φαγητού και ξαφνικά η σήριγγα παύει να δουλεύει. Για να του δώσουμε λίγο φαγητό βασανιζόμαστε και τον βασανίζουμε και τον ίδιο. Κάποια στιγμή μου κόβει και δοκιμάζω με την ίδια σήριγγα να του δώσω τροφή χωρίς τον δεσμευτή και βλέπω ότι λειτουργεί καλά οπότε συνειδητοποιώ ότι αυτή η τόση δα σκονίτσα εμποδίζει τη σήριγγα να λειτουργήσει. 

Μετά μου κόβει λίγο παραπάνω και δοκιμάζω να αφήσω τη σκόνη αρκετή ώρα μέσα στην τροφή για να διαλυθεί και ξαναδοκιμάζω να χρησιμοποιήσω τη σήριγγα και ω του θαύματος, δουλεύει κανονικά! Ωστόσο με αυτό και με αυτά, άλλη μια μέρα έφυγε και εγώ ανησυχώ που ο Σκλαβής δεν έφαγε αρκετή ποσότητα φαγητού και στρεσαρίστηκε!

Σήμερα όμως κάναμε τη μεγαλύτερη επιτυχία! Εντοπίσαμε μια σούπερ τέλεια υγρή τροφή, την GranataPet Symphonie Pheasant and Duck – τσιμπήστε την εδώ, πρόκειται για τροφή-φαινόμενο – με 0.7% φώσφορο επί ξηρής μάζας (αν έχετε απορίες για το πως το υπολογίζουμε αυτό κάντε μου ερώτηση με σχόλιο) που έχει μόλις 0.1% παραπάνω από τις renal που χρησιμοποιούμε και η οποία είναι και πολύ γευστική και πλούσια σε ζωική πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, άνοιξα μια κονσέρβα 200 γρ. την άλεσα στο μούλτι μαζί με μια σήριγγα νερό (20 ml) – εδώ να πω ότι χρειάζεται κάμποση ποσότητα για να μπορεσει να αλεστει, οποτε έβαλα ολοκληρη την κονσερβα! 

Στη συνέχεια έβαλα την ποσότητα του υδροξείδιου του αργιλίου που χρειαζόταν μέσα και την άφησα να διαλυθει και ο Τσίτσος έφαγε σε μια μέρα 150 γρ από αυτή την premium τροφή, πήρε και την ποσότητα του φοβερού δεσμευτή φωσφόρου και έχω ενθουσιαστεί! Ο Σκλαβής εντωμεταξύ δεν ζορίζεται τοσο πολύ στο τάισμα πιθανώς γιατί αυτή η τροφή είναι ακραία νόστιμη! 

Να πω εδώ ότι η επιλογή της συγκεκριμένης τροφής έγινε με τη σύμφωνη γνωμη του κτηνιατρου! Ορίστε και ένα βιντεάκι με στιγμιότυπα του Σκλαβή από αυτή την εβδομάδα και το ρεζουμέ των τελευταίων νέων του!

Με αφορμή και τα παραπάνω διαβάστε και το σχετικό μου άρθρο με όσα τιπς έχω για αποτελεσματική και ανώδυνη σίτιση με σήριγγα:

24.11.23 Απογοητευτικές εξετάσεις

Βγήκαν εξετάσεις του Σκλαβή, μια σκέτη απογοήτευση! Η κρεατινίνη από το 8 πήγε στο 17! Ο Φώσφορος από το 11 στο 14. Επίσης έχει αναιμία (18)! Μαύρες σκέψεις γίνονται, κλάμμα και κακό και νιώθω ότι πρέπει να αφοσιωθώ σε αυτό το παιδί για τις λίγες μέρες που απομένουν! Ακυρώνω την ομιλία μου για την αλλη εβδομάδα στο All About Cats Festival και ενημερώνω όλους τους συνεργάτες μου οτι θα απουσιάζω για λίγες μερες από τη δράση γιατί ίσως έχουμε άμεσα εξελίξεις με τον Σκλαβή. Όλοι έδειξαν συγκινητικη κατανόηση

Το επόμενο πρωί συνειδητοποιώ και μερικά πράματα ακόμη. Ότι η δραση της δεκαπενθημερης αντιβίωσης ειναι στο peak και ίσως αυτό να προκαλεσε τη νεα ανοδο των τιμών! Επίσης συνειδητοποιώ ότι τα λευκα αιμοσφαίρια πέσανε στο κανονικό, κάτι που δείχνει ότι πιθανως υπηρχε λοίμωξη και αντιμετωπίστηκε. Και αρχίζει να παίζει μεσα μου η ιδεα οτι αντεξει τις υπολοιπες 7 μερες της αντιβίωσης ίσως έχει καποια ελπίδα! 

Επίσης ο Σκλαβής κάνει την πρώτη ένεση ερυθροποιητινής για να αναστρέψει την αναιμία! Να πω εδώ ότι τα χτυπημένα νεφρά δεν παράγουν αρκετη ερυθροποιητίνη που  επάγει τον μυελο των οστών να παράγει ερυθρα αιμοσφαίρια και κάπως έτσι εξηγείται η αναιμία που αντιμετωπίζει ο Σκλαβής

Επίσης καταφθάνει από τη Γερμανία ειδική τροφή για νεφροπαθείς γάτες (πανάκριβη), σε μορφή υγρή (σε μπουκάλι, όχι πατέ ούτε καν μους, πραγματικά υγρή)! Η τροφή αυτή έχει λιγοστο φώσφορο και διπλάσιες θερμίδες από τις συμβατικές τροφές (2000/κιλό) που σημαίνει ότι αρκεί λιγότερη ποσότητα για να παρει τις ιδιες θερμίδες και άρα λιγότερη ταλαιπωρία στο τάισμα με τη σήριγγα! Επίσης έχει κάμποσες βιταμίνες συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Β12 (αλλά όχι σε μεγάλες τιμές). Το αναφέρω αυτό γιατί οι συγκεκριμένες βιταμίνες φαίνονται να είναι πολύ χρήσιμες για τη χρονια νεφρική ανεπάρκεια. Μάλιστα ειδικα η Β12 προκαλεί τον μυελο των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαιρία κάτι σημαντικό, όπως εξήγησα παραπάνω.   Η τροφή λέγεται recoactiv, είναι πανάκριβη και χρειάζεται περίπου 10 μέρες για να έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χίο.

Εδώ για μια ακόμη φορά να αναφέρω ότι οτιδήποτε αναφέρεται σε αυτό το άρθρο και γενικότερα σε αυτή την ιστοσελίδα και στα κοινωνικά της δίκτυα και αφορά θέμα υγείας της γάτας, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καθοδήγηση του κτηνιάτρου σας. Οι πληροφορίες δίνονται ενδεικτικά και όποιος θέλει, αν βρει κατι που του φαίνεται χρήσιμο, μπορεί να το συζητήσει με τον κτηνίατρό του! 

30.11.23 Ο Σκλαβής σφραγίζει το στόμα του

Οι μέρες περνούν, ο Σκλαβής συνεχίζει να έχει ενέργεια. Στη θεραπεία του προστέθηκε και το peptonorm, ένα φάρμακο που προστατεύει το στομάχι από τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας, μια και η ουρία που είναι αυξημένη σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργεί έλκη στο γαστρεντερικό (που σημαίνουν “πόνος”) και το φαρμακο φτιαχνει ενα “φιλμ”, ένα προστατευτικό στρώμα γύρω απο τα τοιχώματα του στομαχιού για να περιοριστεί ο πόνος και να μπορέσουν να θεραπευτούν τα έλκη. Δυστυχώς ο Σκλαβής όποτε του το δίνουμε (με σήριγγα) αντιδρά πολύ άσχημα και βγαζει αφρούς. Η κτηνίατρός μας ειπε ότι αυτή είναι πολύ συνηθισμένη αντίδραση των γατών. Δύσκολα!

Επίσης προσθέσαμε και το λαπραζόλ, ένα φάρμακο που περιορίζει τις εκκρίσεις οξέος του στομάχου, που κάνει το στομάχι ένα πιο .. φιλικό περιβάλλον. Και αυτό δυσκολευόμαστε να το πάρουμε!

Όμως το σημαντικό της ημέρας ήταν άλλο.. γενικά η Β. δυσκολεύεται πάρα πολύ να δώσει στο Σκλάβη φαγητό, γίνεται δηλαδή μεγάααλη μάχη. Το αποκορύφωμα ήταν σήμερα όταν πήγε να του δώσει φαγητό ο Σκλαβής σφράγισε το στόμα του και δεν καταπινε ουτε σταγόνα. Κλάμμα κακό, απελπισία. Η Β. είπε “δεν τον ξαναπιέζω, βάζει και αυτος τα όριά του, δεν γίνεται να αδιαφορούμε εμείς”. Με αρκετές βαριές σκέψεις και ένα σφιγμένο στομάχι τελείωσε ετούτη η ημέρα.  

01.12.23 Νέες εξετάσεις

Νέες εξετάσεις βγήκαν. Περίμενα ότι θα έχουν εκτοξευτεί ακόμη πιο ψηλά οι τιμές του Σκλαβή (δεν είμαι σίγουρος αν γίνεται να πάει και άλλο, αλλά έτσι φανταζόμουν)! Όμως μείνανε σταθερές (οι δυσάρεστοι δείκτες). Όμως ο αιματοκρίτης ανέβηκε από 18 σε 21.5 (εξαιτίας της ένεσης ερυθροποιητίνης)! Σήμερα έκανε και δεύτερη ένεση. Επίσης η συνολική πρωτεϊνη που είχε ξεφύγει επανήλθε στα κανονικά. Ακόμη μετρήθηκε η πίεσή του (οι γατες με νεφρικη ανεπάρκεια και ειδικά αν παίρνουν ενέσεις ερυθροποιητίνης παρουσιάζουν αυξημένη πίεση) και ήταν οριακά πάνω από τα κανονικά! Μαντέψτε, πρέπει να προσθέσουμε και αντι-υπερτασικό στα λιγοστα φάρμακα που παίρνει ο Σκλαβής. 

Πάντως για καποιο λογο, το γεγονός ότι ο Σκλαβής δείχνει ανταποκριση σε πράματα που κάνουμε (πήρε ερυθροποιητινη ανέβηκε ο αιματοκρίτης, πήρε αντιβίωση, επεσαν τα λευκά και νικήθηκε η λοίμωξη) σε συνδυασμό με το ότι δεν χειροτερεψαν τα πράματα, και οτι τελείωσε επιτελους η δράση της αντιβίωσης μου άφησαν μια γλυκια γεύση!

Σε άλλα νέα, σήμερα, και ενώ το φυλλοκάρδι μας έτρεμε επιχειρήσαμε να δώσουμε 5 ml το πρωί στο Σκλαβή και με ανακούφιση είδαμε ότι δέχτηκε να τα καταπιεί! Μειώνουμε παρα πολύ την ποσότητα του φαγητού που του δίνουμε, περιοριζόμαστε μόνο στην πανάκριβη ειδική τροφή για να παίρνει περισσότερες θερμίδες με λιγότερο κόπο και κάνουμε το σταυρό μας. Εφαγε κουτσα στραβα 30 ml όλη τη μέρα!. Φροντίζουμε να είμαστε όσο πιο απαλοί γίνεται.

Εξτρα εξετάσεις βγήκαν το επόμενο πρωί και ο φώσφορος ανέβηκε λίγο ακόμη (προφανώς ο δεσμευτής φωσφόρου που του δίνουμε δεν αρκεί – θα προσθέσουμε σε αυτόν έναν ακόμη, το γνωστό RenalVet – βασίζεται σε ανθρακικό ασβέστιο) ενώ στα ύψη ειναι και η αμυλάση. Ο κτηνίατρος μας είπε οτι εφόσον τα λευκά είναι στα κανονικά δεν φαίνεται να υπάρχει παγκρεατίτιδα που ήταν και ο αρχικός μας φόβος – και οτι μάλλον η αυξημένη αμυλάση είναι side effect της νεφρικής ανεπάρκειας! Όσον αφορά τον ανεβασμένο φώσφορο υπάρχει και ο φόβος υπερπαραθυρεοειδισμού αν η αναλογία φωσφόρου ασβεστίου ξεφύγει πολύ προς τη μεριά του φωσφόρου και ο συγκεκριμένος δεσμευτής επειδή περιέχει ασβέστιο, βοηθάει να αποφευχθεί μια τέτοια πιθανότητα. 

Τέλος βάλαμε και στην πρίζα το Feliway Classic (μπορείτε να το βρείτε εδώ), για να τον βοηθήσουμε να νιώσει λίγο άνετα, ενώ του δίνουμε καθημερινά μέσα στην τροφή του και το CBD Oil της NatureCan (θα το βρείτε εδώ και χρησιμοποιήστε το κουπόνι tsitsos20 για έκπτωση 20%)!

02.12.23 Δυσκοιλιότητα

Ο Σκλαβής παρουσιάζει δυσκοιλιότητα και πρέπει να προσθέσουμε στα όσα παίρνει και Νουγιόλ, ένα παραφινέλαιο που θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα.  Το βαζουμε και αυτο μέσα στην τροφή του. Η δυσκοιλιότητα τον τρελαίνει, βγάζει αφρούς, φωνάζει και νιώθω και εγω και αυτός κυριολεκτικά αβοήθητοί. Μετά από μερικές εφαρμογές και προσαρμόζοντας τη δόση, το αντιμετωπίσαμε και αυτό. 

05.12.23 βελτίωση στο τάισμά του και στην πρόσληψη ορού

Από τα 30 ml καταφέραμε να φτάσουμε σήμερα στα 60 ml ειδικής τροφής (αντιστοιχεί με 120 ml συμβατικών) ημερησίωςκαι μάλιστα η όλη διαδικασία έχει γίνει πολύ smooth – δεν ξερω αν αυτό οφείλεται στο ότι ο Σκλαβής πέφτει, ελπίζω όχι. Πλέον πάντως ισα που ακουμπαμε το κεφαλακι του για να το κρατησουμε σταθερο και να μπει η σήριγγα στο στόμα. Ούτε λερώνεται, ούτε φτύνει το φαγητό! Εγώ κολλάω πάνω του και του κάνω χάδια κάτι που φαίνεται να τον ανακουφίζει! Να πω εδω ότι είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιείτε μικρή σήριγγα των 5 ml για τη σίτιση ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα που δίνετε στη γάτα και να χρειάζεται μεγάλη κινηση για να δώσετε μικρή ποσότητα έτσι ώστε η γάτα να μην αγχώνεται με την ξαφνική αποδέσμευση στο στόμα της μια μεγάλης ποσότητας φαγητού! 

Κατα τα άλλα δοκιμάσαμε να δίνουμε ορό με μεγάλη βελόνα (δίνουμε 250 ml ημερησίως σε δύο δοσεις, 125 και 125) και ενώ πραγματικά ο χρόνος εκμηδενίζεται τη δεύτερη φορα που το κάναμε, ο Σκλαβής είχε περίεργες αντιδράσεις, έτρεμε κλπ οποτε ξαναγυρίσαμε στην κανονική βελόνα και το δέχεται πολύ καλά! 

Επίσης ο Σκλαβής συνεχίζει να παίρνει 12 ωρες αντιεμετικες καθε 48 ωρες. Ταυτόχρονα μας δυσκολεύει πάρα πολύ η αγωγή για την βελτίωση του στομαχιού του Σκλαβή.. παίρνει το πεπτονορμ (σιρόπι)  και ταυτόχρονα το λαπραζολ (μια καψουλα με μπιλάκια) αλλα καθε που τα παίρνει ζορίζεται πάρα πολύ και βγάζει σάλια. Διαλύουμε οσο μπορούμε τα μπιλάκια μέσα στο σιρόπι και του το δίνουμε αλλά πολλά μπιλάκια καν δεν πάνε καν μέσα στο στόμα.. γενικώς πολύ πενιχρά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας!

Παραγγειλαμε και ένεση βιταμίνης B12 μέσω της κτηνιάτρου και περιμένουμε να έρθει! Παρήγγειλα και νέα φουρνιά της ειδικής τροφής, μια και αυτη΄μοιαζει να είναι η μοναδική πιθανότητα στην παρουσα φάση να προσλάβει υπολογίσιμη ποσότητα φαγητού! 

Τέλος μίλησα με αγαπημένο κτηνίατρο-ομοιοπαθητικό, του είπα τις εξετάσεις του Σκλαβή και μου είπε το αποκαρδιωτικό “κανονικά δεν θα πρεπε να ζει με τέτοιες εξετάσεις”! 

08.12.23 Νέες εξετάσεις - μια συγκρατημένη αισιοδοξία

Βγήκαν οι νέες εξετάσεις.. η πολυποθητη πτώση στην κρεατινίνη και το φώσφορο δεν ήρθε (18 και 16 αντίστοιχα) όμως η τοξική ουρία έπεσε απο 136 στο 123, και ο αιματοκρίτης αισίως έφτασε το 25! Κατα τα άλλα εγω ώρες ώρες νομίζω ότι είναι πολύ πεσμένος, αλλά μάλλον αυθυποβάλομαι.. η τουαλέτα του είναι καλή, χωρίς δυσκοιλιότητα, με τις 12ωρες αντιεμετικές δεν κανει εμετούς, η γούνα του ειναι αρκετα γυαλιστερη, θέλει καθε μέρα να βγει εξω και τρώει χορταράκια που του ανακουφίζουν μαλλον το στομάχι, και η κτηνιατρος τον βρήκε σε πολύ καλή κατάσταση!

Σκεφτόμαστε να διπλασιάσουμε την ποσότητα του δεσμευτή φωσφόρου Alucap μια και ο φώσφορος δεν πέφτει παρά την προσθήκη του RenalVet.. αρχικα διναμε μονο Alucap, και ανεβηκε ο φωσφορος απο 8 σε 14, στη συνεχεια δώσαμε και RenalVet και έμεινε σταθερός, ίσως να διπλασιάζαμε το Alucap επιτέλους να έπεφτε! 

15.12.23 Δίψα & νέες εξετάσεις

Η κατάσταση του Σκλαβή παραμένει αρκετά σταθερή, εδώ και δύο μέρες τρώει και πάλι πολύ ομαλά, ενώ διψάει υπερβολικά και αυτό τον έκανε ανήσυχο και τις δυο τελευταίες μέρες που το πήρα είδηση είναι αρκετά πιο ησυχος μια και τον αφήνω να βγαίνει αρκετη ώρα εξω για να πινει όσο νερό χρειάζεται (πινει νερό ΜΟΝΟ έξω)! Δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπίζουμε, αυξήσαμε οντως το Alucap και συνδυάζουμε την ισχυρή Σερένια (24ωρη αντιεμετική) με 12ωρες αντιεμετικές και εμετούς δεν κάνει το χρυσό μου! 

Κατορθώνουμε να του δίνουμ 65 με 70 ml από την θαυματουργή τροφή – που ειναι ποσότητα που σε υγιείς γάτες αντιστοιχεί σε 3.5 κιλα σωματικού βάρους.. όσο είναι και ο Σκλαβής τώρα.. αν συνεχίσει να τρώει έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι δε θα χάσει άλλο βάρος (ξεκίνησε την περιπέτειά του στα 4.5 κιλά). 

H κτηνίατρος είχε παραγγείλει την κτηνιατρική βιταμίνη B12 εδώ και μέρες για να ανακαλύψει ότι τελικά δεν θα της την στείλουν.. οποτε αποφασίσαμε να πάρουμε ανθρώπινη βιταμίνη Β12 ώστε επιτέλους να το κάνουμε και αυτό που τόσο το έχουμε καθυστερήσει – να πουμε ότι η δράση της Β12 μπορεί να είναι πολύπλευρη και ευεργετική για τη γάτα, λειτουργώντας και αποτοξινωτικά.

Επίσης εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να του δώσουμε τα μπιλάκια του λαπραζόλ και κάθε φορά που γίνεται αυτό στρεσάρεται! 

Το απόγευμα βγήκαν οι εξετάσεις.. όλα είναι σταθερά εκτός από τα αιμοπετάλια που πήγαν στα κανονικά και η υποθερμία που περιορίστηκε

18.12.23 Αρνηση για φαγητό

Χτες το βράδυ ο Σκλαβής για κάποιο λόγο έκανε παρα πολλά κακάκια και για μιαμιση ολοκληρη ώρα παιδευόταν, φώναζε και έτρεμε! Μετά ηρέμησε και ήρθε στο κρεβάτι όπου κοιμηθήκαμε αγκαλιά. Ελπίζω να μην ξανασυμβεί αυτό γιατί υπέφερε πάρα πολύ – πρώτη φορά τοσο πολύ! Δυστυχώς όμως αρνείται και το φαγητό.. αποφασίσαμε να κάνουμε απόπειρα να του δίνουμε φαγητό μια φορά την ημέρα και να δούμε τι διαθέσεις θα έχει! Τα 3 γευματα τον ζόριζαν πολύ και τον έκαναν να μας φοβάται οριακά.. όταν τον αφήνουμε ήσυχο αμέσως γίνεται και πάλι ο τρυφερός Σκλαβής που θέλει αγαπούλες και φιλάκια! 

Όμως αυτό σημαίνει ότι με τόσο λίγο φαγητό ο Σκλαβής δεν θα παίρνει ούτε το Νουγιόλ για τη δυσκοιλιότητα ούτε το Alucap για τη δεσμευση του φωσφόρου.. οπότε θα το γυρίσουμε μόνο σε RenalVet που δίνεται από το στόμα και έναν άλλον δεσμευτή με υδροξείδιο του αργιλίου που λέγεται IRCVet και δίνεται και αυτό από το στόμα. Και σκεφτήκαμε να δώσουμε επιτέλους αυτό που πρότεινε  εξαρχής η φιλη-γκουρου, για την δυσκοιλιότητα, το Duphalac – ο κτηνίατρος δεν το ήθελε γιατί έλεγε ότι θα αφυδατώσει τον Σκλαβή, αλλά με 250 ml ορο την ημερα, δεν υπαρχει τέτοιος κίνδυνος! Το Duphalac επισης εχει και την ιδιότητα να αφαιρεί τοξίνες συμπεριλαμβανομένης της ουρίας (διάβασα και σχετική ερευνα γι’ αυτό) – μια υποσημείωση που όπως θα φανει στο τέλος της ιστορίας ίσως είχε πολύ μεγάλη σημασία! 

Για να τον ενισχύσουμε σκεφτόμαστε να του δώσουμε έναν άλλο όρο που εχει μεσα διαφορα θρεπτικά και λέγεται Ringers Lactated – η φίλη-γκουρου μας ειπε οτι ειναι ο,τι καλυτερο για τα νεφρά και κακώς δεν τον δίναμε τόσο καιρό, αλλά ο κτηνίατρος το είχε αρνηθεί για κάποιο λόγο.

Επιτέλους ήρθε και η βιταμίνη Β12 και ετοιμαζόμαστε να την κάνουμε στον Σκλαβή! Τέλος επιτελους μας έκοψε να του δίνουμε μετα το λαπραζόλ/πεπτονορμ και μια τζουρα νερο, για να καθαρίζει το στοματάκι του και αυτό φάνηκε να τον ανακουφίζει πολύ!

18.12.23 Βράδυ - Ο Σκλαβής ξανατρώει

Δοκιμάσαμε να δώσουμε φαγητό χωρίς Νουγιόλ και ο Σκλαβής έφαγε πολύ πιο άνετα με τη σήριγγα! Σκέφτομαι ότι ίσως η παραφίνη του έκανε το φαγητό μαρτύριο. Νέες ελπίδες εμφανίστηκαν μια και δέχτηκε να φάει. Εντωμεταξυ δισταζουμε και καθυστερουμε να δώσουμε την ένεση B12 γιατί φοβόμαστε ότι θα πονέσει πολύ!

To βράδυ κοιμηθήκαμε μαζί τόσο τέλεια!

19.12.23 Το τέλος

Ξυπνήσαμε στις 06.30, ο Σκλαβής ήταν ανάσκελα πάνω μου και γουργούριζε! Μισή ώρα μετά όμως άρχισε να ξεροκαταπίνει! Ανησυχησα στιγμιαια, αλλά γρήγορα το ξεχασα και πηγα να φάω πρωινό με την Β.! Και ξαφνικά τον ακούσαμε να φωνάζει! Τα υπόλοιπα που συνέβησαν τα περιγράφω πολύ πολύ αναλυτικά στην ιστορία του Σκλαβενίτη εδώ!

Δυστυχώς αυτό ήταν το τελευταίο πρωινό της ζωής του! Ο Σκλαβής έπαθε ουραιμική εγκεφαλοπάθεια (δηλητηριάστηκε ο εγκέφαλός του από την ουρία), ακραία υποθερμία, ο αιματοκρίτης του επεσε αποτομα στα τάρταρα και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το βάσανό του ήταν η ευθανασία!

Η ειρωνία στις τελευταίες του εξετάσεις, την ημερα του θανάτου είναι ότι έπεσαν για πρώτη φορά και μάλιστα σημαντικά, περίπου 4 μονάδες η κρεατινίνη και ο φώσφορος.. όμως η ουρία εκτοξεύθηκε στο θεό και τον σκότωσε! 48 μέρες προσπαθούσαμε να ρίξουμε αυτούς τους δείκτες και τα καταφέραμε την μέρα που πέθανε..

.. αν και δεν το κάνω φορτίο στην πλάτη μου, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν αγνοούσαμε τους φόβους του κτηνίατρου και του δίναμε Duphalac που με τη λακτουλοζη δεσμεύει την ουρία.. μήπως θα μπορούσαμε να την ελέγξουμε και αυτή – και αν προσθεταμε εγκαιρα και την B12 στο οπλοστάσιό μας; Και μήπως δεν θα υπέφερε από την άτιμη την δυσκοιλιότητα; 

Επίλογος

Χρειάστηκε να περάσουν 3 μήνες από το θάνατό του για να ολοκληρώσω αυτό το ημερολόγιο, που νομίζω ότι περιέχει τόση πληροφορία για τη νεφρική ανεπάρκεια που (τολμώ να πω) αρκετοί κτηνίατροι ίσως δεν την γνωρίζουν. Ακόμη και αν ο Σκλαβής δεν τα κατάφερε, η γνώση που μαζέψαμε ίσως αποδειχτεί πολύτιμη σε άλλες γατούλες που υποφέρουν από την φοβερή ασθένεια – φυσικά ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΚΑΘΟΛΟΥ να αρχισουν να κάνουν όσα καναμε εμείς αγνοώντας τους κτηνιάτρους τους – όμως μπορούν να διαβάσουν προσεκτικά τα όσα δοκιμάσαμε εμείς και να συζητήσουν ΠΑΝΤΑ με τους κτηνιάτρους κάποιες από τις λύσεις που δοκιμάσαμε και μεις! Ελπίζω κάποιοι να βοηθηθούν – και για να γίνει και λίγο λυρικός.. αν όντως κάποιες γάτες βοηθηθούν ο Σκλαβής από κάπου ψηλά θα χαμογελά! 

ΥΓ: Κλείνοτας θα ήθελα  να πω ότι η θεραπεία του Σκλαβή ήταν ακραία  δαπανηρή και ταυτόχρονα τρέχει η φροντίδα αλλων 130 γατών, αρκετες από τις οποιες είναι άρρωστες! Τα καταφέρνουμε αλλά αν καποιος θέλει να υποστηρίξει όλο τούτο το εγχείρημα μπορεί να το κάνει εδώ!

4 Απαντήσεις

  1. Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι αυτές τις πληροφορίες με μας … αλήθεια μας βοηθανε … έχω παρόμοια ιστορία με τον δικό μου που τον έχασα πριν 4 μήνες … ακόμα το πολεμάω ….

  2. Διαβαζοντας χωρις διακοπη με λιγοστες ανασες ! την ολη πορεια σφιχτηκε το στομαχι μου. Προσφατα πριν απο 20 μερες εφυγε απο τη ζωη ο αγαπημενος μου Πακουλης ακριβως απο τον ιδιο λογο με πολλες εξετασεις με μεγαλη προσπαθεια απο κτηνιατρο για να το ξεπερασει (περιπου 3 μηνες κρατησε ολο αυτο) με 2 νοσηλειες (ενα μηνα και μετα 5 ημερων) και αγωγη με πολλα κοινα απο οσα διαβασα αλλα και με πολλες δυσκολιες στο σπιτι για να δοθουν φαρμακα και τροφη. Ενας υπεροχος γκριζογατουλης που μοιαζει τοσο με τον Σκλαβη ! 5 ετων με ΧΝΑ και FIV που απο την αρχη αρνιοταν την υγρη τροφη πεισματικα και ειδικα προς τελος ηταν κυριολεκτικα κολημενος πανω απο ενα δοχειο νερο. Τελευταιο βραδυ εκανε αιμοπτυση. Κρατω τα ατελειωτα παιχνιδια μαζι του αλλα και τα χαδια του στο κρεβατι μου μαζι με τα υπολοιπα 12 “αδελφια” του ,……….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *