Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια γάτας

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γάτας

…γράφει ο Θέμης, βοηθός κτηνιάτρου και πατέρας της υπέροχης Σιαμέζας Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ).

DISCLAIMER:

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι αποκλειστικά η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια της γάτας. Αν νομίζετε πως η γάτα σας νοσεί, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γάτας - Τι είναι;

Τα νεφρά της γάτας έχουν πολλούς σημαντικούς ρόλους: διατηρούν την πίεση του αίματος, ενισχύουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων κι απομακρύνουν απόβλητα από το αίμα.

Δυστυχώς μετά από κάποια ηλικία σε πολλές γάτες παρατηρείται η σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Τότε μιλάμε για νεφρική ανεπάρκεια, η οποία οδηγεί σε μια σειρά επιπλέον προβλημάτων υγείας μέχρι και σε θάνατο.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες δεν είναι οι μόνες σε κίνδυνο. Ένα γατάκι μπορεί να γεννηθεί με νεφρική ανεπάρκεια ή να την αναπτύξει σε νεαρή ηλικία για πολλούς λόγους, όπως κάποια μόλυνση, τοξίνες, τραυματισμός κλπ.

Παρόλο που υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι νεφρικής ανεπάρκειας, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η οποία είναι πιο “ύπουλη” σαν ασθένεια, κι επιπλέον δεν θεραπεύεται. (Ωστόσο ένα ζωό που θα λάβει έγκαιρα θεραπεία και σωστή φροντίδα, μπορεί να έχει ποιότητα ζωής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα συνήθη προγνωστικά της νόσου).

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) ή χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 10-30% των περιστατικών που προσκομίζονται σε ιατρεία μικρών ζώων.

Όπως προδίδει και το όνομα της, πρόκειται για μια ασθένεια η οποία εξελίσσεται σε πάροδο εβδομάδων, μηνών ή ακόμα και ετών.

Αιτίες για τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γάτας

Πολλές φορές χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής καθώς τα αίτια της είναι δύσκολο να προσδιοριστούν. Ωστόσο πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν ΧΝΝ, μερικές εκ των οποίων είναι:

 • Λοιμώδη νοσήματα όπως FIP και FIV μπορούν να προκαλέσουν νεφροπάθειες
 • Νεοπλασίες
 • Πυελονεφρίτιδα οφειλόμενη σε ουρολοιμώξεις
 • Ισχαιμία νεφρού προκαλούμενη από υπόταση ή θρόμβωση
 • Τοξίνες
 • Πολυκυστική νόσος των νεφρών (πρόκειται για κληρονομική ασθένεια η οποία συναντάται ιδιαίτερα συχνά στη γάτα Περσίας)

Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου γάτας

Σε αρκετές περιπτώσεις η πάσχουσα γάτα δεν θα δείξει συμπτώματα παρά μόνο όταν έχει εξελιχθεί πολύ η ασθένεια οπότε είναι σημαντικό να παρατηρούμε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά της που θα μπορούσε να μας υποδείξει πως κάτι δεν πάει καλά. Ας μην ξεχνάμε πως εξαιτίας της αντισταθμιστικής λειτουργίας των νεφρών μια γάτα μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα ακόμα κι αν έχει χάσει το 75% της λειτουργίας τους.

Μερικά σημάδια που ίσως υποδεικνύουν ΧΝΑ:

 • Η γάτα ουρεί περισσότερες φορές και μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Η ούρηση εκτός της αμμολεκάνης μπορεί επίσης να υποδεικνύει πρόβλημα υγείας.
 • Αυξημένη δίψα καθώς η γάτα προσπαθεί να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει
 • Κατάπτωση και αδυναμία
 • Απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη
 • Συχνοί εμετοί
 • Διάρροια
 • Ούρα με αίμα ή θολά ούρα
 • Βακτηριακές λοιμώξεις στην κύστη και τα νεφρά
 • Αναιμία
 • Έλκη στο στόμα, ειδικά στα ούλα και τη γλώσσα
 • Αφυδάτωση

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος και ούρων. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως ζητηθεί ακτινογραφία, ή ακόμα και βιοψία.

Ο κτηνίατρος μπορεί επίσης να μετρήσει την πίεση της γάτας σας ώστε να αναγνωρίσει και να θεραπεύσει τυχόν υπέρταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα όπως απώλεια όρασης.

Η εξαμηνιαία ή έστω ετήσια κτηνιατρική εξέταση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε προβλήματα όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια γάτας -κι όσο πιο νωρίς εντοπιστεί, τόσο καλύτερα μπορεί να γίνει η διαχείριση της.

Χρόνια νεφρική νόσος γάτας

Η γάτα μου διαγνώστηκε με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια. Και τώρα τι;

Ανάλογα με το στάδιο της ανεπάρκειας (υπάρχουν 4), ο κτηνίατρος θα σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο να δράσετε ώστε να χαρίσετε στη γάτα σας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει καλή ποιότητα ζωής.

Παρόλο που πρόκειται για χρόνια και μη αναστρέψιμη κατάσταση, η σωστή διαχείριση της νόσου μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της.

Υπάρχει η πιθανότητα να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για την αντιμετώπιση παράπλευρων συμπτωμάτων όπως η ανορεξία, η απώλεια πρωτεινών, η αναιμία και η υπέρταση.

Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί να παρέχετε στη γάτα σας υποδόριο ορό ώστε να αναπληρώσει το σώμα της τα υγρά που χάνει.

Συχνά μπορεί να χρειαστεί αλλαγή της διατροφής της γάτας σας -ίσως χρειαστεί να σκεφτείτε τη μετάβαση σε αποκλειστικά υγρή διατροφή μια που το σώμα της γάτας χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση. Φυσικά πάντοτε παρέχετε φρέσκο νερό στη γάτα σας, όπως επίσης και ένα ήρεμο, απαλλαγμένο από στρες περιβάλλον.

Η υγρή τροφή που τρώει αυτό τον καιρό ο Τσίτσος είναι η εξαιρετική Bozita! Βρείτε την ΕΔΩ

Στο μέλλον δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε γάτες που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή ακόμα και σε μεταμόσχευση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τους. Ως τότε όμως η τακτική παρακολούθηση και συνεργασία με τον κτηνίατρο σας, θα βοηθήσουν τη γάτα σας να έχει όσο καλύτερη ποιότητα ζωής γίνεται.

ΥΓ: Περισσότερα για τη νεφρική ανεπάρκεια της γάτας εδώ.

4 Απαντήσεις

 1. Γεια σου Τσιτσο!θελω τα φωτα σου….ο Ταιγκερ μου υποφέρει λιγες μερες .δεν μπορει να κανει τσισα του!ποναει ,ξυνεται, τι να κανω;οι γιατροι μου προτειναν αλλαγη τροφης….ειναι λενε ουροληθιαση…δεν υπάρχει θεραπεια;

  1. Φτου να παρει βρε Κριστι μ. Ειναι σοβαρο το θεμα αυτο! Χωρις πανικους κλπ, θελω να σου πω οτι καποιες γατες δεν τα καταφερνουν οταν παθουν ουρολιθιαση και δεν αντιμετωπιστει το θεμα. Ξεφράχτηκε το σωληνακι τωρα? μπορει να κατουρησει τωρα? Αν όχι ίσως να χρειαστει επεμβαση, και σε καθε περίπτωση μην καθυστερησετε να κανετε οτι πρεπει να γινει άμεσα. Δεν ειμαι κτηνιατρος και δεν ξερω λεπτομερειες. Ξερω οτι υαπρχουν τροφες που βοηθουν στη διαλυση των ουρόλιθων και οτι υπαρχουν και επεμβασεις (χειρουργικης φυσεως).

   Καντε τον πρωτα καλα και μετα προτεινω πολυ εντονα να βαλετε μπολικη καλη υγρη τροφη στο φαγητο του καθημερινα (πιθανως να το χουμε ξανασυζητησει)

 2. Τσίτσο καλησπέρα. Θα ήθελα τα φώτα σου. Έχω δύο γάτες Περσίας, σχεδόν 12 ετών, στειρωμένες και οι δύο. Στις φετινές εξετάσεις αίματος που τους έκανα, είχαν ανεβασμένη ουρία. Η κτηνίατρος μου πρότεινε να πάρω τροφή renal καθώς κι ένα συμπλήρωμα διατροφής που λέγεται Pronefra της Vibrac. Τρώνε ξηρά τροφή της Equilibrio (τους βάζω ανάμεικτη για ηλικιωμένες γάτες και μια για τρίχωμα-δερμα).
  Επίσης τους μοιράζω ένα φακελάκι νωπή τροφή (κυρίως πίνουν το ζουμάκι) που παίρνω από το σούπερ. Νερό πίνουν κανονικά, τους έχω ένα συντριβανάκι και αλλάζω το νερό κάθε μέρα.
  Έχεις να μου προτείνεις κάποια τροφή κατάλληλη για την πάθηση τους; Το συμπλήρωμα το γνωρίζεις εσύ; Οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. Τα αγαπάω πολύ τα παιδιά μου και θέλω να τα έχω για πολλά χρόνια ακόμη!

  1. Δυστυχως δεν εχω εξειδικευμενες γνωσεις!! Και δισταζω να μιλησω για οχι υγιεις γατες! Ρωτησε τον κτηνιατρο σου αν ειναι καλη ιδεα να το γυρισετε σε μια ποιοτικη υγρη τροφη (για να ενυδατωθει σωστα η γατα σου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *