θερμοπληξία γάτας

9+1 ιδέες για να δροσίσω τη γάτα μου (UPDATED 2024)

Και αξάφνου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και ανεβαίνουν και ανεβαίνουν και εκεί που όλα ήταν δροσερά, μια φοβερη κάψα κυριεύει τα πάντα στο πέρασμά της και οι γατούλες μας βρίσκονται στο έλεός της. Ο κίνδυνος για θερμοπληξία γάτας είναι σε αυτή την περίπτωση ορατός. Και οι γάτες προσπαθούν να προσαρμοστούν παραμένοντας σε μια ληθαργική κατάσταση σχεδόν όλη τη διάρκεια της ημέρας, απολύτως οριζοντιωμένες σε δροσερές, σκιερές επιφάνειες. 

Είναι η στιγμή – όπως και στις αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλου ψύχους το χειμώνα – που είναι κρίσιμο να φροντίσετε τις γάτες σας. Αφου αφήσω εδώ ένα σύνδεσμο (αν και ανεπίκαιρος) για το τι πρεπει να κάνετε σε περιπτώσεις μεγάλου ψύχους για τις γάτες σας, θα σας περιγράψω μερικές απλές ιδέες για το πως να δροσίσετε τη γάτα σας ή τις γάτες σας το καλοκαίρι, σε περίοδο καύσωνα.

Θερμοπληξία γάτας - Πως να δροσίσω τη γάτα μου

1. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακή κρέμα

Οι γάτες με ανοιχτό χρώμα γούνας είναι πιο ευάλωτες σε πιθανά εγκαύματα. Η γούνα προστατεύει το δέρμα μέχρι ένα σημείο αλλά αν η γάτα σας ανέχεται να της βάλετε αντιηλιακή κρέμα, κάντε το επιλέγοντας βέβαια μια κρέμα που να είναι φιλική προς τα ζώα. Τοποθετήστε την στις πιο εκτεθειμένες περιοχές του σώματός της όπως η άκρη της μύτης και των αυτιών. 

Η αντιηλιακή κρέμα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να βασίζεται το διοξείδιο του τιτανίου και δεν πρέπει να περιέχει οξείδιο του ψευδαδαργύρου. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για την καταλληλότητά της αντιηλιακής κρέμας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε!

Να πούμε βεβαίως ότι πάρα πολλές λευκές γάτες ή γάτες με λευκή γουνα στα εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία συχνά υποφέρουν από καρκίνους.

ΠΙΘΑΝΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟ: 100+1 Τιπς για γάτες

2. Προσφέρετε όσο περισσότερη σκια είναι δυνατόν

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε πολλά σημεία με άφθονη σκια για τις γάτες σας, κάτω από μπαλκόνια, τέντες ή εστίες πράσινου (θάμνους, δένδρα) έτσι ώστε οι γάτες σας να έχουν την επιλογή τέτοιων δροσερών καταφυγίων. Η συγκεκριμένη ιδέα ισχύει για γάτες που ζουν εκτός σπιτιού φυσικά, αλλά και για μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι αλλά της αρέσει να βγαίνει και εκτός. 

Τέλος αν είναι εφικτό και αν έχετε διαθέσιμη αυλή, φυτέψτε εκεί δένδρα με πλούσια σκιά!

3. Δροσίζετε τις επιφάνειες με νερό

Θα παρατηρήσετε ότι οι γάτες που βρίσκονται εκτός σπιτιού οριζοντιώνονται σε δροσερές επιφάνειες.. που όμως όσο δροσερές και αν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας συσσωρεύουν θερμότητα και αρχίζουν να μην είναι πλέον τόσο δροσερές. Αν είναι εφικτό ρίξτε νερό στις επιφάνειες μια ή δυο φορές την ημέρα προσπαθώντας να μην κάνετε βέβαια τρελή σπατάλη νερού!

4. Κρατήστε τις γάτες σας ενυδατωμένες

Όπως έχετε καταλάβει έχω ιδιαίτερη έγνοια για το θέμα της ενυδάτωσης της γάτας, γιατί θεωρώ ότι η κακή ενυδάτωση είναι πηγή πολλών δεινών (για τα νεφρά, το ουροποιητικό, την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του σώματος).

Φροντίστε λοιπόν να κρατήσετε τη γάτα σας ενυδατωμένη με τους παρακάτω τρόπους:

 • Βάλετε φρέσκο δροσερό νερό σε αρκετά σκιερά σημεία (ιδίως αν έχετε πολλές γάτες εκτός σπιτιού)  και ανανεώνετε το συχνά! 
 • Δοκιμάστε να βάλετε παγάκια στα δοχεία με νερό
 • Χρησιμοποιήστε συντριβάνια για να τις προσελκύσετε να πιουν παραπάνω νερό μια και οι γάτες δεν έχουν φυσική ρόπη προς το σκέτο νερό και μπορει να αφυδατωθούν παρόλο που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο φρέσκο νερό. Βρείτε το προτεινόμενο συντριβάνι μου εδώ!
 • Δίνετε στις γάτες σας αυτές τις μέρες παραπάνω υγρή τροφή που αποτελείται από 70-85% από νερό σε αντίθεση με την ξηρά τροφή που έχει περίπου 8 με 10% υγρασία – μια εξαιρετική τέτοια είναι η (πλέον και σε 400αρα οικονομική συσκευασία) Lucky Lou Lifestage – τσεκάρετέ την εδώ -, ενώ διαβάστε και το άρθρο μου με τις προτάσεις μου για τις καλύτερες υγρές τροφές για γάτες ΕΔΩ
 • Ρίξτε το στις.. σούπες! Υπάρχουν εξαιρετικά ποιοτικές σαν αυτές και είναι πολύ ελκυστικές για τις γάτες! 
 • Ρίξτε το στα γιαουρτάκια για γάτες (χωρίς λακτόζη και με μπόλικα προβιοτικά και υγρασία)! Βρείτε τα προτεινόμενά μου εδώ!
Περισσότερα τιπς στον παρακάτω σύνδεσμο:

5. Μην εξιτάρετε τη γάτα σας

Στις καυτές ημέρες μια γάτα που είναι δραστήρια γρήγορα θα εξαντληθεί και θα αφυδατωθεί. Αντί να την ενθαρρύνετε για παιχνίδια κυνηγητό κοκ ενθαρρύνετε την για μια πιο χαλαρή (αγγλιστί chil)  προσέγγιση. Αν η γάτα σας εξακολουθεί να είναι περίεργη και δραστήρια δώστε της ένα δυο παγάκια και αφήστε την να παίξει με αυτά!

6. Μην ξεχνάτε να κρατάτε δροσερή και τη γάτα που μένει εντός σπιτιού

Οι περισσότερες από τις παραπάνω οδηγίες αφορούν κυρίως γάτες που ζουν εκτός σπιτιού, αλλά η ανάγκη για δροσιά είναι μεγάλη και για μια γάτα που ζει εντός σπιτιού. Τηρήστε τα παραπάνω και γι’ αυτήν και αν είναι εφικτό δώστε της την πολυτέλεια της συνεχους λειτουργίας ενός κλιματιστικού τις ώρες που η ζέστη είναι έντονη. Επίσης η χρήση ενός στρώματος ψύξης όπως αυτό με ειδικό τζελ, μπορεί να βοηθήσει τη γατούλα που ξαπλώνει πάνω του να δροσιστεί! 

7. Φροντίζετε το τρίχωμά τους

Τις ημέρες με έντονη ζέστη οι γάτες παρουσιάζουν συχνά έντονη τριχόπτωση. Κάθε γάτα κουβαλάει κάμποση νεκρή τρίχα και αυτή η ποσότητα αυξάνεται τις ημέρες του καύσωνα, οπότε αν το δέχεται θα ήταν ευεργετικό γι’ αυτήν να την χτενίσετε και να αφαιρέσετε όλη αυτή τη νεκρή τρίχα, κάτι που θα την ανακουφίσει και θα την δροσίσει! Η προτεινόμενή μου βούρτσα για γάτες το δίχως άλλο είναι αυτή! Μάθετε περισότερα τιπς για να χτενίσετε απολαυστικά της γάτα σας στο παρακάτω λινκ!

8. Μην αφήνετε ποτέ μια γάτα κλεισμένη σε ένα αυτοκίνητο

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να .. ξεχάσετε μια γάτα κλεισμένη μέσα σε ένα αμάξι, τους θερινούς μήνες. Η θερμοκρασία σε ένα αμάξι εκτεθειμένο στον ήλιο ανεβαίνει κατακόρυφα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο της γάτας. Επίσης αν ταξιδεύετε με τη γάτα σας φροντίστε το περιβάλλον του αμαξιού να είναι δροσερό – αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό.

9. Δροσίστε το σώμα της

Όσο και αν εν γένει η σχέση της γάτας με το νερό δεν είναι η καλύτερη, πρέπει να ξέρετε ότι σε περιπτώσεις καύσωνα τα πράγματα αντιστρέφονται! Η γάτα δέχεται με ευχαρίστηση τη δροσιά του κρύου νερού. Απλώς χρειάζεται να το κάνετε με τρόπο, ήπια, ευγενικά και ήρεμα για να μην την τρομάξετε. Ξεκινήστε βουτώντας τα χέρια σας σε νερό και δροσίζοντας τα πατουσάκια της και στη συνέχεια τις μασχάλες της. Εφόσον το δέχεται μπορείτε να επιχειρησετε να βρέξετε την ραχοκοκκαλιά της και την κοιλίτσα της. Μην εκπλαγείτε αν δείτε τη γάτα σας να τεντώνεται ξαπλωμένη και να αρχίσει να γουργουρίζει από την ανακούφιση της δροσιάς που της προσφέρατε!

Μπορείτε να δοκιμάσετε ακομη και να περάσετε το σώμα της με ένα παγάκι! 

Τέλος αποφύγετε αυτές τις πρακτικές σε γατάκια που είναι μικρότερα από 15 ημερών.

10. Φτιαξτε της.. ΠΑΓΩΤΟ

Ναι ναι, καλά ακούσατε, παγωτό! Φτιαγμένο πολύ απλά υλικά (φρούτα του δάσους και .. ξηρά τροφή)! Δείτε το παρακάτω βίδεο:

H περίπτωση του Τσίτσου και των γατων της αυλής

Παιδιά, ο Τσιτσάρας ζει ζωή-ζάχαρη, γιατί τα ανάκτορα εχουν θερμοπρόσοψη και στη διάρκεια της έντονης ηλιοφάνειας κρατάμε το σπίτι κλειστό και το κλιματίζουμε με ερ κοντίσιον στο αθόρυβο sleep mode, ενώ από το σούρουπο ανοίγουμε μπαλκονόπορτες και παράθυρα που υπάρχουν γύρω γύρω σε όλο το σπίτι και υπάρχει δροσερό ρεύμα (υπάρχουν σίτες που δεν τις πειράζει ο Τσιτσάρας! Κατά τα άλλα, στις μεγάλες ζέστες περνάω ένα παγάκι πάνω από το σώμα του και του αρέσει, ενώ το ρίχνει φουλ στην υγρή τροφή, όπως τα φοβερά φιλετάκια της ελληνικής Egeo! Α και βάζω και ένα παγάκι στο νερό του! Α και του δίνω και μπόλικο κεφίρ (βιολογικό κατσικίσιο, απευθείας απο το ψυγείο, δροσερότατο και φουλ σε προβιοτικά)! 

Όσο για τις γάτες της αυλής ευτυχώς υπάρχει φιλική αυλή τοσο ανατολικά όσο και δυτικά και οι γάτες μπορούν να μετακινηθούν σε εκείνη την αυλή που δεν έχει ήλιο και είναι αρκετά πιο δροσερή.. επίσης υπάρχει ενας διάδρομος που ενώνει τις δυο αυλές, στον οποίο γίνεται συχνά πολύ δροσερό ρεύμα! Στις μεγάλες ζέστες παίρνω παγωμένο νερό σε ένα μπολ και περνάω από όσες γάτες το δέχονται και τις βρέχω απαλά και προσεκτικά κυριως σε πατουσάκια και μασχάλες ενώ η Β. ρίχνει νερό δυο τρεις φορες την ημέρα στις αυλές! Τώρα θα φυτέψουμε και μια μουριά στην πίσω, δυτική αυλή ώστε να μην πυρώνει αυτή τις απογευματινές ώρες! Τέλος οι γάτες τρέφονται φουλ με BARF (υγρή τροφή) της ελληνικής Voldog (μπόλικη υγρασία) και υπαρχει νεράκι που ανανεώνεται δυο φορές την ημέρα σε 7 8 σημεία γύρω γύρω στην αυλή!  

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Τώρα που αναφέραμε διάφορους απλούς τρόπους για να κρατήσετε τις γάτες σας δροσερές θέλω να προσθέσω ότι παρόλα αυτά κάποιες γάτες μπορεί να μην καταφέρουν να προφυλαχθούν από την υπερβολική ζέστη και να πάθουν τελικά θερμοπληξία. Η θερμοπληξία γατας είναι σοβαρό θέμα και είναι υπέρ του δέοντος σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά/ενδείξεις της που είναι:

 • Μάτια που κοιτάζουν στο κενό
 • Έντονος πόνος
 • Σύγχυση και αναστάτωση
 • Η γάτα διατάσσει το σώμα της υπερβολικά
 • Γρήγορη αναπνοή
 • Εμετός
 • Συελόρροια – βρείτε για ποιους άλλους λόγους μια γατα βγάζει πολλά σάλια ΕΔΩ!
 • Γούνα που καίει

Εσείς έχετε άλλα τιπς να μοιραστείτε σχετικά με το πως να κρατήσετε τη γάτα σας δροσερή; Περιμένω τα σχόλιά σας, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν εκατοντάδες ιδέες!

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *