Γάτα - Λαιμαργία

ΟΔΗΓΟΣ: Τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες

… γράφει η διατροφολόγος και γατολάτρης Mister Grey Panther

Όποιος γατογονέας πει πως η γάτα του δεν είναι λαίμαργη ή δεν έχει εμφανίσει επεισόδιο λαιμαργίας έστω και μια φορά στη ζωή της μάλλον θα λέει ψέματα…

Σε όλες τις γάτες αρέσει το φαγητό -ας το παραδεχτούμε- ειδικά όταν πρόκειται για κάτι πολύ νόστιμο. Ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον γρήγορο ρυθμό κατανάλωσης της τροφής.

Το κύριο σύμπτωμα της λαιμαργία στην γάτα μας είναι ο εμετός (πόσο συχνά είναι τα μηνύματα “τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες;”) ο οποίος παρουσιάζετε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση της τροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή συσσωρεύεται απότομα μεγάλη ποσότητα τροφής στον οισοφάγο ή στο στομάχι της και ο εμετός είναι ένας τρόπος να σταματήσει το αίσθημα δυσφορίας που προκαλείται.

Αν αυτό το φαινόμενο συμβαίνει συχνά στην γάτα σας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς η λαιμαργία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα μακροπρόθεσμα στο αγαπημένο σας κατοικίδιό, όπως δυσπεψίες και καούρες, γαστρεντερικές διαταραχές, προδιάθεση για διαβήτη αλλά και παχυσαρκία.

Μπορεί λοιπόν η γάτα να σταματήσει να είναι λαίμαργη;;;

Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται από την ίδια την γάτα, όμως υπάρχουν κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την έντονη αυτή συνήθεια της:

Η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες - Τι να κάνω;

1. Ειδικά μπολ/toys

Σε οποιοδήποτε κατάστημα pet και να απευθυνθείτε υπάρχουν ειδικά μπολ για την λαιμαργία του κατοικίδιου σας τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε. Ο σχεδιασμός τους είναι τέτοιος που το σκεύος μοιάζει με λαβύρινθο ώστε να δυσκολεύει την άμεση πρόσβαση της τροφής από την γάτα σας αυξάνοντας τον χρόνο κατανάλωσης της.

2. Συχνά και μικρά γεύματα

Αυτή η μέθοδος βοηθά στην μείωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνει η γάτα σας ανά γεύμα. Διαιρώντας την ημερήσια δοσολογία της τροφής της σε μικρότερα γεύματα κάνει το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργεί πιο ομαλά και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της λαιμαργίας.

3. Υγρασία και κροκέτα

Για όσους ταΐζουν αποκλειστικά ξηρά τροφή το αγαπημένο τους κατοικίδιο μπορούν να δοκιμάσουν το μούλιασμα της τροφής. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή για γάτες με πεπτικά προβλήματα διότι λόγω της υγρασίας που προστίθεται, η κροκέτα γίνεται πιο μαλακή κάνοντας την διαδικασία πέψης πιο εύκολη. Η αγαπημένη υγρή τροφή του Τσίτσου είναι αυτή!

4. Σκόρπισμα τροφής

Αυτή η λύση απευθύνονται σε εκείνους που ψάχνουν έναν εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουν την λαιμαργία της γάτας τους. Σκορπίστε λοιπόν την ξηρά τροφή σε ένα σημείο του χώρου ώστε να αυξήσετε το χρόνο λήψης της από την γάτα σας. Πιστέψτε με δουλεύει!!
τι να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό τις κροκέτες

5. Σύσταση τροφής

Η επιλογή μιας ποιοτικά καλής τροφής εκτός απ’ τα οφέλη στην υγεία της γάτας σας μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της λαιμαργίας. Επιλέξτε τροφές που να είναι πλούσιες σε κρέας και χαμηλές σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα να έχουν φυτικές ίνες αλλά και υψηλά επίπεδα ω3 λιπαρών οξέων καθώς αυτά πυροδοτούν την έκκριση λεπτίνης από το πάγκρεας η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις εξαιρετικές προτεινόμενες grain free ξηρές τροφές του Τσίτσου: 

Σημ. Τσίτσου: Παιδιά, πιο κατάλληλες τροφές από τις ποιοτικές υγρές τροφές βασισμένες σε ατμισμένο κρέας από μύες και οργανάκια, με μηδενικούς υδατάνθρακες, δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε ακόμη και στην πιο καλή και ακριβή ξηρά τροφή! Ο Τσίτσος αυτό τον καιρό τρελαίνεται για την εξαιρετική μονοπρωτεϊνικη υγρή τροφή Lucky Lou που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!

6. Για τους υπομονετικούς γονείς

Εσείς που μπορείτε να αφιερώνεται πολύ χρόνο με την γάτα σας μπορείτε να την ταΐζεις οι ίδιοι στα πλαίσια ενός παιχνιδιού ή κάνοντας της εκπαίδευση. Έτσι μειώνεται ο ρυθμός κατανάλωσης της τροφής και κάνετε την γάτα σας να ξεχνιέται καθώς της αποσπάτε την προσοχή.

Σημείωση Τσίτσου: Last but not Least

Επειδή η αιτία της λαιμαργίας κάποιες φορές (ίσως πιο συχνά από ό,τι νομίζουμε) κρύβεται στην πείνα, σκεφτείτε και συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την πιθανότητα να στραφείτε στην ποιοτική υγρή τροφή! Θα πω μόνο ετούτο: 1 γραμμάριο ξηράς τροφής έχει τετραπλάσιες θερμίδες από 1 γραμμάριο υγρής τροφής! Σκεφτείτε πως θα χορτάσει καλύτερα μια γάτα! Τρώγοντας 50 γραμμάρια ξηράς τροφής ημερησίως ή 200 γραμμάρια υγρής τροφής; Η απάντηση είναι προφανής! Βρείτε τις 5 προτεινόμενες υγρές τροφες μου εδώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *