… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου
Πριν αρκετά χρόνια εντυπωσιάστηκα από έναν πίνακα, που νόμιζα επρόκειτο για μεσαιωνική απεικόνιση. Αλλά όταν το έψαξα καλύτερα ανακάλυψα πρώτον ότι επρόκειτο για πίνακα του 19ου αιώνα και δεύτερον ότι ήταν μια πραγματική ιστορία που στις Κάτω Χώρες και όχι μόνο, είχε γίνει κανονικός θρύλος. Μέσα από αυτή την ιστορία η γάτα αναδείχθηκε σε σύμβολο-προστάτιδα των παιδιών! Ναι, καλά ακούσατε, αυτή η ιστορία ήταν η αφορμή να λάβει τέλος μια μεσαιωνική δεισιδαιμονία πολλών αιώνων σε σχέση με τη γάτα. Οι γάτες σε αυτή την περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου ανακηρύχθηκαν και επίσημα προστάτες των παιδιών.
Στις 19 Νοεμβρίου 1421 συνέβη μια από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα. Δεδομένου ότι αυτήν την ημέρα η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Ελισάβετ της Θουριγγίας, αυτή η πλημμύρα πήρε το όνομά της – η πλημμύρα της Αγίας Ελισάβετ. Υπήρξε μια τρομερή καταιγίδα με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας να σπάσουν τα τότε (!!!) φράγματα, και λόγω των καταρρακτωδών βροχών, το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα παντού. Πλημμύρισε πάνω από 70 πόλεις και χωριά και περισσότερα από 10 000 άτομα πνίγηκαν (μερικοί μιλούν για 100 χιλιάδες ψυχές). Οι Ολλανδοί αντιμετώπιζαν δύσκολα χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής παρέμεινε πλημμυρισμένο για αρκετές δεκαετίες. Στις Κάτω Χώρες, στην επαρχία της Νότιας Ολλανδίας, υπάρχει ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Kinderdijk – το οποίο μεταφράζεται ως “παιδικό φράγμα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάφοροι τρομακτικοί θρύλοι για τη γάτα
Το όνομά του θυμίζει αυτή την ιστορία. Μετά τις πλημμύρες, οι άνθρωποι βγήκαν να δούνε ποιος επέζησε. Βλέποντας κάποια στιγμή στα ανοιχτά της θάλασσας ένα παιδικό λίκνο να επιπλέει πίστευαν ότι θα αντικρίσουν κάτι μακάβριο. Όταν το κρεβατάκι είχε πλησιάσει αρκετά την ακτή, παρατήρησαν μια γάτα επάνω του, η οποία πηδούσε από τη μία γωνία της κούνιας στην άλλη. Με αυτόν τον τρόπο η γάτα κατάφερε να διατηρήσει την ισορροπία του λίκνου – και δεν ανατράπηκε. Και η μεγαλύτερη έκπληξη προήρθε ότι μέσα στο κρεβατάκι κοιμόταν ατάραχο ένα μωρό. Αυτή η γάτα ήταν ένας πολυμήχανος ήρωας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν οι γάτες σώζουν ανθρώπινες ζωές
Προφανώς τότε ένας μύθος γεννήθηκε για μια γάτα που έσωσε ένα μωρό στη κούνια του. Οι τοπικές εφημερίδες ανέφεραν το επεισόδιο αυτό. Αυτό το επεισόδιο τετρακόσια χρόνια αργότερα απεικόνισε στη ζωγραφική του ο Βρετανός καλλιτέχνης ολλανδικής καταγωγής Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) . Ήταν ένας από τους πιο διάσημους και υψηλά αμειβόμενους καλλιτέχνες της βικτοριανής εποχής.” Πλημμύρα στο Biesbosch το 1421″ λέγεται ο πρώτος πίνακας του 1856 του Lawrence Alma-Tadema.
Και μετά ανακάλυψα άλλους δύο πίνακες με την ίδια ιστορία: Τον “A-Flood” – η πλημμύρα του Sir John Everett Millais (1829-1896) του 1870. Ο πίνακας βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Μάντσεστερ. O Millais ήταν Βρετανός ζωγράφος του 19ου αιώνα και ένας από τους ιδρυτές της Αδελφότητας των “Προ Ραφαηλιτών” που είναι ένα κίνημα στην αγγλική ποίηση και ζωγραφική στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, που σχηματίστηκε στις αρχές του 1850 θέλοντας να αντιταχθεί κατά των κανόνων της βικτοριανής εποχής, της ακαδημαϊκές παραδόσεις και την τυφλή μίμηση κλασικών μοντέλων (όσοι πιστοί ψάξτε το, πως ένα μικρό κίνημα άλλαξε τον κόσμο της τέχνης, όπως τον βλέπουμε σήμερα). Πιστεύεται ότι η ιδέα για αυτόν τον πίνακα ήταν η τραγωδία που συνέβη τον Μάρτιο του 1864 στο Σέφιλντ. Λέγεται ότι και σε αυτή την περίπτωση συνέβη το ίδιο, μια γάτα να ένα σώζει μωρό.

SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 διάσημοι ζωγραφικοί πίνακες με πρωταγωνίστρια τη γάτα
Είναι τυχαίο που η τέχνη στη πιο δημιουργική της έκφανση συμπίπτει με την αρχή μιας νέας εποχής για το αγαπημένο μας κατοικίδιο ζώο;;; Κατά την ταπεινή μου έρευνα είναι ένα κομβικό σημείο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Και ο πολιτισμός σημαίνει και το πως αντιμετωπίζεις την συγκατοίκησή σου με τους συνοδοιπόρους σου τα ζώα… Η δικιά μου απάντηση: ένα τυχαίο γεγονός είναι η επιβεβαίωση της αλήθειας… Περιμένω τις δικές σας απαντήσεις.