Διατροφή γάτας

Διατροφή γάτας

..γράφει η Κατερίνα Μαρτίνη με κάποιες προσθήκες του Τσίτσου

Οι γάτες είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα ζώα  που σημαίνει ότι βασίζονται σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Οι γάτες είναι κυνηγοί που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, μέτριες ποσότητες λίπους και μικρή ποσότητα υδατανθράκων (που βρίσκονται μισοχωνεμένοι στο πεπτικό του θηράματός τους). Επίσης απαιτούν βιταμίνες αμινοξέα,μέταλλα και λιπαρά οξέα και φυσικά μπόλικο νερό που συνηθως προσλαμβάνουν από τα θηράματά τους (που έχουν περιπου 70% υγρασία στο σώμα τους)

Οι τροφές του εμπορίου έχουν φτιαχτεί για να δώσουν στη γάτα τη σωστή ισορροπία θρεπτικών ουσιών. Οι απαιτήσεις για σωστή διατροφή γάτας έχουν καθοριστεί από την επιτροπή FELINE NUTRITION EXPERT (FNE) και της Ενωσης Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφίμων (AAFCO) και οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτά τα πρότυπα.

ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

1. ΣΠΙΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Η σπιτική δίαιτα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασιά και επίσης είναι δύσκολο η συνταγή να περιέχει τις σωστές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Στο ερώτημα “τι να μαγειρέψω για τη γάτα μου” μόνο ο κτηνίατρος πιθανότατα μπορεί να σας δώσει μια σωστή απάντηση προτείνοντας μια συνταγή που αναπτύχθηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Όπως είπαμε η γάτα είναι ένα καθαρά σαρκοφάγο ζώο. Έχει ανάγκη πολύ περισσότερες ζωικές πρωτεϊνες από ότι ο σκύλος. Η ξηρά τροφή που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει περιορισμένα σιτηρά – η εξέλιξη της γάτας είναι τέτοια που καθιστά εξαιρετικά δύσπεπτες τροφές όπως σιτηρά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Αποφύγετε “φτηνές” ετικέτες για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν είναι καλής ποιότητας και ετικέτες που δεν αναγράφουν τα συστατικά ή και τις εγκρίσεις από αναγνωρισμένους φορείς.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι γάτες συνήθως δεν προτιμούν μουλιασμένη την ξηρά τροφή, γιατί τους αρέσει να την κριτσανίζουν!

Παρακάτω βρείτε ένα πιο αναλυτικό αφιέρωμα στην ξηρά τροφή

ΟΦΕΛΗ ΞΗΡΑΣ ΤΡΟΦΗΣ

Η υγρή τροφή αλλοιώνεται εύκολα από τη στιγμή που θα την ανοίξετε. Με την υγρή τροφή η γάτα προσλαμβάνει περισσότερα υγρά (η υγρή τροφή έχει 70-85% υγρασία – ενώ η ξηρά 7-10% υγρασία) οπότε και η ανάγκη για νερό μειώνεται. Αντί να θεωρείτε αυτονόητο ότι η γάτα πρέπει να τρέφεται κατά βάση με ξηρά τροφή, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την πιθανότητα να εισάγετε μια καλή/ποιοτική υγρή τροφή στη δίαιτά της σε καθημερινή βάση και σε θερμιδική αναλογιά 1 προς 1 με την ξηρά τροφή (ή και με περισσότερη υγρή τροφή). Στο παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την υγρή τροφή:

Να σημειώσουμε ότι η ξηρά τροφή έχει 4πλάσιες θερμίδες κατά μέσο όρο από την υγρή τροφή. Αν λοιπόν δίνατε στη γάτα σας 80 γραμμάρια ξηρά τροφή και θέλετε να μοιράσετε τις θερμίδες που λαμβάνει η γάτα από την υγρή και την ξηρά τροφή μπορείτε να της δίνετε καθημερινά 40 γραμμάρια ξηρά και 160 γραμμάρια υγρή τροφή (με αυτό τον τρόπο θα συνεχίζει να παίρνει τις ίδιες θερμίδες με πριν, αλλά καταναλώνοντας πολύ πιο εύπεπτα υλικα, όπως πρωτεϊνη και προσλαμβάνοντας περίπου 120 γραμμάρια έξτρα νερού). 

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί βρείτε τις προτάσεις του Τσίτσου για τις καλύτερες υγρές τροφές γάτας:

4. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Κάποιες γάτες υποφέρουν από διάφορα θέματα υγείας όπως διαβήτη, ηπατικά προβλήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα, διάφορες αλλεργείες κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κτηνίατρός μας επιλέγει την κατάλληλη κλινική τροφή ανάλογα με την  την πάθηση και την κλινική εικόνα της γατούλας.

Δεν δίνουμε κλινικές τροφές από μόνοι μας γιατί μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα, καθώς δεν έχουμε τις γνώσεις για το αν η εκάστοτε κλινική τροφή είναι η ενδεδειγμένη.

5. ΩΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΑΤΑΣ

Η ωμή διατροφή μπορεί να ξεκινήσει για το γατάκι από 10 εβδομάδων. Όταν είναι μικρά η μετάβαση στην ωμή τροφή γίνεται πιο εύκολα. Σε ενήλικα γατιά η μετάβαση γίνεται σταδιακά. Ξεκινάμε με φιλέτο στήθος κοτόπουλου καλά βρασμένου που αναμειγνύεται με την υγρή τροφή της γάτας. Κάθε μέρα μειώνουμε το χρόνο βρασμού μέχρι να φτάσουμε στο ωμό κρέας. 

Στο διάστημα αυτό τσεκάρουμε και τα κόπρανα της γάτας. Αν η γατούλα κάνει διάρροια, μπορεί να οφείλεται και στην αποτοξίνωση. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επικοινωνία με το γιατρό. Αφού περάσει αυτή η βδομάδα με επιτυχία τότε μπορύμε να τους δίνουμε φτερούγες κοτόπουλου με κόκκαλο. Το κόκκαλο όταν είναι ωμό είναι πολύ ελαστικό οπότε μην το φοβάστε.

Διαβάστε και το άρθρο του Θέμη ‘Τρώνε οι Γάτες Κόκκαλα‘ και επίσης βρείτε μια πιο αναλυτική περιγραφή της ωμής διατροφής στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ωμή διατροφή στις γάτες

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Τώρα που εξετάσαμε τις διάφορες επιλογές τροφών ας δούμε μερικά ακόμη σημαντικά θέματα όσον αφορά τη σωστή διατροφή της γάτας:

1. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΓΑΤΑΚΙΑ

Τα νεογέννητα γατάκια δεν θα πρέπει να ‘φεύγουν’ από τη μαμά τους τουλάχιστον ως τις 8 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θηλάζουν και παίρνουν με το θηλασμό όλα τα απαραίτητα συστατικά και δυναμώνει έτσι το ανοσοποιητικό τους. Αν βρούμε γατάκι νεογέννητο στο δρόμο και αποφασίσουμε να το παρουμε και να το φροντίσυμε θα πρέπει να προμηθευτούμε ειδικό γάλα από pet shop καθώς και μπιμπερό για να τρώνε ανα 2-3 ώρες. 

Σε καμιά περίπτωση δεν δίνουμε στο νεογέννητο γατάκι φρέσκο γάλα από αυτό που πίνουμε εμείς γιατί θα κάνει διάρροιες και μπορεί να επέλθει ακόμη κα θάνατος.

Αν για οποιονδήποτε λόγο (πχ είναι Κυριακή και είναι κλειστά τα καταστήματα) δεν έχετε γάλα ειδικό για γατάκια) τότε δίνουμε κατσικίσιο γάλα αραιωμένο ή εβαπορέ αραιωμένο 1 προς 3 με νερό ή γάλα χωρίς λακτόζη.

Από τη στιγμή που θα βγάλουν τα πρώτα δοντάκια, γύρω στις 30 ημέρες μετά τη γέννησή τους, μπορούμε να ξεκινήσουμε να τους δίνουμε πατέ, μου ή βρεγμένη ξηρά τροφή (με νερό). Η τροφή για γατάκια πρέπει να είναι της κατηγορίας ‘Kitten‘, δηλαδή ειδική για γατάκια (συνήθως τροφές με περισσότερες θερμίδες και αυξημένο λίπος)!

Για να βρείτε τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε ένα ορφανό ή εγκαταλελειμμένο γατάκι ώστε αυτό να επιβιώσει κάντε κλικ σε αυτό τον σύνδεσμο:

2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΤΕΣ

Για τα στειρωμένα γατάκια υπάρχει ειδική κατηγορία τροφών ‘Sterilized’ ή ‘Neutered’ που περιέχουν συγκεκριμένη ποσότητα μετάλλων, φωσφόρου, μαγνησίου, νατρίου και ασβεστίου και λιγότερες θερμίδες από τις τροφές για αστείρωτες γάτες!

Και αυτό γιατί τα στειρωμένα γατάκια έχουν τάση προς την παχυσαρκία. Γι’ αυτό τα γεύματά τους θα πρέπει να είναι ζυγισμένα. Ο κτηνίατρός σας θα σας πει πόσα γραμμάρια χρειάζεται η γάτα σας ώστε να μην πάρει βάρος πέρα από το επιθυμητό και να μη γίνει μια παχύσαρκη γάτα.

Βέβαια στο ερώτημα “Πόσο πρέπει να τρώει μια στειρωμένη γάτα” δεν πρέπει να αρκεστείτε στην οδηγία του κτηνίατρου αν δείτε ότι ακολουθώντας την η γάτα παχαίνει! Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναπροσαρμόσετε την ποσότητα της τροφής που της δίνετε!

Για να βρείτε πόσα γραμμάρια τροφή ξηρα τροφη τρώει μια γατα (ενήλικη, ανήλικη κλπ) και γενικώς ποσο τροφή πρέπει να τρώει μια γάτα, διαβάστε το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΘΡΟ!

Σημ. Τσίτσου: Στις στειρωμένες γάτες συναντάμε πολύ συχνά προβλήματα ουρολιθιάσεων, και γενικότερων προβλημάτων του ουροποιητικού – οι τροφές για στειρωμένες θεωρείται ότι προστατεύουν από τέτοια προβλήματά λόγω της σύστασής τους (πχ συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μετάλων) που εξασφαλίζει συγκεκριμένο pH στα ούρα, αλλά δεν κατέχω τις ακριβείς γνώσεις σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα ακόμη – και επίσης πιθανώς δεν είναι τελείως ξεκάθαρη η εικόνα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο φαίνεται ότι ο παράγοντας “ενυδάτωση” είναι πολύ σημαντικός επίσης για να αποφύγει η γάτα προβλήματα στο ουροποιητικό γι’ αυτό φροντίζω πάρα πολύ για τη σωστή ενυδάτωση μου, καταβροχθίζοντας ικανές ποσότητες ποιοτικής ζουμερής υγρής τροφής καθημερινά. 

3. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Είναι καλό η τροφή να μην είναι στη διάθεση της γάτας 24 ώρες το 24ωρο γιατί αν  η τροφή είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη και η γατούλα τρώει συνέχει δημιουργείται μια συνθήκη που  ευνοεί την αλκαλοποίηση των ούρων της και μπορεί να πάθει ουρολιθιάσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση των στειρωμένων γατιών. 

Μια καλή λύση είναι να βάλετε ωράριο στη συχνότητα των γευμάτων, πχ πρωί και βράδυ ή πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Από την άλλη η γάτα δεν πρέπει να μένει για μέρες νηστική γιατί το συκώτι της είναι πολύ ευαίσθητο και κινδυνεύει από λιπώδη εκφύλιση.

Σημ. Τσίτσου: Ο Τσίτσος στην παρούσα φάση (Μάρτιος του 2022) τρέφεται μόνο με υγρή τροφή και παίρνει 4 γεύματα των 45 γρ κάθε μέρα.

4. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ

Υπάρχει μια λίστα με τρόφιμα που είναι απαγορευτικά για γάτες γιατί προκαλούν διάφορα θέματα υγείας όπως νεφρική ανεπάρκεια, αιμολυτική αναιμία και γαστρεντερίτιδα:

  • Κρεμμύδια
  • Σκόρδα
  • Σταφύλια
  • Σταφίδες
  • Αβοκάντο
  • Σοκολάτα
  • Καφεϊνη
  • Αλκοόλ
  • Τροφές με υψηλή οξύτητα όπως πορτοκάλια λεμόνια, ντόματες
 
Για μια πιο ολοκληρωμένη λίστα με ακατάλληλα τρόφιμα για γάτες κάντε κλικ στο σύνδεσμο:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

24 Απαντήσεις

    1. να σαι καλα μαρια μου, η Κατερινα τωρα κανει ερευνα και την ωμη διατροφη.. εχει βρει φοβερα πραγματα.. πιο οικονομικη, πολυ πιο υγιεινη για τη γατουλα.. αρκει να προσεξουμε καποια πραγματαααα

      1. Αγόρασα 6.5 κιλά barf για γατες διαφορω εταιριών και τα σκασμένα τινάζουν και τα 4 πόδια δείχνοντας την απαιχθεια τους τι να κάνω? Για ωμο κιμά τρελαίνονται αλλα δεν πλησιάζουν τα έτοιμα barf

  1. Στην υγρή τροφή, το 2-3 φορές την εβδομάδα που αναφέρεται, αφορά ολοκληρωμένα γεύματα;
    2-3 φορές την εβδομάδα φούλ δηλαδή ποσότητα, αντίστοιχη της ξηράς τροφής;
    Επίσης, ισχύει το ίδιο για στειρωμένα;
    Πείτε λίγο στον μπαμπά μου παρακαλώ, γιατί δεν τα ξέρει καλά και με έχει ταράξει στην ξηρά μη χαλάσω την κορμάρα μου!
    Ευχαριστώ!

    1. Γεια σου Λεόντιεε!!!

      Η Κατερίνα μου απαντησε μολις

      “Η υγρη δε τους προσφερει κ πολλα. Μονο υγρα. Δε μπορει να αντικαταστησει την ξηρη. Το 2-3 φορες ειναι για να μη καλομαθουν κ μειωσουν μετα τη ξηρα. Κ 2-3 φορες εννοω απο 1 φακελακι τη φορα”

  2. Γεια σας παιδιά,θα ήθελα να ρωτήσω πόσα γραμμάρια ξηρά τροφή πρέπει να τρώει ενας γάτος ημερησίως ; είναι 8 μηνών ,δεν τον έχω στειρώσει ,τον έχω μέσα στο σπίτι αλλά βγαίνει και στον κήπο για να πάρει τον αέρα του ! Τώρα όμως που μπήκαν τα κρύα δεν τον πολύ βγάζω έξω και φαίνεται να έχει πάρει λίγα κιλακια .

    1. Άννα μου γειάαα σου! Λοιπόν δεν είναι καθόλου στάνταρ, εξαρτάται από τη ζωή που κάνει, το μεταβολισμό του.. ΟΜΩΣ, εφόσον βλέπεις ότι έχει παρει βάρος ζύγισέ τον, μείωσε λίγο την τροφή του (να μετράς πάντα την ποσότητά της) και σε 15 μέρες ξαναζύγισε.. αν δεν έχει πέσει καθόλου το βάρος του, μείωσέ την λίγο ακόμη (τύπου 10%) και ξανα ζύγισμα μετά από 15 μέρες κοκ!

  3. Καλησπέρα σας! Σήμερα ανακάλυψα τη σελίδα σας και ομολογώ πως όσα άρθρα διάβασα τα βρήκα κατατοπιστικά και καλογραμμένα! Ορμώμενη από τα άρθρα για τη διατροφή θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την λυσίνη, οπότε σας προτείνω να γράψετε ένα άρθρο γι’αυτην!

    1. χαιρομαι που τα βρισκεις χρησιμα και κατατοπιστικα. καταχωρειται και αυτο το αιτημα Ηλεκτραα! μεινε συντονισμενη

  4. Αγαπητέ Τσίτσο,
    Εχω δύο γατούλες συνομίληκες, 3 ετών περίπου, την Μελίκα (γκρίζα κοντότριχη ευρωπαϊκή) γύρω στα 5 κιλά και τον Πάρη (μάλλον Αιγαίου), 6 κιλά. Ο Πάρης τον χειμώνα ήταν ακόμα αδέσποτο, ενώ η Μελίκα υιοθετήθηκε 2 μηνών. Kαι τα δύο στειρωμένα. Τα πάνε πολύ καλά. Μέχρι τώρα σιτίζονταν με ξηρή Josera Catelux και τον τελευταίο μήνα με Pro Plan Cat Adult Sterilised Optirenal με Γαλοπούλα. Το πρωϊνό γεύμα είχε 10-15 γρ περίπου μους αντί λιχουδιάς για καλόπιασμα, να τρώνε μαζί. Οι ημερήσιες – ζυγισμένες – ποσότητες είναι 60 γρ για τη Μελίκα, 80 γρ για τον Πάρη. Διαβάζοντας τις προτάσεις σου για συνδυασμό υγρής με ξηρή τροφή, σκέφτηκα να προσθέσω υγρή Bozita Jelly Chicken μαζί με Bozita Indoor Sterilised chicken. Το ερώτημα (επιτέλους) είναι σε ποιες ημερήσιες αναλογίες. Ο Πάρης, σε αντίθεση με παλιά, τρώει λαίμαργα ενώ η Μελίκα αρχίζει να τον μιμείται σταδιακά. Μένουμε σε μονοκατοικία ορόφου, με βεράντες και άνετους χώρους για να κινούνται, αλλά δεν έχουν και την τρελή δραστηριότητα. Σας ευχαριστώ !

    1. Καλως την ! Η ξηρα τροφη εχει κατα προσεγγιση 4πλασιες θερμιδες απο την υγρη.. οποτε αν ταϊζονται μόνο με υγρη πρεπει να πολλαπλασιασεις τις ποσοτητες εεπι 4 (και φυσικα να ζυγιζεις μετα καθε βδομαδα να δεις πως μεταβαλλεται το βαρος)

  5. Αγαπητε Tsitso εχω μια στειρωμενη γατουλα. Η διατροφη της αποτελειται απο 60% ξηρα τροφη sterilized, και40% υγρη τροφη (Wellnes–schesir–μαγειρευτο γευμα κοτοπουλου με το ζουμι του,
    μαγειρευτο κιμα γαλοπουλας—-χωρις μπαχαρικα,κρεμυδια κ.α)
    Οσο αναφορα την ξηρα τροφη PRIMORDIAL CAT NEUTERED….( φρεσκο κρεασ γαλοπουλασ 35%,αφυδατομενο κοτοπουλο 16%, μπιζελια,πατατα,αφυδατομενη ρεγγα 10%, λιπος γαλοπουλασ–κοτοπουλου 7%, φασολια,λιναροσπορος 2%, υδρολυμενες πρωτεινες υπατος, εκχυλισμα yucca.
    συμπυκνωμα λεσπετεζα,κρανμπερυ,δενδρολιβανου…….)
    ΠΡΩΤΕΙΝΗ 33%, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΕΣ ΙΝΕΣ 3%, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΙΠΗ 14%, ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΤΕΦΡΑ 7,5%,
    ΥΓΡΑΣΙΑ 8%,…..3760kcal/kg.
    Θα ηθελα την γνωμη σου….Σ’ευχαριστω.

    1. καλως τον! Και αλλος μου εστειλε να δω την πραιμόρντιαλ.. ειναι καλη εκτος απο οτι εχει μπολικο δυσπεπτο υδατανθρακα και αν δεν κανω λαθος ακριβη τιμη. Εγω θα αυξανα την υγρη τροφηηη ! Αν θες διαβασε και τον διατροφικο μου πειραματισμο https://www.tsitsosthecat.gr/peiramatismos/

  6. Καλημερα και Χρονια πολλα
    Εχω εναν γατο, τον Λεωνιδα, ενος χρονου, που μολις τον στειρωσα περασα σε τροφη για στειρωμενα γατια την ηλικιας του που μου συστησε ο κτηνιατρος. Αλλαξα αποτομα στο καινουργιο σκευασμα και ο Λεωνιδας παρουσιασε μια γαστρεντερικη διαταραχη χωρις να εχει αλλαγη στην διαθεση η στην ορεξη. Ο κτηνιατρος υπεδειξε να του δινω hills i/d κονσερβα για καποιο διαστημα. Το εκανα βελτιωθηκε κατα πολυ και περασα στην αντιστοιχη ξηρη τροφη. Μετα απο 2 μηνες αναμειξα την i/d με hills κανονικη για στειρωμενα ή με hills urine για προληψη. Πριν 15 μερες περιπου αρχισε να εχει παλι προβλημα με τα κακα του (οχι σχηματισμενα ολα και δυσοσμα). Περασα παλι στην κονσερβα i/d hills και ο κτηνιατρος ειπε μολις αποκατασταθουν τα κακα να γινει εξεταση για βακτηρια. Ομως τα κακα δεν εχουν επανελθει (μισα σχηματισμενα-μισα οχι, λιγοτερο δυσοσμα αλλα δυσοσμα και με βλενες νομιζω). Διαθεση και ορεξη αψογα. Εχετε καποια γμωμη; Θα σας ευγνομωνουσα

  7. συγχαρητήρια για την πολύ κατατοπιστικη σελίδα σας. θα ήθελα να ρωτήσω ποιες τροφές προτείνετε για γατιά με προβλήματα στο ουροποιητικο τους σύστημα;; ευχαριστώ πολύ!! Καλή συνέχεια!!

    1. ευχαριστω. οταν μια γατα δεν ειναι απολυτα υγιης δισταζω να προτεινω οτιδηποτε. Οταν θα ειναι υγιης για να μην ξανααποκτησει προβληματα, θα ελεγα να συζητησετε με τον κτηνιατρο σας την πιθανοτητα στροφης σε αποκλειστικη σιτιση με ποιοτικη υγρη τροφη, μαζι με μερικες κροκετες ντενταλ

  8. καλημέρα πιο προϊόντ να πάρω για τεριδονα κι πλακα στη γάτα μου στα δόντια κι για ουλίτιδα έχουμε δοκιμάσει διάφορα άλλα τίποτα κατι πιο δραστικο ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *