Πόση τροφή πρέπει να τρώει μια γάτα;

Ένα πολύ βασικό ερώτημά που μου κάνετε συχνά είναι “πόσα γραμμάρια ξηρά τροφή τρώει μια γάτα” ή “έκανα αλλαγή σε υγρή τροφή και δεν ξέρω πόσα γραμμάρια να της δίνω” κλπ κλπ! Το θέμα της ποσότητας της τροφής που πρέπει να τρώει μια γάτα είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνοντάς την την σωστή ποσότητα τροφής εξασφαλίζετε από τη μια ότι έχει όση ενέργεια χρειάζεται για να είναι γερή και υγιής και από την άλλη αποφεύγετε φαινόμενα παχυσαρκίας με όσα (πολλά) συνακόλουθα έχουν αυτά!

Θα προσπαθήσουμε εδώ να απαντήσουμε το ερώτημα σφαιρικά ξεκινώντας από την ανήλικη γάτα και φτάνοντας μέχρι και την γηραιή γάτα! Όμως δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η πληροφορία που δίνεται εδώ δεν μπορεί να υποκαταστησει την οδηγία του κτηνιάτρου σας – με τον οποιο πρέπει να έχετε μια ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: Οδηγός σίτισης γάτας

1. Ανήλικη γάτα

Νεογέννητα γατάκια μικρότερο του ενός μήνα

H νεογέννητη γάτα πρέπει να πίνει το γάλα της μητέρας της, ή αν είναι ορφανή ειδικό γάλα για γατάκια ανά 2 με 3 ώρες, τόσο ώστε να χορτάσει και να μην πίνει σαν τρελή από την πείνα. Βρείτε το προτεινόμενό μου ειδικό γάλα για γατάκια εδώ.

Πόσο πρέπει να τρώει ένα γατάκι 1 μήνα 

Κατά μέσο όρο ένα γατάκι 1 μήνα πρέπει να τρέφεται με ~18 ml γάλακτος (είτε από τη μαμά τους είτε από.. το μπιμπερό) ανά 4 με 5 ώρες! 

Γατάκια μεγαλύτερα του ενός μήνα και μέχρι την στείρωση (αν γίνει)

Μετά τον πρώτο μήνα η γάτα μπορεί να αρχίσει να τρώει μουλιασμένη ξηρά τροφή (σε ειδικό γάλα για γατάκια ή νερό) και υγρή τροφή. Μέχρι και την περίοδο της στείρωσης εγώ βρίσκω αρκετά λογικό η γάτα να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή πλούσια σε θερμίδες, πρωτεϊνες & λίπη που θα προσφέρει τα εχέγγυα για ανεμπόδιστη ανάπτυξη του σώματος της νεαρής γάτας. Γι’ αυτό τον λόγο στο εμπόριο υπάρχουν ποιοτικές ξηρές και υγρές Kitten τροφές – βρείτε τις προτεινόμενες  υγρές και ξηρές kitten τροφές μου ΕΔΩ και ΕΚΕΙ!

Μια ιδανική λύση κατά τη γνώμη μου θα ήταν να δίνατε στην γάτα σας υγρή τροφή kitten 4 φορές την ημέρα και να έχετε στο μπολάκι της πάντα διαθέσιμη ξηρά τροφή Kitten. ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ η γάτα αρχίζει να παχαίνει απότομα και να παραμορφώνεται το σώμα της, τότε είναι που πρέπει να βάλετε κάποιο όριο στην ποσότητα που θα τρώει! Αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνια περίπτωση για ανήλικη γάτα.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι πιο συγκεκριμένοι μπούσουλες για όσους από εσάς δεν νιώθετε άνετα με την ελεύθερη σίτιση στα ανήλικα γατάκια

Πόσο πρέπει να τρώει μια γάτα 2 μηνών

Η ποσότητα που πρέπει να τρώει ένα γατάκι στην ανάπτυξη σχετίζεται με το βάρος του! Μια γάτα 2 μηνών ζυγίζει περίπου 1 κιλό και πρέπει να τρώει περίπου 160 θερμίδες ημερησίως! Για να βρείτε πόσα γραμμάρια είναι αυτές οι θερμίδες πρέπει να ανατρέξετε στην ετικέτα της τροφής σας (είτε είναι υγρή είτε ξηρά)! Μια kitten υγρή τροφή εχει περιπου 1000 θερμίδες/κιλό που σημαίνει ότι πρέπει να τρώει περιπου 160γρ. υγρή τροφή! Μια kitten ξηρά τροφή έχει περιπου 4000 θερμίδες που σημαίνει ότι πρέπει να τρώει περίπου 40 γρ. ξηρά τροφή

Πόσο πρέπει να τρώει ένα γατάκι 3 μηνών

Με παρόμοια λογική προσεγγίζουμε και τούτο το ερώτημα! Ενα γατάκι 3 μηνών ζυγίζει περίπου 1.4 κιλό και άρα η ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται είναι περίπου 225, κάτι που σημαίνει περιπου 225 γρ. υγρή τροφή Kitten ή 55 γρ. ξηράς τροφής kitten!!

Πόσο πρέπει να τρώει ένα γατάκι 4 μηνών

Ομοίως ένα γατάκι 4 μηνών ζυγίζει περίπου 2 κιλά και χρειάζεται περίπου 300 θερμίδες καθημερίνα για να μπορεί να αναπτύσσεται απρόσκοπτα! Πόσο αντιστοιχούν αυτές σε kitten ξηρά και υγρή τροφή αυτές; To γατάκι 4 μηνών χρειάζεται περίπου 300 γρ υγρή τροφή ή 75 γρ. ξηρά τροφή!

Και κάπως με παρόμοια λογική συνεχίζουν τα πράγματα και για τους επόμενους μήνες! Να πω εδώ ότι δεν χρειάζεται να δίνετε μόνο υγρή ή μόνο ξηρά τροφή, αλλά αν με ρωτάτε δώστε περισσότερο βάρος στην υγρή τροφή που είναι πολύ πιο κατάλληλη τροφή για τη γάτα σας! Ετσι μπορειτε για ενα γατακι 4 μηνών να δίνετε πχ 200 γρ. υγρή τροφή και 25 γρ. ξηρά τροφή, ώστε να παίρνει όλες τις θερμίδες που χρειάζεται! 

Γατάκια μετά την στείρωση και μέχρι να γίνουν 12 μηνών

Μετά τη στείρωση ο μεταβολισμός της γάτας αλλάζει πολύ! Η κινητικότητα της γάτας περιορίζεται συνήθως, οι ανάγκες σε ενέργεια περιορίζονται ωστόσο η γάτα είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης! Σε αυτή την περίοδο  η γάτα πρέπει να πάρει και άλλο βάρος, αλλά πιο ελεγχόμενα. 

Γι’ αυτό ιδανικά πρέπει να την ταϊζετε με kitten ή junior τροφές (ενδιάμεσες σε θερμίδες και θρεπτικά μεταξύ των kitten και adult τροφών) ελέγχοντας ανά 15 μέρες το βάρος τους! Η ελεύθερη σίτιση δύναται να συνεχιστεί αν ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους είναι περίπου όπως και πριν και δεν υπάρχουν απότομα άλματα. Αν ζυγίζοντας ανά 15 μέρες διαπιστώσετε απότομα άλματα του βάρους εγκαταλείψτε την ελεύθερη σίτιση και προχωρήστε σε συγκεκριμένα γεύματα κάθε μέρα. 

Και τότε προκύπτει το ερώτημα “Πόσα γραμμάρια ξηράς τροφής πρέπει να τρώει μια γάτα” (ή υγρή αν της δίνετε υγρή – σαφώς καλύτερη επιλογή); 

Δεν είναι ξεκάθαρο εκ των προτέρων αλλά για να υπολογίσετε την ποσότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν μπούσουλα την ένδειξη που αναγράφεται στην τροφή της γάτας σας (επαναλαμβάνω, φροντίστε να είναι μια τροφή kitten ή junior)! Και στη συνέχεια επιμένοντας στα ζυγίσματα ανά 15ήμερο κάντε αλλαγές κατά το δοκούν. Αν με την ποσότητα που της δίνετε η γάτα παίρνει βάρος με νορμάλ ρυθμούς, κρατήστε αυτή την ποσότητα, αν το βάρος αυξάνει απότομα μειώστε την ποσότητα κατά 10% (και συνεχιστε τα ζυγίσματα), αν το βάρος της μείνει σταθερό ή μειωθεί τότε αυξήστε την ποσότητα κατά 10 ή 20% αντίστοιχα.

2. Ενήλικη γάτα

Όταν η γάτα πια γίνει μεγαλύτερη του ενός έτους έφτασε η ώρα να αρχίσετε να ταϊζετε τη γάτα σας με τροφές adult και εφόσον είναι στειρωμένες με τροφές sterilized (ειδικά αν μια γάτα τρέφεται με ξηρά τροφή – οπότε και τα προβλήματα κακής ενυδάτωσης οδηγούν σε συχνά μοιραίες ζημιές στο ουροποιητικό σύστημα – βλέπε ‘ουρολιθιάσεις’)! Οι adult τροφες έχουν λιγότερες θερμίδες και θρεπτικά από τις kitten ενώ οι adult sterilized έχουν ειδική σύσταση που δεν ευνοεί την προκληση προβλημάτων στο ουροποιητικό και παράλληλα έχουν ακόμη λιγότερες θερμίδες συνήθως. 

Εφ’ όσον λοιπόν έχετε μια στειρωμένη ενήλικη γάτα (που είναι η τυπική περίπτωση για τις οικόσιτες γάτες) για να υπολογίσετε την ποσότητα ξηράς τροφής που θα πρέπει να της δώσετε μπορείτε να λειτουργήσετε με την ίδια λογική που περιγράψαμε παραπάνω για τις στειρωμένες ανήλικες γάτες! Μόνο που εδώ το ζητούμενο είναι πλέον η διατήρηση και όχι η ελεγχόμενη αύξηση του βάρους. Ακολουθήστε λοιπόν όσα αναφέραμε πιο πάνω με στόχο την διατήρηση του βάρους! Η αγαπημένη μου ξηρά τροφή για ενήλικες στειρωμένες γάτες, λαμβάνοντας υπόψιν τη σχέση ποιότητας τιμής είναι ξεκάθαρα η Carnilove! Βρείτε την ΕΔΩ!

Εδώ να πούμε ότι κρίνεται απαραίτητο να δίνουμε και υγρή τροφή στη γάτα μας, μια και βοηθάει να αποφύγουμε αιώνιες δυσπεψίες, παχυσαρκία ενω εξασφαλίζει την καλή ενυδάτωση της γάτας και την αποφυγεί προβλημάτων του ουροποιητικού (ουρολιθιάσεις και προβλήματα στα νεφρά). Η αγαπημένη μου υγρή τροφή είναι η Animonda Carny με μπολικη ζωικη πρωτείνη, μηδενικο δύσπεπτο υδατανθρακα, μετρημένο φώσφορο (σε ερώτηση που καναμε στην εταιρεία μας είπε οτι ο φώσφορος της κινείται χαμηλότερα από 1% επί ξηράς μάζας) την πιο ανταγωνιστική τιμή που έχω βρει σε ποιοτικές υγρές τροφές και μια απόλυτα ξεκάθαρη ετικέτα! Βρείτε την ΕΔΩ!

Και όσοι ακόμη αμφιβάλλετε ότι η (ποιοτική) υγρή τροφή πρέπει να είναι η βασική τροφή της γάτας σας και όχι μια ξηρά τροφή, βρείτε εδώ 3 πολύ σημαντικούς λόγους που τεκμηριώνουν τη δήλωσή αυτή!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 

Κάποιες φυλές γάτες έχουν πολύ πιο αργή ανάπτυξη! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι περίφημες Μέιν Κουν που αναπτύσσονται για περίπου 3 χρόνια (αν δεν κάνω λάθος)! Εκεί πρέπει να διαφοροποιηθεί η στρατηγική σίτισής τους – ρωτήστε κάποιον ειδικό στη συγκεκριμένη φυλή για να σας καθοδηγήσει.

3. Γηραίη γάτα

Εδώ οι γνώσεις μου και η έρευνα που έχω κάνει ήταν μέχρι πρόσφατα σαφώς περιορισμένη διότι καλώς ή κακώς ακολουθώ την πορεία ζωής του Τσίτσου και των γατών της αυλής. Ο Τσίτσος είναι η πρώτη γάτα που είχα ποτέ και τώρα είναι ακόμη μόλις 7 ετών (δηλαδή 45 ανθρώπινων χρόνων σύμφωνα με αυτό)!

Η ηλικία πέρα από την οποία μια γάτα θεωρείται γηραιή είναι αυτή των 11 χρόνων (χωρίς καν αυτό να είναι ένα απόλυτο δεδομένο). Πάντως μέχρι την ηλικία των 11 χρόνων μάλλον όσα αναφέραμε προηγουμένως σας καλύπτουν. 

 

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκα πολύ με την έρευνα του τι πρέπει να τρώει μια γηραιή γάτα και παρά τα κοινώς θρυλούμενα, ότι οι γηραιές γάτες πρέπει να τρώνε τροφές με λίγη πρωτεϊνη βρήκα ότι αντιθέτως η ποσότητα πρωτεϊνης που προσλαμβάνει η γηραιή γάτα πρέπει να αυξάνεται λόγω του ότι ο μεταβολισμός της φθίνει καθώς η γάτα μεγαλώνει και η γάτα δυσκολεύεται να προσλάβει όλη την πρωτείνη που χρειάζεται για να διατηρήσει τη μυική της μάζα και να έχει και την ενέργεια που χρειάζεται – κάτι που πολύ συχνά οδηγεί στο επιβαρυντικό για όλη την υγεία της γάτας φαινόμενο της Σαρκοπενίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ, πρέπει πάντα η πρωτεϊνη που προσλαμβάνει να είναι εύπεπτη (πχ το κρέας των μυών είναι ένα πολύ εύπεπτο κρέας) και υψηλής βιολογικής αξίας – υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνη για τη γάτα είναι η ζωική πρωτεϊνη γιατί περιέχει αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη γάτα και τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει. Αυτά τα αμινοξέα δεν υπάρχουν στις φυτικές πρωτεϊνες. Να πω εδώ ότι δεν έχω εντοπίσει  καμία έρευνα που να ενοχοποιεί την πρωτεϊνη την ίδια για προβλήματα στα νεφρά.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η τροφή πρέπει να έχει μετρημένο φώσφορο (που είναι επικίνδυνος για την υγεία των νεφρών) και σωστή αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου (το ασβέστιο δεσμεύει τον φώσφορο και εμποδίζει την απορρόφησή του). Τέλος καλό είναι η γηραιή γάτα να τρώει υγρές τροφές για να ενυδατώνεται σωστά, κάτι που είναι επίσης απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού και των νεφρών.

Τέλος οι τροφές για γηραιές γάτες πρέπει να έχουν μπόλικα αντιοξειδωτικά για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και διάφορες ουσίες όπως η χονδροϊτινη και η γλυκοζαμίνη για την φροντίδα των αρθρώσεών τους!

Έχοντας πει όλα ετούτα αλλάζει τελείως η εικόνα του τι πρέπει να ψάχνουμε σε μια τροφή για γηραιές γάτες! Η πρότασή μου για μια εξαιρετική υγρή τροφή για γηραιές γάτες είναι η GranataPet, μια τροφή με εξαιρετική σύσταση, πλούσια σε εύπεπτη ζωική πρωτεϊνη πρωτεϊνη (10.8% που αντιστοιχεί σε περίπου 46% επί ξηρής μάζας), με στοιχεία που ενισχύουν τους χόνδρους (βλ. πράσινο μύδι), 80% υγρασία και με περιορισμένο φώσφορο (0.20%) – δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε για από μια τροφή για υγιείς γηραιές γάτες. Και το καλύτερο, τώρα είναι και οικονομική μια και βγαίνει σε πολύ οικονομικές συσκευασίες 800 γραμμαρίων! Βρείτε την ΕΔΩ!

Έχοντας πει όλα ετούτα και πάλι θα ήθελα να πω ότι ο υπολογισμός της ποσότητας της τροφής που πρέπει να τρώει μια γηραιή γάτα μπορεί να υπολογιστεί με τον τρόπο που αναφέραμε προηγουμένως (χρησιμοποιώντας σαν αρχικό μπούσουλα την δοσολογία που αναγράφεται στην συσκευασία της τροφής που θα επιλέξουμεκαι προσαρμόζοντας ανάλογα με τις αλλαγές του βάρους, με σκοπό να διατηρήσουμε το βάρος σταθερό (αν υποθέσουμε ότι η γάτα είχε σωστό βάρος όταν μπήκε στην τρίτη ηλικία). Μόνο που ενώ στα προηγούμενα ηλικιακά στάδια μας ένοιαζε κυρίως να μην βαρύνει η γάτα εδώ μας νοιαζει πολύ και να μην χάσει βάρος (το φαινόμενο της σαρκοπενίας που σας ανέφερα παραπάνω).

Έκανα μετάβαση από ξηρά τροφή σε υγρή - Πόση ποσότητα να δίνω στη γάτα μου;

Σε κάποια φάση της δικής σας εμπειρίας με τη γάτα σας μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο πιο κατάλληλη είναι η (ποιοτική) υγρή τροφή σε σχέση με την ξηρά για τη γάτα σας και να κάνετε μετάβαση από την ξηρά στην υγρή τροφή1 Και τότε προκύπτει η ερώτηση “ωραία και πόση από την υγρή τροφή να δίνω στη γάτα μου”. 

Εδώ μπορείτε να έχετε σαν χονδρικό μπούσουλα το ότι οι υγρές τροφές έχουν περίπου 800-1000 θερμίδες ανά κιλό ενώ οι ξηρές 3400 ως 4400! Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη μετάβαση αρχικά 4πλασιάζοντας την ποσότητα της τροφής που θα δίνετε στη γάτα σας ημερησίως. Αν η γάτα σας έτρωγε πχ 80 γρ. ξηράς τροφής ξεκινήστε δίνοντάς της 320 γρ. υγρής και αρχίστε και πάλι τα ζυγίσματα και κάντε τις ανάλογες προσαρμογές όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Αν τώρα θέλετε να κάνετε μερική μετάβαση σε υγρή τροφή αντικαταστήστε κάθε γραμμάριο ξηράς τροφής με 4 γραμμάρια υγρής τροφής. 

Αν επίσης θέλετε να μοιράσετε τις θερμίδες μεταξύ υγρής και ξηράς τροφής, αν δίνατε πχ 80 γρ. ξηρά τροφή και ακολουθώντας τον μπούσουλα ‘1 γρ. ξηρά τροφή έχει τόσες θερμίδες όσο 4 γρ. υγρή τροφή’ πρέπει να δώσετε στη γάτα 40 γρ. ξηρα τροφή (οι μισές θερμίδες) και 160 γρ. υγρή τροφή! 

Τέλος αν θέλετε να βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου, διαβάστε το αναλυτικό συγκριτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Έκανα μετάβαση από υγρή τροφή σε BARF - Πόση ποσότητα να δίνω στη γάτα μου;

Αν και ακόμη η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων συνοψίζεται κατά βάση στην λογική “ξηρά τροφή και υγρή τροφή για λιχουδιά” αρχίζει δειλά δειλά να αναπτύσσεται μια διατροφική στρατηγική που βασίζεται στην ωμή τροφή BARF! Να πω εδώ ότι οι γάτες της αυλής εδώ και 8 μήνες τρέφονται με ωμή τροφή BARF από την πρωτοποριακή ελληνική εταιρεία Voldog  και όλα πάνε πολύ καλά! Μερικά από τα οφέλη: εξαφανίστηκαν ρινοτραχειίτιδες και στοματίτιδες, οι 3 FIV γάτοι μας μοιαζουν με υγιεις γάτοι, όλες οι γάτες έγιναν πιο μυωδεις, ενώ οι γουνες τους γυαλισαν και φούντωσαν! 

Στο ερώτημα “πόση ποσότητα BARF να δώσω στη γάτα μου;” η απάντηση πάλι είναι απλή. Χονδρικά η BARF διατροφή έχει διπλάσιες θερμίδες από την υγρή (και υποδιπλάσιες από τις θερμίδες της ξηράς τροφής ). Οπότε έχοντας υπόψιν αυτό το μπούσουλα αν δίνετε πχ 300 γρ. υγρή τροφή στη γάτα σας, κάνοντας την μετάβαση σε BARF πρέπει να της δίνετε 150 γραμμάρια! Ακολουθώντας την στρατηγική που περιγράψαμε παραπάνω μπορείτε να προσαρμοσετε ώστε να να διατηρήσετε το βάρος της γάτας σας σταθερό. 

Αν τώρα θέλετε να μάθετε τα οφέλη της BARF διατροφής κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ
Όσο μελετάω πιο ενδελεχώς τις διάφορες τροφές καταλήγω στο συμπέρασμα ότι καμία δεν είναι χωρίς ούτε ένα ελάττωμα! Αυτό δεν αναιρεί ότι οι ξηρές τροφές εν γένει είναι σαφέστατα ακατάλληλες για τη σωστή διατροφή της γάτας λόγω εγγενών ελαττωμάτων (αυξημένος υδατάνθρακας, ελάχιστο νερό)! Νομίζω ότι πιο σωστη προσέγγιση του θέματος της διατροφής από το να προσφέρουμε στη γάτα μας ποικιλία καλών τροφών, ώστε να απολαμβάνουμε τα θετικά αυτών των τροφών και να αναιρούμε ουσιαστικά τα μείον τους δεν υπάρχει! 

Και κάπου εδώ νομίζω καλύψαμε επαρκώς το ερώτημα “πόση τροφή πρέπει να τρώει η γάτα μου”! Ωστόσο αν έχετε άλλες πιο ειδικές απορίες που δεν καλύφθηκαν διαβάζοντας το άρθρο μην διστάσετε να με ρωτήσετε σε σχόλιο! 

4 Απαντήσεις

  1. Εχει μαθει να με ξυπναει στις 3-4 το βραδυ για να τρωει και δεν ξερω πως να του κοψω( τον ταιζω κανονικα μεσα στη μερα). Σηκωνομαι γιατι κανει φασαρια και του βαζω μαξ 5 κροκέτες απλα για να του φυγει η γκρινια και πεφτει και κοιμαται μετα.
    Ειναι λιγο κακομαθημενος

  2. 80 γρ ξηρής τροφής ημερησίως δεν είναι πάρα πολλή; στην τροφή που παίρνω, 88γρ συστήνονται για αδύνατη γάτα που ζυγίζει 8 κιλά. Ποιά γάτα, όμως, μπορεί να είναι 8 κιλά και αδύνατη; για μια γάτα 4 κιλών με κανονικό σωματότυπο συστήνονται 46 γρ ημερησίως. Εκτός, αν δεν καταλαβαίνω σωστά τον πίνακα.

    1. Καλημερα αναστασια. στο αρθρο δινω απαντηση για το ποση τροφη ειναι αρκετη για τη δικη σου γατα.. οι ενδειξεις πανω στις τροφες ειναι μονο μπουσουλες, καθε γατα ειναι μοναδικη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *