Πόση τροφή πρέπει να τρώει μια γάτα;

Ένα πολύ βασικό ερώτημά που μου κάνετε συχνά είναι “πόσα γραμμάρια ξηρά τροφή τρώει μια γάτα” ή “έκανα αλλαγή σε υγρή τροφή και δεν ξέρω πόσα γραμμάρια να της δίνω” κλπ κλπ! Το θέμα της ποσότητας της τροφής που πρέπει να τρώει μια γάτα είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνοντάς την την σωστή ποσότητα τροφής εξασφαλίζετε από τη μια ότι έχει όση ενέργεια χρειάζεται για να είναι γερή και υγιής και από την άλλη αποφεύγετε φαινόμενα παχυσαρκίας με όσα (πολλά) συνακόλουθα έχουν αυτά!

Θα προσπαθήσουμε εδώ να απαντήσουμε το ερώτημα σφαιρικά ξεκινώντας από την ανήλικη γάτα και φτάνοντας μέχρι και την γηραιή γάτα! Όμως δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η πληροφορία που δίνεται εδώ δεν μπορεί να υποκαταστησει την οδηγία του κτηνιάτρου σας – με τον οποιο πρέπει να έχετε μια ισότιμη σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ: Οδηγός σίτισης γάτας

1. Ανήλικη γάτα

Νεογέννητα γατάκια μικρότερο του ενός μήνα

H νεογέννητη γάτα πρέπει να πίνει το γάλα της μητέρας της, ή αν είναι ορφανή ειδικό γάλα για γατάκια ανά 2 με 3 ώρες, τόσο ώστε να χορτάσει και να μην πίνει σαν τρελή από την πείνα. 

Γατάκια μεγαλύτερα του ενός μήνα και μέχρι την στείρωση (αν γίνει)

Μετά τον πρώτο μήνα η γάτα μπορεί να αρχίσει να τρώει μουλιασμένη ξηρά τροφή (σε ειδικό γάλα για γατάκια ή νερό) και υγρή τροφή. Μέχρι και την περίοδο της στείρωσης εγώ βρίσκω αρκετά λογικό η γάτα να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή πλούσια σε θερμίδες, πρωτεϊνες & λίπη που θα προσφέρει τα εχέγγυα για ανεμπόδιστη ανάπτυξη του σώματος της νεαρής γάτας. Γι’ αυτό τον λόγο στο εμπόριο υπάρχουν ποιοτικές ξηρές και υγρές Kitten τροφές – βρείτε τις προτεινόμενες kitten υγρές τροφές μου ακριβώς ΕΔΩ.  

Μια ιδανική λύση κατά τη γνώμη μου θα ήταν να δίνατε στην γάτα σας υγρή τροφή kitten 3 φορές την ημέρα και να έχετε στο μπολάκι της πάντα διαθέσιμη ξηρά τροφή Kitten. ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ η γάτα αρχίζει να παχαίνει απότομα και να παραμορφώνεται το σώμα της, τότε είναι που πρέπει να βάλετε κάποιο όριο στην ποσότητα που θα τρώει! Αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνια περίπτωση για ανήλικη γάτα.

Γατάκια μετά την στείρωση και μέχρι να γίνουν 12 μηνών

Μετά τη στείρωση ο μεταβολισμός της γάτας αλλάζει πολύ! Η κινητικότητα της γάτας περιορίζεται συνήθως, οι ανάγκες σε ενέργεια περιορίζονται ωστόσο η γάτα είναι ακόμη σε φάση ανάπτυξης! Σε αυτή την περίοδο  η γάτα πρέπει να πάρει και άλλο βάρος, αλλά πιο ελεγχόμενα. 

Γι’ αυτό ιδανικά πρέπει να την ταϊζετε με kitten ή junior τροφές (ενδιάμεσες σε θερμίδες και θρεπτικά μεταξύ των kitten και adult τροφών) ελέγχοντας ανά 15 μέρες το βάρος τους! Η ελεύθερη σίτιση δύναται να συνεχιστεί αν ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους είναι περίπου όπως και πριν και δεν υπάρχουν απότομα άλματα. Αν ζυγίζοντας ανά 15 μέρες διαπιστώσετε απότομα άλματα του βάρους εγκαταλείψτε την ελεύθερη σίτιση και προχωρήστε σε συγκεκριμένα γεύματα κάθε μέρα. 

Και τότε προκύπτει το ερώτημα “Πόσα γραμμάρια ξηράς τροφής πρέπει να τρώει μια γάτα” (ή υγρή αν της δίνετε υγρή – σαφώς καλύτερη επιλογή); 

Δεν είναι ξεκάθαρο εκ των προτέρων αλλά για να υπολογίσετε την ποσότητα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν μπούσουλα την ένδειξη που αναγράφεται στην τροφή της γάτας σας (επαναλαμβάνω, φροντίστε να είναι μια τροφή kitten ή junior)! Και στη συνέχεια επιμένοντας στα ζυγίσματα ανά 15ήμερο κάντε αλλαγές κατά το δοκούν. Αν με την ποσότητα που της δίνετε η γάτα παίρνει βάρος με νορμάλ ρυθμούς, κρατήστε αυτή την ποσότητα, αν το βάρος αυξάνει απότομα μειώστε την ποσότητα κατά 10% (και συνεχιστε τα ζυγίσματα), αν το βάρος της μείνει σταθερό ή μειωθεί τότε αυξήστε την ποσότητα κατά 10 ή 20% αντίστοιχα.

2. Ενήλικη γάτα

Όταν η γάτα πια γίνει μεγαλύτερη του ενός έτους έφτασε η ώρα να αρχίσετε να ταϊζετε τη γάτα σας με τροφές adult και εφόσον είναι στειρωμένες με τροφές sterilized (ειδικά αν μια γάτα τρέφεται με ξηρά τροφή – οπότε και τα προβλήματα κακής ενυδάτωσης οδηγούν σε συχνά μοιραίες ζημιές στο ουροποιητικό σύστημα – βλέπε ‘ουρολιθιάσεις’)! Οι adult τροφες έχουν λιγότερες θερμίδες και θρεπτικά από τις kitten ενώ οι adult sterilized έχουν ειδική σύσταση που δεν ευνοεί την προκληση προβλημάτων στο ουροποιητικό και παράλληλα έχουν ακόμη λιγότερες θερμίδες συνήθως. 

Εφ’ όσον λοιπόν έχετε μια στειρωμένη ενήλικη γάτα (που είναι η τυπική περίπτωση για τις οικόσιτες γάτες) για να υπολογίσετε την ποσότητα ξηράς τροφής που θα πρέπει να της δώσετε μπορείτε να λειτουργήσετε με την ίδια λογική που περιγράψαμε παραπάνω για τις στειρωμένες ανήλικες γάτες! Μόνο που εδώ το ζητούμενο είναι πλέον η διατήρηση και όχι η ελεγχόμενη αύξηση του βάρους. Ακολουθήστε λοιπόν όσα αναφέραμε πιο πάνω με στόχο την διατήρηση του βάρους! 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 

Κάποιες φυλές γάτες έχουν πολύ πιο αργή ανάπτυξη! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι περίφημες Μέιν Κουν που αναπτύσσονται για περίπου 3 χρόνια (αν δεν κάνω λάθος)! Εκεί πρέπει να διαφοροποιηθεί η στρατηγική σίτισής τους – ρωτήστε κάποιον ειδικό στη συγκεκριμένη φυλή για να σας καθοδηγήσει.

3. Γηραίη γάτα

Εδώ οι γνώσεις μου και η έρευνα που έχω κάνει είναι σαφώς περιορισμένη διότι καλώς ή κακώς ακολουθώ την πορεία ζωής του Τσίτσου και των γατών της αυλής. Ο Τσίτσος είναι η πρώτη γάτα που είχα ποτέ και τώρα είναι ακόμη μόλις 7 ετών – δηλαδή είναι μάλλον μια μεσήλικας! Για να μετατρέψετε την γατίσια ηλικία στην αντίστοιχη ανθρώπινη και να αποφανθείτε πότε μια γάτα είναι γηραιή διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Η ηλικία πέρα από την οποία μια γάτα θεωρείται γηραιή είναι αυτή των 11 χρόνων (χωρίς καν αυτό να είναι ένα απόλυτο δεδομένο). Πάντως μέχρι την ηλικία των 11 χρόνων μάλλον όσα αναφέραμε προηγουμένως σας καλύπτουν. 

Για μια γηραιή γάτα πρέπει να λάβετε υπόψιν τον κίνδυνο της πιθανής κόπωσης των νεφρών από τροφές με υψηλη ποσότητα πρωτεϊνης (κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεδειγμένο με ξεκάθαρες επιστημονικές μελέτες, αλλά υπάρχουν υποψίες συσχετισμού της ποσότητας της πρωτεϊνης της τροφής και της κούρασης των νεφρών). 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τροφές για γηραιές (senior) γάτες με λιγότερες θερμίδες (οι απαιτήσεις σε ενέργεια μιας γάτα όλο και μειώνονται όσο μεγαλώνει), λιγότερη πρωτεϊνη (για την προστασία και των νεφρών) και λίπος, μπόλικα αντιοξειδωτικά για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και διάφορες ουσίες όπως η χονδροϊτινη και η γλυκοζαμίνη για την φροντίδα των αρθρώσεων των γηραιών ζώων! Επίσης τα δόντια των γηραιών γατών αρχίζουν σιγά σιγά να έχουν πρόβλημα οπότε οι senior τροφές κάποιες φορές είναι έτσι φτιαγμένες (μεγάλες κροκέτες για παράδειγμα) ώστε να βοηθούν στην υγεία των δοντιών – για να βρείτε τον οδηγό μου για τη διατήρηση της στοματικής υγείας της γάτας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο

Έχοντας πει όλα ετούτα και πάλι θα ήθελα να πω ότι ο υπολογισμός της ποσότητας της τροφής που πρέπει να τρώει μια γηραιή γάτα μπορεί να υπολογιστεί με τον τρόπο που αναφέραμε προηγουμένως (χρησιμοποιώντας σαν αρχικό μπούσουλα την δοσολογία που αναγράφεται στην συσκευασία μιας senior τροφής και προσαρμόζοντας ανάλογα με τις αλλαγές του βάρους, με σκοπό να διατηρήσουμε το βάρος σταθερό (αν υποθέσουμε ότι η γάτα είχε σωστό βάρος όταν μπήκε στην τρίτη ηλικία). 

Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω ότι μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια θα έχω περισσότερες πληροφορίες για την διατροφή των γηραιών γατών, γιατί η έρευνά μου έχει στραφεί ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και ένα δύο μήνες!

Έκανα μετάβαση από ξηρά τροφή σε υγρή - Πόση ποσότητα να δίνω στη γάτα μου;

Σε κάποια φάση της δικής σας εμπειρίας με τη γάτα σας μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο πιο κατάλληλη είναι η (ποιοτική) υγρή τροφή σε σχέση με την ξηρά για τη γάτα σας και να κάνετε μετάβαση από την ξηρά στην υγρή τροφή – για να βρείτε γιατί η ποιοτική υγρή τροφή είναι καλύτερη για τη γάτα σας διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ! Και τότε προκύπτει η ερώτηση “ωραία και πόση από την υγρή τροφή να δίνω στη γάτα μου”. 

Εδώ μπορείτε να έχετε σαν χονδρικό μπούσουλα το ότι οι υγρές τροφές έχουν περίπου 800-1000 θερμίδες ανά κιλό ενώ οι ξηρές 3400 ως 4400! Οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη μετάβαση αρχικά 4πλασιάζοντας την ποσότητα της τροφής που θα δίνετε στη γάτα σας ημερησίως. Αν η γάτα σας έτρωγε πχ 80 γρ. ξηράς τροφής ξεκινήστε δίνοντάς της 320 γρ. υγρής και αρχίστε και πάλι τα ζυγίσματα και κάντε τις ανάλογες προσαρμογές όπως εξηγήσαμε παραπάνω.

Αν τώρα θέλετε να κάνετε μερική μετάβαση σε υγρή τροφή αντικαταστήστε κάθε γραμμάριο ξηράς τροφής με 4 γραμμάρια υγρής τροφής. 

Αν επίσης θέλετε να μοιράσετε τις θερμίδες μεταξύ υγρής και ξηράς τροφής, αν δίνατε πχ 80 γρ. ξηρά τροφή και ακολουθώντας τον μπούσουλα ‘1 γρ. ξηρά τροφή έχει τόσες θερμίδες όσο 4 γρ. υγρή τροφή’ πρέπει να δώσετε στη γάτα 40 γρ. ξηρα τροφή (οι μισές θερμίδες) και 160 γρ. υγρή τροφή! 

Τέλος αν θέλετε να βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου, διαβάστε το αναλυτικό συγκριτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.

Έκανα μετάβαση από υγρή τροφή σε BARF - Πόση ποσότητα να δίνω στη γάτα μου;

Αν και ακόμη η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων συνοψίζεται κατά βάση στην λογική “ξηρά τροφή και υγρή τροφή για λιχουδιά” αρχίζει δειλά δειλά να αναπτύσσεται μια διατροφική στρατηγική που βασίζεται στην ωμή τροφή BARF! Να πω εδώ ότι οι γάτες της αυλής εδώ και 3 εβδομάδες τρέφονται με ωμή τροφή BARF από την πρωτοποριακή ελληνική εταιρεία Voldog  και όλα πάνε πολύ καλά – ήδη τα πρώτα οφέλη έχουν γίνει αντιληπτά!

Στο ερώτημα “πόση ποσότητα BARF να δώσω στη γάτα μου;” η απάντηση πάλι είναι απλή. Χονδρικά η BARF διατροφή έχει διπλάσιες θερμίδες από την υγρή (και υποδιπλάσιες από τις θερμίδες της ξηράς τροφής ). Οπότε έχοντας υπόψιν αυτό το μπούσουλα αν δίνετε πχ 300 γρ. υγρή τροφή στη γάτα σας, κάνοντας την μετάβαση σε BARF πρέπει να της δίνετε 150 γραμμάρια! Ακολουθώντας την στρατηγική που περιγράψαμε παραπάνω μπορείτε να προσαρμοσετε ώστε να να διατηρήσετε το βάρος της γάτας σας σταθερό. 

Αν τώρα θέλετε να μάθετε τα οφέλη της BARF διατροφής κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Και κάπου εδώ νομίζω καλύψαμε επαρκώς το ερώτημα “πόση τροφή πρέπει να τρώει η γάτα μου”! Ωστόσο αν έχετε άλλες πιο ειδικές απορίες που δεν καλύφθηκαν διαβάζοντας το άρθρο μην διστάσετε να με ρωτήσετε σε σχόλιο! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *