Ο Δημήτρης, φίλος της σελίδας στο facebook μου έκανε την εξής ερώτηση:
“Θέλετε να μου πείτε γιατί θα πρέπει να δίνουμε υγρή τροφή; Εμείς έχουμε τρεις γάτες και δίνουμε σχεδόν αποκλειστικά ξηρή. Και οι τρεις έχουν ελεγχόμενο βάρος.
Υ.Γ. Να αναφέρω απλά ότι η ξηρές τροφές που δίνουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας.“
Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνετε! Και πάντα δίνω κάποιες πρόχειρες απαντήσεις στο φέισμπουκ! Γι’ αυτό αποφάσισα να συγκεντρωσω όλες τις πληροφοριές σε ένα άρθρο για να έχετε πλήρη εικόνα της σημασίας της υγρής τροφής! Η απάντηση λοιπόν βρίσκεται στις επόμενες παραγράφους και παρακαλώ διαβάστε την προσεκτικά:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σωστή διατροφή στη γάτα
3 Λόγοι γιατί πρέπει να δίνουμε υγρή τροφή στη γάτα μας
- ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Το πρώτο πρόβλημα που δημιουργείται από την σχεδον αποκλειστική σίτιση με ξηρά τροφή είναι η συχνά ανεπαρκής ενυδάτωση! Η γατα καθώς εξελίχθηκε ως είδος μέσα στα εκατομύρια χρόνων “έμαθε” να προσλαμβανει το νερο που χρειαζεται κατα βαση απο την τροφη της (που στη φυση ήταν τα θηραματά της που εχουν 70% υγρασια) και αυτό δεν αλλάζει μέσα σε μερικούς αιώνες οπότε και κάποιες γάτες γίνανε οικόσιτες!
Έτσι ενω μια γάτα μπορει να έχει πάντα αφθονο καθαρό νερο στο μπολ είναι δυνατόν και πολύ πιθανό να μην ενυδατωνεται επαρκώς αν τρωει ξηρα τροφη με μολις 9% υγρασια – για τον λόγο που προαναφέραμε, ότι συνηθίζει να προσλαμβάνει το νερό που χρειάζεται όχι σκέτο αλλά από την τροφή της. Έτσι η γάτα καταδικάζεται σε χρόνια, ήπια αφυδάτωση.
Αυτό το γεγονός είναι συχνα καταστροφικό γιατί μπορεί να φέρει πολλα προβληματα (με πιο επικινδυνα αυτα του ουροποιητικου καθώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θανασιμες ουρολιθιασεις ή αργότερα νεφρική ανεπάρκεια)! Μάλιστα έχω εντοπίσει επιστημονική μελέτη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω – αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε κατανοητές λεπτομέρειες γι’ αυτήν την μελέτη ΕΔΩ.
- ΑΙΩΝΙΑ ΔΥΣΠΕΨΙΑ
Το δευτερο πρόβλημα που δημιουργείται από την σχεδόν αποκλειστική σίτιση με ξηρά τροφή ειναι οι αιώνιες δυσπεψίες που οδηγούν σε φαινόμενα ληθαργικότητας και παχυσαρκίας. Υπεύθυνος για αυτές τις αιώνιες δυσπεψίες είναι ο (αναπόφευκτα, μια και πρέπει με κάποιο τρόπο η τροφή να αποκτήσει “σώμα”) πολυς υδατανθρακας των ξηρων τροφων.
Το πεπτικο συστημα της γατας (που ειναι υποχρεωτικα σαρκοφαγο πλάσμα) ειναι ετσι φτιαγμενο που δεν μπορει να πεψει καλα μεγαλες ποσοτητες υδατανθρακα για δύο βασικούς λόγους: α) λογω σχεδον καθολικης απουσιας αμυλασης στο σαλιο και β) λογω του μικρου μηκους εντερου.
Έτσι η γατα που τρωει κατα βαση ξηρα τροφη υποφερει απο αιωνια δυσπεψια – και φανταστείτε πως νιώθετε εσείς όταν έχετε δυσπεψια.. και καντε την εικονα να έχετε καααθε μερα, ολη μερα δυσπεψια! Μοιραία θα γίνετε ληθαργικοί, νωθροί με χαμηλή κινητικότητα, φαινόμενα που ευνοουν την παχυσαρκια και την εκδηλωση διαβήτη κλπ!
Αν θέλετε να μάθετε πως να βοηθήσετε τη γάτα σας να κάνει.. δίαιτα, διαβάστε το σχετικό αναλυτικό μου άρθρο.

- ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΠΕΙΝΑ
Τελος το τρίτο πρόβλημα που δημιουργείται από την σχεδόν αποκλειστική σίτιση με ξηρά τροφή είναι η.. πείνα! Η απουσια μπολικου νερου στην ξηρα τροφή (μόλις 9%, όπως είπαμε) και η παρουσια μπολικου υδατανθρακα (από 17 ως 45%) στην ξηρα τροφή την κανει εξαιρετικα κακη επιλογη για κορεσμο της πεινας της γατας. Τρωγοντας ελαχιστα γραμμαρια η γατα παιρνει πολλες θερμιδες και δεν προλαβαινει να χορτασει.
Ας δούμε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: αν μια γατα τρωει 50 γρ ξηρα καθημερινά , θα μπορουσε να τρωει 200 γρ. υγρη για να παρει τις ιδιες θερμιδες. Ε λοιπόν μαντέψτε σε ποια απο τις δυο περιπτωσεις θα χορτασει καλυτερα! Η ερώτηση φυσικά είναι ρητορική!
Άλλοι λόγοι που κάνουν μια γάτα να πεινάει συνέχεια περιγράφονται στο σχετικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ.
Και καπως ετσι ολοκληρωνεται η εικόνα της γάτας που τρωει βασικα ξηρα τροφη: ληθαργικη, μονιμως πεινασμενη, παχυσαρκη, ενω πολλες πεθαινουν καθημερινα απο ουρολιθιασεις. Αυτοί οι λόγοι καθιστούν σχεδόν επιτακτική της σίτισης της γάτας μας με μπόλικη υγρή τροφή!
Τώρα, επειδή μου ζητάτε συνέχεια να σας προτείνω ποιοτικές αλλά οικονομικές υγρές τροφές, έχω γράψει ένα άρθρο με τέσσερις αξιόλογες προτάσεις που θα βρείτε εδώ!
Ο Τσίτσος & οι Γάτες της Αυλής
Τέλος να πω ότι ο Τσίτσος κάνει πάντα rotation με 5 brands και παρα πολλές γεύσεις υγρής τροφής για να μη βαριέται, να μην εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο brand (ώστε αν κάτι συμβεί να έχει άλλες επιλογές) και μέσω αυτής της ποικιλίας να αναιρούνται τα επιμέρους μειονεκτήματα της εκάστοτε τροφής! Πχ η εξαιρετική και παρα πολύ οικονομική Bozita έχει τσιμπημένο φώσφορο, οπότε η εναλλαγή της με άλλες καλές υγρές τροφές θα αναιρέσει αυτό το μειονέκτημα (μια και άλλες έχουν πολύ χαμηλότερο φώσφορο, ώστε ο συνολικό φώσφορος που προσλαμβάνει ο Τσίτσος να είναι τελικά μετρημένος). Να πω ότι η βασική του τροφή και μεγάλη αδυναμία αυτούς τους μήνες είναι η εξαιρετική GranataPet που μπορείτε να βρείτε εδώ!
Όσο για τις υπόλοιπες γάτες της αυλής τρέφονται εδώ και 9 μήνες με την εξαιρετική ελληνική barf Voldog και μονο καλά πράγματα έχω δει αυτούς τους 9 μήνες! Μερικά εξ αυτών είναι η εξαφάνιση φαινομένων ρινοτραχειίτιδας και στοματίτιδας, το γεγονός ότι οι γάτες γίνανε μυώδεις, οι 3 FIV γάτες μεταμορφώθηκαν σε “κανονικές” υγιείς γάτες, οι γούνες τους καθάρισαν και γυάλισαν κλπ! Να πούμε εδώ ότι η BARF είναι ουσιαστικά υγρή τροφή μια και περιέχει 60, 65% υγρασία!
Διευκρίνηση για την διαβάθμιση ποιότητας των ξηρών τροφών
Είναι άλλο να τρωει μια γατα μια ξηρα τροφη με 18% υδατανθρακα και αλλο να τρωει μια ξηρα με 35% υδατανθρακα. Και ειναι αλλο να τρωει μια τροφη με 50% φρεσκο κρεας κοτοπουλου και αλλο μια τροφή με κρεαταλευρα και ζωικα υποπροϊόντα (εκ των οποιων 4% ειναι κοτοπουλο)!
Έτσι ακόμη και αν κάποιος επιμένει στην ξηρά τροφή είναι πολύ σημαντικό να επιλέξει τουλάχιστον μια εξαιρετική ξηρά τροφή, πιθανώς grain free (χωρίς σιτηρά), με περιορισμένο υδατάνθρακα και γνωστής προέλευσης συστατικά, υψηλής ποιότητας και βιολογικής αξίας.
Για αυτό το θέμα της προέλευσης των συστατικών ας αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα! Σε πάρα πολλές τροφές αναγράφεται σαν βασικό συστατικό “Κρεατάλευρα και ζωικά υποπροϊόντα”! Οι ετικέτες τέτοιων τροφών είναι εξαιρετικά ασαφείς γιατι νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν κατά βάση αλεσμένα νύχια, οστά κλπ!
Βρείτε τις αγαπημένες μου ποιοτικές ξηρές τροφές ακριβώς ΕΔΩ.

Διευκρίνηση για την μοναδικότητα κάθε γάτας
Κάθε γάτα είναι μοναδική, με το δικό της μεταβολισμό, τις δικές της ιδιαιτερότητες, την δική της κινητικότητα και τις δικές της γενετικές προδιαθέσεις. Οπότε αν και αυτά που αναφέραμε παραπάνω έχουν σπουδαίο νόημα ως μια περιγραφής της γενικοτερης κατάστασης και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την σίτιση αποκλειστικά με ξηρά τροφή, δεν είναι απίθανο μια γάτα να τρέφεται σε όλη της τη ζωή με τζανκ ξηρά τροφή από το σούπερ μάρκετ και να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεραματα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως καλό είναι να αποφύγουμε το άλμα σκέψης “έζησε πολλά χρόνια επειδή έτρωγε τις συγκεκριμένες τζανκ τροφές” που είναι μια άνευ λογικής δήλωση!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σε αυτό το σημείο να επαναλάβω για νιοστή φορά ότι για τα θέματα υγείας της γάτας μας, οι πληροφορίες που δίνονται σε αυτό το σάιτ δεν μπορούν επουδενί να υποκαταστήσουν τον κτηνίατρό σας! Οι πληροφορίες που δίνονται εδώ είναι μόνο για να πάρετε μια πρώτη ιδέα και να είστε αρκετά συνειδητοί στις συζητήσεις σας με τον κτηνίατρό σας!
Διατροφή και δόντια
Να προσθέσω ακόμη οτι παρα πολλοί φέρνετε το επιχείρημα ότι η υγρή τροφή είναι ακατάλληλη για τα δόντια της γάτας, αλλά εδω θα πρεπει να πούμε ότι τόσο η ξηρά όσο και η υγρή τροφή φαίνονται να μην ειναι επαρκεις για την στοματική και οδοντική υγιεινη της γάτας. Για να είμαστε δίκαιοι έχω εντοπίσει έρευνα που δείχνει ότι η φθορά με την υγρή τροφή είναι πιο γρήγορη από ό,τι με την ξηρά τροφή!
Όμως σε κάθε περίπτωσή και οι δυο αυτοί τρόποι επιβαρύνουν την οδοντική και στοματική υγιεινή. Η υγρη τροφη κολλαει ευκολα στα δόντια και η ξηρα εχει παρα πολυ υδατάνθρακα που επικαθεται στα δόντια δημιουργώντας πετρα.
Αντιθετα η ωμη τροφη φαινεται να ειναι μια πολύ καλύτερη περιπτωση για την υγεια των δοντιών (το ωμο κρεας εχει και φυσικα ενζυμα που βοηθουν στην υγεια των δοντιων).
Στον Τσιτσο δοκιμαζω ενα συνδυασμο με βασικη τροφη την υγρη και με 4 κροκετές μια ειδικής dental τροφής που περιέχει “σκόνη” από ένα φύκος! Βρείτε την εδώ! Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά γιατι ενω θαρρω οτι εντοπιζα μια ελαφρα μυρωδια στο στομα του, τωρα δεν μυριζει τιποτα!
Οι 17 γάτες εξω που τρεφονται μονο με barf (ωμη τροφη) από την ελληνικη εταιρεία Voldog δεν εχουν κανενα προβλημα στοματιτιδας/περιοδοντιτιδας, όπως ανέφερα παραπάνω!
Ωστόσο να επισυνάψω και το άρθρο μου με άλλους 4 (εφικτούς) τρόπους για προστασία της στοματικής/οδοντικής υγιεινής των γατών μας! Βρείτε το κάνοντας κλικ εδώ!
Εσείς δίνετε στη γάτα σας μπόλικη υγρη τροφή; Και αν ναι τι μάρκα; Επισυνάψτε μου την ετικέτα της.
15 Απαντήσεις
Καλημέρα Γιώργο μου και Τσίτσο μου.
Ψάχνομαι για να αρχίσω να δίνω και υγρή τροφή στις γάτες μου, 6 ετών πάνω κάτω, η κάθε μια. Κατ’ αρχάς, το μωρό μαθουσάλας Ασόκα, εμφάνισε αλλεργία και μπορεί να είναι η τροφή. Διάβασα για την τροφή που τους έδινα (purina cat chow sterilised) ότι δημιουργεί και αλλεργίες και προκαλεί εμετούς. Είμαι στην αλλαγή της ξηράς του τώρα. Κι αυτή που πήρα, δεν την καλοτρώνε. Πρέπει να είναι και οικονομική για να αντέχουμε τα βάρη.
Άντε και πες να βρω ξηρά και υγρή τροφή να τους δίνω. Να βρω και αναλογίες και να δοκιμάσουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ασόκα, όταν τους βάζω τόνο να φάνε μισή μισή την μικρή κονσέρβα, αφού φάει το μερτικό της, ορμάει από λαιμαργία και στης Σπούκης επειδή η 2η τρώει σταδιακά την τροφή της.
Αν δλδ, τρώει και των 2 τις μερίδες, η μία θα μένει νηστική και η άλλη θα παχαίνει!!!
αντωνια μου! κατ αρχας να πω οτι οι ξηρες τροφες ειναι φριχτα επεξεργασμενες! σου προτεινω φανατικα να γυρισεις σε ποιοτικη υγρη (αν σε παιρνει οικονομικα) !
ΤΟ θεμα του φαγητου , για δυο γατες λυνεται ευκολα, απομονωοντας τις για 10 λεπτακια! Χμ;;;
Ευχαριστώ αγόρια μου για την απάντηση… Θα δω πως θα το χειριστούμε για να βάλουμε και λίγο υγρό στην διατροφή τους. Ο κτηνίατρος μας είπε ότι δεν είναι αλλεργική στην τροφή. Αλλου είδους αλλεργία έχει.
Καλησπέρα, διαβάζω στο σάιτ σου αυτά που γράφεις, είναι όλα πολύ ωραία και σωστά. Εμένα μου ήρθε ένας γάτος στειρωμένος-εμβολιασμένος 2+ ετών τον Νοέμβριο του ’21 και έκτοτε γίναμε φίλοι, μόνο που δεν κοιμάται εδώ, πάει στον ιδιοκτήτη του. Τον ταίζω καθημερινά δυστυχώς κονσέρβα από σούπερ μάρκετ και ξηρή friskies, που είδα ότι του έβαλαν πολύ βάρος, από 6.0 κιλά που ήταν έγινε 6.7 και του μείωσα λίγο τις τροφές και του δίνω τόνο σε νερό, σπιτικό μπιφτέκι και έπεσε στα 6.5, αλλά νιώθω λίγο άσχημα γιατί φοβάμαι μήπως στο τέλος πάθει τίποτα, από τις τροφές του σούπερ μάρκετ. Ναι μεν δεν είναι δικός μου γάτος αλλά είναι πολλές ώρες σε μένα[8-10 ώρες] οπότε είναι ”σαν” δικός μου και πρέπει να τον φροντίσω. Το θέμα είναι αν του πάρω την Carnilove θα την φάει? Γιατί διαβάζω σχόλια στο Σκρούτζ ότι δύσκολα την τρώνε οι γάτες[μάλλον έχουν συνηθίσει τις σαβούρες των σούπερ μάρκετ γι αυτό και τους είναι δύσκολο το καθαρό και αγνό προιόν]. Επίσης σκέφτομαι εκτός της Carnilove να του πάρω και φακελάκια Bozita, βλέπω όμως ότι έχουν και ένα ”κόστος”, δλδ συνολικά θα βγαίνουν 2-3 φορές πάνω τα έξοδα. Ευτυχώς δεν χρειάζεται άμμο, υπάρχει κήπος και πάει και ενεργείται, δεν έχει θέμα με αυτό. Παρατηρώ ότι πότε πότε φταρνίζεται ίσως να είναι και αλλεργικός σε κάτι.
Έξω στην βεράντα έχω βάλει ένα μεγάλο μπώλ νερό και ξηρή[ναι την friskies μην με μαλώσεις] και έρχονται κάθε μέρα άλλες δύο και τρώνε[η μία θυληκιά στειρωμένη ευτυχώς 4.7 κιλά την ζύγισα] ο άλλος μη στειρωμένος, και πότε πότε και άλλα ίσως αδέσποτα της γειτονιάς.
Τι πρέπει να κάνω? Να πάρω ”καλή” τροφή για όλα? Νομίζω το 6κιλο θα φτάσει για 1.5 μήνα περίπου για 1 γάτο + 2 που έρχονται εξτρά… Και αντί να του δίνω κονσέρβα του σούπερ μάρκετ, να τρώει μισό ζελέ Bozita των 370γρ και ότι άλλο του δώσω πχ ψάρι, κρέας κτλ
Θα ήθελα την γνώμη σου έθεσα αρκετά θέματα..
Καλησπέρα, ξαναποστάρω πάλι για το ίδιο θέμα, πήρα την Carnilove που προτίνεις από Gatoskilo και έβαλα στα γατιά που έρχονται σε μένα, ο ένας που είναι μαζί μου συνέχεια(ο Θεμιστοκλής) δεν την θέλει καθόλου, όπως σου έγραψα έτρωγε μέχρι εχθές Friskies και κονσέρβες του σ.μάρκετ, οπότε ίσως να χρειάζεται χρόνο η μετάβαση δεν ξέρω, μίλησα με Gatoskilo και μου είπαν να κάνω υπομονή, τα άλλα δύο που έρχονται την τρώνε με πολύ όρεξη μάλιστα φωνάζουν έντονα να τους δώσω, μάλλον έχουν ξετρελαθεί… Θα βάλω στο πρόγραμμα και ζελέ Bozita σιγα σιγά να τους φτιάξω ένα πρόγραμμα.
Αν εγώ για μένα θέλω καλής ποιότητας φαγητό, πχ ψητό κοτόπουλο με καστανό ρύζι ή ψάρι στον ατμό με βραστό καλαμπόκι, τότε και τα γατάκια να τρώνε κάτι υγιεινό. Θέλω την άποψη σου, ευχαριστώ πολύ.
Τα ονόματα των γατιών είναι ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ(χρώμα τζίντζερ με γλυκό μουσουδάκι), που τον έχω σαν παιδί μου και η αδελφή του η ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ(χρώμα άσπρο μαύρο) και ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ(επίσης χρώμα τζίντζερ με πολύ μεγάλα μάτια).
πωπω αργησα να δω τα μηνυματα σου! αυτες οι τροφες (μποζιτα καρνιλοβ ειναι εξαιρετικες) αλλα ναι το κοστος ανεβαινει δυστυχως! Καταφερες να πεισεις τον θεμιστοκλη να φαει την καρνιλοβ?
γειά σας! εμένα η γατούλα μου είναι 1 έτους,την έχω από 10 ημερών.
της δίνω πολύ καλη ξηρή τροφη χωρίς σιτηρά και της δίνω μία φορά την εβδομάδα υγρή τροφη.
πρέπει να της δίνω πιο πολλές φορές υγρη;; κάθε μερα;;αυτό δν έχω καταλάβει.
ευχαριστώ
για μενα ξεκαααθαρα ναι (αρκει να ειναι ποιοτικη υγρη τροφη)
Εγώ έχω δύο αρσενικά το ένα τριών χρόνων και το άλλο ενάμιση χρόνων.Τους δίνω ξηρη τροφή happy cat που μου την έχει συστήσει η κτηνίατρος ότι είναι καλή. ( Πάντως θα πρέπει να είναι καλύτερη απ’αυτήν που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ.) Μια φορά την εβδομάδα τους δίνω υγρή τροφή που λέγεται Leonardo σε φακελάκια από pet shop. Επίσης μια φορά την εβδομάδα τους δίνω λίγο ψάρι ψητό τους το διαλέγω από το δικό μου να μην έχει κόκκαλα και χωρίς πολλά άλατια επάνω (φυσικά να μην έχει λάδι η λεμόνι επάνω τελείως καθαρό) γιατί έχω παρατηρήσει ότι τους αρέσει και οπότε υπάρχει ψάρι στο σπίτι κάνουν σαν τρελά 😀 κάποιες φορές πάλι τους βράζω κοτόπουλο στήθος ανάλατο και μπιφτέκι χωρίς αλάτι και οτιδήποτε άλλο μέσα. Μόνο ανακατεύω κιμά και λίγο ψύχα ψωμί και τους το ψήνω. Αν και ο μικρός μου προτιμά περισσότερο την ξηρή τροφή από δύο μηνών που ήτανε αυτό έχω παρατηρήσει. Πιστεύετε είναι εντάξει αυτά; Θα ήθελα την γνώμη σας 🙂
Ευχαριστώ!
Γεια σου Θεώνη! Καλα ειναι ολα αυτα και η λεοναρντο καλουλα αν θυμαμαι ειναι αλλα πιο ακριβή απο άλλες – αν θες τσεκ τις προτασεις μου στο αρθρο. Επίσης τα φαγητα αυτα που τους δινεις ειναι μια χαρα. Οσο λιγοτερο ξηρα και οσο περισσοτερο υγρη τόσο το καλύτερο!
Καλησπέρα,
ο ένας γάτος μου είναι πολύ φοβικός και παρουσιάζει συμπτώματα κυστίτιδας όποτε στρεσάρεται. Τρέφεται κατά βάση με ξηρά τροφή, αλλά προσπαθώ δύο φορές τη μέρα να του δίνω και υγρή τροφή. Το πρόβλημα είναι ότι τρώει μόνο τις λεγόμενες “junk food” κονσέρβες, πχ felix. Είναι προτιμότερο να μείνει μόνο στην ξηρά τροφή, ή να πάρει έστω αυτή την κονσέρβα για την έξτρα ενυδάτωση;
Δεν εχει καμια ιδιαιτερη βαρυτητα η άποψή μου, ο κτηνιατρος σου ισως να μπορει να απαντησει με μεγαλυτερη ασφαλεια. Εμενα με ενδιαφερει παρα πολυ να ενυδατωνεται σωστα η γατα, για νεφρα παχυσαρκια και χιλια δυο αλλα. Οποτε μαλλον θα δίνα ακομη και φελιξ
Ο κτηνίατρος είναι της άποψης όχι junk food, κατά βάση ξηρά τροφή ειδική. Απλά επειδή άπειρες φορές έχω ακούσει δυστυχώς κτηνιάτρους, σε νόσους κατώτερου ουροποιητικού να κόβουν εντελώς τις κονσέρβες (κάτι που θεωρώ τραγικό), κι επειδή κι εγώ από τα όσα έχω διαβάσει και ψάξει, έχω καταλήξει στο πόσο σημαντική είναι η έξτρα ενυδάτωση που προσφέρει η υγρή τροφή, προτίμησα να δίνω έστω κι αυτή από το τίποτα.
Καλησπέρα! Είμαι πολλά χρόνια σκυλομαμά και μόλις πρόσφατα έσωσα και υοθέτησα ένα νεαρό ενήλικο θυλικό γατάκι. Θυμάμαι τα βασικά αναζήτησης συστατικών τροφής για σκύλους και στις αρχές είχα δοκιμάσει πολλά για να διαπιστώσω ότι ακόμα και μια καλύτερη ποιοτικά τροφή μπορεί να μη “κάτσει καλά” στο ζώο. Για τη γάτα καταλήξαμε σε μια ‘μέση’ τροφή με τα κάτωθι χαρακτηριστικά:
Σύνθεση: Αφυδατωμένη πρωτεΐνη κοτόπουλου (31%), αραβόσιτος (25%), πράσινο μπιζέλι, ζωικό λίπος (κοτόπουλο), πρωτεΐνη αφυδατωμένου σολομού (4%), λευκό ρύζι (4% πολτός τεύτλων, μέταλλα, εκχύλισμα ζύμης (φυσική πηγή MOS και βήτα – γλυκάνες, 0,5%), λάδι σολομού, ξηρή ζύμη ζυθοποιίας, πρωτεΐνη αφυδατωμένης γαρίδας, αποξηραμένα κράνμπερι, εκχύλισμα Yucca .
Αναλυτικά συστατικά: Ακατέργαστες πρωτεΐνες 32,0%, ακατέργαστες λιπαρές ουσίες 14,0%, ακατέργαστες ίνες 3,0%, ανόργανες ύλες 7,5%, υγρασία 6,0%, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα 0,4%, ωμέγα 6 λιπαρά οξέα 1,8%, ασβέστιο (Ca) 1,4%, φώσφορο (P) 0,09%, μαγνήσιο (Mg) 0,08%. Πρόσθετα( ανά Kg) Βιταμίνες Α: 30.000 IU Βιταμίνη D3: 1.300 IU Βιταμίνη Ε: 100 mg Νιασίνη: 40 mg Αμινοξέα: Ταυρίνη: 1.500 mg, DL-Μεθειονίνη: 5.000 mg Ιχνοστοιχεία: Σίδηρος (άνυδρο ιωδιούχο ασβέστιο): 1,5 mg Χαλκός (πενταϋδρίτης θειικού χαλκού): 10,0 mg / Μαγγάνιο (μονοένυδρο θειικό μαγγάνιο): 5,0 mg / ψευδάργυρος (μονοένυδρο θειικό ψευδάργυρο): 100,0 mg / 125,0 mg / σελήνιο (σεληνίτης του νατρίου): 0,2 mg Μεταβολιστέα ενέργεια (kcal / kg): 3,706
Υπάρχει κάτι που χτυπάει πολύ άσχημα στα παραπάνω?
καλως την. εμενα μου χτυπαει ασχημα η αφυδατωμενη πρωτεϊνη κοτοπουλου (ουτε καν αφυδατωμενο κρεας δλδ – κατι που σημαινει διπλα και τριδιπλα σταδια επεξεργασιας) και το ~37% δυσπεπτου υδατανθρακα. Βεβαια ολα σχετιζονται και με την τιμη