Όταν η γάτα δεν τρώει

SOS: Έρευνα συνδέει την ξηρά τροφή με την δημιουργία θανατηφορών ουρόλιθων στρουβίτη

Καλημέρα με ένα σούπερ σημαντικό θέμα, αν με ρωτάτε. Έχω γράψει πάρα πολλά κείμενα για την σημασία της διατροφής των γατών σε σχέση με την υγεία τους. Εδώ και 1.5 χρόνο που παρακολουθώ στενά τι συμβαίνει με τις γάτες στην Ελλάδα έχω παρατηρήσει ένα σοκαριστικό αριθμό γατών να υποφέρουν από ουρολιθιάσεις, ενώ πάρα πολλές από αυτές δεν τα κατάφεραν και πέθαναν. Επίσης είναι σοκαριστικό ποσο καθολική είναι στην Ελλάδα η προτίμηση στην ξηρά τροφή (κροκέτες) για τη διατροφή των γατών μας. 

Επίσης υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικά στοιχεία:

 1.  
 1. Η φυσική διατροφή της γάτας είναι μικρά ζουμερά θηράματα με μπόλικη υγρασία (70%), μπόλικη πρωτεϊνη και λιγοστό μισοχωνεμένο υδατάνθρακα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το ξερό πράγμα που ταϊζουμε τις γάτες μας!
 2. Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό το καταστροφικό πράγμα για τις γάτες έκανα μπόλικες σφυγμομετρήσεις για την διατροφή των γατων σε σχέση με προβλήματα στο ουροποιητικό και όλες έδειχναν πολύ μεγαλύτερη συχνότητας εμφάνισης προβλημάτων στο ουροποιητικό σε γάτες που τρέφονταν αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά με ξηρά τροφή! 

Όλα τα παραπάνω με οδηγούσαν στην υποψία ότι το γεγονός ότι τόσες πολλές γάτες στην Ελλάδα (όπου η ξηρά τροφή είναι Must) υποφέρουν και πεθαίνουν από ουρολιθιάσεις (και άλλα προβλήματα του ουροποιητικού) οφείλεται κατά πολύ στην επιλογή της ξηράς τροφής για την βασική διατροφή της γάτας. Σε αυτό το σημείο θα σας ζητήσω να διαβάσετε και ετούτο το πολύ διαφωτιστικό (κατά τη γνώμη μου) άρθρο: Διατροφή, Παχυσαρκία και Ουρολιθιάσεις – Αναζητώντας το ισοζυγίο της ευζωίας!

Ωστόσο όλοι οι παραπάνω συνειρμοί δεν είχαν και 

την επιβεβαίωση μιας επιστημονικής έρευνας… 

… μέχρι που προχτές υπέπεσε στην αντίληψή μου η επιστημονική μελέτη που μπορείτε να βρείτε εδώ. Σε αυτήν τα ευρήματα  συνδέουν στενά την ξηρά τροφή με την δημιουργία λίθων στρουβίτη (ουρόλιθων). Η έρευνα είχε ως εξής: 18 αρσενικές γάτες τράφηκαν με διαφορετικές δίαιτες:

 

Δείγματα ούρων πάρθηκαν από τις 18 γάτες και μετρήθηκε το pH και ελέγχθηκαν τα δείγματα για παρουσία λίθων στρουβίτη. 

Ευρήματα

Παρατηρήθηκε ότι στα δείγματα από γάτες που έτρωγαν υγρή τροφή το pH ήταν 5.8 και δεν σχηματιζόταν ουρόλιθοι στρουβίτη. Όταν το pH του δείγματος ανέβηκε με τεχνητό τρόπο στο 7.0 και το δείγμα ελέγχθηκε ξανά για την δημιουργία κρυστάλλων στρουβίτη βρέθηκε ότι το 46% των δειγμάτων πλέον είχε κρυστάλλους στρουβίτη. 

Επίσης παρατηρήθηκε ότι στα δείγματα από γάτες που έτρωγαν ξηρά τροφή το pH ήταν 7.55 και 78% των δειγμάτων εμφάνιζαν κρυστάλλους στρουβίτη!!! 

Τέλος διαπιστώθηκε ότι στα δείγματα από γάτες που τράφηκαν με ξηρά τροφή και 1.6% χλωριούχο αμμώνιο το pH των ούρων ήταν στο 5.97 και μόλις 9% παρουσίασαν κρυστάλλους στρουβίτη!  Μεταβάλλοντας το pH σε 7.0 όλα τα δείγματα εμφάνισαν κρυστάλλους στρουβίτη! 

Ακόμη βρέθηκε ότι η συνολική πρόσληψη νερού (από την τροφή και από υγρό-σκέτο νερό) στις γάτες που έτρωγαν υγρή τροφή  ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στις άλλες δύο ομάδες γατών, αν και το σκέτο νερό που έπιναν οι γάτες που έτρωγαν ξηρά τροφή ήταν περισσότερο! Αν αναρωτιέστε πόσο νερό πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως η γάτα σας για να είναι επαρκώς ενυδατωμένη κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ.

Επιστρέφοντας στην έρευνα να πούμε ότι μετρήθηκε και η πρόσληψη μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου (στοιχεία που όλα συμμετέχουν στη δημιουργία κρυστάλλων οξαλικου ασβεστίου και στρουβίτη) στις γάτες που έτρωγαν ξηρά τροφή ήταν μεγαλύτερη από ότι στις γάτες που έτρωγαν υγρή τροφη.

Συμπεράσματα

Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι αυτό που φαινόταν ως ενα εύλογο εμπειρικό συμπέρασμα  (ότι συνδέεται η ξηρά τροφή με την δημιουργία κρυστάλλων στρουβίτη) επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που σας παρουσίασα. Η υγρή τροφή φαίνεται ότι δημιουργεί συνθήκες που δεν ευνοούν την δημιουργία ουρόλιθων στρουβίτη ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την καλύτερη ενυδάτωση της γάτας, με τεράστιες ευεργετικές συνέπειες

Επίσης φαίνεται να υπάρχει πολύ μεγάλη συσχέτιση του pH με την δημιουργία ή όχι κρυστάλλων στρουβίτη. Το όξινο pH δεν ευνοεί τη δημιουργία κρυστάλλων στρουβίτη, ενώ όσο γίνεται πιο αλκαλικό οι κρύσταλλοι εμφανίζονται όλο και περισσότερο. Ωστόσο ακόμη και σε παρόμοιο pH τα δείγματα απο γάτες που κατανάλωναν υγρη τροφή παρουσιάζουν πολύ πιο σπάνια κρυστάλλους στρουβίτη από δείγματα γατών που κατανάλωναν ξηρά τροφή.

Να υπογραμμίσω κλείνοντας οτι την επόμενη φορά που ο κτηνίατρός σας θα σας πει “δεν πρέπει να δίνεις υγρή τροφή στη γάτα γιατί θα πίνει λιγότερο νερό” θυμηθείτε τούτη την έρευνα!

Νομίζω ότι πλέον κατανοούμε την σημασία επιλογής μιας υγρής τροφής για την υγεία και ευζωία της γάτας μας – τουλάχιστον όσον αφορά τον κίνδυνο των ουρόλιθων. Εδώ να πω ότι η ποιοτικη υγρή τροφή με τα μεγαλύτερα ποσόστα υγρασίας που έχω συναντήσει είναι η Bozita Chunks in Jelly (83% υγρασία)! Μπορείτε να την αποκτήσετε κάνοντας κλικ εδώ και μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική μου κριτική σε αυτήν εδώ!

Επίσης, μια και ο φώσφορος συχνα ενοχοποιείται για την δημιουργία προβλημάτων στο ουροποιητικό (συμπεριλαμβανομένων των ουρολιθιάσεων) θα ήθελα να σας προτείνω να δοκιμάσετε και μια εξαιρετικά οικονομική υγρή τροφή με πολύ χαμηλό φώσφορο (0.2% ή 0,90% επί ξηρής μάζας), την φοβερή Nuevo Adult, που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!

Αν θέλετε να δείτε και τις υπόλοιπες προτάσεις μου για τις καλύτερες υγρές τροφές γάτας κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

5 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα!
  Αν η ξηρή τροφή έχει τη σήμανση URINARY εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τιυς στειρωμένους γάτους;

 2. Νομίζω ότι δεν ισχύει εκατό τής εκατό.Αρχικα έχω γάτο με την νόσο του κατώτατου ουροποιητικού έχω δοκιμάσει τα πάντα . αποτοξίνωση καθαρισμό νεφρών με βότανα ειδικά για γάτα τροφή cd υγρή τροφή τροφή χωρίς γλουτένη υγρή τροφή υγρή για στειρωμένα μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων της brit την φαρμακευτική για στρουβιτη τής Brit η γκραμπερι σέ uropet συμπληρώματα διατροφής κάνει και η η so ή sd αντίστοιχα είτε ξηρή είτε υγρή είναι η καλύτερη κυρίως η ξηρή διότι πίνει αρκετό νερό . ενώ παράλληλα τού κάνω πάντα αγωγή με αστραγάλους ωμέγα ζωτικά λιπαρά φρούτα ειδικά για αυτόν τίς βιταμίνες πού χρειάζεται γιατί έχει καί fip και μανιτάρια maitake corticept σιταροχορτο q10 .η διατροφή των ζώων είναι οι χειρότερες.δυστιχως. εάν υπάρχει τρόπος να μπορούσαμε νά έχουμε πλήρη τροφή και σωστή φυσική τότε θά μιλάγαμε με άλλα δεδομένα.

  1. Νάγια εύγε για την τοσο μεγαλη αφοσίωση σου στη γατούλα σου!! Φυσικά και δεν υπάρχει 100% σε αυτα τα πράγματα. Ωστόσο και η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε οτι γάτες που έτρωγαν ξηρά τροφή προσλάμβαναν λιγότερο νερό συνολικά και η πορεία εξέλιξης του είδους της γάτας είναι τέτοια που προσλαμβάνουν το περισσότερο νερό τους από την τροφή τους. Ωστόσο γι’ αυτό που λες για τον γατουλη σου, οτι πινει περισσοτερο νερο οταν τρωει ξηρα, εχεις υπολογισει την συνολικη ποσοτητα νερου που παιρνει (συνυπολογιζοντας οτι η υγρη τροφη εχει 70-85% υγρασία);

   Θελω ομως να μου πεις αν γνωρίζεις αν ειναι σωστες οι δυο παρακάτω δηλώσεις
   – Η ξηρά τροφή απεχει πολύ περισσότερο από την υγρή τροφή σε σχέση με την φυσική διατροφή της γάτας λόγω απουσίας νερού.
   – Και επίσης τα προβλήματα στο ουροποιητικο (ουρολιθιασεις – που προκαλουν και νοσο του κατωτερου ουροποιητικου) είναι πιο δυσκολο να εμφανιστουν αν η γατα ειναι σωστα ενυδατωμενη (αραιωμενα ουρα, δυσκολια δημιουργιας ουρόλιθων).

   Επειδή έχω κενά γνώσης, ό,τι μπορείς να συμπληρώσεις είμαι όλος αυτιά.
   ΥΓ: Ξαναλέω, συμφωνώ απόλυτα ότι δεν υπαρχει τίποτα 100% σίγουρο

 3. Καλημέρα! Σας ακολουθώ καιρό!
  Έχω μια 15 χρόνη κούκλα που έχει κάνει εμφανίσει λίθους στο παρελθόν και λέω μα δοκιμάσω τη Bozita! Μέχρι τώρα δίνω ξηρή μαζί κ με κονσερβουλες υγρές!
  Είναι οκ η bozita για τόσο ενήλικη γάτα?
  Ευχαριστώ!

  1. Όχι, μην δωσεις μποζιτα καλυτερα βιβιαν, εκτος αν την δωσεις μαζι με 3 4 αλλες υγρες με χαμηλοτερο φωσφορο ωστε ο μεσος ορος να πεσει – η μποζιτα εχει τσιμπημενο φωσφορο και δεν την δινω μονη της σε μια γατα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *