Αφιέρωμα: Υγρή Τροφή

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

.. γράφει η Κατερίνα Μαρτίνη και ο Χόρχε Κάπα

Η υγρή τροφή συχνά παρεξηγείται είτε ως μια παχυντική τροφή είτε ως μια τροφή χωρίς θρεπτική αξία  που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως λιχουδιά. Εδώ θα μάθουμε τα πάντα για την υγρή τροφή και θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την αξία της

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της υγρής τροφής σε σχέση με την ξηρά;

 • Είναι πιο ακριβή (βρείτε ιδέες για περιορισμό του κόστους σίτισης εδώ)
 • Μπορεί να χαλάσει πιο εύκολα και απαιτεί ψύξη μετά το άνοιγμα
 • Έχει λιγότερη ενέργεια από την ξηρά (υποτετραπλάσια)
 • Έχει περιεκτικότητα 70 με 85% σε υγρασία
 • Έχει ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες συνήθως και λιγότερο λίπος από την ξηρά τροφή
 • Αν και σε αρκετές υγρές τροφές αναφέρεται ότι είναι πλήρεις είναι αρκετά δημοφιλής η ιδέα ότι μια υγρή τροφή δεν μπορεί να είναι πλήρης – αυτό διαψεύδεται από το γεγονός  ότι στο εξωτερικό η υγρή τροφή χρησιμοποιείται ευρέως ως η βασική τροφή για τη σίτιση μιας γάτας χωρίς προβλήματα!
 • Τα ποσό πρωτεϊνών της κυμαίνονται από 7.5 – 14%
 • Οι υγρές τροφές δεν έχουν περισσότερα συντηρητικά από τις ξηρές. Το πόσο συντηρητικών πιο πολύ εξαρτάται από την ποιότητα (τόσο της υγρής όσο και της ξηράς τροφής). 

Γιατί η προσθήκη υγρής τροφής είναι ωφέλιμη για τη γάτα;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι οι οικόσιτες γάτες προέρχονται από την αφρικάνικη αγριόγατα της ερήμου! Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες είναι ζώα ανθεκτικά σε ξηρό περιβάλλον. Η σωστή ενυδάτωσή του προγόνου της (που είναι απαραίτητη για την υγιή νεφρική λειτουργία) βασιζόταν κυρίως στην ποσότητα νερού που υπήρχε στη λεία της.

Στην οικόσιτη γάτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η οικόσιτη γάτα δεν τρέφεται με θηράματα και βασίζεται στην ξηρά τροφή για τη σίτισή της. Μια ξηρά τροφή που περιέχει αρκετή πρωτεϊνη και υδατάνθρακα (από σιτηρά συνήθως) και ελάχιστη υγρασία (μόλις 10%) δεν είναι κατάλληλη για τη βασική διατροφή της γάτας σας γιατί από τη μια το ζώο δεν ενυδατώνεται (κάτι που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα) ενώ λόγω της αυξημένης ποσότητας υδατάνθρακα που δεν πέπτεται σωστά στα αιλουροειδή συμβαίνουν δυσπεψίες που προκαλούν στη συνέχεια εμμέσως παχυσαρκία και μπορούν να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη ο οποίος επίσης συνδέεται με προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος!

Γι’ αυτό η σίτιση με υγρή τροφή (αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με ξηρά τροφή) επιβάλλεται καθώς εξασφαλίζει καλύτερη ενυδάτωση και αραιότερα ούρα μειώνοντας τους κινδύνους ασθενειών του ουροποιητικού και την αποφυγή δυσπεψιών (μια και οι υγρές τροφές έχουν ελάχιστο υδατάνθρακα)!

Συμπερασματικά λοιπόν το ιδανικό θα ήταν αν δεν είμαστε αρκετά τολμηροί να στραφούμε στην αποκλειστικά στην υγρή τροφή μπορούμε να προσφέρουμε ίσες θερμίδες από την υγρή και την ξηρά τροφή στην καθημερινή διατροφή της γάτας. Είναι καλό επίσης να μην αναμειγνύουμε την ξηρα και την υγρή τροφή. Φυσικά επίσης φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμο πάντα φρέσκο, καθαρό νερό για έξτρα ενυδάτωση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να συζητήθούν με τον κτηνίατρο μας, κάνοντας ωστόσο βέβαιο ότι οι απαντήσεις του είναι κατανοήτες και σας καλύπτουν πλήρως.

Πως να επιλέξω την ιδανική υγρή τροφή για τη γάτα μου

 • Να έχει υψηλή πρωτεϊνη: Το πρώτο συστατικό να είναι η ζωϊκή πρωτεϊνη και να μην αναφέρεται ως “υποπροϊον” ή ως “γεύμα κρέατος”
 • Να έχει ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες: Τα σιτηρά και το ρύζι ή η σόγια μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης) και να προκαλέσουν αύξηση του βάρους! Προτιμήστε υγρές τροφές που παίρνουν υδατάνθρακα (αν έχουν) από φρούτα και λαχανικά
 • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τουλάχιστον 70% ή και παραπάνω
 • Να αναφέρονται όλα τα συστατικά και τα ποσοστά τους

Επίσης για να διαλέξετε την ιδανική υγρή τροφή για τη γάτα σας πρέπει να απαντήσετε και στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Για ποια ηλικία γάτας προορίζεται η υγρή τροφή: Προσέξτε αν πρόκειται για ανήλικη ή ενήλικη γάτα, για στειρωμένη ή όχι, ή για κάποια άρρωστη γάτα που χρειάζεται ειδική τροφή για παθήσεις
 • Ποιο είναι το καθαρό της βάρος; Για να  συγκρίνετε δυο υγρές τροφές οικονομικά βεβαιωθείτε ότι αναφέρονται στην ίδια ποσότητα τροφής διαφορετικά ανάγετε το κόστος στην ίδια ποσότητα για να έχετε συγκρίσιμα μεγέθη! 

Ποια είναι η υγρή τροφή που έχει επιλέξει ο Τσίτσος;

Κλείνοντας να πούμε ότι ο Τσίτσος μετά από δοκιμές πολλών υγρών τροφών έχει αγαπήσει ιδιαίτερα τις διάφορες γεύσεις της Bozita Chunks in Jelly που αποτελεί μια εξαιρετική grain free (χωρίς σιτηρά) τροφή με 92% κρέας εγνωσμένης προέλευσης (!!) και 83% υγρασία που τον βοηθάει για τη σωστή ενυδάτωση και τον κορεσμό της πείνας, ενώ είναι η πιο οικονομική υγρή τροφή υψηλής ποιότητας που έχει εντοπίσει.

Για να γνωρίσετε τις υπόλοιπες προτεινόμενες υγρές τροφές του Τσίτσου κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακόμη δεν με κάνατε Follow στο Facebook; Ποτέ δεν είναι αργά!