Αφιέρωμα: Υγρή Τροφή για γάτες

.. γράφει η Κατερίνα Μαρτίνη και ο Χόρχε Κάπα

Η υγρή τροφή συχνά παρεξηγείται είτε ως μια παχυντική τροφή είτε ως μια τροφή χωρίς θρεπτική αξία  που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως λιχουδιά. Εδώ θα μάθουμε τα πάντα για την υγρή τροφή για γάτες και θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την αξία της

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της υγρής τροφής για γάτες σε σχέση με την ξηρά;

 • Είναι πιο ακριβή (βρείτε ιδέες για περιορισμό του κόστους σίτισης εδώ)
 • Μπορεί να χαλάσει πιο εύκολα και απαιτεί ψύξη μετά το άνοιγμα
 • Έχει λιγότερες θερμίδες από την ξηρά (περίπου υποτετραπλάσια)
 • Έχει περιεκτικότητα 70 με 85% σε υγρασία
 • Έχει από λίγους ως καθόλου υδατάνθρακες και αναλογικα περισσότερο λίπος και πρωτεϊνη από την ξηρά τροφή
 • Αν και σε αρκετές υγρές τροφές αναφέρεται ότι είναι πλήρεις είναι αρκετά δημοφιλής η ιδέα ότι μια υγρή τροφή γενικά δεν μπορεί να είναι πλήρης – αυτό διαψεύδεται από το γεγονός  ότι στο εξωτερικό η υγρή τροφή χρησιμοποιείται ευρέως ως η βασική τροφή για τη σίτιση μιας γάτας χωρίς προβλήματα! Το ίδιο επιβεβαιώνω και εγώ, μια και ο Τσιτσάρας τρέφεται τους τελευταίους μήνες με πλήρη υγρή τροφή. 
 • Τα ποσό πρωτεϊνών της κυμαίνονται από 7.5 – 12%
 • Οι υγρές τροφές δεν έχουν περισσότερα συντηρητικά και ζάχαρη από τις ξηρές. Το πόσο συντηρητικών πιο πολύ εξαρτάται από την ποιότητα (τόσο της υγρής όσο και της ξηράς τροφής). Υπάρχουν υγρές τροφές με μηδενικά συντηρητικά και ζάχαρη

Γιατί η προσθήκη υγρής τροφής είναι ωφέλιμη για τη γάτα;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι οι οικόσιτες γάτες προέρχονται από την αφρικάνικη αγριόγατα της ερήμου! Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες είναι ζώα ανθεκτικά σε ξηρό περιβάλλον. Η σωστή ενυδάτωσή του προγόνου της (που είναι απαραίτητη για την υγιή νεφρική λειτουργία) βασιζόταν κυρίως στην ποσότητα νερού που υπήρχε στη λεία της.

Στην οικόσιτη γάτα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η οικόσιτη γάτα δεν τρέφεται με θηράματα και βασίζεται στην ξηρά τροφή για τη σίτισή της. Μια ξηρά τροφή που περιέχει αρκετή πρωτεϊνη και υδατάνθρακα (από σιτηρά συνήθως) και ελάχιστη υγρασία (μόλις 10%) δεν είναι κατάλληλη για τη βασική διατροφή της γάτας σας γιατί από τη μια το ζώο δεν ενυδατώνεται  επαρκώς (κάτι που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα) ενώ λόγω της αυξημένης ποσότητας υδατάνθρακα που δεν πέπτεται σωστά στα αιλουροειδή συμβαίνουν δυσπεψίες που προκαλούν ληθαργικότητα και στη συνέχεια εμμέσως παχυσαρκία και μπορούν να οδηγήσουν σε σακχαρώδη διαβήτη ο οποίος επίσης συνδέεται με προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος!

Γι’ αυτό η σίτιση με υγρή τροφή (αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με ξηρά τροφή) επιβάλλεται καθώς εξασφαλίζει καλύτερη ενυδάτωση και αραιότερα ούρα μειώνοντας τους κινδύνους ασθενειών του ουροποιητικού και την αποφυγή δυσπεψιών (μια και οι υγρές τροφές έχουν ελάχιστο υδατάνθρακα)!

Συμπερασματικά λοιπόν το ιδανικό θα ήταν αν δεν είμαστε αρκετά τολμηροί να στραφούμε στην αποκλειστικά στην υγρή τροφή μπορούμε να αυξήσουμε δραματικά την ποσότητα υγρής τροφής – πχ να προσφέρουμε ίσες θερμίδες από την υγρή και την ξηρά τροφή στην καθημερινή διατροφή της γάτας. Φυσικά επίσης φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμο πάντα φρέσκο, καθαρό νερό για έξτρα ενυδάτωση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να συζητήθούν με τον κτηνίατρο μας, κάνοντας ωστόσο βέβαιο ότι οι απαντήσεις του είναι κατανοήτες και σας καλύπτουν πλήρως.

Πως να επιλέξω την ιδανική υγρή τροφή για τη γάτα μου

 • Να έχει υψηλή πρωτεϊνη: Το πρώτο συστατικό να είναι η ζωϊκή πρωτεϊνη και να μην αναφέρεται ως “υποπροϊον” ή ως “γεύμα κρέατος” – υπάρχουν μάλιστα υγρες τροφές που περιέχουν μεχρι και 98.8% ζωικά συστατικά, τροφές πλήρως εναρμονισμένες με τις διατροφικές ανάγκες της αποκλειστικά σαρκοφάγας γάτας, όπως η περίφημη καινούρια Wellness Core 98% την οποία ανυπομονώ να δοκιμάσω! 
 • Να έχει ελάχιστους ως καθόλου υδατάνθρακες: Τα σιτηρά και το ρύζι ή η σόγια μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης) και να προκαλέσουν αύξηση του βάρους! Προτιμήστε υγρές τροφές που παίρνουν υδατάνθρακα (αν έχουν) από φρούτα και λαχανικά
 • Να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τουλάχιστον 70% ή και παραπάνω
 • Να αναφέρονται όλα τα συστατικά και τα ποσοστά τους
 • Να είναι πλήρης (αναγράφεται στην ετικέτα) αν πρόκειται να κάνετε αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή
 • Να μην έχει συντηρητικά και ζάχαρη

Σε ετούτο το σημείο να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι παρόλα αυτά πολλοί αρνείστε να εγκαταλείψετε την ξηρά τροφή και δεν είμαι εγώ που θα σας κρίνω γι’ αυτό. Αν λοιπόν επιλέξετε μια ξηρά τροφή επιλέξτε τουλάχιστον μια με ποιοτική συσταση, ξεκάθαρη ετικέτα, περιορισμένο υδατάνθρακα (άρα μοιραία grain free) και μπόλικη ζωική πρωτεϊνη! Βρείτε τις προτάσεις του Τσίτσου για τις καλύτερες τροφές για στειρωμένες γάτες στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ας κλείσουμε την παρένθεση και ας επιστρέψουμε στην υγρή τροφή Για να διαλέξετε την ιδανική υγρή τροφή για τη γάτα σας πρέπει να απαντήσετε και στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Για ποια ηλικία γάτας προορίζεται η υγρή τροφή: Προσέξτε αν πρόκειται για ανήλικη ή ενήλικη γάτα, για στειρωμένη ή όχι, ή για κάποια άρρωστη γάτα που χρειάζεται ειδική τροφή για παθήσεις
 • Ποιο είναι το καθαρό της βάρος; Για να  συγκρίνετε δυο υγρές τροφές οικονομικά βεβαιωθείτε ότι αναφέρονται στην ίδια ποσότητα τροφής διαφορετικά ανάγετε το κόστος στην ίδια ποσότητα για να έχετε συγκρίσιμα μεγέθη! 

Ποιες είναι οι υγρές τροφές που έχει επιλέξει ο Τσίτσος;

Κλείνοντας να πούμε ότι ο Τσίτσος στα πλαίσια της προσπάθειας να βιώνει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα (environmental enrichment – μάθετε περισσότερα ΕΔΩ) ώστε να μη βαριέται εναλλάσσει πολλές υγρές τροφές που όλες πληρούν τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω (υψηλή ποσότητα ζωικής πρωτεϊνης, ξεκάθαρη ετικέτα, ελάχιστος ως καθόλου υδατάνθρακας, πλούσιες σε υγρασία, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη)! 

Σας προτείνω και εσάς να δοκιμάσετε διάφορες ποιοτικές υγρές τροφές ώστε να έχετε πολλές διαφορετικές επιλογές κάτι που θα κάνει τη σίτιση της γάτας σας πραγματική διασκέδαση για εκείνη – όπως της αξίζει δηλαδή. Βρείτε μερικές από τις αγαπημένες υγρές τροφές του Τσίτσου ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ!

ΣΗΜΕΙΩΣΗΔειλά δειλά και εφόσον έχουν περάσει από τη ζωή μας πάνω από 30 σκύλοι τα προηγούμενα 6 χρονια (τούτη τη στιγμή φροντίζουμε 10) αναγκάστηκα να αρχίσω να διαβάζω για την διατροφή του σκύλου.. και κάπως έτσι κατέληξα σε μια λίστα με ις 3 καλύτερες ξηρές τροφές για σκύλους! Βρείτε την εδω

6 Απαντήσεις

 1. Αγαπημενε μας ευχαριστούμε τόσο πολύ! Το 2ο link με την τροφή δεν βρέθηκε (μου ειπε Oooops) , και πιστεψα οτι θα ήθελες να το ξέρεις 🙂

 2. Γεια σου Τσιτσο! Είμαι στη μετάβαση από ξηρά σε υγρή τροφή ως βασική διατροφή της Λίλης μου. Η απορία μου είναι η εξής: κάνει να δίνουμε στα γατσούνια υγρή τροφή κατευθείαν από το ψυγείο ή πρέπει να την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος? Σκέφτομαι ότι από τη μία η φυσική τους διατροφή είναι αχνιστά θηράματα, από την άλλη όμως είναι ακριβώς αυτή η αργή αλλαγή θερμοκρασίας που δημιουργεί μικροοργανισμούς και αλλοιώσεις στις τροφές, και δεν ξέρω τι είναι πιο σωστό… Τα φώτα σου παρακαλώ!

  1. Καλησπερα Ευμορφια.. δεν αλλοιωνεται τοσο γρηγορα η υγρη. μπορεις και να την ζεστανεις με λιγο νερακι, νοστιμευει ακομη παραπανω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *