“Τσίτσο μου, νομίζω ότι η γάτα μου βαριέται. Όλη την ώρα κοιμάται και σηκώνεται μόνο για φαγητό και για να πάει στην τουαλέτα! Τι να κάνω;” Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνετε και αν θέλετε την γνώμη μου, πρόκειται για ένα κάπως σημαντικό θέμα (μιλώντας πάντα σχετικά) όσον αφορά κυρίως γάτες που ζουν σχεδόν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι.
Με τον Τσίτσο, δηλαδή εμένα, να ζει κατά βάση μέσα στο σπίτι – μια και στην αυλή φοβάται να πολυκυκλοφορήσει μη συναντήσει καμιά από τις 18 υπηκόους – και μάλιστα ένα μικρό σπίτι, έπρεπε να υπάρξουν διάφορες ιδέες για να μην κυριαρχήσει η βαρεμάρα. Και έτσι παρακάτω θα σας παρουσιάσω τις δικές μου ιδέες πάνω στο βαρυσήμαντο θέμα Environmental Enrichment (ελληνιστί περιβαλλοντικός εμπλουτισμός).
Η Γάτα μου Βαριέται - Τρόποι για να αντιστραφεί το κλίμα
1. Χαρτόκουτες
Γεμίστε ένα δωμάτιο με χαρτόκουτες και αφήστε τη γάτα να κάνει τα υπόλοιπα. Θα αρχίσει να τις μυρίζει με μανία, να τρίβεται σε όλες τις γωνίες, θα ξαπλώνει στη μια για δέκα λεπτά, μετά θα φεύγει, θα πηγαινει στην άλλη.
Ο ενθουσιασμός κρατάει για κάποιες μέρες, αλλά σιγά σιγά ατονεί. Μαζέψτε σιγά σιγά κάποιες κούτες (αφήστε ίσως την αγαπημένη της) και φέρτε καινούρια φουρνιά. Νέος ενθουσιασμός εν όψει.
Αν η γάτα σας τρέφει παθολογική αγάπη για μια κούτα και αυτή αρχίσει να φθείρεται, κρατήστε την στη ζωή διατηρώντας της συνοχή της με κολλητική ταινία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι γάτες λατρεύουν τις χαρτόκουτες
2. Πλαστικές σακούλες
Η τρέλα με τις πλαστικές σακούλες είναι σχεδόν καθολική και γενικώς αποδεκτή στον κόσμο των μικρών αιλουροειδών. Δοκιμάστε μικρές ή μεγάλες σακούλες, σακούλες όπου χωρούν οι μισές ή τεράστιες, όπου μπορούν να κάνουν ολόκληρες βόλτες. Πλησιάστε με τα δάχτυλά σας κοντά στη σακούλα και δοκιμάστε επίθεση. Η γάτα σας έχει υπερβιονικές αισθήσεις, έχει αντιληφθεί την κίνηση των δαχτύλων σας και ετοιμάζεται για την μητέρα των μαχών.
Μετά από 1 2 μέρες μαζέψτε τη σακούλα και εμφανίστε μια καινούρια στη θέση της. Και πάλι ο ενθουσιασμός της γάτας σας θα σας εκπλήξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η λατρεία της γάτα για τις πλαστικές σακούλες
3. Λαβύρινθοι
Δοκιμάστε να αγοράσετε φτηνούς λαβύρινθους από πετ σοπ ή μαγαζιά παιχνιδιών, ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε εσείς, ιδανικά με χαρτόνι, λαβύρινθους που να μπορεί η γάτα σας να μπει μέσα, να κρυφτεί, να κάνει επιθέσεις. Κάντε μικρές τρυπούλες σε διάφορα σημεία τους και επιτεθείτε της με τα δάχτυλά σας ή με καλαμάκια!
Ένας καινούριος γύρος μαχών ξεκινάει!
Τώρα αν θέλετε κάτι πιο εφετζίδικο πάρτε έναν οικονομικό έτοιμο λαβύρινθο όπως αυτός που τρελαίνει κατά καιρούς τον Τσίτσο
4. Κάντε αλλαγές στο σπίτι
Σε κάθε μεγάλη αλλαγή του σπιτιού η γάτα σας και πάλι εκστασιάζεται. Ξεκινώντας από απλά task όπως το να αλλάξετε τα σεντόνια του κρεβατιού (είναι πολύ πιθανό να χωθεί κάτω από το καινούριο σεντόνι με το που θα πάτε να το απλώσετε), μέχρι αλλαγή στη θέση των επίπλων στο σπίτι, ανέβασμα των χειμερινών ρούχων στο πατάρι και κατέβασμα των καλοκαιρινών, μάζεμα χαλιών το καλοκαίρι, άπλωμα χαλιών το χειμώνα κλπ κλπ, κάθε αλλαγή προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της γάτας σας που έχει να εξερευνήσει τα νέα δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 tips για τη γάτα μου
5. Αφήστε την ελεύθερη να φτιάχνει την φωλιά της όπου επιθυμεί
Έχω παρατηρήσει οτι ο Τσίτσος (δηλαδή εγώ) εντοπίζω ένα σημείο όπου θέλω να ξαπλάρω και λιώνω αυτό το σημείο για περίπου 15 20 ημέρες. Μετά το βαριέμαι και επιλέγω ένα άλλο σημείο, το οποίο προτιμώ για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ε λοιπόν μην εμποδίσετε τη γάτα σας να φτιάχνει τη φωλιά της όπου επιθυμεί – προφανώς αυτή η προτίμηση για διάφορα σημεία για κάποιο χρονικό διάστημα της δίνουν μια αίσθηση ανανέωσης την οποία απολαμβάνει.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα είναι να δημιουργείτε ευνοϊκές συνθήκες για να κάνει τη φωλιά της η γάτα σας σε διάφορα σημεία. Ο πατέρας πχ βάζει διάφορες κουβερτούλες σε διάφορα στρατηγικά σημεία (πχ πανω στο καλοριφέρ το χειμώνα, ή και στα 3 βασικά δωμάτια του σπιτιού, ή σε ψηλά σημεία) και έχω αρκετές επιλογές για να επιλέξω την εκλεκτή για τη φωλιά μου.
TIP: Συνδυάστε την αγαπημένη φωλιά της γάτας με ενα αυτοθερμαινόμενο μαξιλάρι (σαν αυτό) το χειμώνα ή ένα στρώμα δροσιάς (σαν αυτό) το καλοκαίρι!
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
6. Πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο
Όσο και να προσπαθήσετε δεν μπορείτε να φτιάξετε μέσα στο σπίτι ένα περιβάλλον με τον αισθητηριακό πλούτο του έξω κόσμου. Γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο για την αντιμετώπιση της βαρεμάρας της γάτας σας να της δώσετε την δυνατότητα για επαφή με τον εξωτερικό κόσμο.
Αυτό στα δικά μου μάτια θα μπορούσε να γίνει λαμβάνοντας κάποια προστατευτικά μέτρα (αλλά αυτό που λέω δεν είναι κάποια συμπαντική αλήθεια). Αν ζείτε σε διαμέρισμα που διαθέτει μπαλκόνι μπορείτε να το ντύσετε από πάνω ως κάτω με δίχτυ και να την αφήνετε να βγαίνει εκεί, να μυρίζει, να ακούει, να βλέπει πουλάκια κλπ. Ένα δίκτυ κατάλληλο για ντύσιμο μπαλκονιών ειν’ αυτό!
Αν έχετε μια αυλή τέλεια περιφραγμενη (πράγμα πολύ δύσκολο, αν έχετε μια γάτα με τις σπάνιες ικανότητες για άλματα και αναρρίχηση) μπορείτε να την αφήνετε κάποιες ώρες εκεί χωρίς καν έλεγχο. Σε άλλη περίπτωση μπορείτε να κάθεστε μαζί της όσο είναι έξω και να προσέχετε ότι τίποτα το επικίνδυνο δεν θα συμβεί (αυτό κάνει ο πατέρας με εμένα).
Κάποιοι χουμανιστικοί γονείς είναι κάθετοι: Η γάτα πρέπει να μένει μόνο μέσα γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να συμβεί το κακό – Ε ούτε και αυτούς μπορώ να τους κατηγορήσω!
Τέλος σκεφτείτε να μάθετε έγκαιρα (όταν ακόμη είναι μικρή, 2 3 μηνών) στη γάτα σας τη βόλτα με ενα σαμαράκι όπως αυτό και να πηγαίνετε μαζί της τρελές βόλτες! Σχετικές οδηγίες εδώ!
6. Πρόσβαση σε παράθυρα
Συγγενική με την προηγούμενη είναι το δίχως άλλο και η αναγκαιότητα για πρόσβαση σε παράθυρο που αποτελούν για τη γάτα ό,τι αποτελεί για τον άνθρωπο η τηλεόρασή! Ακομη καλυτερα προσαρμοστε ενα κρεβατάκι παραθύρου σαν αυτό στο παράθυρό σας για να απολαμβάνει απο κει την θεα του εξω κοσμου!
7. Ψηλά σημεία
Φροντίστε να παρέχετε στη γάτα σας διάφορα ψηλά σημεία όπου μπορεί από εκει να παρατηρεί την επικράτειά της. Δώστε τις διάφορες επιλογές, πάνω σε βιβλιοθήκες, ψυγεία, γραφεία, εσωτερικά περβάζια παραθύρου, για να μπορεί να αλλάζει τις θέσεις από όπου θα παρακολουθεί αφ’ υψηλού τον κόσμο της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα ψηλά σημεία
8. Παίξτε μαζί της
Χρειάζεται να έχετε μπόλικη ενέργεια να επενδύσετε στη γάτα σας. Συχνά το κρυφτοκυνηγητό είναι ένα από τα αγαπημένα της παιχνίδια. Αν δείτε να κυρτώνει με νάζι την πλάτη, να ανασηκώνει την ουρά της και να την κουνάει με νόημα, μην την αγνοήσετε (αν αυτό είναι εφικτό).. κάντε ότι την κυνηγάτε, ή κρυφτείτε και κάντε ξαφνική επίθεση. Όλα αυτά την συναρπάζουν!
Ε, αν θελετε δοκιμάστε και παιχνίδια όπως το τίζερ, το λέιζερ και το μπαλάκι που κινείται μόνο του!
9. Φτιάξτε αυτοσχέδια παιχνίδια και ονυχοδρόμια
Συχνά τα παιχνίδια και τα ονυχοδρόμια (πως να φτιάξω ένα αυτοσχέδιο ονυχοδρόμιο) που αγοράζετε από πετσοπ είναι πανάκριβα και είναι αρκετά πιθανό να μην αρέσουν καν στη γάτα σας. Ο Τσίτσος έχει παίξει περισσότερο με καλαμάκια από ότι με ένα φαντεζί ψάρι που σπαρταράει μόλις το ακουμπήσεις.
Ο Τσίτσος επίσης σνόμπαρε το ονυχοδρόμιο (σε αντίθεση με το γατόδενδρό του που το τιμάει δεόντως καθημερινά) που του αγοράσαμε ενώ εκτίμησε δεόντως ένα πατάκι για την εξώπορτα. Αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα δείχνουν τη σωστή και οικονομική κατεύθυνση που είναι η κατασκευή από μέρους σας πολλών παιχνιδιών που μόλις τα βαρεθεί τα πετάτε (ή τα κρατάτε κάπου) και φτιάχνετε άλλα: κορδέλες, σχοινάκια, μπάλες από χαρτί ή αλουμινόχαρτο, καλαμάκια είναι μόνο μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποίησετε!
Τώρα αν πάρετε ένα ονυχοδρομιο στη γάτα σας και δεν το εκτιμησει δοκιμάστε να το ψεκάσετε με ένα σπρέι κάτνιπ (σαν αυτό)! Και για όσους ρωτάτε “πως χρησιμοποιώ το catnip” η απάντηση δίνεται εδώ!
10. Ποικιλία τροφής
Παρατήρησα στον Τσίτσο (δηλαδή εμένα) ότι οι πρόσφατες δοκιμές που κάναμε με διάφορες υγρές και μια διαφορετική ξηρά τροφή στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και εκεί που έτρωγα μόνο μια ξηρά και μια υγρή τροφή τώρα τρώω αρκετές παραπάνω χωρίς αυτό να μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία ή την τουαλέτα μου.
Έτσι τώρα η υπόθεση φαγητό έχει αποκτήσει για μένα άλλη διάσταση, μια και είναι αρκετά συναρπαστικό να υπάρχει έκπληξη όσον αφορά την καθημερινή μου διατροφή, ενώ οι διαφορετικές γεύσεις προσφέρουν μεγαλύτερη απόλαυση.
Φανταστείτε να τρώγατε όλοι σας την ζωή εσείς μια τροφή μόνο. Δεν θα βαριόσασταν το φαγητό; Φυσικά και θα το βαριόσασταν. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη φύση η γάτα δεν τρώει μόνο από μια πηγή τροφής. Το αφύσικο δεν είναι να τρώει η γάτα πολλές τροφές, το αφύσικο είναι να τρώει μόνο μια.
Να σημειωθεί ότι η μετάβαση σε διαφορετικές τροφές πρέπει να γίνεται σταδιακά για να μην παρουσιαστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με στρες ή με διάρροιες κλπ.
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό μια γάτα να τρέφεται από μια ποικιλία τροφών – αρκεί φυσικά αυτές οι τροφές να είναι κατάλληλες για εκείνη.
Η αγαπημένες του Τσίτσου τελευταία είναι οι άπειρες γεύσεις των εξαιρετικά οικονομικών (μια και όλες βγαίνουν σε μεγάλες οικονομικές συσκευασίες) GranataPet (βρείτε την εδώ), Lucky Lou (βρείτε την εδώ) και Animonda (βρείτε την εδώ)!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το διατροφικό πείραμα του Τσίτσου
10+1. Δύο γάτες καλύτερες από μια
Ό,τι και να κάνετε, όσα κόλπα και να σκραφιστείτε δεν μπορείτε να ιντριγκάρετε περισσότερο τη γάτα σας από ό,τι αν φέρετε μια άλλη γάτα μαζί της! Οκ, αν η γάτα σας είναι πολύ μικρή η συνύπαρξή τους αρχικά θα είναι δύσκολη όμως σας έχω ένα αναλυτικό οδηγό για το πως να τις φερετε σε επαφή! Βρείτε τον ακριβώς ΕΔΩ!
Από εκει και πέρα όλα θα γίνουν πιο απλά.. οι γατούλες θα έχουν ένα μόνιμο σύντροφο στο παιχνίδι, στις αγκαλιές, στα χάδια, στον ύπνο, στις διακοπές σας κλπ κλπ, ακόμη και όταν εσείς θα είστε απόντες! Για να μάθετε μερικά ακόμη απο τα σπουδαία οφέλη του ερχομού μιας δεύτερης γάτας διαβάστε και το αναλυτικό μου άρθρο!
Η γάτα βαριέται - Φταίω εγώ;
Κλείνοντας θα ήθελα να θίξω ένα άλλο σχετικό θέμα που το συναντώ συνέχεια μπροστά μου, στα μηνύματά σας. Πάρα πολλοί από εσάς μου λέτε ότι έχετε τύψεις που βλέπετε τη γάτα σας άκεφη, έτσι όπως είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι, να κοιτάζει νοσταλγικά, σαν άλλος ναυτικός στη σύνταξη, το παράθυρο προς τον έξω κόσμο.
Θα ήθελα να πω απλώς ότι αυτό το αυτομαστίγωμα, γεμάτο τύψεις δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που επιλέξατε να κάνετε (μιλάω πάντα σχετικά) είναι να την κρατήσετε κάπως περιορισμένη, προσπαθώντας να προφυλάξετε την υγεία της. Αυτό έχει κάποιο σχετικό νόημα. Όπως έχει και κάποιο σχετικό νόημα να την αφήνετε ελεύθερη έξω να απολαμβάνει τα πλούσια ερεθίσματα του έξω κόσμου με κίνδυνο να της συμβούν διάφορα επικίνδυνα πράγματα για την υγεία της!
Θα ήθελα να πω λοιπόν ότι αυτές οι επιλογές συμβαίνουν και καμία δεν είναι απολύτως σωστή ή απολύτως λάθος. Μην παιδεύετε τον εαυτό σας με τύψεις και ενοχές.
ΥΓ: Μερικές ακόμη ιδέες εδώ
Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:
6 Απαντήσεις
Η δικιά μου γάτα είναι 9 χρόνων. Την έχω από μωρό. Μένω σε μονοκατοικία με αρκετό κήπο, αλλά φοβάται να βγει γιατί της επιτίθονται άλλες ξένες γάτες. Αποτέλεσμα να είναι μέσα σε ένα μεγάλο μεν αλλά βαρετό διόροφο χώρο. Κατά καιρούς την πιάνει μελαγχολία και δεν τρώει τίποτα για 3 έως και 5 μέρες. Μετά συνέρχεται. Είμαι 65 ετών και δεν έχω το κουράγιο να παίξω μαζί της. Τι να κάνω;
δοκιμασε διαδραστικα παιχνιδια και δοκιμασε να την ακολουθησεις στον κηπο.. ο τσιτσαρας ειναι 9 και κανουμε βολτες αλλα πρεπει να μαι και εγω μαζι – αλλιως φοβαται τις αλλες γατες
Όλα αυτά τα κάνει μόνο αν αλληλεπιδρούμε και εμείς.μαζι της.Αν όχι βαριέται και κοιμάται.
Με αποτέλεσμα καθώς δεν έχουμε πολύ χρόνο ελεύθερο να ασχοληθούμε μαζι της να κοιμάται όλη μέρα.Δεν βγαίνει ούτε καν στο μπαλκόνι να χαζεψει λίγο.
τοτε αλληλεπιδρασε και συυυ
Οι αναρτήσεις σου πάντα μου προσφέρουν γάτο γνώση και σ ευχαριστώ πολύ γι αυτό.
ευχαριστω πολυυυυ