UPDATED: 8 λόγοι γιατί οι γάτες λατρεύουν να χώνονται κάτω από τα σκεπάσματα και τις κουβέρτες

Εντάξει, δεν μπορεί θα έχετε παρατηρήσει πόση λατρεία έχει η γάτα να χώνεται κάτω από σκεπάσματα και κουβέρτες, όταν βάζετε καινούρια στο κρεβάτι, αλλά και όταν στρώνετε το κρεβάτι σας. Ή ακόμη και αν το κρεβάτι είναι στρωμένο, με τι μαεστρία πάνε και χώνονται μέσα στις κουβέρτες!

Αν υπάρχει έστω και ένας που δεν έχει δει τη γάτα του να το κάνει αυτό να το πει ευθύς αμέσως! Και τώρα το ερώτημα που αβίαστα ανακύπτει είναι το εξής: Γιατί με τέτοιο πάθος και ζήλο η γάτα επιδιώκει να χώνεται εκεί, κάτω από τις κουβέρτες; Για να δούμε τις ενδιαφέρουσες θεωρίες που υπάρχουν περί του θέματος αυτού! 

Γιατί οι γάτες λατρεύουν να χώνονται κάτω από τα σκεπάσματα

1. Νιώθουν ασφαλείς κάτω από τα σκεπάσματα

Οι γάτες χώνονται κάτω από κουβέρτες και σκεπάσματα γιατί αυτό τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Αυτό είναι ουσιαστικά μια εκδήλωση των ενστικτων κυνηγου/θηράματος που κουβαλάει η γάτα. Ακόμη και η γάτα που ζει μέσα στο σπίτι ενστικτωδώς ψάχνει για ασφαλή σκοτεινά σημεία που μπορούν να κρυφτούν και να προφυλαχθούν από τα μοβόρα σαρκοφάγα του σαλονιού αλλά και για να παραμονέψει και να επιτεθεί στα θύματά της (μπαλάκια, καλαμάκια κλπ κλπ).

2. Είναι στρεσαρισμένες

Μια γάτα που μπορεί να χώνεται συχνά κάτω από τις κουβέρτες είναι πιθανό να είναι και αγχωμένη, στρεσαρισμένη! Αν μάλιστα έχετε πάει προσφάτως σε καινούριο σπίτι, ή αν έχετε φέρει μια καινούρια γάτα στο σπίτι, ή γεννήθηκε κάποιο μωρό η γατούλα σας μπορεί ξαφνικά να καταφύγει σε τέτοιες συμπεριφορές και η αιτία ειναι τότε το στρες!

Και φαίνεται ότι η γάτα ανακουφίζεται κάτω από τα σκεπάσματα από το στρες της, οπότε μην προσπαθείτε να την βγάζετε με τη βία από κει.

Αν θέλετε να μάθετε πως να βοηθήσετε την γάτα σας όταν υποφέρει από στρες κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να πω ότι ο Τσιτσάρας εδώ και ένα μήνα κάνει χρήση του Feliway  Classic, της τεχνολογίας τεχνητών φερομονών Feliway  που επιδρούν ευεργετικά στην ψυχολογία της γάτας και επιτέλους σταμάτησε να μαδάει την ουρά του ενώ είναι αισθητα πιο παιχνιδιαρης και καλοκεφος. Διαβάστε περισσότερα για το Feliway στο αναλυτικό μου άρθρο και αν έχετε απορίες γραφτείτε στο blog της Feliway κάνοντας κλικ εδω και κάντε οποια ερώτηση έχετε – θα απαντήσουν, τουλάχιστον εμενα μου απαντούν πάντα -! Τέλος αν θέλετε να τσιμπήσετε το Feliway μπορείτε να το κάνετε εδώ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα χωρίς να επιβαρυνθείτε εσείς τις  120 Τσιτσόγατες!

3. Θέλουν να ζεσταθούν

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την λατρεία της γάτας για τη ζέστη. Το σώμα της γάτας δεν είναι πολύ ικανό στο να διατηρεί τη ζεστασιά του γι’ αυτό, ειδικά όταν ο καιρός είναι δροσερός/κρύος, τότε η γάτα επιδιώκει να χωθεί σε ζεστά σημεία και ένα από τα πιο ιδανικά είναι φυσικά κάτω από τα σκεπάσματα! Αυτό συμβαίνει και πιο συχνα σε γάτες με πιο λεπτές γούνες.

Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να χωθεί μια γάτα μέσα στα σκεπάσματα ακόμη και .. το καλοκαίρι (για άλλους λόγους από αυτόν)!

4. Ψάχνουν την ησυχία τους

Τελευταία όλο και πιο πολύ μιλάμε για την έμφυτη τάση της γάτας να απομονώνεται σε κάποιες φάσεις! Η γάτα αγαπάει την κοινωνικοποίηση, αλλά επιζητεί και την ησυχία της, τη μοναχικότητά της και απολαμβάνει να περνάει κάποιες ώρες μόνη της. 

Ε και υπάρχει καλύτερο σημείο για να βρει την ησυχια της από ό,τι κάτω από τις κουβέρτες και τα σκεπάσματα; 

Να σημειωθεί εδώ ότι το πόσο ζητάει μια γάτα την ησυχία της και πόσο απολαμβάνει την κοινωνική επαφή εξαρτάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την κάθε ξεχωριστή γάτα!

5. Θέλουν να σας βάλουν στο παιχνίδι

Σε πλήρη αντίθεση με το προηγούμενο, ενίοτε η γάτα απολαμβάνει να χωθεί κάτω από τα σκεπάσματα όταν θέλει να σας προκαλέσει να εμπλακείτε σε παιχνίδι μαζί της – ιδίως αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο πχ ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Καθώς χώνεται κάτω από την κουβέρτα σας προκαλεί να παίξετε τα πολύ ενδιαφέροντα για εκείνη παιχνίδια του κρυφτού, ενώ οι επιθέσεις πάνω από την κουβέρτα σε εκείνη συχνά αποδεικνύονται πολύ συναρπαστικές και τις απολαμβάνει πολύ. 

Και εσείς έχετε μια ευκαιρία να απολαύσετε το παιχνίδι μαζί της – σημείο πολύ σημαντικό για να αναπτυχθεί ένας γερός δεσμός μεταξύ σας! 

Σε ετούτο το σημείο ας δούμε μερικές κομβικές οδηγίες για το πως να παίζετε με τη γάτα σας, ακριβώς ΕΔΩ!

6. Η γάτα σας είναι.. bush dweller (διαβάστε και θα καταλάβετε)

Σύμφωνα με κάποιους συμπεριφοριστές υπάρχουν τρία είδη γάτας: αυτές που απολαμβάνουν να ζουν πάνω σε ψηλά σημεία, αυτές που απολαμβάνουν να ζουν σε ανοικτά μερή και αυτές που θέλουν να είναι κρυμμένα/χωμένα κάπου. Αυτοί οι τρεις τύποι έχουν πάρει τα ονόματα Tree Dweller, Beach Dweller & Bush Dweller! 

Έτσι υπάρχουν γάτες που αρέσκονται στο να χώνονται κάπου (όπως κάτω από τα σκεπάσματα) και αυτές είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση γάτας Bush Dweller!

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι για μια γάτα να έχει επιλογή να κάθεται σε ψηλά σημεία. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να μάθετε: 

7. Είναι άρρωστες

Υπάρχουν και μερικές ακόμη περιπτώσεις ακόμη πιο ανησυχητικές όπου μια γάτα επιδιώκει τακτικά να χώνεται κάτω από τα σκεπάσματα όταν κάτι δεν πάει καλά με αυτήν, όταν είναι άρρωστη. 

Κάτω από τα σκεπάσματα θα έχει τον χρόνο και την ησυχια να ξεκουραστεί και να βοηθήσει το κορμί της να ιαθεί! Φυσικά αν αυτή η συμπεριφορά συνδυάζεται με μειωση όρεξης, χλωμάδα, ληθαργικότητα ή διαρροιες πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας

Για να βρείτε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά σημάδια ότι η γάτα είναι άρρωστη κάντε κλικ ΕΔΩ.

8. Θέλει να σας νιώθει κοντά της

Υπάρχουν και αυτές οι γάτες που θέλουν την στενή επαφή με τον άνθρωπό τους! Αν η γάτα χώνεται μέσα στα σκεπάσματα ενώ εσείς είστε εκεί, ένας βασικός λόγος προφανώς είναι ότι θέλει την τρυφερή αλληλεπίδραση με εσας (και όχι μόνο το παιχνίδι που αναφέραμε παραπάνω). 

Και μάλιστα μια γάτα με τέτοιες διαθέσεις είναι πολύ πιθανό να χώνεται στα σκεπασματα ακόμη και όταν εσείς απουσιάζετε γιατί εκει υπάρχουν έντονες οι μυρωδιές σας, και νιώθοντάς τις νιώθει σαν να σας έχει κοντά της!

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΤΡΕΙΙΙΙΙΙΕΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ;! Απορώ πως μπορούσατε χωρίς εμάς, πριν μας βρείτε, ειλικρινά απορώ, που να πάρει το καλό! 

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε και εσείς σε σχόλιο αν η γάτα σας συνηθίζει να χώνεται κάτω από τα σκεπάσματα και αν μπορείτε να εντοπίσετε για ποιον λόγο από τους παραπάνω το κάνει! 

Και κλείνοντας, για τους μυστήριους που ΔΕΝ θέλουν να ανεβαίνει η γάτα πάνω στο κρεβάτι, διαβάστε τον Οδηγό μου για το πως να το πετύχετε αυτό (φυσικά αναίμακτα) κάνοντας κλικ ΕΔΩ!

3 Απαντήσεις

  1. Μόνο το πρωί έρχεται και μεδαγκώνει ανεβενει επάνω μου με προκαλεί να σηκωθω να παίξουμε η να της βάλω να φάει !!!

  2. Κάθε βράδυ όταν πηγαίνω για ύπνο έρχεται και τρυπώνει κάτω από τις κουβέρτες και συνήθως βγαίνει το πρωί εκτός μερικών περιπτώσεων που βγαίνει λίγο τρώει και ξανατρυπώνει πάλι κάτω από την κουβέρτα.

  3. Κατά τα ξημερώματα σαν το μωρό μου …πριν χρόνια…έρχεται και χώνεται κάτω από τις κουβέρτες μου..αν δεν τα καταφέρει μόνη της με ξυπνάει με το πόδι χέρι της χτυπωντας χαϊδευτικά το πρόσωπο μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *