παιχνίδια για γάτες

Παιχνίδι και γάτα

… γράφει ο Στρατής Θεοφίλου

Σίγουρα σε κάθε ον και ιδιαίτερα στους θηρευτές, το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι εκπαίδευσης και χαλάρωσης, αλλά και δείγμα ευφυίας. Ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα πλάσματα που μπορεί να παίζει με τις ώρες, εκτός και αν επέλθει κάποια κούραση ή πείνα ή ανάγκη για κακάκια, είναι φυσικά η γάτα (άρα έχουμε στην προκειμένη περίπτωση μαμ, κακά και νάνι, και ενδιάμεσα παιχνίδι). 

Εάν αναζητάτε μια παιχνιδομηχανή, με σχεδόν μηδενική χρέωση ανά λεπτό, με ευφάνταστα, ευρηματικά, τρελά παιχνίδια, με προσήλωση αλλά και με παιδική αφέλεια και ξεγνοιασιά, δεν θα βρείτε άλλο πιο ταιριαστό γουργουριστό, μαλλιαρό playstation από μια γατούλα ή ακόμα καλύτερα δύο γατούλες ή ακόμα καλύτερα… ε δε θα τα χαλάσουμε στο μέτρημα, βάλτε όσα γατιά θέλετε και δε θα χάσετε. 

Οπότε όπως λέμε ότι για εμάς τους Θεσσαλονικείς σαν την Χαλκιδική δεν έχει, έτσι και για τους αιλουρολάτρες επίσης σαν το παιχνίδι της γάτας δεν έχει… Μια και παρακολουθώ αυτή την στιγμή κάτι μικρά νεοσύλλεκτα αδέσποτα γατσούνια (η επόμενη ερώτηση πως ονομάζουν λαϊκιστή τις γάτες στην περιοχή σας;) το παιχνίδι τους, αν και κάνει αφόρητη ζέστη, είναι ξεκαρδιστικό.

Τι λέει η επιστήμη για τη σημασία του παιχνιδιού στη γάτα

Και τώρα λίγο επιστήμη. Οι καιροί σίγουρα έχουν αλλάξει, αλλά ένας τομέας που παραμελείται κάπως είναι το ζήτημα του πώς και γιατί οι γάτες παίζουν; Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο “Applied Animal Behavior Science” συνοψίζει τα ευρήματα και οδηγεί σε κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα. Ενώ υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλά αποτελέσματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να δώσουμε στις γάτες πιο εμπλουτισμένη ζωή.

Η σχέση του παιχνιδιού με το κυνήγι

Η έρευνα για το παιχνίδι της γάτας με παιχνίδια επιβεβαιώνει μια κοινή παρατήρηση: μοιάζει πολύ με το κυνήγι. «Τα μοτίβα συμπεριφοράς είναι παρόμοια, και τα πράγματα που προσελκύουν τις γάτες να κυνηγούν επίσης τις ενθουσιάζει για τα παιχνίδια», λέει ο συγγραφέας Μιγκέλ Ντελγκάδο «Αυτό που βλέπουμε από την έρευνα είναι ότι όσο πιο παρόμοιο με το ρεαλιστικό θήραμα είναι το παιχνίδι, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταπόκριση που δείχνει η γάτα». Πάντα θα υπάρχει η μια γάτα που της αρέσει να παίζει με μια μπάλα. Αλλά ως επί το πλείστον, όσο περισσότερο ένα παιχνίδι μοιάζει, αισθάνεται, μυρίζει και κινείται σαν θήραμα, τόσο καλύτερες είναι οι γάτες στην προσήλωσή τους. Έχουν προτιμήσεις, οπότε είναι καλύτερο να προσφέρετε επιλογές: παιχνίδια που μοιάζουν με διαφορετικά είδη θηραμάτων όπως ποντίκια, πουλιά, σαύρες και φίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 Παιχνίδια για γάτες

Η σημασία της κίνησης

Η κίνηση είναι επίσης σημαντική. Μετά από περίπου 21 εβδομάδες, τα γατάκια αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για πράγματα που δεν κινούνται. Σίγουρα, μπορείτε να κτυπήσετε μια μπάλα με το πόδι σας, αλλά δεν είναι το ίδιο. Και ιδιαίτερα εάν το κινεί κάποιος άλλος το παιχνίδι. Δείτε πως τρελαίνεται ο Τσίτσος (δηλαδή εγώ) όταν ο πατέρας κινεί ένα απλό και ταπεινό.. καλαμάκι:

Η σημασία της καινοτομίας

Η καινοτομία έχει επίσης σημασία: οι γάτες βαριούνται γρήγορα. Σε μια μελέτη, οι γάτες που έπαιξαν με το ίδιο παιχνίδι τρεις φορές έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον, και στη συνέχεια έδειξαν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ένα νέο παιχνίδι που ήταν πανομοιότυπο εκτός από το χρώμα. Το πρακτικό πακέτο: αφήνοντας μια παρτίδα παιχνίδια στο πάτωμα όλη την ώρα είναι βαρετά επειδή δεν κινούνται και δεν αλλάζουν. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να παίξουν με τις γάτες τους: μετακινήστε τα παιχνίδια και θυμηθείτε ότι βαριούνται με το ίδιο αντικείμενο πριν βαρεθούνε με εσάς, αχαχούχα!!!

Γιατί παίζει η γάτα; Η σημασία του παιχνιδιού στην κοινωνικοποίηση

Παρόλο που το παιχνίδι γάτας μοιάζει με το κυνήγι, η έρευνα δεν υποστηρίζει πραγματικά την ιδέα ότι το παιχνίδι είναι ένα είδος πρακτικής, δηλαδή δεν φαίνεται να βοηθά τις γάτες να γίνουν καλύτεροι κυνηγοί αργότερα. «Αυτό που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό για το κυνήγι αργότερα είναι η έκθεση στο θήραμα. Η εμπειρία κυνηγιού σάς βοηθά να είστε καλύτερος κυνηγός», γράφει ο Ντελγκάδο.

Το παιχνίδι φαίνεται να είναι σημαντικό για την κοινωνική ανάπτυξη, ωστόσο, κάτι που το καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε κοινωνικές γάτες περισσότερο από ότι θέλουν αυτές ή και τούμπαλιν…

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι γάτες δεν είναι κοινωνικές. «Ακόμα και οι γάτες που ζουν έξω ζουν μαζί σε κοινωνίες, σε αποικίες», λέει ο Κριστίν Βιτάλ του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. “Ζουν τόσο κοινωνικά όσο και μοναχικά. Βλέπουμε μεγάλη ευελιξία”.

Τα γατάκια μαθαίνουν να παίζουν μαζί με άλλες γάτες. Ο πρώτος τύπος παιχνιδιού στα γατάκια είναι κοινωνικός και η έρευνα δείχνει ότι τα γατάκια που δεν έχουν συμπαίκτες έχουν δυσκολία με άλλες γάτες αργότερα.

“Το κοινωνικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα γατάκια και η έλλειψη χώρων μπορεί να είναι δημιουργήσει πολλά προβλήματα αργότερα.”

Η σημασία του σταθερού περιβάλλοντος

«Τα σκυλιά είναι συνηθισμένα να βρίσκονται σε νέα περιβάλλοντα. Αλλά μια γάτα που είναι φιλική και παιχνιδιάρικη σε ένα συνηθισμένο οικιακό περιβάλλον, αν την πάρετε σε ένα ξένο μέρος, θα τρομοκρατηθεί. Επομένως, η συμπεριφορά τους δεν ισχύει πέρα ​​από αυτό το σπιτικό της.»

Κλείνοντας να πούμε ότι ένα μέτρο για την καλή διαβίωση των ζώων είναι κατά πόσο έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες ειδικές δραστηριότητες. Το παιχνίδι κατέχει νευραλγική θέση σε αυτές τις δραστηριότητες και οι ιδιοκτήτες πρέπει να παρέχουν τα σωστά παιχνίδια και κοινωνικές καταστάσεις για να επιτρέπουν στις γάτες να συμπεριφέρονται με τους τρόπους που τις κάνουν γάτες.

Ο Ντελγκάδο προσθέτει «Χρειάζονται κάτι για να κατευθυνθούν όλα αυτά τα κινητήρια μοτίβα  και τις βιολογικά καθορισμένες συμπεριφορές τους».

Θα σας πω τώρα και μερικά δικά μου: Ενώ διάβαζα τον Μιγκέλ Ντελγκάδο, άρχισα να παρατηρώ  ειδικά τις γάτες σε ομάδες και είναι αξιοθαύμαστες στην ευρηματικότητα και στην χάρη που δείχνουν στο παιχνίδι τους. Ναι, κουράζονται γρήγορα, αλλά σε λίγο θα ξαποστάσουν και ξανά προς την δόξα θα τραβήξουν, να είστε βέβαιοι…

ΥΓ: Να πούμε κλείνοντας οτι ο Μιγκέλ Ντελγκάδο είναι γνωστός σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας! O Μιγκέλ προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα τα παιχνίδια ακίνδυνα, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *