Πως να ξεχωρίσω αν οι γάτες παίζουν ή καβγαδίζουν;

Καθώς οι γάτες παίζουν μπορεί πολύ συχνά να γίνουν αρκετά απότομες και επιθετικές, συνδυάζοντας χτυπήματα, κλωτσιές, κυλίσματα και άλλα τέτοια. Ε λοιπόν τις περισσότερες φορές απλώς παίζουν και απολαμβάνουν την περίσταση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που το παιχνίδι ξεφεύγει και μπροστά μας πλέον δεν διαδραματίζεται παρά ένας καβγάς με τα όλα του. 

Συχνά είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορά, ειδικά αν το παιχνίδι ξεκινήσει με έντονες συγκινήσεις και δυναμικά χτυπήματα. Παρόλο που οι εξωτερικές αντιδράσεις μπορεί να μην διαφέρουν σημαντικά αλλά ξαφνικά η ατμόσφαιρα αλλάζει και οι γάτες πλέον δεν παίζουν αλλά μαλώνουν

Πως μπορούμε να αντιληφθούμε τις διαφορές; Μπορούμε να διακρίνουμε πότε το παιχνίδι μετατρέπεται σε καβγά;

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το παιχνίδι στα νεογέννητα γατάκια είναι μια πολύ υγιής διαδικασία μέσω της οποίας αυτά μαθαίνουν πως να αλληλεπιδρούν με τα άλλα γατάκια, ενώ ανακαλύπτουν ότι τα δόντια και τα νύχια προκαλούν πόνο. Επίσης τα γατάκια μέσα από αυτό το παιχνίδι μάχης ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του σώματός τους! Εντωμεταξύ η μητέρα τους τα επιβλέπει! Το παιχνίδι μάχης/πάλης συνήθως στις γάτες συνεχίζεται και στην ενήλικη φάση τους. 

Στη συνέχεια θα δούμε μερικές ενδείξεις που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε κατά πόσο δυο γάτες παίζουν ή μαλώνουν μεταξύ τους:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 100+1 παιχνίδια για γάτες

Ενδείξεις για να καταλάβουμε αν οι γάτες μαλώνουν ή παίζουν

1. Γλώσσα του σώματος

Όταν παίζουν, οι γάτες έχουν συνήθως τα σώματά τους με κλίση προς την πλευρά της άλλης γάτας ώστε να καταφέρουν ένα αξιοσημείωτο λάκτισμα. Αν όμως διαπιστώσετε ότι οι γατούλες έχουν κάνει την ραχοκοκκαλιά τους σαν αψίδα και έχουν φουσκώσει τη γούνα τους, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι έτοιμες για καβγά!

Αν τα πράγματα είναι σοβαρά τότε και τα αυτιά των γατών αλλάζουν θέση και στρέφονται προς τα πίσω (αντίθετα τα αυτιά των γατών που παίζουν παραμένουν όρθια)!

Επίσης τα μάτια τους μπορούν να αποκαλύψουν αν πρόκειται για καβγά ή για παιχνίδι. Αν πρόκειται για καβγά τότε οι γάτες κοιτούν η μια την άλλη πάρα πολύ έντονα/επίμονα και αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη εχθρικής διάθεσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτό το σημείο να πω ότι και εσείς αν κοιτάτε επίμονα τη γάτα σας (αν και δεν εμφορείστε από εχθρικά συναισθήματα γι’ αυτην) της δίνετε ένα σήμα εχθρικότητας!

2. Υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι;

Όταν οι γάτες παίζουν συμβαίνει αυτό το πολύ ανέμελο παιχνίδι όπου οι ρόλοι του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου, του κυνηγού και του κυνηγημένου, του θύτη και του θύματος αλλάζουν συχνά κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Αν όμως ξεκάθαρα η μια γάτα έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου και η άλλη το ρόλο του αμυνόμενου τότε έχουμε περάσει από το παιχνίδι στον καβγά. 

Στα παρακάτω δύο βίντεο γίνεται αρκετά αισθητό αυτό που μόλις περιγράψαμε:

3. Δάγκωμα

Το δάγκωμα είναι συνήθως μέρος του παιχνιδιού, αλλά υπάρχει μια διαφορά όταν το δάγκωμα είναι μέρος του παιχνιδιού και όταν είναι μέρος του καβγά. Σε αυτή την περίπτωση ακούγονται κραυγές πόνου και συμβαίνουν επίμονα δαγκώματα! Τότε πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πλέον δεν υπάρχει η παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα που ίσως υπήρχε πριν λίγο!

4. Ήχοι

Αν πρόκειται απλώς για μια παιχνιδιάρικη μάχη οι γατούλες συμμετέχουν συνήθως σιωπηλά, ίσως με ελάχιστα νιαουρίσματα. Αν το πράγμα ξεφύγει και εξελιχθεί σε αληθινό καβγά μπορείτε να το καταλάβετε από τα ουρλιαχτά, τα γρυλίσματα και τα σφυρίγματα που υποδηλώνουν την εχθρική διάθεσή τους. 

Τι να κάνω αν οι γάτες μου μαλώνουν

Αν παρατηρώντας όλα τα παραπάνω γίνει ξεκάθαρο ότι οι γάτες δεν παίζουν πλέον αλλά καβγαδίζουν άγρια είναι αρκετά λογικό και χρήσιμο να επέμβετε! Πως; Συνήθως κάνοντας κάποιο είδος θορύβου (παλαμάκια, χτύπημα ποδιών κάτω)! Ο θόρυβος θα τραβήξει την προσοχή τους τουλάχιστον προσωρινά και θα σταματήσουν να καβγαδίζουν. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην βάλετε τα χέρια σας ανάμεσά τους προσπαθώντας να τις χωρίσετε! Είναι πολύ πιθανό να δεχτούν τις γενναιόδωρες γρατζουνιές των δύο αντιπάλων!

Με το που οι γάτες σταματήσουν να καβγαδίζουν μεταφέρετέ τις σε ξεχωριστά δωμάτια όπου μπορείτε να τις ταϊσετε κιόλας. Ένας πιο ασφαλής τρόπος για να τις μεταφέρετε είναι να ρίξετε πανω στη μια μια πετσέτα και να την πιάσετε με αυτή για να τη μεταφέρετε σε άλλο (ξεχωριστό) χώρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην φωνάζετε και μην τιμωρείτε τις γάτες που καβγάδισαν διότι η τιμωρία μπορεί απλώς να αυξήσει την επιθετικότητα μεταξύ τους, χωρίς να φέρει κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα!

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε! Παρατηρήστε λοιπόν προσεκτικά τις γάτες σας και μην διστάσετε να επέμβετε όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν! 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Pets4Homes

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *