Η γλώσσα των αυτιών της γάτας

Η ‘γλώσσα’ των αυτιών της γάτας

Όπως έχετε καταλάβει και από προηγούμενα άρθρα η γάτα είναι τόσο εκφραστικό πλάσμα και χρησιμοποιεί ό,τι μέσο έχει για να επικοινωνήσει τις διαθέσεις της και τις προθέσεις της. Έτσι χρησιμοποιεί την ουρά της, τη στάση του σώματός της, τα μουστάκια της γάτας, τα μάτια της, το νιαούρισμά της σε μια πολύ πλούσια και περίπλοκη γλώσσα! 

Εξαίρεση σε όλο αυτό δεν θα μπορούσαν να αποτελούν φυσικά και τα αυτιά της, μια και η κίνησή  και η θέση τους κωδικοποιεί ένα πλήθος από μηνύματα βασισμένα στα συναισθήματα που νιώθουν την εκάστοτε στιγμή η γάτα! Σε αυτό βοηθάει και η εξαιρετική κινητικότητά τους (32 μύες συμμετέχουν στην κίνηση των αυτιών επιτρέποντάς τους να στρίβουν ως 180 μοίρες).

Για να καταλάβετε καλύτερα ετούτο το άρθρο θα ήταν χρήσιμο να διαβάσετε και το αναλυτικό μου άρθρο για την ακοή της γάτας! Βρείτε το στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η γλώσσα των αυτιών της γάτας

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στον κώδικα επικοινωνίας, στη γλώσσα των αυτιών της γάτας:

1. Ουδέτερη θέση αυτιών

Όταν μια γάτα δεν έχει έγνοιες τα αυτιά της είναι χαλαρά και βλέπουν προς τα εμπρός (χωρίς να είναι σε ένταση, τεντωμένα) και αυτό μπορεί να ονομαστεί ουδέτερη θέση. Όταν τα αυτιά της είναι σε αυτή τη θέση, η γατούλα είναι γαλήνια, χαλαρή, σχεδόν ευτυχισμένη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτείτε τη φιλική τους διάθεση, να της αρχίσετε τις αγκαλιές κλπ

2. Αυτιά τοποθετημένα μπροστά και τεντωμένα προς τα πάνω

Μια γάτα θα μετακινήσει τα αυτιά της σε αυτή την θέση εγρήγορσης όταν θέλει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω της. Η γάτα σας θέλει να ανακαλύψει: “Τι θόρυβος είναι αυτός, ποιος είναι εκεί, τι συμβαίνει;” Μερικές φορές μάλιστα τα αυτιά αφού τεντωθούν προς τα πάνω στρίβουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις μεταξύ τους, δηλώνοντας αυτή την εγρήγορση, σε μια προσπάθεια να σκανάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηχητικά σήματα από το περιβάλλον!

Συχνά αυτή η τοποθέτηση συνδυάζεται και με γούρλωμα των ματιών και συστολή της κόρης. Και μιας και αναφερθήκαμε στα μάτια ας δούμε πως μελετώντας τα μάτια μιας γάτας μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία για την συναισθηματική της κατάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΤΟΥΤΟ: Η γλώσσα των ματιών της γάτας

3. Αυτιά που κινούνται και περιστρέφονται απότομα

Σαν συνέχεια του προηγούμενου να πούμε ότι μερικές φορές τα αυτιά, αφού τεντωθούν προς τα πάνω, αρχίζουν να κινούνται απότομα, στρίβοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια να σκανάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηχητικά σήματα από το περιβάλλον!

Πολύ συχνά παρατηρείται όταν η γάτα έχει εστιάσει σε κάποιο υποτιθέμενο θήραμα (ακόμη και αν αυτό είναι ένα παιχνίδι) και ετοιμάζεται για επίθεση.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να προκαλέσετε τα κυνηγητικά της ένστικτα και να στρέψετε το ενδιαφέρον της γάτας προς μια τέτοια φανταστική λεία όπως ένα σκοινάκι που το κουνάτε αργά και προσεκτικά! Τότε η γατούλα θυμάται τη φύση της μέσα από μια διαδικασία που είναι πολύ διασκεδαστική για εκεινη (και για εσάς ίσως)!

4. Αυτιά που κοιτάζουν στο πλάι

Εάν τα αυτιά της γάτας σας αντί να είναι όρθια ισοπεδωθούν προς τις δύο πλευρές, σαν φτερά αεροπλάνου, είναι ένδειξη ότι η γάτα είναι αγχωμένη ή νευρική και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. 

Όταν τα αυτιά μιας γάτας είναι σε αυτήν τη θέση, η γάτα φωνάζει ότι νιώθει άβολα και χρειάζται χώρο. Αφήστε την να κρυφτεί στο αγαπημένο της σημείο μέχρι να αισθανθεί πιο ασφαλής αν φυσικά το θέλησει.

5. Αυτιά που το ένα είναι κατεβασμένο και το άλλο όχι

Αυτή τη θέση, που σίγουρα θα έχετε δει  κάποιες φορές τη γάτα σας δηλώνει περισσότερο ότι η γάτα ξύνεται σε αυτό το αυτί και είναι ενοχλημένη. Ο κνησμός μπορεί να οφείλεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε παράσιτα του αυτιού. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως και η συναισθηματική κατάσταση της γάτας δεν είναι καλή.. η γάτα είναι συνήθως νευρική, ενοχλημένη και .. ξενερωμένη!

Για να μάθετε περισσότερα για την περίπτωση που η γάτα ξύνεται διαβάστε το αναλυτικό μου άρθρο.

6. Αυτιά προς τα κάτω και πίσω σαν καρφιτσωμένα

Όταν η κατάσταση που προκαλεί ανησυχία στη γάτα κλιμακωθεί τα αυτιά στρίβουν ακόμη περισσότερο προς τα κάτω και πίσω και μοιάζουν σαν να είναι καρφιτσωμένα στο κεφάλι της γάτας. Πλέον η γατούλα μας είναι πολύ φοβισμένη.

Για να καταλάβετε σε ποια από τις δυο καταστάσεις είναι η γάτα (αυτή ή την προηγούμενη) ένα καλό κριτήριο είναι αν βλέπετε (αγχωμένη γάτα) ή όχι (πολύ φοβισμένη γάτα) τα κανάλια των αυτιών. 

Και ως γνωστόν ο φόβος στη γάτα εκδηλώνεται πολύ συχνά με επιθετικότητα, οπότε φροντίστε για άλλη μια φορά να κρατήσετε τις δέουσες αποστάσεις!

Όμως δεν είναι μόνο τα αυτιά που συμμετέχουν στη γλώσσα του σώματος της γάτας! Μάθετε πως να διαβάζετε όλη τη γλώσσα του σώματος της γάτας διαβάζοντας το αναλυτικό μου άρθρο ακριβώς ΕΔΩ!

Τέλος να πούμε ότι αν και οι γάτες χρησιμοποιούν κατά κόρον την γλώσσα του σώματος για να εκφραστούν, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έχουν αναπτύξει και έναν ηχητικό κώδικα εποικοινωνίας! Βρείτε περισσοτερα γι’ αυτόν στον παρακάτω σύνδεσμο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *