Είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς που έχετε φτάσει στο σημείο να διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο νιώθετε μια λατρεία για τη γάτα σας! Και αυτό που επιθυμείτε διακαώς γι’ αυτήν είναι να ζει μια όμορφη ζωή, γεμάτη υγεία.
Νευραλγικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι όπως μπορείτε να καταλάβετε διαδραματίζει φυσικά και ο κτηνίατρος που θα επιλέξετε να φροντίζει και να προσέχει τη γάτα σας! Πως θα μπορέσετε όμως να εντοπίσετε εκείνον τον κτηνίατρο που πραγματικά θα ταιριάξει με την δική σας γάτα;
5 ιδέες για να διαλέξετε τον ιδανικό κτηνίατρο για τη γάτα σας
Να σημειωθεί εδώ ότι επειδή πρόκειται για μια αμοιβαία σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ γάτας και κτηνιάτρου και μεταξύ εσάς και του κτηνίατρου, το ότι κάποιος κτηνίατρος μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για εσάς δεν σημαίνει ότι είναι κακός επαγγελματίας. Απλώς είναι απαραίτητο το αμοιβαίο/αρμονικό ταίριασμα μεταξύ των τριων σας!
Έχοντας πει όλα αυτά διαβάστε προσεκτικά παρακάτω και βρείτε μερικά ερωτήματα που ίσως πρέπει να απαντήσετε καθώς προσπαθείτε να εντοπίσετε τον κατάλληλο κτηνίατρο για τη γάτα σας! Αλλά πριν δούμε αυτά ας κάνουμε μια παρένθεση και ας προετοιμαστούμε για την πρώτη-πρώτη επίσκεψη της γάτας μας στον κτηνίατρο! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
SUPER ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ - Πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο
Ωραιαααα, αφού διαβάσαμε και αυτό το άρθρο ας δούμε μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο κτηνίατρός μας:
1. Ο κτηνίατρος αγαπάει τις γάτες;
Όλοι (οι σχεδόν όλοι) οι κτηνίατροι γνωρίζουν πως να εξετάσουν ή να φροντίσουν/θεραπεύσουν μια γάτα όμως δεν έχουν όλοι αυτή τη ιδιαίτερη λατρεία, την αδυναμία για τη γάτα. Και από την άλλη υπάρχουν κάποιοι κτηνίατροι που αγαπάνε όσο τίποτα να τη φροντίζουν, που θέλουν με πάθος το καλύτερο γι’ αυτή. Είναι συχνά και εκείνοι άνθρωποι που στην ιδιωτική τους ζωή, όπως και εσείς, έχουν μια ή περισσότερες γάτες που υπεραγαπάνε και είναι η αγαπημένη τους συντροφιά.
Τα παραπάνω δεν είναι νύξη, φυσικά, για την ευσυνειδησία και τις ικανότητες κάποιων κτηνιάτρων. Ένας κτηνίατρος μπορεί να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, να είναι πλήρης γνώσεων, αλλά η λατρεία για τη γάτα είναι κάτι άλλο.
Έτσι αν εντοπίσετε κάποιον τέτοιο κτηνίατρο ίσως να ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τη γάτα σας – χωρίς τίποτα από αυτά να είναι απόλυτο!
2. Πως ο κτηνίατρος χειρίζεται τη γάτα σας;
Εδώ που τα λέμε η γάτα είναι ένα πλάσμα… ημιάγριο, με αντιδράσεις συχνά βίαιες και απότομες, παντα ως απόρρεια του φόβου και του στρες (καμία σχέση με εκδικητικές προθέσεις κλπ). Δεν είναι εύκολο κάποιος να την χειρίστει καλά, να την ηρεμήσει, να την κάνει να νιώσει ασφαλής, να την χαϊδέψει με τρόπο που να της αρέσει, να της δώσει το χώρο και χρόνο που χρειάζεται, όσους τόμους κτηνιατρικής και αν έχει διαβάσει.
Επίσης αρκετοί κτηνίατροι φοβούνται τη γάτα, φοβούνται ότι θα τραυματιστούν ή θα τους ξεφύγει και αυτός ο φόβος σίγουρα γίνεται αντιληπτός από τη γάτα και έρχεται να προστεθεί στο δικό της στρες, κάτι που δεν διευκολύνει τη σχέση μεταξύ των δύο.
Αντίθετα άλλοι νιώθουν ήρεμοι, ήσυχοι, ξέρουν πότε να προχωρήσουν στις κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν και η ηρεμία τους μεταδίδεται και στη γάτα με αποτέλεσμα μια αισθητά πιο αρμονική σχέση μεταξύ τους.
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
Παρατηρήστε προσεκτικά πως ο κτηνίατρος κάνει την εξέτασή της γάτας σας, πως την αγγίζει, πως της μιλάει! Την κρατάει άνετα, τρυφερά, ή την κρατάει σαν να είναι μια βόμβα έτοιμη να ανατιναχτεί; Παρατηρήστε όλα αυτά και θα έχετε την απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε παραπάνω.
Αυτό είναι λοιπόν ένας ακόμη σοβαρός λόγος να επιλέξετε κάποιον για κτηνίατρο της γάτας σας!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου
3. Η γάτα σας εγκρίνει τον κτηνίατρο;
Όπως είπαμε η σχέση κτηνίατρου και γάτας είναι μια αμοιβαία σχέση. Όσο σημαντικά είναι τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν, πρέπει και η γάτα να νιώθει καλά μαζί του ανεξάρτητα αν αυτός την λατρεύει, ανεξάρτητα αν ξέρει πως να την χειριστεί, ανεξάρτητα αν τα κάνει όλα σωστά.
Αν την δείτε ήρεμη, γαλήνια κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση, αυτό είναι ένα ηχηρό σήμα ότι και από τη δική της μεριά έχει δωθεί το οκ για να συνεχιστεί αυτή η σχέση.
4. Πως είναι η επικοινωνία του κτηνίατρου με εσάς;
Εξίσου σημαντικό με όλα τα προηγούμενα είναι να νιώθετε και εσείς καλά με τον κτηνίατρο σας. Στη συζήτηση που θα προηγηθεί της εξέτασης και σε αυτήν που θα ακολουθήσει την εξέταση θα πρέπει να νιώθετε άνετα να κάνετε ό,τι ερωτήσεις θέλετε, για τα εμβόλια, για την αποπαρασίτωσή της, για πιθανές αγωνίες για μια αγχωμένη συμπεριφορά της γάτας σας αλλά και να παίρνετε κατανοητές απαντήσεις σε όλα τα ερωτηματικά σας. Πρέπει και εκείνος να σας ακούει και εσείς αυτόν.
Επίσης η επικοινωνία σας πρέπει να είναι τρυφερή και ήρεμη, χωρίς ειρωνίες, νεύρα, δισταγμούς από καμία από τις δύο πλευρές, χωρίς απολογητική διάθεση από την πλευράς σας ή διδακτική, επικριτική διάθεση από την πλευρά του/της!
ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΔΑ: Τα πάντα για τα εμβόλια της γάτας
5. Τι σας λέει το ένστικτό σας;
Πέρα από όλα τα παραπάνω που πρέπει να εξετάσετε είναι σημαντικό να ακούσετε και το ένστικτό σας. Μερικοί άνθρωποι ταιριάζουν μεταξύ τους, υπάρχει αβίαστη χημεία, επικοινωνούν χωρίς κόπο και νιώθουν καλά ο ένας με τον άλλον.
Θα ήταν ιδανικό να νιώθετε έτσι με τον κτηνίατρό σας. Αν συμβεί αυτό, τότε το ένστικτό σας θα έχει μιλήσει από μόνο του, θα έχει αποφασίσει ότι είναι ο κατάλληλος για να έχετε αυτή τη σχέση.
Φυσικά πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλοι σημαντικές παράγοντες, όπως οι τιμές που κοστιζουν οι υπηρεσίες του εκάστοτε κτηνιάτρου – αλλά και πάλι πχ κάποιος κτηνίατρος που πραγματικά λατρεύει τις γάτες είναι πολύ πιθανό να σας έκανε διευκολύνσεις αν πχ φροντίζατε πολλές γάτες – ή η απόσταση του κτηνιατρείου από το σπίτι σας! Σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο της άμεσης επαφής/σχέσης μεταξύ σας πιστεύω ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις 5 ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον καλύτερο κτηνίατρο για τη γάτα σας!
Η ευθύνη σας ως γατογονέας
Με αφορμή κάποια πρόσφατα περιστατικά θα ήθελα να επισημάνω και ετούτο! Ο κτηνίατρος δεν είναι Αυθεντία. Αντίθετα μπορεί να έχει κενά γνώσης, μπορεί να κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις, μπορεί κάποια στιγμή να μην έχει την ενέργεια να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον για τη γάτα σας και να προσπεράσει ίσως ένα σοβαρό πρόβλημα για εκείνην χωρίς να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Άλλες φορές μπορεί να ξεχάσει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τη γάτα σας, ή το ακριβές πρόβλημά της, ή τι αγωγή της έχει δώσει ως τώρα. Όλα αυτά δεν αποτελούν μομφή για κανένα κτηνίατρο.
Εν ολίγοις ο κτηνίατρος δεν είναι αλάνθαστος, δεν είναι θεός και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο. Και ούτε πρέπει να τον κατηγορούμε ή να ενοχλούμαστε που δεν είναι.. θεός. Εκεί μπαίνει η “ευθύνη” του γατογονέα που νοιάζεται αυθόρμητα για τη γάτα του να ζητάει πληροφορίες, εξηγήσεις για να ξέρει τι κάνει για τη γάτα του και γιατί το κάνει.
Αν κάποιος γατογονέας αντιμετωπίσει τον κτηνίατρο σαν αυθεντία, θα αποδεχτεί τα (πιθανά) λάθη του κτηνιάτρου του ως σωστά και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραία για τη γάτα του. Οπότε ένα συνειδητό, ζωντανό ενδιαφέρον για τη γάτα θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο γι’ αυτήν σε πολλές περιπτώσεις.
2 Απαντήσεις
Tha ithela na epikinoniso tilefonikos me esas efxaristo !
Σου έστειλα ιμέιλ