γιατί η γάτα μου ξύνεται

Γιατί ξύνεται η γάτα μου;

Να ένα συχνά σημαντικό ερώτημα: “Γιατί ξύνεται η γάτα μου;” Σαν κάθε μυστηριώδες πλάσμα που σέβεται τον εαυτό της, μια γάτα δεν ξεχνάει να ξύνεται στην περιοχή των αυτιών, ενώ ταυτόχρονα μισοκλείνει τα μάτια της και αναρωτιέται κανείς αν τώρα ευχαριστιέται ή υποφέρει. Αυτό στα αγγλικά ονομάζεται odd scratch και είναι τελείως φυσική συμπεριφορά της γάτας. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο φυσικά.

Συχνά μου στέλνετε μηνύματα με τίτλο “Γιατί η γάτα μου ξύνεται και ματώνει” και σε αυτή την περίπτωση, προφανώς δε μιλάμε για μια φυσιολογική συμπεριφορά.

Η γάτα μου έχει φαγούρα - Είναι φυσιολογικό;

Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις η φαγούρα της γάτας δεν είναι φυσιολογική:

 • Αν το ξύσιμο επαναλαμβάνεται κάθε λίγα λεπτά
 • Αν παράλληλα με το ξύσιμο, η γάτα μασάει τη γούνα της, αφήνοντας καραφλά σημεία στο δέρμα της (over grooming)
 • Αν η γάτα εμφανίζει περισσότερες τριχόμπαλες, είναι πιθανό ότι χωρίς να την παίρνετε είδηση, κάνει υπερ-καλλωπισμό (over grooming)
 • Ξηρο ή ερυθρό δέρμα, ή δέρμα με φλεγμονή είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το ξύσιμο υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια
 • Όταν η γάτα μου ξύνεται και ματώνει, πάλι είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η γάτα ξύνεται υπερβολικά.

Γιατί το υπερβολικό ξύσιμο είναι πρόβλημα;

Πρώτα από όλα, το υπερβολικό ξύσιμο κάνει τη γάτα να μη νιώθει άνετα, της χαλάει τη διάθεση, σε σημείο να είναι μονίμως κακόκεφη. Παράλληλα, μπορεί να προκαλέσει έντονες φλεγμονές και να ανοίξει πληγές, οι οποίες είναι ευάλωτες σε επικίνδυνες μολύνσεις.

Γιατί η γάτα μου ξύνεται και ματώνει;

Κι έφτασε η στιγμή να δούμε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες για μια γάτα να ξύνεται παραπάνω από το φυσιολογικό.

1. Παράσιτα

Διάφοροι μικροσκοπικοί αναιδείς πεζοπόροι, όπως οι ψύλλοι και τα ακάρεα, κόβουν βόλτες στο δέρμα της γάτας και προκαλούν έντονη φαγούρα, αναγκάζοντας τη γάτα να επιδίδεται σε έντονο ξύσιμο, που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβές, όπως είδαμε παραπάνω. 

Οι ψύλλοι και τα ακάρεα δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αντιληπτά, γιατί χώνονται βαθιά κάτω από τη γούνα της γάτας. Να σημειωθεί ότι αν μια χρονιά είναι πολύ ζεστή, οι ψύλλοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους όλο τον χρόνο και όχι μόνο τους ζεστούς μήνες. 

Ευτυχώς, η προφανής λύση γι’ αυτό το πρόβλημα είναι η συνεπής αποπαρασίτωση γάτας με σκευάσματα ασφαλή, τα οποία μας προτείνει ο κτηνίατρός μας. 

2. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι πιο κοινές στις γάτες, από όσο νομίζουν οι άνθρωποι. Πολλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στη γάτα, με τους ψύλλους να είναι το κυριότερο από αυτά. Το σάλιο του ψύλλου προκαλεί αλλεργίες στη γάτα, όταν ο ψύλλος τη δαγκώσει. Έτσι, ο ψύλλος για δυο λόγους μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό κνησμό στη γάτα. Επίσης, η γύρη και τα γρασίδια από τους -εκτός σπιτιού- παράγοντες, τα ακάρεα της σκόνης και νεκρά κύτταρα δέρματος από -εντός σπιτιού- παράγοντες, προκαλούν δερματικές αλλεργίες στη γάτα. 

Τέλος, και το φαγητό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στη γάτα, που μόνο μερικές φορές έχουν να κάνουν με κνησμό (τις υπόλοιπες έχουν να κάνουν με θέματα στο γαστρεντερικό. Κάποιες φορές, αν συνδυάσατε την αλλαγή της τροφής με προβλήματα κνησμού, δοκιμάστε μια υποαλλεργική δίαιτα και δείτε αν το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

3. Τσιμπήματα από έντομα

Όπως και στους ανθρώπους, οι μέλισσες και οι σφίγγες μπορούν να προκαλέσουν έντονους δερματικούς ερεθισμούς, που περισσότερο πονούν όταν τσιμπήσουν τις γάτες, ενώ μικρότερα έντομα όπως μύγες και κουνούπια μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό. Και πάλι, η γάτα είναι πολύ ευαίσθητη στο σάλιο του εντόμου που τη δαγκώνει. Τα έντομα διαλέγουν περιοχές χωρίς τρίχα, όπως τη μύτη (θα διακρίνετε κόκκινα σημάδια στις -χωρίς τρίχα- περιοχές της γάτας).

4. Ψυχολογικοί παράγοντες

Πολύ συχνά, μια γάτα, όταν στρεσάρεται, είναι πολύ πιθανό να καταφύγει σε μια διαδικασία υπερβολικού καλλωπισμού σε συγκεκριμένες περιοχές, οπότε αφαιρεί το τρίχωμα και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και φλεγμονές. Η γάτα προσπαθεί να εκτονώσει το στρες της και βρίσκει αυτό τον -όχι ιδιαίτερα έξυπνο- τρόπο, που μπορεί να της προκαλέσει στη συνέχεια μεγάλα προβλήματα.

Αν θέλετε να δείτε πώς να διαχειριστείτε το στρες της γάτας σας, ρίξτε μια ματιά εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΔΗΓΟΣ - Στρες Γάτας

5. Μολύνσεις

Μολύνσεις από βακτήρια του δέρματος, μύκητες ή ζύμες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. καθώς και ερεθισμό στο δέρμα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της δερματοφυτίασης της γάτας. Αν η μόλυνση γίνεται με βακτήρια, χορηγείται αντιβίωση, ενώ στην περίπτωση των δερματόφυτων υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα (εμβόλια, χάπια, αλοιφές). 

6. Ψώρα στα αυτιά γάτας και άλλοι παράγοντες που προκαλούν κνησμό στα αυτιά

Κρίνοντας και από τα δικά μου βάσανα, θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στον κνησμό, που είναι πολύ διαδεδομένος στη γάτα, ειδικά στην περιοχή του αυτιού. 

Οι αιτίες, για έντονο κνησμό στα αυτιά, μπορεί να είναι η ψώρα (ένα μικροσκοπικό λεπτό παράσιτο), μύκητες ή ζύμες, πολύποδες, αλλεργίες (και εδώ), ξένα σώματα, όπως ένα κομμάτι γρασίδι, αλλά και ακάρεα. Η σωστή διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή θα μπορέσει να κάνει τη γάτα σας να γιάνει! Περισσότερα για τον κνησμό των αυτιών στο άρθρο μου “Βρώμια αυτιά γάτας – Πρέπει να ανησυχώ;” αλλά και  εδώ.

Η γάτα μου ξύνεται και ματώνει

Οι άμεσες εμπειρίες μου

Δύο γάτες της αυλής αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα κνησμού! Η Μεγάλη Μανίτσα κι εγώ, ο Τσίτσος. 

Η Μεγάλη Μανίτσα είχε αναπτύξει, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ερεθισμούς στην πλάτη, που κρατούσαν από τον Μάρτη μέχρι και τον Ιούλη, για δύο χρονιές, κάτι που δείχνει ότι ίσως αυτοί οφείλονταν σε εξάρσεις ψύλλων ή σε αλλεργία. Αποδώσαμε την ίαση και στη χρήση του αντιπαρασιτικού BRAVECTO, που μας πρότεινε ο κτηνίατρος, χωρίς να είμαστε όμως βέβαιοι ότι αυτό ήταν που βοήθησε τη Μεγάλη Μανίτσα να θεραπευτεί. Αυτή τη χρονιά, ευτυχώς, δεν αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα. 

Η δεύτερη περίπτωση ήμουν εγώ, ο ΤσίτσοςΕγώ είχα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετωπίστηκε μετά από δύο μήνες καθημερινής χορήγησης των σταγόνων surolan (καταπραΰνει ερεθισμούς και πόνο) – αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι αν η γάτα σας ξύνεται στ’ αυτιά της, πρέπει να της δώσετε surolan.

Τέλος θα ήθελα να πω ότι το θέμα του υπερβολικού κνησμού δεν πρέπει να παραμελείται διότι η γάτα πραγματικά δεν μπορεί καλά καλά να ηρεμήσει και βρίσκεται σε συνεχή ταραχή, ενώ και τα σωματικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν είναι πιθανό να είναι πολύ σοβαρά. 

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

3 Απαντήσεις

 1. Τσιτσο μου χρειάζομαι την πολύτιμη βοήθεια σου! Ο γάτος μου γενικά ξυνεται στο λαιμό σε σημείο να κάνει πληγές. Το είχαμε ψάξει με τον κτηνίατρο αλλά δεν βρήκαμε κάποιο παθολογικό αίτιο προς το παρόν. Εγώ από τη μεριά μου στρεσσαρομαι και στεναχωριέμαι γιατί πάνω που κλείνει η μία πληγή ανοίγει σε άλλο σημείο. Εννοείται πώς βάζουμε αμπούλα κάθε μήνα, είναι οικοσιτος δεν βγαίνει έξω ούτε έρχεται σε επαφή με άλλες γάτες. Τι μπορώ να κάνω;

  1. Πολυ ψυχοφθορο Σοφια μου! Κατι παρομοιο σε πολυ πιο ηπια μορφη ειχαμε με τον Τσιτσο! Εμας λειτουργησε το Σουρολαν, αν και φαινοταν να ειναι ψυχολογικο το θεμα..

   .. μπορει να ξεκινησε σαν ψυχολογικο αλλα να προκληθηκε σωματικος ερεθισμος και να ξυνεται.. σε αυτες τις περιπτωσεις νομιζω οτι το σουρολαν κανει καλο! Δεν ειμαι κτηνιατρος, δεν ξερω να σου προτεινω κατι αλλο και αυτο που σου προτεινω στο προτεινω με επιφυλαξη, αν θες να το διασταυρωσεις με τον κτηνιατρο σου.

   Επίσης μπορεις να παρεις μια αποψη και απο εναν ακομη κτηνιατρο!

 2. Η καλι μου από το πολύ ξύσιμο έκανε πληγουλα κάτω απ τ αυτάκι, ειχε τσιμπουρια.ο γιατρός μ είπε 2 ενεσεις ,η 2ρη μετά 15 μέρες,η σταγόνες επί 3 εβδομάδες.τελικα της έκανα την ενεση με παρότρυνση γιατρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *