τριχόμπαλα γάτας

Τα πάντα για τις τριχόμπαλες

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ένα ζήτημα που απασχολεί κάποια στιγμή τους περισσότερους από εσάς είναι το θέμα των τριχόμπαλων – γι’ αυτό άλλωστε μου έχετε ζητήσει πολλές φορές να γράψω ένα άρθρο γι’ αυτές. Οι τριχόμπαλες εμφανίζονται με φυσικό τρόπο λόγω της διαδικασίας καλλωπισμού της γάτας που με τη γλώσσα της χτενίζει τη γούνα της αφαιρώντας τις νεκρές τρίχες και στη συνέχεια τις καταπίνει.

Συνήθως αυτές οι τρίχες περνούν τον πεπτικό σωλήνα και αποβάλλονται με τα περιττώματα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, όταν είναι πολλές, μπλέκονται μεταξύ τους και δεν μπορούν να διασχίσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα. Στο στομάχι αυτές δεν μπορουν να πεπτούν και κάποια στιγμή αποβάλλονται από το στόμα μέσω της διαδικασίας του εμετού!

Οι τριχόμπαλες είναι πιο συχνές σε γάτες με πλούσια μακριά γούνα, αλλά υπάρχουν αρκετές  γάτες που  δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν ποτέ τέτοια πρόβληματα! Αν κάποια γάτα επαναλαμβανόμενα παρουσιάσει τριχόμπαλες, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς γιατί οι συχνές τριχόμπαλες είναι ένδειξη για άλλα, πιο σημαντικά ζητήματα υγείας

Τριχόμπαλα γάτας - Συμπτώματα

Το πιο προφανές σύμπτωμα της τριχόμπαλας είναι φυσικά ο εμετός που προκαλεί την αποβολή της τριχόμπαλας (όπως αναφέραμε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αποβληθεί άπαξ και σχηματιστεί.

Ωστόσο σε περιπτώσεις που η γάτα κάνει σαν να πνίγεται, ή όταν η γάτα βήχει ή όταν η γάτα προσπαθεί να κάνει εμετό (αλλά δεν κάνει) η αιτία μπορεί να είναι μια τριχόμπαλα την οποία η γάτα ακόμη δεν έχει καταφέρει αν αποβάλει. 

Σε αυτή την περίπτωση η γάτα μπορεί να παρουσιάσει και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως έλλειψη όρεξης, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ληθαργική κατάσταση

συμπτώματα τριχόμπαλας

Περιορισμός του προβλήματος από την τριχόμπαλα

Αν και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί τελείως η δημιουργία τριχόμπαλων, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε:

1. Συχνό βούρτσισμα/χτένισμα της γάτας σας

Χτενίζοντας τη γάτα σας ανα μία δύο μέρες αφαιρείτε το μεγαλύτερο μέρος των νεκρών τριχών που κανονικά θα κατάπινε η γάτα σας και με αυτό τον τρόπο περιορίζετε αισθητά το πρόβλημα! Δείτε στο βίντεο αμέσως παρακάτω πως κάνει το βούρτσισμά μου ο πατέρας μου: 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΒΟΥΡΤΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΤΣΙΤΣΟΣ

2. Πάστα για τριχόμπαλες ή άλλα συμπληρώματα

Πάντα με την σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πάστα για τριχόμπαλες ή κάποια άλλα συμπληρώματα που λειτουργούν ως ήπια καθαρτικά και διευκολύνουν την αποβολή των τριχών από τον πεπτικό σωλήνα. 

3. Τροφή ειδική για τριχόμπαλες

Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες διευκολύνουν την αποβολή των τριχών και εμποδίζουν τη δημιουργία τριχόμπαλων. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να τις δοκιμάσετε.

Επίσης κάποιοι βάζουν στην τροφή της γάτας κονσέρβα κολοκύθας για να τις προσφέρουν τις έξτρα ίνες που θα βοηθήσουν στην αποβολή των τριχών – και πάλι είναι απαραίτητη η συμβουλή του κτηνιάτρου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα μου

4. Καταπολέμηση του στρες

Πολλές φορές μια γάτα στρεσαρισμένη/αγχωμένη καταφεύγει στο γλύψιμο της τρίχας για να ανακουφιστεί, να χαλαρώσει, δημιουργώντας συχνά και φαλακρά σημεία στο κορμί της. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία τριχόμπαλων. 

Σε πρώτη φάση προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας σας σε κάτι πιο ευχάριστο και λιγότερο ζημιογόνο γι’ αυτήν, πχ ένα παιχνίδι που της αρέσει. 

Σε δεύτερη φάση κατανοήστε τη ρίζα του άγχου της και βοηθήστε την να το αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο της ειδικής στις γάτες, Μαρίας Σάββα κάνοντας κλικ στην εικόνα:

Γάτα και στρες

5. Αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων ή αλλεργιών της γάτας

Αν η γάτα υποφέρει από δερματικές παθήσεις ή αλλεργίες είναι πολύ πιθανό να επιδοθεί σε έντονο γλύψιμο της γούνας της κάτι που από τη μια εντείνει τα δερματικά συμπτώματα και από την άλλη επάγει τη δημιουργία τριχόμπαλων. 

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για το πως να αντιμετωπίσετε αυτές τις ιατρικές προκλήσεις! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να μη μαδάει η γάτα μου

Η γάτα μου δεν βγάζει τριχόμπαλες - Είναι πρόβλημα αυτό;

Πολλοί ρωτάτε ανήσυχοι αν είναι πρόβλημα που η γάτα σας δεν εμφανίζει τριχόμπαλες. Η απάντηση είναι ότι δεν είναι απαραίτητο μια γάτα να εμφανίσει τριχόμπαλες, ιδίως μάλιστα αν είναι κοντότριχη. 

Αν μάλιστα δεν εμφανίζει κάποια απο τα συμπτώματα της τριχόμπαλας που αναφέρθηκαν παραπάνω αυτό σημαίνει ότι όσες τρίχες κατάπιε αποβάλλονται χωρίς πρόβλημα απο τον γαστρεντερικό σωλήνα μέσω των περιττωμάτων.

Κλείνοντας να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο μην διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση καλό είναι να διαδίδεται:

Share on facebook
Share on google
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *