οδηγίες για τυφλή γάτα

8+1 οδηγίες για την τυφλή γάτα σας

Οι αγαπημένες φίλες της σελίδας Δέσποινα & Ιφιγένεια μου είχαν υποσχεθεί να μοιραστούν την εμπειρία τους για τις τυφλές γάτες, μια και μεγάλωσαν και ζουν με μια τέτοια, τον Τσίτσο (απλή συνωνυμία). Σας παρουσιάζω λοιπόν μερικά πράγματα, όπως μου τα μετέφεραν, που ίσως σας χρειαστούν, αν η ζωή σας φέρει μια τυφλή γάτα στο δρόμο σας ή αν έχετε ήδη μια τυφλή γάτα – σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η τυφλότητα μπορεί να προκληθεί και από μόλυνση στα μάτια της γάτας:

8+1 οδηγίες για τυφλή γάτα

Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο Τσίτσος (της Δέσποινας και της Ιφιγένειας) γεννήθηκε χωρίς ματια!  Έτσι τον υιοθέτησε η Δέσποινα και η φίλη της η Ιφιγένεια! Ίσως μια γάτα που έβλεπε και σταδιακά τυφλώθηκε να χρειάζεται διαφορετική προσαρμογή! 

Να τονίσουμε επίσης ότι αυτή είναι η εμπειριά της Δέσποινας & της Ιφιγένειας με τον Τσίτσο  και μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με δικές σας αντίστοιχες εμπειρίες. Αυτό είναι πολύ φυσικό γιατί όπως διαφερουν οι υπόλοιπες γάτες μεταξύ τους, έτσι διαφέρουν και οι τυφλές. 

Ακολουθούν μερικά πράγματα που ίσως θα σας βοηθήσουν αν έχετε τυφλές γάτες:

1. Προσανατολισμός στο χώρο του σπιτιού

Όταν η τυφλή γάτα πρωτοέρθει στο σπίτι μπορείτε με χρήση μιας λιχουδιάς  να την κάνετε να σας ακολουθήσει μέχρι την τουαλέτα της. Επαναλάβετε τη διαδρομή δυο τρεις φορές και είναι πολύ πιθανό να μάθει τη θέση της στο χώρο του σπιτιού και να προσανατολιστεί σε σχέση με αυτή. 

Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο για να της συστήσετε τη θέση του των μπολ με το νερό και το φαγητό.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΥΦΛΕΣ ΓΑΤΕΣ:
Φωτογράφος απαθανατίζει τυφλές γάτες καταφυγίου

2. Παιχνίδια για τυφλά γατάκια

Δοκιμάστε να παίξετε με τη γάτα  σας με ένα μπαλάκι με κουδουνάκια. Είναι πιθανό με οδηγό τον ήχο να αρχίσει να το κυνηγάει. Αλλά και αν σύρετε και κάτι άλλο πιο απλό στο χαλί αντιλαμβάνεται τον ήχο και το κυνηγάει και παίζει μαζί του. Αδυναμία του Τσίτσου είναι τα απανταχού χαρτάκια

3. Αποφεύγουμε να σηκώσουμε απότομα και ξαφνικά μια τυφλή γάτα

Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να την τρομάξει. Πρώτα της μιλάμε και την χαϊδεύουμε. Βέβαια ίσως υπάρχουν και τυφλές γάτες πιο θαρραλέες!

4. Όταν την σηκώνουμε φροντίζουμε τα πόδια της να μην είναι στον αέρα

Η τυφλή γάτα (δεν μπορεί να) έχει αίσθηση πόσο ψηλά είναι αν τα πόδια της δε ακουμπούν καθόλου κάτι. Αυτό φυσικά την φοβίζει. Οπότε προσέξτε να μην αφήνετε τα πόδια της να χάνουν για ώρα επαφή με κάτι σταθερό!

Γενικότερα χρειάζεται υπομονή για συνηθίσει μια τυφλή γάτα να την σηκώνετε γιατί χάνει τον προσανατολισμό της και δεν ξέρει που την πάτε!

5. Αποφεύγουμε να αλλάζουμε θέση στο μπολ του φαγητού, του νερού και στην αμμοδόχο.

Αλλάζοντας θέση σε νευραλγικά σημεία αναφοράς για τη γάτα είναι πολύ πιθανό αυτή να αποπροσανατολιστεί πλήρως και να συμβεί κάποιο ατύχημα. 

Αν όμως παρόλα αυτά χρειάζεται οπωσδήποτε να αλλάξουμε θέση σε ένα από αυτα τα σημεία αναφοράς φροντίζουμε να της δείξουμε τη νέα θέση του με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω (βλέπε νο1).

Για παρόμοιους λόγους δεν αλλάζουμε θέση ιδίως σε κοντά έπιπλα!

6. Συχνός καθαρισμός ματιών αν χρειάζεται

Κάποιες τυφλές γάτες βγάζουν από τα ματάκια τους βλέννες, τσιμπλες που κολλούν στην περιοχή και δεν μπορουν να τις καθαρίσουν μόνες τους. Έτσι πρέπει να φροντίζετε να τα καθαρίζετε εσείς χρησιμοποιώντας γάζα με ζεστό χαμομήλι. Να σημειωθεί ότι ο Τσίτσος δεν έχει βολβούς!

7. Επιβλέπουμε την επαφή της με πράγματα που μπορούν να της προκαλέσουν ζημιά.

Δεν αφήνουμε ποτέ κεριά στον χώρο αν η γατούλα μας είναι μόνη της εκεί. Επίσης δεν ξεχνάμε να κλείσουμε το καπάκι της τουαλέτας! Γενικώς δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα με τα οποία μπορεί να χτυπήσει όταν είμαστε απόντες!

Το ίδιο ισχύει και για τα φαγητά, που φυσικά ισχύει για όλες τις γάτες αλλά μια παραπάνω για τις τυφλές, διότι συχνά η αίσθηση της όσφρησης είναι ιδιαίτερα οξεία και έτσι μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία οποιουδήποτε μορίου τροφής και αν  είναι λιχούδα θα το κατασπαράξει, ακόμη και αν είναι κάτι τοξικό γι’ αυτην.

8. Δεν αφήνουμε την τυφλή γάτα μας έξω χωρίς επίβλεψη

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για μερικές γάτες που βλέπουν, πόσο μάλλον για μια τυφλή γατούλα!

9. Οι ξένοι πρέπει να αφήσουν χρόνο στην τυφλή γάτα να τους μυρίσει

Και αυτή η οδηγία ισχύει γενικότερα για τις γάτες αλλά πόσο μάλλον για μια τυφλή γάτα που δεν έχει και τα δεδομένα από την όρασή της! Σε διαφορετική περιπτωση αν την πλησιάσει κάποιος ξένος και αρχίζει να την χαϊδεύει θα πανικοβληθεί λόγω της επαφής κυριολεκτικά από το πουθενα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Σε γενικές γραμμές αν επιλέξετε να ζήσετε με μια τυφλή γάτα δεν θα καταλάβετε καμια σπουδαία διαφορά με μια γάτα που βλέπει. Παίζει κανονικά, σκαρφαλώνει σχεδόν παντού (φυσικά και ανακαλύπτει τις κουρτίνες) και είναι όμορφη εμπειρία να βλέπετε πως προσαρμόζεται στα πάντα. 

Κατά τα άλλα ότι ισχύει για όλες τις υπόλοιπες γάτες ισχύουν πάνω κάτω και για τις τυφλές. Συχνά είναι αρκετό ένα διάστημα δύο εβδομάδων για να μάθει όλα τα έπιπλα στο σπίτι και να αρχίσει τους μαραθώνιους χοροπηδώντας από το ένα στο άλλο!

Όλα αυτά τα υπέροχα ίσως σας βάλουν σε σκέψεις και μπορεί να μην προσπεράσετε βιαστικά την επόμενη αδέσποτη τυφλή γατούλα που ίσως βρεθεί στο δρόμο σας!

Τέλος ας απολαύσουμε μια συλλογή με φωτογραφίες του υπέροχου Τσίτσου:

Ε και μια και ολοκληρώσαμε τις οδηγίες μας για μια τυφλή γάτα, ας δούμε τις αντίστοιχες για μια.. κωφή γάτα! Kάντε κλικ στον σύνδεσμο!

Εσείς είχατε ποτέ μια τυφλή γάτα; Μιλήστε μου για την εμπειρία σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

8 Απαντήσεις

  1. Καλησπέρα!υιθοτεησα την κικη μια τυφλή τα πάμε υπέροχα!καποια συμβουλή όμως για τις ακαθαρσίες που δεν βλέπει να τις σκεπάσει σωστά και καμία φορά τις πατάει και τις εξαπλώνει από την άμμο στο σπίτι;;

    1. αχ θωμα δεν ειχα αντιμετωπισει ποτε τετοιο προβλημα (μονο μια φορα εχω φιλοξενησει ενα τυφλο γατακι.. μια πιο λεπτη αμμο παντως κανει πιο ευκολο το να καλυψεις τις ακαθαρσιες.

  2. Μόλις πριν λίγες ώρες βρήκα ένα μωράκι τυφλό. Ξέρω από γάτες έχω 4 μόνιμες μέσα και 4 μικρά που θα δωθουν για υιοθεσία. Βρήκα κι αυτό και συμπληρώθηκε το καρέ. Το θέμα είναι ότι είναι πάρα πολύ φοβισμένο λόγω του ότι δε βλέπει. Το μόνο που κατάφερα προς το παρόν είναι να το ψεκασω. Δαγκώνει, γρατσουναει και δε ξέρω πως να το χειριστώ. Πώς θα ηρεμήσει το κακομοιρικο? Υπάρχει κάτι που μπορείτε να με συμβουλευσετε που ίσως να μη γνωρίζω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. άφησε του χωρο και χρονο ελευθερια, προσφερε λιχουδιες, ενα ζεστο σημειο για φωλια και προτεινε του παιχνιδακια

  3. Συμβιώνουμε εδώ και τρία χρόνια με ένα υπέροχο πλασματάκι τυφλό εκ γενετής την Μπουμπού μας . Πραγματικά δεν υστερεί σε τίποτε από της υπόλοιπες γάτες μου . Έχω δώσει προσοχή στον εξωτερικό χώρο που κάνει την βόλτα της αυλές κήπους ώστε να είναι ασφαλής.

  4. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο έχω 15 χρόνια από βρέφος ένα τυφλό γατάκι…είναι απίθανο πόσο υπέροχο πλάσμα είμαι και πως ξέρει τα πάντα σε ένα μεγάλο σπίτι που μένω…προσέχω ποτέ να μην είναι σε μπαλκόνι χωρίς πλέγμα δεν μετακινώ τα έπιπλα και δεν έχει καμία δυσκολία να συμβιώνει με άλλα 11 γατάκια που έχω…..καθαρίζω συχνά τα ματάκια του και ξέρω ότι η πιο όμορφη θέση του είναι να βλέπω TV και να κοιμάται ήσυχο στην αγκαλιά μου..είναι η μεγάλη Αγάπη μου….το λατρεύω το μικρό Μπουμπούκι μου όπως το ονόμασα γιατί το βρήκα σε ένα κήπο κάτω από μια τριαντάφυλλια…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *