ΟΔΗΓΟΣ: Ζώντας με μια κουφή γάτα

…γράφει ο Θέμης, πατέρας της υπέροχης Σίρσα (βρείτε το προφίλ της στο Ίνσταγκραμ εδώ), μιας εκλεκτής εκπροσώπου της φυλής Γάτα Σιάμ

Ίσως όταν σκέφτεσαι κάποιο γατάκι με ιδιαιτερότητες, ο νους σου πάει σε ένα γατάκι τυφλό, παράλυτο, ίσως ένα γατάκι με τρία πόδια. Μερικές φορές τείνουμε να παραβλέπουμε ‘αναπηρίες’ που δεν φαίνονται, και η κώφωση είναι μια από αυτές. Μια κουφή γάτα δεν έχει κάτι να ζηλέψει από μια που ακούει -απλώς αντιλαμβάνεται το περιβάλλον της διαφορετικά. 

Όταν ανακαλύψουμε πως η γάτα μας είναι κωφή, ή σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε μια κωφή γατούλα, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε όσο καλύτερα γίνεται ώστε να προσφέρουμε στη γάτα μας μια όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτική ζωή.

Πως χάνει μια γάτα την ακοή της;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Μια γάτα μπορεί να αρχίσει να χάνει την ακοή της σταδιακά καθώς μεγαλώνει. Δεν είναι εύκολο να προσέξει κάποιος την αλλαγή, αλλά μικρές διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά μιας ηλικιωμένης γάτας (όπως το να μην έρχεται όταν τη φωνάζουμε ή να μην αντιλαμβάνεται ότι επιστρέψαμε σπίτι) ίσως είναι ενδείξεις απώλειας ακοής.

Κάποιο ατύχημα επίσης ίσως οδηγήσει σε απώλεια (ολική ή μερική) της ακοής η οποία μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη.

Μερικές γάτες γεννιούνται με ολική ή μερική κώφωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κώφωση είναι συνδεδεμένη με γονίδια που καθορίζουν το χρώμα της γούνας γιαυτό και μεγάλος αριθμός κωφών γατών είναι ολόλευκες ή με μεγάλο ποσοστό λευκού.

Προσοχή, το ότι μια γάτα είναι λευκή δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι κωφή. Υπάρχει επίσης ο μύθος πως όλες οι λευκές γάτες με γαλανά μάτια ή με ετεροχρωμία είναι (πλήρως ή μερικώς) κωφές, κάτι που δεν ισχύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο ζουν οι γάτες

Πως καταλαβαίνω πως η γάτα μου δεν ακούει;

Αν στο σπίτι υπάρχει άλλη γάτα η οποία ακούει, είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρήσει κάποιος πως η γάτα του έχει πρόβλημα ακοής. Η κουφή γάτα θα παρατηρεί τις αντιδράσεις της άλλης, θα καθοδηγείται από την γάτα που ακούει, ενώ θα παίζουν και τρέχουν όπως κάθε άλλη γάτα.

Είναι λίγο πιο εύκολο να αντιληφθεί κάποιος θέματα ακοής όταν υπάρχει μόνο μια γάτα στο σπίτι.
Μπορεί να κοιμάται αρκετά βαριά και να μην ξυπνάει εύκολα, ή να μην σας αντιλαμβάνεται όταν πρωτομπαίνετε σε ένα δωμάτιο. Μπορεί να είναι πολύ θαρραλέα και να μην πτοήται από δυνατούς θορύβους ή αντίθετα μπορεί να είναι φοβική.

Για όσους δεν έχουν δυνατότητα να εξετάσουν την ακοή της γάτας τους με το εξειδικευμένο τεστ BAER, το να χτυπήσετε δυνατά παλαμάκια ή να κάνετε κάποιον ήχο με τα κλειδιά σας ενώ η γάτα σας κοιμάται, μπορεί να βοηθήσει να αναγνωρίσετε αν είναι κωφή ή όχι.

Η γάτα μου είναι κωφή/βαρύκοη. Και τώρα τι;

  • Καταρχήν μη νιώθετε λύπηση και μην πανικοβάλλεστε. Μια κωφή γάτα μπορεί να έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής όπως και κάθε άλλη γάτα χωρίς θέμα ακοής. Η κώφωση επίσης δεν επηρεάζει την υγεία της γάτας με άλλους τρόπους. Οίκτος δε χρειάζεται γιατί η γάτα σας μπορεί να ζήσει ευτυχισμένη για πολλά πολλά χρόνια, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας στις καθημερινές της ανάγκες.
  • Αυτό ισχύει για κάθε γάτα αλλά ακόμα περισσότερο για μια κωφή: περίφραξη στα μπαλκόνια (ως πάνω στο ταβάνι) και όχι πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους εκτός αν είναι πλήρως ασφαλισμένοι. Μια κουφή γάτα δεν θα αντιληφθεί εγκαίρως ένα διερχόμενο αυτοκίνητο, ένα σκύλο ή κάποιο άλλο κίνδυνο οπότε είναι καθήκον μας να την προστατέψουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8+1 Οδηγίες για τυφλές γάτες

  • Η ρουτίνα είναι σημαντική. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα με ώρες ταίσματος, φαγητού κλπ και ακολουθήστε το, ώστε η γάτα σας να έχει σταθερότητα στην καθημερινότητα της. Μην αλλάζετε θέση στην αμμολεκάνη και στα μπολ νερού και φαγητού της γιατί μπορεί να τη μπερδέψετε.
  • Μην ξαφνιάζετε τη γάτα σας, ειδικά όταν δεν έχει οπτική επαφή μαζί σας ή όταν κοιμάται.
    Χτυπήστε ελαφρά το πόδι σας στο πάτωμα ή την παλάμη σας στην επιφάνεια που κάθεται ώστε να της δώσετε να καταλάβει πως είστε εκεί. Μπορείτε επίσης κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα χώρο -κι εφόσον η γάτα είναι ξύπνια- να αναβοσβήνετε το φως μια δύο φορές. Θα το συνδυάσει με την άφιξη σας και θα σας ψάχνει με το βλέμμα της όταν το φως αναβοσβήσει.
  • Πως θα την κάνετε να έρθει σε σας; Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος σας. Όταν έχετε οπτική επαφή, χαμηλώστε στο επίπεδο της, προτάξτε την παλάμη σας και καλέστε τη με τα δάχτυλα σας. Λιχουδιές κι υπομονή θα είναι ο σύμμαχος σας.
  • Το παιχνίδι θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε τη σχέση σας με τη γάτα σας και θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση της.
  • Μη μαλώνετε τη γάτα σας αν νιαουρίζει δυνατά. Πολλές κωφές γάτες απολαμβάνουν τις δονήσεις των φωνητικών τους χορδών ακόμα κι αν δεν ακούν το νιαούρισμα τους. Αν η συμπεριφορά τους σας ενοχλεί, δοκιμάστε να τους αποσπάσετε την προσοχή με κάποιο παιχνίδι.
  • Συχνά οι κωφές γάτες είναι ανασφαλείς. Βοηθάει να τους παρέχετε αρκετά ψηλά μέρη (γατόδεντρο, ράφια στον τοίχο, κλπ) από όπου θα μπορούν να επιβλέπουν το βασίλειο τους με λιγότερες πιθανότητες να τις ξαφνιάσει κάποιος ή κάτι.

Τα παραπάνω τιπς προέρχονται από την προσωπική μου εμπειρία με την Αλάσκα, γατούλα με μειωμένη ακοή και όραση. Θα μπορούσα να περιγράψω ενδελεχώς τα νοήματα που χρησιμοποιούμε στην εκπαίδευση της, αλλά ο σκοπός είναι να βρείτε τη δική σας γλώσσα επικοινωνίας με την κωφή σας γάτα.

Ζείτε με κωφή γάτα;  Έχετε κάποια άλλα κόλπα ομαλής συμβίωσης που δεν αναγράφονται; Θα χαρώ να μου τα γράψετε σε σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000+1 tips για τη γάτα σας

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

3 Απαντήσεις

  1. εχω κωφο γατο (9 ετων πλεον, κωφος εκ γενετης, καταλευκος, με ετεροχρωμια) ο οποιος αντιλαμβανεται απο τότε που ηταν μικρο γατακι το ‘κολπο’ με το φως που του αναβοσβηνω για να ξερει να ερθει σε μενα, και οταν κοιμαται του φυσαω απαλά το μουτρακι για να μην τρομαξει οταν τον πλησιασω. Πραγματι νιαουριζει πολυ δυνατα, σαν να μην υπάρχει αυριο. Κατά τα λοιπα ειναι μία κανονική γατα οπως οι υπόλοιπες 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *