Εσείς οι άνθρωποι πιθανώς να πιστεύετε ότι είστε (γενικά) καλύτεροι από εμάς τις γάτες! Αυτό είναι μια αυθαίρετη, τυφλή πίστη που εγώ, ο Τσίτσος, σήμερα θα διερευνήσω στο συγκριτικό μου τεστ, όπου θα βάλω στο μικροσκόπιο τις 5 αισθήσεις μας (ακόη, όραση, αφή, γεύση και όσφρηση) και με σχετικά επιστημονικό τρόπο θα αναδείξω τον τελικό νικητή (αν και όλοι υποπτευόμαστε ποιος θα είναι φυσικά)!
Είσαστε έτοιμοι για το απόλυτο τεστ; Ξεκινάμε αμέσως:
1. Ακοή
Οι γάτες έχουν απίστευτες ικανότητες ακοής. Στην πραγματικότητα, μπορούν να ακούσουν ήχους που ακόμη και τα σκυλιά δεν μπορούν να αντιληφθούν. Με 2 αυτιά σε σχήμα.. δορυφόρου, το εύρος της ακοής των γατών φτάνει σε υπερήχους που είναι εξαιρετικά υψηλοί. Οι γάτες μπορούν να ακούσουν ήχους συχνότητας ως 100.000 hertz ενώ ο σκύλο μπορεί να αντιληφθεί ήχους μέχρι 35.000 έως 40.000 hertz. Ο άνθρωπος μένει πάρα πολύ πίσω, όντας ικανός να ακούσει ήχους μέχρι 20.000 hertz!
Γάτα - Άνθρωπος: 1-0
ΑΣ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: Τα πάντα για την ακοή της γάτας
2. Γεύση
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι πολύ σχολαστικές όσον αφορά τον έλεγχο της τροφής που θα φάνε. Τα σκυλιά από την άλλη θα έτρωγαν λαίμαργα σχεδόν όλες τις λιχουδιές που τους προσφέρετε.
Αυτή η ανασφάλεια των γατών όσον αφορά στον έλεγχο της τροφής οφείλεται στο ότι έχουν μόνο 473 γευστικούς κάλυκες ενώ οι άνθρωπο περίπου 9000!! Γι’ αυτό και οι γάτες βασίζονται τόσο πολύ στη μυρωδιά τους για να ελέγξουν αν μια πιθανή τροφή είναι κατάλληλη για βρώση!
Ο άνθρωπος ισοφαρίζει!
Γάτα - Άνθρωπος: 1-1
3. Όσφρηση
Οι γάτες έχουν απίστευτη αίσθηση όσφρησης. Χρησιμοποιούν τη μυρωδιά τους για να μυρίσουν το πού βρίσκεται ένα ποντίκι ή ένα κομμάτι φαγητού που βρίσκεται κάτω από το ψυγείο. Η οξεία όσφρηση οφείλεται στο ότι στη μύτη της γάτας και συγκεκριμένα στα ρουθούνια υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια κύτταρα-υποδοχείς για οφρητικά ερεθίσματα. Φυσικά δεύτερος και καταϊδρωμένος έρχεται ο άνθρωπος, με μόλις 5 εκατομμύρια κύτταρα υποδοχείς.
Άλλωστε οι γάτες δεν χρησιμοποιούν την οσμή τους μόνο στον εντοπισμό του φαγητού, αλλά και ως μέσο επικοινωνίας. Μάλιστα οι γάτες έχουν αδένες στο κεφάλι και στα πόδια (κυρίως στις πατούσες) όπου αφήνουν τις δικές τους μυρωδιές σε όποια επιφάνεια ακουμπήσουν ώστε να τις αναγνωρίσουν και να τις μεταφράσουν οι άλλες γάτες!
Γάτα - Άνθρωπος: 2-1
SUPER SOS
To βιβλίο του Τσίτσου “Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ” κυκλοφόρησε και η 1η Έκδοση κοντεύει να εξαντληθεί
Ενισχύστε τον Τσίτσο και τις 150 Τσιτσόγατες παραγγέλνοντάς το από ΕΔΩ
4. Αφή
Τα μουστάκια είναι πολύ σημαντικά όργανα για τις γάτες. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι εκτός από τα μουστάκια του προσώπου υπάρχουν και σε άλλα σημεία όπως στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών. Όπως έχουμε αναφέρει τα μουστάκια βοηθούν τις γάτες στην πλοήγηση σε στενές περιοχές οπότε και βοηθούν τη γάτα να αντιληφθεί αν η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη για να μπορέσει να περάσει το σώμα της διαμέσου αυτής.
Τα μουστάκια άλλωστε τους επιτρέπουν να σαρώσουν το κοντινό περιβάλλον και να αντιληφθούν διάφορες χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό, κάτι που έρχεται να αντισταθμίσει την έμφυτη και επικίνδυνη ροπή της γάτας στην “περιέργεια”. Από την άλλη οι άνθρωποι δεν έχουν καν αυτά τα όργανα και περιορίζουν την αφή τους κυρίως στην άμεση επαφή του σώματος και κυρίως των χεριών με το περιβάλλον.
Γάτα - Άνθρωπος: 3-1
ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ: 13 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα μουστάκια της γάτας
5. Όραση
Οι γάτες έχουν ανώτερη όραση. Μπορούν να δουν τα πράγματα πιο πανοραμικά λόγω της ικανότητάς τους να διασταλούν τις κόρες τους. Η εξαιρετική περιφερική τους όραση τις βοηθά να συλλάβουν την κίνηση ενός ποντικιού ή ενός πουλιού σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι συμβαίνει στους ανθρώπους. Επίσης η πολύ μεγαλύτερη ικανότητας διαστολής/συστολής της κόρης επιτρέπει σε μια γάτα να βλέπει ικανοποιητικά σε πολύ χαμηλό αλλά και σε έντονο φως κάνοντας την γάτα ικανή να δράσσει και τη μέρα και τη νύχτα. Αν θέλετε να μάθετε 10 ακόμη πράγματα για τα μάτια της γάτας κάντε κλικ ακριβώς ΕΔΩ!
Ωστόσο, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν επίσης ένα τυφλό σημείο. Βρίσκεται 10-12 εκατοστά από το πρόσωπό τους, οπότε μερικές φορές μπορεί να μην βλέπουν ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το πηγούνι τους.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση τα μουστάκια αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτρέψω να διαβάσετε και το άρθρο μου όπου περιγράφω πως βλέπουν οι γάτες τον κόσμο σε σχέση με τους ανθρώπους! Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
ΘΑ ΣΑΣ ΞΑΦΝΙΑΣΕΙ: Πως βλέπουν οι γάτες τον κόσμο σε σχέση με τους ανθρώπους
2 Απαντήσεις
Γειά σας θέλω να ρωτήσω πρόσφατα βρήκα κ έσωσα ένα γατάκι είναι κουκλί πανέξυπνο με έντονες όλες τις αισθήσεις της αλλά ενώ στην αρχή πήγαινε στην άμμο της τρελενεται να πηγαίνει στις γλάστρες κ η μαμά φωνάζει τη μπορώ να κάνω; είναι περίπου 1.5μηνων..
Χαρουλα μια αποτελεσματικη λυση ειναι να παρεις βοτσαλα απο την παραλια και να τα βαλεις πανω στο χωμα των γλαστρων