Γιατί με γλείφει η γάτα;

Σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες συμπεριφορές μιας γάτας προς τους γατογονείς της είναι το τρυφερό γλείψιμο (που μπορεί να συνδυαστεί και με κανένα απαλό δαγκωματάκι κάποιες φορές). Πολύ συχνά με ρωτάτε “Γιατί με γλείφει η γάτα και τι δηλώνει αυτή η συμπεριφορά της;” Εδώ θα διερευνήσουμε μερικά πιθανά αίτια της συγκεκριμένης συμπεριφοράς αλλά και θα δούμε και κάποιους τρόπους για να σταματήσει να σας γλείφει (ενίοτε σας ρίχνει και ένα δάγκωμα) αν το παρακάνει!

Γιατί με γλείφει η γάτα;

1. Για να σφυρηλατήσει δεσμούς μαζί σας

Η γάτα συχνά γλείφει κάποιον άνθρωπο ή μια άλλη, φιλική προς αυτή γάτα, θέλοντας να αναπτύξει κοινωνικούς δεσμούς μαζί της. 

Έχετε σιγουρα δει τα μικρά γατάκια να γλείφουν το ένα το άλλο αλλά και ενήλικες γάτες χωρίς δεσμούς αίματος να γλείφονται ενίοτε, και μάλιστα συχνά να καλλωπίζουν περιοχές της γάτας που μόνη της δεν μπορεί να τις περιποιηθεί εύκολα.

Μεταφέρετε αυτή τη συμπεριφορά στη σχέση της γάτας με τον άνθρωπο και θα καταλάβετε έναν από τους βασικότερους λόγους στον οποίο οφείλεται το γλείψιμο της γάτας: στην εκδήλωση  μιας πρόθεσης να σχετιστεί μαζί σας πιο στενά. Ουσιάστικα η γάτα μέσω αυτής της συμπεριφορας σας λέει “θέλεις να είμαστε φίλοι;”. 

Στο βίντεο παρακάτω δείτε πως οι γάτες της αυλής περιποιούνται τους αγαπημενους τους:

2. Για να σας δείξεις ότι σας θεωρεί οικογένεια της και σας εμπιστεύεται

Αφού γίνει το πρώτο βήμα, αφού σας δηλώσει ότι θέλει να είστε φίλοι, η γάτα μπορεί να συνεχίσει στη συνέχεια να σας γλείφει για να σας δείξει ότι σας αγαπά, σας εμπιστεύεται και νιώθει απόλυτα ασφαλής μαζί σας. Η γάτα σας θεωρεί μέλος της οικογένειάς της και όπως η οικογένειά της, η μαμά της, την έγλείφε όταν ήταν νεογέννητο, έτσι και εκείνη τώρα, μια και σας θεωρεί οικογένειά της, κάνει το ίδιο, γλείφει εσάς!

3. Για να σας καθαρίσει

Η γάτα, ακόμη και αν εσείς οι άνθρωποι διαφωνείτε, θεωρεί ότι το να καλύψει μια επιφάνεια του δέρματός σας με το σάλιο της είναι μια ένδειξη καθαριότητας. Έτσι η γάτα πολύ συχνά επιδίδεται σε γλείψιμο πάνω σας για το προφανές, για να σας καθαρίσει

4. Για να σας μαρκάρει ως δικό της

Έχουμε αναφερθεί δεκάδες φορές στο ότι η γάτα είναι ένα ζώο χωροκτητικό! Στα πλαίσια αυτής της τάσης της πολύ συχνά θα επιδοθεί σε γλείψιμο κάποιου μέρους του σώματός σας (συχνά τα αυτιά) γιατί θέλει να τοποθετήσει πάνω σας τις μυρωδιές της, θέλει να δηλώσει ότι είσαστε ιδιοκτησία της! 

5. Για να γευτεί κάτι ενδιαφέρον πάνω στο δέρμα σας

Αν η γάτα σας τρελαίνεται για ένα τυρί δοκιμάστε να βάλετε ένα κομμάτι τυρί με τα δάχτυλά σας στο στόμα σας. Η γατούλα σας θα αντιληφθεί την ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα μυρωδιά, θα πλησιάσει, θα μυρίσει το δάχτυλό σας και στη συνέχεια αν η οσμή είναι αυτό που περίμενε θα συνεχίσει γλείφοντας το δάχτυλό σας, για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρίας οσμής/γεύσης σε σχέση με αυτό το λαχταριστό υλικό που μόλις πριν λίγο κρατούσατε στα χέρια σας

6. Για να αποβάλει το στρες

Όπως συμβαίνει και με την περίπτωση που η γάτα κάνει πατουσάκια έτσι και στην περίπτωση του γλείψίματος, είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι η γάτα νιώθει μια μορφή στρες και θέλει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα χαλαρωτική που της θυμίζει την πρώτη περίοδο της ζωής της, όταν ήταν κοντά στη μητέρα της που την φρόντιζε, την κρατούσε ασφαλή και της προσέφερε ό,τι χρειαζόταν. 

7. Λόγω του φαινομένου της "υπεραισθησίας"

Οι γάτες συχνά αντιμετωπίζουν ένα μάλλον νευρολογικής φύσεως θέμα, που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί για την ώρα ικανοποιητικά, το φαινόμενο της “υπεραίσθησίας της γάτας”. Η έντονη νευρολογική δραστηριότητα (υπερδραστηριότητα νευρικών απολήξεων)σε μέρη του δέρματος της γάτας, δημιουργεί αίσθηση κνησμού ή γαργαλητού και η γάτα προκειμένου να ανακουφίσει αυτή την αίσθηση και το συνακόλουθο στρες που αυτή προκαλεί επιδίδεται σε ασύστολο γλείψιμο, που ωστόσο μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στο δικό της σώμα, αλλά και στο σώμα μιας άλλης γάτας, ή στο δικό σας σώμα

ΣΟΥΠΕΡ ΧΡΗΣΙΜΟ: ΟΔΗΓΟΣ: Γάτα και Στρες

Γιατί το έντονο γλείψιμο από τη γάτα είναι ενοχλητικό;

Αν η συμπεριφορά του γλείψίματος ενταθεί είναι πιθανό να νιώσετε μια δυσάρεστη αίσθηση.

Αυτό κατά βάση οφείλεται στην κατασκευή της γλώσσας της γάτας. Βλέπετε η γλώσσα της γάτας είναι επενδεδυμένη με θηλές που μοιάζουν με αγκίστρια, δίνοντας στη γλώσσα, καθώς σας γλείφει, μια αίσθηση γυαλόχαρτου. Το έντονο γλείψιμο λόγω αυτής της κατασκευής της γλώσσας, μετά από λίγο μπορεί να σας αφήνει μια δυσάρεστη αίσθηση!

Πως να σταματήσετε τη γάτα από το να σας γλείφει σε ενοχλητικό βαθμό;

Όταν δείτε όλα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι η γάτα θα αρχίσει να σας γλείφει χρησιμοποιήστε ένα μέσο για να αποσπάσετε την προσοχή της από την ιδέα του γλείψίματος. 

Χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι για γάτες που μπορεί να την εξιτάρει για να ξεχάσει την ιδέα να σας γλείψει. Αν της αρέσει το κάτνιπ διαλέξτε ένα παιχνίδι που είναι γεμισμένο με κάτνιπ, αν όχι, τότε επιλέξτε ένα παιχνίδι με λιχουδιά. 

Θυμηθείτε ότι αν η γάτα σας έχει αναπτύξει έντονα τη συνηθεία του γλείψίματος δεν θα είναι εύκολο να την εμποδίσετε να το κάνει. Σε κάθε περίπτωση μείνετε ήρεμος, γαλήνιος και τρυφερός μαζί της. Άλλωστε οι επιθετικές συμπεριφορές μόνο να εντείνουν το στρες της μπορούν, κάτι που μπορεί να την κάνει ακόμη πιο επίμονη όσον αφορά το γλείψιμό σας!

6 Απαντήσεις

  1. Όλα σου τα άρθρα είναι καταπληκτικά και χαίρομαι πολυ να σε διαβάζω, για τις γνώσεις σου, αλλά και για τον τρόπο που γράφεις, που ειναι χιουμοριστικος, αλλά και τρυφερός και δείχνει έναν καλο χιουμαν 😄
    Εχω πολλες ερωτήσεις, αλλά κάποια άλλη φορά! Μέχρι τότε συνέχισε έτσι και μην αλλάξεις στυλ ΠΟΤΕ!!! 😊

  2. Μπορείτε να μου πείτε, γιατί η γάτες μου κατουράνε παντού. Εκτός της άμμου. Ενώ έχω πολλες λεκάνες, και ένα πάντα καθαρές.

  3. Ο γατούλης μου που τον πήρα μια μια προχθές και ειναι διομισυ μηνών τρώει κάθε μισή ώρα είναι λαιμαργουλης. Να του αφήνω συνέχεια το πιατακι με το φαγητό του ή να το αφαιρώ αφού έχει φάει;

    1. Σε γενικες γραμμες στα γατακια σε ανάπτυξη καλο ειναι να εχουμε ελευθερη σιτιση εκτος αν δουμε τρελες υπερβολες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *