Πόση άσκηση χρειάζεται η γάτα σας;

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ευημερία και την ευζωία της γάτας είναι η Άσκηση. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα μελήματα για τη γάτα σας καλό θα ήταν να έχετε (με ένα χαλαρό και όχι εμμονικό τρόπο) μια έγνοια/φροντίδα και για την άσκηση της γάτας σας! 

Αλλά ας δούμε παρακάτω πόση άσκηση χρειάζεται η γάτα σας καθημερινά και ποια τα οφέλη της άσκησης:

Πόση άσκηση χρειάζεται η γάτα μου;

Παρόλο που δεν υπάρχει καθορισμένη διάρκεια και ένταση άσκησης που πρέπει να κάνουν οι γάτες κάθε μέρα, διάφοροι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι γάτες επωφελούνται πολύ από την άσκηση! Στην άσκηση περιλαμβάνεται το τρέξιμο, το παιχνίδι και η αναρρίχηση!

Ο δόκτωρ Τζέιμι Ρίτσαρντσον ισχυρίζεται ότι η ποσότητα άσκησης που χρειάζεται μια γάτα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τον τρόπο ζωής της, ενώ επισημαίνει ότι μερικές γάτες είναι πιο ενεργητικές από άλλες, αλλά οι περισσότερες γάτες γενικά χρειάζονται τουλάχιστον δύο έως τρεις φάσεις παιχνιδιού μαζί σας την ημέρα, αν όχι περισσότερο (εκτός αν παίζουν με άλλες γατούλες ή και αν ειναι δραστήριες από μόνες τους)! 

Το παιχνίδι μάλιστα πρέπει να κατανέμεται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι να λαμβάνει χώρα μόνο σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας!

Πως να καταλάβω αν η γάτα μου χρειάζεται περισσότερη άσκηση;

Εν γένει όλες οι γάτες χρειάζονται άσκηση!

Όμως η υπερκινητικότητα τη νύχτα, το ξύσιμο σε ανεπιθύμητες επιφάνειες και η επιθετικότητα αλλά και το γεγονός ότι η γάτα σας σηκώνεται μόνο για να πάει στο μπολ του φαγητού είναι δείγματα ότι η γάτα σας χρειάζεται παραπάνω άσκηση!

Ωστόσο μια παχύσαρκη, αγύμναστη γάτα μπορεί να χτυπήσει αν ξαφνικά την σπρώξετε σε έντονη άσκηση, γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το ποια είναι η ενδεδειγμένη άσκηση γι’ αυτήν!

Μην βάλετε πχ την τελειως αγυμναστη ηλικιωμένη γάτα σας να κυνηγήσει το λέιζερ που μάλιστα κινείτε με απότομες κινήσεις – δείτε και το σχετικό βίδεο:

Πως να προκαλέσω την γάτα μου να ασκηθεί περισσότερο;

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τον βαθμό άσκησης της γάτα σας σε καθημερίνη βάση είναι να παίζετε μαζί της.

Όπως τονίζει ο δρ. Γουεϊνστέιν κάθε γάτα μπορεί να απολαμβάνει περισσότερο διαφορετικές δραστηριότητες. Δοκιμάστε παιχνίδια με λέιζερ, ή κουκλάκια με (ή χωρίς) κάτνιπ, μπάλες, επιθέσεις με καλαμάκια, ραβδιά με σκοινί (που κρατάτε στο χέρι σας) που ομοιάζει με ένα υποψήφιο θήραμα είναι μερικά από τα δημοφιλή παιχνίδια για τις γάτες!

Και πως θα τις ενθαρρυνετε να κυνηγήσουν να τρέξουν, να πηδήξουν. Απευθυνθείτε στα κυνηγητικά τους ένστικτα. Κάντε το παιχνίδι να παραπέμπει σε ένα ανυποψίαστο θύμα για τον κραταιό κυνηγό, τη γάτα σας. Επίσης δοκιμάστε παιχνίδια παζλ και άλλα διαδραστικά παιχνίδια με τα οποία η γάτα μπορεί να παίξει μόνη!

Α και θα ήθελα να σας προτείνω να παίξετε με τις λιχουδιές της γάτας σας. Διαλέξτε παιχνίδια τα οποία περιεχουν μέσα λιχουδιές που για να τις προσλάβει η γάτα σας πρέπει να προσπαθήσει.

Τέλος η καθημερινή αλλαγή των παιχνιδιών που θα παίζετε με τη γάτα σας ανανεώνει τόσο το δικό της όσο και το δικό σας ενδιαφέρον για το παιχνίδι. Το τελευταίο είναι επίσης πολύ σημαντικό μια και αν μπείτε σε αυτή τη διαδικασία (του να προκαλέσετε τη γάτα σας να αασκηθεί) κάνοντάς το σαν να επιτελείτε καταναγκαστικά έργα δεν θα βοηθήσει διόλου τη γάτα σας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΣΙΤΣΟΥ:

Κάπου εδώ θέλω να πω ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την απουσία άσκησης στη γάτα μας παίζει και ο τρόπος διατροφής της. Η συνήθης τακτική της αποκλειστικής σίτισης με ξηρά τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες προκαλεί αιώνιες δυσπεψίες στη γάτα, γιατί το σώμα της γάτας είναι έτσι φτιαγμένο που δεν μπορεί να πέψει καλά μεγάλες ποσότητες υδατάνθρακα.

Εσείς αν ήσαστε συνέχεια φουσκωμένοι θα πηγαίνατε για τρέξιμο ή για γυμναστήριο; Φυσικά και όχι! Δοκιμάστε (πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας) την στροφη σε αποκλειστική σίτιση με υγρή τροφή. Για να βρείτε τις προτεινόμενες υγρές τροφές μου κάντε κλικ ΕΔΩ.

Οφέλη άσκησης για τη γάτα

1. Διατήρηση βάρους

Ο Δρ. Ρίτσαρντσον σημειώνει ότι η υποστήριξη της τακτικής άσκησης της γάτας από εσάς είναι βασικό συστατικό για τη διατήρηση της γενικότερης σωματικής και ψυχικής υγείας της, ενώ ταυτόχρονα η γάτα κρατιέται σε φόρμα και σε υγιή όρια βάρους γάτας σας για να υποστηρίξει τη γάτα σας να παραμείνει σε φόρμα και σε υγιές βάρος.

Ο Δρ. Ρίτσαρντσον εξηγεί: “”Περίπου το 60% των γατών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτές να απολαύσουν τον χρόνο παιχνιδιού αλλά κάνει και τη διάθεση για εξερεύνηση να ατονεί, ενώ μπορούν προκύψουν πολλά ιατρικά θέματα όπως παγκρεατίτιδες και αρθρίτιδες.”

Φυσικά στον έλεγχο του βάρους μπορεί να βοηθήσει και μια ισορροπημένη δίαιτα. Για να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ στο λινκ αμέσως παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να κάνω δίαιτα σε γάτα

2. Αποφυγή αρθρίτιδας

Ας μιλήσουμε λίγο πιο ειδικά για την αρθρίτιδα. Η τακτική άσκηση διατηρεί το κανονικό εύρος κίνησης της γάτας και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι γάτες όσο μεγαλώνουν αναπτύσσουν αρθρίτιδα. Οι γάτες με αρθρίτιδα συνήθως  είναι δύσκαμπτες ή κουτσές αλλά η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την εικόνα μιας γάτας με αρθρίτιδα σύμφωνα με τον Δόκτωρα Τζόι Γουεινστέιν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1000 + 1 Tips για τη γάτα μου

3. Αντιμετώπιση 'προβλημάτων' συμπεριφοράς

Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει να λυθούν διάφορα θέματα συμπεριφοράς της γάτας.

Ο δρ. Ρίτσαρντσόν επισημαίνει: «Όταν οι γάτες δεν ασκούνται επαρκώς, μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορές όπως η υπερδραστηριότητα τη νύχτα, ξύσιμο επιφανειών και επιθετικότητα.» Αν θυμάστε και εμείς στο άρθρο για το πως να μην σας ξυπνάει η γάτα το βράδυ λόγω υπερδραστηριότητας είχαμε επισημάνει τον παράγοντα του παιχνιδιού (είχαμε προτείνει το λέιζερ ως ενδεδειγμενο) ως βασικότατο μέτρο για να κουράσετε τη γατούλα σας ώστε να κοιμηθεί τις ώρες που και εσείς κοιμάστε!

Τέλος η επαρκής άσκηση συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των γατών σε σπίτια με πολλές γάτες και στη μείωση των συγκρούσεων.

ΥΓ: Προφανώς αν η γάτας σας περνάει περίοδο μεγάλης κακοδιαθεσίας ή περίοδο στην οποία τρώει ελάχιστα ή καθόλου, μην προσπαθείτε να την πιέσετε να ασκηθεί!

2 Απαντήσεις

  1. Ωραία τα λέει αλλά δεν είναι πάντα εύκολο…. Ο παμπονήριους μαμακιας Felix ζηλεύει τη Nelly φοβερά και σεν την αφήνει να παίξει. Ο Billy είναι τυφλός και φοβάται με τα διάφορα…. Είναι πρόβλημα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *