Τι να κάνω όταν η γάτα μου με ξυπνάει το βράδυ; Ο Απόλυτος Οδηγός

Γράφει η Μαρία Σάββα:

Είναι 6:30 το πρωί! 

Κτυπάει το ξυπνητήρι! Mόλις που σε είχε πάρει ο ύπνος αφού όλη νύχτα η γάτα σου δεν σταμάτησε να κάνει “τα δικά της”. Τρεχαλητά σ’όλο το σπίτι, έριξε πράγματα κάτω, ερχόταν στον κρεβάτι, γκρίνιαζε και τράβαγε τα σκεπάσματα. Σηκώθηκες μες τη μαύρη νύχτα, μάζεψες τα πράγματα και έκλεισες τελικά την πόρτα του δωματίου μπας και κλείσεις μάτι, αλλα πουυυυυ, τα πράγματα έγιναν χειρότερα, διότι καθόταν έξω απο την πόρτα και χτυπιότανε! Μπήκε ο διάολος μέσα της! 

Έλα, παραδέξου το, κάπως έτσι ή και χειρότερα δεν πέρασες το βράδυ σου;

Σηκώθηκες πια και νιώθεις χάλια, ένα πτώμα! Η γάτα όμως τώρα κοιμάται του καλού καιρού! Κάθεσαι να πιεις τον πρωινό καφέ σού και σκέφτεσαι πώς θα βγεί η μέρα σου με τόσα που έχεις να κάνεις! Δουλειά, συμμαζεμά το σπίτι, φροντίδια των παιδιών (αν υπάρχουν) με ότι αυτό συνεπάγεται και χίλια δύο άλλα (… άτιμη κοινωνία) και έκει που αναρωτιέσαι πώς στο καλό θα γίνουν όλα αυτά και ήδη είσαι ένα ράκος, σηκώνεται και ο/η σύντροφος και σου λέει με αυστηρό ύφος:

-Τί θα γίνει με την γάτα σου; Δεν κλείσαμε μάτι όλη νύχτα πάλι.

Το κερασάκι στην τούρτα! Η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι! Απελπισία! Και σου έρχεται να του/της πεις:

– Σαν τι να γίνει δηλαδή; Άμα δεν σ’αρέσει η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα!

Γιατί δεν είναι το θέμα να φύγει κάποιος. Κανείς δεν θα φύγει. Ο σκοπός είναι να λύσουμε το θεματάκι μας χωρίς απώλειες. Πάμε όμως να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κατά τα άλλα υπέροχη γατούλα μας κάνει όλα αυτά που κάνει το βράδι που εμείς θέλουμε να κοιμηθούμε;

ΓΙΑΤΙ η γάτα μου με ξυπνάει το βράδυ;

Οι γάτες μας είναι ζώα θηρευτές, και έχουν υψηλά επίπεδα ενέργειας.Έξω στην φύση θα κυνηγούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, θα έτρωγε το κυνήγι της και θα κοιμότανε. Έτσι η ενεργειά της θα εκτονωνόταν στην εύρεση τροφής! Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο νεαρό είναι το ζώο τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της ενέργειάς του. Μεγαλώνοντας μειώνονται αυτά!

Στο θέματάκι μας τώρα!

Εμείς οι χιούμανς έχουμε την δική μας καθημερινή ρουτίνα και προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε καθημερινά χρησιμοποιούμε την ενέργεια μας η οποία ανεβοκατεβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας και αυτό μας βοηθάει να τα βγάλουμε όλα εις πέρας! Ενώ εσύ λείπεις για τις υποχρεώσεις σου η γάτα στο άδειο σπίτι δεν έχει τι να κάνει, και έτσι κοιμάται και βασικά βαριέται.

όταν η γάτα μου με ξυπνάει το βράδυ

Οι πληροφορίες όμως απο τον έξω κόσμο όπως ήχοι πουλιών έρχονται και βομβαρδίζουν τα κυνηγετικά της ένστικτα. Συσσωρευέται ενέργεια και αν όλη αυτή η ενέργεια δεν εξωτερικευθεί κάπου θα της βγει το βράδυ που θές να ξεκουραστείς! 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν της αρέσει που βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι που την αγαπάνε και την φροντίζουν, το κάθε άλλο! Οι γάτες λατρεύουν την σιγουριά που τους προσφέρει το σπίτι τους, ο χώρος τους και η συντροφιά μας! Και μήν ξεχνάμε ότι στα ζώα που ζούν έξω σαν αδέσποτα ο μέσος χρόνος ζωής τους είναι μολις τρία χρόνια!

Ουφ παρασύρθηκα πάλι, ξαναματαεπανέρχομαι στο θέμα: Εσύ ας πούμε γύρισες τώρα άπο την δουλειά σου, μάζεψες τα ασυμμάζευτα στο σπίτι, έκανες ότι κάνεις κάθε μέρα, φρόντισες και την γατούλα σου, το φαγητό της, καθάρισες και την άμμο της! Σπατάλησες όλη την ενέργεια που είχες για σήμερα και τώρα το μόνο που θες είναι λίγο χρόνο να χαλαρώσεις, να φάς κάτι μέχρι που να πάς για ύπνο!

Aς κάνουμε και μια παρένθεση και ας διερευνήσουμε και ετούτο
Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας;

Εδώ σε θέλω! Χρειάζομαι λίγο απο αυτό τον χρόνο της χαλάρωσης σου! Όχι πολύ δώσε μου δέκα λεπτά το πολύ ένα τέταρτο! Είναι η σωστή η ώρα να δώσεις στην γάτα σου αυτό το κηνύγι που χρειάζεται γία να εκτονώσει την ενέργεια της! Μετά θα φάει το φαγητό της, και τί νομίζεις οτι θα γίνει; Θα κοιμηθεί! Όπως θα έκανε και στην φύση!

Οι γάτες μας είναι ζώα ρουτίνας. Λατρεύουν να γνωρίζουν το πρόγραμμα τους, πότε θα φάνε, πότε θα παίξουν και πότε θα κοιμηθούν! Σταδιακά θα αναπτύξει την “ρουτίνα” που θέλουμε και θα εκτονώνει την ενέργεια της την ώρα που θέλουμε! Πως; Μα με το παιχνίδι!

Δηλαδή τι να κάνω τώρα, να κυνηγάω τη γάτα μες στο σπίτι;
Τάσος Κ.
Γατοπατέρας

Θα δοκιμάσεις μερικά παιχνίδια για γάτες, οπως το laser, ή το κρεμαστό ποντίκι ή το κρεμαστό μαστίγιο (τα δικά μου τρελλαίνονται με το laser). Με ότι της αρέσει πιο πολύ θα παίξετε εκείνο το δεκάλεπτο με τέταρτο που λέγαμεεεεε! Γρήγορα και έντονα! Μετά θα κουραστεί και θα σταματήσει και μόνη της! Ο Ρούντι μου που είναι άγριο νιάτο (δεν έχει κλείσει χρόνο ακόμα) στο τέταρτο τα έχει παίξει (βλέπε και το βίδεο παρακάτω)!

Σημ. Τσίτσου: Για έξτρα εξουθένωση, τι θα λέγατε και για ένα παιχνίδι που κάνει τη δουλειά μόνο του, όπως το μπαλάκι που κινείται μόνο του – τσεκάρετέ το εδώ – και λειτουργεί τέλεια ενεργοποιώντας τα θηρευτικά ένστικτά της γάτας;

Μετά θα της βάλεις το φαγητό της (σημ. Τσίτσου: αν η γάτα σου είναι της υγρής τροφής, δώσε μια γενναία μερίδα, του τύπου 50 γρ. από μια θρεπτική, ποιοτική υγρή τροφή όπως οι εξαιρετικές Lucky Lou (τσεκ εδώ) ή οι ποιοτικότατες GranataPet (τσεκ εκεί). Φυσικά θα φάει και κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο λείπεις, όπως κάνεις πάντα, αλλά το βραδυνό της άστο για μετά το παιχνίδι. Τώρα αν παρ’όλα αυτά συνεχίζει να έρχεται στο κρεβάτι για να ενοχλεί, θέλω να την αγνοήσεις! Είναι θέμα χρόνου να καταλάβει ότι το κόλπο της δεν πίανει.Θα πάρει μερικές μέρες να μπεί στο πρόγραμμα και στην ρουτίνα που θέλουμε ώστε να εκτονώνει την ενέργεια της τη σωστή ώρα! Αυτό θα γίνει όμως αν και εσύ τηρήσεις φυσικά το παιχνίδι τη σωστή στιγμη!

Σημ. Τσίτσου 1: ΠΑΙΔΙΑ, αν η γάτα σας τρώει και υγρή και ξηρά τροφή, τότε η κατάλληλη ώρα να της δώσετε την μερίδα ξηράς τροφής είναι τότε, πριν τον βραδινό ύπνο. Η ξηρά τροφή έχει μπόλικο δύσπεπτο υδατάνθρακα και “βαραίνει” τη γάτα και είναι πιο πιθανό να ρίξει μετά έναν υπνάκο! Εντάξει, ας κρατήσουμε όμως μερικά στάνταρντς ποιότητας και ας είναι μια εξαιρετική ξηρά τροφή, με ξεκάθαρη ετικέτα και όχι με 50% υδατάνθρακα! Η ποιοτικότατη ελληνική Ambrosia είναι μια καλή τέτοια περίπτωση! Περισσότερες προτεινόμενές μου ξηρές τροφές εδώ!
Σημ. Τσίτσου 2: Παιδιά, αν η γάτα σας  υποφέρει απο στρες, όλες οι αντιδράσεις της είναι λογικό να είναι πιο έντονες, άρα και η έντονη συμπεριφορά της το βράδυ! Πως θα καταλάβετε ότι η γάτα σας υποφέρει από στρες/άγχος; Βρείτε 8 σημάδια εδώ! Σε αυτή την περίπτωση διαβάστε το σχετικό μου άρθρο για τη διαχείριση του στρες εδω και σκεφτείτε να βάλετε τις φερομόνες Feliway στην πρίζα (τι; ακόμη δεν ξέρετε γι’ αυτό; μάθετε τα πάντα στο αναλυτικό μου άρθρο) και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο φαρμακευτικής κάνναβης για γάτες – εμείς χρησιμοποιούμε το έλαιο της NatureCan με εξαιρετικά αποτελέσματα (βρείτε το εδώ και χρησιμοποιήστε τον κωδικό tsitsos20 για έκπτωση 20%)

Αναρωτηθήκατε ποτέ... γιατί η γάτα ροχαλίζει;

Αυτο ήταν λοιπόν! Ευκολάκι για σήμερα! Πις οφ κεικ που λένε και οι Ηγγλέζοι! Σας φιλώ και εσάς και τις γάτες σας!

ΥΓ: Και μιας και μιλάμε για ύπνο, κάντε κλικ στην φώτο από κάτω και δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τον ύπνο της γάτας σας, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο:

Κλείνοντας, να πούμε ότι αν βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά εκπαιδευτικό και χρήσιμο, μη διστάσετε να το μοιραστείτε με τους γατοφίλους σας στο διαδίκτυο, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια – η ωφέλιμη γνώση, καλό είναι να διαδίδεται:

25 Απαντήσεις

  1. Ειμαι μαθητής β λυκειου και στο σπιτι μου εχουμε 3 μικρα γατακια…Το βραδυ δν μπορω να κοιμηθω γτ συνεχεια τρεχουν και το μονο που κανω ειναι να τα μαλωνω αλλα δν δουλευει. Πως γινεται να τα ηρεμήσω?

 1. Μπράβο Μαρία ,και εγώ έχω 8 γάτες και φροντίζω άλλες 5,επίσης ταιζω και οποία αδέσποτη βρω .Είναι υπέροχα ζώα !!!

 2. ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ ΣΦΟΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΟΣ…ΕΞΑΡΤΑΣΑΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΟΠΩς ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ.

 3. Εμένα που η μία θηλυκιά είναι σε οίστρο κ την κυνηγανε δύο αρσενικά μικρά τι να κάνω; Τους ήρθε η όρεξη στις 1:30 την νύχτα να ζευγαρώσουν…!!! Τσιτσοοοο…σοοοοςςςς…!!!

 4. ΤΣΙΤΣΟΟΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΚΑΣΜΑ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΠΟΧΑ ΑΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΨΕΚΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΟΟΟΟΣ

 5. Καλημέρα μιας και είναι και 3:09 το πρωί. Ο γατουλης μου είναι σχεδόν 7 μηνών και όπου ναναι θα κλείσουμε το ραντεβού για να τον στειρωσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.τις τελευταίες δυο νύχτες έρχεται κ κοιμάται δίπλα στο κεφάλι μου κ μάλιστα γουργουριζει κ τον παίρνει ο ύπνος μετά από λίγο.αυτο δεν το έκανε παλιότερα.κοιμοταν πάντα στα πόδια μας.σημερα με ξύπνησε με το γουργουρητο του και με ένα δάγκωμα στο βλέφαρο κ πετάχτηκα από τον πόνο.και μάλιστα αιμοραγουσα αρκετά και μέσα στην νύχτα ήταν πολύ τρομακτική εμπειρία.τελικα έχω μια μικρή τρύπα στο βλέφαρο και εκείνος με ακολουθεί από εκείνη την ώρα γουργουριζει και χαζοπαιζει κ δεν μπορώ να καταλάβω τι τον έπιασε.μηπως είναι θέμα ορμονών;με δάγκωσε επειδή βαριοταν;με έχει ξαναδαγκωσει στο μάγουλο αλλά ποτέ τόσο δυνατά και ειδικά στον ύπνο.ειλικρινα αγχώθηκα πάρα πολύ κ μπορεί να τα γράφω κ λίγο μπερδεμένα άλλα τέτοια ώρα ή εδώ θα έγραφα ή την μάνα μου τηλέφωνο θα έπαιρνα από την τρομάρα μου..

  1. ουφ! και μενα ο κινεζος με χει δαγκωσει με ολο του το Ειναι στο μαγουλο και μου χει ριξει και ξοφαλτσες κοντα στα ματια).. μηπως εκανες καποια κινηση αποτομη στον υπνο σου και τον τρομαξες? αυτο μου φαινεται καπως πιθανο

   1. Να πω ότι και μένα μου δαγκώνει κάποιες φορές το μάγουλο ως ύστατη προσπάθεια να με ξυπνήσει.

 6. Έχει η γάτα ψυχή ?
  Υπάρχει θεολογική απάντηση και είναι όχι. Ποια είναι η γνώμη-άποψη σας ?

  1. ο ανθρωπος εχει ψυχη? η γάτα εχει ψυχη? δεν εχω ιδεα. αυτη ειναι η απαντηση μου. πιο σημαντικο ειναι να καταλαβουμε την φυση του Εαυτου μας- ισως αυτο δωσει ολες τις αλλες απαντησεις

 7. Τώρα να προτείνω κάτι: αν ζείτε σε περιο χη που το επιτρέπει, δηλαδή, δεν έχει πολλή κίνηση, έχει ακάλυπτους χώρους, είναι πιο γειτονιά βρε αδερφέ, γιατί να μην αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει έξω τη μέρα που λείπετε να παίζει, να κυνηγάει και ότι θέλει να βγάλει φυσικά την ενέργεια σας και κατά το απόγευμα – βράδυ που έρχεστε την μαζεύετε σπίτι 🏡: εμάς έτσι και ακούσουν αλουμινόχαρτο, η το κουτί με την ξηρά τροφή έρχονται σφαίρα από όπου κι αν βρίσκονται ούτε καν να τις φωνάξουμε δε χρειάζεται,χεχε, τότε τις βουρτσίζεις τις χαϊδεύεις κ.λ.π. παίζεις λίγο μαζί τους αν δεν είναι ήδη πτώμα, τις ταιζεις τις ποτίζεις και ουπς νανάκια με τη μία!

 8. Και θηρευτης του δίνουμε την δυνατότητα να είναι διότι ζούμε απομερα κ βγαίνει έξω όλη μερααααα….
  Και παίζει όλη μέρα
  Και πάλι με ξυπνάει κάθε βράδυ γιατί έτσι θέλει!!! Απλά, λιτά, κατανοητά!!!!🤣🤣🤣

 9. Αδέσποτη γάτα που μόλις υιοθέτησα και πραγματικά από τις 4 τα ξημερώματα και μετά μέχρι το μεσημέρι αρχίζει να νιαουρίζει και δεν σταματάει.. είναι σε οίστρο βέβαια αλλά και πριν τα ίδια περνάγαμε απλά με λιγότερα νιαουρίσματα. Έχουμε πραγματικά να κοιμηθουμε μερεεες..

 10. Τσιτσο πραγματικά έχω απηυδήσει. Είναι τώρα 6 μήνες που νορμάλ ύπνο δεν έχω κάνει. Τι αγχολυτικα φυτικά της πήρα τι το feliway είναι στη πρίζα εδώ κ καμιά βδομάδα..τπτ. Να πω ότι έχω συγκατοικήσει κ αυτή είναι η μόνη αλλαγή στο χωρο αυτούς τους μήνες. Αλλοτε στις 2 κ άλλοτε στις 4 κ στις 5 το πρωί έρχεται κ χτυπάει τις πόρτες..αλήθεια άλλο δε τη παλευω

 11. Η Ζιζ μου!! Απο τις 1 ωρα μετα τα μεσανυχτα τη πιανει το τρελο της!! Αλμα επι κοντο, τρεξιμο με σπινιαρισμα ,γουρλομενο ματι σαν Αλιεν, νιαουρισμα – κλαμα λες κ της εχεις παρει φαι απο μπροστα της…2-3 φορες την ημερα ολα αυτα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *